Nieuwsbrief Juni 2023.

Zelfliefde. Als er één aspect onderschat wordt in onze maatschappij, dan is het wel zelfliefde. Houden van jezelf wordt vaak geassocieerd met arrogantie. Die vindt zichzelf wel erg leuk/goed, zeggen we al snel als iemand tevreden is met zichzelf. We zijn collectief bang dat anderen ons aanzien voor een opgeblazen figuur. Houden van jezelf is voor ballen, of voor softies. We denken dat vooral mensen die op blote voeten rond het kampvuur dansen of die de hele dag  staan te knuffelen ook veel van zichzelf houden, maar ook die mensen hebben al te vaak geen idee van werkelijke zelfliefde. Of je nu een keiharde zakenman of een zachte hippie voor je hebt, de kans dat die écht van zichzelf houdt is niet zo groot. We hebben niet geleerd dat te doen, want daar worden we niet mee opgevoed. Eerder horen we onze opvoeders zich negatief uitlaten over mensen die het goed met zichzelf voorhebben en onbewust nemen we de beslissing dat wij nooit onderwerp van een dergelijke roddel zullen worden. We stellen ons liever ‘bescheiden’ op, waarbij we het begrip bescheiden interpreteren als jezelf klein houden of onzeker zijn.

Zelfliefde is dan ook geen ego verheerlijking, maar een optimale verbinding maken met jezelf en vandaar uit jezelf op mentaal, emotioneel en fysiek niveau accepteren. Als ik mensen vraag wat het voor ze zou betekenen als ze écht van zichzelf zouden houden, als ze zichzelf écht zouden waarderen en accepteren, komen ze allemaal met het volgende rijtje of een gedeelte ervan.

 • Ik zou gelukkiger zijn.
 • Ik zou meer passie voor het leven hebben.
 • Ik zou meer voldoening van mijn leven hebben.
 • Ik zou meer genieten.
 • Ik zou zekerder zijn.
 • Ik zou meer durven.
 • Ik zou een betere partner, vriend(in), zoon, broer, zus, ouder/kind zijn.
 • Ik zou meer van anderen kunnen houden.
 • Ik zou vrolijker zijn.


Het is niet jouw taak om liefde te zoeken, je hoeft alleen de zelfgebouwde barrières in jezelf te vinden die liefde tegenhouden.
Rumi.


De midzomer avondwandeling op 23 Juni in Oud Drimmelen. Op een van de langste dagen even stilstaan bij de duisternis en het licht in jezelf. Even dat bijzondere ommekeer moment bewust ervaren op een hele mooie plaats in de natuur van Oud Drimmelen. Even dit magische moment voelen en gebruiken als voeding en inspiratie om verder te gaan, ieder vanuit zijn eigen vertrekpunt, geschiedenis, kracht, mogelijkheden, verdriet en vrijheid. We lopen langs een indrukwekkend mooie laan, met oude bomen, van de duisternis naar het licht, van denken naar voelen, van angst naar vertrouwen, van twijfel naar acceptatie, van ontkenning van de emoties naar erkenning ervan, van jezelf alleen voelen, naar samen delen en de draad weer op jouw eigen wijze oppakken. We maken samen in de wandeling bijzondere herinneringen. We luisteren naar de mooie stem Martine van Wensveen en naar de rustige akoestische muziek van multi-instrumentalist Fred Brouwer, zijn stil, doen adem- en yogaoefeningen en delen onze ervaringen met de medewandelaars. De afstand is maar amper 1 kilometer en we lopen a.h.w. van het volle leven, naar een authentiek, honderd jaar oud, rustgevend kerkhofje en weer in alle rust terug naar het volle leven! De wandeling wordt begeleid door Piet van der Pluijm. We vertrekken 23 Juni om 19.00 uur. Het adres is Oud Drimmelen 4, 4924 EX Oud Drimmelen. Er is parkeergelegenheid en er wordt een vrije bijdrage gevraagd voor het initiatief van Martine van Wensveen m.b.t. Troostmuziek. https://www.doneeractie.nl/troostmuziek-geef-je-door/-70741 

Er is gelegenheid om koffie of thee te nemen tegen een kleine betaling en er is een toilet. En bij slecht weer gaat het gewoon door, dan gaan we naar binnen. Zegt het voort! Opgeven hoeft niet!


Als je een grens bereikt, betekent dat niet alleen dat er iets eindigt maar ook dat er iets begint. 


Hoe kan iemand het je ooit vertellen: Je was allesbehalve mooi. Hoe kan iemand het je ooit vertellen. Je was minder dan heel. Hoe kan iemand het niet opmerken? Dat je liefde een wonder is, hoe diep je bent verbonden met mijn Ziel. Shannia Noll, is een Amerikaanse zangeres, dit nummer komt van de C.D. Songs for the inner child. 


Jacqueline Etman, sedert 9 jaar columniste van de nieuwsbrief, getrouwd met Ton, moeder van Maud, werkzaam geweest als doktersassistente, volgde daarnaast onderwijs in de sociale dienstverlening en het maatschappelijk werk en studeerde op latere leeftijd af in de theologie als geestelijk verzorger/pastoraal werker. Schrijven, zingen en cabaret hebben een speciaal plekje bij haar. Haar column is gelijk aan het maandelijkse thema, klik op de link: column 99


Ga alleen voor beslissingen die je zelfbeeld, zelfvertrouwen en eigenwaarde ondersteunen of versterken.’  Oprah.


Van jezelf houden is de beste vorm voor meer innerlijke vrijheid. Over zelfliefde wordt best veel gesproken en geschreven op het sociale mediakanaal, zoals Facebook en Instagram. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Vandaar dat we hier in deze maand even stil staan bij het thema zelfliefde. We kennen ze allemaal vast wel al die quotes van verbeter de wereld en begin bij jezelf of wees de verandering die je graag wilt zien in de wereld. En eerst jezelf lief hebben voor je werkelijk liefde kunt geven aan de ander. Heb je naaste lief, zoals je zelf, of begin de dag met liefdevolle vriendelijkheid naar je zelf, allemaal mooie woorden maar hoe breng je dat in praktijk? 

Uit eigen ervaring weet ik dat je heel bewust mag gaan oefenen om werkelijke verandering te krijgen, ten aanzien van zelfliefde en persoonlijke groei. Ten eerste is het belangrijk je bewust te worden van hoe gemakkelijk je jezelf tekort doet, door een gebrek aan eigenwaarde, zelfvertrouwen en zelfliefde. Mijn mantra (woord dat mij steun geeft) is: alles is oké en dat voedt enorm mijn gevoel van zelfwaarding los van de waardering van de ander en mijn omgeving. Dat is totaal niet egoïstisch, want je hebt veel meer om te geven en een ander niet meer zo nodig om je geliefd en gewaardeerd te voelen. Onbewust vraagt een persoon namelijk veel van zijn omgeving als er weinig zelfliefde is. Het geeft veel rust om te gaan inzien dat je de ander nodig hebt voor iets wat alleen duurzaam is als het van binnenuit komt. 

De tweede stap is gaan oefenen met het aan jezelf geven wat je bij je omgeving hebt neer gelegd, met alle spanningen en strijd van dien. Hiervoor deel ik een mooie quote van Bryon Katie: Het is niet jouw taak om van mij te houden. Dat is mijn taak! Geef jezelf meer oplaad momenten, dat kunnen rust, tuin, lees of schrijfmomenten zijn, in iedere geval zelfreflectie momenten en omhels jezelf gerust in afzondering als je pijn, afwijzing, je zelf naar of negatief voelt. Het maakt niet uit waar het vandaag komt, want soms kan in het in een split seconde naar binnen komen. Omhels jezelf en zeg tegen jezelf: Ik ben oké. Ik bent helemaal goed zoals ik ben, ik hou van je en herhaal dit 3x. Adem een paar keer diep in en uit en om het te bekrachtigen zou je je hand op je hart kunnen leggen en je ogen even sluiten als de situatie dit toelaat. 

Mildheid voor mezelf, geeft automatisch mildheid, openheid en vriendelijkheid naar de ander. Zelfliefde is vrede, sluit meer bewuste vrede met jezelf. Geef jezelf regelmatig een innerlijke Hug zoals hierboven vermeld staat en voel en kijk maar wat het met je doet en doe het zo vaak als nodig is. Zelfliefde is je basisvertrouwen helpen bij rust, liefde, energie en vreugde in je leven, je bent het waard! 


Een ademconsult om je bewust te worden hoe je ademt? Wat moet ik me daar bij voorstellen? Ik ga eerste kijken hoe vaak je inademt per minuut in rust. Dan ga ik kijken of de buik en de flank goed meebewegen in de adembeweging en dan lig je op een massagetafel, met je kleren aan. Dus eerst inventariseren, vragen stellen, etc. Adem je hoog en snel, adem je meer in dan uit, adem je oppervlakkig, adem je verkeerd, heb je een middenrifademhaling? Lage, snelle ademhaling. Lage rustige ademhaling. Een gebalanceerde ademhaling. Etc. En dan kijk ik welke adem oefeningen bij je passen en je kunnen helpen voor een betere ademhaling, zodat je meer zuurstof opneemt in het bloed. Meer zuurstof opname in het bloed betekent: betere circulatie, opname, het lichaam kan beter ontgiftten en het brengt je meer innerlijke rust en je voelt je fitter. Het duurt 1.5 uur en de kosten zijn 60 euro. Informatie: pietvanderpluijm@hetnet.nl of 06-25276590. 


De manier waarop je van jezelf houdt, is ook de manier waarop je anderen leert hoe ze van je moeten houden.’  Rupi Kaur.


Als ik mijn leven over mocht doen. Zou ik minder hebben gepraat, en meer hebben geluisterd. Zou ik de tijd hebben genomen om naar mijn grootvader te luisteren als hij weer eens over zijn jeugd begon te praten. Zou ik naar bed zijn gegaan als ik me ziek voelde, in plaats van mezelf wijs te maken dat de wereld geen dag zonder mij zou kunnen draaien.

In plaats van negen maanden zwangerschap weg te willen denken, zou ik elk moment ervan hebben gekoesterd, en zou ik me hebben gerealiseerd dat het verbazingwekkende dat in mij groeide mij de enige kans in mijn leven bood om God te helpen bij het tot stand brengen van een wonder. Maar boven alles zou ik vaker: “ik hou van je” en “het spijt me” hebben gezegd. Deze tekst is geschreven door Erma Bombeck.


Zelfliefde betekent niet dat jij alleen van jezelf houdt wanneer alles goed gaat en mooi is. Het betekent dat je in goede tijden en minder goede tijden jezelf liefde kan geven. 


My Choice, wordt gezongen door Joyce en Cor. Joyce is ongeneselijk ziek en samen met haar levenspartner Cor, zijn ze samen heel muzikaal op hun eigen unieke wijze. In het proces van afscheid nemen is dit hun bijzondere muzikale manier van schrijven, zingen en musiceren die hun maar ook vele anderen om hen heen enorm veel troost, kracht en steun geeft. Dit is een prachtige vorm van zelfliefde. Joyce en Cor hartelijk dank dat jullie dit met ons wilde delen! Ik wens jullie nog veel bijzondere muzikale momenten toe en sterkte in het proces! 


Ik liet me vroeger tegenhouden door beperkingen van anderen, over wat ze dachten dat ik wel of niet aankon. Door die ervaring heb ik geleerd dat als er iets is wat je graag wilt doen, je zelf degene moet zijn die actie onderneemt. Als je niet om iets vraagt, weet je ook zeker dat je het niet gaat krijgen.’ Ashley Graham.


Kennismaking Geweldloze communicatie op vrijdagavond 29 en zaterdag 30 September. De geweldloze communicatie is effectief bij het oplossen van conflicten, in de opvoeding, het eigen groeiproces, in relaties en op het werk. Deze tweedaagse kennismaking met de geweldloze communicatie wordt verzorgd door yoga- en ontspanningsdocent Piet van der Pluim. Datum: vrijdagavond 29 september van 20.00 tot 22.00 uur en zaterdagochtend 30 september van 09.00 en tot 16.00 uur. Plaats: Ridderstraat 71 in Oosterhout. Kosten 75 euro,  eigen lunchpakket meenemen, voor thee en koffie wordt gezorgd, inclusief syllabus. Tussen de middag maken we een kleine wandeling, voor alle informatie en opgave: pietvanderpluijm@hetnet.nl  Informatie Workshop Geweldloos Communiceren


 

Stef Bos in actie bij de buren in zijn thuisland Belgie, in het programma liefde voor muziek, wat een soort beste zangers is. Een prachtig nummer voor zijn kinderen. 


 

ME TIME

om blij te zijn

met wie ik ben

vandaag hoor ik

mijn eigen stem

 

om helemaal

boven aan te staan

een betere plek

had niet gekund

 

volkomen terecht

het is me gegund

 

 

© Vian Moo – www.fijnzinnigeteksten.nl


Dat lijkt wel het meest moeilijke, zelfliefde. Volledig, zonder voorwaarden, zonder al die eisen die we aan ons zelf stellen waaraan we moeten voldoen van onszelf. We houden gemakkelijker van anderen of van dieren, maar van jezelf houden mocht toch ook lang niet? Dat was niet goed, egocentrisch, dat hoorde niet! De ander voorop stellen, dat was belangrijk. Jezelf wegcijferen, jij deed er niet toe, daardoor ging je je aanpassen, je ging op in die ander, totdat er nauwelijks wat van jou overbleef.

Maar wat een schade heeft dat gebracht! Hoe kun je goed van anderen houden en een evenwichtige partner zijn, als jezelf vindt dat je niet zoveel waard bent, als je altijd twijfelt aan jezelf en alles wat je vindt, doet en zegt zelf afkeurt. Wat voor voorbeeld geef je aan die ander, hoe van jou te houden als je dat zelf niet eens kunt? Het is een hele moeilijke levensopdracht. Maar we mogen eerst leerling zijn, we mogen het weer leren om te houden van onszelf. Het is niet langer een vies woord: Zelfliefde is een eerste levensbehoefte!

Zelfliefde begint met zelferkenning, jij mag er ook zijn, jij hebt alle recht op jouw plek. Zelfliefde betekent ook zelfcompassie en begrip voor jezelf en mildheid. Val jezelf niet af en wees eens zachter en liever voor jezelf. Als leerling mag je van jezelf leren houden op die manier die je wenst dat er van jou gehouden wordt. Vol, uitbundig en onvoorwaardelijk. Zelfliefde is de eerste levensbehoefte. Gun het jezelf!


Niemand kan ervoor zorgen dat jij je te min voelt, zonder je eigen toestemming.’ Eleanor Roosevelt.


De Zijnsgeoriënteerde visie helpt mensen om hun leven wezenlijk te verdiepen en te verrijken. Deze visie is ontstaan uit een samensmelting van wijsheden uit spirituele tradities én inzichten uit de westerse psychologie en ontwikkeld door Hans Knibbe. Met Zijnsoriëntatie kun je leren om vanuit een nieuw perspectief je leven in te richten. Middels bewustzijnstraining en dieptepsychologische begeleiding kun je nieuwe inzichten en vaardigheden gaan integreren in je leven. De visie is inmiddels uitgegroeid tot een modern levenskunst pad met verschillende werkwijzen; inmiddels is wetenschappelijk aangetoond dat Zijnsoriëntatie goede effecten heeft op het persoonlijk geluk en welzijn. 


Laat mensen die niet in jouw schoenen hebben gestaan je niet vertellen hoe je veters gestrikt moeten worden. 


Op kop van de kopgroep in de Tour de France van 1970 Wimke Prinsen uit Hank, ofwel mijn achterbuurjongen uit mijn jeugd! Ik groeide op met het verlangen om ook net als Wim een goede wielrenner te worden en vanaf mijn 14de tot en met mijn 24ste jaar heb ik fanatiek gewielrend. Wim hielp mij op weg als jonge renner, repareerde mijn fiets en inspireerde mij om te leren afzien. Afzien betekent in deze duursport verder fietsen ook als je niet meer kunt, niet opgeven. Dit leidde soms tot valpartijen en niet meer weten waar je was, etc. Je had een grote mate van zelfliefde nodig om succesvol te worden in deze sport. Omdat ik geen goede eindsprint had heb ik bij de amateurs nooit een wedstrijd gewonnen. Wel enorm genoten van die tijd! Totdat Wim op 28 jarige leeftijd plotseling overleed en ik mijn vriend kwijt was. Ik zat in een rouwproces en wist niet meer wat ik echt wilde, ik kwam erachter dat een rouwproces ook vraagt om zelfliefde, maar van een andere soort, een van acceptatie, vergeven, dankbaarheid en vertrouwen. 


Ik herinner mezelf eraan dat ik lief voor mezelf moet zijn. Het klinkt misschien belachelijk, maar ik behandel mezelf met net zoveel compassie als dat ik ooit bij mijn dochter zou willen doen. Het helpt echt. Emma Stone.


Yoga is een van de fijnste vormen van zelfliefde. Het leven kan zo makkelijk vol raken, de drukte van de dag kan de overhand nemen dus. We kunnen ons overweldigd voelen door de gebeurtenissen in de wereld. Het is dus belangrijk om bewuste tijd opzij te zetten voor innerlijke vrede. Dit stelt ons in staat om bewust te reflecteren op onze ervaringen, emoties en onze overtuigingen. In de yogalessen kunnen we dan onze gevoelens, emoties en stijve ledematen beter leren ontspannen. We kunnen bewust loslaten wat ons niet dient. Dit is de focus van mijn yogalessen, om onze aandacht op ons leven te richten… de pijnlijke gebeurtenissen en de schoonheid van het leven.

Yogaoefeningen en lichaamsbewustzijn maken de innerlijke wereld in je wakker. Dit zintuiglijke voelen wordt wetenschappelijk onderschepping genoemd. Deze sleutel tot welzijn nodigt je uit om aandacht te besteden aan je gevoel. Naarmate je het terrein van je innerlijke landschap leert verkennen zal je leren te vertrouwen op je onderbuik als een soort kompas dat wijselijk je beslissingen en acties in de wereld leidt.

Dr. Stephen Porges, die ons de polyvagale theorie aanbood, noemt yoga en  lichaamsbewustzijn ons zesde zintuig dat ons in staat stelt ons bewust te worden van onze instinctieve reacties op onze omgeving. Je vaguszenuw brengt al je zintuiglijke aanwijzingen van je lichaam naar je hersenen een proces dat voorkomt zonder bewust bewustzijn. Wanneer je aandacht besteedt aan je interne feedback, vergroot je niet alleen je emotionele intelligentie, maar kun je leren om deze wijsheid de wereld in te dragen op een manier die je gezondheid en relaties bevordert. En je hoeft hier tegenwoordig niet eens meer de deur voor uit. Je kunt namelijk ook digitaal mee doen met een yogales op een tijd die jou schikt! Voor info: pietvanderpluijm@hetnet.nl of 0625276590. Deze lessen gaan van september t/m juni. 


Het leven wordt niet gemeten door het aantal keer dat we ademhalen, maar door de momenten die ons de adem benemen. George Carlin. 


Veldhuis & Kemper is Remco Veldhuis en Richard Kemper. Ooit afkomstig uit de tv- en reclamewereld ontdekten ze als duo het theater om die niet meer te verlaten. Ze treden nog heel veel op en ik vind de zin ‘maar de allermooiste bloemen groeien vlak langs het ravijn en om die te kunnen plukken moet je durven bang te zijn’ toch wel één van de mooiste zinnen ooit.


Je eigenwaarde bepaal jij zelf. Je hoeft niet op iemand te wachten om je te vertellen wie jij bent. Beyoncé.


Podcast met Marjon Oomen. Marjon, (57)  werkt in de gezondheidszorg op een enthousiaste en verbindende manier, luister naar haar verhaal klik op het driehoekje! 


2 Reacties

 • Monique,
  Geplaatst 1 juni 2023 17:09

  Leuke podcast! 🙂
  Liefs, Monique

 • Leny,
  Geplaatst 5 juni 2023 12:52

  verhelderende nieuwsbrief, Piet. Bedankt daarvoor. Je hebt me weer positief geraakt.

Plaats reactie