Nieuwsbrief Mei 2022

We blijven leerlingen van het leven. Er werd mij op de lagere school geleerd hoe je in de rij moest staan als de zoemer afging en de lessen begonnen. We moesten het hele jaar op dezelfde plek zitten in de klas, ik zie dit patroon ook terug in mijn yogalessen, iedereen wil een vaste plaats! Op de lagere school ging ik als kind geloven dat je cijfers bepalen wie je bent. Wat je schoolresultaten ook zijn, je bent geweldig en vol talent. Je hebt het recht om je uit te drukken en je emoties los te laten. Op de middelbare school kreeg ik les over het voortplantingsapparaat en de geslachtsorganen, zonder stil te staan bij het zelfrespect en de heilige kant van seksualiteit. Geen leraar vertelt je dat je lichaam een tempel is en niemand je mag het aanraken zonder jouw toestemming, dit telt ook andersom. We blijven leerlingen van het leven, want steeds meer kom ik erachter hoe we met zijn allen meegezogen worden in de publieke opinie die ons dagelijks voorgeschoteld wordt door de media en de televisie. De media is in ieder werelddeel anders gekleurd en we geven elkaar de schuld van ons eigen onvermogen. De kunst is om de media niet teveel je gemoedsgesteldheid, je mening en je humeur te laten bepalen. Wat ook je situatie nu is, je bent geweldig en nog steeds vol talent. Je hebt het recht om je uit te drukken en je emoties los te laten. Laat je niet teveel vangen in de mening van de media en laat jezelf niet op het verkeerde spoor zetten, we blijven tenslotte leerlingen van het leven!


Wees sterk genoeg om de wereld elke dag tegemoet te treden. Wees zwak genoeg om te weten dat je niet alles alleen kunt doen. Wees een leider als je een pad ontdekt dat anderen hebben gemist. Wees een volgeling als je gehuld bent in de nevel van onzekerheid. Wees liefdevol voor hen die van je houden. Wees liefdevol voor hen die niet van je houden, misschien veranderen ze. Wees dwaas genoeg om in wonderen te geloven. Wees wijs genoeg om te weten dat je niet alles weet. En wees vooral jezelf.


First Aid Kit is een muziek duo uit Zweden. Het zijn twee zussen Klara en Johanna Söderberg en drummer en toetsenist Melvin Duffy. De ouders van Klara en Johanna, zijn echte hardrockfans en hun dochters zijn helemaal countryfans. Hier zingen ze voor hun grote idool Emmylou Harris. Een mooi leraar – leerling moment. Een indrukwekkend optreden, dat Emmylou enorm ontroert.  


Lieve moeder: Maak mij wakker als ik honger krijg! Lief kind, de honger zelf zal je wakker maken! Ramakrishna. 


Jacqueline Etman, sedert 6 jaar columniste van de nieuwsbrief, getrouwd met Ton, moeder van Maud, werkzaam geweest als doktersassistente, volgde daarnaast onderwijs in de sociale dienstverlening en het maatschappelijk werk en studeerde op latere leeftijd af in de theologie als geestelijk verzorger/pastoraal werker. Schrijven, zingen en cabaret hebben een speciaal plekje bij haar. Haar column is gelijk aan het maandelijkse thema, klik op de link: column 87Het leven kan alleen achterwaarts begrepen worden, maar het moet voorwaarts worden geleefd.
Soren Kierkgaard


Dinsdag 3 Mei geeft Pim van Lommel, cardioloog en schrijver een lezing in Breda. Wat is een bijna-doodervaring en hoe verandert een mens na deze ervaring? Waar ben ik wanneer ik slaap?  Is er nog sprake van bewustzijn als iemand in coma ligt? Kan er sprake zijn van bewustzijn als iemand hersendood is verklaard? Is hersendood wel dood of is dit het begin van een stervensproces dat uren tot dagen kan duren? Is er nog sprake van bewustzijn wanneer iemand definitief is overleden? Deze en vele andere onderwerpen gaan aan bod komen in de lezing met Pim van Lommel. Wanneer : Dinsdagavond 3 mei. Aanvang: 20.00-22.30 uur met daarna gelegenheid boeken te kopen en te laten signeren. Locatie: Nieuwe Veste, Molenstraat 6  Breda (centrum) (www.nieuweveste.nl ). De locatie is op loofafstand van het centraal Station en ook met de bus goed te bereiken. Er zijn voldoende parkeerterreinen in de buurt. Entree: 18,50 euro. Organisatie: Zuiderlicht, centrum voor Bewust Leven in Breda (www.zuiderlichtbreda.nl)


Gekwetst zijn! Ieder mens wordt in feite wel eens gekwetst. We voelen ons dan onbegrepen, machteloos, nerveus, verdrietig en afgewezen. Als dat vaak gebeurt of gebeurd is, dan bouw je als het ware een soort reservoir op van ongenoegens. Deze ongenoegens komen vaak op de meest tegenstrijdige manieren tot uiting. Je uit je vaak onbewust op een manier die tegenovergesteld is van datge­ne wat je diep van binnen voelt. Zo kun je autoritair doen, terwijl je eigenlijk bang bent om af te gaan. Zo kun je grappig zijn, terwijl je eigenlijk heel ver­drietig bent. Zo kun je perfectionistisch zijn om je faalangst weg te druk­ken. Zo kun je anderen willen behagen en dienstbaar zijn, om je gebrek aan eigenwaarde aan te vullen. Zo kun je beminnelijk en innemend zijn, terwijl jij je juist wilt laten gelden. Zo kun je flink en stoer doen terwijl je eigenlijk ang­stig bent.

Het is soms zo moeilijk duidelijkheid te krijgen in je eigen houding en gedrag. Gekwetstheid kan je zo diep raken en naar beneden halen dat je niet meer weet waar je het zoeken moet. Zo kan de spanning zich opstapelen in uitzichtlo­ze cir­kels. Het lichaam reageert hier feilloos op: hoofdpijn, mi­graine, spier- of zenuwpijn, maagpijn, vermoeidheid of rug­pijn. Het lichaam zoekt als het ware naar een natuurlijke balans en je lichaam is een soort uitlaatklep voor je gevoe­lens van ge­kwetst zijn. Laat je lichaam uitademen, ontspannen, zacht worden. Laat dat gevoel van gekwetst zijn er maar zijn. Laat de emoties die daarbij vrijkomen maar naar boven komen. Jij mag zijn wie je bent en hoe je bent.


“Laat het gedrag van anderen je innerlijke rust niet vernietigen.” Dalai Lama.


Waarom is er oorlog? Een snelcursus waarom er eigenlijk oorlog is in de wereld.  Het is niet de bedoeling dat de oorlog gewonnen wordt, het doel is dat er continue oorlog is. Oorlog voeren is verworden tot een doel op zichzelf omdat er met het voeren van oorlog grof geld te verdienen is voor een kleine elite.  Via oorlog is het mogelijk om geld naar een kleine elite te pompen ten koste van de welvaart van de middenklasse en de levens van de onderklasse. Deze elite die via oorlog geld weet te verdienen heeft baat bij continu conflict in de wereld. Oorlog is enorm winstgevend voor een kleine elite. Het is winstgevend voor deze elite op twee vlakken. Als eerste steken landen zich in tijden van oorlog gemakkelijker dieper in de schulden. Over die extra schulden, die door het private bankenkartel uit het niets kunnen worden geschapen, dient vervolgens rente te worden betaald aan dat bankenkartel. De partijen die de rente over deze toegenomen staatsschulden opstrijken, verdienen zo flink aan oorlog.

Het andere vlak waarop grote winsten kunnen worden behaald via oorlog, zijn de partijen/bedrijven die oorlogsmateriaal en diensten verkopen. Zij draaien flinke omzetten bij conflicten. Deze groep mensen verdient aan oorlogen via directe verkoop of bijvoorbeeld via het bezit van aandelen in de bedrijven die goede zaken doen in oorlogen. Wereldvrede en samenwerking tussen alle partijen op de aarde is dodelijk voor elke wapenleverancier. Kortom, hoe meer landen zich dieper in de schulden steken en hoe meer landen oorlogsmateriaal en diensten inkopen, hoe winstgevender het is voor deze elite. En laat nou net Vladimir Poetin een van de rijkste mensen zijn die natuurlijk allerlei smoesjes, onduidelijkheid en wartaal uitspreekt over de ware reden van deze barbaarse oorlog. We hebben nog heel veel te leren als mensheid. Meer informatie: www.mensenrechten.nl


Er is nu eenmaal in de mensen een drang tot vernielen, een drang tot doodslaan, tot vermoorden en razend zijn en zolang de gehele mensheid, zonder uitzondering, geen grote metamorfose heeft ondergaan, zal de oorlog woeden, zal alles wat opgebouwd, aangekweekt en gegroeid is, weer afgesneden en vernietigd worden, om daarna opnieuw te beginnen. Anne Frank.


 

Ruth Jacott zingt “leun op mij” in het programma sterren.nl van enkele jaren geleden. Het blijft een mooi nummer. Op wie kun jij leunen? En wie geeft jou steun? 


 


Soms moet je ego even aan gruzelementen, om jezelf weer opnieuw te vinden.


Neem eens tijd voor elkaar. De paradox van de tijd waarin we leven is dat onze gebouwen groter zijn geworden, maar ons geduld steeds kleiner. We hebben bredere snelwegen maar smallere visies. We geven meer geld uit, maar we hebben steeds minder. We kopen meer, maar genieten minder. We hebben meer comfort maar minder tijd. We hebben geleerd om in ons levensonderhoud te voorzien, maar we hebben niet geleerd om te leven. We hebben jaren aan ons leven toegevoegd, maar geen leven aan de jaren. We hebben geleerd om ons te haasten, maar niet om te wachten. We bouwen meer computers om meer informatie te kunnen opslaan, maar we maken steeds minder contact met elkaar.  We leven in een tijd van twee inkomens, maar meer scheidingen. Dit is de tijd van wegwerpluiers, wegwerpvoedsel, veel te zware lichamen en pillen die alles doen, van opvrolijken tot kalmeren.

Breng méér tijd door met mensen om wie je geeft, want ze zullen niet altijd om je heen zijn. Geef iemand in je omgeving eens een compliment of een knuffel, want dat is de enige schat die je vanuit je hart kunt geven en het kost je geen cent. Zeg eens: “Ik hou van je” tegen je partner en tegen de mensen om wie je werkelijk geeft. Hou eens iemands hand vast en koester dat moment, want op een dag zal die persoon er niet meer zijn.


Het mooiste van alles dat wijsheid ons biedt om het leven prachtig te maken, is zonder twijfel vriendschap. Epicurus.


De beste en mooiste dingen ter wereld kunnen niet gezien of aangeraakt worden. Ze moeten gevoeld worden met het hart.  Helen Keller. Een inspirerend verhaal over de gift van emoties, door Graig Makhosi Charnok. Hij verteld hoe hij de emotionele vaardigheden heeft gemist in zijn jeugd. Het is gefilmd in Kaapstad, Zuid Afrika.
 

HERKANSING

 

de geschiedenis

herhaalt zich

ongegeneerd

we hebben ons lesje

nog niet geleerd

 

© Vian Moo www.fijnzinnigeteksten.nl

 


Leerling Voorganger. Afgelopen maand mocht ik voorgaan in een uitvaart van Ingrid die ik goed gekend heb. Ze had in oktober een slecht bericht gekregen in het ziekenhuis, met de verdrietige mededeling dat het in het slechtste geval nog maar vier weken kon duren, maar het zijn gelukkig nog 5 maanden geworden. Ze had me uitgenodigd om samen met haar man en kinderen de afscheidsviering voor te bereiden. En ondanks dit trieste gegeven zijn het nog 5 hele mooie maanden geweest met het gezin en is het een mooie positieve en zinvolle afscheidsviering geworden met een lach en traan en met een toast op het leven! Het is een afscheid geworden, zoals Ingrid haar leven geleefd heeft. Glimlachend, inspirerend, ondernemend, creatief, behulpzaam en bewust. Lieve Ingrid, bedankt voor je levensles! Bedankt voor je vertrouwen. Een goeie reis en tot ooit!


Waarom kijken we neer op onze medemensen, is het niet de liefde die we allemaal hebben. Weten we dan niet dat iedereen een vader en een moeder heeft. De dag dag we beseffen dat we allen één zijn, dan komt de verandering. Charlie Puth is een bekende Amerikaanse zanger, schrijver en producer. Hij heeft al veel hits op zijn naam staan en hij vindt het een eer dat James Taylor op deze singel mee zingt. Een nummer dat we nu wel kunnen gebruiken!


Er is niets belangrijker in de wereld dan vrijheid. Vrijheid is het waard om opofferingen voor te doen, het is het waard om er je baan voor te verliezen, het is het waard om er voor in de gevangenis te zitten. Ik ben liever een vrije pauper dan een rijke slaaf. Ik zou liever sterven in bittere armoede met mijn overtuigingen, dan leven in weelde zonder zelfrespect. Martin Luther King.


Klik op: Informatie workshop Kombucha en Yin Yoga.


Labels. Bij wijze van grap plakte een leerling een papiertje op de rug van zijn klasgenoot waarop stond: “Ik ben dom”. Hij vroeg de rest van de klas om het niet aan de jongen te vertellen. Zo begonnen de studenten af en toe te lachen. ‘s Middags hadden ze wiskundeles en hun lerares schreef een moeilijke vraag op het bord. Niemand kon het beantwoorden behalve de jongen met de sticker. Tussen het onverklaarbare giechel door liep hij richting het bord en lost het probleem op. De lerares vroeg de klas om voor hem te klappen en het papier van zijn rug te verwijderen. Ze zei tegen hem: “Het lijkt erop dat je niet weet over het briefje dat jouw klasgenoot op je rug heeft geplakt.” Toen keek de juf naar de rest van de klas en zei: “Voordat ik jullie straf geef, wil ik je iets vertellen. Gedurende je leven zullen mensen labels op je plakken met veel nare woorden om je vooruitgang te stoppen. Als je klasgenoot van het briefje had geweten, zou hij vast en zeker niet zijn opgestaan om de vraag te beantwoorden. Het enige wat je in het leven hoeft te doen, is de labels die mensen je geven te negeren, en elke kans te grijpen die je hebt om te leren, te groeien en jezelf te verbeteren.” Met dank aan  Anita Matheij.Zolang wij herinneringen hebben blijft gisteren. Zolang we hoop hebben wacht morgen. Zolang we liefde hebben is vandaag de moeite waard. 


Mattias Desmet is klinisch psycholoog. En hij heeft een indrukwekkend boek geschreven over de psychologie van totalitarisme. Het recht op privacy kalft af, (zelf)censuur neemt in snel tempo toe, de gezondheid van het individu wordt meer en meer een staatszaak, het aantal zonder toestemming gerichte acties door de veiligheidsdiensten stijgt exponentieel, de laatste decennia vergroot de greep van de overheid op het privéleven van het individu hand over hand. Matias Desmet waarschuwt ons voor de  gevaren van massavorming. De documentaire is opgenomen in Andalusië in Spanje voor het VRT programma Tegenwind en duurt bijna een uur, maar verveelt geen minuut. Laat je inspireren door Mattias Desmet. 


‘Wil je een stukje voor mijn nieuwsbrief schrijven?’, vroeg Piet. ‘Het thema van deze maand: leerling van het leven blijven, sluit aan bij de schrijfworkshop die je deze maand geeft.’ Prachtige zen verhalen met de leerling en de meester in de hoofdrol is het eerste waar ik aan denk bij leerling van het leven blijven. Korte stukjes waarvan de boodschap mij altijd met beide benen op de grond zet. Aarden. Gegrond zijn als basis om te leven. Geaard zijn als vertrekpunt om fijn en creatief te schrijven. Dankjewel Piet, al schrijvende ontdek ik waarom jij het thema passend vindt bij de schrijfworkshop Stoeien met creativiteit. Zen verhalen komen niet voor in mijn workshop, wel het creëren van een goede basis. Zo ontdek je het scheppingsvermogen dat in jezelf leeft.  Want creatief schrijven is als een vrije vogel door de lucht scheren. Stoeien met creativiteit is maandag 16 mei van 10.15 uur tot 16.00 uur in een natuurlijke omgeving aan de rand van Oosterhout. Meer informatie: https://margreetkwaks.nl/schrijfworkshop


Zoals de regen gelijkelijk valt op de rechtvaardigen en de onrechtvaardigen, belast uw hart niet met oordeel, maar laat uw goedheid gelijkelijk regenen op allen. Boeddha.


We zijn muzikaal met de leerlingen begonnen en we eindigen met de lerares Emmylou Harris, met together again. 


Podcast met Kees Hazen over het leraarschap! Voor luisteren op het driehoekje klikken en je geluid aan zetten. De podcast duurt 22 minuten! 


 

1 Reactie

  • monique van de laar,
    Geplaatst 1 mei 2022 14:07

    Dit dappere, jonge meisje (Anne Frank), begreep het allemaal al op jonge leeftijd…het lijkt soms alsof we (nog) niets hebben geleerd…en toch geloof ik in betere/mooiere tijden die gaan komen, waarin de disbalans en onverdeelheid op aarde, omgezet gaan worden in rechtvaardigheid !! En ieder zijn/haar geboorterecht van geluk gaat opeisen 🙂
    Mooi dat je dit hebt geplaatst Piet, dankjewel.
    Liefs, Monique

Plaats reactie