Nieuwsbrief Februari 2022

Het geschenk in een bijzondere situatie. Iedereen ervaart weleens in zijn leven een gebeurtenis die je zeer diep aangrijpt. Zo kan de confrontatie met ziekte en lijden fungeren als een vergrootglas voor zaken waar je in het gewone leven aan voorbijgaat en als een geluidsversterker voor de stemmen die je voorheen niet hoorde.  Zo’n moment ervaarde ik bij het sterfbed van mijn vader. Ik heb altijd gedacht dat ik vader was geworden toen ik aan het kraambed stond bij de geboorte van mijn eerste kind. Maar toen ik aan het sterfbed van mijn vader zat, besefte ik dat je pas begrijpt wat vaderschap allemaal betekent als je aan het sterfbed van je vader hebt gezeten.


Vreugde in kijken en begrijpen is het mooiste geschenk van de natuur. Albert Einstein. 


Ik ben al bijna 40 jaar fan van James Taylor, hij heeft daarom ook al vaak in de nieuwsbrief gestaan. Ook nu in de corona tijd trad James vaak thuis op in zijn eigen studio. Afgelopen zomer gaf hij op een live concert met zijn 20 jarige zoon Henry. Geschenken hebben vaak niets te maken met dure cadeaus of het winnen van de loterij. Je hoeft alleen je ogen te sluiten en te ontvangen……. 


Jacqueline Etman, sedert 6 jaar columniste van de nieuwsbrief, getrouwd met Ton, moeder van Maud, werkzaam geweest als doktersassistente, volgde daarnaast onderwijs in de sociale dienstverlening en het maatschappelijk werk en studeerde op latere leeftijd af in de theologie als geestelijk verzorger/pastoraal werker. Schrijven, zingen en cabaret hebben een speciaal plekje bij haar. Haar column is gelijk aan het maandelijkse thema, klik op de link: column 84Het grootste geschenk dat je iemand kan geven is oprechte aandacht.


Met een aandachtige ademhaling kondig ik het overlijden aan van leraar, Thich Nhat Hanh. Hij overleed op 22 januari 2022 in Vietnam, op 95-jarige leeftijd. Hij is een uitzonderlijke leraar geweest, wiens vrede, teder mededogen en heldere wijsheid het leven van miljoenen heeft geraakt. Of we hem nu op retraites zijn tegengekomen of via zijn boeken en online lezingen, of gewoon door het verhaal van zijn ongelooflijk leven, hij heeft het Boeddhisme op zijn eigen unieke, eenvoudige wijze voor iedereen toegankelijk gemaakt. Hij is de grondlegger van de mindfulness meditatie. Zijn boekje: Vrede aanraken uit 1992, heeft mij al veel vredevolle momenten geschonken. Sindsdien ben ik fan deze bijzondere persoon! Thich Nhat Hanh, bedankt voor al je wijsheid, je mooie meditaties, je vredesboodschappen, je boeken, je online lezingen en quotes, zoals deze: Er is geen falen en er is geen succes in het leven, er is alleen ervaring. Vrede vind je van binnen!


Het geschenk als je de blik van de ander werkelijk ontmoet. Het is in de jaren ’90 mijn nicht Diny, vernoemd naar mijn moeder, ligt op 48 jarige leeftijd opgenomen in het verzorgingstehuis de Riethorst in Geertruidenberg. Om de veertien dagen, op vrijdagmiddag ging ik met mijn moeder bij haar op bezoek. Zij was destijds de eerste patiënt met de ziekte van Huntington in dat verzorgingstehuis.

De ziekte van Huntington is een erfelijke hersenaandoening, waarbij de klachten steeds erger worden. Je lichaam maakt bewegingen terwijl je dat niet wilt. Praten en slikken kan moeilijker worden. Ook je gedrag verandert. Je wordt bijvoorbeeld somber, angstig of bent snel boos. Ons ritueel tijdens het bezoek in het begin was dat we haar meenamen naar de weekmarkt in Geertruidenberg. Op een bepaald moment kon dat niet meer en namen we haar mee naar de bezoekersruimte.  wij dronken koffie en ik voedde met een lepeltje een ijsje aan Diny. Toen ze op een speciale afdeling kwam te liggen, kon ook dit niet meer. Wij kregen op deze afdeling op een bijzondere en inspirerende les over de manier hoe wij met Diny om konden gaan ook al leek het alsof ze het niet meer begreep.  

Diny lag dan inmiddels in de foetushouding. Omdat het proces zo sluipend ging en wij er er om de veertien dagen waren, groeiden we ook vanzelf met haar aftakelingsproces mee. Diny was al lang niet meer aanspreekbaar, maar als we binnen kwamen en we keken naar haar ogen, dan zagen we Diny. Haar lichaam kon ze nauwelijks bewegen, maar wel kwam er altijd die traan als ze ons zag en ook wij kregen dan tranen in de ogen. Mijn moeder en ik voerden het gesprek en we betrokken Diny daarbij als actieve toehoorder, hoewel ze niets meer kon zeggen. We spraken over vroeger, hoe het met ons ging en we bleven haar zoveel mogelijk aankijken.

En daar ontdekte ik dat de ogen van iemand die lijdt, die niet meer fysiek kan functioneren, ongeschonden blijven, ogen hebben geen leeftijd, je sterft met de ogen die je als kind al had, hier ontdekte ik samen met mijn moeder het mysterie van de ogen. Diny heeft de verhuizing naar het speciale verzorgingstehuis voor de ziekte van Huntington de Kloosterhoeve in Raamsdonksveer niet meer meegemaakt, maar ze heeft op mij en mijn moeder een onmisbare en onvergetelijke indruk achter gelaten. En als ik dan met mijn moeder na een bezoek naar auto liep, keken we elkaar niet aan, we zeiden niets tegen elkaar, we slaakten een diepe zucht en onze ogen waren gevuld met tranen, van verdriet, maar ook van dankbaarheid en liefde. Dank je wel Diny!


Opgroeien wetend dat je geliefd bent, is verbazingwekkend. Het is een enorm geschenk voor een kind. Garey Zukav.


Mercedes Bahleda komt uit New York en zingt de sterren van de hemel. Ferenz Kallos is de componist van dit nummer. Sluit je ogen en luister naar dit mooie geschenk! 


Lezen in Tibetaanse boek van leven en sterven, waarom? Wat brengt dat? We zijn hiermee in 2012 in de Mariakerk begonnen. Nu lezen we nog ieder halfjaar 4 x gezamenlijk op dinsdagmiddag in dit bijzondere boek. De data voor het komende najaar zijn op dinsdagmiddag: 26 April, 17 Mei, 7 Juni en 28 Juni. Kosten zijn 7.50 per keer of 25 euro ineens. Aanvang 14.00 t/m 16.00 uur. De locatie Ridderstraat 71 in Oosterhout. Je bent van harte welkom! Geef je wel even op via telnr. 06-25276590 (ook als je twijfelt) (Piet van der Pluijm). Informatie lezen in het boek


Vastwel is een van de initiatieven van het Leer- en Inspiratiehuis van het Sint Catharinadal in Oosterhout. Steeds meer mensen laveren, zoeken verbinding met zichzelf en met anderen, willen bewuster keuzes maken. VASTWEL wil jaarlijks in de vastenperiode, van Carnaval tot Pasen, mensen inspireren om gedurende deze veertig dagen ieder op de eigen manier hiermee aan de slag te gaan.  Dit jaar heeft Vastwel voor het vierde jaar een eigentijds programma. Nu met als thema: Macht & Mededogen. Ook wij werken samen met VASTWEL en o.a. op 15 april a.s. (Goede Vrijdag)  verzorgen wij een verbindende Vredeswandeling.

De Vastenperiode start op 2 maart, maar de opening vindt plaats op woensdag 23 februari a.s. met een gratis openbare bijeenkomst op het Mgr Frencken. Het thema wordt geïntroduceerd door de verhalen van inspirerende sprekers als Paul Depla (Burgemeester van Breda), Malou Pheninckx, (Olympisch hockeykampioen)  Geert Kollau, (kunstenaar en eigenaar van kunstpodium MOYA) en Cindy Kremers (docent Mgr. Frencken). Robin van der Helm presenteert dit eigentijdse programma. Aanvang 19.30 uur, gratis toegang, vooraf aanmelden via een mail aan vastwel.life@gmail.com is noodzakelijk. In onze volgende nieuwbrief zal het hele Vastwel programma staan. In de komende week wordt u o.a. via de website van Vastwel, Weekblad Oosterhout, Bn destem, Instagram en Facebook etc. tijdig geïnformeerd over het programma.

 Je geest houdt je gevangen, de sleutel zit in je zak.
Desmond Tutu.


De grootste illusie. Een van de grootste menselijke illusies is dat we denken te weten waar het leven om gaat. Of zoals John Lennon poëtisch uitdrukte: life is what happens to you while you’re busy making other plans. We zijn druk bezig om op te groeien, te studeren, carrière te maken, gezinnen te vormen, oud te worden en te zorgen dat we zin in ons leven hebben en zin aan ons leven te geven. Maar of we daarmee een idee hebben van waar het leven werkelijk om draait? Het bizarre is, dat de zin van ons leven ons vaak pas onthuld wordt ná ons leven. De duizenden verslagen van mensen die terug kwamen uit de dood getuigen van iets waar we vaak zó aan voorbij zijn gegaan in ons leven. De waan van de dag spint een sluier over ons bewustzijn, die verhult waar het werkelijk om draait. Mensen die de dood in de ogen hebben gezien en voor wie de sluier even is opgelicht, zijn zoals zelfs wetenschappelijk is aangetoond nooit meer dezelfde. Ze transformeren vaak in zachte, liefhebbende wezens. Maar wat hebben zij gezien? En wat kunnen we van hen leren? Licht aan het eind van de tunnel?

De afgelopen decennia is de kwaliteit van de medische zorg ongelooflijk verbeterd, waardoor er veel meer mensen uit de dood terugkeren. Mensen die daarvoor ten dode opgeschreven waren, keren halverwege de reis weer huiswaarts. Hun ervaring begint meestal met de ervaring van een lange, donkere tunnel. Aan het einde van die tunnel gloort licht. De reiziger wordt als het ware naar dit licht toegetrokken. Aan het eind van de tunnel wachten dierbare overleden zielen, die de reiziger begeleiden om in het licht te komen. Het is een licht dat het totale bewustzijn doordrenkt met liefde en compassie. Iemand die dit licht ontmoette beschreef het als de ervaring van: ‘de duizend mooiste gebeurtenissen in je leven vermenigvuldigt met een miljoen’. Op dit moment komt de pijnlijke waarheid vaak naar boven, de illusie waar we het eerder over hadden nl. dat de reiziger beseft dat het leven over heel andere zaken ging dan zij/ hij dacht. Sterker nog, het leven blijkt helemaal niet te gaan over wat wij denken. Het blijkt te gaan over wat wij voelen, vooral wat wij voelen in de vele contacten die we in dit leven zijn aangegaan. Hoe je geleefd hebt, heeft alles te maken met of je vanuit je hart of vanuit je hoofd hebt geleefd. Heb je vooral aan jezelf gedacht, of was je er ook liefdevol voor anderen? Heb je jouw gave, liefde, zorg en genegenheid kunnen delen? Heb je jouw geschenken mogen en kunnen uitpakken in dit leven? Welke mensen zijn voor jou een geschenk geweest? En welke activiteiten geven jou energie? Waar? Wanneer? En leg ze vast in jouw hart en koester jouw geschenken! Een juist moment verleent een klein geschenk bijzondere waarde.


In het lied Bright eyes, van Art Garfunkel wordt als het ware het stervensproces bezongen. Hoe mooi en vrolijk het filmpje ook is gemaakt, hij bezingt de heldere ogen die langzaam uitdoven en hij zingt dat we allemaal drijven op de rivier des doods en stroomafwaarts gaan en zich dan afvraagt? Is dit leven een droom? 


Kennismaking geweldloze communicatie op vrijdagavond 11 en zaterdag 12 Maart. De geweldloze communicatie is effectief bij het oplossen van conflicten, in de opvoeding, het eigen groeiproces, in relaties en op het werk. Deze tweedaagse kennismaking met de geweldloze communicatie wordt verzorgd door yoga- en ontspanningsdocent Piet van der Pluim. Datum: vrijdagavond 11 maart van 20.00 tot 22.00 uur en zaterdagochtend 12 maart van 09.00 en tot 16.00 uur. Plaats: Ridderstraat 71 in Oosterhout. Kosten 75 euro,  eigen lunchpakket meenemen, voor thee en koffie wordt gezorgd, inclusief syllabus. Tussen de middag maken we een kleine wandeling. Voor alle informatie en opgave: pietvanderpluijm@hetnet.nl  Informatie Workshop Geweldloos Communiceren


Het grootste geschenk dat je aan anderen kunt geven is het geschenk van onvoorwaardelijke liefde en acceptatie.


 

Jacobine Geel voert een bijzonder en uitgebreid gesprek met de gevierde Amerikaanse psychotherapeut dr. Edith Eger. Ze overleefde ternauwernood het vernietigingskamp Auschwitz, waar ze moest dansen voor de beruchte dokter Josef Mengele. De inmiddels 93-jarige Edith Eva Eger schreef het indrukwekkende boek over haar oorlogsherinneringen De Keuze- Leven in vrijheid. Onlangs verscheen haar nieuwe boek Het Geschenk. 12 lessen die je leven kunnen redden. Jacobine praat met Edith Eger over haar levensgeschiedenis en de inspirerende levenslessen die ze mee wil geven.

Als je geïnteresseerd bent: koop je boek bij de plaatselijke boekhandel! 


MET BEIDE HANDEN

jouw geschenk

een persoonlijk gebaar

ik pak het uit

kijk er naar

en voel

jouw moeite

jouw tijd

jouw speciale

genegenheid

 

© Vian Moo www.fijnzinnigeteksten.nl

 


Er was een man die vier zonen had. Hij wilde dat zijn zonen leerden om niet te snel dingen te beoordelen. Dus stuurde hij ze elk op een zoektocht. De opdracht was om te gaan kijken naar een perenboom die ver weg stond. De eerste zoon ging in de winter, de tweede in de lente, de derde in de zomer, en de jongste zoon in de herfst. Toen ze allemaal weg waren en terugkwamen, riep hij ze bij elkaar om te beschrijven wat ze gezien hadden. De eerste zoon zei dat de boom lelijk , gebogen en verwrongen was. De tweede zoon zei van niet, hij was bedekt met groene knoppen en vol van belofte. De derde zoon was het er niet mee eens; hij zei dat de boom overladen was met bloesems die zo zoet roken en er zo mooi uitzagen dat het het sierlijkste was dat hij ooit had gezien. De laatste zoon was het met hen allen oneens; hij zei dat de boom rijp was en vol fruit hing, vol van leven en vervulling.

De man legde toen aan zijn zonen uit dat ze allemaal gelijk hadden, omdat ze elk slechts één seizoen in het leven van de boom hadden gezien. Hij vertelde hen dat je een boom of een persoon, niet kan beoordelen op slechts één seizoen en dat de essentie van wie ze zijn en het plezier, de vreugde en de liefde die uit dat leven voortkomen, alleen kan worden gemeten aan het einde, wanneer alle seizoenen zijn voltooid. Als je het opgeeft als het winter is, mis je de belofte van de lente, de schoonheid van de zomer, de vervulling van de herfst. Laat niet de pijn van één seizoen de vreugde van de rest vernietigen. Beoordeel het leven niet op basis van één moeilijk seizoen. Houd vol in de moeilijke periodes en betere tijden zullen zeker een keer komen. Rumi.Gezondheid is het grootste geschenk, tevredenheid de grootste rijkdom, trouw de beste relatie. 


Een van mijn grootste geschenken is mijn yogapraktijk! Dit jaar is mijn zevenendertigste jaar en ik geef nog iedere dag met zeer veel plezier en passie deze lessen. Deze mevrouw is 95 jaar en doet nog dagelijks haar yogaoefeningen. 


Zou je getrouwd willen zijn met jezelf? Edith Eger.


Geef jezelf een coaching cadeau! Ik werk in mijn coaching praktijk met vier principes. De eerste is: Aangeleerde hulpeloosheid en dat houdt in dat we meestal lijden als we geloven dat we geen macht hebben over ons leven, dat we niets kunnen doen om onze situatie te verbeteren. We groeien als we aangeleerd optimisme weten in te zetten, zoals veerkracht en het vermogen om betekenis en richting te geven aan je leven. Het tweede principe komt uit de cognitieve gedragstherapie en hierin wordt er van uitgegaan dat onze gedachten onze gevoelens en gedrag creëren. Om schadelijk, gestoord of zelfs ondermijnend gedrag te veranderen, dienen we onze gedachten te veranderen. We mogen onze negatieve overtuigingen vervangen door overtuigingen die goed zijn voor onze groei. Bij het derde principe is onvoorwaardelijke positieve eigenwaarde heel belangrijk. Veel van ons lijden komt voort uit onze misvatting dat mensen niet van ons  houden als we oprecht zijn. We denken dat we onze ware ik moeten ontkennen of verbergen om goedkeuring van anderen te kunnen ontvangen. En bij het vierde principe ga ik er vanuit dat onze ergste ervaringen onze beste leerschool zijn. Zij kunnen tot  onverwachte ontdekkingen leiden en onze ogen openen voor nieuwe mogelijkheden en perspectieven. Ik werk met de adem.  Stress- en angstregulatie, tekeninganalyse en met de kracht van de verbindende geweldloze communicatie. We veranderen niet totdat we er klaar voor zijn? Een coaching kost 60 euro en duurt 1.5 uur. pietvanderpluijm@hetnet.nl of 06-25276590.Iedere dag is een geschenk, vergeet het niet uit te pakken! 


Je komt pas thuis als je thuis komt in jezelf. Lied van Stef Bos uit programma “Serenade van Stef”. De 60 jarige Carmalieter monnik Jos runt samen met nog een broeder een klooster op het eiland Schiermonnikoog. Broeder Jos, is in de Paulusabdij begonnen met zijn levensroeping. 


Goede vrijdag 15 April een avond vredeswandeling langs de watertappunten in Oosterhout. In het kader van ik vast, vast jij ook gaan we op Goede vrijdag wandelend langs een aantal nieuwe watertappunten van Brabant water in Oosterhout. Deze watertappunten noem ik gemakshalve nieuwe bronnen! Wat het in feite ook zijn! Het is een bijzondere dag om even stil te staan bij jouw eigen bronnen. Elke (watertappunt) bron staat voor een levensthema, zoals vertrouwen, vergeving, verdriet, ontkenning en liefde. We wandelen met gerichte opdrachten m.b.t. tot de levensthema’s. We lopen zowel in stilte als in dialoog met de ander.  En bij elke bron, deel ik een tekst die juist op goede vrijdag actueel is in de wereld van nu. Bij elke bron klinkt muziek die afgestemd is op het thema. Op deze wijze brengen we de watertappunten, onze levensthema’s in verbinding met het oude verhaal, wat nog steeds iedere dag actueel is. En we sluiten af met de meditatie van de Donkere Metten in de St. Jansbasiliek. Gezongen door het Schola Cantorum. We vertrekken om 19.00 uur en in onze tocht onderweg drinken we ergens koffie of thee en is er ruimte voor toilet. De donkere metten beginnen aansluitend om 21.15 uur tot 22.00 uur. Opgave is niet nodig. We vertrekken bij de bibliotheek, Theek 5 Torenstraat 8, 4901 EJ in Oosterhout. Piet van der Pluijm (63) heeft de afgelopen 25 jaar de wereld vrede activiteiten georganiseerd in Oosterhout en heeft veel ervaring met vredeswandelingen.

 

 

Meditatie is ook een geschenk!  Meditatie is als het ware luisteren naar wat er opstijgt uit jezelf. Zwijgen is de eerste stap naar de ontmoeting met jezelf. Wie innerlijk stil is, heeft aandacht voor wat uiteindelijk belangrijk is zoals: verbondenheid, innerlijke rust, zelfvertrouwen, liefde. Stilte is ruimte scheppen en zich bevrijden van de ballast van indrukken, van verlangens en van bezit. Ze ontsluit het terrein waar de zin en betekenis in het menselijke bestaan verborgen liggen. In de stilte vind je de weg naar je innerlijke zelf.

De mens weet elke dag meer en meer over de wereld en de kosmos en minder over zichzelf. Jongeren kijken gemiddeld 7 uur naar hun scherm, volwassenen gemiddeld 5.5 uur. Ontspanning komt met het vermogen innerlijke stil te zijn en soms even je ogen te sluiten voor de vele prikkels die op je af komen.

Meditatie is jezelf even terugtrekken, je kunt het alleen en je kunt met een groep mediteren. Mediteren is een bron van innerlijke rust en creativiteit. Het brengt je met je aandacht naar binnen, dat betekent dat je op zoek gaat naar je eigen waarden, ontspanning en drijfveren die jouw leven richting geven. Meditatie draag bij aan innerlijke wijsheid en acceptatie van je eigen onderweg zijn.

Iedere donderdagavond en vrijdagmorgen is er een meditatie waar je vrijblijvend aan kunt deelnemen. Hier krijg je de kans en ruimte om te ervaren wat meditatie voor jou kan betekenen. De meditatie duurt een uur en ik werk met een handgebaar, met mantra’s en met korte teksten. En natuurlijk met stilte! Donderdagavond 20.00 uur bij de Gecroonde Bel, Bredaseweg 106a of vrijdagmorgen Ridderstraat 71. De kosten zijn 28 euro per maand en je mag een maand proef draaien.


Eten waar je blij van wordt …….Graag wil ik me even voorstellen. Mijn naam is Agnes Goderie, 54 jaar, geboren en getogen in Zeeland en op mijn 19e verhuisd naar Noord-Brabant. Momenteel woon ik in Rijsbergen met mijn 2 dochters, Liselotte (18) en Rozemarijn (16). Ik ben een gepassioneerd kok en voel me vereerd dat ik mijn stukje in deze nieuwsbrief mag delen. Van jongs af aan heb ik interesse voor alles wat met eten te maken heeft en ben nu eindelijk waar ik wil zijn. Na 15 jaar in het bedrijfsleven te hebben gewerkt, besloot ik uiteindelijk om de horeca in te gaan en heb ook mijn koksdiploma behaald. Het was een tijd van hard werken, onder druk én er was weinig ruimte voor liefde in het eten. Vanuit mijn hoofd paste het, echter niet vanuit mijn hart. Het gaf mij geen voldoening. Ik miste diepgang en bleef zelf ook aan de oppervlakte. Ik had wel ideeën om zelf iets te ondernemen, maar durfde zelf niet op de voorgrond te gaan staan, oftewel in het licht te treden.

Enige tijd geleden is dat duidelijk veranderd. Alles valt nu op zijn plaats. Ik heb kennisgemaakt met de Vedische keuken. Er is een wereld voor mij opengegaan qua smaken, geuren en kleuren. Eindelijk ruimte voor mijn passie; koken vanuit mijn hart. De Vedische keuken is een 5000 jaar oude yogakeuken, gebaseerd op India’s eeuwenoude gezondheidsleer, de Ayurveda. Gezond voor lichaam en geest. Uniek in eenvoud en 100% vegetarisch. Deze keuken biedt ook vele mogelijkheden om heerlijk veganistisch en glutenvrij te koken. Ik kook zoveel mogelijk biologisch en het liefst met groenten die het seizoen te bieden heeft. Het is echt een keuken die past in deze tijd. Eten waar je blij van wordt, wie wil dat niet?

Graag wil ik mijn enthousiasme met anderen delen. Ik ben op zoek naar mogelijkheden om mezelf via mijn passie met anderen te verbinden. Anderen de puurheid van de Vedische keuken laten ervaren. Ik wil graag koken voor yogascholen, spirituele centra, retraites, gewoon in een huiselijke kring, kortom voor mensen die bewust in het leven staan. Op dit moment werk ik nog aan mijn website (Food=Love). Voor meer informatie kan je met mij contact opnemen via telefoonnummer:  06 43 28 46 84 of per mail: goderieagnes@gmail.com


Podcast met Corrie Deuling, 60 jaar, wonend in Raamsdonksveer. Zij werkt 24 uur als doktersassistente, is actief vrijwilligster in de Geertruidskerk en is 2,5 jaar geleden haar man verloren. Corrie kan zichzelf goed een geschenk geven! Luister je mee? Gewoon op het driehoekje drukken aan het begin van de geluidsbalk. 


Een van de veler reacties op de online ontspanningscursus: Als ik de online ontspanningscursus een cijfer zou mogen geven dan geef ik een 9. Als ik globaal erop terugkijk dan denk ik van VEEL naar HEEL. Wat was het veel: veel begrippen, veel stof om te lezen, veel arbeid die jij eraan besteed hebt. Het was reuze interessant, maar soms zoveel dat ik het in kleine stukjes tot me moest laten komen om het goed te kunnen opnemen. Meteen bij de eerste les werd ik geconfronteerd met mezelf, ik zag wat belangrijk voor mij was en waar ik nog aan kon werken. De adem les was heel prettig en ontspannend. Geweldloze communicatie vond ik heel leerzaam, maar had wel moeite met oordelen. Ook interessant vond ik de polyvagaal theorie, maar er zaten voor mij zoveel nieuwe termen bij dat ik vaak moest terugkijken om de termen te onthouden. verder dacht ik daar ook wel eens: maar dat doe je toch automatisch vanzelf. De les over rouwen vond ik heel mooi en herkenbaar, iets om op terug te vallen indien van toepassing. De laatste les HEEL was voor mij het prettigste, daar viel alles mooi in elkaar. het was allemaal zo herkenbaar en ik was het er roerend mee eens. De ontspanningscursus is voor mij een cursus die je niet eenmalig moet doornemen, maar waar je regelmatig op kunt terugvallen, de cursus geeft houvast en biedt rust. Dank voor dit mooie geschenk. Hartelijke groet, Truus Keij. https://www.werkenaaninnerlijkevrede.nl/inschrijfformulier-ontspanningscursus/?preview=tru 


Lenny Kuhr, zingt; ik ben nog steeds een troubadour op haar nieuwe C.D. Op 27 maart treedt ze op in het witte kerkje in Terheijden. www.wittekerkjeterheijden.nl Lenny is voor mij ook een groot geschenk! 


Beste nieuwsbrieflezers, in de komende nieuwsbrieven komen elke keer 3 afleveringen van het luisterboek: Met nieuwe ogen. Als je geen Spotify hebt, maar wel een Apple telefoon of tablet dan kun je onder Apple podcasts ook naar het luisterboek luisteren, gewoon bij zoeken: werken aan innerlijke vrede invullen. En de juiste aflevering aan klikken. 


2 Reacties

 • Marga,
  Geplaatst 1 februari 2022 15:23

  Sinds de dood van Thich Nhat Hahn zijn er ceremonies in Hue, in het klooster waar hij de laatste jaren weer woonde. Alles is gefilmd. Te bekijken op You Tube.

 • José Spaan,
  Geplaatst 11 februari 2022 16:54

  Beste Piet,
  Oprechte dank voor jouw inspirerende nieuwsbrieven.
  Altijd mooie muziek en mooie betekenisvolle verhalen. Deze keer werd ik geraakt door het verhaal van Edith Eva Eger. Wat een mooi mens. Zoveel wijsheid.
  De nieuwsbrief is voor mij een cadeau.

Plaats reactie