Nieuwsbrief September 2022

Je dient in het nu te leven! Is een beetje een modekreet geworden de laatste jaren. Het is bijna een cliché geworden, terwijl er een enorme wijsheid onder zit. Eckhart Tolle schreef in 1997 het boek: De kracht van het NU en het ligt nog steeds op heel veel nachtkastjes, het wordt nog veel uitgeleend en cadeau gegeven. Wat is er zo uniek aan Tolle’s boodschap? Hoe zat het ook alweer met dat nu? Volgens Tolle is het huidige moment een poort naar minder stress; een hogere staat van aanwezigheid waar al je zorgen, angsten en emotionele pijn verdwijnen. We lijden, zegt hij, omdat we ons identificeren met de tijd. Er is nooit een moment dat je leven niet nu is, schrijft hij in zijn boek. Besef dat het huidige moment alles is dat je ooit zult hebben. Maak van het Nu het belangrijkste aandachtspunt van je leven.

Door in het nu te leven raak je bevrijd van je  zorgelijke denken, dat je voortdurend bestookt met negatieve gedachten en angsten. Doordat we ons zo identificeren met onze gedachten en emoties, missen we het leven zoals het zich nu aan ons voordoet. Minder stress, is niet alleen het einde van het lijden, zegt Tolle, het is ook het einde van de afschuwelijke verslaving aan onophoudelijk zorgelijk denken en negatieve gewoonten. En dat werkt bevrijdend en ontspannend. De Kracht van het Nu heeft miljoenen mensen geïnspireerd. Veel yogadocent opleidingen gebruiken het boek als standaardwerk. Tolle’s kracht is dat hij wollige materie heel concreet en behapbaar weet te maken. Het is een relatief gemakkelijk te lezen boek dat toch diep gaat. Zelfs mensen die in eerste instantie sceptisch zijn en spiritualiteit zweverig vinden, worden erdoor geraakt. Zelfs in televisiereclames wordt er geroepen dat we in het nu moeten leven. Op zich is dat heel positief, omdat mensen erover gaan nadenken. Maar het gevaar is ook dat het een soort cliché wordt, zonder dat je het echt probeert te ontdekken. Dan mis je de enorme wijsheid die eronder zit.”

Veel mensen beginnen gemotiveerd aan De Kracht van het Nu, maar leggen het na een tijdje toch weer weg. Het is onze neiging om ons leven zo strak mogelijk in te plannen, zodat we  niet bij de diepere ervaring van het nu komen. We wíllen wel in het nu zijn, maar dan graag op woensdagavond om half acht in de yogaruimte. Maar je moet het niet alleen dan doen, maar ook nu. Echt nú, als essentieel onderdeel van het dagelijks leven. Nieuw is Tolle’s boodschap niet. Veel van wat hij zegt, kun je in andere bewoordingen terugvinden in grote religies en wijsheid tradities zoals het christendom, in het boeddhisme en hindoeïsme. Het verfrissende is dat Tolle die oude wijsheid in een nieuw jasje steekt en begrijpelijk maakt voor iedereen. Hij citeert regelmatig uitspraken van Jezus, die hij dan vertaalt naar een inzicht om meer in het nu te leven. Als Jezus het heeft over de bloemen in het veld die zich geen zorgen maken over de dag van morgen, ziet Tolle daarin een metafoor om je over te geven aan het nu.

Eckhart Tolle’s leer lijkt veel op mindfulness, ook een techniek om met je volle aandacht in het huidige moment te leven. Mindfulness kun je prima integreren in het leven zoals je dat al leidt, zegt Tolle. Yogaoefeningen en mediteren is daarbij een prettige noodzaak, maar ook in de natuur zijn is een geweldige brug naar het nu. De wekelijkse yogaoefeningen helpen je om in het nu te komen je heel bewust te worden van je lichaam. Je lichaam verbind je altijd met dit moment, dus hoe duidelijker je je lichaam voelt, des te sterker je aanwezigheid in het nu.



Als je je aandacht richt op kleine dingen, worden ze vanzelf groot! 


Stephanie Struijk bezingt heel mooi het thema tijd en verloren tijd blijft kwijt. 


 

Jacqueline Etman, sedert 6 jaar columniste van de nieuwsbrief, getrouwd met Ton, moeder van Maud, werkzaam geweest als doktersassistente, volgde daarnaast onderwijs in de sociale dienstverlening en het maatschappelijk werk en studeerde op latere leeftijd af in de theologie als geestelijk verzorger/pastoraal werker. Schrijven, zingen en cabaret hebben een speciaal plekje bij haar. Haar column is gelijk aan het maandelijkse thema, klik op de link: column 90


Uitdaging om het in nu te blijven! Iedere keer wanneer je negatieve gedachte hebt en niet in het nu bent, denk dan drie positieve gedachten die je weer in het nu brengen! Train jezelf om positief te denken en in het nu te komen! 


Slapen en ontwaken. Overdenk voordat je gaat slapen vijf minuten lang de afgelopen dag. Wat ging goed, wat ging minder goed, wat heb je geleerd? Waar heb je van genoten? Waar kwam je jezelf tegen? Wat was het mooiste moment van de dag? Waar kun je dankbaar voor zijn? Slaap zacht. Neem s’ morgens vijf minuten om de volgende vragen te beantwoorden.

  • Hoe voel ik me?
  • Heb ik naar mijn gevoel goed geslapen?
  • Waar verheug ik me vandaag op?
  • Wat is mijn grootste prioriteit? Wat ga ik daar concreet aan doen en wanneer doe ik dat?
  • Wat zijn mijn doelen vandaag?
  • Rek en strek je heerlijk van top tot teen uit.
  • Besteed het eerste kwartier van je dag aan het vullen van je bron, duik niet meteen in je mailbox of je agenda, maar neem een kop thee of koffie en lees iets inspirerend, iets reflectiefs, zodat je met bezinning de dag in gaat!

We kunnen de tijd meten, maar dat betekent niet dat we begrijpen wat tijd is! Umberto Eco. 


De vredesweek in 2022 staat in het teken van de Generatie Vrede, dit  verenigt burgers die in actie willen komen voor vrede, over grenzen en dwars door verschillen in huidskleur, gender en klasse heen. Van de generatie die zich nog herinnert hoe mensen massaal de straat op gingen tegen kernwapens, tot een nieuwe generatie jongeren die zich steeds meer zorgen maken over hún toekomst. De vredesbeweging anno 2022 verbindt jong en oud in een gezamenlijke missie voor een vreedzame wereld. Wandel mee, luister mee, kijk mee en alle activiteiten hebben een interreligieus karakter, dus je hoeft nergens lid van te zijn of te worden! Kom op voor de vrede in jezelf en in Oosterhout! 

Programma: Op zaterdag 17 september begint de vredesweek in Oosterhout met wederom een Walk of Peace. We starten weer bij de Vinder (onder de Antoniuskerk, als je ervoor staat links) om 14.30 uur. De ORTS zal opnames maken, en ook op YouTube en Facebook komt een impressie van de vredeswandeling, zodat we toch een indruk kunnen geven van onze intenties en start van de vredesweek 2022. Onder leiding van Diaken Peter Hoefnagels lopen we via de moskee en de kloosters, waar we een wereldvredekaars afgeven en een woordje voor onderweg ontvangen. De ontmoetingen en de vrede staan centraal in de Walk of Peace, die we ook via de televisie of computer bij iedereen thuis brengen.

Zondag 18 september Oecumenische viering in de Verrijzeniskerk, om 09.30 uur in de Vondellaan 43 in Oosterhout. Thema: onze generatie gaat voor vrede. Peter Hoefnagels, diaken H. Catharinaparochie

Maandagavond 19 september in Kerkelijk centrum de Beuk, naast de vredeskerk, Rulstraat 4 in Oosterhout de Vredeslezing: Door C. Hoving. Deze lezing vanuit het thema van de vredesweek wordt verzorgd door de em. predikant  Geert C. Hovingh uit Zuidlaren. Hij is ook historicus en biograaf van de Drentse verzetsstrijder Johannes Post. Hij zal o.m. focussen op de rol van burgers in het alternatief voor de dreigingen anno 2022. Hij zal laten zien dat er vele manieren zij waarop burgers, hier en elders, individueel en – met name- collectief, hun stem kunnen gebruiken en in actie komen voor vrede. Daarbij zal hij duidelijk maken hoe vrouwen en jongeren een cruciale rol spelen.  Aanvang: 20.00 uur. Een vrijwillige bijdrage. 

Donderdag 22 september de vredesfilm om 15.00 uur en en om 19.30 uur. In Theater de Bussel, in Oosterhout. Mijn leven is mijn boodschap van Thich Nhat Hanh, deze monnik, schrijver en vredesactivist is afgelopen jaar overleden. Deze film geeft een inspirerende kijk op het fenomeen (innerlijke) vrede en hoe Thich Nhat Hanh dit op eenvoudige wijze laat zien, verteld en belichaamt. Besef dat ieder leven in feite een persoonlijke boodschap is, welke? Deze documentaire laat je op inspirerende wijze zien wat de gevolgen zijn van onvrede en van vrede. De bescheidenheid van Thich Nhat Hanh, zijn grote maatschappelijke betrokkenheid en het feit dat hij voortleeft in wat hij zegt, maken hem zeer geliefd. Een film die je nooit meer vergeet! Een vrijwillige bijdrage. 

 De vredesweek eindigt op 24 september, waar er in alle kerken in Oosterhout aandacht aan wordt besteed en bij de vespers in het Catharinadal om 09.00 uur. 


Stil de tijd, van Jacqueline Govaert, wat een mooie tekst. En natuurlijk wat een mooie stem. 


Een vriendelijk woord hoeft niet veel tijd te kosten, maar de echo duurt eindeloos. Moeder Theresa. 


De vakantie paradox. De tijd vliegt voorbij, maar achteraf lijkt het alsof je vakantie veel langer duurde, een weekend weg voelt als een week. Hoe komt dat? Eigenlijk is het een soort gezichtsbedrog in je hersenen, die de hoeveelheid verstreken tijd van een flink deel afmeten aan het aantal nieuwe herinneringen dat je aanmaakt. Als je een tijdje gewoon thuis bent, zijn dat er vaak niet zo bar veel. Maar tijdens de vakantie juist wel: je maakt veel nieuwe dingen mee en ontmoet veel nieuwe mensen en dat ook nog in een andere omgeving, waardoor je de herinneringen als het ware kunt ankeren. Omgekeerd kan ook: als je ziek in bed ligt, maak je weinig mee, waardoor de tijd voorbij lijkt te kruipen. Maar achteraf weet je niet waar de tijd gebleven is, het lijkt veel korter. Hetzelfde gezichtsbedrog strekt zich uit naar de toekomst. Hoe meer dingen erop je te doen-lijstje staan, hoe meer tijd je lijkt te hebben, ook al ligt de deadline vast. Geen wonder dat we zo vaak in tijdnood komen….


Kennismaking geweldloze communicatie op vrijdagavond 30 september en zaterdag 1 Oktober. De geweldloze communicatie is effectief bij het oplossen van conflicten, in de opvoeding, het eigen groeiproces, in relaties en op het werk. Deze tweedaagse kennismaking met de geweldloze communicatie wordt verzorgd door yoga- en ontspanningsdocent Piet van der Pluim. Datum: vrijdagavond 30 september van 20.00 tot 22.00 uur en zaterdagochtend 1 oktober van 09.00 en tot 16.00 uur. Plaats: Ridderstraat 71 in Oosterhout. Kosten 75 euro,  eigen lunchpakket meenemen, voor thee en koffie wordt gezorgd, inclusief syllabus. Tussen de middag maken we een kleine wandeling. De volgende kennismaking met geweldloze communicatie is op vr. 18 en 19 november. voor alle informatie en opgave: pietvanderpluijm@hetnet.nl  Informatie Workshop Geweldloos Communiceren



Het Boeddhisme en Hindoeïsme ziet het leven als een cirkel: de dood is geen eindpunt, maar een nieuw begin!
 


Regelmaat. Het is zo gewoon om te spreken over regelmaat, alsof het iets is dat we overal om ons heen waarnemen; de regelmaat van dagen, uren, seizoenen. Ze wisselen elkaar keurig af. Na de maandag de dinsdag, na de winter de lente, etc. In zekere zin klopt dit natuurlijk ook. Er is geen speld tussen te krijgen, maar toch voelt het zo anders. De tijd wordt keurig afgemeten door de klok. De seizoenen, de maanden, weken en dagen gedragen zich naar de kalender, maar daarmee houdt het dan ook wel op. De natuur bijvoorbeeld trekt zich niets van de kalender aan. De tijd vliegt voorbij als je het naar je zin hebt, maar de tijd kruipt akelig langzaam voorbij als je op de ambulance moet wachten bij een ongeluk. Dat ligt niet aan de tijd, maar aan onszelf: hoe wij over tijd denken. In het boek van Paul van Tongeren over het overschrijden van de tijd las ik: “Wij zijn de tijd.” Een week telt 7 x 24 = 168 uur. Waar besteden wij die dan aan? Volgens het boek van Paul aan verplichtingen, persoonlijke verzorging en vrije tijd. Iedereen heeft iedere week 168 uur te besteden. In die tijd doen mensen van alles. We hebben vrije tijd, we slapen en werken, we volgen een opleiding en/of zijn in de weer met het huishouden en kinderverzorging. Al die activiteiten kunnen we indelen in drie niveaus: 1e verplichtingen (betaald werk, opleiding en zorgtaken), 2e persoonlijke verzorging (zoals slapen en eten) en 3e vrije tijd (alle activiteiten anders dan verplichtingen en vrije tijd). Waar besteed jij de meeste tijd aan? Van deze drie typen activiteiten neemt persoonlijke verzorging met ruim 76 uur veruit de grootste hap uit de wekelijkse 168 uur. Dat is bijna tien uur per dag. Verplichtingen en vrije tijd zijn elkaar met circa 44½ uur per week van gelijke grootte. Gemiddeld is dat elke dag ruim zes uur verplichtingen en ruim zes uur vrije tijd. Nederlanders kregen het de afgelopen decennia drukker. De verplichtingen (betaald werk, opleiding, zorgtaken) vergden in 2015 per week drieënhalf uur meer dan in 1975. Omgekeerd daalde de hoeveelheid vrije tijd met ruim drie uur. De tijd voor persoonlijke verzorging varieerde wat over de jaren, maar was in 2015 gelijk aan die in 1975. Het is niet gemakkelijk om de tijd te zijn!, om in het “NU” te zijn! Je hebt er een cursus voor nodig om uit te zoeken wat voor vormen tijd er voor jou allemaal zijn. Herken je: Als ik de tijd krijg tijd? Als ik geld krijg tijd? Dit is in feite uitgestelde tijd! Een meer relevante vraag is: Hoeveel stiltetijd neem je? Hoeveel relatietijd? Exclusieve aandachttijd? Speeltijd? Geniettijd? Beweegtijd? Ontspantijd? Verwerktijd? Persoonlijke groeitijd? Werken aan innerlijke vredetijd?

Tijd is wat ik wens, tijd voor jezelf, tijd voor anderen. Tijd die in eerste instantie doelloos en onbestemd lijkt. Niet alles hoeft geordend te zijn, plannen hoeven niet meteen worden uitgevoerd, ze hebben tijd nodig om te worden uitgebroed. Tijd voor bezieling, tijd om een brug te slaan naar je eigen ziel. Tijd om een brug te bouwen naar je eigen innerlijke vrede. Tijd om via die brug in de ontmoeting te komen met jezelf en anderen.


 

Draden in gedicht en beeld. Fotograaf en muzikant Bart Korsten. 


Ik adem in en kom tot rust; ik adem uit en glimlach. Thuisgekomen in het nu, wordt dit moment een wonder. Thich Nhat Hanh. 


Wortels en vleugels. Psychologen Philip Zimbaro en John Boyd betogen in het boek: De tijd paradox dat mensen op verschillende manieren met de tijd omgaan. Zij die vooral gericht zijn op het verleden zijn soms nostalgisch (vroeger was alles beter) soms ongelukkig (was ik maar, had ik maar..) De toekomstige typen denken vooruit: ze regelen hun pensioen op tijd, hebben hun opdrachten altijd voor de deadline af en nemen een paraplu mee als de zon schijnt. Mensen die gericht zijn op het heden, willen leven in het NU! Vaak is dit heerlijk gezelschap (nooit een saai moment), maar zodra dingen moeten worden gepland, haken ze af. Om in balans te zijn, heb je alle drie de perspectieven nodig. Een positieve visie op je verleden geeft je wortels, het zegt dat je je verbonden voelt, niet alleen met jezelf en je eigen geschiedenis, maar ook met vrienden en familie, met tradities en cultuur. Een positief toekomstperspectief geeft je vleugels. Het zorgt ervoor dat je dingen kunt bereiken en genoeg zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen hebt om tegenslagen te overwinnen. En als je kunt genieten van het NU geeft dat energie, zodat je van het leven zelf kunt genieten.


NATUURPLEK

 

een rustpunt in de tijd

om naar terug te keren

en alles wat daar speelt

weten te waarderen

 

© Vian Moo www.fijnzinnigeteksten.nl


Frank Boeijen en Stef Bos, met alles is lucht. Dit is geïnspireerd op het lied van Prediker. 


Op een dag wordt je wakker en besef je dat er geen tijd meer is om te doen wat je altijd al wilde doen. Doe het nu. Paulo Coelho. 


Lezen in Tibetaanse boek van leven en sterven, waarom? Wat brengt dat? We zijn hiermee in 2012 in de Mariakerk begonnen. Nu lezen we nog ieder halfjaar 4 x gezamenlijk op dinsdagmiddag in dit bijzondere boek. De data voor het komende najaar zijn: 18-10, 1-11, 15-11, 29-11.  Kosten zijn 7.50 per keer of 25 euro ineens. Aanvang 14.00 t/m 16.00 uur. Locatie Ridderstraat 71 in Oosterhout. Je bent van harte welkom! Geef je wel even op via telnr. 06-25276590 (Piet van der Pluijm). Informatie lezen in het boek


Volkomen en totaal in het nu leven wil zeggen: leven met wat er is, wat zich nu voordoet, zonder het te veroordelen of te rechtvaardigen. Elk probleem dat je zo helder waarneemt, is opgelost. Krishnamurti. 


Wachten. Ik heb de tijden van wachten opgeteld, wachten op de bus, of op een brief van de post. Wachten aan de kassa of bij een rood stoplicht. Angstig wachten op de uitslag van de dokter. Ongeduldig wachten als je in de file staat. Of wachten tot de mist in je hart is opgetrokken. Ik heb afgeteld naar iets dat stond te gebeuren. Ik heb me ook regelmatig gehaast. Ik heb haastig gezocht naar warmte, liefde, genegenheid en aandacht. Ik heb haastig gezocht naar voorspoed en geluk, naar tevredenheid en naar bevrediging. Ik heb me ook regelmatig geërgerd als ik het niet kon vinden. Toen kwam ik uiteindelijk dromend aan het eind van mijn gewoel. Ik kwam in mijn droom boven bij de meest Goddelijke en hij zei: Hebben wij elkander niet eerder gezien? Ik zei: ik denk van niet. Hij zei: toch wel, ik vergis me niet. Ik vroeg toen weet U nog waar? Hij antwoordde tijdens het wachten en het aftellen van de tijd. Ik vroeg hem in mijn droom in alle eerlijkheid: hebt U zich toen niet verveeld of geërgerd? Hij zei: Nee niet echt, want ik wachtte er op jou.


Er is maar één tijd en dat is de tijd die je hebt.

De tijd die je hebt is de aandacht die je voelt.

De aandacht die je voelt is de mens die je bent.

De aandacht die je geeft is de mens die je wordt.


Yoga brengt je in het NU moment! Yoga is populairder dan ooit. Ook is er steeds meer behoefte aan yogalessen die je thuis kunt volgen. Daarom ga ik in september, buiten de fysieke lessen, weer verder met het verzorgen van digitale yogalessen. Maak kennis met de magie van Hatha – yoga! Zoveel mensen verlangen ernaar om vanuit de kracht van een open hart te leven. Dat is nu net waar Hatha – yoga in gespecialiseerd is en wat de basis vormt voor een bijzondere reis van zelfontwikkeling en ontspanning. Het levert je direct meer energie, diepere ontspanning en heldere gedachten. De flow van yoga oefeningen verruimen je lichaamsbewustzijn en dragen bij aan de relatie met jezelf. De yogahoudingen (asana’s) geven kracht en richting aan je authentieke zelf. Maak een eerste stap in de wereld van ademoefeningen. Wat is goed ademhalen, hoe verlaagt goede ademhaling je stresslevels en hoe is je relatie met je ademhaling in het algemeen? Geniet van de verstilling en helderheid die Hatha – yoga zo moeiteloos brengt. Ook geef ik keer per week op woensdag om 10.00 uur fysiek stoelyogales  Geef je op voor een gratis proefles! En als je liever fysieke Hatha yoga ervaart, er zijn nog enkele plaatsen vrij. Neem contact met me op via 06-25276590 of mail naar pietvanderpluijm@hetnet.nl


We leven in daden, niet in jaren; in gedachtes, niet in nummers op een wijzerplaat. We zouden de tijd het beste kunnen tellen in hartkloppingen. 


Tijdreizigers. Er is een foto waar we allemaal op staan, elk levend wezen. Vanuit die afstand is onze ‘blauwe planeet’ nietig en klein, breekbaar, verfijnd. Maar ook eenzaam, Goddelijk welhaast, dat ook. Ik begrijp de vergissing van de onwetende mens. Ik snap haar wens. Genomen door de Voyager, hoe toepasselijk, want zijn we niet allemaal ruimtereizigers met de Aarde als ons ruimteschip? Dwalend tussen sterren en miljarden stelsels vol van zonnen vele lichtjaren van ons vandaan, vragen we ons steeds weer af, waar we aan zijn begonnen en waar we heen gaan?

Wij, die fantastische wezens die kunst, muziek, wetenschap en architectuur hebben uitgevonden. Wij, die betekenis aan ons leven kunnen geven. Die zoveel liefde voor een ander kunnen voelen dat we lijken te zweven. De mens kan altijd naar iets hogers, naar iets beter streven. Maar zijn wij ook degenen die geloven in landsgrenzen, in politiek, in oorlog, in goden, in verschil tussen mensen. We kiezen leiders die met hun kleine breinen het liegen en bedriegen elke dag weten te verfijnen. Economische groei en geld, hun ego, hun God, maar het kan niet meer, ons schip gaat kapot.

We zijn we op een punt aangekomen waar je niet meer achterover kunt hangen, te groot zijn de belangen, je kunt niet meer slechts ontvangen. We zijn door ons eigen gedrag gevangen. Jazeker, het is jouw reis en wat je doet met jouw tijd en aan wie je geeft, is de belangrijkste keuze die elk mens in vrijheid heeft. Maar jouw keuze heeft consequenties, voor jou, voor je kinderen en voor die van hen. Jouw keuze voor jezelf moet voortaan ook een keuze voor de wereld zijn, voor ons gezamenlijke schip. Stel jezelf de vraag; wat geef ik terug? Gebruik ik alleen of bouw ik een brug. Maak ik mooier en help ik anderen of ben ik bang te veranderen? Draag ik water naar de zee, of bouw ik aan de toekomst mee?

Tijd is het meest waardevolle wat je als mens kunt delen, je kunt het geven en je kunt het nemen. Ze is onherroepelijk en gaat nooit stuk, een mensenleven is in de tijdloze ogen van het universum slechts een zucht. Maar toch, Tijd geeft betekenis, en een ieder van ons kan pas op het sterfbed beslissen of ze goed is geweest, of je echt hebt geleefd, geen spijt geen vrees. Haalde je er alles uit of schoof je je dromen voor je uit? Alleen jij kunt beslissen hoe je haar besteed.  Maar “ik alleen” mevrouw en meneer, heeft geen bestaansrecht meer. We vliegen allemaal op hoge snelheid door de ruimte op onze prachtige bol die onstuitbaar glijdt en een ieder van ons, zonder enig verschil, is onbetwistbaar, al is het slechts heel even een reiziger van de tijd. Neem je verantwoordelijkheid. Laten we goed zorgen voor ons schip, het is ons enige!  auteur onbekend.


En korte documentaire genaamd, leef iedere dag. In de hoofdrol Di Lawrie, ze is een Britse, maar ze woont in Zuid Afrika en haar oma is overleden. Ze zegt op een bepaald moment in de documentaire: Doodgaan, gaat niet over blijven, het gaat over loslaten en het vinden van verzoening en vrede. En als we dat leren, dan leren we hoe te leven! Inspirerende korte film! 


De podcast deze maand is met René van Ommeren. René is voorzitter van de inloophuis Poppy’s, kijk gerust op: Poppy’s – centrum voor leven met en na kanker (inloophuispoppys.nl)  


2 Reacties

  • RiaVerkooijen,
    Geplaatst 2 september 2022 10:44

    Dank je wel meneer PIET voor de mooie Nieuwsbrief met Nederlandse liedjes

  • Carla,
    Geplaatst 2 september 2022 14:58

    Dank je Piet voor deze nieuwsbrief….ben weer even bewust van mijn kostbare tijd.

Plaats reactie