Nieuwsbrief December 2022

We leven in een bijzondere tijd. Hoe kun je ondanks de chaos en onzekerheid toch positief door het leven gaan en vrede met jezelf en de wereld sluiten? Je licht schijnt verder dan je denkt! Vrijblijvend vier adviezen.             

Stop met wensen dat het anders was. Acceptatie is als een superkracht. Degenen die het toepassen stromen moeiteloos door het leven met een glimlach op het gezicht. Wanneer je wenst dat het leven anders was dan het is,+ verzet je je tegen de realiteit. En dat is stressvol, omdat de realiteit is zoals het is en niet anders. Het is een beetje alsof je met je blote vuist tekeer gaat op een gigantische rots. Jouw handen liggen open, maar die rots blijft ongemoeid. Jouw frustratie verandert weinig aan de situatie in de wereld. Accepteren is niet hetzelfde als opgeven. Sterker nog, pas wanneer je de situatie accepteert, kun je effectief werken aan verandering. Je gebruikt dan de realiteit als je uitgangspunt. De wereld is chaotisch. Het leven voelt soms turbulent en onzeker. Dat is de situatie, niets aan te doen. De juiste vraag is niet: ”waarom is het zo uitdagend?” een betere vraag is: ”Oké en wat is de volgende stap?”

Zie het grote plaatje. Wanneer je middenin de draaikolk zit, kan het lastig zijn om perspectief te houden. Ja, deze tijd voelt aan als chaotisch en indrukwekkend. Maar hoe ziet dit eruit als je uitzoomt? Op een heel mensenleven bijvoorbeeld, op een periode van twee eeuwen of zelfs op de schaal van een millennium? Oorlogen komen en gaan. Die twee jaar ‘binnen zitten’ is over vijf jaar een vage herinnering. Polarisatie leidt tot onrust, waarna er uiteindelijk een nieuwe periode van stabiliteit aanbreekt. Vroeg of laat zullen we onze samenlevingen circulair (moeten) maken, of dat nu dertig of honderd jaar duurt. Circulaire economie | RIVM Bovendien kunnen onwenselijke ontwikkelingen ook leiden tot positieve uitkomsten. De huidige energiecrisis duwt ons ongekend snel vooruit in de energietransitie, en de corona pandemie heeft ons op scherp gezet waardoor we een volgende (veel dodelijkere) pandemie wellicht kunnen voorkomen. De wereld verandert altijd. Niet elke verandering is wenselijk, maar bijna alles went en we leren ons aan te passen. Leven is verandering en uiteindelijk vindt het leven altijd haar weg. Dit perspectief helpt je om uit de waan van de dag te komen. Uitzoomen doet je realiseren dat die draaikolk waar je je in bevindt slechts een minuscuul onderdeel is van een gigantische oceaan, vol met stromingen, draaikolken en rustige stukken.

Verplaats je aandacht. Ik kan klimaatveranderingen niet fixen en jij ook niet. Geen enkel individu kan dat. Hetzelfde geldt voor de meeste maatschappelijke problemen. De vraag is dus vooral: Wat kan ik wél doen? Waar heb je controle over? Ik heb niet het vermogen om een oorlog te stoppen, maar ik kan stappen zetten om het leed te verminderen. Ik kan het klimaat niet stabiliseren, maar ik kan mijn stem laten horen, andere eisen stellen, mijn uitstoot verminderen en nieuw gedrag normaliseren. Onderzoek waar jouw controle ophoudt en richt je op de volgende kleine stap die je kunt (en wilt) zetten. Soms is het heel simpel: het beste dat je kunt doen is je dochter op bed leggen met geduld, liefde en positieve aandacht. Of iets leuks doen met iemand die wel wat blijdschap kan gebruiken.

Verander het perspectief. Heb je er weleens bij stilgestaan hoe bijzonder het is om deze periode in onze maatschappelijke ontwikkeling mee te maken? Het voelt een beetje alsof onze beschaving door haar puberteit gaat – op weg naar jong volwassenheid. Nooit eerder gebeurde er zoveel in één mensenleven. Ik werd geboren in een analoge wereld, volledig aangedreven door fossiele middelen. De kans bestaat dat ik mijn leven beëindig in een circulaire samenleving, aangestuurd door kunstmatige intelligentie. Je kunt je afvragen hoe wenselijk iedere ontwikkeling is. Maar tegelijkertijd is het belangrijk om te beseffen dat je je ook dankbaar kunt voelen dat je deze rit mag meemaken. Blijkbaar is het nu aan jou om te bestaan in deze tijd, op deze plek. Het is aan jou om dit te beleven en jezelf te ervaren in een tijd van turbulentie. De vraag is: hoe ga je ermee om? December is de enige feestmaand die over de gehele wereld gevierd wordt, het is de maand waar je vaak alles op een rij zet, zoals de mee- en  tegenvallers van afgelopen jaar, het is de maand van warmte en samenzijn en het is helaas ook de maand van de eenzaamheid en van de mensen die we missen! Wie breng jij een bezoek?


Jacqueline Etman, sedert 6 jaar columniste van de nieuwsbrief, getrouwd met Ton, moeder van Maud, werkzaam geweest als doktersassistente, volgde daarnaast onderwijs in de sociale dienstverlening en het maatschappelijk werk en studeerde op latere leeftijd af in de theologie als geestelijk verzorger/pastoraal werker. Schrijven, zingen en cabaret hebben een speciaal plekje bij haar. Haar column is gelijk aan het maandelijkse thema, klik op de link: column 93


Als je lichaam zijn grenzen begint aan te geven….Vergeet dan niet om te luisteren.


Ik neem jou mee, speciaal voor al die mensen die we in deze december maand enorm missen! Gerard van Maasakkers zingt het prachtig. Wie neem jij mee in je binnenzak?  

Onderschat nooit je kracht om jezelf te veranderen. Overschat nooit je vermogen om anderen te veranderen. Wayne Dyer.


Vrijdagavond 23 December de 4e Herderstocht in Oosterhout. Na twee jaar het kerstverhaal via de ORTS en You Tube te hebben verteld, nu weer een fysieke herderstocht zoals in 2019! We vertrekken om 19.00 uur, met alle kinderen en ouders uit de omgeving van Oosterhout op het parkeerterrein van de Paulus Abdij in de Hoogstraat 80 in Oosterhout. We lopen 1.5 km met de kinderen en met lampionnen en zaklampen, door de wijngaard van de Heilige driehoek en we komen onderweg van alles tegen wat met het kerstverhaal en de geboorte van Jezus van doen heeft. En we eindigen in de warme kapel van de Paulusabdij waar het kerstverhaal (kort) bij de kerststal verteld wordt. De tocht duurt ongeveer een uur in totaal. En dan kan het kerstfeest pas echt beginnen! Je hoeft je niet op te geven en er zijn geen kosten aan verbonden, Een kleine gift voor de Heilige driehoek is welkom, iedereen mag meelopen! Organisatie is ondergetekende samen met Jacqueline Etman (columniste) en andere vrijwilligers,  Zegt het voort, zegt het voort! Informatie via 06-25276590. Kerstmis is niet alleen een tijd van vreugde maar ook van reflectie.


Meer doen in minder tijd is het levensmotto van deze tijd. Alles moet sneller, maar het levert ons minder voldoening op. Tegelijkertijd worden we beroofd van één van de meest essentiële levensbehoeften: innerlijke vrede. De voorspoed die we zoeken mogen we betalen met onrust en ontevredenheid. Kan het ook anders? Kunnen wij mensen worden die leven en vrede combineren?

Het is vreemd gesteld met onze overvloed. We hebben altijd gedacht dat we een vrediger en harmonieuzer leven zouden krijgen naarmate we rijker zouden zijn.  We noemen dit het neoliberalisme of de marktwerking. Het tegenovergestelde is gebeurd. Het tempo werd opgeschroefd en ons leven is hectischer dan ooit. Steeds meer mensen lijden aan een chronisch tijdgebrek. Er moet nog zoveel gebeuren. Hoewel we allemaal weten dat we de tijd niet kunnen vertragen, laat staan inhalen door alles sneller te doen. De uitvinding van de klok leek een uitgelezen kans om snelheid en efficiëntie te combineren. Maar in de markteconomie van ‘nooit genoeg’ heerst voortdurend tijdnood. De macht die we uitoefenen over de tijd geeft ons het gevoel dat we alles beheersen, behalve de tijd. We zijn niet in staat een stap terug te doen; de begeerte houdt ons in de greep en niemand kan er genoeg van krijgen. We zijn rijker en drukker. Maar in plaats van tevreden te zijn, voelen we ons chronisch tekort schieten: er is nog zoveel niet gedaan.

Toch is de tijd niet ons grootste probleem. We kunnen terugverlangen naar een tijdperk dat bepaald werd door het natuurlijk verloop van etmalen en seizoenen, maar ook toen leefden mensen in onvrede. Het probleem zit dieper en is van alle tijden: We laten ons teveel leven. Wij laten ons op drie manieren opjutten. Ten eerste zijn we gehaast omdat we niet achter willen blijven ten opzichte van onze omgeving. Wat collega’s, vrienden of familieleden hebben of beleven willen wij natuurlijk ook. Ten tweede krijgen we alle mogelijke keuzemogelijkheden voorgeschoteld, die we ook allemaal willen uitproberen. Maar zodra we ergens op ingaan, bekruipt ons het onbestemde gevoel dat we misschien iets anders missen. Ten derde zijn we allemaal op zoek naar iets dat we niet kunnen vinden, omdat we het buiten ons zelf zoeken. Niets bevredigt ons definitief. Dat maakt ons gehaast en onzeker.

Leven en vrede combineren lukt niet als we ons teveel laten mee slepen door de buitenwereld. Het lukt juist heel goed als je verbinding gaat maken met jouw binnenwereld. Yoga en meditatie zijn hele goede methodes om weer verbinding te maken met jouw innerlijke vrede. Maak een goed voornemen voor 2023 en ga je meer verbinden met je innerlijke binnenwereld. Hier maken we gebruik van adem, concentratie, evenwicht en ontladingsoefeningen. Hier komen we weer thuis in het autonome zenuwstelsel bij jouw innerlijke rust, hier komen we weer thuis in het nu moment, je gewaar worden, je weer kunnen ontspannen en vrede kunnen sluiten met jezelf. Je mag een maand gratis proberen of het bij je past. Ik verzorg ook yoga voor ouderen en stoelyoga voor mensen met een beperking. Meld je aan bij pietvanderpluijm@hetnet.nl of 06-25276590.


Wie naar buiten kijkt droomt. Wie naar binnen kijkt, ontwaakt. 

 


Aarde is een conceptueel nummer met een bijzonder actuele boodschap. Boudewijn de Groot confronteert de mensheid met het naderende onheil als wij het roer nu niet omgooien. Geschreven met een scherpe pen en gezongen met het vuur aan zijn schenen dwingt hij iedereen tot luisteren.


 

DICHTERBIJ

al lijkt vrede in het groot

nog zo ver weg te zijn

je bent vrij 

om te kiezen

voor vrede

in het klein

 

© Vian Moo – www.fijnzinnigeteksten.nl

 


Mahatma en werken aan innerlijke vrede. De naam Mahatma Gandhi wordt veel genoemd in deze tijd van het zoeken naar innerlijke vrede. Mahatma betekent grote Ziel, of grote leraar. En dat is niet voor niets. Het was in 2006 dat mijn vrouw Arna, ik en onze vrienden Emmy en Kees voor het graf van Mahatma Gandhi stonden in New Delhi tijdens een reis door India. Het was een indrukwekkend moment om zo dicht bij deze grote man te zijn. Al heel lang inspireert deze man me. De huidige gebeurtenissen in de wereld geven een prachtige gelegenheid eens uit te wijden over Mahatma, de Grote Leraar. Zijn levensloop in het kort. Gandhi werkte, na zijn rechtenstudie in Londen, als advocaat in Zuid Afrika toen hij omwille van zijn huidskleur uit de eerste klas coupé van de trein werd gezet door een blanke conducteur. Deze vernederende ervaring zou hem voorgoed veranderen. Hij bezwoer zichzelf deze “ziekte” van ongelijkheid uit te roeien. Hij legde zich toe op burgerrechten van Indiase immigranten. Het leverde een eerste poging op om hem te vermoorden. Lees meer: Mahatma Gandhi en vredeZolang we nog projecteren op anderen is het innerlijke werk niet af. 


Het mag niet uitmaken welk geloof, welke geaardheid of huidskleur je hebt. Het leven moet gaan over verbinding, respect en verdraagzaamheid. Ans Markus (75) exposeert in museum Slager in ’s Hertogenbosch, tot 12 maart 2023. De expositie “Verbonden vrijheid” biedt een overzicht van de verschillende periodes en cycli in het werk van Ans Markus. Ik ben er geweest en het is een indrukwekkend mooi museum en een zeer mooie en inspirerende tentoonstelling van Ans Markus! www.museumslager.com 


Soms zijn de juiste woorden niet te vinden, passend bij het gevoel, of misschien wel, dat ene moment. Soms is een bepaalde fase in je leven, of je er nu om gevraagd hebt of niet, gewoon even niet uit te leggen, maar voel je van binnen zo ontzettend veel. Terwijl je de woorden niet vinden kan, de stilte het overneemt van het geluid, zijn er slechts enkele die je toch kunnen horen, zonder dat je ook maar iets zegt, of je gevoel uit. Koester deze mensen, heb geduld met deze mensen en laat ze meegroeien op jouw pad. Want als ze jou horen, terwijl je stil bent, is dat omdat ze bij jou willen zijn, er voor jou willen zijn, of samen met je willen vechten op elk moeilijk moment. Want alleen jij hoort mij, terwijl ik stil ben!


Het geheim van het leven volgens de Zuid Afrikaanse actrice, zangeres en schrijfster Antoinette Pienaar (61jaar). Weer een inspirerende documentaire van de makers van The Green renaissance films. Het leven is een reis, niet een bestemming. Maak er een reis van om nooit te vergeten. 


Van denken naar voelen, naar mediteren. Wist je dat we per dag ruim 50.000 gedachten hebben en dat 98% van deze gedachten exact hetzelfde zijn als die van gisteren? Als je vervolgens bedenkt dat we vanuit onze veelal onbewuste gedachten onze werkelijkheid creëren, dan is het logisch dat we dag in dag uit hetzelfde creëren. Of eigenlijk kan ik beter zeggen dat we iedere dag weer hetzelfde reactiepatroon vertonen. Dit betekent ook dat onze resultaten iedere dag ongeveer hetzelfde zullen zijn en dat we maximaal 2% verschil per dag kunnen creëren. Interessant nietwaar? Op het moment dat je sneller en meer resultaat wilt dan die 2% zal je je bewust moeten worden van je gedachten. Moet ik dan minder gaan denken? Nee, je mag méér gaan voelen. Want hoe meer we voelen, hoe minder we denken. Eigenlijk is het te eenvoudig om te geloven. Voelen doe je met alle zintuigen en deze informatie komt dan vanzelf in de hersenen en ook in het hart. De mens is in feite gecreëerd rondom het hart, het is het centrum waar gedachten en gevoelens met elkaar spelen. Het hart klopt en voelt en het bepaalt als het ware de kwaliteit van je leven, van je relaties, je creativiteit, je handelen. Het hart is de plek van jouw integriteit, jouw vuur! Hier liggen alle gevoelens opgeslagen, zoals geborgenheid, warmte, liefde, mededogen. Wekelijks mediteren is voelen en tot rust komen en je bewust worden van je reactiepatronen! Ik nodig je uit om een maand gratis te mediteren en als het bij je past, betaal je 30 euro per maand. Op donderdagavond van 20.00 tot 21.00 uur en op vrijdagmorgen van 09.00 tot 10.00 uur, voor info pietvanderpluijm@hetnet.nl of 06-25276590


Tabitha zingt heel mooi in het Zuid Afrikaans het lied van Ruth, wat ooit door Stef Bos is gezongen. Ik vindt het een mooi kerstlied in deze hectische tijd van veranderingen. Een lied waarin we uitgenodigd worden om meer samen te werken. Ik ben een vreemde hier en ik ben voorbij de grens gegaan. Ik heb mijn hart gevolgd, toen ik jou tegenkwam. Al word ik gek verklaard, omdat ik jou vertrouw. Jij bent een deel van mij, Ik kan niet zonder jou en ik weet de toekomst is onzeker en het donker is dichtbij en ik weet ons wacht een lange reis, recht door de woestijn. Maar jouw land is mijn land, jouw volk is mijn volk, jouw taal is mijn taal, jouw god is mijn god.


Kerstwens 2022. Vrede is een ver ideaal, we spreken erover, we verlangen ernaar. En toch lijkt vrede tussen mensen dichtbij en wereldwijd onbereikbaar. Handen worden vuisten als we bedreigd worden. We verdedigen ons bezit met geweld en woorden en gekletter van wapens. Onze rijkdom en welvaart laten we ons niet afnemen. Toch is de wereld, met alles en iedereen erop een geschenk. We hebben er geen recht op. We zijn geen eersten of laatsten, maar gelijken. Als we eerlijk gaan delen dan is er genoeg voor iedereen. Omwille van de vrede mogen we zoeken naar gerechtigheid. Niemand op de eerste plaats, niemand met een lege maag, maar voor ieder voldoende. Dit is de droom van kerst en de boodschap van de geboorte van Jezus. Hij pleit  voor een omgekeerde wereld: niet meer van mijn en dijn, maar voor ieder genoeg omwille van de vrede. Laten we blijven werken aan innerlijke vrede!


En natuurlijk hoort er kerstmuziek in de nieuwsbrief te staan! Michael Bublé, met het nummer dat het al behoorlijk op kerstmis gaat lijken. Een inspirerend filmpje wat terug gaat in de tijd en wat kerstmis voor veel mensen in de wereld betekent! Fijne kerstdagen gewenst! 


Podcast met Susan van der Gouw (40). Susan is een van de coördinatrices van inloophuis Poppy’s in Oosterhout. Susan komt uit het onderwijs en ze heeft een heel bewogen jaar achter de rug, waar ze op een positieve manier op terug kan kijken, luister zelf maar hoe Susan werkt aan haar innerlijke vrede. Druk op het witte driehoekje in de zwarte cirkel. 


 

 

3 Reacties

 • Monique,
  Geplaatst 1 december 2022 10:42

  Lieve Piet, wederom genieten van je nieuwsbrief; in delen, verdeeld over enkele dagen, om zo niet haastig te hoeven lezen, maar intens de dingen die mij raken in mij op te kunnen nemen….dankjewel. Belangrijk vind ik het om ook Jacqueline en Vian Moo te bedanken voor hun maandelijkse bijdragen. Jacqueline, jouw tekst dit keer is zo treffend voor deze tijd van veranderingen en verwoord m.i. in 1 A4 wat de groten der aarde (hebben) uit(ge)dragen; dankbaar zijn voor wat er wèl is en heb respect voor elkaar en nog zo veel meer. Knap hoor. Het zou mooi in een lijstje passen, hangend aan de muur, om hier telkens naar te kijken…Het deed mij ook denken aan ‘de zwarte stip op een wit vel’ oefening. We zien meestal alleen de zwarte stip ( ’t negatieve) en niet al het wit (’t positieve) eromheen. En Vian, jouw gedichtjes vind ik telkens zo to the point. Echt heerlijk zo’n talent te hebben lijkt me; in korte tekstjes komen tot de strekking. Ik wens iedereen veel (zelf)liefde & licht & vrede ❤️

 • Vera Brons,
  Geplaatst 1 december 2022 12:20

  Wat een waardevolle nieuwsbrief en deze keer voor jaqueline een extra waardering voor haar tekst. Ook de zorgvuldig gekozen liedjes. Ik ga het nog een paarkeer lezen en luisteren.

  • Piet van der Pluijm,
   Geplaatst 1 december 2022 15:12

   Bedankt Vera, ik mail hem door naar Jaqueline! fijne feestdagen, warm groetend Piet.

Plaats reactie