Maart 2022

Beste Nieuwsbrieflezers, wat was het schrikken op 24 Februari in de ochtend, toen de eerste berichten binnen kwamen van de inval van Rusland in Oekraïne. Dat riep meer vragen dan antwoorden op en zijn we allemaal geschrokken. De situatie zal wellicht nog lang onzeker blijven. Werken aan innerlijke vrede is nu nog meer nodig! Hoe? Door het licht in jezelf te blijven voeden, het licht van zachtheid, troost, liefde, mededogen en warmte. Actualiteiten via de media zijn nodig, maar laat je niet teveel beïnvloeden door deze machtsvelden, meningen, beschuldigingen, ontwikkelingen, etc. Ze geven mij heel veel angst en onzekerheid. Sluit je regelmatig af en wandel in de natuur, steek een kaarsje op voor de mensen die het nu moeilijk hebben, maak een bedrag over om te steunen, en stuur licht en liefde. Wat mij enorm helpt is om mezelf door middel van mijn denken wat zachter te maken. 

Wees zacht, zo zacht dat niets je kan breken. Zachtheid is geen zwakheid, om zacht te zijn heb je moed nodig. Lef, om je kwetsbaar op te stellen. Zachtheid vraagt kracht om te dragen wat er naar je toe komt. Zachtheid is tederheid, is meegaand zijn vanuit keuze, uit liefde en compassie. Zachtheid is meebewegen, vanuit je eigen kracht. Wanneer je verhard, word je minder flexibel en kun je breken.  Wees zacht, zodat niets je kan breken. Zachtheid trekt zacht aan, wanneer je zacht wordt, voel je de essentie van het leven zelf, tederheid, compassie en liefde. Wanneer je deze in je hart hebt, heb je de tools om zacht te kunnen zijn ook in de harde wereld van dit moment. Er is dan niets wat jou kan breken.

Meebewegen en meebuigen is geen zwaktebod. Want je staat stevig met je voeten op je eigen plek. Je geeft duidelijk je eigen grenzen aan. Zacht zijn betekent niet datje toestaat dat iemand misbruik van jou  of van de wereld mag maken. Zacht zijn betekent dat je in liefde en compassie naar die ander kan kijken maar zeker ook naar jezelf. Zacht zijn, het wonderlijke in het leven voelen en ervaren in al zijn eenvoud en schoonheid, met een teder hart. Zacht zijn naar je zelf en compassie voelen voor wat je al hebt doorstaan, begrip voor al jouw keuzes, goed en fout. Zacht zijn is vergiffenis en troost voor je eigen verdriet. Het maakt je sterk! Vind in je zelf de moed en de kracht, zodat je zacht kunt zijn, zo zacht, dat niets jou meer kan breken.

Help de bevolking van Oekraïne, want daar staat het leven op z’n kop. De komende tijd zullen veel mensen hulp nodig hebben, bijvoorbeeld als ze op de vlucht slaan. Het Rode Kruis helpt mensen in Oekraïne en de omringende landen. Help je mee? Geef op giro 5125 (IBAN: NL02 INGB 0000 0051 25).


Het gevoel van zelfvertrouwen op 66 jarige leeftijd is een totaal ander gevoel dan op je 33ste. Thuis op jonge leeftijd in Hank, hadden we een achterbuurman met duiven. Hij deed mee aan wedstrijdvluchten. De duiven werden in Barcelona losgelaten en vlogen direct naar huis. Ik voel me nu als het ware een duif op weg naar huis. Ik heb nu het gevoel dat ik mijn eigen unieke richting of levensweg heb gevonden. En hierop vertrouw ik, hoe de de rest van de weg ook gaat of waar ik ook losgelaten word. Wat ik voor mezelf heb kunnen verwerven in dit leven, buiten mijn vrouw, kinderen en kleinkinderen is het begrip zelfvertrouwen. De basis van vertrouwen is gecreëerd door mijn ouders, zij waren eerlijk en consequent en vooral de onvoorwaardelijke liefde van mijn moeder zorgde voor een basisvertrouwen. Sociale inbedding beïnvloedt ook de manier waarop je brein informatie verwerkt, je hormoonspiegel en je fysiologische reactie op stress, leerde ik in mijn studie voor yoga- en ontspanningsdocent. Zelfvertrouwen heeft te maken met verbondenheid.  Het helpt je om te geloven in de zinvolheid van het leven. Zijn we niet allemaal verbonden met elkaar, ondanks onze verschillen en onze diversiteit? Verbonden door ons voedsel, het echte weefsel van het leven; verbonden door onze gemeenschappelijke menselijkheid, maar ook verbonden door dezelfde zuurstof die we ademen, door hetzelfde zonlicht en de jaargetijen, maar ook met de groei en de afbraak van onze planeet. Het nodigt in ieder geval uit tot méér verbondenheid in de wereld. Als je het bestaan beperkt tot wat je weet, zie je het mysterie niet van onze noodzakelijke verbondenheid. Deze inperking van de wereld is door de eeuwen heen de oorzaak geweest van steeds meer geweld, omdat stammen en naties hebben geprobeerd hun beperkt standpunt boven alles vast te houden. Luisteren naar elkaar is het begin van vrede. Maar vraag je niet altijd af wat de wereld nodig heeft, vraag je af wat jou tot leven brengt en ga het vervolgens doen. Wat de wereld nodig heeft zijn mensen die tot leven zijn gekomen, ga werken aan innerlijke vrede! Doe zoals Kees van Vugt zo mooi zegt in de onderstaande podcast, blijf aan jezelf werken! Hoe, begin eenvoudig door op yogales te gaan en sluit vrede met jezelf. Of kom een keer naar een meditatieochtend of avond. Kijk op www.werkenaaninnerlijkevrede.nl


Zelfvertrouwen betekent niet dat je jezelf beter vindt dan ieder ander. Het betekent dat je je niet hoeft te vergelijken met een ander.


Met behulp van beelden van de acrobaten Alya Titarenko and Gael Ouisse (Cirque du Soleil) wordt duidelijk gemaakt waarom vertrouwen zo waardevol is. Waarom is zo veel van wat we doen (in ons werk, maar ook privé) gebaseerd op wantrouwen en controle? Het is zo veel eenvoudiger en prettiger om vanuit vertrouwen te werken. Wie vertrouw jij en hoe laat jij dát groeien?


Jacqueline Etman, sedert 6 jaar columniste van de nieuwsbrief, getrouwd met Ton, moeder van Maud, werkzaam geweest als doktersassistente, volgde daarnaast onderwijs in de sociale dienstverlening en het maatschappelijk werk en studeerde op latere leeftijd af in de theologie als geestelijk verzorger/pastoraal werker. Schrijven, zingen en cabaret hebben een speciaal plekje bij haar. Haar column is gelijk aan het maandelijkse thema, klik op de link: column 85


Zelfvertrouwen krijg je niet door het vallen te voorkomen, maar juist door te leren opstaan na de val.


De traditionele Vastentijd en Ramadan zijn niet meer exclusief. Steeds meer mensen laveren, zoeken verbinding met zichzelf en met anderen, willen bewuster keuzes maken, steeds meer met uitgangspunten als: Koester de mens, koester de planeet, het een verbindt het ander en samen zijn we sterker. Steeds meer doen we aan zelfreflectie door met een open en eerlijke blik naar je “ik” te kijken en van daaruit te dromen, te durven en te doen. VASTWEL wil jaarlijks in de vastenperiode, van Carnaval tot Pasen, mensen inspireren om gedurende deze veertig dagen (letterlijk een quarantaine!), ieder op de eigen manier hiermee aan de slag te gaan. VASTWEL reikt een veelheid van activiteiten aan die een rimpeleffect beogen en die niet belerend bedoeld zijn. Ieder jaar wordt er een thema aangereikt dat in overleg wordt uitgewerkt met partners die maatschappelijk, cultureel en of religieus verbonden willen zijn. Het programma bevat diverse onderdelen en disciplines zoals theater, film, dans, lezingen, het lezen van boeken, workshops, etc. Kijk voor het inspirerende en uitgebreide programma op: Macht en Mededogen programma 2022     Programma | VastwelAls je voor je eigenwaarde afhankelijk bent van anderen, dan heet het anderenwaarde. (
Wayne Dyer)


Jodymoon met another time, gezien bij omroep Limburg in het muziekprogramma de muziekfabriek. Jodymoon is een Singer-songwriter duo uit Maastricht. Zangeres-pianist Digna Janssen en multi-instrumentalist Johan Smeets, zijn een koppel en vooral op muzikaal gebied!  


Kennismaking geweldloze communicatie op vrijdagavond 11 en zaterdag 12 Maart. De geweldloze communicatie is effectief bij het oplossen van conflicten, in de opvoeding, het eigen groeiproces, in relaties en op het werk. Deze tweedaagse kennismaking met de geweldloze communicatie wordt verzorgd door yoga- en ontspanningsdocent Piet van der Pluijm. Datum: vrijdagavond 11 maart van 20.00 tot 22.00 uur en zaterdagochtend 12 maart van 09.00 en tot 16.00 uur. Plaats: Ridderstraat 71 in Oosterhout. Kosten 75 euro,  eigen lunchpakket meenemen, voor thee en koffie wordt gezorgd, inclusief syllabus. Er is nog plaats! Tussen de middag maken we een kleine wandeling. Voor alle informatie en opgave: pietvanderpluijm@hetnet.nl  Informatie Workshop Geweldloos Communiceren


Zelfvertrouwen is geloven dat je een kracht bezit, die sterker is dan je angst. 


Een mooi verhaal over uniek zijn en zelfvertrouwen. Er was eens een kameleon met een probleem. Hij veranderde voortdurend van gedachten. Als de dag begon kon hij niet kiezen of hij zijn bed uit zou gaan of niet. Als hij was opgestaan, twijfelde hij wat hij voor ontbijt zou nemen. Er waren zoveel beslissingen die hij moest nemen dat hij bang werd voor de dag die voor hem lag. En met elke veranderende emotie veranderde hij ook van kleur. Als hij boos werd, werd hij diep rood. Als hij een cool idee had, werd hij ijsblauw. Als hij opgewonden was, werd hij geel als de zon. Dit zou allemaal nog geen probleem zijn, als het niet betekende dat de kameleon vaak nergens toe kwam. En dat was nog niet eens zo erg, maar hij werd er echt wanhopig van en verkleurde dan naar een wanhopig donkerblauw. Hij dacht erover hulp te vragen, maar net als hij die stap leek te kunnen zetten, kreeg hij weer het idee dat het eigenlijk allemaal niet zo slecht ging en dat hij geen hulp nodig had. En bovendien moest hij ook nog beslissen naar wie hij toe zou gaan, áls hij zou gaan. Als hij aan één vriend dacht om mee te praten, dacht hij meteen ook aan iemand anders.

Uiteindelijk besloot hij toch de deur uit te gaan. Eenmaal buiten wist hij niet goed of hij nu links- of rechtsaf moest gaan. Toen hij naar links ging, vond hij eigenlijk dat hij naar rechts had moeten gaan. Elke stap die hij zette was vol twijfel en daarom liep hij in rondjes en kwam niet veel verder. Een giraf die voorbijkwam vroeg wat hij aan het doen was. De giraf zei: ‘Je moet hetzelfde doen als ik. Rechtop staan en goed om je heen kijken, dan zie je vanzelf waar je naar toe moet. Let niet op alle kleine dingen om je heen, kijk eroverheen, want dat leidt alleen maar af.’ De kameleon probeerde te doen wat de giraf zei, en zette een paar stapjes. Algauw begon hij weer te twijfelen. Hij wist niet of hij nu door moest gaan of maar beter weer naar huis kon lopen.

Hij ontmoette een gorilla die bijna op hem stapte. Dat gebeurde omdat hij net zo groen was geworden als de bladeren op de grond. ‘Sorry’, zei de gorilla, ‘ik zag je niet.’ ‘Dat is oké’, zei de kameleon. ‘Ik snap wat je bedoelt’, zei ze toen. ‘Ik kan je niet vertellen wat je moet doen, je moet je eigen weg vinden. Het antwoord zit vanbinnen.’ De kameleon begon te gloeien, hij voelde dat de gorilla hem begreep en om hem gaf. Hij liep een paar passen vooruit. Toen begon hij toch weer te twijfelen. De gorilla had alleen maar begrip getoond en verder niets. ‘Daar heb ik ook niets aan, ik weet nu nog niet welke kant ik op moet gaan’, dacht hij. En hij stopte met bewegen.

Boven hem bleek de uil te zitten. Ook deze luisterde naar het verhaal van de kameleon en ging toen een tijdje zitten nadenken. Daarna zei hij met zijn diepe, wijze stem: ‘Je hebt er goed aan gedaan te luisteren naar de andere dieren. Ze hebben je allemaal een klein stukje op weg geholpen. Je hebt gelijk als je zegt dat wat voor de één werkt, niet altijd voor de ander werkt. Het is goed om met hun adviezen te experimenteren om te zien hoe ze je zouden kunnen helpen. Maar er is één ding waar je overheen hebt gekeken en dat is dat je ze niet na hoeft te doen. Je hebt namelijk iets wat de anderen niet hebben!’

Daar keek de kameleon van op. De uil ging verder: ‘Alle dieren hebben de kleur die ze zijn, alleen jij bent speciaal. Jij bent de enige van alle dieren die zijn kleur kan veranderen. Ken je sterke kanten en wees er trots op.’ De kameleon had zich zo veel zorgen over zijn problemen gemaakt, dat hij vergeten was naar zijn unieke kanten te kijken. Hij voelde zich opgewonden en gelukkig over de waardering van de uil en hij begreep hoe hij zichzelf kon waarderen. Het gaf hem zelfvertrouwen. De hele weg naar huis veranderde hij van plezier steeds van kleur en vergat helemaal te twijfelen over wat hij moest doen. Hij had zelfs voordat hij thuiskwam al bedacht wat hij die avond zou gaan eten. Hij at zijn maaltijd op en viel tevreden in slaap. Hij kon natuurlijk niet zien welke kleur hij had terwijl hij sliep, maar het was vast een mooie. Hij droomde over een kameleon die wist wat hij wilde.


Peace train, gezongen door heel veel artiesten over de gehele wereld in het kader van: het spelen voor een kans, voor de mensen die het wat minder hebben op onze planeet. Cat Stevens en Keb Mo zingen mee in de mooie lied dat de vredestrein onderweg is! Houd vertrouwen. 


Accepteer jezelf. Je bent absoluut goed genoeg. Je hoeft je niet te bewijzen. Voor niemand.


Je kent de uitdrukking wel: “Beren op de weg zien!”. Waar komt die uitdrukking eigenlijk vandaan? Het komt eigenlijk uit de oertijd waarin de mens en de beer een grote rol spelen. De mens had de beer nodig voor zijn huid (lekker warm velletje), botten, eten, etc. De beer was nodig om te overleven dus. De mens was altijd aan het vechten om de beer aan te vallen en te doden en was hier de hele dag mee bezig en dacht niet na. Totdat er één iemand was die eens in gesprek ging met zichzelf en na ging denken om niet steeds maar te hoeven vechten, maar om tactiek te bedenken hoe het anders kon. Zo bedacht deze om een kuil te graven en de kuil te bedekken met takken en bladeren, waardoor de beer in deze val terecht zou komen. Zo hoefden ze niet te vechten en konden ze gaan nadenken over andere tactieken etc.  Nog steeds ziet de mens vaak beren op de weg. Hij hoeft de beer weliswaar niet meer in de val te lokken, maar door de dingen positief te bekijken en mogelijkheden te zien i.p.v. altijd maar problemen (beren) zou dit een hoop stress kunnen schelen. Herken jij jouw beren op de weg? Lees er alles over in bijgevoegde tekst! Beren op de weg


Vijf tips voor meer zelfvertrouwen. Zelfvertrouwen is, zoals het woord al zegt, het vertrouwen dat je in jezelf hebt. Het is een realistische kijk op je eigen kunnen; het vertrouwen dat je zelf taken en hindernissen aankunt. Tegenwoordig wordt er ook steeds meer aandacht geschonken aan waardigheid. Want wat als het niet lukt om bepaalde vaardigheden te vergroten, of dat je hier geen complimenten over krijgt? Je zelfvertrouwen kan dan zo weer verdwijnen. Daarom is het belangrijk om ook aan je waardigheid te werken. Dit betekent dat je jezelf waardevol vindt, ook al staat daar misschien geen prestatie tegenover. Kortom, jezelf accepteren zoals je bent is ook erg belangrijk bij het creëren van zelfvertrouwen.

Hoe ontstaat een gebrek aan zelfvertrouwen? Zelfvertrouwen ontwikkelt zich in de kinderjaren. Naast je persoonlijkheid is je sociale omgeving erg belangrijk bij de ontwikkeling van je zelfvertrouwen. Wanneer je bijvoorbeeld erg beschermd opgevoed bent, kan het zijn dat je niet geleerd hebt om een eigen mening te vormen en zelf dingen te ondernemen. Als je ouder wordt, kan dit zich uiten in je gedrag. Je durft weinig initiatief te nemen of iets niet te zeggen, omdat je bang bent dat een ander vindt dat je iets stoms zegt. Hierdoor behaal je geen successen en krijg je geen bevestiging dat je iets heus wel kunt. Je zelfvertrouwen neemt nog meer af en dit resulteert in nog minder positieve ervaringen. Je komt in een negatieve spiraal terecht. Hetzelfde kan gebeuren als mensen in je omgeving kritiek hebben geleverd op je gedrag of prestaties, of als je bent gepest. Ook dit zijn oorzaken waardoor je aan jezelf kunt gaan twijfelen en dingen uit de weg kunt gaan, waardoor je zelfvertrouwen afneemt of zich niet genoeg ontwikkelt. Als je een gebrek aan zelfvertrouwen hebt, kun je dit niet zomaar in een uurtje veranderen. Je mag actief aan de slag. Met de onderstaande tips kun je de komende tijd concrete stappen zetten om je zelfvertrouwen te vergroten.

Tip 1. Wees je bewust van je gedachten. De reden van je onzekerheid in een situatie is dat je er bepaalde gedachten op nahoudt. Wat je gedachten zijn bij een situatie, maakt hoe je je voelt. Het is belangrijk om je hiervan bewust te zijn en deze gedachten te leren herkennen, zodat je ze kunt veranderen. Dus oefen daarmee. Bedenk de komende tijd iedere dag een situatie waarin je zelfvertrouwen u in de steek liet: Wat was de situatie, wat gebeurde er? (Gebeurtenis) – Wat deed je? (Gedrag) – Wat voelde je toen? (Gevoel) – Wat dacht je? (Gedachte)

Tip 2. Heb helpende gedachten. Wanneer je een gebrek aan zelfvertrouwen hebt, zal je waarschijnlijk vaak niet-helpende gedachten hebben. ‘Ik kan het niet’ of ‘Iedereen vindt het stom als ik wat zeg’ zijn hier voorbeelden van. Deze gedachten zijn niet realistisch. Het is belangrijk om deze gedachten te leren ombuigen om weer een waarheidsgetrouw beeld van de werkelijkheid te krijgen en je zelfvertrouwen te ontwikkelen. Kortom, oefen om van deze niet-helpende gedachten, helpende gedachten te maken. Een helpende gedachte is positief en realistisch.

Tip 3. Ga uitdagingen niet uit de weg, maar maak kleine stapjes. Als je denkt dat je iets niet kunt, doe het dan toch. Heb een positieve verwachting van jezelf en stel een realistisch doel. Begin niet te moeilijk en zorg dat wat je gaat doen haalbaar is, zodat je dit met succes kunt afsluiten. Hierdoor ervaar je dat je iets heus wel kunt en weet je dat je het een volgende keer weer kunt. Wanneer je dit steeds vaker ervaart, zal je zelfvertrouwen groeien.

Tip 4. Weet wat je kwaliteiten zijn. Misschien heb je het idee dat je weinig zelf kunt of weinig zelf bereikt. Dit is niet zo, iedereen heeft zijn of haar kwaliteiten. Maak voor jezelf inzichtelijk wat jouw kwaliteiten en successen zijn. Doe dit door op te schrijven wat je goed kunt en welke doelen je hebt bereikt. Ook al heb je in het begin misschien het gevoel dat het maar kleine dingen zijn. Schrijf het ook op als je een complimentje van iemand krijgt.

Tip 5. Leer jezelf te accepteren zoals je bent. Ga uit van je eigen kracht. Iedereen is anders en dat is maar goed ook. Er zullen altijd mensen zijn die veel voelen voor jouw ideeën of mensen die minder met jouw ideeën hebben. En dat is prima. Wees je daarvan bewust.


Under pressur, van David Bowie en Annie Lennox gezongen in 1992 voor een concert in het Wembley stadion. De tekst zegt dat we onder druk staan en aan het einde van het lied, zingt Bowie: waarom kunnen we de liefde die ene kans niet meer geven, want de liefde daagt je uit om te leven!


Meditatie is luisteren naar wat er opstijgt in jezelf. Ervaar jij wel eens onrust in jezelf? Het gevoel van alles moeten? Werken, sporten, zorgen voor de mensen om je heen, social media bijhouden enz. Er is zoveel afleiding in het leven dat de aandacht van onze zintuigen naar buiten trekt. De onrust die we tegenwoordig ervaren heeft te maken met het ontbreken van contact met onze innerlijke stilte. Een gebrek aan contact met onszelf.

Even stil zijn is een goede eerste stap naar de ontmoeting met jezelf. Wie innerlijk stil is heeft aandacht voor wat uiteindelijk belangrijk is: verbondenheid, innerlijke rust, vriendschap met jezelf en liefde. In de stilte vind je de weg naar je innerlijke zelf. Momenten van innerlijke stilte zijn essentieel om goed te kunnen voelen hoe het met je gaat en om in te zien waar veranderingen wenselijk zijn. Wanneer je het contact met jezelf verliest, verlies je jezelf in de wereld. De mens weet elke dag meer en meer over de kosmos, computers en algoritmes en minder en minder over zichzelf. Wijsheid komt met het vermogen innerlijk stil te zijn en soms even je ogen te sluiten voor alle prikkels die op je afkomen. Zo kun je de stem van je hart weer horen!

Mediteren brengt je tot rust alhoewel, dat is wat mediteren zou moeten doen. Herken je dat? Dat juist wanneer je stil zit, je hoofd onrustig wordt? Hier hadden de yogi’s duizenden jaren geleden ook al last van. Het geheim uit de yogafilosofie om je geest rustig te krijgen is de mantra. Een mantra is een woord of zin dat steeds wordt herhaald tijdens een meditatie, je leest, luistert of zingt het woord of de zin mee. Het woord mantra komt uit het Sanskriet en het betekent letterlijk het bevrijden van het denken. Doordat je je aandacht richt op een woord of zin, geef je je denken een klusje tijdens het mediteren. Hierdoor dwaal je minder snel af. En kom je beter bij innerlijke stilte, zodat je beter kunt luisteren wat er in jezelf opstijgt.

Spreekt het je aan maar vind je het lastig of weet je niet waar te beginnen?
Iedere donderdagavond en vrijdagmorgen mediteren we gezamenlijk!
Hier is ruimte voor een overdenking, een mantra en even stilstaan bij jezelf. Weet je niet goed of het bij je past? Probeer het dan eens een maandje gratis uit. Je bent van harte welkom! pietvanderpluijm@hetnet.nl 


SPRONG IN HET DIEPE

 

het keuzemoment

de twijfel voor even

 

ik krabbel niet terug

maar ga gewoon

iets nieuws beleven

 

© Vian Moo www.fijnzinnigeteksten.nl


 

Goede vrijdag 15 April een avond vredeswandeling langs de watertappunten in Oosterhout. In het kader van ik vast, vast jij ook gaan we op Goede vrijdag wandelend langs een aantal nieuwe watertappunten van Brabant water in Oosterhout. Deze watertappunten noem ik gemakshalve nieuwe bronnen! Wat het in feite ook zijn! Het is een bijzondere dag om even stil te staan bij jouw eigen bronnen. Elke (watertappunt) bron staat voor een levensthema, zoals vertrouwen, vergeving, verdriet, ontkenning en liefde. We wandelen met gerichte opdrachten m.b.t. tot de levensthema’s. We lopen zowel in stilte als in dialoog met de ander.  En bij elke bron, deel ik een tekst die juist op goede vrijdag actueel is in de wereld van nu. Bij elke bron klinkt muziek die afgestemd is op het thema. Op deze wijze brengen we de watertappunten, onze levensthema’s in verbinding met het oude verhaal, wat nog steeds iedere dag actueel is. En we sluiten af met de meditatie van de Donkere Metten in de St. Jansbasiliek. Gezongen door het Schola Cantorum. We vertrekken om 19.00 uur en in onze tocht onderweg drinken we ergens thee en is er ruimte voor toilet. De donkere metten beginnen aansluitend om 21.15 uur tot 22.00 uur. Opgave is niet nodig. We vertrekken bij de bibliotheek, Theek 5 Torenstraat 8, 4901 EJ in Oosterhout. Piet van der Pluijm (63) heeft de afgelopen 25 jaar de wereld vrede activiteiten georganiseerd in Oosterhout en heeft veel ervaring met vredeswandelingen.


Het beste inzicht? Zelfinzicht! De grootste kennis? Zelfkennis! Het mooiste vertrouwen? Zelfvertrouwen! 


Zelfvertrouwen begint vooral op de lagere school en leerkracht Merijn Ruis heeft hier een hele mooie visie op, om lessen te gaan geven in geluk. 


Ontken nooit je eigenwaarde. Ook niet als je ergens niet in past. Ook niet als niet iedereen je leuk vindt. Ook niet als anderen je proberen te overtuigen van het tegendeel. Misschien ben je niet het juiste puzzelstukje in die puzzel. Maar pas je naadloos in een andere. Dat je niet past zegt niks over jou. Het zegt wat over de puzzel. Jij bent goed zoals je bent. Je hoeft niet te veranderen. Als je dat niet wilt. Er is een reden waarom jij, jij bent. Zie je eigen onderweg zijn. Waardeer je eigen kracht. Je hoeft niet perfect te zijn. Niemand is dat.

Jij bent prachtig zoals je bent. Je bent uniek. Er is er maar één zoals jij. In het grote plan van het universum heb ook jij je eigen plekje. In dat grote plan past jouw puzzelstukje perfect. Daar hoor jij in het grotere geheel. Wees jij nou maar jezelf. Met al jouw onvolkomenheden. En met al jouw goede bedoelingen en kracht. Ook jij bent een pareltje in deze wereld. Ook jij bent een schitterende ziel onderweg.


Vertrouwen vult je leven, vertrouwen leer je jezelf grotendeels aan. Vertrouwen is jezelf rust geven. Wie vertrouwt, durft te experimenteren en te geloven in zichzelf. 


Have a Little Faith in Me is het eerste nummer dat John Hiatt schreef nadat hij volledig was afgekickt van zijn drugs- en alcoholverslavingen, wat hem al zijn huwelijk en meerdere contracten bij platenmaatschappijen had gekost. Het kan soms even duren in een mensenleven voordat je wakker wordt! John Hiatt laat zien dat je altijd opnieuw kan beginnen! Houd vertrouwen in jezelf! Geluk is tevreden zijn met jezelf zonder de goedkeuring van een ander.


Het Zaadje. Wanneer je een zaadje in de grond plant, ziet het er uit als ieder ander zaad, bruin en uitgedroogd en het lijkt of er geen levenskracht in zit. Desalniettemin stop je het met vertrouwen in de grond en zal het op de juiste tijd gaan groeien. Het zaadje weet wat het worden zal. Jij weet alleen maar wat je in de grond gestopt hebt door wat er op het pakje stond. Je vertrouwt erop dat die specifieke plant zal groeien uit dat specifieke zaadje en zo gebeurt dat ook. Zo werkt het ook met onze ideeën en gedachten. Wanneer je de juiste ideeën en gedachten in je denken plant, doe het dan in volledig vertrouwen. Wetend dat alleen dan het beste uit die ideeën en gedachten zal ontspringen. Op deze manier kun je veel tot stand brengen. Het is de innerlijke kracht in iedereen die het werk voor je doet, de kunst is erop vertrouwen. Vertrouw op jouw inzicht, creativiteit, doorzettingsvermogen en jouw talent.Houd eerst van jezelf en alles zal op zijn plek vallen. Zodra je jezelf echt waardeert, kun je mooie dingen realiseren.
(Lucille Ball)


Wat definieert je? Een bijzondere boodschap van iemand die fysieke klachten had. Deze klachten hebben hem bij de natuur en zijn zelfvertrouwen gebracht! 


16 Maart zijn weer de gemeenteraadsverkiezingen. Laat je stem gelden. Ik stem op Groen Links omdat ik een betaalbare woning voor iedereen wil, een fijne en groene leefomgeving, een eerlijke aanpak van de klimaatcrisis en een betere inkomensgelijkheid. Het maakt niet uit op wie je stemt, als je maar gaat stemmen! 


Deze maand een gesprek met Kees van Vugt (69 jaar) in de podcast. Kees is gestart als beroepskeuze-adviseur. Daarna heeft hij jarenlang gewerkt als zelfstandig organisatie-adviseur en als coach van veranderingsprocessen in allerlei organisaties. Samen met zijn vrouw Thea is hij eigenaar geweest van de inspirerende nieuwetijdswinkel Delphius. Net als Thea verzorgt hij consulten met betrekking tot persoonlijke ontwikkeling. Dat doen ze zowel samen als apart. Kees heeft er op dit gebied veel opleiding, tijd en bijzondere ervaringen opzitten. De podcast duurt 26 minuten. Klik op het driehoekje op de onderstaand balk.


Een oester. Een oester uit het Hollands Nauw, kwam bij de dokter, met zijn vrouw. Mijn man, zo sprak zijn echtgenote, mijn man is altijd zo gesloten. Hij is heel lief hoor, daar niet van, maar ‘k heb er zo weinig an.                      Hij sluit zich op in zijn twee schelpen en zegt: ik kan het ook niet helpen, het is nu eenmaal mijn natuur. Dat kan wel zijn, maar op den duur dan wordt het saai, dat hele stille. Och dokter, ik zou dolgraag willen dat u eens ernstig met hem sprak en hem voorzichtig openbrak.

De dokter fronste lang zijn voorhoofd en zei: dat lijkt mij ongeoorloofd, maar vindt meneer het een probleem als ik een röntgenfoto neem? De oester zweeg in alle talen. De dokter ging zijn toestel halen. Wie zwijgt stemt toe, dus komt u maar. Het is in één minuutje klaar. Ziezo de foto is genomen. Als u er even bij wilt komen…Wat zie ik daar? Och lieve help, u hebt een parel in uw schelp! Geen kleintje, nee, een hele grote! Dus daarom bent u zo gesloten. U denkt gewoon de hele tijd: straks raak ik nog mijn parel kwijt. Dat had de dokter goed gesnopen. Héél langzaam ging de oester open. Heel zacht ontsloot hij zich en zie: daar lag de mooiste parel die er ooit op aarde is gevonden. Een onvoorstelbaar grote, ronde.

Zijn vrouw was zichtbaar aangedaan en liet een zilte oestertraan. Ze riep, van vreugde buiten zinnen: Je bent zo mooi, zo mooi van binnen! De oester zuchtte zachtjes: schat, ‘k wist niet dat ik het in mij had. Hij nam haar teder in zijn schelpen en zei: ik kon het echt niet helpen. Ik wilde wel, maar ’t ging niet, heus. De dokter snoot ontroerd zijn neus. Hij zei: ik raad u aan, heer oester: ga door met opengaan en koester met zorg en niet door angst geplaagd de parel die u in zich draagt. (anoniem).


3 Reacties

 • monique van de laar,
  Geplaatst 1 maart 2022 18:50

  Wat een héérlijke, ontroerende, prachtige en kráchtige filmpjes en liedjes heb je geplaatst in deze NB. Ik geniet ….en stuur Licht de wereld in

 • Rianne Verkooijen,
  Geplaatst 5 maart 2022 16:52

  Fijne nieuwsbrief. Mooie gedachten en Inzichten over zelfvertrouwen. Bedankt Piet

 • jacqueline,
  Geplaatst 11 april 2022 20:13

  Dankjewel,omdat ik vond wat ik iwlde vinden.

Plaats reactie