Waarom het thema grenzen aangeven? Nou om eerlijk te zijn, had ik er regelmatig zelf moeite mee om mijn grenzen duidelijke aan te geven. Ik ben van thuis uit iemand die het iedereen graag naar de zin wil maken. En iets wat zo met de paplepel is ingegeven, verander je niet zomaar. Ik werd het me bewust tijdens mijn yogastudie in 1982! Ik was de enige man op 22 cursisten en ik probeerde het iedere cursist naar de zin te maken! Onmogelijk en daarom ook heel leerzaam! Met dank aan cursusleider Jos Plenckers, die mij regelmatig even apart nam om me bewust te maken van mijn houding, gedrag en onduidelijke communicatie. Toen ik daarna (1988) ging studeren bij Ad Stemerding in Belfeld, dacht ik, nou weet ik het wel! Niet dus en toen pas ging er een licht bij mij branden, dat dit toch wel een heel hardnekkige overtuiging was in mezelf. Na een aantal sessies vroeg Ad: Hoe komt het dat jij zo weinig zelfrespect hebt? En hoe komt het dat jij jezelf en de ander niet serieus neemt? Hoe komt het dat jij je afhankelijk maakt van de reactie van de ander? Ik mocht daar in alle rust over nadenken. Mijn antwoord: Het innerlijke kind voelde zich bedreigd in mijn thuissituatie en daardoor creëerde ik het zinnetje in mijn hoofd: Als ik maar lief genoeg ben gaan ze morgen van me houden! Negatieve ervaringen uit het verleden zorgde ervoor dat ik ben gaan pleasen, want de pleaser in mij zelf wilde mij beschermen tegen afwijzing en een gevoel dat ik er alleen voor stond.
Grenzen aangeven betekent dat je het durft te zeggen wanneer iemand te veel van je verlangt, dingen vraagt die je niet wilt, dat je tegen jezelf zegt dat het mooi genoeg is zo, of dat je erkent dat het je niet gaat lukken. Elk mens heeft zijn eigen emoties. Mensen om ons heen kunnen manipulatief werken. Je eigen emotionele grenzen maken je los van deze schadelijke invloeden van buitenaf en zorgen ervoor dat je eigen emoties een rol kunnen spelen. Grenzen aangeven wordt vaak bemoeilijkt door gevoelens. Je wilt een ander graag een plezier doen en gaat in op zijn wensen. Je bent bang dat de ander je niet meer waardeert en doet toch wat hij/zij vraagt. Anders zijn dan anderen wil je niet en je past je daarop aan. Het gaat om het vinden van de juiste balans, die alleen jijzelf kunt verkrijgen. Door een duidelijk ‘ja’ tegen de dingen die je echt belangrijk vindt, voel je je tevredener, meer gewaardeerd en rustiger. Je hebt dan niet het gevoel continu nog iets te moeten. Door het stellen van grenzen krijg je meer zelfvertrouwen. Door te doen wat je belangrijk vindt, krijg je meer zelfrespect en groeit je eigenwaarde. Hierdoor heb je minder last van vermoeidheid. Doordat je niet iedereen het naar zijn zin hoeft te maken, houd je simpelweg meer energie over en voel je je tevredener. Je doet wat je belangrijk vindt en dat voelt goed. je hebt je minder stress. Je krijgt minder op je bordje en overziet het beter. Een handige dame die je kan helpen grenzen aangeven is INGE. Gebruik haar om grenzen aan te geven zonder dat je mensen schoffeert, of juist boven jezelf zet.
I: Ik: praat vanuit jezelf, dus: Ik heb het te druk, in plaats van: Jij gooit steeds meer op mijn bordje
N: Nu: Als je grenzen wilt aangeven doe het dan direct. Zeg niet: vorig jaar heb je mijn bordje ook al te vol gegooid. Dat komt niet over. Als de situatie er naar is, zul je direct grenzen moeten aangeven, anders ben je simpelweg te laat. Lukt het je niet, vraag dan om bedenktijd waarin je de zaken op een rijtje zet.
G: Gevolg: Geef het gevolg aan van als je iets toch zou doen: bijvoorbeeld dat je dan andere taken niet, of minder goed af gaat krijgen
E: Effect: geef aan welk effect de keuze op jou gaat hebben: ‘Het effect op mij is dat ik me hierdoor erg opgejaagd voel en dat er dan helemaal geen werk meer uit mijn handen komt’
Neem Inge met je mee en oefen hier een lange tijd mee. Je hebt grenzen aangeven niet zomaar onder de knie.
Je kunt niet iedereen gelukkig maken! je bent geen pot Nutella!
Elske DeWall met het nummer: Hoeveel ik van je hou! In Linda’s zomerweek. Een inspirerende tekst, mooi gezongen en we kunnen het niet genoeg zeggen!
Jacqueline Etman, sedert 6 jaar columniste van de nieuwsbrief, getrouwd met Ton, moeder van Maud, werkzaam geweest als doktersassistente, volgde daarnaast onderwijs in de sociale dienstverlening en het maatschappelijk werk en studeerde op latere leeftijd af in de theologie als geestelijk verzorger/pastoraal werker. Schrijven, zingen en cabaret hebben een speciaal plekje bij haar. Haar column is gelijk aan het maandelijkse thema, klik op de link: column 92
Er willen veel mensen met je mee in de limo, maar wat je wilt is iemand die met jou de bus neemt als de limo kapot gaat. Ophra Winfrey.
Te betrokken zijn: Betrokkenheid is een mooie eigenschap. Het zegt iets over jouw inlevingsvermogen en mate waarin je begaan bent met je medemens, het bedrijf waar je voor werkt en/of de wereld om je heen. Niet alleen jij en jouw belangen, maar ook die van anderen kun jij op de eerste plaats zetten. En dat is goed. Als iedereen zich betrokken zou voelen, dan zou dat de wereld een stuk vriendelijker en fijner zijn. Wanneer je echter te betrokken bent, of over betrokken bent, betekent dat je emotioneel te dichtbij het werk of de ander staat. Er treedt een onbalans op tussen geven aan het werk of de ander en het nemen van de voordelen die het werk en de ander opleveren.
Wanneer ben je te betrokken? Als je over betrokken bent, dan is er een disbalans tussen wat je je aantrekt en wat je kunt loslaten. Je raakt emotioneel van je stuk als zaken anders gaan dan je had gehoopt of had verwacht en je vindt het lastig om hier mee om te gaan. Het zit je in de weg en je krijgt (soms letterlijk) pijn in je buik. Merk jij dat je van slag raakt doordat situaties zich anders ontwikkelen dan jij had voorzien en kun je hier over blijven piekeren? Dan is het verstandig om toch even een stapje terug te doen. Misschien zelfs even helemaal jezelf los te halen uit de situatie, bijvoorbeeld door een paar dagen vrij te nemen of (als dat niet mogelijk is) je even een aantal dagen op iets heel anders richten.
Je bewust niet bezig houden met de situatie die jou van slag bracht. Tijdens deze periode van afstand kun je dan heel plastisch in kaart brengen waar precies de schoen wringt. Wat maakt jou zo van slag en wat kun je er in feite aan doen. Is er niets waar jij invloed op hebt dat de situatie zou kunnen verbeteren? Dan heb je geen andere keuze dan het los te laten. En als het niet lukt om dit alleen te doen, zoek dan hulp, voordat het nog meer negatieve invloed op jouw levensvreugde gaat hebben. Wat betekent betrokkenheid? Volgens het woordenboek betekent “betrokken” zijn, zich persoonlijk voor iets verantwoordelijk voelen. En eigenlijk gaat juist dat in sommige gevallen, net even een stapje te ver. Want hoewel empathie, medeleven, verantwoordelijkheidsgevoel en plichtsbesef goede eigenschappen zijn, is het niet constructief en zelfs ongewenst wanneer je je persoonlijk verantwoordelijk voelt. Veel zaken waarbij jij je betrokken kunt voelen, liggen immers buiten jouw invloedssfeer.
God, schenk mij de kalmte om te aanvaarden wat ik niet kan veranderen, moed om te veranderen wat ik kan veranderen, en de wijsheid om tussen deze twee onderscheid te maken. Om één dag tegelijkertijd te leven.
Om van één moment tegelijkertijd te genieten. Om moeilijke tijden te accepteren als het pad naar de vrede. Franciscus van Assisi.
Frets is een initiatief van drie muzikale jongens Patrick, Johannes en Freek. Wat wij doen? We maken voorstellingen en liedjes voor kinderen en docenten op scholen. Waarom? Omdat wij kinderen verbeeldingskracht mee willen geven en willen blijven prikkelen. Zoals Einstein zei: “Logica brengt je van A naar B. Verbeelding brengt je overal.” Je kunt ons op meerdere manieren bereiken: https://www.defrets.nl
De herfst en grenzen stellen! De herfst is altijd een mooie periode om hiermee bezig te zijn, omdat de natuur buiten gaat opruimen. De natuur presenteert zijn vruchten en zijn pracht en praal in alle kleuren. De energie trekt langzaam terug van de bladeren en de takken naar de stam. Ik hou ervan. Opruimen om tot de kern te komen. Het seizoen om dingen los te laten. Wat mag je loslaten, zodat je de winter goed doorkomt? Een constructieve manier om je grenzen te leren stellen is je bewust worden van je communicatie! Op vrijdagavond 18 en zaterdag 19 november is er weer een kennismaking met de geweldloze communicatie deze geweldloze communicatie is effectief bij het oplossen van conflicten, het stellen van grenzen, het eigen groeiproces, in relaties en op het werk. Deze tweedaagse kennismaking met de geweldloze communicatie wordt verzorgd door yoga- en ontspanningsdocent Piet van der Pluijm. Datum: vrijdagavond 18 November van 20.00 tot 22.00 uur en zaterdagochtend 19 November van 09.00 tot 16.00 uur. Plaats: Ridderstraat 71 in Oosterhout. Kosten 75 euro, eigen lunchpakket meenemen, voor thee en koffie wordt gezorgd, inclusief syllabus. Tussen de middag maken we een kleine wandeling. Voor alle informatie en opgave: pietvanderpluijm@hetnet.nl Informatie Workshop Geweldloos Communiceren
Het is makkelijker om een oorlog te beginnen dan te beëindigen. Het is makkelijker om anderen de schuld te geven dan naar jezelf te kijken, om de verschillen met een ander te benoemen dan de overeenkomsten te vinden. Maar we moeten het juiste pad kiezen, niet slechts het meest gemakkelijke pad. Barack Obama.
Grote Thema’s is geschreven door de dichteres van de nieuwsbrief Vian Moo. Het boekje is 12 bij 8 cm en het is een prachtig cadeau voor mensen die wel wat inspiratie kunnen gebruiken er staan mooie pareltjes bij! Het boekje kost 10 euro en het versturen kost 3.38 euro. Kijk op www.fijnzinnigeteksten.nl
Het leven bestaat uit polariteiten – licht en donker, goed en kwaad, zoet en bitter. Wij zijn niet anders. We hebben allemaal een schaduwkant. En het is deze schaduw of duistere kant die ons in staat stelt om een gevoel van perspectief te krijgen, door ons in staat te stellen de lichte kant van het leven echt te waarderen. Hoe meer we erkennen wat we niet leuk vinden, hoe gemakkelijker het is om onze gaven en sterke punten te zien. Het maakt ons tot een heel mens. In deze korte Green Renaissance documentaire die allemaal in Zuid Afrika worden opgenomen, Marchelle van Zyl. Ze vertelt openhartig over haar angst.
Wij kiezen onze eigen rol niet in het leven en hebben ook met de rolverdeling niets uit te staan; onze plicht en uitdaging is, de rol die ons is opgelegd is zo goed mogelijke te spelen. Epictetus.
In memorandum Saskia van der Meulen. Ik heb Saskia meer dan 20 jaar gekend via mijn yoga- en meditatielessen en we hebben samen veel bijzondere gesprekken mogen delen. Met een warm hart denk ik hieraan terug! Voor mij ben je een liefdevolle wijze vrouw geworden, een zorgzame, zelfstandige, zoekende, bewuste en creatieve vrouw! Het leven werkt altijd naar veranderingen toe, in ieder aspect van de schepping en met deze actuele verandering van jouw kort ziekteproces, was het een heel heftige verandering. Het was geen proces meer, maar het was als het ware een lancering, zo snel kunnen veranderingen onverklaarbaar gaan. En wat hadden we je met zijn allen nog graag een tijdje bij ons gehouden! Saskia bedankt, je woont in mijn hart!
Chris de Burgh, met het prachtige lied: Draag me. Er is een antwoord, op een dag zullen we die weten en vraag je haar waarom ze moest gaan. We leven en sterven, we lachen en huilen en je moet eerst de pijn wegnemen voordat je weer opnieuw kunt beginnen met leven. En als je een licht nodig hebt in de eenzame nacht draag me dan als een vuurtje mee in je hart.
PAAL EN PERK
om je eigen grens
te markeren
in een grijs gebied
mijn rode vlag
valt niet te negeren
concreter kan het niet
© Vian Moo www.fijnzinnigeteksten.nl
Burn out en Hatha Yoga. Jaarlijks ervaart 17% van de beroepsbevolking in Nederland burn-out klachten en symptomen. (bron: CBS en TNO) De huidige werkzame beroepsbevolking bestaat uit ca. 8,3 miljoen mensen, dit betekent dat circa 1,3 miljoen mensen te maken hebben met burn-out gerelateerde klachten…Ook dit jaar kregen er weer meer dan 1 miljoen(!) Nederlanders antidepressiva voorgeschreven…Schokkende cijfers toch? Hoe komt dat? Krijgen wij zoveel op ons bord? Of kunnen we onze grenzen moeizaam stellen?
Hatha Yoga is een fantastische bewegingsvorm om je grenzen gaan te verkennen. Want tijdens de eerste fase van je burn-out ben je waarschijnlijk nergens toe in staat. Uit bed komen kost al veel energie, laat staan dat je je yogamat uitrolt voor een yogasessie. Geef jezelf de rust en ruimte om helemaal niks te doen, ga hier niet tegen vechten, maar geef eraan toe. Op een gegeven moment merk je vanzelf dat je weer in staat bent om steeds iets meer te doen. Dit kan zijn van een korte wandeling buiten tot een paar keer per dag een ademoefening. En wanneer je voelt dat je lichaam meer aankan, dan is het moment gekomen om een rustige vorm van yoga te gaan doen., gewoon lekker thuis, op je eigen yogamatje. Yoga leert je je eigen lichaam te kennen, je grenzen te ontdekken, om bewust fysieke bewegingen te combineren met ademhalen. Al deze aspecten zorgen ervoor dat je in het nu komt, dat jij de baas bent over je gedachten en dat je zelf invloed uit kan oefenen op hoe je reageert op bijvoorbeeld stressvolle situaties. Doordat je fysiek bezig bent en tegelijk mentaal getraind wordt, ga je letterlijk en figuurlijk sterker in je schoenen staan. Je leert accepteren wie je bent en dat je emoties en gevoelens er mogen zijn. Jij mag er zijn.
Verschillende yogahoudingen, zoals bijvoorbeeld de gedraaide oefeningen, zorgen ervoor dat je lichaam letterlijk de afvalstoffen uitknijpt. Deze afvalstoffen hebben namelijk een negatief effect op je lichaam en geest. Ze zorgen voor minder energie en houden je als het ware tegen om gezond te zijn. Heb je en burn-out, dan is het helemaal belangrijk om je lichaam te detoxen van deze afvalstoffen. Ook zorgt yoga ervoor dat je eerder stress leert herkennen, zodat je hierop kan inspelen vanuit de yoga-principes en je ademhaling. Hierdoor ervaar je minder stress, je lichaam maakt minder cortisol en energie aan en jij bent minder vaak super alert. Yoga leert je om je te weren tegen stressvolle situaties en hoe je op een bewuste manier omgaat met situaties die normaal stress zouden opleveren. Ik verzorg fysieke yogalessen op locatie en digitale yogalessen die je thuis kunt doen, wil je graag een keer proberen, wees mijn gast en kom een maand gratis proberen (in overleg). De kosten zijn 35 euro per maand fysiek en 33 euro digitaal. Mail me of bel me. pietvanderpluijm@hetnet.nl of 06-25276590. Alles verandert op de dag dat je voelt dat je méér bent dan je hoofd alleen!
Hij was niet bang voor moeilijkheden. Wat hem angst aanjaagde, was de verplichting om een pad te moeten kiezen. Door één pad te kiezen, zou hij de andere paden moeten verlaten. Uit de Alchemist.
Vrouwen Power Cirkel. ‘Power’, dat woord wilde ik sowieso in de naam van mijn nieuwe activiteit; een soort van online platform waar ik interactieve themabijeenkomsten en lezingen ga geven en dan alleen voor vrouwen (wereldwijd). Allen te maken met bewustwording in persoonlijke groei. Ik vind vrouwen krachtige wezens! Alleen….laten zij anderen nog wel eens over hun grenzen gaan, of doen zij dit zelf. Mannen natuurlijk ook, maar vrouwen zijn over het algemeen meer ingesteld op hun gevoel, empathie en zorgen voor de ander. Vrouwen gaan daarin makkelijker ‘de grens over’ dan mannen. Kijk maar eens in jouw eigen gezin of familie. Zijn het niet meestal de vrouwen die de zorg op zich nemen – de zorgzame partner zijn, zelf kind van ouders die ze verzorgen en de moederrol op zich nemen? En daarnaast ook nog de perfecte collega willen uithangen, de lieve vriendin en aardige buurvrouw.
Allemaal prima natuurlijk, mits het niet grensoverschrijdend gedrag is. Daar schiet je niets mee op en kan je uiteindelijk in een burn-out brengen of erger. Hoe kun jij jouw grenzen aangeven en waar liggen jouw grenzen? Dit en nog veel meer komt aan bod in de Vrouwen Power Cirkel. Je kunt je al opgeven voor € 5 per themabijeenkomst per maand. Laat je meevoeren op jouw eigen kracht en die van andere vrouwen en kijk verder op https://www.moniquevandelaar.nl/vrouwen-power-cirkel/ Voel je zo welkom. Liefs, Mo
Wanneer we ervoor kiezen lief te hebben, kiezen we ervoor om ons te bewegen tegen angst, tegen vervreemding en afscheiding. De keuze om lief te hebben is een keuze om verbinding te maken, om onszelf in de ander te vinden.
Vrijdagavond 23 December de 4e Herderstocht in Oosterhout. Na twee jaar het kerstverhaal via de ORTS en You Tube te hebben verteld, nu weer een heuse herderstocht, zoals in 2019! We vertrekken om 19.00 uur, met alle kinderen en ouders uit de omgeving van Oosterhout op het parkeerterrein van de Paulus Abdij in de Hoogstraat 80 in Oosterhout. We lopen 1.5 km met de kinderen en met lampionnen en zaklampen, door de wijngaard van de Heilige driehoek en we komen onderweg van alles tegen wat met het kerstverhaal en de geboorte van Jezus van doen heeft. En we eindigen in de warme kapel van het Catharinadal waar het kerstverhaal (kort) bij de kerststal verteld wordt. De tocht duurt ongeveer een uur in totaal. En dan kan het kerstfeest pas echt beginnen! Je hoeft je niet op te geven en er zijn geen kosten aan verbonden, Een kleine gift voor de Heilige driehoek is welkom, iedereen mag meelopen! Organisatie is ondergetekende samen met Jacqueline Etman (columniste) en andere vrijwilligers, Zegt het voort, zegt het voort! Informatie via 06-25276590.
In het leven draait het om kiezen. Wee degenen die geen beslissing nemen: het leven kiest voor hen.
Leven is kiezen. Maar om goed te kiezen, moet je weten wie je bent en waar je voor staat, waar je naartoe wilt en waarom je daar wilt komen. Kofi Annan.
Art Garfunkel met het inspirerende lied, waarom je ongerust maken? Zeken in deze hectische tijd een lied om vaak te horen! Dit lied heeft mij geïnspireerd om de onderstaande tekst te schrijven!
Wees zacht, zo zacht dat niets je kan breken. Zachtheid is geen zwakheid, om zacht te zijn heb je moed nodig. Lef, om je kwetsbaar op te stellen. Zachtheid vraagt kracht om te dragen wat er naar je toe komt. Zachtheid is tederheid, is meegaand zijn uit keuze, uit liefde en compassie. Zachtheid is meebewegen, vanuit je eigen kracht. Wanneer je verhard, wordt je minder flexibel en kun je breken. Omdat je niet meer weet hoe je meebuigen moet. Wees zacht, zodat niets je kan breken.
Zachtheid trekt zacht aan, wanneer je zacht wordt, voel je de essentie van het leven zelf, zoals tederheid, compassie en liefde. Wanneer je deze in je hart hebt, heb je de tools om zacht te kunnen zijn ook in een harde wereld, niets wat jou dan kan breken. Meebewegen en meebuigen is geen zwaktebod. Je staat dan stevig met je voeten op je eigen plek. Je geeft duidelijk je eigen grenzen aan. Zacht zijn betekent niet dat je toestaat dat iemand misbruik van jou mag maken. Zacht zijn betekent dat je in liefde en compassie naar die ander kan kijken, maar zeker ook naar jezelf.
Zacht zijn, het wonderlijke in het leven voelen en ervaren in al zijn eenvoud en schoonheid, met een teder hart. Zacht zijn naar je zelf en compassie voelen voor wat je al hebt doorstaan. Begrip hebben voor al jouw keuzes, goed en fout. Vergiffenis en troost bieden voor je eigen verdriet, liefde voor de mens die je bent. Het maakt je sterk! Vind in jezelf de moed en de kracht, zodat je zacht kunt zijn en worden, zo zacht, dat niets meer jou kan breken.
De Podcast met Marijn den Boer (1956) Marijn is een enthousiaste, sympathieke, muzikale man, die klassieke muziek promoot, samen met zijn levenspartner Rob en samen verleggen zij met veel respect hun grenzen. Iedere 1ste zondag in de maand, is er een klassiek concert in de schouwburg de Bussel in Oosterhout. Rob is oud leraar, werkt mee aan een klassiek radioprogramma bij Breda Nu, namelijk ” klassiek in en om Breda”. Buitengewoon Klassiek – Toptalent musiceert in Theater de Bussel in Oosterhout Respect, zorg verlenen, en grenzen verleggen is een belangrijk begrip voor Marijn. Luistert u zelf maar!
1 Reactie
mieke,
Bedankt Piet, voor ook weer deze mooie nieuwsbrief. Grenzen aangeven….. een mooi thema. De teksten, de prachtige muziek………. Opnieuw weer inspirerend net als altijd.
Dank je wel voor jouw schrijven Piet. ik kijk er iedere maand naar uit.
Plaats reactie