Nieuwsbrief April 2021

In welke richting wijst jouw kompas? Maar Piet ik heb helemaal geen kompas, dat is nog vanuit de vorige eeuw, van de padvinders! Dat klopt! Maar we zitten nu meer dan een jaar met deze Pandemie en zachtjes aan gloort er licht aan het einde van de tunnel en voorzichtig mag en kun je weer meer jouw eigen koers gaan uit zetten. Een kompas is iets moois en interessants; op welke plek je ook staat, het wijst je de juiste richting. Een persoonlijk kompas, bestaande uit jouw waarden, kan je helpen om te bepalen welke richting je op kunt gaan, ook tijdens moeilijke perioden. Daarnaast is het gemakkelijker om je prioriteiten te bepalen. Je beantwoordt vragen als; Wie wil jij zijn? Wat is belangrijk? Wat wil jij doen? Je gedragingen zijn een uiting van wie je bent. Elke keuze, elke handeling, elk woord dat je uitspreekt is een uitdrukking van wie jij bent. En elke keuze, handeling of uitspraak komt ergens vandaan. De oorsprong van jouw keuzes, handelingen en spreken ligt in je gedachten en in het autonome zenuwstelsel. Elke daad of woord is als het ware een gestolde gedachte of reflex uit je autonome zenuwstelsel. Elke gedachte of impuls is in potentie een bron van creatie. Als je wilt weten waarom jij creëert wat je creëert in je leven, onderzoek dan je gedachten en je autonome zenuwstelsel. Zij verraden de oorsprong van je handelen en spreken en onthullen wie jij werkelijk bent. Jij bent een creatie-‘machine’ die onophoudelijk werkt en je gedachten en autonome zenuwstelsel zijn de brandstof voor deze machine.

Als je met je aandacht diep bij jezelf naar binnen gaat en goed kijkt, dan kun je zien dat deze gedachten op hun beurt een diepere oorsprong hebben die opgeslagen liggen in het autonome zenuwstelsel. Door je gedachten te onderzoeken ga je ontdekken dat je meer bent dan je aanvankelijk ‘dacht’. Voorbij je gedachten en overtuigingen ligt in jouw diepste kern de bron van jouw zijn. In deze kern ligt jouw blauwdruk voor dit leven. Daar vind je de diepste intenties die je in dit leven hebt geplaatst. Deze intenties manifesteren in gedachten, woorden en daden wie jij in essentie bent. Verander je intenties en je verandert wie je bent!

Ja, dat staat er allemaal leuk, maar hoe pas je dit nu toe in je dagelijks leven? Hoe kun je ervoor zorgen dat jouw intenties bewuste creaties worden in het leven van alledag? Door met je aandacht naar binnen te gaan. Je zou hier bv. de ontspanningscursus heel goed voor gebruiken. Het vergt aandacht, zelfreflectie, tijd, doorzettingsvermogen, eerlijkheid en kwetsbaarheid om bij de kern van je gedachten en overtuigingen te komen. Investeer in jezelf en je gaat vanzelf die dingen doen die meer in overeenstemming zijn met wie jij bent. Wat zijn jouw diepste intenties? Wat is belangrijk? Wat wil jij doen? In welke richting wijst jouw kompas? Doorhollen of even stil blijven staan? Overleven of jezelf de moeite waard vinden om je eigen gedachten en autonome zenuwstelsel te gaan onderzoeken? Deze ontspanningscursus van 7 maanden nu slechts voor 20 euro. https://www.werkenaaninnerlijkevrede.nl/inschrijfformulier-ontspanningscursus/?preview=truElk mens is blij met iets anders. Ik ben gelukkig wanneer mijn innerlijke kompas goed functioneert en zich niet afwendt van de mensen en hun lotgevallen, maar alles welwillend bekijkt en elk ding aanvaardt en gebruikt in overeenstemming met zijn waarde. 


Het kompas van Leonard Cohen, zingt: Here it is. Ofwel heb je de bereidheid om naar je binnenste binnen te kijken? Of je het nu mediteren noemt of mindfulness, de belangrijke beweging is: kijken. Dat is niet vanzelfsprekend. Er is veel wat we liever niet zien. Het lijkt een natuurlijke reflex om ons af te wenden van angst, pijn, verdriet. Maar ook het mooie, het prettige, het ontroerende kan ons ontgaan.  Mediteren is bereid zijn om te kijken. Leonard Cohen zingt het in ‘Here it is’. In ieder ogenblik opnieuw kijken naar wat zich aandient, het mooie, het lelijke, het aangename, het onaangename, het spannende, het vervelende, ‘Here it is.’ Zoals de vogels wegvluchten als we luidruchtig door een bos lopen, zo ontsnappen de dingen aan onze aandacht in de maalstroom van het leven. Daarom mediteren we. Daarom stoppen we en worden we stil, en kijken we. Je kunt nooit vooraf weten wat er zich zal aandienen, rust of onrust, vreugde of verdriet, angst, verveling.  Het kan allemaal. We zijn bereid te kijken naar wat zich ook aandient. We kijken niet omdat we op iets uit zijn, we kijken. Bereid zijn om te kijken heeft twee aspecten: inzicht en mededogen. Inzicht wil zeggen dat je bereid bent dingen te zien die je anders zouden ontgaan. Mededogen wil zeggen dat je door te kijken ook bereid bent om geraakt te worden door wat je ziet. We kijken met een open hart en een open geest. Wil je graag een gratis proefles meditatie thuis ontvangen, mail me.  Ik geef het laatste woord aan de dichter Leonard Cohen. 

Tekst lied: Hier is het, hier is je kroon en uw zegel en ringen, hier is je liefde voor alle dingen, hier is uw winkelwagentje en uw karton. En hier is je liefde en in al deze  liefde kan iedereen wonen kan iedereen sterven.  Hallo, mijn liefde, het afscheid is hier. Hier is uw wijn en je dronken gevoel. En hier is je liefde je liefde voor alles. Hier is je ziekte, je bed en je pan.  En hier is je liefde voor de vrouw, voor de man die met iedereen kan wonen en iedereen kan sterven. Hallo, mijn liefde het afscheid  is hier. En hier is de nacht , de avond is begonnen en hier is uw overlijden. In het hart van uw zoon en hier is de dageraad tot de dood ons scheidt.  En hier is uw overlijden in uw dochters hart, daar kan iedereen wonen en kan iedereen sterven.  Hallo, mijn liefde het afscheid is hier. U  haastte zich weg en je bent toch hier, hier is de liefde. Het is allemaal gebouwd op uw kruis. Je nagels en de heuvel. En hier is de liefde Dat geeft waar het zal zijn en daar kan iedereen wonen en nu kan iedereen sterven.  Hallo, mijn liefde het afscheid is hier.


Jacqueline Etman, sedert 6 jaar columniste van de nieuwsbrief, getrouwd met Ton, moeder van Maud, werkzaam geweest als doktersassistente, volgde daarnaast onderwijs in de sociale dienstverlening en het maatschappelijk werk en studeerde op latere leeftijd af in de theologie als geestelijk verzorger/pastoraal werker. Schrijven, zingen en cabaret hebben een speciaal plekje bij haar. Haar column is gelijk aan het maandelijkse thema, klik op: column 75Wij varen allen anders op de onmetelijke oceaan van het leven; de rede dient ons tot kompas, maar de hartstochten zijn er in de winden.


Afgelopen maand was ik met mijn dochter Joni te gast bij het Vastwel programma over tijd en eeuwigheid en wij brachten een familieboom mee, als teken van tijd en eeuwigheid. want natuurlijk ontvalt er ons ook regelmatig iemand in de familie en dan zijn we ook verdrietig, maar we koesteren de familieboom die alsmaar blijft groeien. Bijzonder om dat met mijn dochter te doen die rouw en verlieskundige is onder de naam, klik op de link: Praktijk Verder | Verliesbegeleiding & LevensvragenEen samenleving zonder geloof, hoop en liefde is als een schip zonder kompas.


Een zacht stemmetje wijst jou de weg. Er is een zacht stemmetje. Het is een stemmetje dat je makkelijker níet, dan wel hoort. Het zeurt niet. Het oordeelt niet. Het dwingt niet. Er zit geen druk achter het stemmetje. Het stemmetje maakt alleen iets kenbaar, of je wil luisteren of niet. Soms is het stemmetje meer een gevoel of een innerlijk weten dan concrete woorden die je in jezelf zachtjes kunt horen. Dit zachte stemmetje is als het eerste groen dat uitgroeit aan het einde van de winter. Het is nieuw leven is, klein, kwetsbaar, zacht en richting gevend. Het is makkelijk om nieuw leven over het hoofd te zien of te negeren, omdat het zo klein, zacht en kwetsbaar is. In de grauwe winterwereld vallen de eerste kleine groene uitlopers nog niet zo op, tenzij je oog voor detail hebt. Als de winter nog een opleving krijgt, sterft dit jonge groen als eerste. Kou is funest voor nieuw leven. Nieuw leven draagt daarom een zeker risico met zich mee. Het vraagt moed om in de levenloze winter geboren te worden, uit te lopen, richting te geven en nieuw leven te zijn. Om de frontlinie te vormen waar de rest van de cyclus op voortborduurt, bladeren, bloemen en vruchten. Om nieuw leven de kans te geven, is het noodzakelijk dat je het opmerkt en koestert. Nieuw leven heeft warmte nodig of op zijn minst een bedding waarin het kan zijn en niet aangevallen wordt. Dan alleen kan het jonge groen verder groeien. Het zachte stemmetje is de vertolker van nieuw leven in jou. De winter geeft een aanknopingspunt wanneer je nieuw leven kunt waarnemen: in rust en stilte. Drukke agenda’s, eindeloze to do lijsten en innerlijk geklets overstemmen het zachte stemmetje. Hoe meer rust en stilte je in je leven en jezelf creëert, hoe duidelijker je het zachte stemmetje hoort.

Nieuw leven maakt een volgende stap in je ontwikkeling mogelijk. Het zachte stemmetje wijst je de weg. Dat kan op het niveau van je levenspad zijn, maar ook in je dagelijkse bestaan. Je baan opzeggen en voor jezelf beginnen, verandert je levensloop. De boel de boel laten en iets voor jezelf doen vandaag, is net zo verrassend. Het vraagt moed om nieuw leven te volgen, omdat je een nieuwe richting inslaat. Je stapt buiten je comfortzone. Omdat je niet je verstand, maar je gevoel volgt. Waarom dan toch dit stemmetje volgen? Omdat het juist de stappen zijn waar moed voor nodig is om ze te zetten, die voldoening schenken. Alleen door buiten je comfortzone te stappen, is ontwikkeling mogelijk, kan er een nieuwe groeicyclus beginnen. Je kunt dat zachte stemmetje in jezelf laten groeien door bewust naar jezelf te gaan kijken, jezelf te gaan onderzoeken, waar bepaalde beperkende overtuigingen vast zitten en waar de angst in jouw lichaam jou vast houdt. Hoe? Schrijven, wandelen, schilderen, zingen, musiceren, tuinieren, yoga, meditatie, breien,  ontspanningscursus, etc. Volg jij jouw innerlijke kompas!


In België is een populair radioprogramma Radio Gaga een bekend fenomeen. De kleine caravan met de typische glazen wand staat overal in Vlaanderen, waar er iets te vieren, te organiseren of waar er iets bijzonders gebeurt, zo ook in deze aflevering. Ze staan op de parkeerplaats van universitair ziekenhuis in Gent in coronatijd, het sneeuwt en ze hebben een bijzonder gast Farnoosh, indrukwekkend mooi! 


Zo bouw je aan je innerlijke kompas. Duidelijkheid over je waarden geeft rust en ruimte. Het geeft richting aan je leven en helpt keuzes te maken voor de zaken die er voor jou wezenlijk toe doen. Je kijkt als het ware vanaf een hoger niveau naar je leven. Niemand kan zeggen welke keuzes jij moet maken, dat moet je zelf doen. Vandaag een opdracht om uit te zoeken en uitgebreid stil te staan bij wat voor jou echt belangrijk is in je leven en wat jouw belangrijkste waarden zijn. Je kunt de keuzes die je maakt in je leven afstemmen op de door jou gekozen waarden. Je legt ze als het ware als een meetlat langs de activiteiten in je leven. Waar ben je zo druk mee? Zijn dat dingen die voor jou belangrijk zijn? Probeer vooral niet de sociaal wenselijke antwoorden te geven, want dan loop je alleen maar vast. Het gaat er nu niet om wat anderen van jou verwachten, maar wat jij zelf diep vanbinnen voelt of denkt over jezelf. Voorbeelden van waarden zijn: Zekerheid, vertrouwen, bescheidenheid, eerlijkheid, flexibiliteit, innerlijke rust, liefde, verantwoordelijkheid, discipline, macht, avontuur, zelfvertrouwen, creativiteit, spiritualiteit, toewijding, uitdaging, schoonheid, gelijkwaardigheid, humor, tolerantie, samenwerken, loyaliteit, plezier, zingeving, afwisseling, openheid, optimisme, gezondheid, kennis, integriteit, tolerantie, wijsheid, zelfkennis, onafhankelijkheid, vriendschap, persoonlijke ontwikkeling, intimiteit, eenvoud, succes, zorgzaamheid, ontspanning of waardering. Voor nog méér waarden kijk op: Overzicht van waarden.   

Maak nu een keuze welke tien waarden nu voor jou, op dit moment in je leven, het belangrijkste zijn. Kies vervolgens uit deze tien jouw persoonlijke top vijf. Deze vijf vormen op dit moment de belangrijkste waarden in je leven. Stop ze in je portemonnee of agenda, hang ze goed zichtbaar in je huis, op de koelkast of het prikbord en gebruik ze op keuzemomenten. Succes, volg je innerlijk kompas!


Tracht niet alles volgens uw wil te laten geschieden, maar laat het geschieden zoals het komt. Daar zult u wel bij varen. Epictetus.


Annelie en Yko maken al heel wat jaren samen muziek. Dit nummer is van de groep Purper, cabaret uit de jaren ’70.


Men moet de koers naar het kompas richten! (men moet zich weten te schikken naar de veranderende omstandigheden)OP KOERS

 

in je eigen tempo

een beetje toeren

zonder doel

 

elke richting

is de juiste

als het klopt

voor jouw gevoel

 

© Vian Moo www.fijnzinnigeteksten.nl

 


Stef Bos, met een inspirerend lied over de weg, want zingt hij: je ziet meer aan een weg die je niet kent. Durf je innerlijke kompas te volgen!


Als je 90% van je aandacht richt op die 10% die niet goed gaat in je leven, dan ga je na verloop van tijd denken dat 90% niet goed gaat.


Het beeld van het bos schilderde ik (Trees) in 2020. Het wijst mij het bospad te  bewandelen. Nieuwsgierig ga ik op weg  en loop het licht tegemoet. Aan het einde van het pad is een opening. Een wijs iemand zei ooit tegen mij: daar waar de vreugde mag zijn voel je je meer in evenwicht en voel je je gesteund door de zekerheid van je bestaan. De wijzer van mijn kompas slaat dan ook uit in de richting van datgene waar ik blij van word! Zoals uitkijken naar de geboorte van mijn eerste kleindochter, tijd doorbrengen met mijn gezin en het onderhouden van vriendschappen. Ik voel mij rijk mezelf te kunnen uitdrukken als zangeres in de muziek en als beeldende kunstenaar. Mijn prachtige atelier in de Krabbenbossen is een plek waar ik me echt gelukkig voel en de vrijheid heb om verder te groeien en te ontwikkelen.  Met veel enthousiasme  stimuleer ik  anderen de creativiteit in zichzelf aan te boren en bewust te worden. Mijn tweede thuis is Italië geworden, waar mijn man en ik een huisje hebben midden in de natuur. Hier laad ik op en de Italiaanse “donna” in mij komt tot leven. Door mijn passie en dromen te leven hoop ik ook anderen te inspireren. Het bos,  het pad , brengen mij naar de opening, voor mij symboliseert het een opening  naar meerdere bewustzijnslagen. Trees Brekelmans Kunstenaar. Atelier l’Apertura  treesbrekelmans.nl  


Door je zorgen te maken verdwijnen de problemen van morgen niet, maar verdwijnt de kracht voor vandaag. Corrie ten Boom. 


De band Venice komt uit de gelijknamige woonplaats Venice aan de oostkust van Amerika. Het is een familie band, Kipp en Pat zijn broers en Michael en Mark zijn broers, hun vaders waren de bekende muzikale Lennon Brothers en hun moeders waren de Lennon Sisters die waren in jaren ’50 heel bekend. Dus de muziek zit in hun in de genen. Ze spelen ook de typische Oostkust muziek, die je kunt vergelijken met de Eagels. Ze komen regelmatig naar Nederland en spelen alle theaters vol! The family tree is onze familie favoriet. Vertaling Family tree


Het leven is net als zeilen. Ook met tegenwind kun je vooruit gaan.


Compas coaching, coachgesprekken & wandel coaching. Toen ik Teamleider was bij Slachtofferhulp Nederland droomde ik al van een eigen coachprakijk. En nu is het zo ver! Natuurlijk ging daar een lange weg aan vooraf. Van dromen, plannen maken, schrijven, twijfelen en weer nieuwe plannen maken. Een eigen bedrijf starten voelde soms heel spannend, maar ik heb de keuze met heel mijn hart gemaakt. Nelson Mandela zei ‘may your choices reflect your hopes, not your fears’ en dat vind ik echt een prachtig motto. Ik ben mental coach, socioloog en maatschappelijk werkster en mijn hele leven al heel geïnteresseerd hoe het echt met mensen gaat, altijd heel benieuwd naar hun pure zelf. Binnen mijn praktijk kunnen alle emoties, levensvragen, gevoelens en gedachten naar voren komen zoals ze er op dat moment zijn. Dit kan d.m.v. 1-op-1 gesprekken of wandelcoaching i.c.m. foto’s maken. Ik luister met aandacht, kennis en compassie. Door mijn analyse krijg je snel inzicht in je patronen en kan je sterke(re) keuzes maken en met compassie naar je eigen gevoelens kijken. Wandelcoaching is een hele mooie manier om tot inzicht, rust en beweging te komen. De natuur is zonder (voor)oordelen en laat zien dat er altijd harmonie en schoonheid te vinden is. Het fotograferen (kan ook gewoon met je telefoon, het gaat niet om de techniek) kan helpen als er even geen woorden zijn. Dan kan je soms met een beeld heel veel laten zien. Als je gevoelens of patronen hebt waar je niet goed mee verder kan, als je reacties hebt, die je niet helpen, of die je niet wilt, als je meer wilt weten over je hoogsensitiviteit, stressreacties, onzekerheid, rouw, keuzes of andere levensvragen, als je meer wilt weten over de gesprekken of wandelcoaching, of andere vragen hebt… Stuur me dan zeker een bericht via mijn website www.compas-coaching.nlAls het eb is in je leven, is het goed strandjutten.
Kluun. 


 

 

3 Reacties

 • monique van de laar,
  Geplaatst 1 april 2021 19:33

  Leuk Piet zo met je dochter..echt bijzonder! Geniet van de Paasdagen XX

 • Lilian Lambrechts,
  Geplaatst 2 april 2021 13:34

  Wat mooi geschreven Piet. Dat zachte stemmetje dat jou de weg wijst!
  Bedankt en fijne paasdagen.

  Groetjes Lilian

 • Annet,
  Geplaatst 3 april 2021 14:38

  Mooie liedjes, touching! Thanks for sharing!

Plaats reactie