Nieuwsbrief Oktober 2022.

Oktober is de maand van loslaten en opnieuw beginnen! Herinneringen aan een mooie zomer zijn inspirerend, maar er zijn ook dingen in het leven die je juist los mag laten. De herfst is de perfecte periode om dit te doen. De bomen laten bladeren los, mensen laten emotioneel los wat niet langer nuttig is.  Hiervoor is het belangrijk om je gevoelens niet te onderdrukken. Om iets los te kunnen laten moet je het eerst als het ware tot op het bot voelen. Dit zorgt er meteen voor dat mensen loslaten niet altijd fijn vinden. Terwijl loslaten ruimte schept voor nieuwe ervaringen, kansen en ideeën. Probeer daarom mee te gaan in de natuurlijke flow van de herfst! Loslaten is een proces en hoeft niet van de een op de andere dag te gebeuren. Bedenk wie je, of wat je los wilt laten en werk daar naar toe. Het kan zijn dat je geen verbinding meer voelt met bepaalde personen of dat je je werk echt niet meer leuk vindt. Om zulke bepalende en vaak belangrijke factoren los te laten, is moed nodig. Wat helpt is de gedachten dat er alleen maar iets nieuws op je pad komt als je lef hebt om het oude achter je te laten. Nieuwe vrienden, een nieuw baan of misschien zelfs wel een nieuwe relatie beginnen met het afpellen van je oude patronen.


Wat we loslaten, kan ons niet langer vasthouden.


En de hemel stond stil! Zingt Mink de Ville.  Een indrukwekkend orkest erachter en een mooie tekst over loslaten. Mink de Ville (1950 – 2008) was een Engelse zanger die in Amerika hele grote successen heeft gehad.


Jacqueline Etman, sedert 6 jaar columniste van de nieuwsbrief, getrouwd met Ton, moeder van Maud, werkzaam geweest als doktersassistente, volgde daarnaast onderwijs in de sociale dienstverlening en het maatschappelijk werk en studeerde op latere leeftijd af in de theologie als geestelijk verzorger/pastoraal werker. Schrijven, zingen en cabaret hebben een speciaal plekje bij haar. Haar column is gelijk aan het maandelijkse thema, klik op de link: Column 91


Loslaten betekent niet dat je niet meer geeft om een ander, het betekent dat je het niet voor iemand anders kunt doen. Loslaten is niet jezelf afsnijden, het is het besef dat je een ander niet kunt beheersen. Loslaten is niet passief zijn, maar leren van natuurlijke gevolgen. Loslaten is je machteloosheid toegeven, wat betekent dat de uitkomst soms niet in jouw handen ligt.

Loslaten is niet proberen een ander te veranderen of de schuld te geven, het is om het beste uit jezelf te halen. Loslaten is niet zorgen voor, maar geven om. Loslaten is niet langer proberen de ander te fixen, maar ondersteunend te zijn. Loslaten is niet langer oordelen, maar een ander laten zijn wat hij of zij nu is.

Loslaten is niet langer alles trachten te regelen, maar anderen toestaan hun eigen lot te beïnvloeden. Loslaten is niet een ander afschermen van zijn lot, het is de ander toestaan de realiteit zelf onder ogen te zien. Loslaten is niet ontkennen, maar accepteren. Loslaten is niet langer zeuren, schelden of ruzie maken, maar in plaats daarvan de eigen tekortkomingen uitzoeken en ze corrigeren.

Loslaten is niet langer alles willen aanpassen aan de eigen wensen, maar elke dag nemen zoals hij komt en van jezelf blijven houden. Loslaten is niet langer anderen bekritiseren en willen veranderen maar je best doen om te worden wat je droomt dat je zelf kunt zijn. Loslaten is geen spijt hebben van het verleden, maar groeien en leven voor de toekomst. Loslaten is minder bang zijn en meer beminnen.


Ik laat de behoefte aan perfectie en controle los! 


Er is een plaats waar je helemaal jezelf kunt zijn, het is in jouw hart. There is place is de songtekst en je kunt hem in het Engels meelezen. Er wordt mooi gezongen door de Canadese zangeressen Beth Pederson en Cinde Borup. Het nummer is in 2011 op de markt gebracht en wordt nog veel beluisterd, het staat o.a. op Spotify. 


Vast zitten in je gedachten! We zitten allemaal regelmatig vast in bepaalde aannames en het best lastig om daarvan los te komen. We zijn vaak zo overtuigd van onze eigen waarheid, ervaring en kundigheid dat we de werkelijkheid wel eens uit het oogverliezen. Hier een inspirerend verhaal hoe we ons daar soms bewust van kunnen worden.

Twee oorlogsschepen die voor de oefening deel uit maakten van een eskader, waren al dagen bezig met manoeuvres in zwaar weer. Op de brug van het schip dat het eskader aanvoerde, stond ik op de uitkijk. Het was al avond. Flarden mist belemmerden een goed zicht. De kaptein bleef daarom zelf op de brug en hield alle bewegingen goed in de gaten. Vlak nadat de duisternis was gevallen, meldde de wacht: Licht aan stuurboord. Recht of niet, riep de kapitein. Recht, kaptein! Antwoordde de wacht.  Er bestond gevaar voor een aanvaring. De kaptein riep tegen de seiner: Sein, aanvaring dreigt, verander uw koers twintig graden. Het schip seinde terug: Advies aan u: Verander uw koers met twintig graden. De kaptein zei: Sein, ik ben de kaptein, verander uw koers! Ik ben stuurman tweede klas, was het antwoord en verander uw koers! De kaptein werd razend, hij schreeuwde: Sein, dit is een oorlogsschip! Daarop kwam het signaal: Dit is een vuurtoren! En wij veranderden van koers.


Loslaten is het moeilijkste dat er is. Maar zonder loslaten, blijf je zitten waar je eigenlijk niet wilt zijn. John Lennon. 


Yoga helpt bij trauma. Psychiater en traumaspecialist Bessel van der Kolk, onlangs te gast in zomergasten, gaf aan: yoga helpt bij trauma. Hij schreef het boek ‘The body keeps the score’. Bessel is er van overtuigd dat het lichaam moet worden betrokken bij traumaverwerking, omdat traumatische herinneringen vaak lichamelijk worden opgeslagen. Trauma doen we niet alleen op in loopgraven en oorlog situaties. We hebben allemaal kleine of grote trauma’s die hun sporen hebben nagelaten en ons belemmeren voluit te leven. Trauma verandert de structuur van en de chemie in je hersenen. Het heeft ook invloed op je vertrouwen in en je relaties met andere mensen en met jezelf. Trauma kan leiden tot extra stressgevoeligheid, hyperalertheid en problemen in interpersoonlijke relaties.

Yoga leert je weer veilig te voelen in je lichaam. Je gebruikt de oefeningen en ademhalingstechnieken om een gevoel van verbinding met het zelf te ontwikkelen. Je leert om in het huidige moment aanwezig te zijn en om innerlijke ervaringen op te merken en te verdragen. Of het voor jou werkt, kun je onderzoeken door eenvoudig yoga te gaan doen. Ik geef nieuwe yogacursisten altijd een maand de tijd om te ervaren of yoga bij hen past.


Loslaten is achterom kijken zonder spijt, vooruit kijken zonder verwachtingen en het leven ervaren in het hier en nu! Eckart Tolle.


In memorandum Regien Hessling. Samen waren we vrijwilliger van het eerste uur bij het inloophuis voor kanker Poppy’s, Samen hebben we jarenlang gemediteerd op vrijdagochtend. Wij hadden een relatie waar je kon vragen, ontvangen, geven en weigeren. En 12 september jl. heb ik afscheid genomen van Regien in de prachtige Lambertuskerk in Raamsdonk. Het zonnetje scheen en de parkeerplaats was te klein, de muziek adembenemend mooi. De foto’s die vertoond werden waren ontroerend, de toespraken inspirerend en dit allemaal in de liefdevolle sfeer van Regien! Lieve Regien, bedankt voor je gewoon Regien zijn, met je vriendelijke lach, met je oprechte aandacht naar iedereen, met je liefde voor de medemens, met je drang naar vrij zijn en op zoek zijn, met je gezelligheid, het vertrouwen in elkaar, je goedheid, vriendschap en samenwerking! Rust in vrede! Je woont in mijn hart!


Leonard Cohen, met het prachtige dans met me tot het einde van de liefde. Live in Londen en wat was deze man een poëet, een bijzondere ziel, een muzikant pur sang en wat is nog mooier dan over de liefde te zingen! Loslaten is de hoogste vorm van liefde!


Het verliezen van een illusie maakt je wijzer dan het vinden van de waarheid.


Vrijdagavond 23 December de 4e Herderstocht in Oosterhout. Na twee jaar het kerstverhaal via de ORTS en You Tube te hebben verteld, nu weer een heuse herderstocht, zoals in 2019! We vertrekken om 19.00 uur, met alle kinderen en ouders uit de omgeving van Oosterhout op het parkeerterrein van de Paulus Abdij in de Hoogstraat 80 in Oosterhout. We lopen 1.5 km met de kinderen en met lampionnen en zaklampen, door de wijngaard van de Heilige driehoek en we komen onderweg van alles tegen wat met het kerstverhaal en de geboorte van Jezus van doen heeft. En we eindigen in de warme kapel van het Catharinadal waar het kerstverhaal (kort) bij de kerststal verteld wordt. De tocht duurt ongeveer een 75 minuten in totaal. En dan kan het kerstfeest pas echt beginnen! Je hoeft je niet op te geven en er zijn geen kosten aan verbonden, Een kleine gift voor de Heilige driehoek is welkom, iedereen mag meelopen! Organisatie is ondergetekende samen met Jacqueline Etman (columniste) en andere vrijwilligers,  Zegt het voort, zegt het voort! Informatie via 06-25276590. 


Loslaten en EmotiesJe hebt iedere seconden van de dag emoties. Emoties zijn chemicaliën die door ons lijf heen stromen, gekoppeld aan allerlei hormonen die gereguleerd worden in ons brein. Zo kun je voelen dat je hart sneller klopt als je gespannen bent of als bijvoorbeeld je handen bezweet raken en al die fysieke sensaties zijn allemaal gekoppeld aan emotionele sensaties, processen die zich gewoon manifesteren in ons lichaam.

Emotion is energie in motion, in beweging. Gevoelens zijn een interpretatie van die emoties in beweging, het is het verhaal wat ik onbewust maak van de emoties, lees de energie die in mij is. En dan komen de gedachten en die geven er vaak ook een verhaal aan, het is teveel voor me of te weinig, ik ben niet goed genoeg, dat leer ik nooit, zie je nu wel, etc. Gemiddeld hebben we zo’ n 60.000 gedachten per dag!

Je gedachten bepalen je gevoel, je gevoel bepaalt je gedrag. Je gedrag bepaalt uiteindelijk je karakter en dat is wie je bent!

Je bent emoties in beweging en 93% in de communicatie vindt plaats via je lichaamstaal en 7% door wat je zegt! Je emoties zijn heel goed te benaderen via de adem, yogaoefeningen en meditatie. De kunst is om ze te laten komen en te laten gaan, om thuis te komen in de leegte achter de emoties en in de emoties. Ze mogen er gewoon zijn en door jouw ontvankelijkheid komt er meer ruimte in de emoties, in je gedachten en in je gevoelens en hoe vaker je oefent in de adem, yoga of meditatie hoe vaker je thuis komt bij je eigen leegte en innerlijke rust.


BLANCO

 

Een heel a vier

om me op uit te leven

impulsief en uitgebreid

 

alles van me

afgeschreven

in een mum van tijd

 

Vian Moo www.fijnzinnigeteksten.nl


De wereldwijde pandemie van het coronavirus heeft een nieuwe realiteit gecreëerd, die voor velen wordt gekenmerkt door verdriet. Zoveel aspecten van het leven veranderen in zo’n snel tempo, en zonder waarschuwing of tijd om voor te bereiden. Onlangs hoorde ik de situatie omschreven als een ’tsunami van verlies’. We rouwen niet alleen om het verlies van mensenlevens, maar ook om het verlies van normaliteit en de angst voor financiële instabiliteit en eenzaamheid. Het heeft ons gedwongen om zowel individueel als collectief verdriet te verwerken in het licht van een onzekere toekomst. Geef jezelf toestemming om te rouwen. Behandel jezelf en anderen met vriendelijkheid in deze moeilijke tijd. En als we aan de andere kant van deze storm uitkomen, zijn we veranderd.


Nieuwsgierigheid brengt je waar met weten nooit komt.


Kennismaking geweldloze communicatie op vrijdagavond 18 November en zaterdag 19 November. De geweldloze communicatie is effectief bij het oplossen van conflicten, in de opvoeding, het eigen groeiproces, in relaties en op het werk. Deze tweedaagse kennismaking met de geweldloze communicatie wordt verzorgd door yoga- en ontspanningsdocent Piet van der Pluim. Datum: vrijdagavond 18 November van 20.00 tot 22.00 uur en zaterdagochtend 19 November van 09.00 en tot 16.00 uur. Plaats: Ridderstraat 71 in Oosterhout. Kosten 75 euro,  eigen lunchpakket meenemen, voor thee en koffie wordt gezorgd, inclusief syllabus. Tussen de middag maken we een kleine wandeling. Voor alle informatie en opgave: pietvanderpluijm@hetnet.nl  Informatie Workshop Geweldloos Communiceren


Loslaten is een proces van energetische schoonmaak. Door oude patronen, relaties en gebeurtenissen los te laten worden we schoner en lichter. Loslaten betekent dat we de verbinding moeten verbreken met dat wat (of degene die) ons vasthoudt. Het is niet de situatie of persoon die ons vasthoudt, al zijn we vaak geneigd om dat wel te denken, maar het is de gehechtheid eraan. Het kan misschien vreemd klinken, maar soms zijn we gehecht aan ons verdriet, aan onze “ och arme ik” , of aan onze manier van reageren, of aan onze manier van afsluiten, of aan……………

Loslaten creëert ruimte voor iets nieuws en juist de angst voor deze nieuwe “leegte” kan ons doen besluiten dat wij liever het pijnlijke bekende vasthouden. Loslaten wordt vaak verward met vergeven. Maar als het (nog) te moeilijk is om de ander te vergeven, kunnen we wel vast beginnen met loslaten. Duw de ervaring die je los wilt laten uit je leven door jezelf voor ogen te houden dat het tijd wordt om de pijn te laten gaan. Deze ervaring is soms een pijnlijke en verdrietige levensles, maar als je de les door hebt, dan begrijp je dat er geen volgende ervaring voor nodig is om dit te oefenen. Je hebt de boodschap begrepen en het is tijd voor nieuwe lessen en daar is nu ruimte voor. Loslaten lost véél op!


Wees niet angstig om iets los te laten wat niet meer werkt voor jou!


Ingeborg Sergeant is als het ware de Sandra Reemer van Nederland, ook als is Sandra jammer genoeg veel te vroeg overleden. Allebei een enorme carrière als zangeres, allebei hebben ze het songfestival gedaan en allebei zijn ze terecht gekomen bij hun persoonlijke ontwikkeling en bewustwording! Hier zingt Ingeborg laat het los……


Omarm het onbekende. Jon Kabat Zin.  


Podcast met Helga Beekers psychosociaal therapeut in Oosterhout. Ben je geraakt door ziekte, verlies of loop je tegen problemen aan in je privésituatie en/of op je werk? Ervaar je stress, angst of voel je je verdrietig en somber? Wellicht kun je een oorzaak aanwijzen, maar dat hoeft niet het geval te zijn. Ziekte, verlies van een dierbare of andere situatieveranderingen kunnen je behoorlijk uit evenwicht brengen. Wil je weer graag de regie krijgen over je leven en een volgende stap zetten? Je kunt je omstandigheden niet altijd veranderen, wel de manier waarop je ermee omgaat. helga@jeeigenpad.nu

Boek: De kracht van betekenis (Emily Esfahani Smith): https://libris.nl/hetverbodenrijk-oosterhout/boek?authortitle=emily-esfahani-smith/de-kracht-van-betekenis–9789025904463

Lied: Journey through my soul (Simone Awhina): http://www.simoneawhina.com/foto-video/video/journey-through-my-soul/

Voor het luisteren naar de podcast, druk op het zwarte driehoekje!


 

Lenny Kuhr zingt op haar nieuwe CD een tekst van Elke Viervijzer, met legen handen. En dat is zeker in het kader van loslaten een prachtige tekst en lied. Niets waarlijk is van mij, ik ben met legen handen gekomen, geen houvast, geen richting, geen spijt, geen grote gedachten en dromen, alleen maar ruimte en tijd. 


7 Reacties

 • Lilian Lambrechts,
  Geplaatst 1 oktober 2022 10:57

  Piet, hartelijk dank voor weer een nieuwe nieuwsbrief. Fantastisch hoe jij iedere keer weer de juiste teksten en muziek in deze nieuwsbrieven weet te plaatsen. Natuurlijk in samenwerking met een aantal vaste mensen.

  Een aantal teksten en liederen hebben mij zeer aangegrepen. BEDANKT Piet

 • Lia,
  Geplaatst 1 oktober 2022 11:23

  Dat lied van Lenny Kuhr, prachtig!! Zo waar. Dankje Piet, want die ik kende ik nog niet.

 • Petra,
  Geplaatst 1 oktober 2022 12:10

  Piet ,
  Wat een mooie nieuwsbrief om deze maand mee te starten !!
  Heb ‘m in één keer helemaal uit gelezen en beluisterd .
  Mijn complimenten , zo treffend dat je deze nieuwsbrief in elkaar hebt gezet.

 • Resi,
  Geplaatst 1 oktober 2022 15:13

  Dankjewel voor deze mooie bijzondere nieuwsbrief

 • Corine,
  Geplaatst 1 oktober 2022 19:03

  Dank Piet voor deze prachtige nieuwsbrief, mooie teksten,muziek. Een thema wat mij erg raakt. Loslaten, oh zo lastig maar regelmatig ook zo nodig om zelf verder te gaan. Vriendelijke groet Corine

 • Babs,
  Geplaatst 1 oktober 2022 22:12

  Piet, maandelijks lees ik weer met toch soms een traan jouw nieuwsbrief.
  Fantastisch. Deze maand los laten, iets wat moeilijk is. Dank je wel

 • Marijke Beverwijk,
  Geplaatst 23 oktober 2022 12:24

  Bedankt voor de mooie teksten, overdenkingen en vooral de muziek in deze nieuwsbrief!

Plaats reactie