Nieuwsbrief Maart en April.

Power. Mijn laptop heeft kracht nodig, het ding begint te piepen en ik moet hem snel van power voorzien, anders werkt ie niet meer. We zijn inmiddels zo vertrouwd geraak met dingen die je even oplaadt, dat we bijna zijn gaan geloven dat de wereld zo in elkaar zit en dat het dus bij ons ook zo werkt. Kracht haal je uit een bron buiten jezelf…..Maar waar is mijn oplader?

Kracht kun je kwijtraken, dat hebben we waarschijnlijk allemaal weleens ervaren, ik ook. Kracht heeft gek genoeg veel meer te maken met het tegenovergestelde en dan bedoel niet krachteloosheid of zwakte, maar iets wat eigenlijk geen kracht kost. Moeiteloosheid komt in de buurt. Als je daar wat langer over nadenkt zit het leven prachtig in elkaar. Want wat doe je moeiteloos? Heel simpel de dingen die je leuk of boeiend vindt, zoals in mijn geval het schrijven van deze nieuwsbrief.

De weg van moeiteloosheid wordt vaak vergeleken met een rivier. Volg de stroom (die het leven is), verzet je niet, anders bots je tegen de rotsen en scherpe punten onderweg, maar laat je gewoon leiden, dobberend, moeiteloos. Hoe pas je dat dagelijks toe? Door jezelf af te vragen of je tegen de stroom in zwemt en of je daardoor uitgeput raakt. Je hoeft misschien je koers niet eens zoveel te veranderen, die rivier stroom toch wel. Het zit ‘m vaak in het verzet tegen de stroom in waar al je krachten aan opgaan.

Dus wat geeft mij kracht? Als ik naar mijn leven kijk is het antwoord steeds: het zoeken naar mijn eigen weg, het vinden van mijn eigen rivier. Mijn nieuwsbrief heet niet voor niets: Werken aan innerlijke vrede! Dus hier haal ik zelf heel veel power uit. En in het volgen van mijn stroom en daar heb je geen stopcontact voor nodig.

Want als je bewust kiest voor een vredevoller leven dat bij je past, dan word je daar ook nog voor beloond met extra power. Van binnenuit, want die oplader dat ben je zelf!


Wie zich werkelijk verdiept in de levens van hen die op deze aarde iets gepresteerd hebben, wordt telkens getroffen door het verschijnsel dat de eigenlijke kracht van die mensen een gebrek is geweest wat tot een kwaliteit is omgebogen. Godfried Bomans.Alles lijkt superbelangrijk, totdat je ziek wordt. Dan realiseer je dat er een ding het allerbelangrijkste is: je gezondheid. Maar toch lenen we van de bank van onze gezondheidszorg en nemen we leningen voor stress en slapeloze nachten om iets te betalen dat er echt niet toe doet!


Jacqueline Etman, sedert 9 jaar columniste van de nieuwsbrief, getrouwd met Ton, moeder van Maud, werkzaam geweest als doktersassistente, volgde daarnaast onderwijs in de sociale dienstverlening en het maatschappelijk werk en studeerde op latere leeftijd af in de theologie als geestelijk verzorger/pastoraal werker. Schrijven, zingen en cabaret hebben een speciaal plekje bij haar. Haar column is gelijk aan het maandelijkse thema, klik op de link: column 104


Lezen in Tibetaanse boek van leven en sterven, waarom? Wat brengt dat?  We lezen ieder half jaar 4 x gezamenlijk op dinsdagmiddag in dit bijzondere boek. De data voor het komende najaar zijn: 23 April, 14 en 28 Mei en 4 Juni. Kosten zijn 7.50 per keer of 25 euro ineens. Aanvang 14.00 t/m 16.00 uur. Locatie Ridderstraat 71 in Oosterhout. Je bent van harte welkom! Geef je wel even op via telnr. 06-25276590 (Piet van der Pluijm). Informatie lezen in het boek


Het centrum van je hart is waar het leven begint. De mooiste plek op aarde.  


 

Tips voor meer moeiteloosheid.

 1. Probeer onder elke omstandigheid zo open mogelijk waar te nemen, wat er waar te nemen valt. Gebruik daarvoor al je zintuigen, ook je zesde!
 2. Houd zoveel mogelijk voeling met wat er feitelijk gebeurt. Neem daar de tijd voor. Wie vooringenomen is, ziet alleen wat met zijn/haar vooroordelen overeenkomt.
 3. Wees flexibel en handel steeds zo spontaan mogelijk vanuit de feitelijke situatie die zich voordoet. Doe dat als je voelt dat dit het juiste moment is.
 4. Neem een time-out als je het hier en nu je dreigt te ontglippen. Let goed op je adem en relativeer je eigen doen en laten regelmatig.
 5. Zorg voor een goede fysieke en mentale conditie, onder meer door een goede balans tussen inspanning en ontspanning na te streven. Bijvoorbeeld wandelen, mediteren, yoga, sporten, in ieder geval tijd voor jezelf.
 6. Alles is anders. Begrijp dat alle diversiteit uitdrukking is van dezelfde oorsprong: dan vermijd je ook heilloos zwart-wit denken en zie je in dat én-én het wint van of-of.
 7. Uit stilte en helderheid volgt effectief handelen. Leer de stilte kennen en de relatie tussen stilte en helderheid. Zorg voor vaste momenten van reflectie, ook in de verbanden waarvan je deel uitmaakt. Geef anderen de kans dingen zelf te ontdekken. Geef anderen kansen en complimenten.

Energiezuigers: Schermtijd – Sociale media – Rommel – Overwerken – Onregelmatig slaapritme – Angst – Alcohol – Fastfood – Gebrek aan beweging – Piekeren – Vergelijken – Mopperen – Uitdroging – Geen nee kunnen zeggen – Negatief denken – Vasthouden aan het verleden. 


Hanah Mae, (25) is haar artiestennaam. Hanah Schoonbeek woont in Emmen en heeft al tal van hits op haar naam staan. Dit nummer heeft ze voor haar moeder geschreven, toen ze haar vitale energie aan het verliezen was.


Alles begint met een gedachte. Je gedachten bepalen je gevoel, gevoel bepaalt je actie en je actie bepaalt je resultaat. Alles begint met een gedachte. Wanneer jij jouw gedachten positief verandert dan veranderen de resultaten mee. Alles wat je aandacht geeft groeit. Positieve gedachten trekken positieve ervaringen aan en negatieve gedachten trekken negatieve ervaringen aan. Gedachten zijn energie en gelijke energie trekt gelijke energie aan. Stress is een van de grootste oorzaken van een ongezond lichaam. Een grote oorzaak van stress zijn gedachten. Positieve gedachten maken serotonine en endorfine aan wat jouw immuunsysteem  bevordert. Negatieve gedachten maken stresshormonen aan wat nadelig is voor je immuunsysteem.


Kort verhaal. Een psychologe liep rond in een kamer, terwijl zij stress beheersing aan een publiek leerde. Toen ze een glas water optilde, verwachtte iedereen dat ze de “half vol of half leeg”-vraag zou gaan stellen. Maar, met een glimlach op haar gezicht, vroeg ze: “hoe zwaar is dit glas met water?” De antwoorden verschilde tussen de 225 gram en de 567 gram. Ze antwoorde: “het absolute gewicht maakt niet uit. Het hangt er vanaf hoelang je het vast houdt. Als het voor een minuut vasthoudt, is het geen probleem. Als je het voor een uur vasthoudt, begint mijn arm pijn te doen. Als ik het een dag lang vasthoudt, voelt mijn arm lam en verward. In ieder geval, verandert het gewicht van het glas niet, maar hoe langer ik het vasthoud, hoe zwaarder het aanvoelt. Ze vervolgde, de stress en zorgen in het leven zijn als dat glas met water. Denk er even aan en er zal niets gebeuren. Denk er wat langer aan en het gaat pijn doen. En als je er een hele dag aan ze denk, voel je je verward en niet in staat om iets te doen. Het is belangrijk om de stress te laten gaan. Laat je verplichtingen los, neem ze niet mee van de avond naar de nacht. Herinner je eraan om het glas neer te zetten.


Van 14 Februari t/m 30 Maart 2024.

VASTWEL is een initiatief van het Leer- en Inspiratiehuis van Sint-Catharinadal en wil jaarlijks in de vastenperiode, van Carnaval tot Pasen, mensen inspireren en uitdagen om gedurende deze 40 dagen aan de slag te gaan met een thema. Door samenwerking met verschillende partners ontstaat er een divers programma met bijzondere ontmoetingen, leerzame momenten en inspirerende activiteiten.  We stimuleren bezinning in vele vormen en zo draagt VASTWEL bij aan de betekenis van de vastenperiode in een breder, moderner perspectief.  Jong en oud, ieder kan op eigen wijze, deelnemen aan VASTWEL. Het thema voor de vastenperiode 2024 is: Tussen Weten & Vergeten

Tussen weten en vergeten ligt een landschap van herinneringen, dat maakt wie je bent, wat je meekreeg van je ouders, ooit meemaakte, ervaren hebt of leerde. Wie of wat je gevormd heeft, heb je niet altijd paraat; al ben je het vergeten, het is verworden tot intrinsiek weten. Tussen weten en vergeten worden feiten vertroebeld. De tijd kleurt of vervaagt de herinnering. Door het vergeten verwordt het weten tot één waarheid, niet altijd de waarheid, maar jouw waarheid.

Tussen weten en vergeten kan een keuze zijn; het fenomeen van de actieve herinnering. Beweren dat je het niet weet of bent vergeten, het verloochenen. Met opzet verzwegen, met opzet ontkend.

Tussen weten en vergeten kan ons overkomen. Het vervaagt gaandeweg al wat je dierbaar is in een ongrijpbare leegte. Wat overblijft is het mens zijn in een niet meer weten van wat, waar, wie en hoe. Van steeds weer nieuwe onbekenden en heftige emoties om steeds hetzelfde nieuws. En laten we niet vergeten: al het weten komt uit twijfel voort en eindigt in geloof. Kijk voor het hele programma: 

Wandel je mee met de avondwandeling op Goede vrijdag  29 Maart?  We gaan langs de watertappunten in Oosterhout en sluiten vrijblijvend af met de donkere metten. In het kader van het Vastwel programma gaan we op Goede vrijdag wandelend langs een aantal watertappunten in Oosterhout. Deze watertappunten noem ik gemakshalve nieuwe bronnen! Wat het in feite ook zijn! Het is een bijzondere dag om even stil te staan bij jouw eigen bronnen. Elke (watertappunt) bron staat voor een levensthema, zoals vertrouwen, vergeving, verdriet, ontkenning en liefde. We wandelen met gerichte opdrachten m.b.t. tot de levensthema’s. We lopen zowel in stilte als in dialoog met de ander.  En bij elke bron, deel ik een tekst die juist op Goede vrijdag actueel is in de wereld van nu. Bij elke bron klinkt muziek die afgestemd is op het thema. Op deze wijze brengen we de watertappunten, onze levensthema’s in verbinding met het oude verhaal, wat nog steeds iedere dag actueel is. En we sluiten af met de meditatie van de Donkere Metten in de St. Jansbasiliek. Gezongen door het Schola Cantorum. We vertrekken om 19.15  uur.  De Donkere Metten beginnen aansluitend om 21.00 uur tot 22.00 uur. Opgave is niet nodig. We vertrekken bij de bibliotheek, Theek 5 Torenstraat 8, 4901 EJ in Oosterhout. Piet van der Pluijm heeft de afgelopen 25 jaar de wereld vrede activiteiten georganiseerd in Oosterhout en heeft veel ervaring met vredeswandelingen.


 

VERBORGEN TALENT

 

de hindernis op mijn pad

heeft me uitgedaagd

ik steigerde en heb hem

uiteindelijk genomen

 

dat ik het in me had

er overheen te komen

 

 Vian Moo – www.fijnzinnigeteksten.nl


 

Een van de hoogste vormen van kracht is om telkens weer op te staan, ook als alles gisteren mislukt is, sta weer op en begin opnieuw, rise up again! Mpymulelo Ncwadi is de initiatiefnemer van een school, waar hij mede Afrikanen leert hoe ze met hun land, de dieren en de natuur moeten omgaan, maar vooral hoe je met elkaar om dient te gaan, want we zijn één samenleving! 


Je hebt macht over je geest, niet over gebeurtenissen van buitenaf. Besef dit en je zult kracht vinden. Marcus Aurelius.


Kennismaking workshop “Geweldloze communicatie” op vrijdagavond 5 en zaterdagochtend en middag 6 April. De grenzen van je taal zijn de grenzen van je wereld. Ludwig Wittgenstein. Begrijpen en begrepen worden, dat is wat we zo graag willen. Het geeft ons bevestiging en zekerheid. We steken er dan ook eindeloos veel energie en tijd in: we overleggen, praten, mailen, vergaderen, sturen sms’jes, luisteren, vertellen. En toch gaat het regelmatig mis: we blijken elkaars woorden verkeerd te hebben opgevat. Geweldloze communicatie laat zien en ervaren hoe we dit kunnen voorkomen. Hoe vaak gebeurt het niet dat we langs elkaar heen praten, elkaars woorden verkeerd interpreteren en moeten toegeven dat er sprake was van miscommunicatie?

Ondanks al onze goedbedoelde pogingen blijken we helemaal niet goed in communiceren te zijn. Hoe en waar gaat het toch mis? Marschall Rosenberg heeft het antwoord. Hij ontwikkelde de geweldloze communicatie. Deze bestaat uit concrete technieken en oefeningen die jou helpen je bewust te worden van de ruis waarmee je anderen tegemoet treedt. Je leert hoe je snel kunt doordringen tot de kern, tot de werkelijke bedoelingen van jezelf en die van de ander. Maar de methode is zeker geen trucje. Het gaat om een ware gedragsverandering: je gaat anders kijken en luisteren naar de mensen om je heen. Je laat je eigen ervaringen en meningen los, waardoor er ruimte is voor nieuwe, verfrissende denkbeelden. Het is een intensieve methode die in het begin wat geforceerd kan aanvoelen. Buiten de bekende geweldloze communicatie stappen van waarnemen – voelen – behoeften – vragen en mededogen gaan we ook beter luisteren. Het bijzondere van de geweldloze communicatie is dat het alle inspanning letterlijk dubbel en dwars waard is. Jij leert jezelf en anderen werkelijk kennen. En of dat nog niet bijzonder genoeg is: door jouw vragen ontdekt ook je gesprekspartner zichzelf met betrekking tot luisteren. Ervaringen workshop

We beginnen vrijdagavond met de theorie en zaterdag staat in het teken van de praktijk, oefenen, ervaren en doen. We zijn rond 16.00 uur klaar. Kosten zijn 75 euro inclusief syllabus. Lunchpakket meebrengen. Opgeven bij pietvanderpluijm@hetnet.nl 


Volgens mij is de communicatie van humane ideeën de grote uitdaging van onze tijd. Alain de Bottom.


Zangeres Meau maakte de titelsong voor de documentaire ‘Tegen De Klippen Op’ over het verhaal van Sterre van Wijlen uit Brakel, die al op jonge leeftijd te maken kreeg met botkanker. Tijdens de tv-show ‘Voor het leven’ speelde Meau het nummer voor Sterre. Sterre, tegen de klippen op: Sterre heeft al heel wat meegemaakt gemist? Bekijk hier het fragment – kijk.nl


Moeiteloosheid is niet hetzelfde als geen moeite doen. Ons brein is geprogrammeerd voor gemak en onmiddellijke beloning. Dit verklaart waarom lange termijn doelen vaak lastig zijn en volharding en discipline vereisen. Als de resultaten niet onmiddellijk zichtbaar zijn, geven we gemakkelijk op. Hoe komt dat? Ons brein maakt automatische piloten, omdat dit de minste inspanning vergt. Het automatische gedrag is bedoeld om ons te dienen, zodat we niet voortdurend hoeven na te denken en dingen moeiteloos kunnen doen. Ons brein houdt van gemak en moeiteloosheid. En daar is niets mis mee. Tenzij je een gewoonte of patroon wilt veranderen. Dan houdt deze eigenschap van ons brein ons tegen om te veranderen.

Moeiteloosheid is daarom niet hetzelfde als geen moeite doen! Moeiteloosheid betekent dat je meer energie krijgt dan dat het je energie kost. Als je wilt veranderen dan kost dit moeite, maar als het goed is, dan levert de nieuwe gewoonte je meer energie op dan de oude gewoonte, ook al kost dit in het begin de nodige inspanning. Hetzelfde geldt voor patronen en gewoonten die ooit effectief waren, maar nu niet meer werken. Dit wordt duidelijk op het moment dat dingen in je leven niet meer soepel verlopen. Dan werken de oude patronen en gewoonten niet meer en dan is het tijd voor verandering. Dat vraagt wel om inzet en herhaling. Tijdens het leerproces val je gemakkelijk terug in je oude gewoonten. Dat betekent niet dat je het niet kan of dat je niet goed genoeg bent. Je brein wil alleen maar gemak.

Hoe houd je nieuwe gewoonten aanleren dan vol? Door te zorgen voor onmiddellijke bevrediging. Want dat is wat je brein ook wil. Stel dat je bijvoorbeeld wilt overstappen op een gezondere voeding. Ontdek wat je huidige eetgewoonten je opleveren, bijvoorbeeld comfort en gemak. Het probleem is dat gezonde voeding vaak lange termijn voordelen biedt, zoals een betere gezondheid, terwijl de onmiddellijke bevrediging ontbreekt. Dit kan je motivatie op onbewust niveau ondermijnen. In plaats van abrupt te veranderen, kun je bijvoorbeeld een nieuwe gewoonte introduceren die je onmiddellijk plezier of comfort geeft. Dit maakt de overgang gemakkelijker en moeitelozer. Hierdoor bereik je je lange termijnvoordelen zonder het gevoel te hebben dat je iets opoffert. Dit kun je toepassen op alle gewoontes die je wilt veranderen.


Energiegevers: Natuur – Muziek – Zonlicht – Rust – Frisse lucht – Beweging – Water drinken – Sociaal contact – Yoga en Meditatie – Opruimen – Regelmatig slaapritme – Uitdagingen – Nieuwe dingen leren – To do lijstjes schrijven – Reizen, Lezen.


Interview met wethouder Willem Jan van de zanden over het thema van de vredesweek: Op je plek? Tevreden? En vrede? Deze interviews worden ook door de O.r.t.s. (Oosterhoutse Radio en Televisie Stichting) uitgezonden. Zit jij op je plek? En ben je daar tevreden? En hoe zorg jij voor jouw vrede? Het interview duurt 7 minuten. 


4 Reacties

 • Jacqueline groenewold,
  Geplaatst 1 maart 2024 11:20

  juiste tekst op het juiste moment.
  dankjewel , jacqueline

 • Lilian Lambrechts,
  Geplaatst 2 maart 2024 09:49

  Piet je hebt weer een indrukwekkende nieuwsbrief gemaakt. En er een aantal fantastische liedjes in zoals het lied van Jack Lee, Hannah Mae en en Meau.
  Bedankt !

 • Lian van Seeters,
  Geplaatst 3 maart 2024 18:43

  Ik vond je nieuwsbrief indrukwekkend

 • Annette,
  Geplaatst 1 mei 2024 08:38

  Dag Piet, wat een mooie nieuwsbrieven! Ik lees deze net. Helaas is de cursus Geweldloze Communicatie al geweest. Geef je die vaker? Dan geef ik me graag op.
  Groet, Annette

Plaats reactie