Hatha Yoga

hatha-yogaWat is yoga?   Het woord yoga betekent vrij vertaald: éénwording. Door de bewegingen die we  in de yoga-les maken, proberen we in het gevoel te komen van één worden met  je eigen lichaam, met je eigen geest en met je eigen gevoel.

Optimale  gezondheid verwerf je door deze drie gebieden goed te onderhouden en door ze met elkaar in evenwicht te laten functioneren.

Yoga hoeft niet  moeilijk te zijn. Het gaat er  niet om de lastigste oefeningen op te zoeken en jezelf in de kronkels te leggen.  Wezenlijk voor yoga is het inleven. We leren om door yoga in ons lichaam te  kruipen, waardoor we het gaan beleven. Allerlei  spanningen doorleven we dan en leren we op deze manier opheffen.

Spanningen. Door het vaak onnatuurlijke, jachtige levenstempo van deze tijd, met alle  spanningen en veranderingen, raakt de mens verkrampt en pleegt lichamelijk en geestelijk roofbouw op zichzelf.

De weg van yoga poogt ons weer in contact te brengen met ons eigen  lichaam, ons denken (geest) en onze gevoelens, om zodoende meer evenwicht en  een betere beheersing te ontwikkelen in ons dagelijks functioneren, hoe  gespannen dat soms ook kan zijn. Waar acceptatie begint, begint ook  ontspanning.

Hatha yoga. Het woord yoga vertegenwoordigt een heel systeem van verschillende vormen van  yoga. Wij beperken ons tot de meest lichamelijke vorm, namelijk: de hatha  yoga. Het lichaam is als het ware ons eerste huis en een huis dien je goed te  onderhouden, zodat het een leefbaar huis is en blijft.

Uitgangspunt. In feite is dit het uitgangspunt  van yoga. Je kunt yoga ook zien als een  manier om je lichaam (jezelf) beter te leren kennen, want in je lichaam  liggen alle positieve en negatieve facetten van jouw unieke zijn opgeslagen. Al  je angsten, irritaties, tekortkomingen en pluspunten worden uitgedrukt in je  lichaam, in je houding, in je adem, in je denken, in je uitstraling, je  handelen, etc. In mijn lessen gaat het niet om prestaties, een buiging van een millimeter is  ook een buiging. Overgave, mild zijn voor jezelf vind ik belangrijker dan krampachtig moeten.

“Yoga is leren in het moment te  zijn. Doordat je leert  in het moment te zijn, breng je rust in je gedachten. Door rust in je  gedachten kom je tot ontspanning.”

De Hatha-yoga  bestaat uit drie onderdelen.

1. De lichaamshoudingen. Deze leren je contact te leggen met je eigen lichaam  en je eigen geest. Door bewegingen te maken die je in je dagelijks leven niet of nauwelijks maakt, kun je ervaren hoe stijf je bent of hoe vast het lichaam  zit in een bepaalde houding.

2. De ademoefeningen. Door middel van ademoefeningen leer je op een juiste manier ademen. We gaan proberen bewust de adem te ervaren, te voelen en eventueel te herstellen. Het  denken heeft een directe relatie met onze adem. Door bewust en zo volledig mogelijk te ademen kan de adem tot rust komen en ook ons denken. De oefeningen en het goed gebruik maken van onze adem openen bloed-, zenuw- en  energiebanen, waardoor de levensenergie beter kan doorstromen.

3. Ontspannings-  en concentratie oefeningen. Hoewel de houdingen en de ademoefeningen vaak al zeer ontspannend kunnen werken, doordat je tegelijkertijd leert je aandacht op één punt te richten, passen we in hatha yoga oefeningen toe die ons leren ons lichaam bewust te ontspannen en alle spieren los te laten. In de praktijk wordt de yogales met  een dergelijke oefening afgesloten.

Schema Hatha Yogalessen.

Vanaf de eerste maandag en woensdag in september t/m de laatste in juni vinden de wekelijkse yogalessen plaats.

Aanvang voor Maandag zijn: 13.30 uur en om 14.45 uur en de tijden  s’ avonds zijn 18.30, om 19.45 of om 21.00 uur. De lessen voor Dinsdag zijn ‘s-morgens om 10.00 uur. De lessen voor Woensdag zijn: s ‘avonds om 19.15 uur en om 20.30 uur. De lessen duren een uur. Daarna drinken we samen nog een kopje thee. De kosten zijn 70  Euro per twee maanden. De yogalessen vinden plaats in het Stiltecentrum Arendstraat 35 in Oosterhout. Een proefles is gratis.

De yogalessen voor ouderen (plus minus 55 jaar) vinden plaats op donderdagmorgen om 10.00 uur en s ‘middags om 13.30 en om 14.30 en hier drinken we geen thee. De yogalessen vinden plaats bij Dansschool Minneboo, Rulstraat 9 en 11 in Oosterhout. De kosten zijn hier 35 euro per maand.

Benodigdheden: Gemakkelijk zittende kleding, plus een badhanddoek, eventueel een kussentje en een oude slaapzak of yogamat.

Yoga Plus: Wordt verzorgd speciaal voor mensen met fysieke beperkingen op woensdagmorgen om 09.30 uur en om 11.00 uur in Praktijkruimte werken aan innerlijke vrede, Ridderstraat 71, Oosterhout.

Yogalessen digitaal deze kosten 33 euro per maand of 66 euro per twee maanden. 

Informatie: Voor meer informatie kunt u vrijblijvend contact met mij opnemen.

2 Reacties

 • Antoinette der Kinderen,
  Geplaatst 14 januari 2023 07:21

  Beste Piet, graag zou ik een proefles yoga volgen op dinsdag 19:15 uur.
  Schikt dat?

  • Piet van der Pluijm,
   Geplaatst 14 januari 2023 10:39

   Goedemorgen Antoinette, je bent a.s. dinsdagavond om 19.15 uur van harte welkom voor een proefles en ook de rest van de maand januari. In februari ga je pas betalen! Een fijn weekend gewenst, warm groetend, Piet.

Plaats reactie