Nieuwsbrief Juli en Augustus 2022.

De essentie nodigt uit tot acceptatie. Zelf ben ik jaren bezig geweest met de vraag: wat is de essentie van ons bestaan? Pas de laatste jaren, of eigenlijk het laatste jaar, realiseer ik me dat een leven met alléén de essentie niet mogelijk is, misschien zelfs heel erg saai is. Ik realiseer me steeds meer dat het gaat om het geven van een plekje aan de duistere kanten van het leven, het accepteren van wat is. Zou het leven niet heel saai zijn als er alleen licht, alleen wit was? Zorgen niet juist alle kleurschakeringen van licht naar donker voor het spannende, voor de variatie?

Zo las ik ooit in het boek Anam Cara, wat zielsvriend betekent, van de Ierse priester, dichter en filosoof, J.O’Donoheu dat het leven is als een ruimte met kaarslicht. Het kaarslicht geeft een bepaald gevoel en ervaring aan de werkelijkheid. Je kunt genieten van licht en donker. Door het licht zie je het een en ander, maar een deel ligt verscholen in de schaduw. Ben je echter continu bezig om de essentie te vatten, dan is het alsof je het tl-licht aan doet en ook nog met een lamp in de hoekjes schijnt. Resultaat? Je bent niet alleen de essentie die je zocht kwijt, ook de gezelligheid is verdwenen. De essentie van het leven is dus niet te bevatten door alles te analyseren en alles in het licht te zetten. De essentie zit in het leven van het leven met al zijn ups en downs, zijn mooie en minder mooie dingen. En daarbij is acceptatie essentieel. En de essentie van het leven is voor ieder mens anders, vandaar dat er in deze nieuwsbrief een aantal gastschrijvers hun essentie delen. Ik nodig je uit om op zoek te gaan naar jouw eigen essentie van dit moment. 


Verlaat alle gevoel van af gescheidenheid, zie jezelf in alles en handel daarnaar. Nisargadatta. 


Elsbeth Kuysters: Geluk ervaren in het hier-en-nu, ondanks de pijn die er is. De essentie van het leven. Tja, deze vraag vind ik best ingewikkeld en eerlijk gezegd voelt het een beetje arrogant als ik daar een antwoord op kan geven. Als je de essentie van het leven doorhebt, kun je wellicht ook zinvol leven of betekenis geven. Als opgroeiende tiener worstelde ik hevig met de zingevingsvraag en kwam al het leed van de wereld en de medemens diep bij me binnen. Nu ik ouder ben, inmiddels zestig, heb ik geleerd me daar enigszins tegen te beschermen, en kan ik beter de dagen vol zin vullen.

Het overlijden van mijn kind, nu vijf jaar geleden, zorgt ervoor dat geboorte, dus leven, en  dood voor mij heel dicht bij elkaar liggen. Allebei twee overgangen naar een andere dimensie, een nieuw begin. Een begin van wat eigenlijk? Mijn kind wilde dit leven niet, ze koos zelf voor haar dood. In het vierde rouwjaar schreef ik een boek en er is nu een stichting die haar gedachtegoed over mentale gezondheid verder uitdraagt. Degenen die me kennen, zeggen regelmatig tegen me dat ik zin en betekenis geef aan het leven door juist deze activiteiten te ondernemen. Als het ware je verdriet omdraaien in iets positiefs.  

Zelf ervaar ik dat helemaal niet zo, het boek en de stichting zijn gewoon verdomd hard werken. Natuurlijk met inspiratie van mijn kind, dat zeker, maar echte zingeving zit voor mij  echter niet in het nalaten van sporen in de buitenwereld.  

Voor mezelf probeer ik de essentie van het leven heel dichtbij te houden, zoals geluk ervaren in kleine dingen. De hommel die een lavendeltak op en neer laat zwiepen als een heus lunapark. De kat die brutaal op mijn schoot springt, ook al ben ik aan het puzzelen in de krant, haha. Vrede hebben met wat er is in het hier-en-nu zorgt voor geluksmomenten en voor verbinding met mijn hart. Daar ontmoet ik ook mijn kind. Dood en leven komen dan bij elkaar, misschien is dat wel de essentie voor mij. ( Note van de redactie: Het boek is genaamd: Moederhart vol rouw en liefde en is overal te koop). Stichting Saarisnietgek – Mentale Gezondheid Jeugd 


Jimmy Lafave is een bekende Amerikaanse folkzanger, zijn stem is innemend en hier zingt hij het lied Going Home. Eind april 2017 werd bekend dat LaFave aan een ongeneeslijke vorm van kanker leed, iets dat hij zelf al vanaf 2016 wist. Op 19 mei 2017 gaf hij in een rolstoel en met een zuurstoftank naast zich een laatste afscheidsoptreden in het Paramount Theater in zijn woonplaats Austin. Alle aanwezigen zongen zijn lied Going Home mee. Hij overleed twee dagen later. 


Jacqueline Etman, sedert 6 jaar columniste van de nieuwsbrief, getrouwd met Ton, moeder van Maud, werkzaam geweest als doktersassistente, volgde daarnaast onderwijs in de sociale dienstverlening en het maatschappelijk werk en studeerde op latere leeftijd af in de theologie als geestelijk verzorger/pastoraal werker. Schrijven, zingen en cabaret hebben een speciaal plekje bij haar. Haar column is gelijk aan het maandelijkse thema, klik op de link: Column 89


De grootste zonde tegen onze medeschepselen is niet ze te haten, maar onverschillig tegen ze te zijn: dat is de essentie van onmenselijkheid. George Bernard Shaw.


Troostmuziek en de kracht van muziek – Martine van Wensveen. Vroeger toen ik nog een klein meisje was maakte en zong ik al mijn eigen liedjes. En nee, ik droomde toen niet van zingen bij een uitvaart. Ergens onderweg in mijn leven is dit door het volgen van mijn hart ontstaan. Muziek loopt als een rode draad door mijn leven, maar hoe het troostmuziek werd… daar wil ik je nu graag over vertellen. Hoe het begon…. In 2004 overleed mijn moeder Henny van Wensveen. Ze overleed plotseling. De dag ervoor had ik haar nog aan de lijn (dat deed je toen nog) en een dag later was ze er niet meer. Achteraf gezien was dit een keerpunt in mijn leven. Ik zong en sprak op haar uitvaart. Dat voelde heel vanzelfsprekend. Daar werd een zaadje geplant.

Later schreef ik het lied “Ik moet je laten gaan mam”. Ik schreef dit lied om het verdriet over haar plotselinge overlijden te verwerken. Tien jaar geleden kwam mijn debuut cd Vleugels uit, mét het lied Ik moet je laten gaan mam. Vervolgens plaatste ik het op YouTube, waar het inmiddels al bijna 300 duizend keer is beluisterd. Door de vele berichtjes die ik krijg weet ik dat het veel gebruikt wordt bij uitvaarten. Wie had dat toen kunnen bedenken…Lees meer: Troostmuziek en de kracht van muziekVergeet nooit dat je niet bent wat je denkt, zegt en doet. Wat je bent is niet in woorden te vatten. En vergeet ook nooit dat het leven uit zichzelf altijd in de richting van het hoogste goed gaat. Het is onze taak daarmee te leren samenwerken. De sleutel tot invloed over je leven is samenwerken met het leven.
John-Roger


Je constant zorgen maken en piekeren is je innerlijke kracht gebruiken in de verkeerde richting! Stel je eens voor wat er allemaal mogelijk is als je al je oordelen en spanningen los kunt laten. Als je geen beperkende overtuigingen en gedachten meer hebt, zodat je geen voorwaarden hoeft te stellen aan jezelf, aan je omgeving en aan je leven. Dan houd je onvoorwaardelijk van jezelf en dat schept duidelijkheid om bv al je talenten, kansen en mogelijkheden en je diepste verlangens waar te kunnen maken. Dat is leven vanuit je ware essentie.

Leven vanuit je essentie betekent niets minder dan dat je helemaal jezelf kunt zijn. Belangrijk is dat je jezelf kunt ontspannen en dat je bewust bent waar je stress vandaan komt en dan heb je wel enig zelfonderzoek en zelfbeheersing nodig. Door intensief onderzoek naar jezelf te doen, kun je erachter komen wat jou nu echt gelukkig maakt en wat je verlangens, talenten en behoeftes zijn. Zelfonderzoek is niet moeilijk, maar vergt wel een eerlijke en open houding. Als je vooraf voor jezelf vaststelt dat geen enkel antwoord fout kan zijn, creëer je meer bewustwording en inzicht in jezelf.

In de afgelopen jaren heb ik de ontspanningscursus geschreven, die begint met het aan de slag gaan met jezelf middels gedegen zelfonderzoek. Dat geeft je innerlijke wijsheid. Hierbij is ook zelfbeheersing nodig en dit laatste maakt je weerbaarder tegen oude patronen en beperkte overtuigingen. De eerste les neemt je mee in het thema stress. In de tweede les lees je en leer je hoe belangrijk een goede ademhaling is voor je gemoedsrust. In de derde les leer je beter communiceren met jezelf en anderen d.m.v. de geweldloze communicatie. Ook heel belangrijk voor je ontspanning en innerlijke rust is je autonome zenuwstelsel, hier lees je alles over in les vier en vijf.  Ieder mens heeft met rouw te maken in zijn leven daarom wordt les 6 verzorgd door rouw- en verlieskundige Joni Rappange. En de laatste les is een uitnodiging om te reflecteren op hoe jij jezelf hebt kunnen verbinden met de “ontspanningscursus” ofwel met jezelf?  En elke verbinding is goed, want het gaat om het belangrijkste principe in deze cursus dat van het Herkennen.Erkennen.Expressie.Loslaten. principe!

Deze laatste les is absoluut geen test, het is alleen een (vrijblijvende) reflectie op jouw persoonlijke proces, inzet, toewijding, acties, inzichten, duidelijkheden in jezelf,  wisselwerking, gewoontes, verassingen, meevallers en tegenvallers, openingen, veranderingen, onverschilligheden, verdiepingen, vragen, inspiratie, hoe nu verder, hulpvragen, meer of minder ontspanning, waar reguleer je mee, wat is er veranderd, duidelijkere grenzen? En nog veel meer. We gaan ook naar de emoties en hechtingsstijlen kijken. De kosten zijn 20 euro voor 7 online lessen! Ga ook werken aan innerlijke vrede en stel jezelf eens voor wat er allemaal mogelijk is als je al je oordelen los kunt laten. Voor meer informatie klik op: https://www.werkenaaninnerlijkevrede.nl/inschrijfformulier-ontspanningscursus/Alles krijgt door yoga meer ruimte: mijn lijf, mijn hoofd, mijn emoties en mijn gevoelens! 


Charlie Luske zingt This is me! In het programma Amazing Grace van de E.O. Dat is misschien wel de essentie van het leven om net zo passioneel te zingen als Charlie: Dit ben ik! En dan bedoel ik niet zo ben ik nou eenmaal! Wat ik ook vaak gehoord heb! Nee, gewoon alles mag er zijn, alle vreugde en verdriet, alle licht en alle duisternis, alle angst en vertrouwen, etc. 


Geluk is een manier van reizen, geen eindbestemming!


De essentie van boos worden. Een monnik besloot alleen te mediteren, weg van zijn klooster. Hij nam zijn boot naar het midden van het meer, legde hem daar vast, sloot zijn ogen en begon te mediteren. Na een paar uur ongestoorde stilte voelde hij plotseling de aanraking van een andere boot die tegen de zijne botste. Met zijn ogen nog steeds gesloten, voelde hij zijn woede opkomen, en tegen de tijd dat hij zijn ogen opende, was hij klaar om te schreeuwen naar de bootsman die zijn meditatie zo zorgeloos had verstoord. Maar toen hij zijn ogen opende, was hij verrast om te ontdekken dat het een lege boot. Die was waarschijnlijk losgeraakt en naar het midden van het meer gedreven.

Op dat moment had de monnik een groot besef. Hij begreep dat de woede in hem was; het had alleen de aanraking van een extern object nodig om het uit hem te lokken. Vanaf dat moment kon hij, wanneer hij iemand tegenkwam die hem irriteerde of tot woede uitlokte, zichzelf er aan herinneren dat de andere persoon slechts een lege boot was, de woede zat in hem.


In de terloopsheid der dingen schuilt de essentie van het leven. Martin Bril. 


Jac Zaal wat is de essentie van het leven? Als fervent lezer van boeken, kranten en tijdschriften heb ik gedurende vele jaren heel veel informatie verzameld over allerlei zaken die ons mensen sinds mensenheugenis bezighouden. Maar de gebeurtenissen in de afgelopen 2-3 jaren hebben mij doen beseffen dat je die informatie allemaal niet kunt vatten. Er gebeurt zo veel dat het me niet meer lukt het een plekje te geven. Je gaat nadenken over wat er dan nog wel een plaatsje in jouw leven kan krijgen. Dan kom je al gauw bij de vraag: wat is nu eigenlijk de essentie van het leven?

De vraag is niet moeilijk, het antwoord daarop des te meer. Ik neem dan de tijd er over na te denken. Ik moet daar dan strenge keuzes maken en reflecteren over mijn eigen leven. Ik kom dan uit bij dienstbaarheid, er voor en met andere mensen zijn! Ik ben 43 jaar in het onderwijs werkzaam geweest. Het was heerlijk om met jongelui iets te bereiken wat ze zelf eigenlijk nooit voor mogelijk hadden gehouden. De laatste jaren heb ik het geluk veel(oud)leerlingen (weer) te ontmoeten. Geweldig om te zien wat ze doen, wat voor vaardigheden ze hebben verworven, maar vooral wat een geweldige mensen ze zijn geworden. Ik kan daar enorm van genieten.

De essentie van het(mijn) leven zit hem vooral in er voor en met elkaar zijn om te helpen, het goede in elkaar te raken zodat ze een basis hebben waarop ze verder kunnen groeien. Geen gemakkelijke opgave in een tijd waarin individualisme en ondermaatse jeugdzorg de norm zijn geworden.


 

LEVENSKUNSTENAAR

 

om dit moment te pakken

die kans krijg je één keer

 

om nergens op vooruit te lopen

straks zie je wel weer

 

 

© Vian Moo – www.fijnzinnigeteksten.nl


Renze Ferwerda. De essentie van het leven? Dat ben ik! Wat een eer om gevraagd te worden voor een antwoord op die vraag. Maar ook: wie ben ik om dat te vertellen? Dan moet je het wel heel hoog in je bol hebben om te denken dat je dat kan beantwoorden. De gedachte komt bij me boven dat ik daar iedere dag waarschijnlijk een ander antwoord op zal geven. Ik vraag me af hoe Piet die vraag nou toch zó kan stellen? Het roept betweterigheid op en arrogantie. Ik hoor al in mijn hoofd de mensen die het ‘denken’ te weten.

Ik zou die vraag anders gesteld hebben: ‘Wat is de essentie van het leven voor jou’? Maar dat zegt dan weer iets over mij. Mij past bescheidenheid. Zo ben ik opgevoed. Zo stel ik mij op in het leven. In dít leven toch zeker? Of ben ik veranderd? Vandaag begin ik aan mijn antwoord. Ik heb het tot het einde uitgesteld. Ik pak mijn iPad om te schrijven. Maar ik schrijf niet. Ik sta op en ga naar de wc. Als ik er naar toe loop filosofeer ik over het woord essentie. Dan hoor ik mijn stem: “De essentie van het leven? Dat ben ik zelf!” En ik weet het zeker. Ik ben het zelf. Daar moet ik zijn. Bij mijzelf binnen. Daar ligt mijn essentie en mijn essentie is dé essentie. Daar in mijzelf ligt de verbondenheid met alles, met het al. Van daar uit wil ik schrijven en zingen.

Het afgelopen jaar ontpopte zich voor mij als een sabbatical year. Na een plotselinge ziekenhuisopname een jaar geleden kon alles en iedereen me gestolen worden. Er was alleen ikke, Renz met zijn zieke lichaam dat om aandacht vroeg. Die aandacht heb ik mijn lichaam gegeven. Mijn geest en mijn ziel deden mee. Er volgde een jaar waarin ik weinig naar anderen heb uitgereikt. Een jaar waarin ik mijzelf centraal mocht leren stellen. Ik oefen nog iedere dag want eerst de ander en dan jezelf leek er bij mij voor eeuwig te zijn ingegrift.

Ik stop met verdeeldheid in mijzelf. Ik ben alles. De boze en de lieve, de twijfelende en de zekere, mijn hoofd en mijn hart. Ik stop met ‘verdeel en heers’ in mijzelf. Ik ben heel zoals ik ben en verwonder mij hoe we allemaal anders zijn. Open kijk ik de wereld in. Ik zie strijd, veel strijd. Ik zie eindeloos ‘verdeel en heers’. Bij wereldleiders en in mensen zelf.  Voordat ik het weet krijg ik toch nog de schuld als ik mijzelf en niet de ander centraal stel. Ik leer dat ik juist in mijzelf de zuivere verbinding met de ander kan voelen. Nu laat ik me niet meer verdelen. Meer dan ooit werden we de afgelopen jaren verdeeld en apart gezet en misschien gaat het zo nog wel even door. Maar ik doe niet meer mee. Ik ga samen met mijzelf. Ik ga verder samen met jou. Doe je mee in één groot samen Al? Je mag er zijn! In Vrijheid! Note van de redactie: Renze treed op 12 februari 2023 op in de Schellenboom in Oosterhout. 

 Meditatie is geen vluchten uit de wereld, geen jezelf afzonderen en afsluiten, maar veeleer het begrijpen van de wereld en haar wegen.


Meditatie maakt je wakker in je innerlijke wereld. Mediteren wordt wetenschappelijk onderschepping genoemd. Deze sleutel tot welzijn nodigt je uit om aandacht te besteden aan je gevoel. Naarmate je het terrein van je innerlijke landschap leert kennen, zul je leren vertrouwen op je buik als een soort kompas dat wijselijk je beslissingen en acties in de wereld leidt. Dr. Stephen Porges, die ons polyvagale theorie aanbood, noemt meditatie als ons zesde zintuig dat ons in staat stelt ons bewust te worden van onze instinctieve reacties op onze omgeving (Porges, 2011). Je vaguszenuw brengt al je zintuiglijke aanwijzingen van je lichaam naar je hersenen – een proces dat voorkomt zonder bewust bewustzijn. Wanneer je aandacht besteedt aan je interne feedback, vergroot je niet alleen je emotionele intelligentie, maar kun je leren om deze wijsheid de wereld in te dragen op een manier die je gezondheid en relaties bevordert. Op iedere donderdagavond om 20.00 uur en op vrijdagmorgen om 09.00 mediteren we met een groep mensen in Oosterhout, geïnteresseerd? Mail of bel me: 06-25276590. We beginnen 8 september weer.


Joni Rappange, wat is de essentie van het leven? 

Je hoeft het niet te bedenken, of te wensen, of te vragen hoe en waar.

Het is een schat, een kostbare schat en die lag gewoon al klaar.

Want je kunt jezelf zoeken, voorbij de verste horizon.

Totdat je kijkt, diep van binnen waar het eigenlijk begon.

En heb je dan jezelf gevonden, dan ineens besef je pas.

Dat je als kind heel onbewust, maar al precies wist wie je was!

Ik denk dat dit de essentie is. Dat we in het leven mogen ontwikkelen naar de versie die we diep van binnen zijn. We streven allemaal naar geluk, het zit vaak ik in de kleine dingen. Die we pas echt kunnen zien en voelen wanneer we er de tijd voor nemen en het toelaten. In het hier en nu is het goed want dan zijn we verbonden met wie we diep van binnen al zijn. Note van de redactie, Joni is rouw en verlieskundige met een eigen praktijk: https://www.praktijkverder.nlJe voorstellen hoe het is om iemand anders dan jezelf te zijn, vormt de kern van onze menselijkheid. Het is de essentie van mededogen en het is het begin van werken aan innerlijke vrede.
Dalai Lama.


De essentie van het leven.  Bij de Himbas uit Namibië in Zuidelijk Afrika wordt de geboortedatum van een kind niet vastgesteld op het moment van zijn komst op de wereld, noch op die van zijn ontwerp, maar vanaf de dag dat het kind in de Geest van zijn moeder aanwezig is. Als een vrouw besluit dat ze een kind krijgt, gaat ze zitten en rust onder een boom, en ze luistert tot ze het lied van het kind kan horen dat wil geboren worden. En nadat ze het lied van dat kind heeft gehoord, komt ze terug naar de man die de vader van het kind zal zijn. En dan na de geslachtsgemeenschap zingt ze het lied van deze ziel om het kind fysiek te ontwerpen en uit te nodigen. 

Als de moeder zwanger is, geeft ze het lied van dit kind door aan de vroedvrouwen en de oudere vrouwen van het dorp. Net zo lang totdat het kind geboren is. Naarmate het kind groeit, leren de andere dorpelingen dit lied ook. Zodat als het kind valt of pijn heeft, er altijd iemand is om hem op te tillen en zijn lied te zingen. Ook als het kind iets prachtigs doet, succes behaalt, via de rituelen oversteekt, zingen de mensen van het dorp zijn lied om hem te eren. In deze stam is er nog een kans dat de dorpelingen voor het kind zingen. Als de persoon op welk moment in zijn leven ook een misdaad of een absurd sociale daad pleegt, wordt het individu opgeroepen in het centrum van het dorp en maken de mensen van de gemeenschap een cirkel om hem heen. En dan zingen ze zijn lied. De stam erkent dat de correctie van asociaal gedrag niet door straf gaat, maar via liefde en herinnering aan de identiteit. 

Wanneer je je eigen liedje herkent, heb je geen zin of behoefte om iets te doen dat de ander zou kunnen schaden. En zo gaat het ook door hun leven. In het huwelijk worden de liedjes gezongen, samen. En wanneer het kind oud is, klaar om te sterven. Zingen alle dorpelingen met dit lied het ‘oude kind’ naar de andere kant.


Lezen in Tibetaanse boek van leven en sterven, waarom? Wat brengt dat? We zijn hiermee in 2012 in de Mariakerk begonnen. Nu lezen we nog ieder halfjaar 4 x gezamenlijk op dinsdagmiddag in dit bijzondere boek. De data voor het komende najaar zijn: 18-10, 1-11, 15-11, 29-11.  Kosten zijn 7.50 per keer of 25 euro ineens. Aanvang 14.00 t/m 16.00 uur. Locatie Ridderstraat 71 in Oosterhout. Je bent van harte welkom! Geef je wel even op via telnr. 06-25276590 (Piet van der Pluijm). Informatie lezen in het boek


Liefhebben betekent in essentie bemind willen worden. Osho.


 

Karen Drucker is een Amerikaanse zangeres, actrice, schrijfster en zoals ze zelf schrijft een zoeker en in Amerika is ze heel bekend. Met prachtige foto’s die je uitnodigen om bij je eigen liefde te komen!


We mogen onszelf leren omarmen. Jermain de Rozario. 1ster kok Helmond.


Ole Jacob Nielsen, woont op de Faro eilanden en is een bijzondere kunstenaar van houtsnijwerk maar ook maakt hij  bijzondere lampenkappen, waar hij internationaal succes mee heeft. Maar bovenal heeft hij een hele mooie levensvisie! De liefde is de essentie. Een korte maar bijzondere documentaire. 


Mijn persoonlijke essentie is het werken aan innerlijke vrede, maar nu wil ik graag de volgende stelling met jullie delen. De essentie van het leven die we allemaal hebben, is dat we worden geboren met het wonder van de natuur. En we zullen ook weer afscheid nemen (doodgaan) met het wonder van de natuur.

Oeps, dat is een hele andere benadering dan dat we wellicht gewend zijn! Bij het woord geboorte gaat ons hart sneller kloppen en dan maken we een vreugdesprongetje, zo ook toen onze kinderen geboren werden in mijn gedachten. Deze geboorten staan in de top 10 van mijn mooiste momenten. Zo ook de geboorten van de kleinkinderen! Op geboorte staat legitieme blijdschap en op het afscheid nemen van dit leven of de dood staat vaak angst, niemand weet het, kunnen we het niet even ergens anders over hebben! Hoe kom ik toch op het idee dat doodgaan ook een wonder is van de natuur? 

Als je dood gaat dan zijn er in feite maar twee opties. Een er is helemaal niets meer! Dit was het dan! Of twee er vindt een nieuwe geboorte plaats en er is toch méér dan je had kunnen bedenken? Lees maar verder, verken mijn persoonlijke optie en beslis zelf maar! Lees meer: Mijn essentie


Alles wat je bent, je persoonlijkheid, je opvattingen, je aspiraties, je talenten, je angsten is het resultaat van de vele levenservaringen van je ziel tot nu toe! 


De vredesweek in 2022 staat in het teken van de Generatie Vrede, dit  verenigt burgers die in actie willen komen voor vrede, over grenzen en dwars door verschillen in huidskleur, gender en klasse heen. Van de generatie die zich nog herinnert hoe mensen massaal de straat op gingen tegen kernwapens, tot een nieuwe generatie jongeren die zich steeds meer zorgen maken over hún toekomst. De vredesbeweging anno 2022 verbindt jong en oud in een gezamenlijke missie voor een vreedzame wereld. Wandel mee, luister mee, kijk mee en alle activiteiten hebben een interreligieus karakter, dus je hoeft nergens lid van te zijn of te worden! Kom op voor de vrede in jezelf en in Oosterhout! 

Voorlopig programma: Op zaterdag 17 september begint de vredesweek in Oosterhout met wederom een Walk of Peace. We starten weer bij de Vinder. De ORTS zal opnames maken, en ook op YouTube en Facebook komt een impressie van de vredeswandeling, zodat we toch een indruk kunnen geven van onze intenties en start van de vredesweek 2022. Onder leiding van Diaken Peter Hoefnagels lopen we via de moskee en de kloosters, waar we een wereldvredekaars afgeven en een woordje voor onderweg ontvangen. De ontmoetingen en de vrede staan centraal in de Walk of Peace, die we ook via de televisie of computer bij iedereen thuis brengen.

Zondag 18 september Oecumenische viering in de Verrijzeniskerk, om 09.30 uur in de Vondellaan 43 in Oosterhout. Thema: onze generatie gaat voor vrede. Peter Hoefnagels, diaken H. Catharinaparochie

Maandagavond 19 september in Kerkelijk centrum de Beuk, naast de vredeskerk, Rulstraat 4 in Oosterhout de Vredeslezing: Door C. Hoving. Deze lezing vanuit het thema van de vredesweek wordt verzorgd door de em. predikant  Geert C. Hovingh uit Zuidlaren. Hij is ook historicus en biograaf van de Drentse verzetsstrijder Johannes Post. Hij zal o.m. focussen op de rol van burgers in het alternatief voor de dreigingen anno 2022. Hij zal laten zien dat er vele manieren zij waarop burgers, hier en elders, individueel en – met name- collectief, hun stem kunnen gebruiken en in actie komen voor vrede. Daarbij zal hij duidelijk maken hoe vrouwen en jongeren een cruciale rol spelen.  Aanvang: 20.00 uur. Een vrijwillige bijdrage. 

Donderdag 22 september de vredesfilm om 15.00 uur en en om 19.30 uur. In Theater de Bussel, in Oosterhout. Mijn leven is mijn boodschap van Thich Nhat Hanh, deze monnik, schrijver en vredesactivist is afgelopen jaar overleden. Een vrijwillige bijdrage. 

 De vredesweek eindigt op 24 september, waar er in alle kerken in Oosterhout aandacht aan wordt besteed en bij de vespers in het Catharinadal om 09.00 uur. 


Kennismaking geweldloze communicatie op vrijdagavond 30 september en zaterdag 1 Oktober. De geweldloze communicatie is effectief bij het oplossen van conflicten, in de opvoeding, het eigen groeiproces, in relaties en op het werk. Deze tweedaagse kennismaking met de geweldloze communicatie wordt verzorgd door yoga- en ontspanningsdocent Piet van der Pluim. Datum: vrijdagavond 30 september van 20.00 tot 22.00 uur en zaterdagochtend 1 oktober van 09.00 en tot 16.00 uur. Plaats: Ridderstraat 71 in Oosterhout. Kosten 75 euro,  eigen lunchpakket meenemen, voor thee en koffie wordt gezorgd, inclusief syllabus. Tussen de middag maken we een kleine wandeling. Voor alle informatie en opgave: pietvanderpluijm@hetnet.nl  Informatie Workshop Geweldloos Communiceren


Nanda Kooijman van Eck is schrijfster (en nog veel meer) van een buitengewoon mooi inspirerend boek genaamd de Big5 Trilogie. Nanda zit al een tijdje bij mij op meditatie les, dus nam ik de kans waar om haar te vragen voor de podcast. Luister naar deze boeiende en inspirerende podcast. En ga doen, doen, doen, delen en ………


1 Reactie

  • Karel Mullaert,
    Geplaatst 1 juli 2022 13:42

    Hallo Piet wederom een mooie nieuwsbrief over de essentie van het leven. Hoop dat in deze tijd meer mensen dit kunnen ervaren. En wat werkelijk belangrijk is.

Plaats reactie