Nieuwsbrief Mei – Juni.

Ik wens je een zomer vol empathie en compassie. Empathie is het vermogen om je te verplaatsen in een ander zonder oordeel en is een van de eigenschappen die ons als mensen uniek maakt. Het is een gave die we bezitten van kleins af aan, het kijken in de ziel van een ander en je in die ander kunnen verplaatsen. De tijd waarin we leven vraagt om empathie en compassie. Deze tijd waarin we vaak hard oordelen over een ander en minstens net zo vaak over onszelf zorgt voor disbalans. Disbalans tussen hoofd, hart en lichaam. Disbalans ontstaat door onbegrip, verkeerde informatie, aannames, groepsdenken, stress en irritaties. Groepen mensen in de maatschappij staan tegenover elkaar: overheid versus kritische burgers, jong versus oud, ouders versus kinderen, ex-geliefden, gelovigen en anders denkenden.

Het vraagt om een zomer van empathie en compassie, een zomer waarin iedereen zijn batterij weer kan opladen, in contact kan komen met zichzelf en de ander, balans kan vinden tussen hoofd, hart en lichaam. Ik wens iedereen zo’n zomer toe, met empathie voor de ander en jezelf en met heel veel compassie. Compassie voor alles wat je niet in een ander herkent, maar wel met empathie kunt begrijpen. Zonder oordeel, in verbinding. Fijne zomer!


Empathie is de meest ingrijpende van de menselijke emoties. Gloria Steimer.


De bekende Belgische zanger Niels Destadsbader, zingt een mooie vertaling van the sound of silence van Simon en Garfunkel. Pieter en Wim waren de beste vrienden, maar Pieter moest veel te vroeg afscheid nemen van hem. Als eerbetoon brengt Niels ‘The Sound of Silence’ op een bijzondere wijze voor een bijzondere vriendschap.


Empathie gaat over het vinden van echo’s van iemand anders in jezelf. Mohsin Hamis.


Jacqueline Etman, sedert 9 jaar columniste van de nieuwsbrief, getrouwd met Ton, moeder van Maud, werkzaam geweest als doktersassistente, volgde daarnaast onderwijs in de sociale dienstverlening en het maatschappelijk werk en studeerde op latere leeftijd af in de theologie als geestelijk verzorger/pastoraal werker. Schrijven, zingen en cabaret hebben een speciaal plekje bij haar. Haar column is gelijk aan het maandelijkse thema, klik op de link: column 105


Probeer eerst te bergrijpen, dan pas begrepen te worden. Stephen Covey.


Eerst even een korte verheldering over empathie, sympathie, medelijden en mededogen, en compassie. Klik op de link: Korte verheldering 


Empathie is kijken met de ogen van een ander. Luisteren met de oren van een ander en voelen met het hart van een ander.


In deze video ‘The power of empathy’ van Brene Brown wordt het belang van empathie in de hulpverlening benadrukt. Daarnaast toont de film het verschil tussen sympathie en empathie door middel van een bruine beer die zich inleeft in een depressieve vos op de bodem van een put. Sympathie is van buiten de put: “Hey, klote voor je!” naar beneden roepen. Empathie is echt meevoelen met de vos. Door bij het diertje in de put te kruipen, het donderwolkje boven het hoofd te dupliceren en te zeggen: “Ik snap je, je bent niet alleen”. Of zoals Rutger Bregman het in een artikel in De Correspondent mooi omschrijft: “We moeten uit onze bubbel stappen en in de schoenen van de ander gaan staan. We moeten voelen, op emotioneel niveau, hoe het is om de vreemdeling te zijn.”


Ik wil dat we ons organiseren om de persoonlijke verhalen te vertellen die empathie creëren, wat de meest revolutionaire emotie is. Gloria Steinem. 


Empathie ontwikkelen helpt ons om elkaar in een ander daglicht te zien. Je bekijkt de mens zoals die is: een mens met behoefte aan liefde en aandacht, ongeacht diens overtuigingen of geloof. Empathie geeft de mogelijkheid om in vrede met elkaar samen te leven. Doe je mee met de vredesweek? Het thema: Samen voor Vrede. Nu!

Zaterdag 14 september om 10.00 uur. Opening door Willem Jan van der Zanden, met de 2e koren dag in de Bussel in Oosterhout. Met de koren: Zing en Swing, een vredesballet van dans academie Eigenwijzer, het Marcoenkoor, Sparkling People, Chordanova en Cadans! Iedereen is van harte welkom! Vrije gave. 

Zondagmorgen 15 september een Oecumenische vredesdienst in de Verrijzeniskerk, om 10.00 uur. Vondellaan 43 in Oosterhout. Iedereen is van harte welkom! Vrije gave. 

Maandagavond 16 september om 20.00 uur een inspirerende vredeslezing, de spreker is nog niet bekend, in de kleine zaal van de theater de Bussel, met het H19 koor met prachtige vredesliederen. Iedereen is van harte welkom. Vrije gave.

Donderdagmiddag 19 september om 14.30 en avond om 20.00 uur de Noorse documentaire en vredesfilm songs of Earth in theater de Bussel. Een indrukwekkende natuurfilm, met een inspirerend verhaal van een 84 jarige man, die ons terugbrengt in ons eigen gevoel van vrede. Vrije gave. Wereld vrede film.docx 2024

Zaterdagmiddag 21 september, op de internationale dag van de vrede een vredeswandeling. Vertrek om 14.30 uur en aankomst om 16.00 uur. We starten bij de Vredeskerk in de Rulstraat 6 in Oosterhout. We wandelen langs de drie kloosters van de Heilige driehoek. iedereen is van harte welkom! Vrije gave. 

Zondag 24 september een afsluitende viering van de vredesweek bij de Onze Lieve Vrouwe Abdij. Zandheuvel 90 in Oosterhout. Aanvang (komt nog) Iedereen is van harte welkom. Vrije gave. Vrede zit in onze genen. We zouden als mensheid nooit zo ver gekomen zijn als we geen aangeboren talent voor empathie, samenwerking en vrede zouden hebben. We hebben wel een veilig nest nodig om vrede te ontwikkelen. We hebben mensen nodig die ons vertrouwd maken met vrede, die met ons gereedschap ontwikkelen. Want als je gereedschap echt kunt gebruiken, kun je alles maken wat je wilt.


Een inspirerend lied over vrede. Tekst: Carla van der Veldt. Compositie: Paul Rosenboom Vocalisten: La Familia; Belinda Vermeer, Carla van der Veldt, Paul Rosenboom, Angelina. Je kunt je op de liedjes van La Familia abonneren.


 

BIJ BENADERING

 

in jouw emotie

verplaats ik mij

en voel met je mee

 

ik schat in

hoe jij er

aan toe bent

 

maar vraag

wat heb je nodig

vandaag

 

Vian Moo – www.fijnzinnigeteksten.nl


We leven in twee cirkels. De wereld verandert voortdurend en dat gebeurt al vanaf zijn vroegste schepping. Mijn ouders die opgegroeid zijn in het dorp Hank en daar hun hele leven hebben gewoond, zouden weinig meer begrijpen van de wereld van nu en eerlijk gezegd begrijp ik er op 68 jarige leeftijd ook niet veel meer van. Er is zo veel wat ik graag anders zouden willen zien. En het meeste ligt ver buiten ons bereik, het geeft je gevoelens van onmacht, hopeloosheid en boosheid. Je wordt er of opstandig van, of juist heel gelaten.

Als je de macht van hoe jouw wereld is, zoals jij hem ziet, in de handen van anderen legt, dan levert je dat zelden een positief gevoel op. “Zij doen het” en zijn dus dader en dan ben jij het slachtoffer. Het overkomt je, het is “uit jouw handen”. Grote wereldproblemen kun je in je eentje niet oplossen, oorlogen, klimaatdoelen, hongersnoden, cetera, Inderdaad: Buiten jouw invloed.

Maar als we kijken naar ons eigen leven, wijzen we ook vaak naar anderen en daar ligt een belangrijke sleutel. We leven in twee cirkels: De eerste is kleiner en heet de cirkel van invloed, alles wat zich in deze cirkel bevind, daar heb jij invloed op, met hoe jij daar tegen aan kijkt, met je denken, doen en met je woorden.

De tweede cirkel is groter en zit om de kleine heen met jou in het middelpunt. Dit is de cirkel van betrokkenheid. Alles daar, daar voel je je betrokken bij, maar je invloed op die zaken is heel beperkt. Wil je dus jouw wereld of de wereld om je heen verbeteren, kijk dan naar jezelf, naar wat zich binnen in jou afspeelt en naar wat jij kunt doen, hoe jij dingen kunt verbeteren, of naar wat jij kunt laten.  Kijk naar wat binnen jouw cirkel van invloed valt.

Dat levert je vooruitgang op en dat is constructief, daar ga je het verschil maken. Nooit bij die ander, maar bij jezelf, daar ligt jouw sleutel tot inzicht. Heb je hulp nodig? Kijk in de spiegel, daar zie je die man of vrouw, die jou nodig heeft. En vraag hardop: “lieverd, wat heb je nodig? Wat kan ik voor je doen?” Jij maakt zelf het verschil! De uitnodiging is om meer vanuit jouw eerste cirkel, met meer empathie met jezelf om te gaan!


Er zijn mensen die jou een gevoel kunnen geven dat je er niet toe doet. Maar er zijn ook mensen die jou een prachtmens vinden en wel zien hoe jij echt bent. Focus je op die mensen. Empathie en sympathie zijn verschillende dingen. 


Dean Lewis is een Australische zanger. Een paar jaar geleden werd bij de vader van Dean een agressieve vorm van kanker vastgesteld. In die tijd schreef Dean dit lied, want hij was altijd mijn beste vriend geweest en de persoon waar ik het meeste tegen op keek.  Dus schreef hij dit nummer om eigenlijk afscheid te nemen van hem! Gelukkig is zijn vader door een stamcel transplantatie volledig genezen! 


Empathie vraagt tijd. Efficiëntie is voor dingen, niet voor mensen! Stephen Covey.


Phoebe Elizabeth Barnard is een Amerikaanse wetenschapper op het gebied van mondiale verandering en hoogleraar natuurbehoudsbiologie en milieu toekomst aan de Universiteit van Washington. Dit is wat de wereld ons vertelt. Er is een beweging gaande om onze gedachten en gevoelens te observeren en ervoor te zorgen dat we te allen tijde positief zijn. We ontvangen berichten dat we deze ‘slechte’ gevoelens moeten verschuiven en betere moeten vinden. Maar wanneer we dit doen, sluiten we delen van onszelf af, waardoor we de volheid van onze emoties onderdrukken. Om ons heel te voelen en heel te zijn, moeten we alles eren, goed en slecht. Alle emoties zijn mooi en creëren een volheid en heelheid in onze ervaring. Het zijn krachtige krachten die ons lichaam kan gebruiken als brandstof voor actie en genezing. Onze gedachten creëren de werkelijkheid en niet andersom. Dus als onze realiteit er niet uitziet zoals wij dat willen en emoties naar boven brengt die onaangenaam voor ons zijn, is dat de boodschap die we krijgen om een brug te slaan tussen wat is en wat kan zijn. De tijd nemen om ons bewust te zijn van onze reacties, gedachten en emoties zal ons in een ruimte van helderheid en evenwicht brengen waar we weloverwogen beslissingen kunnen nemen, geleid en ondersteund door onze ziel… beslissingen die bevrijding en genezing voor onszelf en iedereen zullen inluiden. Het leven om ons heen.


Relaties zijn de universiteit van het leven. Dat is waar je het meest emotioneel kunt rijpen en waar je het best de mysteries van het leven kunt leren kennen. Vooral intieme relaties zijn een mogelijke deur naar innerlijke vrijheid. Je kan er in je eigen ervaring ontdekken dat zolang je de ander probeert te controleren en manipuleren voor je eigen behoeftevervulling, je niet vrij kunt zijn. Je kan er vooral ontdekken dat zolang je iets uit jouw verleden op de ander projecteert, je niet vrij kunt zijn. Projectie is de kern van wat we ‘de illusie’ noemen. Alleen wie niet langer projecteert kan vrij zijn. Sri Prem Baba.


Midzomer meditatie op vrijdagavond 21 juni in Oud Drimmelen. Op de langste dag even stilstaan bij de duisternis en het licht in jezelf. Even dat bijzondere ommekeer moment bewust ervaren op een hele mooie plaats in de natuur van Oud Drimmelen. Even dit magische moment voelen en gebruiken als voeding en inspiratie om verder te gaan, ieder vanuit zijn eigen vertrekpunt, geschiedenis, kracht, mogelijkheden, verdriet en vrijheid. We luisteren naar de mooie stem Martine van Wensveen en naar de rustige akoestische muziek van multi-instrumentalist Fred Brouwer, zijn stil, doen adem- en yogaoefeningen en delen onze ervaringen met de mede aanwezige.  begeleid door Piet van der Pluijm. Let op nieuw aanvangstijd: we beginnen om 20.30 uur. Het adres is Oud Drimmelen 4, 4924 EX Oud Drimmelen. Er is parkeergelegenheid en er wordt een vrije bijdrage gevraagd voor het initiatief van Martine van Wensveen m.b.t. Troostmuziek. https://www.doneeractie.nl/troostmuziek-geef-je-door/-70741 

Er is gelegenheid om koffie of thee te nemen tegen een kleine betaling en er is een toilet. En bij slecht weer gaat het gewoon door, dan gaan we naar binnen. Zegt het voort! Opgeven hoeft niet!

 

 


Filosoof Roman Krznaric ziet dat we leven in een hyperindividualistische samenleving. Onze samenleving vraagt om empathie. “Veel mensen vinden empathie een soft en vaag begrip, maar ik denk dat empathie een revolutie teweeg kan brengen.” Hij vertelt over het belang van empathie, legt uit dat er verschillende soorten empathie zijn en hoe we empathie kunnen ontwikkelen.


Er zijn 3 constanties in je leven: Verandering, keuze en principes! Stephen Covey. 


Weer een vlog voor de Vredesweek in september. Dit keer met Paul van de Westen, 70 jaar en heel actief in Oosterhout. Kijk en laat je inspireren door Paul. 


 

 

1 Reactie

  • Jeanne Teske,
    Geplaatst 3 mei 2024 16:35

    hele mooie boodschap

Plaats reactie