Nieuwsbrief Oktober 2021

Dit kunstwerk is gemaakt door Anisch Kapoor, geboren in India, Bombay (1954). Hij wil met zijn werk het onbenoembare voelbaar maken. Hij bespeelt onze zintuigen met sculpturen waarin begrippen als materie en leegte, licht en donker, onder en boven op losse groeven worden gezet. 

Geluk bestaat uit drie dingen: Iets om van te houden, iets om te doen en iets om op te hopen. Door te hopen kun je over de toekomst fantaseren en je verheugen. Hoop is uitgesteld verlangen, iets dat je graag zou zien gebeuren, maar waarvan je ook accepteert dat het er nu nog niet is. En of je nou gelovig bent of niet, allemaal hebben we een idee dat we, als we bepaalde dingen doen of laten, ooit weer in een toestand zullen komen van gelukzaligheid. We hebben net de Olympische spelen gehad en sporters zijn hier goed in, maar ook kunstenaars zijn vaak bijzonder goed in staat om in hun werk vorm te geven aan dat verlangen. In de daad van het oefenen of van het creëren zelf schuilt al zoveel hoop. Het is niet voor niets dat de bekende kunstschilder Gerhard Richter schreef: Kunst is de hoogste vorm van hoop! En hoop kunnen we nu wel gebruiken in dit coronatijdperk.

Optimistische mensen ervaren meer hoop dan pessimistische mensen. Want als je optimistisch bent, ga je eerder uit van mogelijkheden dan van problemen. Het lijkt dat optimistische mensen meer vertrouwen hebben dat hun wensen uit zullen komen. Pessimistische mensen zullen er eerder vanuit gaan dat het toch niet lukt en geven daardoor eerder op. Zonder hoop kun je vast komen te zitten in gevoelens van moedeloosheid en onverschilligheid. Pessimistische gedachten werpen blokkades op in je mogelijkheden. Je gaat er vanuit dat iets niet lukt of dat het geluk niet op je pad zal komen. Daar anticipeer je op met als gevolg dat je eerder afhaakt of geen initiatieven neemt. Daarnaast geeft het vaak stress omdat het voelt alsof het leven je tegenwerkt. Terwijl je juist hoop wilt hebben en je je verlangens wilt volgen. Maar het komt er eigenlijk op neer dat je jezelf in de weg staat. Hoop is verbonden met je verlangens voor de toekomst. Bijvoorbeeld je verlangen naar een goede gezondheid, een fijne relatie, leuk werk of kinderen. De motor van je hoop bestaat uit positieve gedachten en mooie toekomstfantasieën. Door de hoop kun je je verheugen op de toekomst. Daarnaast geeft hoop je moed en energie om in actie te komen, zodat je je verlangens kunt verwezenlijken. Wanneer je hoop hebt, zal je eerder doorzetten en vertrouwen hebben dat het gehoopte werkelijkheid wordt.


Jacqueline Etman, sedert 6 jaar columniste van de nieuwsbrief, getrouwd met Ton, moeder van Maud, werkzaam geweest als doktersassistente, volgde daarnaast onderwijs in de sociale dienstverlening en het maatschappelijk werk en studeerde op latere leeftijd af in de theologie als geestelijk verzorger/pastoraal werker. Schrijven, zingen en cabaret hebben een speciaal plekje bij haar. Haar column is gelijk aan het maandelijkse thema, klik op de link: column 80


Zuster is een  bekend lied van Kommil Foo en dit is een populair Belgisch duo en in het programma: Liefde voor muziek, zingt Ilse de Lange dit mooie bijzondere nummer. Het nummer schetst zo mooi dat we allemaal weleens de behoefte of de nood hebben om gered te worden, hier is het iemand die te weinig heeft geïnvesteerd in de relatie en dan kan er dit gebeuren. Zuster kus me, neem me met je mee. Sla je zachte armen om me heen en voer me naar een oord waar je vergeet, wat je ook deed. Zuster, neem me mee en breng me mijlenver van hier, draag me, zuster, maak me passagier, in je armen kan ik weerloos zijn, bezweer de pijn. Zuster, neem me mee, ik smeek je, breng me verder weg van haar, doe me vergeten wie, hoe of waar, opdat ik nooit nog denken zou dat ik zielsveel van haar hou! 


Vijf tips om hoop te houden! Je kunt schijnbaar hopeloze situaties uitzitten, omdat je aan het eind van de tunnel licht ziet. Je kunt in je verlangens worden gesteund door mensen die een voorbeeld voor je zijn, die je inspireren. Sommige mensen zijn echte hoopgevers. Zij kunnen inspireren en hoop geven voor een betere toekomst. President Obama gaf de hele wereld hoop op een betere wereld tijdens de Amerikaanse verkiezingen in 2008. Zijn bekende, optimistische spreuk `Yes we can!` ging als een lopend vuurtje over de wereld.  “Hoopgevers zijn mensen, instrumenten of instanties die een verheugende emotie weten op te wekken die voortkomt uit de verwachting dat een bepaald ideaal bereikbaar is en die ertoe leidt dat we een aandrang voelen om bepaalde acties te ondernemen die dat ideaal bereikbaar moeten maken.”

Idealen kunnen ook hoop geven. Of het nu gaat om het ideaal van een vredevolle samenleving, het ideaal om iets te betekenen voor anderen of het ideaal voor een duurzame toekomst. Het motiveert je om in beweging te komen, geeft energie en een focus in je leven. Idealen zijn verbonden met datgene wat je waardevol vindt. Het stelt ons in staat om, hoe groot de ellende ook is, toch ’s morgens de moed te hebben op te staan en te geloven dat het geluk zich die dag wel aandient. De mens bezit het vermogen de werkelijkheid te ontstijgen, door te hopen op een beter bestaan. Die hoop is de motor van alle veranderingen. Vijf tips:

  1. Wanneer je een pessimistische gedachte hebt zeg je DELETE. Het is in eerste instantie moeilijk om de stroom aan pessimistische gedachten tegen te houden maar je kunt ze wel deleten zodat je het vervolg aan nare gevoelens en gedachten kunt blokkeren. 
  1. Fantaseer een optimistische uitkomst ook al geloof je er niet in. Dat is niet meer dan het trainen van je hersenen om anders te denken. Op het moment dat ik een parkeerterrein op reed, dacht ik gelijk, tsja vol, geen plek meer (pessimistisch) . Nu fantaseer ik dat er ergens een plekje voor mij is en wat denk je? Dat is in de meeste gevallen ook zo. Hoe komt dat? Ik ga door die gedachte beter rond kijken op zoek naar mijn plekje. 
  1. Neem even de tijd om na te gaan wat allemaal in je leven is gelukt en waar je blij mee bent. 
  1. Sta jezelf toe dat je hoop mag hebben op geluk en dat je mag hopen dat je verlangens uitkomen. 
  1. Blijf stappen zetten, ook al zijn ze nog zo klein, om je verlangens vorm te geven.

Hoop en Vrede. Ik maak zelf alweer 4 jaar deel uit als vrijwilliger om de vredesweek in Oosterhout mee te organiseren! Ik mag de vredesweek beginnen met een Peace Walk, dit keer was die op 18 september. De landelijke vredesweek draait altijd om 21 september, de internationale dag van de vrede. Pax (voortgekomen van Pax Christie)  is hier de grote animator die het landelijk goed op poten zet, met tal van grote evenementen, met veel bekende sprekers en artiesten. In Breda reikt men ieder jaar de vredesprijs uit aan diegene die zich het meest heeft ingezet voor de vrede. Burgemeester Paul Depla reikte dit jaar de prijs uit aan Philip Oronsaye geboren in Nigeria en hij heeft in Breda een stichting opgericht genaamd Jara en hij begeleidt jongeren met huiswerk, computerles, hij begeleidt ze naar werk, geeft taallessen en is tolk voor officiële instanties en asielzoekers, zijn levensmotto is: Vrede en respect bereik je juist door in contact met elkaar te blijven. In de vorige nieuwsbrief stond het hele programma van de vredesweek in Oosterhout en ik elke plaats zijn er vredesactiviteiten rondom 21 september, doe je volgend jaar mee? Home – Vredesorganisatie PAX (paxvoorvrede.nl)Hoop is datgene in ons, dat volhoudt, ondanks alle bewijzen van het tegendeel, dat er iets beter ons te wachten staat als we de moed hebben om ernaar uit te reiken, om ervoor te werken en om ervoor te vechten.
Barack Obama.


Elrieda is een Engelse vrouw die haar enige kind verloor toen het 15 maanden oud was. Ze was boos en zegt ons de raad als het leven tegen zit, wordt gerust boos, boos worden mag, maar los het op want het zit allemaal tussen je oren! Ga voor het leven is de wijze raad die ze ons mee geeft. 


 

De Stichting met je Hart is relatief jong en geeft hoop! Januari 2012 was het dat Babs van Geel een fotodocumentaire maakte over eenzaamheid en daar trof ze Greet. En Greet werd dé grote inspiratie bron voor de oprichting van de Stichting met je hart.  Kijk voor meer informatie maar eens op www.metjehart.nl

Zo werd: Kwetsbare mensen verbinden de missie. Met heel ons hart slaan we een brug tussen vergeten worden en aandacht krijgen. We zorgen ervoor dat mensen er voor elkaar zijn en dat ze elkaar ontmoeten. Wij geloven dat samen zijn en samen ondernemen het leven fijner en rijker maakt. Hier zetten we ons graag voor in. Persoonlijk en oprecht. Samen met anderen. Het was in mei 2019, dat ook Oosterhout aanhaakte bij stichting Met je hart. “Wat een prachtig initiatief” was de reactie van vier Oosterhoutse dames (Desiree Hable, Dianne Knoop-Merx, Yvonne Gommers en Lisianne Fennema) er is zoveel behoefte aan net dat beetje extra aandacht bij veel ouderen. Op een voortvarende manier, heeft het team van Met je hart, de stad, waar “eerst ETEN” een gevleugeld gezegde is ook weten te bereiken. En wat zijn we blij met onze Ambassadeurs, Burgemeester Mark Buijs, Antoine Trommelen en Eus Roovers, die het ambassadeurschap van onze Stichting zo van harte uit dragen. Trots zijn we ook op onze vrijwilligers, die op alle fronten mee willen werken. Chauffeurs, Telefonisch contact onderhouden, dat was in die heftige corona periode, onontbeerlijk, gastheerschap tijdens ontmoetingen. Zonder hen, waren zijn we nergens! En, wat was het een feest, dat we afgelopen zomer i.s.w. met ondersteuning vanuit de Oosterhoutse Horeca weer prachtige zomerontmoetingen konden organiseren.  En, we hebben nog heel wat ontmoetingen op onze agenda!

Maar alleen met financiële steun kunnen we blijven doen wat we het liefst doen. Kwetsbare ouderen met elkaar in contact brengen, lokaal voor lokaal door het organiseren van ontmoetingen in de horeca. Doe mee of steun ons tijdens EET met je hart 2021. Iedereen kan het verschil maken. De EET met je hart campagne start dit jaar op 1 november en loopt tot 12 december. Vorig jaar verliep onze campagne door de horecasluiting anders dan anders, maar onverminderd omarmd door onze trouwe horecapartners. In 2020 hebben ook diverse foodwinkels aan de campagne meegedaan en zijn we door veel spontane acties verrast. Wij zijn hiervoor ontzettend dankbaar. Net zoals we ontzettend dankbaar zijn voor alle donaties, klein of groot.

Ben jij nieuwsgierig geworden, zin om ook vrijwilliger te worden, of wil je eerst meer weten over deze mooie Stichting Met Je HART in Oosterhout, laat het ons weten. Dat kan via onze facebook pagina of via Desiree.hable@metjehart.nl / Lisianne.Fennema@metjehart.nl


Lezen in Tibetaanse boek van leven en sterven, waarom? Wat brengt dat? We zijn hiermee in 2012 in de Mariakerk begonnen. Nu lezen we nog ieder halfjaar 4 x gezamenlijk op dinsdagmiddag in dit bijzondere boek. De data voor het komende najaar zijn: 26 oktober – 9 en 23 november en 7 december. Kosten zijn 7.50 per keer of 25 euro ineens. Aanvang 14.00 t/m 16.00 uur. De locatie Ridderstraat 71 in Oosterhout. Je bent van harte welkom! Geef je wel even op via telnr. 0625276590 (Piet van der Pluijm). Informatie lezen in het boek


 

De hoop is gewoonlijk een slechte gids, doch een voortreffelijke reisgenoot. Kahlil Gibran. 

 


De kunstenaar Meschac Gaba, woont afwisselend in Rotterdam en Benin. Dit is zijn Globalloon, waarin fragmenten van alle vlaggen zitten die de wereld kent en samen vormen zij de wereldbol. Als er één vlag tussenuit gehaald zou worden, verliest de bol zijn harmonieuze ronde vorm en loopt hij leeg. Het is een duidelijk signaal: we hebben elkaar nodig om de wereld in stand te houden. 

Hoop. Toen ik het woord hoop, voor ogen kreeg, dacht ik eerst: “hoop” dat is toch gebakken lucht. Nee, na wat langer met het woord hoop gespeeld te hebben, kwamen bij mij de volgende gedachten binnen: De geur van hoop is overal om ons heen en desondanks kunnen we hoop niet pakken of proeven. Waarom niet? Omdat de wegen van de hoop het begrip van het gewone, functionele denken te boven gaan. Hoop is overal en toch onzichtbaar. We kunnen het een tijdlang volhouden zonder eten of drinken, maar we moeten nooit proberen te leven zonder hoop. Met hoop kunnen al onze dromen en verlangens werkelijkheid worden, want hoop is de surfplank waarmee we de golven van de triomfen en uitdagingen in ons leven kunnen berijden. Breng hoop in je woorden, je daden en je levensvisie, want het koesteren van hoop geeft je leven vorm en betekenis. Voor mij persoonlijk zijn het de kaarsjes of waxinelichtjes die een symbool van hoop zijn. In mijn yogalessen brandt altijd een kaarsje. 


Hoop geeft en vergeeft, hoop is de wet van de vriendelijkheid, de kunst van vrijgevigheid, het licht van de zon, regen voor de bomen, water voor de oceaanbewoners, het opwellen van ons hart, het tinkelen van de sterren. Moed vindt zijn bestaansreden in hoop. Hoop is onze trouwste metgezel. Joseph Campell beschreef in zijn vele boeken: Volg de stem van je hart, de persoonlijke, de psychologische kant van de mythen. Wat is de relevantie van de grote mythische thema’s voor de moderne mens in zijn strijd om het bestaan? Campbell past de poëtische, mythische metaforen toe op de uitdagingen van alledag. Wat blijkt? Onze zoektocht is van alle tijden, evenals de stadia van groei en transformatie in ons leven. Wat  zijn je diepste verlangens, hoe kun je alles in je leven dienstbaar maken om deze te realiseren? Je kunt ongemakkelijke plekken hebben die je niet graag erkent of voelt. Met als gevolg dat je misschien de oproep om het helende traject in jezelf aan te gaan, gaat afwijzen. Dat je onbewust gaat verlangen om te vermijden dat je in de duisternis komt, is normaal, het is het menselijk instinct om weg te gaan van pijn. Ook al wil je misschien weglopen, ontdek de middelen die je helpen om vooruit te stappen op het ongemak. Volg de stem van je hart en doe het in jouw tempo en op jouw manier, handvatten die mij enorm hebben geholpen wil ik graag met je delen, doormiddel van de ontspanningscursus.  In 7 uitgebreide lessen, ga je werken met het HEEL principe van herkennen, erkennen, expressie en loslaten. Ga je ook werken met yoga en meditatie, met de adem, de geweldloze communicatie, de polyvagaal theorie, rouw en verlieskunde! Het belangrijkste van de ontspanningscursus is dat jij je ware bestemming vindt door je hart te volgen. Maar belangrijk is om je zelf in 7 lessen de belangrijke levensvragen te stellen om bij je diepste verlangens te komen, zoals die in de ontspanningscursus zijn verwerkt! De kosten zijn 20 euro voor de gehele cursus!

Een reactie van een ontspanningscursist deelnemer. De ontspanningscursus bied zeker in deze tijd van verwarring en onzekerheid veel perspectief. Doordat ik me bewust werd wat stress met me deed en ook hoe de vele constructieve vragen, adem en yogaoefeningen kunnen bijdragen aan meer innerlijke rust. Je wordt je bewust hoe je communiceert en hoe je dat duidelijker, rustiger en liefdevoller kunt doen. Je leert je autonome zenuwstelsel ontdekken in twee lessen en wat voor grote positieve invloed dat heeft op mijn gemoedgesteldheid is niet met woorden uit te drukken. En ook maakte ik kennis met het thema verlies en rouw en hoe je dit een op liefdevolle en constructieve manier een plaats kunt geven. En in de laatste les dat inspirerende HEEL principe! Wat in de hele cursus als een rode draad aanwezig was. De cursus is echt een aanrader! Ik heb hem aan verschillende vrienden en familie cadeau gedaan!

Jezelf meer leren ontspannen betekent nu niet dat ik geen moeite meer zal ervaren. Integendeel, het betekent dat ik de verworven vaardigheden van de ontspanningscursus beter kan cultiveren die nodig zijn om effectief te reageren op moeilijke ervaringen in de toekomst. Ik heb door de ontspanningscursus geleerd de aandacht vooral naar mezelf, naar binnen te richten en dat geeft me veel méér rust, ruimte en ontspanning. En dat maakt me niet alleen sterker, maar dat geeft me ook veel zelfvertrouwen voor de toekomst. Naarmate ik mezelf sterker voel worden, ben ik meer in staat om van de simpele dingen in het leven te genieten. Ik kan mezelf beter accepteren zoals ik ben, en ik ervaar een verhoogde waardering van het leven, maar ook van nieuwe interesses en passies. Jammer dat ik niet in buurt woon, anders kwam ik vast bij Piet op yogales.  Inschrijfformulier ontspanningscursus. – Werken aan innerlijke vrede


Wie in hoop leeft danst zonder muziek. John Lennon. 


Vorig jaar maart, het concert van hoop in Ayoh. Elske de Wal opende, met dit prachtige lied: Heb het leven lief, bekend geworden door Liesbeth List. 


STANDBEELDWAARDIG

 

tegenslagen

jouw realiteit

alle dagen

onzekerheid

je laat het gebeuren

 

ondanks boosheid

en pijn

kun jij de wereld kleuren

en een lichtpunt zijn

 

© Vian Moo www.fijnzinnigeteksten.nl


De kunstenaar Rabi Koria (1988) uit Syrië is een tegel tableau gigant die met zijn werk ritme wil uitbeelden, ritme in vormen, in werkzaamheden, in tijd, in seizoenen, in actie en rust, in gebed en hoop, in bijvoorbeeld een loopmeditatie, om al zijn werken kun je heen lopen!

Hoezo is hoop gebakken lucht? Moed vindt zijn bestaansreden in hoop. Ben jij moedig? Heb jij de moed om naar je schaduwzijde te kijken? Heb jij de moed om anders te zijn, ook als iedereen om je heen zich aanpast aan de omstandigheden. Heb jij de moed om op zoek te gaan naar nieuwe uitdagingen, ook als iedereen om je heen aarzelt. Heb jij de moed om te geloven in jezelf, ook als iedereen om je heen twijfelt. Heb jij de moed om mogelijkheden te zien, ook als iedereen om je heen problemen waarneemt. Heb jij de moed om te dromen, ook als jij de enige bent die dat doet……………… Maar wanneer hoop het geloof is dat alles goed zal komen en wanneer we erop vertrouwen dat een deel daarvan op dat moment ook binnen ons bereik ligt, dan hebben we een soort hoop ontwikkeld die onderbouwd wordt door vertrouwen. En dit sterke huwelijk van hoop en vertrouwen geef je teleurstelling nauwelijks een kans. Gebrek aan zelfvertrouwen wordt veroorzaakt door ouders die de kinderen voortdurend corrigeren en bekritiseren! Bezorgdheid is een van de ergste vijanden voor de eigenwaarde van een kind omdat daarmee in feite wordt gezegd: Ik verwacht niet dat je het kan! Hoop geeft richting aan je ideaal en verandert het hele leven!


Loop de eenzame weg niet alleen! Een prachtig a cappella nummer van James Taylor en al 40 jaar oud! En het blijft mooi en ik zing het als een mantra mee!


Geduld is de tweelinghelft van hoop. Ramesh Balsekar.


Diep in onszelf dragen we hoop: als dat niet het geval is, is er geen hoop.
Hoop is de kwaliteit van de ziel en hangt af van wat er in de wereld gebeurt.
Hoop is niet te voorspellen of vooruit te zien.
Het is een gerichtheid van de geest, een gerichtheid van het hart, voorbij de horizon verankerd.
Hoop in deze diepe krachtige betekenis is niet het zelfde als vreugde omdat alles goed gaat of bereidheid je in te zetten voor wat succes heeft.
Hoop is ergens voor werken omdat het goed is, niet alleen omdat het kans van slagen heeft.
Hoop is niet hetzelfde als optimisme evenmin overtuiging dat iets goed zal aflopen.
Wel de zekerheid dat iets zinvol is afgezien van de afloop, het resultaat. Václav Havel 5 oktober 1936 – 18 december 2011Hoop is het enige goede dat alle mensen bezitten; zij die niets anders hebben, hebben nog steeds hoop.
Garey Zukav.


We vieren onze successen, vieren we ook onze mislukkelingen? Een inspirerende korte documentaire om anders naar mislukkingen te kijken. 


Koffie aan de muur. In Venetië (Italië) zaten twee toeristen koffie te drinken. Op een bepaald moment komt er een vrouw binnen en gaat zitten aan de tafel naast hen. De ober kwam naar haar toe en de vrouw gaf haar bestelling door: ‘Twee kopjes koffie graag, eentje voor aan de muur.’ De toeristen keken vol verwondering en werden nieuwsgierig. ‘Voor aan de muur?’ De vrouw betaalde duidelijk voor twee kopjes koffie. Toen ze vertrok prikte de ober een blaadje op de muur met daarop de tekst ‘één kopje koffie’. De toeristen kletsten gezellig met elkaar. En terwijl ze daar zaten, kwamen er twee mannen binnen, die samen drie kopjes koffie bestelden. Twee om op te drinken en één voor aan de muur. Ook deze keer schreef de ober de tekst ‘één kopje koffie’ op een papiertje en prikte deze op de muur. De toeristen vonden het uniek en ook enigszins verwarrend. Ze betaalden voor hun eigen koffie en vertrokken… Toen ze een paar dagen later in hetzelfde café kwamen en genoten van hun koffie zagen ze een slecht geklede, armoedig uitziende man binnenkomen. De man ging zitten, keek naar de muur en zei: ‘Eén kopje koffie van de muur graag.’ De ober serveerde met de gebruikelijke vriendelijkheid de koffie aan de man. De man dronk zijn koffie en verliet het café zonder te betalen. Vervolgens pakte de ober een papiertje van de muur en gooide deze in de prullenbak. De toeristen waren geraakt door deze gebeurtenis. De man kon zonder zijn gevoel van eigenwaarde te verlagen gewoon een kopje koffie komen drinken. Hij hoefde niet te bedelen of zich schuldig te voelen voor een ander. Hij keek gewoon naar de muur, plaatste zijn bestelling en genoot van zijn koffie. De wand aan de muur in dat kleine café was misschien wel de mooiste wand ooit.


Hoop en vrede. Ik heb gezocht naar de film The Great Green Wall, die we twee keer op 23 september vertoond hebben in Theater de Bussel in Oosterhout. In het kader van de vredesweek. Graag had ik jullie deze indrukwekkende mooie en hoopvolle film hier in de nieuwsbrief willen laten zien, maar dat is niet gelukt. Maar onthoudt The Great Green Wall, je komt hem vast nog eens tegen op de t.v. of in het filmtheater. Bij deze de trailer. 


Als je echt in vrede wilt zijn, moet je het nu zijn. Anders is er alleen maar “de hoop ooit op vrede”. Thich Naht Hanh. 


Kennismaking geweldloze communicatie op vrijdagavond 5 en zaterdag 6 november. De geweldloze communicatie is effectief bij het oplossen van conflicten, in de opvoeding, het eigen groeiproces, in relaties en op het werk. Deze tweedaagse kennismaking met de geweldloze communicatie wordt verzorgd door yoga- en ontspanningsdocent Piet van der Pluim. Datum: vrijdagavond 5 van 20.00 tot 22.00 uur en zaterdagochtend 6 november van 09.00 en tot 16.00 uur. Plaats: Ridderstraat 71 in Oosterhout. Kosten 75 euro,  eigen lunchpakket meenemen, voor thee en koffie wordt gezorgd, inclusief syllabus. Tussen de middag maken we een kleine wandeling. Er is nog plaats! Voor alle informatie en opgave: pietvanderpluijm@hetnet.nl  Informatie Workshop Geweldloos Communiceren


Elke Vierveijzer won dit jaar de Poelifinario prijs als beste artiest voor de categorie kleinkunst. Ze zingt wil je me dragen uit haar theatertour Lucht. Het begin van wil je me dragen: Ik durf het bijna niet te vragen, kom je even naast me staan. Het is al die tijd van zelf gegaan, maar nu ben ik verslagen. De tijd leek te vertragen en al wat ik hoor is nu ruis. Lucht is een schitterend pleidooi voor het delen van verdriet. Op zaterdag 30 oktober is ze in Waalwijk, in theater de Leest, ik heb al kaartjes!


 

Hoop is de droom van iemand die wakker is. Aristoteles. 

 


Jan Zegers uit Terneuzen schreef een prachtig gedicht over de onzekere coronatijd waarin we ons bevinden. Het is een gedicht van hoop, bemoediging en vertrouwen in een betere toekomst.

Zoals de zon de aarde warmt en zet in helder licht.
Zo toont het menselijk geluk, zich met een blos en lach op het gezicht.
Maar als het duister wordt, de vreugd je’ ontvalt, de toekomst zich verliest.

’t Contact, het samenzijn, je werk, voor even stopgezet.
De angst regeert als ‘t dolend virus jou uitkiest.
Waar blijft dan ’t licht, de warme gloed,
de blos, de lach van goede moed?

Wees maar gerust. Er komt een nieuwe tijd.
Een tijd van blijvende verandering.
Van kinderstemmen op het plein.
De koers, de race, de bal die rolt en ouders langs de lijn.
De volle zaal gevuld met hemelse muziek.

De gekte van steeds meer en meer, wordt omzien naar elkaar en oog voor de verschoppeling.
Cultuur, natuur, de zorg, het onderwijs.
Ze zijn geen tweederangs noodzakelijk kwaad, maar steunpilaren van de maatschappij, met recht op d’ ereprijs.

Zacht  klinkt een lied. Er gloort weer hoop.
De lucht klaart op, de zon breekt door.
Er ligt een nieuwe toekomst in ’t verschiet.


De groep Venice uit Amerika, zingt het lied Back to the well in de Martinikerk in Groningen. Het is 2012 en de kerk zit mudvol. Het is een eigen opname, maar wat een mooie uitnodiging om terug te gaan naar de bron en te blijven hopen op…….


De tweede podcast van werken aan innerlijke vrede. Deze keer met Mea Willart zij is rouw en verlieskundige, heeft al tijdje geleden een boek geschreven: Met jou, want alleen een herinnering is niet genoeg. Heeft twee praktijken in Oosterhout en Sittard. Wil je meer over Mea weten, kijk gerust op haar website: http://meawillart.nl/


 

 

Plaats reactie