Meditatie

meditatieIn het Oosten hebben ze een mooi gezegde: de beste tijd  om een boom te planten, is twintig jaar geleden. De een na beste tijd is nu.  Wie nog nooit heeft gemediteerd, is het nooit te laat er alsnog mee te  beginnen. Zeker omdat het meteen vanaf de allereerste keer een diep effect  heeft op je lichaam en mentale weerbaarheid. Een half uur mediteren per dag  staat gelijk aan zes uur slaap. Maar mediteren doet nog veel meer.  Wetenschappelijk is bewezen dat mediterende werknemers een hogere  frustratietolerantie, een beter arbeidsklimaat, vrolijkere en optimistische  stemmingen en hoger energieniveau hebben. Ook verminderen spanningen en  vermoeidheid. Mediteren is overal goed voor, alleen je gras gaat er niet  harder van groeien. Soms vragen mensen aan mij, waar haal jij zoveel energie vandaan?  Doordat ik het rustpunt in mijzelf heb gevonden. Als je verbonden bent met je  gevoel en het overzicht hebt, dan heb je de energie en mentale ruimte in je  hoofd om een intens en vol leven te leiden. Alles wat leeft (schrijft de  kwantumfysica), is opgebouwd uit atomen, trillingen en energie. Of het nu  gaat om bergkristal, een plant, een kat of een mens. Eigenlijk is de hele  planeet één groot pulserend geheel. Door te mediteren stem je af op de  ultieme basistrilling en kom je weer op de goede frequentie te staan. Denk  aan een radio die goed staat afgesteld en daardoor beter ontvangt en  uitzendt. Klinkt het: “te mooi om waar te zijn”? Nee, hoor wie  extra wil leven en tijd heeft voor een klein uitstapje richting  kwantumfysica, krijgt daar het onomstotelijke bewijs dat mediteren je van  binnenuit weer oplaadt met gezonde cellen en levensenergie.

Wat gebeurt er met je lichaam als je mediteert?   Als we mediteren laten we bijna meteen alle stress  en woede los en verzinken we in de ultieme ontspanning: onze ademhaling gaat  langzamer, onze hartslag vertraagt, onze bloeddruk wordt lager en onze  spieren ontspannen zich. De hoeveelheid melkzuur in het bloed neemt af en de  huidweerstand neem toe. Tijdens meditatie daalt de zuurstofopname gemiddeld  tussen de 10 en 20% binnen enkele minuten. Als je dat vergelijkt met iemand  die slaapt, is de zuurstofopname nog maar 8% lager dan in waaktoestand. Onze  hersenhelften gaan beter samenwerken en we komen in een staat waarin een  totaal gevoel van welbehagen ons overvalt.

Mediteren is zo simpel als ademhalen. Er zijn jammer  genoeg alleen hele volksstammen die er erg ingewikkeld over doen. Onnodig en  eeuwig zonde, want als het Westen toch iets van de Oosterse rust zou kunnen  integreren bij zichzelf en de jeugd dan zouden we er met zijn allen een stuk  gezelliger, veiliger en gezonder bijzitten. Mediteren op een stoel is net zo  effectief als in de volledige lotuszit. Denk aan die bomen uit het oosten:  het is nooit te laat.

Volg vrijblijvend een gratis proefles “meditatie”  en ervaar of het iets voor jou is op dit moment? Je hebt verschillende vormen  van meditatie. Je hebt zen meditatie, mindfulnessmeditatie, vipassana meditatie,  etc.  De vorm  die mij het meeste inspireert is de mantrameditatie. Mantra’s zijn  woorden die bestaan uit psychisch krachtige lettergrepen die alle lagen van  het bewustzijn beïnvloeden.

De mantra’s zijn afkomstig van wijze mensen die  hun leven lang gezocht hebben naar innerlijke vrede. Deze vorm komt in alle  culturen voort, de bedoeling is het tot stilstand brengen van de geest, zodat  het bewustzijn woordeloos kan worden ervaren en het ego naar de achtergrond  verdwijnt.

Waar en wanneer:

In de Ridderstraat 71, Oosterhout. Iedere dinsdagavond om 20.00 tot 21.uur uur en iedere vrijdagochtend om 09.00 uur tot 10.00 uur, vanaf September tot en met Juni.

Kosten zijn 30 euro per maand.

Door wie? Yoga en ontspanningsdocent Piet van der Pluijm.

Voor informatie bel: 0162 – 450832.