Nieuwsbrief Werken aan innerlijke vrede – Januari/Februari 2025.

De allerbeste wensen voor het nieuwe jaar! Blijf altijd werken aan je innerlijke vrede, je bent namelijk nooit af! 

Mijn nieuwjaarswens voor jou: Om jezelf als beste vriend(in) te hebben. Blijf jezelf vrij maken van je eventuele beperkende overtuigingen, om te kunnen blijven werken aan je innerlijke vrede en dit in liefde. Om een vriend(in) voor jezelf te zijn is niet puur een metafoor of een sentimenteel idee. Het is de basis van alle relaties omdat het een fundamentele blijk van waardering voor je ziel is. Wat je ook doet of laat, je bent genoeg. Nee, je ben niet perfect, je bent kwetsbaar en soms bang maar dat verandert niets aan het feit dat je ook moedig en onderzoekend bent en het waard bent liefde te ontvangen en liefde te geven aan de ander.


De wereld vredesmeditatie. Hij duurt ongeveer 24 minuten en natuurlijk kun je ook op een stoel meedoen! Het is een fijne meditatie om 2024 goed af te sluiten voor jezelf. Ik heb deze meditatie fysiek 25 jaar achter elkaar verzorgd in verschillende kerken in Oosterhout. In 2018 was de laatste, maar op speciaal verzoek heb ik deze meditatie vorig jaar opgenomen! Een fijne meditatie toegewenst! 


Jezelf goed kennen is de beste voedingsbodem om te werken aan je innerlijke vrede! Zelfkennis is bewuste kennis van je eigen karakter, gevoelens, motieven en verlangens en de aanwezigheid van deze zelfkennis is essentieel om jezelf lief te hebben. Zelfinzicht is inzicht in je eigen identiteit, je overtuigingen, je eigen normen en waarden, je eigen gedrag, je sterke en zwakke punten en je eigen interesses. Hoe zit het met jouw zelfkennis en hoe goed ken jij jezelf? Zelfkennis laat je zien wie jij bent en wat jij wilt. Waar je goed in bent en wat je zou willen leren. Door dit van jezelf te weten, krijg je steeds meer inzicht in wie jij bent en leer je jezelf steeds beter kennen. Begin het nieuwe jaar goed en stel jezelf de meest belangrijke levensvragen! Doe je mee? 

Je denkt misschien: maar ik weet toch wel wie ik ben? Natuurlijk kennen we onszelf allemaal tot een bepaald niveau, maar zelfbewustzijn is iets dat we mogen blijven oefenen en herhalen. Een mooi moment hiervoor is het begin van het nieuwe jaar. Zoals bij de meeste goede gewoonten is zelfreflectie het meest waardevol als het consequent wordt gedaan. Dit omdat we altijd blijven groeien, veranderen, ontwikkelen, anders worden, ouder worden. Om onszelf echt te kennen, mogen we constant nieuwsgierig zijn naar wie we zijn.

Weet jij nog wie jij bent en wat jij leuk vindt? En nog belangrijker, handel je daar ook naar? Een van de beste manieren die ik heb gevonden om een ​​beter begrip van mezelf te krijgen, is door vragen te stellen aan mezelf en deze te beantwoorden. Echt wezenlijke vragen zijn niet gemakkelijk te beantwoorden. Dat hoeft ook niet. Kies een van de zeven levensgebieden om als eerste te onderzoeken. Laat iedere vraag rustig op je inwerken en denk er in de loop van de volgende dagen en weken af en toe aan terug. Wat zie je jezelf doen in je dagelijks leven? Wanneer en bij welk gezelschap voel je je op je gemak? Het kan zinvol zijn om je (voorlopige) antwoorden op te schrijven in een boekje of op de computer. Leuk om te bewaren en op te slaan. Je kunt altijd nog iets toevoegen of veranderen! Jezelf goed kennen is werken aan innerlijke vrede, doe je mee? Tip: het kan ook leuk zijn om dit  samen met iemand anders te doen! 


Alleen als je je eigen zwakte omarmt kun je sterk zijn, want door de poort van het voelen van je zwakheid ligt je kracht. Door de poort van het voelen van je pijn ligt je plezier en vreugde. Door de poort van het voelen van je angst ligt je zekerheid en veiligheid. Door de poort van het voelen van je eenzaamheid ligt je vermogen vervulling, liefde en kameraadschap te vinden. Eva Pierrakos.


  1. Familie. Welke mensen geven je het gevoel echt familie van je te zijn? Maak een lijst en schrijf op waarom deze juist deze mensen je dit gevoel geven. Mogen ze je uit bed bellen als er iets is? Durf je jezelf te laten zien als je op je slechtst bent? Of telt vooral wat je samen hebt meegemaakt?

Welke gebeurtenissen deel je met je familie: verjaardagen, vakanties? En als er moeilijke tijden aanbreken, wat doe je dan voor elkaar?

Wat zijn de belangrijkste waarden die je hebt meegekregen van je familie? (Trouw, zorgzaamheid, iets neerzetten in de wereld, empathie, respect voor anderen?) Wil je daar zelf ook naar leven en lukt dat? Zo nee, hoe zou je daar wel in kunnen slagen? Over welke waarden ben je in de loop van je leven anders over gaan denken? Wat wil je overnemen van je ouders en wat beslist niet?

Heb je conflicten met je familie? Zijn er smeulende kwesties? Hoe zou je die het beste kunnen oplossen?

Zijn er behoeften waarin je familie niet kan voorzien? Wie zou die behoeften wel kunnen vervullen? Als je niet het gevoel hebt onderdeel van een familie te zijn, op wat voor manier zou je dan een familie kunnen creëren in je leven? Je aansluiten bij een vereniging? Een eetclub beginnen met een stel goede vrienden?

Voel je je gezien door je familie? Begrijpen ze wie je bent, waar je voor staat? Zo nee, hoe kun ervoor zorgen dat ze meer van je gaan begrijpen? Of ben je bereid je erbij neer te leggen dat er altijd afstand zal blijven? Wat denk je dat je  familie van jou verwacht? Ben je blij met die rol? Zo nee, hoe kun je dit veranderen?


Als ik jou was zou ik doen wat bij jou past, zoals ik zou doen wat bij mij past als ik mezelf was. Carla Pols.


Jacqueline Etman, sedert 9 jaar columniste van de nieuwsbrief, getrouwd met Ton, moeder van Maud, werkzaam geweest als doktersassistente, volgde daarnaast onderwijs in de sociale dienstverlening en het maatschappelijk werk en studeerde op latere leeftijd af in de theologie als geestelijk verzorger/pastoraal werker. Schrijven, zingen en cabaret hebben een speciaal plekje bij haar. Haar column is gelijk aan het maandelijkse thema, klik op de link: column 108



Als jij jouw binnenwereld op orde krijgt zal jouw buitenwereld volgen.
Eckart Tolle.


Jaap Reesema en Pommelien Thijs, soms is het moeilijk om jezelf te zijn. Dat bezingen ze mooi en duidelijk.


Ik ken je, sprak de vader vermanend tot zijn zoon/dochter. Maar hij herkende slechts. Ischa Meijer.


  1. Vriendschap. Wat versta je onder vriendschap? Wat wil je dat een vriendschap bijdraagt aan je leven: gezelschap, steun, verfrissende ideeën, eerlijke kritiek? Wat wil je je vrienden geven? Deel je graag aspecten van jezelf met verschillende mensen, of heb je liever een paar intieme vrienden om je heen?

Wie zijn de vijf mensen die je beschouwt als je beste vrienden? 

Neem je mobiele telefoon, ga alle mensen na die in je adresboek staan en vraag je bij iedere persoon af: geeft deze persoon mij energie? Waarom is dat zo, denk je? Zou je kunnen besluiten het contact te verbreken met mensen die je alleen maar energie kosten? Waarom houd je die vriendschap toch in stand? Geven ze je toch iets waardoor je de relatie niet verbreekt?

Welke mensen zijn het langst je vrienden? Hoe komt het dat je al zo lang vrienden met ze bent? Zou je nog steeds vrienden worden als je ze vandaag voor het eerst tegen zou komen? Met welke mensen ben je het kortst bevriend? Wat maakte dat je vrienden met ze wilde worden?

Geef je je vrienden wat je ook zelf van een vriendschap verwacht? Op welke manier zou je nog een betere vriend voor ze kunnen zijn?


Om de kwaliteit van je leven te veranderen, dien je noodzakelijkerwijs de kwaliteit van je relaties te veranderen. Jerry Sherwood. 


Een kort inspirerend filmpje van de Verwondering van Annemiek Schrijver in gesprek met Herman Finkers.


3.Liefde. Hoe belangrijk is het hebben van een intieme relatie voor jou? Is dit het allerbelangrijkste in je leven?

Wordt er op dit moment voldaan aan je persoonlijke behoefte aan intimiteit? Als je goede gesprekken hebt, heb je die dan vaak genoeg met je partner? Als je liever samen op pad gaat, kom je dan op dat gebied voldoende aan je trekken? Besteed je genoeg aandacht aan elkaar? En vindt je partner op het gebied van intimiteit dezelfde dingen belangrijk als jij? In welke behoefte voorziet je partner je niet? Weet hij/zij dat?

Waar ben je het best in als partner? Kun je goed luisteren, ben je de sfeermaker thuis, ben je zorgzaam, loyaal, beschermend? Iets anders? Welke eigenschappen hinderen je in het zijn van een goede partner? Heeft uw partner last van jaloezie, onvoorspelbaarheid, drammerigheid? Hoe zou je daar verbetering in kunnen brengen?

Wat vindt je partner het leukst aan je? Vind je dat zelf ook het leukst aan jezelf? Wat vindt hij/zij het minst leuk? Zegt hij/zij dat ook tegen je? Ben je het daarmee eens en probeer je je partner hierin tegemoet te komen? En bovenstaande omgekeerd?

Is er iets wat je dwarszit in je relatie, iets wat je mist, maar waarover je niet goed durft te praten? Hoe kun ervoor zorgen dit wel te doen?

Wat is de grootste valkuil in een intieme relatie? Zit er een patroon in de relaties die je hebt gehad? Zijn er problemen die steeds terugkeren? Kun je hier iets aan veranderen?

Wat is de meest bijzondere relatie geweest in je leven? Hoe kwam het dat die relatie zoveel impact op je heeft gehad? Kun je ervoor zorgen dat je huidige relatie net zo bijzonder wordt?

Hoe wil je dat je relatie zich ontwikkeld? Wat heb je de afgelopen 1, 5, 10, 25 jaar samen mee-/doorgemaakt?

Je moet van twee kanten komen om elkaar te ontmoeten.
Je moet eigenlijk toevallig onderweg zijn.
Je moet geen doel voor ogen hebben.
En je moet laten gebeuren waarvoor je bang bent.

Je moet niet alles willen verklaren.
Voor je het weet verklaar je elkaar de oorlog.
Je moet van twee kanten komen om elkaar te ontmoeten.
Je moet jezelf in de ander durven zien
zonder in die ander te verdwijnen.

Het kan opeens zomaar voor je staan.
Het lijkt op iets om uit de weg te gaan.
Dat is het vreemde van geluk.
Je maakt het waar of je maakt het stuk.

Het kan jou bedreigen.
Het kan jou behoeden.
Maar je moet van twee kanten komen om elkaar te ontmoeten.

Stef Bos.


Ken je mij, wie ken je dan? Trijntje Oosterhuis. Zonder het duister (de negatieve gedachtegang) ben je je zuiverste ik.  Alleen dat al is een (levens) proces. 


Stop nooit met leren. Het leven stopt namelijk nooit met het geven van lessen.


  1. Werk. Wat wil je bereiken in je werk? Doe je iets wat echt goed kunt, wilt en bij je past?

Heb je talenten waar je niks mee doet in je werk? Gebruik je deze wel op andere gebieden?

Hoe kun je ervoor zorgen dat je jezelf ontwikkelt op werkgebied? Hoe kun je baan interessant houden? Zit er voldoende uitdaging in je loopbaan en in je leven?

Hoe is het contact met je collega’s? Bevalt dit je? Hoe kijken ze tegen jou aan? Wat zou je baas van je vinden denk je? Kan hij dingen mogelijk maken voor je en hoe denk je dit te kunnen bereiken?

Stel dat geld geen rol zou spelen, wat zou je dan het liefst doen?

Waar ben je in je huidige functie het beste in? Zou je ander werk kunnen gaan doen waarin je nog meer gebruik kunt maken van die kwaliteit?

Welke vaardigheden zou je nog kunnen leren? Hoe kun je dat voor elkaar krijgen?

Wie is je grote voorbeeld op werkgebied? Zou je een gesprek met hem of haar kunnen aangaan?

Op welke manier zou je meer voldoening uit je werk kunnen halen?


Je dient te leren om opnieuw je spontane zelf te vertrouwen. Seth.


  1. Geld. Welke betekenis heeft geld voor jou? Wat wil je ermee bereiken? Veiligheid? Vrijheid? Iets anders?

Hoe ga je met je geld om? Houd je je financiën netjes op orde? Heb je een gat in je hand of ben je misschien te zuinig. Wil je dit veranderen? Kun je misschien hulp vragen om je zaken op orde te krijgen?

Hoeveel geld heb je nodig om echt tevreden te kunnen zijn? Wat wil je over 1, 5, 10, 25 jaar hebben? Kun je een plan opstellen om ervoor te zorgen dat dit gaat lukken?

Wat hebben je ouders je bijgebracht over geld? Heb je geleerd zuinig te zijn en te zorgen voor een flinke buffer of heb je juist meegekregen dat geld moet rollen? Hoe wil je daar zelf tegenaan kijken?

Hebben jij en je partner dezelfde ideeën over geld? Wil je het allebei aan hetzelfde besteden, evenveel sparen? Heb je weleens ruzie over geld? Kun je tot een compromis komen?


Zo rijk als nu waren we nooit, maar ook zo hebzuchtig en polariserend. 

Zo verzadigd als nu waren we nooit, maar ook zo onverzadigbaar.

Zoveel wetend als nu waren we nooit, maar ook zo zoekend.

Zoveel gezien van de wereld als nu hebben we nog nooit, maar ook zijn we ziende blind.

Zoveel licht als nu hadden we nooit, maar ook zo donker als nu was het nooit.

Met zoveel bij elkaar als nu leefden we nooit, maar toch kan het zo ver weg van elkaar voelen.


Deze man is geen bedelaar of dakloze zwerver. Dit is Leo Tolstoj, een Russische romanschrijver en filosoof, vooral bekend om zijn romans “Oorlog en vrede” en “Anna Karenina”. Hij wordt beschouwd als een van de grootste auteurs aller tijden en een sleutelfiguur in de realistische literatuurbeweging. Hij verkocht alles wat hij had voor dakloosheid om a.h.w. een thuis te hebben voor bedelaars. Tolstoj werd geboren op 9 september 1828 in Rusland en overleed op 20 november 1910. Zijn schrijven onderzocht vaak thema’s van moraliteit, ethiek en de menselijke conditie, en zijn werken worden vandaag de dag nog veel gelezen en bestudeerd. Enkele van zijn opvallende citaten zijn: “Vertel me niet over je geloof, laat me je geloof zien in je daden”. Als je pijn voelt leef je nog. Maar als je de pijn van anderen voelt, ben je menselijk. Tolstoi’s nalatenschap reikt ook verder dan literatuur. Hij was ook een filosoof en sociale hervormer, en zijn ideeën over geweldloos verzet en eenvoudig leven hebben leiders als Mahatma Gandhi en Martin Luther King Jr. Nelson Mandela geïnspireerd.


Loslaten is achterom kijken zonder spijt, vooruit kijken zonder verwachtingen en het leven ervaren in het hier en nu. 


  1. Creativiteit. Waar ben je het meest creatief in? In inrichten, tuinieren/bloemschikken, organiseren van feesten, koken, met mensen omgaan, in rekenen of taal misschien, klussen, studeren, lesgeven, leiding geven? Kunst maken zoals fotograferen, schilderen, beelden maken, tekenen, etc.

Wie is jouw grootste creatieve voorbeeld? Zou het misschien goed zijn voor je om je meer te door hem of haar te laten inspireren?

Wat stimuleert jouw creativiteit? Komen de ideeën in je op als je door de natuur wandelt of in een druk café met je vrienden? Bij welke mensen borrelt je creativiteit het makkelijkst op? Hoe komt het dat juist deze mensen je zo creatief maken?

Wat is het gene dat je het meest frustreert of ongelukkig maakt in je leven? Kun je hiervoor een creatieve oplossing bedenken?

Ben je goed in staat om je creatieve ideeën om te zetten in daden? Hoe doe je dat? Als het je niet lukt, welke dingen houden je dan tegen, denk je? Hoe kun je dit veranderen?


 

SPEELVELD

 

om te stoeien

met wat er speelt

 

mee bewegen

stil staan

 

ontdekken wat

er echt toe doet

en daar vol

voor gaan

 

Vian Moo – www.fijnzinnigeteksten.nl


 

Alan Watts is een Engelse Filosoof en Schrijver die in Amerika woonde. Hij heeft de Oosterse filosofie in de jaren 60 en 70 bij het Westerse publiek geïntroduceerd en populair gemaakt. Veel van zijn lezingen en boeken gaan over wat we nu kennen als Mindfulness en Meditatie, hoe vervullend te leven en wie Jij werkelijk bent. Hij was tevens dichter, leraar, een radicale denker en een criticus van de maatschappij. Zijn teksten kenmerken zich door eenvoud, helderheid en hij was een charismatische spreker die ingewikkelde filosofische concepten op een eenvoudige manier kon uitleggen. Hij gebruikte daarbij uiterst toegankelijke beeldspraak. 


7. Spiritualiteit. Waar geloof je in? Wat zijn de overtuigingen over het leven die je koestert? Wat is het beste dat je ooit is overkomen? Welke invloed heeft dit op je gehad? En wat waren de grootste tegenslagen in je leven? Hoe hebben die je beïnvloedt?

Is er iets in je leven dat je verbindt met het hogere, met iets dat groter is dan jezelf? Wat geef je terug aan de wereld? Doe je dingen voor anderen? Hoe zou je meer kunnen geven aan anderen? Houd je je bezig met liefdadigheid? Doe je vrijwilligerswerk? Zijn er mensen die jouw hulp krijgen? Doe je weleens boodschappen voor de buurvrouw die slecht ter been is bijvoorbeeld?

Welke deugden vind je het belangrijkst in het leven? Vriendelijkheid, oprechtheid, respect, hulpvaardigheid, zelfbeheersing? Iets anders? Leef je hier ook naar in je verhoudingen met je partner, ouders, kinderen, vrienden, collega’s? Wat vind je het belangrijkste in je leven: familie, vriendschap, werk, liefde, creativiteit, spiritualiteit? Aan welk van deze levensgebieden besteedt je de meeste tijd? Ben je daar tevreden over of wil je hier verandering in brengen?

Met wie kun je het beste praten over waarin je gelooft en wat je werkelijk belangrijk vindt? Met wie het minst goed? Op welke momenten in je leven (en bij wie) ben je het meest liefdevol, meelevend, geduldig, tolerant, vergevingsgezind, tevreden en gelukkig? Welk van deze zaken is je zwakste punt? Hoe kun je daar verandering in aanbrengen? Is er een verband tussen je werk en je idealen? Kun je je overtuigingen over hoe je zou moeten leven ook in je werk kwijt?

Waar ben je het meest dankbaar voor in je leven? Zijn er mensen die je heel dankbaar bent? Heb je ze dat laten weten? Zo nee, hoe zou je dat alsnog kunnen doen? Hoe ga je om met leven en dood? Hoe vier je geboortes in je omgeving? Op welke manier herdenk je je dierbaren? Heb je hier rituelen voor of zou je die kunnen bedenken?

Zijn er belangrijke gebeurtenissen uit het verleden die je graag zou willen gedenken? Weet je daar goede manieren voor? Wat moet er op je grafsteen komen te staan? Wat wil je dat mensen over je zeggen op de dag dat je begraven of gecremeerd wordt? Zijn er dingen die je moet doen of laten om te zorgen dat ze dat ook daadwerkelijk zullen doen? Als je leven een film was, hoe zou de titel dan luiden?


Als het leven je breekt, is dat omdat je er klaar voor bent om op een andere manier weer in elkaar gezet te worden. Elk stukje van jou dat zich verbrijzeld voelt, is een stukje dat een nieuwe plek, een nieuw doel, een nieuwe betekenis zal vinden. Vertrouw erop dat de scheuren daar zitten.” het licht komt binnen. En soms vinden we in onze gebrokenheid onze grootste heelheid. We vinden de moed om opnieuw op te bouwen, om opnieuw te bedenken, om opnieuw te definiëren wat het betekent om sterk te zijn. Je bent niet gebroken; jij breekt door.


De 95 jarige Amerikaanse Dot Fischer-Smith reflecteert haar leven op een inspirerende wijze. Wat geeft je een gevoel van ontzag? Je kunt je voorstellen dat je op een uitgestrekte vlakte staat met een naderende storm, of dat je de kleine vinger van een pasgeboren baby vasthoudt. Dat woord, ontzag – het gevoel in de aanwezigheid te zijn van iets groots dat je begrip van de wereld overstijgt, wordt vaak geassocieerd met het buitengewone. Maar je hebt geen opmerkelijke omstandigheden nodig om ontzag te ervaren. Je kunt het elke dag tegenkomen, vaak op de meest nederige plekken. Staren naar een sterrenhemel; kijken naar een sculptuur die je doet huiveren; luisteren naar een medley van instrumenten die samenkomen in een complexe, huiveringwekkende melodie. Die ervaringen herinneren ons eraan dat we deel uitmaken van iets dat lang na ons zal bestaan. Gelukkig hoeven we niet te wachten tot we het tegenkomen, we kunnen het opzoeken. Ontzag is overal om ons heen. Met een beetje intentie kunnen we ons gevoel van verwondering terugwinnen in de alledaagse, gewone momenten van het leven. Misschien is ontzag, hoewel een gewone reactie op het buitengewone, ook een buitengewone reactie op het gewone.



Wellicht zijn alle draken in ons leven uiteindelijk wel prinsessen die er in angst en beven slechts naar haken ons eenmaal dapper en schoon te zien ontwaken. Wellicht is alles wat er aan verschrikking leeft in het diepste wezen wel niets anders dan iets wat onze liefde nodig heeft.
Rainer Maria Rilke.


Yoga op maandagmorgen? Goed de week beginnen met een Hatha Yogales! Sinds Corona, verzorg ik ook digitale yogalessen. Iedere vrijdagmiddag neem ik een digitale yogales op in mijn eigen studio. Iedere yogadeelnemer krijgt hem op maandagmorgen in de e-mail. Want als hij/zij verhindert is om fysieke yogales te volgen, dan kun je altijd thuis de yogales doen. Veel leerlingen die in het verleden best wel ver weg woonde, doen tegenwoordig de yogalessen thuis. Ik heb fysiek nog plaats op maandagmorgen en dinsdagmorgen. Kosten zijn 35 euro in maand en de digitale lessen kosten 25 euro in de maand. Rol je matje maar uit en doe mee! De les duurt bijna een uur. Zorg dat je niet gestoord wordt. 


Wat als onze religie zorgen voor elkaar was en als we meer oog hadden voor elkaars anders zijn, zowel in onze woorden als in onze daden.

Wat als de tempel van onze religie de hele aarde was? Als de bossen onze kerk waren? Als wijwater de rivieren waren, de meren en oceanen was?

Wat als meditatie, yoga, geweldloze communicatie en het werken aan innerlijke vrede onze relaties waren?

Als de leraar het leven zelf was? En als wijsheid zelfkennis was? Als liefde het middelpunt was van ons wezen.

Ik wens je een inspirerend, gezond en vredevol 2025! 


4 Reacties

  • Cootje,
    Geplaatst 1 januari 2025 12:57

    Piet, je hebt me weer weten te raken en me aan het denken gezet. Dankjewel voor deze prachtige overweging!!
    Voor 2025 wens ik je/ jullie alle goeds en vooral Licht en Hoop.

  • Monique Angèle van de Laar,
    Geplaatst 1 januari 2025 21:44

    Lieve Piet,
    De allerbeste wensen voor jou in 2025!
    Zojuist heb ik meegedaan met jouw Wereldvrede-meditatie. Heerlijk zittend op de bank, luisterend naar jouw warme stem en tekst, zo heilzaam, en ondertussen mijzelf Reiki gevend. Dankjewel! Je spreekt mooi over vrede die begint in jezelf en van daaruit naar de ander en de kring dan steeds breder wordt. Mijn motto is ook: “Wees zelf de verandering die je in de wereld wilt zien!”(Gandhi)
    Ohm Shanti ( hoop dat ik het goed schrijf 🙂 ) Tot wederziens. Liefs, Monique

  • Leny,
    Geplaatst 2 januari 2025 11:39

    Bedankt Piet voor je inspirerende Nieuwsbrief die ik met aandacht opgenomen heb in mijn ziel. Ik wens jou en je familie een liefdevol en hoopvol 2025!

  • Annette,
    Geplaatst 2 januari 2025 16:26

    Wat een inspirerende Nieuwsbrief, dank je wel opnieuw Piet!
    Een mooie start van dit nieuwe jaar 🙏

Plaats reactie