Ayurveda (massage en voeding)

Gezondheid is niet alleen de afwezigheid van ziekte. Het is een steeds voortdurend, ritmisch proces. Optimale gezondheid is een welzijn van de mens in zijn totaliteit: in lichaam, in denken, in voelen, in zijn omgeving.

Ayurvedische massage is afgeleid van dezelfde geneeswijze en vindt zijn oorsprong in India, vandaar ook wel oud Indiase massage genaamd. De Ayurveda (voedings- en gezondsheidsleer) behoort tot de oudste medische geschriften ter wereld en de methodes ervan worden nog steeds op grote schaal in en buiten India toegepast. De holistische gezondheidsleer komt heel veel overeen met de Ayurvedische gezondheidsleer. Zij beschouwen ook het lichaam als een dynamisch energiesysteem, dat voortdurend aan verandering onderhevig is. Mensen zijn meer dan hun lichaam. Elk mens is een complete samenstelling van mentale, lichamelijke en geestelijke factoren. Ayurvedische massage is een heel complete manier om hieraan te werken, zowel naar jezelf als naar de ander.

De Ayurvedische basis principes zijn voor een ieder goed te begrijpen in de dagelijkse praktijk eenvoudig toepasbaar. De leer der elementen is een fundamenteel principe, dat als een rode draad door de gehele Ayurvedische lectuur is terug te vinden, zowel op lichamelijk als op geestelijk gebied.

De massage heeft rechtstreeks invloed op de drie circulatie systemen van het menselijk lichaam,namelijk het bloedvatenstelsel, het zenuw stelsel en het lymfatisch stelsel. Afweer- en afvalstoffen worden in ons lichaam voor een groot deel vervoerd door het lymfatisch stelsel. Deze aan en afvoer is echter niet altijd even optimaal.De massage heeft een positieve, preventieve en reinigende werking op het drainagesysteem van het lichaam en zorgt er zodoende voor dat de opgehoopte afvalstoffen, ziektekiemen en energie op een natuurlijke wijze worden afgevoerd.

De massage zorgt voor een beter evenwicht inzowel lichamelijk als geestelijk opzicht. Ayurvedische massage is geen therapie, maar heeft zeker een therapeutische waarde, zeker in preventief opzicht. Het is een heel verzorgende, reinigende en rustgevende massage. Men masseert met olie op natuurlijk basis en de handelingen variëren van kloppen, kneden, knijpen (zacht) tot wrijven. De handelingen zijn niet moeilijk maar vereisen wel wat inzet.

Doelgroep. Deze workshop is bedoeld voor mensen die op intensieve wijze willen kennismaken met de Ayurvedische massage. Tevens kun je deze massagevorm zien als een aanvulling op andere vormen zoals: zelfrealisatie, sportmassage, yoga en haptonomie.

Hoofdelementen. - Elementenleer - Diagnostiek vata/pitta/kapha - Houding en afstemming. - Geschiedenis en filosofie - Geven / ontvangen / centreren - Lichaamstaal - Voedingsleer - Ervaringen / evaluatie - Massageolie

Aanvang: zaterdag 09.00 t/m 17.00 uur. Zondag idem.

De kosten zijn: wijzigingen voorbehouden 175 €.

Opgeven: bij Piet van der Pluijm: 0162 - 450832

Benodigdheden: zijn drie badlakens, twee handdoeken en gemakkelijk zittende kleding. Pen en papier.

Voeding is meer dan datgene wat je tijdens het eten in je mond steekt; het is namelijk ook alles waar we in contact zijn, dus ook datgene wat via onze zintuigen binnenkomt en wat we voelen en denken. De manier waarop we 'voeding' verwerken hangt onder andere samen met onze aanleg of constitutie ( een breder begrip dan genetische aanleg) waarmee in de Oosterse geneeskunst als duizenden jaren ervaring is opgedaan. Wat goed voor de een is, is dat niet voor de ander; dat wordt bepaald door het type mens dat men is. Binnen de Ayurveda kent men de types Vata, Kapha en Pitta.

Gescheiden voeding.

Misschien heb je al wel eens gehoord over het principe van geschei­den voeding. De voedselcombinatie leert het volgende: HET MENSELIJK LICHAAM IS NIET GESCHIKT OM MEER DAN ééN GECONCENTREERD VOEDSEL TEGELIJK IN DE MAAG TE VERTEREN.Dit is een simpele maar veel betekende uitspraak. Denk eraan wat bedoeld wordt met geconcentreerd voedsel: al het voedsel dat geen fruit en groente, is geconcentreerd. Een juiste voedselcombi­natie wil zeggen dat, omdat de mense­lijke maag niet is staat is meer dan één geconcentreerd voed­sel tegelijk te verteren, je niet meer dan één geconcentreerd voedsel per keer moet eten. Zo simpel is het.

Dit verdient een meer praktische uitleg: Laten we vis en rijst nemen, want dat zal iedereen wel eens gegeten hebben. Ik zeg nu vis en rijst maar ik kan ook zeggen vlees en aardappelen, kip en noedels, brood en kaas. Stel je eet vis, eenmaal in de maag vereist deze geconcentreerde proteïne een speciaal spijsverte­ringssap om hem af te breken - een zuur sap. Vlees, vis, gevogelte vallen onder de noemer proteïne (zuur). De rijst valt onder de noemer zetmeel en dit geconcentreerde zetmeel komt tegelijk met de proteïne (zuur) de maag binnen. Het spijsverteringssap wat nodig is om dit af te breken is geen zuur maar een base.

Als je iets van scheikunde weet, is het je bekend wat er gebeurt als een zuur en een base met elkaar in contact komen. Ze neutraliseren elkaar. Het voedsel wordt gedwongen in de maag te blijven, en wordt niet verteerd. Het ligt letterlijk te rotten. De nutriënten die in dat voedsel aanwezig waren gaan verloren. Het voedsel blijft lange tijd in de maag, terwijl het lichaam een ongelooflijke hoeveelheid energie verbruikt.

Het principe van gescheiden voeding omvat eenvoudigweg het volgende:

We willen geen energie verspillen. We willen niet dat het voedsel acht uur in de maag ligt te rotten en nog eens twintig uur onze ingewanden vervuild.

Wat we willen is dat voedsel in de maag komt en daar ongeveer drie uur blijft, zonder verrotting, zonder gisting, zonder oprisping, winderigheid, maagzuur en indigestie die medicijnen noodzakelijk maken. We willen dat het voedsel snel en efficiënt door de ingewanden gaat. De manier om daarvoor te zorgen is zo min mogelijk geconcentreerd voedsel tegelijk eten. Het eten van twee of drie geconcentreerde voedselsoorten tegelijk veroorzaakt bederf van het voedsel en bedorven voedsel kan moeilijk worden geassimileerd! Een onjuiste voedselcombinatie verstoort drastisch de assimilatie en eliminatiecyclussen.

Het is vanhet grootste belang dat we beginnen de beperkingen van onze spijsvertering te respecteren. We moeten energie vrijmaken om de giftige afvalstoffen uit ons lichaam te ver­wijderen. Het spijsverteringskanaal verbruikt meer energie dan enige ander functie van het lichaam. Een juiste voedselcombi­natie maakt die energie vrij, zodat het lichaam aan het werk kan gaan om zich te ontgiften. En het mooie van alles is dat je lekker kunt blijven eten en geen honger hoeft te lijden.

Je lichaam heeft zich aangepast aan je voedingspatroon. Een plotselinge verandering in je voeding kan ervoor zorgen dat je lichaam of geest zich beroofd voelen. Maar als de veranderin­gen geleidelijk plaatsvinden, zal zowel je lichaam als je geest tijd hebben om zich aan te passen. Blijvende veranderin­gen dienen langzaam te worden bereikt.

HET DOEL.

Het uiteindelijke doel van Ayurveda is natuurlijk gezondheid en wel gedefinieerd als harmonie tussen lichaam, geest en bewustzijn, met als resultaat lichamelijk, emotioneel en spiritueel welzijn en een vervullend leven. Om dat doel te bereiken, adviseert Ayurveda bewustwording omtrent het nuttigen van voeding, maar ook kruidencomplexen, massage, yoga, medita­tie, regelmatigheid en eventuele veranderingen van levensstijl en een comfortabel evenwicht tussen werk en ontspanning werken mee.