Nieuwsbrief April 2022.

We zijn de natuur! We zijn als mensen niet verheven boven de natuur, maar maken er onderdeel van uit. De natuur en onze natuurlijke instincten worden vaak voorgesteld als iets primitiefs waaraan we ons moeten ontworstelen. Het is niet nodig om het aardse te ontstijgen om tot bewustzijn of beschaving te komen. Mensen staan niet boven natuurwetten. De wetten laten zich in ons lichaam, onze geest en onze ziel gelden, onherroepelijk en altijd. ‘Zo boven, zo beneden’, zeggen de natuurvolkeren. Wat op aarde geldt, geldt ook voor het bovennatuurlijke en wat voor het tastbare vlak opgaat, gaat ook voor het niet-materiele, geestelijke vlak op. Zie bijvoorbeeld hoe alles voortdurend verandert in de natuur, hoe de seizoenen zich afwisselen, hoe leven afsterft, weer opkomt, groeit en bloeit. Energie of levenskracht gaat nooit verloren, het verandert alleen van vorm. Houd dus nergens te krampachtig aan vast, maar beweeg mee en heb vertrouwen dat de dingen hun loop hebben. Als je iets verliest, krijg je er iets anders voor terug. Neem afscheid en verwelkom. Stel je open!

Diversiteit en polariteit zijn twee andere belangrijke principes in de natuur: in verscheidenheid en tegengesteld zijn ontstaat de grootste kracht. Dat geldt voor de natuur, die zich door het creëren van miljoenen verschillende levensvormen verzekert van overleving en evolutie, maar ook voor mensen. Als we ons openstellen voor andere levensstijlen, andere visies dan de onze, worden we uitgedaagd om onze horizon te verbreden en worden we bewust. Alle verschillende typen persoonlijkheden, met hun unieke kwaliteiten en behoeftes, zorgen voor een sterke, evenwichtige maatschappij. Wees niet bang voor meningen of levenshoudingen die afwijken van de jouwe. Laat duizend bloemen bloeien. Snuif hun geur op en voel je rijk.

Bezie het zoals je het in de natuur ook kunt zien, want als je in de natuur stapt, dan zie je dat elke boom en plant anders is dan elke andere. Ze worden elk door hun omgeving gevormd op manieren die ze doen afwijken van andere bomen en bloemen. In de natuur noemen we dit: De imperfecte schoonheid. Door de vele levenservaringen die we meemaken, kan er soms een vorm van teleurstelling, afwijzing, angst, onzekerheid, of een gespannen en gestrest gevoel ontstaan.

Kun jij je uniekheid omarmen door op dezelfde manier naar jezelf kijken zoals je dat ook naar de natuur kijkt bij het zien van een boom en een plant? Kun jij de imperfecte schoonheid van je onderweg zijn in jezelf omarmen? Kun jij de imperfecte schoonheid in jezelf waarderen? Zelfwaardering is het vermogen om ondanks alle tegenslagen die we tegenkomen in het leven, te zien dat er ook licht is! Imperfecte schoonheid is! Rust, eenheid, diversiteit en vrede!


De natuurwetenschap beschrijft en verklaart de natuur niet alleen eenvoudig, zoals zij op zich is. Zij is veel meer een onderdeel van de wisselwerking tussen natuur en onszelf.


Van plastic vervuiling tot aan klimaatverandering: volgens natuurfilosoof Matthijs Schouten kunnen we ecologische crises alleen tackelen als we onze relatie met de natuur herzien. “Als mens staan we niet los van de natuur: we zijn er onderdeel van. We inter-zijn met de natuurlijke wereld om ons heen. Het is hoog tijd dat we dat niet alleen gaan beseffen, maar vooral ook weer gaan voelen en ervaren.”De natuur heeft ons twee oren gegeven en slechts één tong opdat we meer zouden luisteren dan praten.
Marshall Rosenberg.


Schrijven is voor mij één zijn met de natuur.  Als ik schrijf, orden ik mijn gedachten en gevoelens. Schrijven is een belangrijke vorm van communicatie voor mij. Dit komt voort uit het feit dat er in mijn kindertijd niet duidelijk werd gecommuniceerd. Ik heb dus heel wat aan duidelijkheid in te halen! Schrijven zorgt ervoor dat ik stil word en nadenk en op die manier structureer ik mijn gedachten en gevoelens. Het helpt mij tegen stress en bij het verwerken van mijn emoties. Het geeft me inzicht, het is goed voor mijn persoonlijke ontwikkeling, voor mijn zelfreflectie en het is een heerlijk traag gebeuren wat mij rust geeft. Het zorgt ervoor dat ik mezelf beter begrijp. Ik deel wat mij bezighoudt of raakt en de lezer/es reflecteert daarop vanuit zijn of haar eigen proces. Het schrijven heeft het doel om een betrokkenheid te creëren met betrekking tot het werken aan innerlijke vrede. Schrijven is een ideale manier om contact te maken, mensen stof tot nadenken te geven en helderheid te verkrijgen. Schrijven geeft mij energie!

Wat je echt bent is een persoon met een kwaliteit. Jouw taak is om die kwaliteit naar boven te halen en naar buiten te brengen. Zoek niet naar de liefde. Je bent de liefde die je zoekt. Liefde is niet een emotie maar een staat van zijn, een manier van kijken, een manier om in het leven te staan. Liefde beweegt niet alleen van de ene persoon naar een andere, maar is het veld dat alles bevat en alles mogelijk maakt. Ware zelfexpressie betekent kijken met liefdevolle ogen en liefdevol zijn. Liefdevol zijn begint met een innerlijke keuze. Het hangt niet van de wereld of van wat anderen doen of niet doen. Wat geeft jou een gevoel van één zijn met de (je) natuur. Wandelen, tuinieren, schrijven, lezen, poetsen, schilderen, tekenen, kleien, muziek luisteren, fietsen, koken, puzzelen, het kan van alles zijn, als het maar bijdraagt aan de liefde voor jezelf.


Jacqueline Etman, sedert 6 jaar columniste van de nieuwsbrief, getrouwd met Ton, moeder van Maud, werkzaam geweest als doktersassistente, volgde daarnaast onderwijs in de sociale dienstverlening en het maatschappelijk werk en studeerde op latere leeftijd af in de theologie als geestelijk verzorger/pastoraal werker. Schrijven, zingen en cabaret hebben een speciaal plekje bij haar. Haar column is gelijk aan het maandelijkse thema, klik op de link: column 86


Danny Vera en Jacqueline Govaerts van Krezip, zingen in het programma van Matthijs gaat door, het lied blijf herinneringen maken ondanks de omstandigheden van dit moment. 


Neem blijmoedig afscheid van het leven, zoals een rijpe olijf valt, die de natuur zegent en dankbaar is jegens de boom waaraan zij groeide.


Oorlog in jezelf. Ik had naar het nieuws gekeken, de gebombardeerde ziekenhuizen en appartementen gezien; de beelden van kinderen die bang en gekwetst waren. Toen liep ik naar buiten en zag ik een prachtige vogel in de bomen, kinderen lachten terwijl ze speelden, alles is oké hier. Hoe kan ik beide vasthouden, vraag ik mezelf? En ik herinner me een overdenking van Kai Siedenburg. Laten we een lichtje opsteken voor de mensen in Oekraïne!

Waar wacht je op? Wat een krachtige zaadjes liggen slapend en diep in jezelf, verlangend om door te breken, om naar de oppervlakte te komen en met hun slanke stengels zich te richten naar het licht.

Wat een tedere knoppen zijn er aan het zwellen in jou, verlangend om zich te ontrollen in hun stralende blaadjes en zichzelf te onthullen in hun verborgen schoonheid?

Wat een liedjes en verhalen zijn aan het wervelen diep van binnen, in je borst. Wat een mooie en  magische dromen zijn je ziel aan het beroeren?

Waar ben je? Wacht je op liefde? De wereld heeft honger voor je schoonheid en veerkracht om de diepste gaven in jezelf voort te brengen. Waar wacht je op?


Ik ben graag een betrokken partner van het VASTWEL programma en zal op 15 april as weer een Vredeswandeling organiseren. Geen protest mars, maar een ingetogen en meditatieve wandeling waar we praten over het thema Macht & Mededogen. We starten 15 april om 19.00 uur bij theater De Bussel en eindigen bij de Sint Jan. Aansluitend bent u in de gelegenheid om in de basiliek de Donkere Metten bij te wonen;  De Donkere Metten wordt verzorgt door Schola Cantorum Oosterhout, Het is in de Goede week een kloostertraditie vanuit de Middeleeuwen. Na elk gezang wordt een kaars gedoofd totdat de kerk helemaal donker is. Symbolisch voor macht zonder mededogen. Tot en met Pasen zijn er nog veel activiteiten van VASTWEL. Extra aandacht vraag ik voor de bijzondere foto expositie Semana Santa die nog slechts 4 middagen in Oosterhout is te zien is (op vrijdag 1/4 , zondag 3/4, vrijdag 8/4  en zaterdag 9/4 )  in de SintJans Basiliek van 14-17 uur, Gratis entree.  Macht en Mededogen programma 2022     Programma | Vastwel


Er bestaat geen scheidsmuur tussen de natuur en de mens.Het vinden van onze roeping is het vinden van het punt waarop onze diepe vreugde de diepe nood van de wereld ontmoet. Frederick Beuchner.


Cathelijne Radstake Blankevoort, yogadocente en coach, woont samen met haar man en dochter off te Grid, dat wil zeggen zonder stroom, gas en licht van de de nutsmaatschappijen. Buiten gewoon knap, inspirerend en bewonderingsvol om zo te leven! Zover ben ik nog niet! Ik heb al wel zonnecollectoren op mijn plat dak liggen!  


In de natuur voelt de mens zich beter, eenvoudiger en meer waar.


Goede vrijdag 15 April een avond vredeswandeling langs de watertappunten in Oosterhout. In het kader van ik vast, vast jij ook gaan we op Goede vrijdag wandelend langs een aantal nieuwe watertappunten van Brabant water in Oosterhout. Deze watertappunten noem ik gemakshalve nieuwe bronnen! Wat het in feite ook zijn! Het is een bijzondere dag om even stil te staan bij jouw eigen bronnen. Elke (watertappunt) bron staat voor een levensthema, zoals vertrouwen, vergeving, verdriet, ontkenning en liefde. We wandelen met gerichte opdrachten m.b.t. tot de levensthema’s. We lopen zowel in stilte als in dialoog met de ander.  En bij elke bron, deel ik een tekst die juist op goede vrijdag actueel is in de wereld van nu. Bij elke bron klinkt muziek die afgestemd is op het thema. Op deze wijze brengen we de watertappunten, onze levensthema’s in verbinding met het oude verhaal, wat nog steeds iedere dag actueel is. En we sluiten af met de meditatie van de Donkere Metten in de St. Jansbasiliek. Gezongen door het Schola Cantorum. We vertrekken om 19.00 uur en in onze tocht is er ruimte voor toilet. De donkere metten beginnen aansluitend om 21.15 uur tot 22.00 uur. Opgave is niet nodig. We vertrekken bij de bibliotheek, Theek 5 Torenstraat 8, 4901 EJ in Oosterhout. Piet van der Pluijm heeft de afgelopen 25 jaar de wereld vrede activiteiten georganiseerd in Oosterhout en heeft veel ervaring met vredeswandelingen.


Ik gebruik vaak in mijn yogalessen natuurgeluiden en ik krijg daar vaak positieve reacties op! Dus zit het even tegen, ben je je focus kwijt, luister dan naar een kabbelende beek of een vrolijke vogel.’ Toch klopt het wel. Uit verschillende studies blijkt dat natuurgeluiden je helpen ontspannen en concentreren. Dus wil jij je lekker ontspannen in de natuur! Terwijl je aan het klussen of met andere taken bezig bent, zet dan deze muziek aan en werkt. 


De beste arts is de natuur: ze geneest driekwart van de ziekten en zegt nooit iets slecht over haar collega’s. Louis Pasteur.


De acht grote lessen van de natuur. Van schrijver Gary Ferguson. Ik vond dit een heel Interessant boek over hoe de natuur en de mensheid bij elkaar horen, elkaar aanvullen. Het besef dat wij niet boven de natuur staan maar hier deel van uitmaken. Dat wij als mens vaak vergeten te kijken, echt te kijken (dus ook door te luisteren ruiken en voelen) naar het bijzondere van de natuur. Dan kan dit besef van eenheid binnenkomen. Hoe heilzaam het is om hier vaker bij stil te staan, om meer in contact te komen met de natuur. In het boek staan inspirerende verhalen over de natuur, verdeeld over acht hoofdstukken, bekeken vanuit de wetenschap en filosofie. Hoe wij verbonden zijn met alles wat leeft. Saskia Nuijten.


Wat is biodiversiteit en hoe belangrijk is dit voor ons mensen? Sir David Attenborough laat het ons zien! Maar ook: Er is net een pandemie geweest en wie weet wat er nog komt op dit gebied, er is voedselonzekerheid, er zijn recordtemperaturen, steeds meer grotere natuurbranden, overstromingen en droogte. 1 Miljoen dieren wordt met uitsterven bedreigd. Het zijn de gevolgen van menselijk handelen, we hebben onze relatie met de natuur ernstig verstoord en brengen ook de gezondheid van de mens in gevaar, want als mens kunnen we niet zonder natuur. Vier observaties die duidelijk maken dat het tijd is om in actie te komen en dat het nog kan! 1.We leven in een wereldwijde noodsituatie. 2. De klimaat- voedsel- en natuurcrisis zijn verbonden. 3. De risico’s zijn duidelijk. 4. We hebben een eenmalige, unieke kans om de koers aan te passen – voor mens én planeet.


De mens heeft de natuur nodig, de natuur heeft de mens niet nodig. De mens maakt deel uit van de natuur, hij is er niet superieur aan. Alleen als hij dat begrijpt, heeft hij een kans om te overleven.


Bossen: we kunnen niet zonder.  Ze zuiveren de lucht en het water, ze verlagen de omgevingstemperatuur, verlagen ons stressniveau, bieden onderdak en leveren bouwmateriaal. Ook zorgen ze voor voedsel en medicijnen, en daarmee zijn ze cruciaal voor onze gezondheid. Helaas verdwijnen bossen in hoog tempo, dit brengt grote risico’s met zich mee. Er bestaat namelijk een grote samenhang tussen het verdwijnen van bossen en het ontstaan van nieuwe ziektes. Besmettelijke ziektes hebben altijd bestaan, en zullen waarschijnlijk nooit verdwijnen. Veel ziekteverwekkers worden gedragen door wilde dieren en een behoorlijk aantal virussen lukte het om van dieren over te gaan op mensen, zoals SARS, MERS, HIV, meer lokale uitbraken van bijvoorbeeld Ebola, en nu COVID-19.

Dit is mogelijk doordat mensen tegenwoordig sneller en vaker in aanraking komen met dieren die deze ziekteverwekkers bij zich dragen. We reizen de wereld over en nemen steeds meer ruimte in, die ten koste gaat van de natuur en de leefruimte van de dieren. Door ontbossing verdwijnt niet alleen dit belangrijke leefgebied, het verhoogt ook het risico voor mensen op malaria of andere, door muggen overgebrachte, ziektes. In bossen leven miljoenen bacteriën, deze worden in de hand gehouden door ecosystemen, hierdoor worden uitbraken voorkomen. Wanneer bossen en ecosystemen verdwijnen of worden aangetast, verdwijnt ook deze controle en groeit het risico op uitbraken. Het beschermen en herstellen van leefgebieden en het verminderen van menselijke druk op de natuur zijn daarom cruciale stappen in het voorkomen van dergelijke uitbraken. Natuurbeschermers werken al tientallen jaren samen met overheden, boeren, bedrijven en elkaar om dit voor elkaar te krijgen: natuur beschermen, behouden en herstellen. Nu zien we dat ook gezondheidsdeskundigen hierbij betrokken moeten worden.

Het behoud en het herstel van bossen is dus noodzakelijk voor een toekomst waarin de mens beter in staat is om te kunnen omgaan met de opkomst van nieuwe infectieziekten. Zonder evenwicht tussen de behoeften van natuur en mens, zijn we alleen maar in staat om te reageren op wereldwijde gezondheidscrises in plaats van deze te voorkomen. Alleen samen én samen met de natuur kunnen we grote risico’s voor de menselijke gezondheid in de hand houden.


Het genot van tuinieren: de handen in de aarde, het hoofd in de zon, het hart één met de natuur. Een tuin onderhouden is niet alleen het voeden van het lichaam, maar ook van de ziel.


Deva Premal en Miten, samen met Monose op de bansuri. Opgenomen in 2008 in Amsterdam! Twameva, betekent eenwording! En als er iets nodig is dan is het eenwording. Een om tegen de agressors op te staan! Een om de vervuiling tegen te gaan! Een  om op je eigen benen te kunnen blijven staan! 


 

SEIZOENSWISSEL

 

het zit in onze aard

ons binnenste

buiten te keren

te doorgronden

en omarmen

elk seizoen

zijn charme

 

© Vian Moo

 


Lezen in Tibetaanse boek van leven en sterven, waarom? Wat brengt dat? We zijn hiermee in 2012 in de Mariakerk begonnen. Nu lezen we nog ieder halfjaar 4 x gezamenlijk op dinsdagmiddag in dit bijzondere boek. De data voor het komende najaar zijn op dinsdagmiddag: 26 April, 17 Mei, 7 Juni en 28 Juni. Kosten zijn 7.50 per keer of 25 euro ineens. Aanvang 14.00 t/m 16.00 uur. De locatie Ridderstraat 71 in Oosterhout. Je bent van harte welkom! Geef je wel even op via telnr. 06-25276590 Piet van der Pluijm. Informatie lezen in het boek


Kijk diep in de natuur! Stuur jij het leven, of stuurt het leven jou? Het lijkt alsof wij als individu degene zijn die kunnen kiezen welke koers er wordt gevaren. We stellen doelen, maken plannen en hebben goede voornemens met als onderliggend gevoel dat we ‘in controle zijn’. Maar is dat wel zo? Hoe jouw leven verloopt is van miljoenen factoren afhankelijk. Hoeveel van deze factoren heb je zelf in de hand? Grote wendingen in je leven komen vaak uit het niets, soms staat je leven binnen 24 uur volledig op z’n kop. Stuur jij wat je denkt, voelt en doet? Je weet niet eens wat de eerstvolgende gedachte is die in je op zal komen, gevoelens ontstaan geheel spontaan en de acties die we doen gaan ook vanzelf. Ons brein creëert daarna de beleving dat zo’n actie ‘jouw keuze is’. Maar zelfs die IK die je denkt te zijn, is een beleving en geen realiteit. Uitgezoomd gezien is alles één energie in beweging en gaat alles zoals het gaat. Je bent als een golf op de oceaan. De golf kiest niet welke kant hij op beweegt en daarnaast is de golf niet afgescheiden van de oceaan. Alles is één. We zijn de natuur.


 

Ieder ding en ieder wezen heeft zijn eigen plaats en ieder is bezig het werk te doen, dat gedaan moet worden in het grote schema van de natuur. 


De acceptatie van de dood, want doodgaan is ook iets natuurlijks! Alan Watts (1915 – 1973) was een Engels filosoof, schrijver, spreker, anglicaans priester, hoogleraar en beoefenaar van de vergelijkende godsdienstwetenschappen. Hij verdiepte zich met name in de filosofie van zen, het boeddhisme en het taoïsme, en heeft met zijn werk een belangrijke bijdrage geleverd aan de introductie en popularisering van Aziatische religie en filosofie in het Westen. Hij publiceerde meer dan 25 boeken en vele artikelen over onderwerpen als identiteit, de uiteindelijke aard van de realiteit, hogere bewustzijnstoestanden, de zin en betekenis van het leven en het menselijk geluk. 


Mislukking is het plan van de natuur om u voor grote verantwoordelijkheden voor te bereiden. Napolion Hill.


In de koude oorlog jaren ’80, zong Sting de klassieker “Russians”. Sindsdien zong hij het nummer amper. Nu dwingt de actualiteit hem om de woorden van toen te herhalen. De personen zijn verschillend , de boodschap blijft dezelfde. 


We verlangen allemaal naar liefde: het is de eerste behoefte van onze natuur, de luidste kreet van ons hart.


Yoga draait niet om prestatie, maar om beheersing van je ademhaling, lichaam en geest. Yoga leert je je bewust te worden van je mogelijkheden, je grens te ontdekken en deze te respecteren en te onderzoeken of je die grens voorzichtig kunt verleggen, of niet, zonder oordeel. Yoga is een van de meeste natuurlijke bewegingsvormen van dit moment. Wist je dat bijna alle yogaoefeningen een naam hebben van een dier, de kat, de hond, de leeuw, etc. Dat komt omdat de yogaoefeningen goed geschouwd zijn door de grondleggers van de yogafilosofie. Bijvoorbeeld de oefening de kat, je zit op je handen en knieën en net als bij de kat breng je de rug omhoog en maak je die uitademend weer lang. Hiermee laat de kat zien dat hij zich bedreigd voelt. Door deze oefening een aantal keer te herhalen, komt er op een natuurlijke wijze meer ontspanning in de rug, waardoor je jezelf beter kunt ontspannen. Yoga helpt je opnieuw te leren ontspannen, daarom zijn er op dit moment miljoenen mensen in Nederland actief met yoga bezig. Hatha Yoga is de oudste soort yoga in Nederland. Hatha staat voor verbinding tussen actie en verinnerlijking en het doel is je ademhaling beter leren te beheersen. Hatha Yoga is de meeste rustgevende vorm van yoga. Wil je graag een proefles? Neem contact op met pietvanderpluijm@hetnet.nl 


Op het moment dat je je ervan bewust bent dat jij de kracht bent die het Leven zelf is, gaat een wereld van mogelijkheden open. Meer en meer wonderbaarlijke dingen beginnen dan te gebeuren. Die wonderen worden doorheen het hart verricht. Het hart is in directe verbinding met de ziel. Wanneer het hart spreekt, zelfs als er nog weerstand is in het hoofd, verandert er iets diep in je. Het open hart kan andere harten openen en ware liefde wordt dan mogelijk. Miguel Dán Ruiz  


Misschien wel de beste historicus van deze tijd Yval Noah Hariri. Hij woont in Israël en heeft drie bestsellers geschreven over de historie en toekomst van de mens en geeft hier vanuit zijn perspectief een beeld over de oorlog in de Oekraïne. Brunu Giussan werkzaam als host bij Tedx stelt naar aanleiding van zijn programma waarin mensen vragen kunnen stellen, interessante vragen aan Yval Noah Hariri. De oorlog in Oekraïne kan alles veranderen in de wereld!


Podcast met Urho van der Pluijm. Nummer 3 op de lijst van Groen Links, journalistiek gestudeerd, bij de Telegraaf gewerkt, al 8 jaar actief in de Oosterhoutse politiek en een enorme liefhebber van de natuur. Druk op het driehoekje aan het begin van de geluidsbalk. 


 

 

 

Plaats reactie