Nieuwsbrief Mei 2023.

Bronnen van geluk!  20 Maart jl. was het de dag van het geluk. Ik dacht na het nemen van een adempauze in April dat dit wel een mooi thema voor de nieuwsbrief van Mei zou zijn. Op 20 maart zijn de dag en de nacht precies even lang, omdat de zon in één lijn staat met de evenaar. De Verenigde Naties (VN) riep in 2012 deze dag uit tot de internationale dag van het geluk. 

De International Day of Happiness vraagt aandacht voor de relevantie van geluk en het welzijn van de mens. Het is belangrijk dat de belangen van de mens in overheidsbeleid worden meegenomen. Elk jaar maakt de VN een specifiek thema bekend dat te maken heeft met een vorm van geluk. Geluk is een recht, een streven en ook een middel. Volgens Jayme Illien, de oprichter van de Internationale Dag van het Geluk van de Verenigde Naties, kan het geluk van de mens een weg banen naar een duurzamere toekomst. Door op deze dag stil te staan bij geluk op gebied van onder andere democratie en inclusie werken we aan een functionelere maatschappij. Op deze dag wordt het ‘gelukkigste land ter wereld’ bekendgemaakt in het World Happiness Report

Top 10 2020
1. Finland
2. Denemarken
3. Zwitserland
4. IJsland
5. Nederland
6. Noorwegen 
7. Zweden
8. Nieuw-Zeeland
9. Oostenrijk
10. Luxemburg

Duitsland en België staan respectievelijk op plek 17 en 20, net voor de Verenigde Arabische Emiraten op plek 21. Het Verenigd Koninkrijk staat op plek 13 en de Verenigde Staten op plek 19. De lijst komt tot stand op basis van een serie vragen aan inwoners van meer dan 150 landen over zaken als inkomen, gezondheid, vrijheid en sociale ondersteuning.


Geluk is nooit een staat van evenwicht. Geluk is altijd in beweging, altijd onderweg en het enige wat je kunt doen, is het spoor volgen. Paulo Coelho. 


Wat zou ik graag bij leraar Merijn Ruis in de klas gezeten hebben als kind! Volgens Merijn Ruis kun je geluk niet vroeg genoeg leren en dus ontwikkelde hij een lesmethode over geluk voor basisschoolkinderen. Hij is er van overtuigd dat wanneer kinderen standaard les zouden krijgen in hoe ze gelukkig kunnen zijn, je een hele generatie waarden bijbrengt die de hele wereld een gelukkigere en mooiere plek maken.


Jacqueline Etman, sedert 9 jaar columniste van de nieuwsbrief, getrouwd met Ton, moeder van Maud, werkzaam geweest als doktersassistente, volgde daarnaast onderwijs in de sociale dienstverlening en het maatschappelijk werk en studeerde op latere leeftijd af in de theologie als geestelijk verzorger/pastoraal werker. Schrijven, zingen en cabaret hebben een speciaal plekje bij haar. Haar column is gelijk aan het maandelijkse thema, klik op de link: column 98


Er is slechts één weg naar geluk en dat is op te houden met je zorgen maken over dingen waar je geen invloed op hebt. Epictetus. 


Drie gemakkelijke bronnen van geluk die niet gebonden zijn aan mensen of dingen. Zeg niet te snel dat je niet gelukkig bent. Veel hangt natuurlijk af van je levensloop, maar los van wat je allemaal hebt meegemaakt kan je volgens mij in je dagelijks leven toch de nodige bronnen van geluk vinden. Graag deel ik deze drie bronnen met je! 

 1. Nieuwe dingen leren. Een van mijn belangrijkste bronnen van geluk is het leren van nieuwe dingen. Er is altijd meer te leren en te verkennen in deze wereld. Je kan jezelf aangenaam verliezen in het zoeken naar kennis over allerlei domeinen zoals geschiedenis, natuur, psychologie, muziek, cultuur en filosofie. Alleen al leren om te leren is iets wat veel voldoening kan schenken. Het geeft veel vreugde en voldoening om elke dag iets nieuws te leren, over eender wat, maar vooral over dingen waarvoor je belangstelling hebt. En het hoeft ook niet ingewikkeld te zijn, denk bv. aan het leren van een nieuw recept, of het leren van een nieuwe ademoefening. Het is goed voor je eigenwaarde en het is goed voor je brein.
 1. Zinvolle doelen nastreven. Een andere grote bron van geluk voor mij is het nastreven van zinvolle doelen. Het gaat hier om doelen buiten het werk en het gezinsleven, en het kan van alles betekenen, van bijvoorbeeld het schrijven van een nieuwsbrief, het maken van een stamboom, het creëren van een liedje, een leesgroep starten, vrijwilliger bij een inloophuis, tot fotograferen. Het is gezond om een doel te hebben dat je alleen voor jezelf en je eigen vreugde en voldoening nastreeft. We hebben allemaal een ruggengraat in het leven nodig, een betekenisvol streven waar we naartoe kunnen gaan, zelfs als al de rest tegen zit. Weet je wat die ruggengraat voor jou is? Die activiteit die er altijd voor jou is als je je rot voelt? Het is belangrijk om er een te hebben als je die nog niet hebt.
 2. Stoppen om na te denken en te waarderen. Als je niet af en toe gewoon eens kunt stoppen om na te denken om het leven te waarderen, gaat het moeilijk zijn om enige mate van geluk te vinden. Soms moet je leren om gewoon te gaan zitten en de dingen te waarderen zoals ze zijn, zonder ze altijd te willen veranderen. Je mag gewoon ’s middags in de zon zitten of ’s nachts naar de sterren staren en helemaal gelukkig zijn met het huidige moment. Als je geen voldoening kunt vinden in die alledaagse ervaringen in het leven, dan zal je waarschijnlijk ook niet veel voldoening kunnen vinden in de rest van je leven.

Natuurlijk zijn dit niet de enige bronnen van geluk. Maar het helpt om verschillende bronnen van geluk te hebben, vooral als die niet altijd aan mensen of dingen gebonden zijn. Dit zijn bronnen van geluk waarvoor je alleen jezelf nodig hebt. Dat is wat hen zo’n krachtig reservoir maakt om uit te putten wanneer je die extra boost in jouw mentale welbevinden nodig hebt. Maak jij al gebruik van deze bronnen van geluk? Wat zijn manieren waarop je deze bronnen van geluk beter kunt gebruiken in je eigen leven?


Drie essentiële zaken voor geluk in dit leven zijn, iets te doen te hebben, iets om van te houden en iets om op te te hopen.


Jonathan Jeremiah (41) is een Britse soul-folkzanger en componist. Hij heeft in Nederland een hit gehad, genaamd lost! Het tegenovergestelde van geluk wat hij nu bezingt. Hij heeft een mooie warme stem. Hij zingt: Wat heb je nodig als de mensen hier niet naar je luisteren, ik heb een recept gevonden, ik ga naar mijn ouders, want ik heb een beetje geluk nodig! 


Levenskracht of levensenergie is de fundamentele energie die in ons is en ons omringt. Het geeft leven en het onderhoudt leven. Als we aangesloten zijn op die bron geven we meer energie en meer leven aan alles wat we aanraken! Hatha yoga is een fijne manier om aan je levensenergie te werken. 


Wat blijkt? Ruim twee derde van alle Nederlanders is gelukkig. Onze gezondheid staat bovenaan, direct gevolgd door vriendschap. Een goede band met je familie en zingeving is ook belangrijk. Bezit en status bungelen ergens onderaan. Om gelukkig te zijn gaat het niet om hebben, maar om zijn. Geluk is niet te koop en daar schijnen we ons van bewust te zijn: de meeste zeggen er niet actief mee bezig te zijn, omdat ze al voor hun gevoel gelukkig zijn of omdat het ze overkomt. En betekent gelukkig zijn dat je altijd blij bent? Dat niet. Maar het betekent wel tevreden zijn over je leven en soms kan dat een zoektocht zijn. Een opvallende uitkomst is dat ouderen vaker gelukkig zijn dan jongeren. Terugkijken en je zegeningen tellen, maakt blijkbaar gelukkiger dan vooruitkijken naar een toekomst die nog onzeker is.

Drie hoogleraren aan de Vrije Universiteit van Amsterdam werkten mee aan het onderzoek, onder wie Joke van Saane, hoogleraar godsdienstpsychologie aan de VU. Vanuit haar eigen expertise geeft ze hieronder antwoord op vragen over dat ene levensdoel waar bijna iedereen naar streeft: gelukkig zijn. Is je geest te trainen voor meer geluk? Twee dingen zijn belangrijk: een open mind en je eigen doelen en beperkingen kennen. En beide dingen kun je goed oefenen, bijvoorbeeld door open te blijven staan voor je omgeving en voor nieuwe ervaringen. Blijf vooral leren en oefen in zelfkennis en weet wat je zwakke en sterke punten zijn. Als je je daarnaast bewust bent van je eigen doelen en belangen, kun je op basis van die zelfkennis inschatten wat haalbaar is en waarin je waarschijnlijk teleurgesteld zult worden.

Maakt bewust leven je gelukkiger? Joke van Saane: Als je geluk ziet als een levenshouding en niet als een zoektocht, kan dat weleens dé manier zijn om jezelf te helpen de moed erin te houden en jezelf niet te hoeven afrekenen op je ‘geluk resultaat.’ Als geluk een doel is, zou je het op gegeven moment moeten kunnen bereiken, maar misschien ga je het nooit halen. Erg ontmoedigend. Maar geluk als levenshouding zien, betekent dat je kiest voor een toestand waarin je kunt blijven.’ Wat is jouw definitie van geluk? ‘Ik zou zeggen dat je een toestand van geluk bereikt als de realiteit past bij je verwachtingen  en je het gevoel hebt dat je je persoonlijke doelen kunt nastreven.’

Geluks-top 8

 1. Gezondheid: 94,7%
 2. Vriendschap: 93,7%
 3. Familie: 82,5%
 4. Zingeving: 2,5%
 5. Hobby: 78,6%
 6. Zelfcompassie: 75,7%
 7. Werk: 62,6%
 8. Kunst: 46,5%

Het geluk heeft de eigenschap slechts zichtbaar te worden, als het voorbij is. Godfried Bomans. 


Guus Meeuwis schreef “Ik geloof in geluk” samen met Ilse de Lange en JB Meijers in Nashville, tijdens de opnames van het tv-programma Ilse’s Veranda. Het nummer is een ballad, en het meest persoonlijke nummer dat Meeuwis ooit maakte. Het gaat over de lastige tijd tijdens een scheiding die de zanger heeft meegemaakt, over het maken van moeilijke keuzes en het even niet meer helder zien, maar vooral over hoop en er weer bovenop komen. 


Misschien is er geen gevoel dat groter geluk geeft dan dat men voor andere mensen iets kan betekenen.


De midzomer avondwandeling is weer terug en wel op 23 Juni in Oud Drimmelen. Op een van de langste dagen even stilstaan bij de duisternis en het licht in jezelf. Even dat bijzondere ommekeer moment bewust ervaren op een hele mooie plaats in de natuur van Oud Drimmelen. Even dit magische moment voelen en gebruiken als voeding en inspiratie om verder te gaan, ieder vanuit zijn eigen vertrekpunt, geschiedenis, kracht, mogelijkheden, verdriet en vrijheid. We lopen langs een indrukwekkend mooie laan, met oude bomen, van de duisternis naar het licht, van denken naar voelen, van angst naar vertrouwen, van twijfel naar acceptatie, van ontkenning van de emoties naar erkenning ervan, van jezelf alleen voelen, naar samen delen en de draad weer op jouw eigen wijze oppakken. We maken samen in de wandeling bijzondere herinneringen. We luisteren naar de mooie stem Martine van Wensveen en naar de rustige akoestische muziek van multi-instrumentalist Fred Brouwer, zijn stil, doen adem- en yogaoefeningen en delen onze ervaringen met de medewandelaars. De afstand is maar amper 1 kilometer en we lopen a.h.w. van het volle leven, naar een authentiek, honderd jaar oud, rustgevend kerkhofje en weer in alle rust terug naar het volle leven! De wandeling wordt begeleid door Piet van der Pluijm. We vertrekken 23 Juni om 19.00 uur. Het adres is Oud Drimmelen 4, 4924 EX Oud Drimmelen. Er is parkeergelegenheid en er wordt een vrije bijdrage gevraagd voor het initiatief van Martine van Wensveen m.b.t. Troostmuziek. https://www.doneeractie.nl/troostmuziek-geef-je-door/-70741 

Er is gelegenheid om koffie of thee te nemen tegen een kleine betaling en er is een toilet. En bij slecht weer gaat het gewoon door, dan gaan we naar binnen. Zegt het voort! Opgeven hoeft niet!

 

Nodig zijn.

Soms heb je het zo nodig dat iemand er voor jou is! Ze hoeven niets te zeggen, ze kunnen soms niet helpen.

Maar dat verwacht je ook helemaal niet, je hebt alleen maar nodig dat je voelt dat ze er zijn.

Dat je weet dat tenminste één iemand aan jouw kant staat, niet alleen achter je staat, maar ook naast je!

En soms heb je het zelfs nodig dat iemand opstaat en voor je gaat staan.

Soms heb je het nodig te weten dat iemand voor jou zorgt, er altijd voor jou zal zijn,

je vriend is, ondanks alles, wat er ook gebeurt en hoe moeilijk jij soms ook bent!

En soms ben jij degene die er voor die ander kan zijn, het lijkt of je niets kunt doen,

maar het feit dat je er bent, dat je luistert, jouw arm om die ander slaat

en laat voelen: “Je bent niet alleen”. Dat is zo van waarde!

Het is niet moeilijk, je hoeft geen prachtige zinnen te zeggen of een oplossing aan te dragen.

Geen adviezen te geven of  te vertellen hoe jij het zou doen, je hoeft er alleen maar te zijn,

je armen spreiden en zeggen : Kom maar, ik ben er voor je! Dat is geluk!


Sanny Verhoeven is een bekende persoonlijkheid op het gebied van Vloggen. Ik geloof dat er veel in het leven mogelijk is en dat je voor een groot deel zelf verantwoordelijk bent voor je eigen geluk. Hoewel er in het leven altijd dingen zullen zijn waar we geen invloed op hebben, kun je hier door de juiste mind set te hebben toch tevreden mee zijn. Het gaat niet om je feitelijke situatie, maar hoe jij tegen jouw situatie aankijkt. Daarom ben ik in 2013 gestart met mijn platform Sanny zoekt Geluk. In deze vlog is Guido Weijers te gast. 


 

BIJ VLAGEN

 

                   geluksgevoel zit vandaag

                    in de jurk die toch nog past

                   de eerste grondverflaag

                   de post die jou verrast

                  

                   de stilte die er niet om liegt

                   de jeuk die overgaat

                   de schommelbank waarin je wiegt

                   het veldboeket dat staat

                  

                   de blik van jou die mij herkent

                   de dans die in mij leeft

                   de ingeving op dit moment

                   de knipoog die je geeft

 

                   het aanrechtblad dat volop blinkt

                   jouw antwoord op mijn vraag

                   het volle glas waaruit je drinkt

                   de aftiteling vandaag

 

   © Vian Moo  www.fijnzinnigeteksten.nl


Kennismaking Geweldloze communicatie op vrijdagavond 29 en zaterdag 30 September. De geweldloze communicatie is effectief bij het oplossen van conflicten, in de opvoeding, het eigen groeiproces, in relaties en op het werk. Deze tweedaagse kennismaking met de geweldloze communicatie wordt verzorgd door yoga- en ontspanningsdocent Piet van der Pluim. Datum: vrijdagavond 29 september van 20.00 tot 22.00 uur en zaterdagochtend 30 september van 09.00 en tot 16.00 uur. Plaats: Ridderstraat 71 in Oosterhout. Kosten 75 euro,  eigen lunchpakket meenemen, voor thee en koffie wordt gezorgd, inclusief syllabus. Tussen de middag maken we een kleine wandeling, voor alle informatie en opgave: pietvanderpluijm@hetnet.nl  Informatie Workshop Geweldloos Communiceren


Wil je gelukkig zijn of wil je gelukkig lijken? Wees eerlijk tegen jezelf en ontdek wat je echt wilt. Activiteiten waarbij we in een flow komen maken ons gelukkig. Het tegengestelde is ook waar. We worden van passieve activiteiten zoals televisie kijken op eindeloos scrollen op onze telefoon, helemaal niet zo gelukkig als we denken. Waar ga jij minder tijd aan besteden? Haemin Sunim. 


Paul Smit is zanger en speelt gitaar, is leraar in de non-dualiteit, een veel gevraagd spreker, het is een man met een heldere kijk op de neuro wetenschap en het gedrag. Hij is schrijver van succesvolle boeken en heeft samen met Patrick Kicken de langst lopende podcast (406 afleveringen) van Nederland genaamd filosofie met mayonaise, ik heb ze bijna allemaal gehoord. Hij is zelf de meest gevraagde podcastgast van Nederland. 


Geluk en angst maakten samen een wandeling.

Angst vroeg aan geluk: ‘Vertel eens, wat is het hoogste geluk van een mens?’

Geluk antwoordde: ‘Wanneer een mens zichzelf verliest, de grenzen van zijn ik verdwijnen en hij opgaat in het onnoembare.’

Angst knikte begrijpend.

Toen vroeg geluk aan angst: ‘Wat is de grootste angst voor een mens?’

Angst antwoordde: ‘Dat hij zichzelf zou verliezen, de grenzen van zijn ik zouden verdwijnen en hij zou opgaan in het onnoembare.’

Glimlachend zetten ze hun wandeling voort.


Veerkracht is geluk. Soms als we stressvolle of traumatische levensgebeurtenissen hebben meegemaakt, vermijden we niet alleen bepaalde situaties of mensen, we beginnen te vermijden dat we een relatie met onszelf hebben. We sluiten ons af van onze emoties en ons lichaam. We stoppen met bewegen, we ademen ondiep, we doden onze levendigheid. Bewegen wordt beschouwd als een van de krachtigste manieren om neuroplasticiteit te starten en je veerkracht opnieuw te stimuleren. Bewegen lijkt een sleutelrol te spelen in dit proces omdat het de vrijgave van dopamine, GABA is een aminozuur dat binnen het lichaam als neurotransmitter functioneert. Het heeft een remmende functie waardoor het een rustgevende werking heeft. En de BDNF stimuleert, BDNF staat voor brain derived neurotrophic factor. Vrij vertaald: een zenuwcel stimulerende factor die van de hersenen afkomstig is. Een enkele yoga oefening verhoogt de hersenbloeding, verbetert het werkgeheugen en motoriek en begint neurale paden af te leggen die door herhaalde yogaoefeningen kunnen worden versterkt. Er is een vergroot venster van plasticiteit direct na beweging die positieve verandering zelfs in de hersenen mogelijk kan maken.

Yoga biedt de mogelijkheid om rustige bewegingen in te zetten om de voordelen te behalen van de geïnduceerde neuroplasticiteit met een gecombineerde nadruk op mentale fitheid. Hoewel sporten alleen de neuronale groei kan stimuleren, helpt yogaoefeningen om je groei in een gewilde richting te organiseren en te verduurzamen. Yoga richt je aandacht en intentie op positieve verandering. Inderdaad, opnieuw verbinding maken met je lichaam kan in eerste instantie ongemakkelijk voelen. Je moet misschien langzaam bewegen en een gevoel van vertrouwen opbouwen. Neem de tijd en krijg steun om door de barrières van angst heen te gaan, terwijl je zachtjes, liefdevol je geboorterecht van leven en belichaming terugwint.


Toen ik klein was vertelde mijn moeder mij altijd dat geluk het hoogst haalbare in het leven is. Een lerares vroeg me op een dag wat ik wilde worden. Ik antwoordde: gelukkig. Ze zei me dat ik de opdracht niet begreep. Ik vertelde haar dat zij het leven niet begreep. John Lennon.


In 1975 was ik 20 jaar en kwam ik vaak in België om te wielrennen. En dan hoorde ik vaak dit lied van Ann Christi. Het blijft mooi, herinneringen zijn ook een vorm van geluk! 


Geluk is niet de afwezigheid van problemen, maar het vermogen ermee om te gaan! 


Eeuwenlange zoektochten naar zingeving in verschillende culturen hebben een rijke bron van verhalen en beelden opgeleverd waaraan we ons nog steeds kunnen spiegelen. Spiegels is een kijk- lees- en ontdekboek met citaten en verhalen uit zeven religieuze tradities, afgewisseld met fragmenten uit de jeugdliteratuur en korte informatieve tekstjes. Door de thematische indeling (‘Verborgen werkelijkheid’, ‘Spiegel van de geest’, ‘Spiegeleffect’ en ‘De hele wereld een spiegel’) wordt de lezer uitgedaagd om overeenkomsten tussen religies te ontdekken en na te denken over de eigen persoonlijke waarden. Achterin worden de zeven religieuze tradities toegelicht: hindoeïsme, Jodendom, boeddhisme, taoïsme, christendom, islam en universeel soefisme. Ingeborg verkoopt haar boek voor vijf euro, klik op Home – Zin voor Zin voor meer informatie. De schrijfster is Ingeborg Hendriks. Ik zie mezelf graag als een ontdekkingsreiziger die verwonderd om zich heen kijkt en zichzelf voortdurend vragen stelt. Ik ben nieuwsgierig en onderzoekend en wil vanuit mijn eigen inspiratie ook anderen inspireren om op ontdekkingsreis te gaan.


Podcast met Ingeborg Hendriks (1968), ze studeerde taal- en literatuurwetenschap en ze is freelance auteur en heeft een eigen bureau voor leesbevordering en literatuurwetenschap. Piet in boeiend gesprek met Ingeborg, luister maar. Druk op het zwarte driehoekje. 


Plaats reactie