Nieuwsbrief Januari – Februari 2024

Meer Ontspanning.  Vandaag de dag komt er veel informatie tot ons. We kunnen spreken van een informatiebelasting. We zijn a.h.w. continu beschikbaar en bereikbaar, waar dan ook. Nergens meer respijt, nergens meer rust. Soms is het moeilijk om niet te reageren, welke personen wel en welke niet?  Ik heb mijn mobiele telefoon altijd op geen geluid staan en kijk later wel waar ik wel of niet op reageer. Om deze manier geef ik mezelf meer ontspanning, ruimte en rust.

Onze geest absorbeert bijna alles wat onze zintuigen registreren, het meest onze ogen en oren en alles wat we denken.  Onze geest geeft de zaden in ons water. Een zaad is een potentieel, een vermogen wat wij hebben. We hebben het vermogen om ontspannen te zijn, we hebben het vermogen om vrij te zijn, te omvatten, om begripvol en gepassioneerd te zijn. We hebben ook het vermogen om geïrriteerd te zijn, om boos te zijn, om ongeduldig te zijn en te discrimineren, om buiten te sluiten. En wat binnenkomt, zal omgezet worden in wat naar buiten gaat. Als we onszelf buiten een situatie willen plaatsen, zullen we erin dienen te gaan. We mogen naar binnen kijken, voor onszelf zorgen om er uit te komen. Even afstand nemen, voelen wat er in je hart gebeurt, bewust kijken vanwaar uit jij reageert, wat je intentie is, wat je behoefte is. We kunnen kiezen waar we naar kijken, we kunnen aandacht schenken aan ons binnenste binnen. Door aandacht te schenken aan je eigen voelen, geven we de zaden van acceptatie, dankbaarheid, loslaten en vertrouwen water, waardoor de zaden van begrip, mededogen, non-discriminatie en ontspanning  sterker worden!


Een naar buiten gerichte geest blijft altijd hunkeren. Een naar binnen gerichte geest vindt ontspanning en stilte. Boeddha.


De Wereldvredemeditatie in je eentje? Doe je mee? 25 jaar achtereen heb ik samen met bevriende muzikanten de wereldvredesmeditatie verzorgd. En ook de wereldvredeswandeling, langs de kloosters in Oosterhout, waar we een vredeskaars afgaven. Van 1992 tot en met 2018 en altijd op de laatste dag van het jaar. En nu is de W.V.M. weer hard nodig in deze veranderende maatschappij, want vrede of ontspanning begint altijd bij jezelf. Het duurt 24 minuten en doe maar op jouw eigen manier mee! En stuur hem gerust door! 


Jacqueline Etman, sedert 9 jaar columniste van de nieuwsbrief, getrouwd met Ton, moeder van Maud, werkzaam geweest als doktersassistente, volgde daarnaast onderwijs in de sociale dienstverlening en het maatschappelijk werk en studeerde op latere leeftijd af in de theologie als geestelijk verzorger/pastoraal werker. Schrijven, zingen en cabaret hebben een speciaal plekje bij haar. Haar column is gelijk aan het maandelijkse thema, klik op de link: column 103


Wie het doel weet, voelt zich zeker, wie zich zeker voelt komt tot rust, wie tot rust komt kan vrede brengen, wie vrede heeft kan plannen maken, wie een levensplan heeft kan slagen. Confucius.


Drie eigenschappen die ons veel spanning kosten.

1. Focus op schaarste. Gebrek aan: geld, tijd, slaap, beweging, natuur, verbinding, erkenning, zingeving, voeding, bewustwording, etc. Hoe meer we gefocust zijn op wat we missen en tekortkomen, hoe meer we in een overleefstand staan. De beste manier om jezelf hieruit te halen is om dankbaar te zijn voor alles wat er op dit moment in je leven is. Complete acceptatie is de voorwaarde voor een meer ontspannen leven. Ook al is het zwaar en lastig; het is de realiteit.

2. Focus op de toekomst of het verleden. Ons brein houdt van voorspelbaarheid en veiligheid en heeft de neiging om te focussen op wat er zogenaamd ‘niet goed gaat’ en wat er allemaal mis kan gaan of wat we tekortkomen. Dit betekent dat we (onbewust) blijven vasthouden aan ons verleden en we ons voortdurend druk maken om dingen die uiteindelijk nooit zullen gebeuren. Ik zeg altijd: “Je dag is je leven.” Ja, het is belangrijk een visie te creëren en om vooruit te (kunnen) denken, maar focus vervolgens altijd op het heden. Kom in actie. wandel, knutsel, lees, teken, fiets, ga op yoga of meditatie, maar doe iets. En breng je lijf in beweging. Dat is beter dan blijven piekeren en in je hoofd in cirkels blijven draaien.

3. Focus op externe zaken. Hoe meer we de verantwoordelijk voor ons leven (en voor onze emoties) buiten onszelf leggen, hoe meer we de controle verliezen en hoe meer stress we ervan krijgen. Dit is niet altijd eenvoudig, maar richt je op je eigen waarden en zaken die binnen je macht liggen, zoals jezelf en je directe omgeving. Stop met je druk maken over je verleden, de wereld en anderen, want hoe meer jij je daarop focust, hoe kleiner de kans is dat er dingen gaan veranderen. Ik blijf dit eindeloos herhalen. Het enige waar je controle op hebt is je mindset en je eigen shit. Meer zelfkennis, zelfbeheersing en zelfheling is altijd het antwoord: “The way out is in. So deal with it.”


Wanneer we kwetsbaarheid ervaren als kracht en niet als zwakte, dan zijn we voorbij de schaamte. Brené Brown.


Chaterine Brennan, (67) woont in Zuid Afrika en verteld openhartig over haar proces naar ontspanning. Ze leest een gedicht voor van Safire Rose. Zonder te denken en zonder woorden liet ze los. Zie liet de angst los, ze liet de oordelen los. Ze liet de maalstroom aan gedachten rondom haar los. Ze liet de commissie van besluitenloosheid in haar los. Ze liet los om alle goede redenen, volledig en compleet. Zonder aarzeling of zorg liet ze los. Zoals een blad wat van de tak dwarrelt, liet ze los. Zonder moeite en zonder strijd. Het was goed, noch slecht. Het was wat was gewoon alleen dat. In de sfeer van het loslaten, liet ze alles gaan en alles zijn. Een kleine glimlach trok over haar gezicht. Een zuchtje wind waaide door haar heen. En de zon en maan schenen voor eeuwig. 


Ontspanning behoort bij het werk als de oogleden bij de ogen. Tagore.


Beth Hart (51) is een Amerikaanse singer-songwriter en ze zingt haar songs vanuit haar hart, zoals deze prachtige song over haar moeder. 


Als ik jou was zou ik doen wat bij jou past, zoals ik zou doen wat bij mij past als ik mezelf was! Carla Pols.


Drie tips voor meer ontspanning. Hoe meer we bezig zijn met alles wat we buiten onszelf plaatsen, hoe meer ellende we in ons leven veroorzaken. Het lijkt tegenstrijdig en is voor sommigen onmogelijk om te realiseren, maar onze buitenwereld is een reflectie van onze binnenwereld. Dit is in essentie waar werken aan innerlijke vrede over gaat. Dus hoe beter jij jezelf begrijpt en hoe meer jij jezelf kunt accepteren, hoe standvastiger je in het leven staat. Hier zijn drie stappen die je hierbij kunnen helpen.

 1. Leer van het Verleden, neem regelmatig de tijd om te reflecteren op je ervaringen en leer om meer bewust te worden van je (denk)patronen en van hoe je dingen doet. Hoe heb jij deze situatie voor jezelf gecreëerd? Hoe ben je hier terecht gekomen? Wat zijn de traumatische thema’s in jouw leven en hoe hebben deze ervaringen je gevormd? Kun je hier extreem eerlijk over zijn en met compassie en nieuwsgierigheid naar kijken? Wat kun je ervan leren en kun jij er helemaal je verantwoordelijkheid voor nemen? Wat zijn de goede dingen in je leven geweest en wat was niet zo handig en ongezond? Blijf jij verslaafd aan je verhaal en het vasthouden aan je verleden? Dit zijn belangrijke vragen om te stellen: Wil je wijzer worden of blijf je gewond?
 2. Formuleer een Visie, een duidelijke visie geeft richting aan je leven. Hoe meer ons gedrag overeenkomt met onze persoonlijke waarden en onze sterke kanten, hoe meer wij onszelf waarderen. Wat zijn je waarden? Welke vaardigheden wil je graag ontwikkelen? Wat maakt je blij? Waar ben je goed in en wat is jouw talent? Door een heldere visie te formuleren, creëer je een kompas dat je helpt beslissingen te nemen, die in lijn zijn met je diepste waarden en wie je diep van binnen bent.
 3. Focus op het Heden, het is goed om te visualiseren en doelen voor jezelf te formuleren, maar je moet niet alleen maar met het ‘succes’ en je met de resultaten bezig houden. Anders word je een slaaf van je verwachtingen en van al je verlangens en je fantasieën. Richt je aandacht in plaats daarvan altijd op de acties die je NU kunt ondernemen. Door je te concentreren op het heden, bouw je stap voor stap aan dat wat je voor ogen hebt. Wat kun je vandaag doen om meer jezelf te zijn? Voor veel  mensen is dit onmogelijk om te bevatten, maar voor mij essentieel om te realiseren: “Je bent er al!”

 

VRIJ UIT

 

het ritme raakt

klanken roepen

 

ik verdwijn

in de muziek

en dans

 

weerspiegel

wat er speelt

en glans

 

 

Vian Moo – www.fijnzinnigeteksten.nl


Kennismaking workshop “Geweldloze communicatie” op vrijdagavond 5 en zaterdagochtend en middag 6 April. De grenzen van je taal zijn de grenzen van je wereld. Ludwig Wittgenstein. Begrijpen en begrepen worden, dat is wat we zo graag willen. Het geeft ons bevestiging en zekerheid. We steken er dan ook eindeloos veel energie en tijd in: we overleggen, praten, mailen, vergaderen, sturen sms’jes, luisteren, vertellen. En toch gaat het regelmatig mis: we blijken elkaars woorden verkeerd te hebben opgevat. Geweldloze communicatie laat zien en ervaren hoe we dit kunnen voorkomen. Hoe vaak gebeurt het niet dat we langs elkaar heen praten, elkaars woorden verkeerd interpreteren en moeten toegeven dat er sprake was van miscommunicatie? Ondanks al onze goedbedoelde pogingen blijken we helemaal niet goed in communiceren te zijn. Hoe en waar gaat het toch mis? Marschall Rosenberg heeft het antwoord. Hij ontwikkelde de geweldloze communicatie. Deze bestaat uit concrete technieken en oefeningen die jou helpen je bewust te worden van de ruis waarmee je anderen tegemoet treedt. Je leert hoe je snel kunt doordringen tot de kern, tot de werkelijke bedoelingen van jezelf en die van de ander. Maar de methode is zeker geen trucje. Het gaat om een ware gedragsverandering: je gaat anders kijken en luisteren naar de mensen om je heen. Je laat je eigen ervaringen en meningen los, waardoor er ruimte is voor nieuwe, verfrissende denkbeelden. Het is een intensieve methode die in het begin wat geforceerd kan aanvoelen. Buiten de bekende geweldloze communicatie stappen van waarnemen – voelen – behoeften – vragen en mededogen gaan we ook beter luisteren. Het bijzondere van de geweldloze communicatie is dat het alle inspanning letterlijk dubbel en dwars waard is. Jij leert jezelf en anderen werkelijk kennen. En of dat nog niet bijzonder genoeg is: door jouw vragen ontdekt ook je gesprekspartner zichzelf met betrekking tot luisteren. Ervaringen workshop

We beginnen vrijdagavond met de theorie en zaterdag staat in het teken van de praktijk, oefenen, ervaren en doen. We zijn rond 16.00 uur klaar. Kosten zijn 75 euro inclusief syllabus. Lunchpakket meebrengen. Opgeven bij pietvanderpluijm@hetnet.nl 


Spanning is wie je denkt te moeten zijn. Ontspanning is wie je bent.


7 minuten luisteren naar rustgevende muziek en kabbelend water en zingende vogeltjes en kijken naar het stromende water op verschillende manieren. Even op de plaats rust met de ontspannende muziek van Don Gibson, stream of dreams. 


Er zijn maar twee manieren waarop een verandering mogelijk is: Passie en urgentie. Paul Smit. 


De betekenis van onrust.  Onrust voelen betekent dat iets aan jou of je leven je niet bevalt. Dit is iets wat ons allemaal regelmatig overkomt. De ene periode heb je het meer dan de andere periode. En de een heeft het wat heftiger dan de ander. Niemand heeft zijn hele leven het gevoel dat hij 100 % tevreden is. Zo iemand zou zich namelijk nooit ontwikkelen en nooit wat leren. En zich ontwikkelen, dat moet iedereen af en toe. Omdat je toe bent aan een nieuwe stap, of omdat de omstandigheden je er toe dwingen.

Onrust heeft dus een functie: hij vertelt je dat er een knelpunt is dat opgelost mag worden. Je komt iets tekort, er zit je iets dwars of allebei. Als je je onrust wegdrukt, negeer je de signalen dat je iets aan je gedrag of situatie moet veranderen. Wie dat gevoel blijven probeert te negeren of weg te drukken, gaat het probleem niet verder bekijken en het al helemaal niet oplossen. Dat kun je vergelijken met een baby die huilt omdat hij honger heeft of een vieze luier en die vervolgens in een andere kamer wordt gezet met de deur dicht. Omdat dat gehuil zo vervelend is. De baby zal waarschijnlijk steeds harder gaan huilen en gelijk heeft hij en jij wordt steeds gevoeliger voor het gehuil. Je denkt de hele tijd: wat moet ik toch met die baby en wanneer houdt hij nou op met hart verscheurend huilen. Wat je ook doet om jezelf af te leiden, je blijft hem in de verte horen.

Het zou beter werken om te denken: de baby huilt, waarschijnlijk is er iets aan de hand. Wat zou het zijn? Precies hetzelfde geldt voor onrust en emoties. Je ertegen verzetten betekent dat je het vervelende gevoel  steeds aandacht geeft. En alles wat je aandacht geeft, wordt groter: je ervaart het als steeds vervelender. Zo bereik je vrij snel een moment dat alles draait om je vervelende gevoel en dat je jezelf of  je leven niet meer leuk genoeg vindt. Je krijgt behoefte aan iets wat het ‘gat’ vult wat je van binnen hebt. Soms weet je precies wat dat ‘iets’ is: waardering of troost bijvoorbeeld, tijd voor jezelf of dat er nu eens iets leuks gebeurt. Soms weet je niet wat je wilt, maar je wilt iets! Als je je behoeftes onderzoekt, leer je jezelf beter kennen. Die zoektocht en je nieuwe kennis zullen je onrust sowieso verminderen.


Aarzel niet iemand vandaag nog te vertellen dat je van hem of haar houdt!


 

Thich Nhat Hanh, was een Vietnamese boeddhistische monnik, zen leraar, schrijver en vredesactivist. Hier geeft hij een inspireerde les over angst. 


Ontspanningscursus – Werken aan innerlijke vrede – Januari 2024. De wereld om je heen verandert elke dag, chaos en onrust zijn soms deel ervan. De wereld geeft ons uitdagingen, vraagt van ons om te reageren!, nodigt ons uit en trekt ons erin. Het is aan jou welke uitdaging je aanneemt? Neem je die aan van de strijd, van de onrust, van de angst, van de ontkenning of van de stress? Of neem je de uitdaging aan om innerlijke vrede te zoeken in jezelf? Om meer zachtheid en kwetsbaarheid te laten zien aan jezelf en de ander? Om vanuit meer mededogen, duidelijkheid en zelfrespect naar jezelf en je omgeving te kijken? Waar mag jouw kostbare tijd, aandacht en energie naar toe in 2024?

We beginnen onze eerste les met de vraag: Ben jij je bewust van je stress? Wat zijn spanningssignalen, we gaan het hebben over stress en persoonlijkheid en levensstijl? Wat zijn jouw grootste stressoren? We brengen eerst de spanning in kaart! Wat kun je er aan doen, dat is het thema van de tweede les, hier staat de adem centraal, adem is leven en hoe kun je jezelf beter leren ontspannen bij goede ademoefeningen.  En zo ben je meer ontspannen en hoe ga je dan beter communiceren met je jezelf en je omgeving? Hier maken we kennis met de geweldloze communicatie.

En zo komen we vanzelf bij onze rouw en verlies verwerking en dat gaat deskundige Psychosociaal therapeut & verliesbegeleider Joni Rappange doen. Iedereen krijgt vroeg of laat te maken met verlies. Dit kan zijn door het overlijden van een dierbaar persoon, door verlies van gezondheid of je baan. Door een veranderd toekomstbeeld, een (echt)scheiding of het verbreken van (familie)banden. Wanneer je iets verliest wat je dierbaar is kom je in een rouwproces. Rouwen is een dynamisch proces en is nooit afgelopen, klaar of verwerkt. Daarmee blijft het verlies een wezenlijk deel uitmaken van wie je bent. Daarom is het belangrijk jezelf bewust te zijn van de verliezen die jij met je meedraagt en inzicht te krijgen in de gevoelens die daarbij horen. Zo krijg je een (nieuw) evenwicht met jou verlies.

Bij de laatste twee lessen gaan we vriendschap sluiten met ons zenuwstelsel, dat doen we doormiddel van de Polyvagaal theorie van Dr. Stephen Porges. De Polyvagaal theorie geeft ons een blik op de biologische systemen die de basis vormen voor het ons veilig voelen en sociaal betrokken zijn. Met name de onbewuste relatie tussen het autonome zenuwstelsel en sociaal gedrag komt er in aan bod.

In zeven stappen ben jij je bewust geworden van je stress, je adem, je communicatie, je rouw en de werking van het zenuwstelsel. Stap acht gaat over het verwerken van de bovenstaande begrippen, hoe gaat jou leven er nu anders uitzien? De laatste stap is een vrijblijvende uitnodiging om na al die inspirerende thema’s bewust jouw ervaringen en verslagen nog een keer te lezen, zodat je een inzichtelijk persoonlijk reisverslag achter de hand hebt als de spanningen weer gaan oplopen. In elke les zitten ondersteunende filmpjes en een vlog met een professional. Je kunt de online lessen in je eigen tempo doen en op je eigen manier.

De kosten zijn 20 euro voor de hele ontspanningscursus en als je vragen hebt, dan kun je me mailen. https://www.werkenaaninnerlijkevrede.nl/inschrijfformulier-ontspanningscursus/ 


Niet iedere dag is een goede dag, maar in iedere dag schuilt wel iets goeds!


Uit het dagboek van Etty Hillesum. De mensen versnipperen zich in de oorlog in onmogelijke dingen en het wezenlijke van het leven verliezen ze ondertussen uit het oog. Beluister wat opstijgt uit jezelf. Veel van wat je doet bestaat toch uit imitatie of ingebeelde plicht of valse voorstellingen van wat een mens moet zijn. De enige zekerheid over hoe je moet leven en wat je moet doen, kan toch alleen maar opstijgen uit die bronnen, die daar bij jezelf in de diepte borrelen. Keer terug naar jezelf. Zoveel mensen gaan aan dat luisterende gehoorzame leven voorbij en vervreemden van zichzelf. Ze laten zich iets wijsmaken. Ze leven niet in harmonie met zichzelf. Zo leven dus de mensen. Ze gebruiken de andere om zichzelf van iets te laten overtuigen, waaraan ze in hun hart niet geloven. Je zoekt dan in anderen een instrument om de eigen innerlijke stem te overschreeuwen. Als iemand toch maar wat meer zou luisteren naar zijn eigen innerlijke stem, als iedereen zou proberen er een te laten opklinken in zichzelf, dan zou er een hoop minder chaos zijn in de wereld. Mediteren is bij uitstek een fijne manier om naar je eigen innerlijke stem te luisteren om te beluisteren wat er opstijgt uit je zelf, uit je diepste bron omhoog borrelt! Om zo terug te keren naar je binnen binnenste, je rust, je vrede, je levensenergie! 


Hoe meer je je aandacht richt op ontspanning, hoe gevoeliger je wordt voor kleine, subtiele ervaringen. En hoe rijker aan subtiel genot je leven wordt. Lisette Thooft.


Het verhaal van Halleluja. Leonard Cohen, heeft er zeven jaar over gedaan om het schrijven. En zijn platenlabel, Columbia, vond het 3 x niets. En zo werd de song niet in Amerika op de plaat gezet, wel bij een klein label in England. En dit is dan langzaam het lied geworden wat het meeste is gecoverd van alle songs van de laatste 30 jaar. In bijna elk land heeft het op de 1ste plaats gestaan. Cohen slaagde erin om zijn levens, lees lijdensverhaal in vier coupletten samen te vatten die nu nog steeds veel mensen inspireren. Het nummer, golvend tussen een wals en een gospel, staat vol met Bijbelse referenties. De wereld is vol conflicten en onoplosbare problemen. Maar er zijn momenten dat het allemaal even goed is, dat bedoelde Leonard met Halleluja. Leonard Cohen is in 2016 op 82 jarige leeftijd overleden. 


Alles wat je vol liefde vrijlaat zal voller van liefde terugkeren. Carla Pols.


Meer Ontspanning. Yogaoefeningen verbeteren je lichamelijke conditie. Dit heeft betrekking op de spieren, de gewrichten en het endocriene stelsel. Je leert je lichaam beter kennen en daardoor ook de mogelijkheden en de beperkingen die we kunnen hebben. Yoga kan de concentratie en de rust in jezelf verbeteren. De ademhalingsoefeningen hebben niet alleen een kalmerende werking, ze kunnen ook therapeutisch gebruikt worden bij lichamelijke klachten, bijvoorbeeld bij een verhoogde bloeddruk. Aandacht voor en bewustwording van het lichaam en de ademhaling maar ook aandacht van het bewust worden van je zintuigen en gedachten, staat centraal in de lessen. Je leert met aandacht in het hier en nu te zijn en zo leer je grenzen te voelen en daarnaar te handelen. Hierbij gaat het nooit om het leveren van een prestatie maar om het handelen naar eigen kunnen. Yoga beoefen je altijd op je eigen manier binnen de grenzen van je mogelijkheden en met respect voor je lichaam, je leert open en aandachtig in het nu te zijn. Elke les eindigt met ruime aandacht voor de eindontspanning. De (dagelijkse) beoefening van yoga, aangepast aan je mogelijkheden, verhoogt de kwaliteit van je leven op alle vlakken. Iedereen kan yoga beoefenen, ongeacht leeftijd en ervaring. Sinds 2020 verzorg ik ook digitale yogalessen, zodat je gewoon thuis je yogalessen kunt doen, op de tijd die jouw het beste uitkomt en zo vaak als je maar wilt, iedere week krijg je een digitale les thuisgestuurd via de mail, met de tekst van de afstemming en de muziek tijdens de ontspanning. De kosten 33 euro per maand. 


Podcast met Joyce Elshout (55) wonend in Breda, samen met haar man Cor Roeven en de hond. Joyce heeft de ziekte van Parkinson en ze lijdt aan een ongeneeslijke borstkanker. In de laatste nieuwsbrief (nov-dec) stonden ze onderaan met een You Tube opname van het lied I remember you. Samen met Cor, die de muziek en de teksten schrijft, maken ze hele mooie, inspirerende liedjes, die troost geven en voor veel mensen een steun zijn in het proces van afscheid nemen. Wil je meer informatie kijk op: https://lamemoria.nl   Druk op het zwarte driehoekje!


 

5 Reacties

 • mieke,
  Geplaatst 1 januari 2024 11:50

  Lieve Piet,
  Wat een waardevol cadeau, om op de eerste dag van dit nieuwe jaar te mogen starten vanuit hoop, warmte, geluk en geborgenheid en daarin vertrouwen te voelen om de wereld weer tegemoet te treden. DANK……………

  • Piet van der Pluijm,
   Geplaatst 3 januari 2024 12:27

   Bedankt Mieke, voor je warme reactie! Warm groetend, Piet.

 • Ankie Vink,
  Geplaatst 3 januari 2024 11:14

  Hallo Piet en andere, die deze Nieuwsbrief lezen,

  Het thema ontspannen spreekt mij erg aan.
  Zelf moet ik er namelijk moeite voor doen om me iedere dag te ontspannen door bijvoorbeeld meditatie. Maar…..het lukt me aardig.
  Graag wil ik jullie, voor degenen die er interesse in hebben kennis laten maken met de podcast: Kalm met klassiek. Te vinden op de app. Npo luister. Iedere werkdag 10 minuten ontspannen met klassieke muziek, uitgezocht door Ab Nieuwdorp.
  Fijn ontspannen nieuwjaar!!

  • Piet van der Pluijm,
   Geplaatst 3 januari 2024 12:28

   Bedankt Ankie voor de tip, ik ga ernaar luisteren! Warm groetend Piet.

 • RiaVerkooijen,
  Geplaatst 5 januari 2024 12:01

  Dank je wel meneer Piet voor de hele fijne meditatie
  Die doet mij heel erg goed
  Ik wens u een heel gezond 2024
  Met een dankbare groet

Plaats reactie