Nieuwsbrief April 2023.

Even op adem komen. Vaak lees je dat bepaalde vliegtickets goedkoop zijn of dat je ergens een huisje kunt huren, etc., maar geloof me, je hoeft niet de deur uit om op adem te komen. Je mag het begrip gewoon wat letterlijker nemen. Op adem komen betekent je ook bewust worden van je adem. Wist je dat ademoefeningen helpen bij spanning, woede, ergernis, slaap en onrust! Ga maar na: het is onmogelijk om boos te zijn en rustig te ademen tegelijkertijd. Dus wat gebeurt er als je boos bent en je gaat bewust rustiger ademen, dat is een interessante vraag.

Ademen is zo vanzelfsprekend dat we er eigenlijk nooit bij stilstaan. Toch is goed ademen essentieel voor onze gezondheid. Je adem is namelijk je belangrijkste bron van energie. We ademen ongeveer zo’n 16.000 keer per dag. Bewust ontspannen ademen maakt je rustig en dat heeft weer allerlei positieve effecten. Het werkt als volgt. Het autonome zenuwstelsel van de mens heeft twee onderdelen: het sympathisch deel is gericht op actie (vergelijk het met gas geven) en het parasympatisch deel is gericht op herstel en rust (vergelijk het met een rem). Als je te weinig tijd neemt voor herstel, dan blijft je lichaam in de actiemodus, dat kan zowel fysiek als mentaal zijn. Vaak geven we teveel en te lang gas. Herken je dit? Een goede ademhaling is voor veel dingen van groot belang. Zo heb je een betere nachtrust, helpt het bij een goede stofwisseling en verhoogt goed ademen je hersenactiviteit. Even op adem komen kun je dus heel letterlijk nemen.

Adem langer uit dan in. Denk bijvoorbeeld aan vier tellen inademen en acht tellen uit. Je kunt ook twee keer achter elkaar inademen door je neus, en dan wat langer uitademen met getuite lippen door je mond. Dat heeft hetzelfde effect: de koolzuurgaswaarde in je bloed wordt iets hoger, je neemt daardoor meer zuurstof op en dat zorgt er voor dat je lichaam beter functioneert. Je hartslag wordt langzamer, de verbranding van vetten verbetert, maar ook je stemming, je hersenactiviteit en je spijsvertering gaan omhoog. Je hebt meer energie en je slaapt beter. En dat effect merk je meteen.In onze hectische maatschappij vinden we zelden de tijd om onze ademhaling de aandacht te geven die het verdient.


Op adem komen met Wende en het Amsterdam Sinfonietta. Wat een stem en er is maar één Wende! Adem uit!


Jacqueline Etman, sedert 9 jaar columniste van de nieuwsbrief, getrouwd met Ton, moeder van Maud, werkzaam geweest als doktersassistente, volgde daarnaast onderwijs in de sociale dienstverlening en het maatschappelijk werk en studeerde op latere leeftijd af in de theologie als geestelijk verzorger/pastoraal werker. Schrijven, zingen en cabaret hebben een speciaal plekje bij haar. Haar column is gelijk aan het maandelijkse thema, klik op de link: column 97


Alles is van dezelfde adem. Het dier, de boom, de mens. De lucht deelt zijn wezen met al het leven. 


Op zondag 2 april geven Martine van Wensveen, Samantha Nice en Fred Brouwer een meditatief concert ‘Light your life’. 

Martine en Samantha werken al een aantal jaren samen, sinds kort onder de nieuwe naam ‘The Voice of Sound’. Zij werken vanuit het diepe weten dat harmonische klanken en meditatieve muziek een helend effect hebben op de mens. Sound medicine wordt al duizenden jaren door verschillende culturen ingezet vanwege de helende werking. Tijdens dit concert mag je zittend luisteren en word je uitgenodigd om met de aandacht bij jezelf (naar binnen gericht) je mee te laten voeren naar een plek van verstilling. De prachtige stem en het gitaarspel van Martine en de rustgevende klanken van Samantha’s klankschalen en andere akoestische instrumenten zullen je helpen om tot rust te komen, op te laden en in een harmonische trilling te komen zodat je met een blij gevuld hart opgelucht en lichter naar huis gaat.

Speciale gast: Fred Brouwer (Bekend van Diapason). Tijdens het concert zal er niet gesproken worden. Na afloop is er gelegenheid om desgewenst een kopje thee met elkaar te drinken. Locatie: Stiltecentrum Oosterhout, Arendstraat 35. Aanvang: 14.00 uur, inloop vanaf 13.45 uur. Einde circa: 16.00 uur. Bijdrage: € 27,50. Er zijn nog plaatsen! Klik op: Reservering De brug tussen je innerlijke en uiterlijke werkelijkheid is voelen.

Het is door aandacht te schenken aan onze gevoelsstaat dat we afstemming kunnen vinden tussen binnen en buiten.

Luister hoe je lichaam fluistert, hoe het stil je aandacht vraagt.

Luister hoe je je lijf toespreekt, hoe je geademd wordt.

Hoe het hoopt dat je het koestert, hoe het hoopt dat je het voelt.

Hoe het wil dat je het liefhebt,  hoe het voor jou is bedoeld.

Luister hoe je lichaam samenwerkt, hoe het alles geeft.

Hoe het dag en nacht je thuis is, hoe het waarlijk voor je ademt.


Hoe de adem je rust geeft. Hoe je ademt is hoe je leeft. Als je je bewust gaat worden van je ademhaling kan je leven veranderen. Ik heb geleerd om ten alle tijde te vertrouwen op mijn ademhaling als instrument om rust en ontspanning te creëren. Ik had deze beoefening nodig, want vroeger voelde ik me regelmatig een bommetje onrust. Na een heftige gebeurtenis in mijn leven, het plotselinge overlijden van een vriend, kreeg ik last van benauwdheid en spanningen. Dat was het begin van een zoektocht naar innerlijke rust. In de yogalessen leerde ik te zitten in aandacht en te voelen. Ik leerde emoties te reguleren en spanning los te laten met behulp van de adem. Ik leerde steeds subtieler te voelen hoe lichaam en de geest werkt, hoe gedachten spanning en onrust creëren en hoe spanning in je lichaam zorgt voor nog meer gedachten en ongemak. Wat een ontdekking als je weet hoe je ten alle tijde rust en kalmte kunt terugvinden.

De adem gaat in principe natuurlijk moeiteloos en vanzelf. Dat is het mooie: we hoeven er niets aan te doen. Stel je voor dat je zelf de adem zou moeten besturen! Gelukkig functioneert ons lichaam en zenuwstelsel helemaal vanzelf. We noemen dat ook het autonome zenuwstelsel. Je hart en brein hebben een centrale functie hierin. Een kalme hartslag geeft een seintje aan je brein: “Je bent veilig.” Een hoge hartslag geeft een seintje aan je brein: Let op, gevaar! Ons lichaam reageert met spanning op de omgeving en op gedachten, de zogenaamde stressimpulsen We hebben dus vooral stress en onrust van gedachten, want meestal zijn we niet fysiek in gevaar. We lijden dus vooral onder mentale stress. De ademhaling heeft invloed op je hartslag en daarmee op je brein. Het beïnvloedt de staat van je zenuwstelsel en je brein. Een kalme ademhaling zorgt voor een kalme geest en een ontspannen lichaam. 

Het goede nieuws is: de ademhaling is er altijd. En internet staat vol met ademoefeningen, maar wil je gedegen en goed begeleid worden dan kun je een afspraak maken voor een ademconsult. Het duurt 1.5 uur en kost 60 euro. pietvanderpluijm@hetnet.nl 


Als we onze ademhaling niet beheersen, zal de adem ons beheersen en dat veroorzaakt wrijving, spanning, angst, frustratie, en vermoeidheid!


Jochem Myjer met een stukje uit zijn show Adem in adem uit! Wist je dat lachen een van de beste ademoefeningen is! Lach mee met Jochem! 


Je adem is het leven, soms hoeven we alleen maar aandachtiger te ademen om verbonden te zijn met ons Zelf.


Goede vrijdag 7 April een avond vredeswandeling langs de watertappunten in Oosterhout. In het kader van ik vast, vast jij ook gaan we op Goede vrijdag wandelend langs een aantal nieuwe watertappunten van Brabant water in Oosterhout. Deze watertappunten noem ik gemakshalve nieuwe bronnen! Wat het in feite ook zijn! Het is een bijzondere dag om even stil te staan bij jouw eigen bronnen. Elke (watertappunt) bron staat voor een levensthema, zoals vertrouwen, vergeving, verdriet, ontkenning en liefde. We wandelen met gerichte opdrachten m.b.t. tot de levensthema’s. We lopen zowel in stilte als in dialoog met de ander.  En bij elke bron, deel ik een tekst die juist op goede vrijdag actueel is in de wereld van nu. Bij elke bron klinkt muziek die afgestemd is op het thema. Op deze wijze brengen we de watertappunten, onze levensthema’s in verbinding met het oude verhaal, wat nog steeds iedere dag actueel is. En we sluiten af met de meditatie van de Donkere Metten in de St. Jansbasiliek. Gezongen door het Schola Cantorum. We vertrekken om 19.00 uur en in onze tocht onderweg is er ruimte voor toilet. De donkere metten beginnen aansluitend om 21.15 uur tot 22.00 uur. Opgave is niet nodig. We vertrekken bij de bibliotheek, Theek 5 Torenstraat 8, 4901 EJ in Oosterhout. Piet van der Pluijm (63) heeft de afgelopen 25 jaar de wereld vrede activiteiten georganiseerd in Oosterhout en heeft veel ervaring met vredeswandelingen.

Voor de laatste activiteiten klik op de link: De laatste activiteiten in de vastentijd van Vastwel


Wandelen is op adem komen. Wandelen is bij je eigen bron komen. Wandelen is je hoofd en je hart tot rust brengen!


Zeven manieren om weer op adem te komen. Even op adem komen, even je aandacht op iets anders richten, maar het kan niet altijd feest zijn! Zei mijn moeder en dat irriteerde me vroeger omdat het zo beperkend is. Tegelijkertijd zit er wel een kern van waarheid in. Alles heeft een ritme. Er bestaat niet voor niets eb en vloed, zoals zomer en winter, zoals dag en nacht, zoals inademen en uitademen. Het zijn natuurlijke ritmes van naar buiten en naar binnen treden om vervolgens weer aan een nieuwe cyclus te beginnen. Bij gratie daarvan bestaat het hele universum, ons leven, het lichaam, de natuur. Dus ja, het kan niet altijd feest zijn. Hieronder een paar manieren die mij altijd helpen. Soms een aantal tegelijk, of achter elkaar, soms kies ik er eentje uit.

 1. Je kunt in de ochtend een inspirerende tekst lezen om de dag goed te beginnen. Dat mag van alles zijn bv. mijn boek Adempauzes met korte inspirerende teksten. 
 2. Door boeken te lezen die je inspireren in je bewustwordingsproces, wat in feite nooit stopt. Je kunt je ook laten coachen als je er alleen niet meer uitkomt! Of je kunt een cursus doen, bv. de geweldloze communicatie, waardoor je beter gaat communiceren met jezelf en de ander. Of doe de online ontspanningscursus in je eigen tempo! Zeven thema’s: Stress – Adem – Geweldloze communicatie – 2 lessen over het ontspannen van het autonome zenuwstelsel – Een les over rouw en de laatste les gaat over het HEEL principe, de kosten zijn 20 euro, bekijk de informatie: https://www.werkenaaninnerlijkevrede.nl/inschrijfformulier-ontspanningscursus/ 
 3. Door mooie muziek te luisteren die je raakt in je ziel en je hart opent.
 4. Om te creëren vanuit het niets, zonder doel, zonder verborgen agenda. Gewoon beginnen en wel zien wat er ontstaat. Niet omdat het iets moet worden, maar om je onbewuste ruimte te geven om hetgeen dat in en buiten je speelt te ‘verteren’. Dit ‘creëren’ kan in verschillende vormen zoals bv door tekenen, schilderen, gedichten of zielenroerselen op schrijven, gedachtenkrabbels, alles is mogelijk.
 5. Om stil te zijn. Of je het nu mediteren noemt of niet. Het is zijn met wat is en leren niet in te haken op wat langs komt. Zijn met de stilte en alle onrust die je daarin tegenkomt. Om dan ontdekken dat er tussen de pakketjes onrust ook kleine stukjes stilte zijn. Soms leidt dat naar een plek van stilte in jezelf. Soms hoor je een antwoord op een vraag die je hebt, soms komt er een betekenisvol beeld naar voren, soms gaat je aandacht uit naar een specifiek persoon. En soms is er niets dan chaos en drukte. En dat is dan ook oké. Want evengoed zal je merken dat je na een kwartier zijn met die chaos je toch anders voelt als je je ogen weer opent.
 6. Om zinnen, quotes of affirmaties op te schrijven met sierlijke letters, of mooi uit te printen en die aan de muur te hangen, op plekken waar je ze op het juiste moment tegenkom. 
 7. Een wandeling in de natuur. Een afspraak plannen met een vriend of vriendin. Aan een yogales of meditatie les deelnemen om thuis de komen in je eigen natuur!

DE UITKNOP

 

voor even

uit de waan

van de dag

gegaan

 

afstand genomen

stil gestaan

bij mezelf gekomen

en gebleven

 

nog heel even

en dan weer aan

 

 

©  Vian Moo – www.fijnzinnigeteksten.nl


Een opname van S10 en Nick Schilder tijdens het programma strandgasten. Ik vind deze uitvoering nog mooier dan tijdens het songfestival van 2022. 


Je bent mijn lucht, mijn zucht, mijn hart, mijn smart!
Je bent mijn leven, mijn gevoel, mijn streven, begrijpt wat ik bedoel.
Je bent mijn tast, mijn geur, mijn last en mijn kleur. 
Je bent mijn ogen, mijn ziel, mijn oren, je bent mijn leven!


Monique van der Laar:

Vaak rennen we door het leven zonder stil te staan hoe het echt met ons gaat! Vaak geven we een ander meer aandacht dan aan onszelf! Vaak gaan we onbewust door het leven en vragen we ons af waarom dingen niet gaan zoals we willen!

Herkenbaar? Waarom doen we dit? Een mogelijk antwoord kan zijn dat we (onbewust) onze eigen pijnen (o.a. verdriet, angst, boosheid, trauma), niet onder ogen durven te komen. Er zit dus een reden – een patroon onder. Wanneer we blijven doorrennen, onbewust blijven leven en geen aandacht geven aan onze eigen behoeftes, hoeven we dus ook geen aandacht te geven aan deze pijnen. Het gene we willen bereiken, namelijk ontwijken, zal echter een keer niet meer mogelijk zijn. Ons lichaam, onze geest en ziel gaan protesteren. Pijnen willen gehoord – gezien – gevoeld worden, zodat er meer ruimte ontstaat voor ons potentieel en geluk. 

Kom weer op adem in mijn praktijk Happy World. In een warme ambiance kun je mij jouw verhaal vertellen en gaan we samen kijken waar de knelpunten zitten. Ik geef o.a. ervaringsgerichte en laagdrempelige trainingen en 1 op 1 trajecten; krachtig door hun eenvoud! Voor de 1 op 1 trajecten is vanaf april weer plek. Meer informatie: https://www.moniquevandelaar.nl/1-op-1-word-je-eigen-master/ 

In dit traject is er veel ruimte voor zelf-ontdekking, om op adem te komen middels geleide meditaties bij aanvang van elke sessie, ontladingsoefeningen, een sessie in de natuur en tussen de sessies genoeg ruimte om jouw innerlijke groei te laten ontwikkelen. Kom en investeer in jezelf en mail mij gerust voor meer informatie of om je aan te melden voor een gratis intakegesprek per telefoon. Op mijn website vind je al mijn activiteiten! Hartelijke groet, Monique.


Laten gebeuren wat zich aandient, het mag er zomaar zijn. Om niets te veranderen en alles toe te laten staan, de tijd te vergeten en er in op te gaan. Vian Moo, uit grote Thema’s. 


Lezen in Tibetaanse boek van leven en sterven, waarom? Wat brengt dat?  We lezen ieder half jaar 4 x gezamenlijk op dinsdagmiddag in dit bijzondere boek. De data voor het komende najaar zijn: 25 April, 9 en 23 Mei en 6 Juni. Kosten zijn 7.50 per keer of 25 euro ineens. Aanvang 14.00 t/m 16.00 uur. Locatie Ridderstraat 71 in Oosterhout. Je bent van harte welkom! Geef je wel even op via telnr. 06-25276590 (Piet van der Pluijm). Informatie lezen in het boek


We zijn reizigers op een kosmische reis, sterrenstof, wervelen en dansen in de draaikolken van oneindigheid…Het leven is eeuwig. We hebben even stilgestaan, om elkaar tegen te komen, te ontmoeten, lief te hebben, te delen. Dit is een kostbaar moment. Het is een kleine haak in de eeuwigheid. Paulo Coelho.


Robert Bruggenman stond ook in de vorige nieuwsbrief en hij is ook heel actief met de adem, hij heeft samen met Marleen van den Hout een boekje geschreven: Start vandaag met lichter ademen. De documentaire duurt 52 minuten, Robert gaat met 2 groepen de Kilimanjaro beklimmen, een groep maakt gebruik van ademoefeningen en de controlegroep niet. Onze grootvaders moesten rennen, rennen, rennen. Mijn generatie is buiten adem. We rennen niet meer.


Deze maand geen podcast, ik moest even op adem komen! Hoe kom jij op adem?


Adembenemend mooi! De zangeres is Carol Barratt en Karl Jenkins is de dirigent. Stabat Mater gaat over het lijdensverhaal van Jezus en dit nummer verwoord het verdriet van moeder Maria. Ik wens jullie allemaal fijne paasdagen!


 

1 Reactie

 • Lilian,
  Geplaatst 1 april 2023 18:30

  Piet bedankt voor weer een indrukwekkende nieuwsbrief met daarin ook praktische tips en schitterende muziek.

  Ik ben ook onder de indruk van de column van Jacqueline Etman. Complimenten voor hoe zij die man laat zijn en naast hem staat/ zit.

Plaats reactie