Nieuwsbrief Maart 2023.

Hoe houd je koers?  Richting bepalen, dat doen we het liefst vanuit onszelf. Soms kan het prettig zijn wanneer iemand je de weg wijst, maar de meeste mensen worden er gelukkig van wanneer zij de ruimte en vrijheid ervaren om zelf aan het stuur te zijn en blijven. Toch kan er van alles gebeuren waardoor je uit je richting gebracht wordt. Hoe houd je koers? Of misschien wel belangrijker nog: hoe zorg je ervoor dat je in contact blijft met je eigen richting gever? Je innerlijk kompas? Misschien lijk je soms van koers te raken, maar wanneer je naar binnen keert vind jij je kompas weer terug..

Je bent aan het wandelen en je bent de weg kwijt geraakt, je ziet geen herkenningspunten, het enige waar je van op aan kunt is je kompas. Wie of wat geeft richting aan jouw leven? Deze tekst komt van een kaart van de het programma ‘de wandeling’ van de KRO in de jaren ’90. Ik gebruikte ze ieder jaar tijdens de wereldvredewandeling en ook tijdens de vredeswandelingen in september. Iedereen die mee wandelt krijgt een kaartje met een tekst en het is de bedoeling deze vragen aan elkaar te stellen. Bij het weggaan bij de laatste vredeswandeling bedankte iemand mij voor de fijne wandelingen en duwde mij zijn kaartje van de wandeling in mijn hand, met de vraag: Piet, wil jij mij een keer vertellen, wie of wat jouw richting geeft in het leven?  Eh! ja dat is goed. En dat is een heel verhaal geworden, wat je gemakkelijk kunt terug vinden op de website onder de noemer biografie: https://www.werkenaaninnerlijkevrede.nl

Tot slot van mijn biografie schrijf ik, het is veel langer geworden dan ik had verwacht: ik ben een bofkont en dat begon al als jongste thuis, ik ben een bofkont omdat ik Arna ben tegengekomen, goede vrienden, goede leraren, bijzondere kinderen en wellicht is het grootste wonder in mijn leven de yogaopleiding geweest, want toen is er ten gunste van mijn leven veel veranderd en daar ben ik dankbaar voor. Ik ben benieuwd welke mensen ik nog tegen zal komen die mij zullen inspireren en richting geven aan mijn innerlijk kompas. Schroom niet om met mij te delen wat jouw richting geeft. pietvanderpluijm@hetnet.nl Elk mens is blij met iets anders. Ik ben gelukkig als mijn innerlijke kompas goed functioneert en zich niet afwendt van de mensen en hun lotgevallen, maar alles welwillend bekijkt en elk ding aanvaardt en gebruikt in overeenstemming met zijn waarde.
Marcus Aurelius in het jaar 180.


Soms kun je op het verkeerde moment op de verkeerde plaats zijn en natuurlijk is het andersom ook mogelijk. Dat gebeurde voor mijn gevoel eind januari in Eindhoven. We (mijn vrouw en ik) hadden in 2020 al kaartjes gekocht voor Rufus Wainright samen met Amsterdam Sinfonietta en daar zaten we dan in het Frits Philips Muziekgebouw. Ze begonnen met met dit nummer “How deep is the ocean”. Dit is een opname uit 2020 van de wereld draait door. Het concert was van begin tot eind adembenemend mooi.


Jacqueline Etman, sedert 9 jaar columniste van de nieuwsbrief, getrouwd met Ton, moeder van Maud, werkzaam geweest als doktersassistente, volgde daarnaast onderwijs in de sociale dienstverlening en het maatschappelijk werk en studeerde op latere leeftijd af in de theologie als geestelijk verzorger/pastoraal werker. Schrijven, zingen en cabaret hebben een speciaal plekje bij haar. Haar column is gelijk aan het maandelijkse thema, klik op de link: column 96Als je je waarden gebruikt als kompas, kom je nooit op een plek waar je niet wilt zijn.


VASTWEL is een initiatief van het leer- en inspiratiehuis van Sint-Catharinadal. VASTWEL wil jaarlijks in de vastenperiode (22 februari tot 6 april 2023), mensen inspireren om gedurende deze veertig dagen, ieder op de eigen manier bewuster in het leven te staan. Dit jaar is het thema Verbijsterd & Verwonderd . De taalkundige betekenis van de begrippen Verbijsterd & Verwonderd liggen zo dicht bij elkaar, terwijl de gevoelstemperatuur zo ver uiteen ligt. Het team van VASTWEL heeft weer een heel bijzonder inspirerend programma met ca activiteiten gedurende deze 40 dagen vastenperiode. Klik op de onderstaand link en kijk wat jou op dit moment inspireert. Kijk op Programma | Vastwel

Wandel je mee met de avondwandeling op Goede vrijdag 7 April?  We gaan langs de watertappunten in Oosterhout en sluiten vrijblijvend af met de donkere metten. In het kader van het Vastwel programma gaan we op Goede vrijdag wandelend langs een aantal watertappunten in Oosterhout. Deze watertappunten noem ik gemakshalve nieuwe bronnen! Wat het in feite ook zijn! Het is een bijzondere dag om even stil te staan bij jouw eigen bronnen. Elke (watertappunt) bron staat voor een levensthema, zoals vertrouwen, vergeving, verdriet, ontkenning en liefde. We wandelen met gerichte opdrachten m.b.t. tot de levensthema’s. We lopen zowel in stilte als in dialoog met de ander.  En bij elke bron, deel ik een tekst die juist op Goede vrijdag actueel is in de wereld van nu. Bij elke bron klinkt muziek die afgestemd is op het thema. Op deze wijze brengen we de watertappunten, onze levensthema’s in verbinding met het oude verhaal, wat nog steeds iedere dag actueel is. En we sluiten af met de meditatie van de Donkere Metten in de St. Jansbasiliek. Gezongen door het Schola Cantorum. We vertrekken om 19.00 uur en in onze tocht onderweg is er ruimte voor toilet. De Donkere Metten beginnen aansluitend om 21.15 uur tot 22.00 uur. Opgave is niet nodig. We vertrekken bij de bibliotheek, Theek 5 Torenstraat 8, 4901 EJ in Oosterhout. Piet van der Pluijm (63) heeft de afgelopen 25 jaar de wereld vrede activiteiten georganiseerd in Oosterhout en heeft veel ervaring met vredeswandelingen.


Het maakt niet uit op wie je stemt, maar ga stemmen op 15 Maart! 


 

Het leven is als fietsen, om je balans te behouden moet je blijven bewegen – Albert Einstein.


Op welk kompas vaar ik? Toen ik 1989 naar Nepal vertrok met 2 vrienden, wist ik maar amper wat me allemaal te wachten stond. Natuurlijk had ik gezorgd voor een goede rugzak en de nodige gidsen die mij de weg zouden wijzen. Natuurlijk had ik mij door ervaren Nepalbezoekers laten informeren en adviseren over wat raadzaam is en wat je beter niet kunt doen. Pas toen ik op weg was, ontdekte ik gaandeweg wat het betekent om voor een langere tijd van huis weg te gaan en dat het niet zo eenvoudig was om me van de vertrouwde wereld los te maken en me over te geven aan wat zich aandiende. Gaandeweg werd me duidelijk dat alles wat ik nodig had, vanzelf naar me toe kwam. Het vroeg wel bescheidenheid van mij en ook om me niet laten voorstaan op mijn pelgrim-zijn.

Concreet betekende dat: tevreden zijn met een dak boven mijn hoofd, geen eisen stellen aan de accommodatie of aan comfort. Een pelgrim aanvaardt wat op zijn of haar weg komt. Hij ontdekt iedere keer weer dat zijn ontvankelijkheid weerklank oproept bij de mensen die hij tegenkomt, ook die zijn open, toegankelijk en behulpzaam. Wie de tekst van zojuist tot zich laat doordringen, proeft daarin dankbaarheid voor wat het leven geeft en bescheidenheid omtrent iemands plaats en kunde. In onze tijd is deze houding van ontvankelijkheid niet makkelijk aan te houden. In alles worden we aangespoord meer te consumeren en te zorgen voor brood op de plank. Alles te verzekeren, ons te wapenen tegen onverwachte voorvallen: Steeds te kiezen voor het zekere boven het onzekere. Het is moeilijk om een goede keuze te maken. Ga ik als toerist door het leven of als pelgrim?


Beoordeel een boek niet op zijn kaft. Ieder menselijk gedrag komt voort uit een gebeurtenis die we niet altijd weten. 


Als de zon opgaat boven de stad, waar ik jou heb liefgehad. Waar wij onze levens deelden en onze kinderen speelden. Waar nu nog slechts ruïnes staan. Waar legers en aardbevingen zijn voorbijgegaan Dan huilt mijn hart mijn droeve hart. Ernst Jansz zong dat samen met zijn dochter Luna een vijftal jaar geleden. Als ik de beelden van Syrië en Turkije zie voorbij komen dan huilt mijn hart. Dit lied heeft al een keer in de nieuwsbrief gestaan, maar het is nu zo actueel dat ik het nog een keer deel. 


Voor wie het liefst naar buiten gaan of kliederen waar een som moet staan. Voor wie nog vraagt waarom iets moet. Voor wie het altijd anders doet. Ooit zoeken ze jou, dan kom jij aan de beurt. Juist als niet binnen de lijntjes kleurt. 


Het is vaak zoveel makkelijker om van anderen te houden dan van jezelf? Het is zoveel gemakkelijker om het beste te zien in degenen van wie je houdt, maar niet als je in de spiegel kijkt. Ik wil je graag uitnodigen voor een oefening: Ga voor de spiegel staan en kijk in je ogen. Kijk niet weg. Houd oogcontact met jezelf zolang je kunt. Voel je liefde? Dezelfde soort liefde die je voelt voor je partner, kinderen, familie of vrienden? Of is er iets dat je belemmert?
Ik huilde de eerste keer dat ik deze oefening deed. Ik voelde me mijn eigen liefde onwaardig. En dat was een krachtige les voor mij. Als je bent zoals ik, zet je jezelf opzij voor alle anderen. Zolang zij gelukkig zijn, ben jij gelukkig. Tenminste, dat maak je jezelf wijs. Maar diep van binnen voel je je onvolledig. En hoezeer je het ook wenst, je geliefden (die veel van je houden) kunnen dat deel van jou niet aanvullen. Alleen jij kunt jezelf aanvullen. Er zijn vele ‘bewuste’ manieren om dat te doen. Bijvoorbeeld door de workshop Kennismaking met de geweldloze communicatie. 


Koers houden met de workshop: Kennismaking Geweldloze communicatie op vrijdagavond 10 en zaterdag 11 Maart. Als ik ergens blij mee ben, dan is het wel met de geweldloze communicatie, ik heb veel studies gedaan, maar deze was de kers op de taart. Waarom? Omdat ik me bewust ben geworden van mijn communicatie en dat ik iedere dag het gereedschap gebruik: Zoals het waarnemen zonder oordeel of classificatie, voelen en luisteren wat er gezegd wordt en wat dat met me doet, ik heb geleerd mijn behoeften in de communicatie kenbaar te maken en ik heb veel vrede, rust en mededogen in deze vorm communiceren gevonden en dat is wat ik jou ook wens: Deze tweedaagse kennismaking met de geweldloze communicatie wordt verzorgd door yoga- en ontspanningsdocent Piet van der Pluim. Datum: vrijdagavond 10 Maart van 20.00 tot 22.00 uur en zaterdagochtend 11 Maart van 09.00 en tot 16.00 uur. Plaats: Ridderstraat 71 in Oosterhout. Kosten 75 euro,  eigen lunchpakket meenemen, voor thee en koffie wordt gezorgd, inclusief syllabus. Tussen de middag maken we een kleine wandeling, voor alle informatie en opgave: pietvanderpluijm@hetnet.nl  Informatie Workshop


Zorg goed voor je kostbare lichaam, zodat je je op alle niveaus beter kunt voelen. Elisabeth Peru. 


Op zondag 2 april geven Martine van Wensveen, Samantha Nice en Fred Brouwer een meditatief concert ‘Light your life’. Martine en Samantha werken al een aantal jaren samen, sinds kort onder de nieuwe naam ‘The Voice of Sound’. Zij werken vanuit het diepe weten dat harmonische klanken en meditatieve muziek een helend effect hebben op de mens. Sound medicine wordt al duizenden jaren door verschillende culturen ingezet vanwege de helende werking. Tijdens dit concert mag je zittend luisteren en word je uitgenodigd om met de aandacht bij jezelf (naar binnen gericht) je mee te laten voeren naar een plek van verstilling. De prachtige stem en het gitaarspel van Martine en de rustgevende klanken van Samantha’s klankschalen en andere akoestische instrumenten zullen je helpen om tot rust te komen, op te laden en in een harmonische trilling te komen zodat je met een blij gevuld hart opgelucht en lichter naar huis gaat.

Speciale gast: Fred Brouwer (Bekend van Diapason). Tijdens het concert zal er niet gesproken worden. Na afloop is er gelegenheid om desgewenst een kopje thee met elkaar te drinken. Locatie: Stiltecentrum Oosterhout, Arendstraat 35. Aanvang: 14.00 uur, inloop vanaf 13.45 uur. Einde circa: 16.00 uur. Bijdrage: € 27,50. Klik op: Reservering


 

STIP OP DE HORIZON

 

de route is beschreven

de reistijd ingeschat

 

onderweg omgeleid

een heel ander pad

 

linksom rechtsom

afslagen genomen

 

op gevoel

dichterbij gekomen

 

© Vian Moo www.fijnzinnigeteksten.nl


 

Waarom zijn we zo geobsedeerd door alles te weten? Hoewel er niets mis is met kennis en begrip, staat ons onverzadigbare verlangen om alle aspecten van ons leven te kennen en te beheersen ons vaak in de weg om nieuwe dingen te proberen. Het is geen schande om het niet te weten, er is alleen vrijheid. Een onzekere geest is een open geest. Het is een geest die nieuwsgierig en geïnteresseerd is. Het stelt ons in staat creatief te zijn en bereid om in een staat van verwondering en mogelijkheden te leven, zoals kinderen dat doen. Wanneer we het leven tegemoet treden met een echt gevoel van onzekerheid, stoppen we met het projecteren van wat we denken te weten, en in plaats daarvan beginnen we het leven te zien voor wat het werkelijk is. Het is het leven zelf, dat zich voor onze ogen ontvouwt. Deze tekst is van Hanna Naude wonend in Zuid Afrika. 


Wij varen allen anders op de onmetelijke oceaan van het leven: de rede dient ons tot het kompas, maar de hartstochten zijn er de winden.


Volg je hart, want dat klopt. Deze uitspraak doe ik vaak en elke keer als ik het zeg, dan voel ik dat hij klopt. Tegelijkertijd  gaat er bij mij iets wringen bij boeken en artikelen die ik in de afgelopen tijd gelezen heb over je hart volgen, je dromen verwezenlijken, worden wie je bent, doen wat bij je past. Veelal, gelukkig niet altijd, wordt de indruk gewekt, dat als je je hart maar volgt, dat dan alles vanzelf gaat en alles goed komt, is dat wel zo? Mijn persoonlijke ervaring is dat je hart volgen ook gewoon hard werken is, als is het een stuk prettiger hard werken dan hard werken uit plichtsbesef, of omdat je het gevoel hebt dat je niet anders kunt. Je hart volgen betekent dat je weet en voelt dat je met de juiste dingen bezig bent en dat je die dingen doet met de talenten die jou gegeven zijn. Tegelijkertijd draag je ook gewoon de verantwoordelijkheid voor het gezinsinkomen.

Je hart volgen is vertrouwen dat je gevoel klopt, voelen dat het vuur in jou aangewakkerd wordt als je anderen erover vertelt. Op momenten dat je twijfelt, toch doorzet en blijft geloven in jezelf en je missie. Je energie inzet om om te gaan met de angsten van anderen over jouw droom. Je hart volgen is je hoofd, je hart en praktische zaken op één lijn krijgen, doorzetten en je niet laten afleiden door goed bedoelde en vaak bezorgde (angstige) adviezen.

Hoe weet je dan dat het klopt? Als je hart een sprongetje maakt bij je dromen over wat mogelijk is. Als het je koud om het hart wordt, als je mijmert over alternatieven. Als je warm hart, rustig en vredig aanvoelt na een keuze. Dus doe de dingen die je moet doen, de dingen die voor jou kloppen. Laat het idee los dat dat alleen maar een roze wolk is. Het leven gaat gewoon door, met alle verantwoordelijkheden en afspraken die daarbij horen. Houd echter datgene dat je hart je ingeeft voor ogen, je algemene koers is in die richting. Neem beslissingen die bijdragen aan die richting en laat afleidingen terzijde. Een stap tegelijk, iedere dag weer. Wees dankbaar voor hulp die je krijgt van anderen, als jij zelf even wankelt. Wees blij met de weg die je aflegt, je zult zien dat je dan heel ver komt.


Als ik geen geweldige dingen kan doen, doe ik kleine dingen op een geweldige manier. Martin Luther King Jr.


Bart Kaëll een Belgische bekende zanger en zijn partner Luc Appermont een bekende presentator in België, zijn ooit 4 dagen uit elkaar geweest. Na die tragische periode nam Bart een lied op: ‘Het regent in mijn hart’. Een mooi lied, hoe hoofd en hart soms met elkaar in gevecht zijn. En dat Bart middels dit lied zijn hart vindt, wordt heel mooi gezongen door Ilse de Lange, in het populaire Belgische programma Liefde voor muziek, wat een variatie is op de Beste zangers in Nederland. 


Wie zou je zijn zonder verhaal? Zonder dat we het vaak door hebben, kunnen we vastzitten in onze, of andermans verhalen. Wat we wél vaak doorhebben is dat de rollen die we vervullen in ons leven soms beginnen te schuren. Iets klopt niet meer, of ontbreekt juist, of er is een heel nieuw perspectief bijgekomen die een ander licht werpt. Wat is op dit moment eigenlijk waar voor jou, los van alle vertelde verhalen? Bestaat er een innerlijk kompas die richting geeft en heb je daar eigenlijk wel toegang toe? 


Mijn persoonlijke kompas al vele jaren! Zo’n 30 jaar van mijn leven (nu ja, de eerste 7 jaar uitgezonderd) heb ik in mijn hoofd geleefd. Ik vertrouwde 100% op mijn brein en mijn lichaam. Totdat ik in 1984 op yogales ging. Mijn vrouw was zwanger en zat op zwangerschapsyoga. Ik zat op dat moment absoluut niet lekker in mijn vel en ging op voorstel van mijn vrouw eens een yogales proberen. Nu, 39 jaar later lijkt dat heel ver weg, maar ik weet het nog als de dag van gisteren. Toen ben ik vrij snel de 4 jarige yogaopleiding gaan doen bij de stichting Saswitha en in september 1985 mocht ik als leerling yogadocent mijn eerste yogalessen verzorgen. Yoga en meditatie spreekt als het ware de taal van je hart, want tot die tijd was ik een wandelend hoofd. Ik leerde bewust contact te maken met mijn lichaam en leerde vaker mijn hart te volgen, dat was moeilijk in het begin, maar het lukte steeds meer. Het was een enorme verrijking voor mijn gevoelsleven en innerlijke rust en ik leer nog steeds elke dag bij.

Yoga en meditatie legt de verbinding tussen lichaam en geest om de eenheid tussen beide te bevorderen. Door yoga te beoefenen middels adem, concentratie en lichaamsoefeningen ontstaat een gevoel van vitaliteit en welbevinden. Yoga is één van de weinige bewegingsvormen waar competitie en prestatie totaal geen rol spelen. Je hoeft je niet aan te passen aan yoga, yoga bestaat juist bij uitstek uit oefeningen dit zich naar jou voegen. Het woord Yoga is afgeleid van het Sanskriet woord Yuk: samenbrengen, verenigen. Het gaat om evenwicht en innerlijke rust in jezelf en tussen jou en de wereld rondom je heen. Het leuke van yoga en meditatie is dat iedereen er aan mee kan doen: van kleuters tot hoogbejaard. Van kerngezond tot (licht) gehandicapt. Mensen hoeven ook op hoge leeftijd geen beperkingen te ervaren, want iedereen doet op zijn eigen niveau yoga. De prestatie is niet belangrijk. Behalve dat ik signaleer dat iedereen een beter contact krijgt met het eigen lichaam en daar vertrouwder mee wordt, gaan mensen veel meer voelen, gewaar worden en meer luisteren naar de stem van hun hart. Yoga en ook de meditatie opent de delen van ons lichaam waar we spanning vasthouden. Yoga en meditatie stimuleren het stromen van onze levensenergie en helpt ons om ons eigen lichaam beter te leren voelen en begrijpen. Yoga en meditatie zijn een inspirerende manier om te werken aan je eigen innerlijke vrede.


Leef je leven aan de hand van een innerlijke kompas, niet van een klok. Stephen Covey.


Robert Bruggeman, kwam ruim 15 jaar geleden in een persoonlijke crisis en verloor bijna alles wat belangrijk voor hem was. Tijdens zijn wereldwijde zoektocht langs 33 religies, mystieken, tradities en methoden onderging hij alles bij de bron. Van Eckart Tolle, Deepak Chopra, van non-dualiteit tot de Kabbala, van Ice man tot het zenboeddhisme. Tegenwoordig is Robbert in essentie inspirator, een leraar met een missie. Hij wijdt zijn leven aan zijn missie, bewustwording faciliteren bij anderen. Hij heeft ook inspirerende boeken geschreven, zelf ben ik “Start vandaag met lichter leven ” aan het lezen, een aanrader!  


Er zijn twee mooie dagen in het leven van een persoon. De dag dat we worden geboren en de dag dat we ontdekken waarom.” William Barclay.


De Podcast van Werken aan innerlijke vrede, is deze maand met Janneke Rijken. Janneke is net met pensioen en is altijd werkzaam geweest in het speciale onderwijs. We kennen elkaar al een hele tijd, omdat ze al heel lang bij mij op yogales zit. En samen met haar man Tom, vaste bezoekers waren van de wereldvredesactiviteiten op de laatste dag van het jaar in Oosterhout van 1992 t/m 2018. Veel luisterplezier! Druk op het witte driehoekje in de onderstaande afbeelding (link). 


 

1 Reactie

  • Carla,
    Geplaatst 3 maart 2023 12:23

    Hallo Piet, Dank je voor deze nieuwsbrief…altijd weer een moment van bezinning om het allemaal weer eens te lezen…DAT geeft innerlijke rust….

Plaats reactie