Je kunt niet altijd in flow zijn? Nee, natuurlijk niet, je hebt de schaduw net zoveel nodig, als het licht. Je hebt soms tegenslag nodig om de voorspoed er helemaal te kunnen laten zijn. Je hebt soms onvrede nodig om nog meer op zoek te gaan naar je eigen innerlijke vrede. Afgelopen jaar was ik even iets van mijn flow kwijt. In oktober afgelopen jaar kwam ik in de problemen met mijn evenwichtsorganen. Nog nooit last van gehad en ineens was het daar, evenwichtsoefeningen gingen dus even niet meer. Bij het minste of geringste draaien met mijn hoofd werd ik duizelig en moest ik mezelf vast houden. Dat was schrikken, op naar chiropractie Oosterhout, die constateerde dat er steentjes door het evenwichtsorgaan zwerven, een ouderdomsverschijnsel en dit gaat weer over. Maar na 5 behandelingen en 6 maanden had ik nog steeds klachten en ik merkte een ongemakkelijke onrust in mezelf, dus naar de huisarts. En aangezien dat er in mijn familie veel hersenletsel heeft plaatsgevonden, nam ze geen risico en er werd een CT-scan gemaakt deze zomer. Gelukkig alles goed! Pfff, even slikken en de onrust in mezelf loslaten! Even weer op adem komen en het advies opvolgen wat ik altijd aan mijn yogacursisten meegeef, luister naar je lichaam. Dus vanaf september zijn er geen ’s avonds yogalessen meer. Ik ga terug naar 5 yogalessen in de week die niet meer plaatsvinden in het Stiltecentrum, hoe mooi en inspirerend de ruimte ook was, daar verzorgen op maandagavond Suus Hessing en op woensdagavond Janine Woets hun yogalessen. Ik ga verder in de dansacademie Eigenwijzer, Mathildastraat 21b. Op maandagochtend en middag. Dinsdagochtend en donderdagochtend en middag. Soms is stilstaan een hele vooruitgang!
Morgen is een verrassing, vandaag is een cadeau. Het beste is altijd gaan met de flow, want met een toekomst nog geheel onbekend, kun je maar beter genieten van dit moment!
Wat is flow? Je zit in de flow als je met hoge concentratie kunt werken zonder dat je eigenlijk door hebt dat je aan het werk bent. Je hebt in de flow gezeten als je na een tijd intensief werken plotseling bij jezelf denkt: Is het al zo laat? De flow is eigenlijk een gemoedsgesteldheid waarin je een geconcentreerde focus hebt. Dankzij deze focus raak je minder snel afgeleid en krijg je meer gedaan. Volgens onderzoekers is het verhogen van het aantal flow ervaringen een goede manier om beter in je vel te komen. Als je lekker kunt werken en je taken gedaan krijgt voel je je goed over jezelf. Hoewel de flow soms een soort magische samenloop van omstandigheden lijkt te zijn kun je jezelf trainen om de flow op te roepen wanneer het jou het best uitkomt.
Tip 1. Zet je telefoon op stil. Zet je telefoon in de niet storen modus en schakel je mailprogramma uit. Zorg ook dat chat apps als IMessage, WhatsApp, Facebook Messenger op stil staan. Leg mensen in je omgeving uit dat je even rustig wilt werken. Sluit deuren, schakel de TV uit en gooi even alles wat afleidt (figuurlijk) de deur uit.
Tip 2. Koptelefoon op en gaan met die banaan. Om de een of andere reden heeft muziek een erg stimulerende werking als je geconcentreerd wilt werken. Je kunt natuurlijk je radio lekker aan zetten maar muziek werkt nog effectiever als je bijvoorbeeld oordopjes in doet. Wanneer je de muziek direct in je oren hoort ben je meer ‘op jezelf’, meer afgesloten van de wereld. Als ik zelf in de flow wilt komen, kies ik meestal voor instrumentale- of mantramuziek. Dit hoeft niet voor iedereen te gelden maar het kan helpen. Je hebt ook noise-cancelling koptelefoons, deze geven rust in onrustige (werk)situaties d.m.v. van geluidsgolven die je heel rustig maken.
Tip 3. Zorg voor duidelijkheid in je werkzaamheden. Wat ga je precies doen? Wat wil je aan het einde van de middag af hebben? Zorg dat je duidelijkheid voor jezelf schept. Deze duidelijkheid zorgt voor focus en focus zorgt voor resultaat. Je komt makkelijker in de flow als je weet wat je wilt bereiken. Heb je moeite met het creëren van duidelijkheid? Schrijf dan een aantal belangrijke punten voor jezelf op en onderzoek welke aspecten je nog moet afhandelen om tot het eindresultaat te komen.
Tip 4. Probeer het leuk te maken. Hoewel de taak die je moet verrichten misschien niet ‘leuk’ aanvoelt is het belangrijk dat je het wel leuk gaat vinden. Probeer werken in je hoofd te vervangen door lekker werken. Zie je werk en jezelf als twee aparte dingen. Het werk en jij zijn niet een ding. Jij bent slechts de persoon die het werk uitvoert. Bekijk het dus van de positieve kant. Pak er evt. wat te eten en te drinken bij en ga er lekker voor zitten. Werken is een deel van het leven en van het leven moet je genieten.
Tip 5. Zoek uit wat voor jou het beste werkt. Het kan zijn dat je het lekkerst werkt met klassieke muziek of juist niet. Je kunt erachter komen dat je veel productiever werkt als je juist wel tussendoor je mail checkt. Ga ermee aan de slag en ontdek hoe je je flow zo snel mogelijk kunt opzoeken.
Laten we elkaar altijd met een glimlach ontmoeten, want de glimlach is het begin van liefde. Moeder Theresa.
Ik kwam de TED-talk van violist Diane Allen tegen. Zij ging op zoek naar hoe ze in een flow terechtkwam, om dat te kunnen herhalen. Dat bleek ook heel praktisch tijdens een carrière switch: je kunt het principe ook inzetten om naar ander werk te zoeken. Haar benadering van flow spreekt me aan. Het gaat volgens Allen niet alleen om wat je aan de ‘buitenkant’ doet, maar ook wat je brein doet.
De beste en mooiste dingen ter wereld kunnen niet worden gezien of zelfs maar worden aangeraakt – ze moeten met het hart worden gevoeld.
Helen Keller.
Jacqueline Etman, sedert 9 jaar columniste van de nieuwsbrief, getrouwd met Ton, moeder van Maud, werkzaam geweest als doktersassistente, volgde daarnaast onderwijs in de sociale dienstverlening en het maatschappelijk werk en studeerde op latere leeftijd af in de theologie als geestelijk verzorger/pastoraal werker. Schrijven, zingen en cabaret hebben een speciaal plekje bij haar. Haar column is gelijk aan het maandelijkse thema, klik op de link: column 106
Wat zou het bijzonder zijn als we met zijn allen in de flow van vrede zouden kunnen of willen komen! Het kan! Zoals ieder jaar in de 2e week van september is er weer de vredesweek, landelijk georganiseerd door PAX en regionaal door de verschillende werkgroepen, in den lande, zoals ook in Oosterhout! Doe je mee met de vredesweek? Vrede begint bij jezelf en vrede doe je samen. Het thema dit jaar is: Samen voor Vrede. Nu!
Zaterdag 14 september om 10.00 uur. Opening door Willem Jan van der Zanden, met de 2de korendag in de Bussel in Oosterhout. Met de koren: Zing en Swing, een vredesballet van dans academie Eigenwijzer, Koorgroep Oosterhout, het Marcoenkoor uit Dorst, Zangeres Martine van Wensveen, Chordanova,en Cadans! Iedereen is van harte welkom! Ook lezen leerlingen van het Oelbert gymnasium een vredesbrief voor. Vrije gave.
Zondagmorgen 15 september een Oecumenische vredesdienst in de Verrijzeniskerk, om 09.30 uur. Vondellaan 43 in Oosterhout. Voorgangers zijn Dominee Bernadette de Groot en Henk Berflo. Iedereen is van harte welkom! Vrije gave.
Maandagavond 16 september om 20.00 uur een inspirerende vredeslezing, door Franck Ploum, theoloog, journalist en schrijver. Hij publiceert over de bijbel in relatie tot politieke en maatschappelijke thema’s. Met regelmaat mengt hij zich in een vredesgesprek, dit jaar o.a. met een essay over Oekraïne en Rusland in het maandblad Volzin. Ook was hij in april spreker tijdens de Nalvany herdenking in Breda. Nu in de kleine zaal van de theater de Bussel. Iedereen is van harte welkom. Vrije gave. Wie is Franck Ploum
Donderdagmiddag 19 september om 14.30 en avond om 20.00 uur de Noorse documentaire en vredesfilm “songs of Earth” in theater de Bussel. Een indrukwekkende natuurfilm, met een inspirerend verhaal van een 84 jarige man, die ons terugbrengt in ons eigen gevoel van vrede. Vrije gave. Wereld vrede film.docx 2024
Zaterdagmiddag 21 september, op de internationale dag van de vrede een vredeswandeling. Vertrek om 14.30 uur en aankomst om 16.00 uur. We starten bij de Vredeskerk in de Rulstraat 6 in Oosterhout. We wandelen langs de drie kloosters van de Heilige driehoek. iedereen is van harte welkom! Vrije gave.
Zondag 24 september een afsluitende viering van de vredesweek bij de Onze Lieve Vrouwe Abdij. Zandheuvel 90 in Oosterhout. Aanvang 17.00 uur, viering duurt 20 minuten, met nazit met koffie en thee. Iedereen is van harte welkom. Vrije gave.
O’ wat een prachtig wereld, gezongen door de Amerikaanse countryzanger Rodney Crowell uit 1950. Hij heeft 5 grote hits gehad in Amerika en dit was de grootste. Want hoeveel onvrede, angst en geweld er soms ook plaatsvindt, het blijft een mooie wereld en de kunst is om dat te blijven zien, delen en voelen.
In flow zijn volgens de positieve psychologie: Je heb bijvoorbeeld complete aandacht voor wat je aan het doen bent. Je bent intrinsiek gemotiveerd. Wat je aan het doen bent levert je voldoening en rust. Je weet wat er dient te gebeuren en je voelt direct dat het goed gaat. Je weet dat je de vaardigheden en het geduld hebt om de taak uit te voeren. Je maakt je om niets anders meer druk en je hebt geen besef van tijd, je bent opgetogen! Je bent in flow!
Hoe kom ik persoonlijk in flow? Flow heeft meerdere betekenissen, zoals concentratie en doelgerichtheid, maar ook het in beweging zijn. Voor mij is in flow zijn een combinatie van dit alles. In flow zijn is wat ik wil bereiken in de meditatie- en yogalessen die ik nog steeds met veel plezier geef. Dit betekent een goede harmonie tussen ontspanning en het op de juiste wijze uitvoeren van de uitdagende oefeningen. Maar ook in flow deze nieuwsbrief schrijven en tegelijk in flow naar een prachtig lied luisteren. Ik heb ontdekt dat ik in een flow kom als ik kennis kan doorgronden en delen met anderen. Dat kan dus door een artikel te schrijven over een inzicht dat ik kreeg van een video, boek, gesprek of studie, of samen bijvoorbeeld bij het gezamenlijk lezen in het boek van leven en sterven. Belangrijk voor me is het om iedere dag twee korte meditatieve momenten te creëren, vaak na de lunch en het avondeten. Even bewust tot rust (in flow) komen. Van lezen kom ik ook in een flow, maar ook van hardlopen en wandelen. Een goed gesprek, klussen, opruimen, een mooi programma op tv kijken zoals de verwondering. Een terrasje pakken, uit gaan eten, naar de film en theater gaan. En in de tweede week van september weer de vredesweek in Oosterhout mee organiseren. Waardoor kom jij in je flow?
Matthijn Buwalda en Stephanie Struijk met een inspirerende lied littekens, we hebben ze allemaal en ze mogen er allemaal zijn. Het is volgens Matthijn en Stephanie: Go with the flow.
Niemands gevoelens over jou zouden ooit de feiten over wie je bent moeten overwinnen. Je kunt de woorden, overtuigingen of acties van anderen niet beheersen, maar je kunt je eigen eigen beheersen. Het gaat er niet om dat de wereld je leuk vindt. Het gaat om jezelf kennen, begrijpen en liefhebben.
De Hongaars-Amerikaanse psycholoog Mihaly Csikszentmihaly heeft het begrip flow in 1990 geïntroduceerd. Hij kwam erachter dat je, wanneer je een duidelijk doel hebt en je daar volledig op richt, alle besef van tijd kwijtraakt. Dat lukt alleen als de taak die je uitvoert wel uitdagend, maar net niet te moeilijk is om succesvol uit te voeren. Als je “in flow bent” kun je jezelf meteen feedback geven en heb je het gevoel controle hebt over de taak of activiteit. Ook niet onbelangrijk: wat je doet is intrinsiek belonend. Uit het model van Csikszentmihaly, blijkt dat de balans tussen vaardigheid, dat wat je kunt en uitdaging belangrijk is voor flow. Zo kun je ook zien wat er mist als je niet in de flow zit: ofwel vaardigheid, ofwel uitdaging. Waar schort het bij jou als je niet in de flow komt?
Wat is flow? Maar eerst even terug naar het begrip ‘flow’. Het is die optimale gemoedstoestand waarin je op je best presteert. Je herkent vast deze elementen: Verlies van tijdsbesef. Dingen vallen op hun plek, het ‘klikt’ en voelt alsof het vanzelf gaat. Een positieve feedback-loop. Doordat je er positieve energie van krijgt, ben je gemotiveerd om door te gaan, waar je weer positieve energie van krijgt. Flow haal je min of meer uit jezelf, terwijl je actief bent. Als je de tijd vergeet omdat je een goede roman aan het lezen bent, is dat passief – dat telt dus niet. Zelf kom ik vaak in een flow als ik schrijf. Ik krijg er adrenaline van en de dag vliegt voorbij. Zelf kom ik vaak in een flow als ik schrijf.
Flow en inspiratie. Volgens Allen kun je jezelf trainen om vaker in de flow terecht te komen. Dat sluit erg aan bij hoe ik naar ‘inspiratie’ kijk – voor mij liggen inspiratie en flow dicht bij elkaar. Ik zie inspiratie niet als iets ongrijpbaars dat je soms wel en soms niet hebt. Dan ga je wat mij betreft voorbij aan het feit dat het (in dit geval schrijven) een vak is, een ambacht. Zitten wachten op inspiratie helpt je niet vooruit, ‘gewoon’ beginnen wel. En als je even geen sterke intro weet te bedenken, dan begin je toch gewoon in het midden?
Hoe kom je in een flow? Om in een flow te komen, moet je gewoon beginnen. Maar het helpt als je weet wat jou in een status van flow brengt. Dat kun je ontdekken door terug te denken aan een flow-moment en te kijken hoe je je gedroeg. Wat ook werkt: nu je je ervan bewust bent, zou je de volgende keer dat je in een flow zit kunnen observeren hoe dat gaat.
Een paar vragen om aan jezelf te stellen: Waar ben je? Wat zijn de omstandigheden? Is het stil of juist rumoerig? Heb je een volle agenda of juist alle tijd van de wereld? Wat doe je fysiek? Wat doe je mentaal? Soms doe je iets praktisch met je handen, maar staat dat voor iets groters. Met andere woorden: wat is je doel? Zo noemt Allen het voorbeeld van een manager die tijdens het racefietsen in een flow komt. Fysiek is hij aan het fietsen, mentaal is hij aan het werk en bedenkt hij hoe hij zijn team kan ondersteunen. Allen zelf komt in een flow als ze viool speelt. Fysiek is ze bezig met haar viool, mentaal deelt ze muziek en het verhaal achter die muziek. Ook creëert ze eenheid, omdat haar muziek verbinding brengt.
WORKSHOP
het verlangen
uitgesteld
afgewogen
aangemeld
de ervaring
opgetogen
intens blij
dit past echt
bij mij
Vian Moo – www.fijnzinnigeteksten.nl
Tussen vasthouden en loslaten. 3 Inspiratie-ochtenden Zingeving en Levenskunst najaar 2024 in Oosterhout. Toon Hermans zei het al: ‘te leven is een gunst, te weten hoe is een kunst’. Vandaar dat de organisatie ‘Zin in Oosterhout – zingeving en levenskunst’ samen met De Pannenhoef een drietal inspiratieochtenden over verschillende levenskunstthema’s verzorgt. Driemaal een mooi bestede zondagochtend die je aan het denken zet. Je bent van harte uitgenodigd:
- Zondag 6 oktober 2024: ‘Op weg naar een nieuwe levensfase’ Inleider filosofe en sociologe Magda van Eck. (locatie: de tijdelijke Pannenhoef, tijd: 10.30 – 12.00 uur) Het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd en/of het te maken krijgen met ziekte/beperkingen: het daagt ons uit om opnieuw onze weg in het leven te vinden. Hoe doe je dat, dat ‘opnieuw beginnen’? Welke hulpbronnen kan je daarbij aanspreken?
- Zondag 3 november 2024: ‘De betekenis van rituelen’ Inleider Beatrijs Hofland, geestelijk verzorger (locatie: de tijdelijke Pannenhoef, tijd: 10.30 – 12.00 uur) We krijgen in ons leven keer op keer te maken met afscheid nemen en rouwen. Afscheid van school, werk, geliefden, gezondheid. Terwijl er wel rouwfases te benoemen zijn (erkennen, herkennen, verkennen, verbinden) blijft het tegelijkertijd eigenlijk altijd een grillig proces waar geen handleiding voor bestaat. Wat wel helpt is ontdekken wat voor jou ondersteunend werkt.
-
Zondag 8 december 2024: ‘Kiezen voor wat werkelijk van waarde is’ – inleider Priorin Maria Magdalena. (locatie: de tijdelijke Pannenhoef, tijd: 10.30 – 12.00 uur) In een wereld met een overvloed aan keuzes is kiezen voor wat werkelijk van waarde is nog niet zo eenvoudig. Vaak volgen we korte termijn impulsen en willen we ‘instant satisfaction’. Toch brengt kiezen voor wat werkelijk van waarde is, en wellicht niet zo gemakkelijk te ‘verkrijgen’ of ‘behouden’ is, mogelijk meer zin en betekenis met zich mee. Hoe doe je dat, kiezen voor wat werkelijk van waarde is, in deze drukke door consumentisme geregeerde tijd? Hoe blijf je bij die keuzes? Wat vraagt dat en wat brengt het?
De bijeenkomsten wordt begeleid door Lisette Bastiaansen en Lucy van Neijenhoff. Kosten: € 5,- per bijeenkomst of € 12,50 voor de hele reeks. Inschrijven voor de gehele reeks kan via: https://pannehoef.com/formulieren-voor-inschrijven-en-betalen/formulier[1]inschrijven-cursussen-najaar-2024/Inschrijven voor een losse bijeenkomst? Stuur dan een mailtje naar: zininoosterhout@gmail.com
Meer informatie: Tussen vasthouden en loslaten
Lezen in Tibetaanse boek van leven en sterven, waarom? Wat brengt dat? We lezen ieder half jaar 4 x gezamenlijk op dinsdagmiddag in dit bijzondere boek. De data voor het komende najaar zijn: 1 oktober – 15 oktober – 5 november – 26 november. Kosten zijn 7.50 per keer of 25 euro ineens. Aanvang 14.00 t/m 16.00 uur. Locatie Ridderstraat 71 in Oosterhout. Je bent van harte welkom! Geef je wel even op via telnr. 06-25276590 (Piet van der Pluijm). Je licht schijnt verder dan je denkt: Informatie lezen in het boek
Poem of te Atoms, een poëzie op de atomen, waaruit we allemaal ontstaan zijn. Musicus Armand Amar heeft er een prachtig kort lied op gecomponeerd. Ik hoop dat atomen blijven dansen en dat er in deze wereld mensen bij zinnen komen, door te stoppen met vechten, vervuilen, haten en anderen mensen te benadelen en te veroordelen.
Laat je niet duwen door je problemen. Laat je leiden door je dromen. Ralph Waldo Emerson.
Kennismaking Geweldloze communicatie op vrijdagavond 29 en zaterdag 30 November. De geweldloze communicatie is effectief bij het oplossen van conflicten, in de opvoeding, het eigen groeiproces, in relaties en op het werk. Deze tweedaagse kennismaking met de geweldloze communicatie wordt verzorgd door yoga- en ontspanningsdocent Piet van der Pluijm. Datum: vrijdagavond 29 november van 20.00 tot 22.00 uur en zaterdagochtend 30 november van 09.00 en tot 16.00 uur. Plaats: Ridderstraat 71 in Oosterhout. Kosten 75 euro, eigen lunchpakket meenemen, voor thee en koffie wordt gezorgd, inclusief syllabus. Tussen de middag maken we een kleine wandeling, voor alle informatie en opgave: pietvanderpluijm@hetnet.nl Informatie Workshop Geweldloos Communiceren
Ik denk niet aan alle ellende, maar aan de schoonheid die er nog is. Anne Frank.
Een kort interview met Miranda van Bragt. Afgelopen jaar heb ik aan 9 verschillende personen dezelfde vragen gesteld. Zit je op je plek, want wereldwijd is er een gigantisch grote verhuizing aan de gang,120 miljoen mensen, die a.h.w. niet op hun plek zitten. De tweede vraag was: ben je tevreden? En de laatste: stel dat er iets gebeurt wat je niet aan hebt zien komen, hoe werk jij dan aan je innerlijke vrede? Vrede begint altijd bij jezelf en vrede doe je met elkaar, doe je mee? Hoe? Kom naar de Vredesweek activiteiten en deel s.v.p. de flyer in jouw bestand of kijk op de website www.werkenaaninnerlijkevrede.nl en klik op vredesweek 2024.
2 Reacties
Joke de Boer,
Piet ,dankjewel voor de nieuwsbrief en ík wens je veel geluk en gezondheid!
Lieve groet Joke!🍀
Leny,
Beste Piet,
ons lichaam geeft het aan als we ff gas terug mogen nemen, maar gelukkig kun je op je eigen tempo weer verder met de stroom mee.
Plaats reactie