Nieuwsbrief Januari 2021

Ik wens je voor 2021 alle goeds met: 12 maanden ontspanning, acceptatie en vrede in jezelf! Met: 52 weken het gevoel van innerlijke vrede, liefde, geloof en vertrouwen in jezelf! En 365 dagen met veel energie, gezondheid, veerkracht, vreugde en dankbaarheid! 


“Ik geloof in innerlijke vrede, maar vrede is geen toestand die zomaar opeens ontstaat. Vrede is een keuze die ieder individu zelf maakt.” Tips om meer innerlijke vrede te vinden. 

 1. Zeg ja tegen het leven. Het is een eer om hier als mens te zijn ook in een minder goede tijd.
 2. Zoek jouw waarheid niet buiten jezelf maar in jezelf.
 3. Besef dat elke vreedzame handeling, hoe klein ook, onderdeel wordt van een wereldwijd energieveld. Zo draag je direct bij aan de wereldvrede.
 4. Laat liefde in elke vorm toe in je leven, bijvoorbeeld in de vorm van dankbaarheid, vreugde, acceptatie, vergeving, eerlijkheid.
 5. Wees dankbaar en erken de waarde van elke seconde van het verleden en het heden.
 6. Voel je hart en leef ernaar, volg de impuls van je hart. Je hart leidt je binnen de waarheid van het moment naar datgene wat voor jou nu precies goed is.
 7. Geef jezelf het recht om in contact te komen met de bron van de schepping.
 8. Stem niet af op daden, die niet bijdragen aan vrede in jezelf en de wereld.
 9. Wees je ervan bewust dat alles wat je uitzendt naar je terugkomt.
 10. Vergeef alle mensen die nu in je leven zijn of vroeger in je leven waren.
 11. Respecteer de vrije wil van al je medemensen, ongeacht hun nationaliteit of hoe ze eruitzien.
 12. Doe waar je plezier aan beleeft en waar je blij van wordt. Houd van jezelf.
 13. Leef de verandering in jezelf en in je leven die je graag in de wereld wilt zien.
 14. Accepteer of verander een situatie die niet meer strookt met jouw gevoel van welzijn – of creëer een betere situatie.
 15. Heb respect voor de natuur en onderken haar schoonheid.
 16. Houd je verre van alle media die je naar beneden halen en houd je bezig met positieve dingen.
 17. Onderhoud contacten met mensen die je goeddoen.
 18. Luister naar je lichaam en eet gezond, let op suiker, zout en alcohol. Drink een liter water per dag.
 19. Liefde is de meest transformerende kracht ter wereld. Benut die kracht en treed elke vorm van geweld met liefde en compassie tegemoet.
 20. Jouw stem verandert de wereld. Wij leven op de wereld en zijn er met elkaar verantwoordelijk voor. Vrij uit het boek van Christina von Dreien, uiteindelijk komt het goed. 

Geloof in jezelf, want als je los laat, dan heb je twee handen vrij!


Daniël Lohues is een Nederlands componist, zanger, multi-instrumentalist, producer en columnist, woonachtig in Erica, Drenthe.  Lohues speelde in diverse Engels- en Nederlandstalige bands. Wat een mooie tekst en een mooi geloof in de liefde!


Jacqueline Etman, sedert 6 jaar columniste van de nieuwsbrief, getrouwd met Ton, moeder van Maud, werkzaam geweest als doktersassistente, volgde daarnaast onderwijs in de sociale dienstverlening en het maatschappelijk werk en studeerde op latere leeftijd af in de theologie als geestelijk verzorger/pastoraal werker. Schrijven, zingen en cabaret hebben een speciaal plekje bij haar. Haar column is gelijk aan het maandelijkse thema, klik op: column 72


Boeddhistisch gebed geleerd van Lama Gangchen.  Moge ik vreedzaam, gelukkig en licht zijn in mijn lichaam en geest. Moge ik veilig zijn en vrij van onrecht. Moge ik vrij zijn van woede, conflicten, angst en vrees. Moge ik leren naar mijzelf te kijken met de ogen van liefde en begrip. Moge ik in staat zijn de zaadjes van vreugde en geluk in mezelf te herkennen en ze aan te raken. Moge ik leren de oorzaken van woede, begeerte en misleiding in mijzelf te herkennen. Moge ik weten hoe de zaadjes van vreugde in mijzelf te voeden, elke dag opnieuw. Moge ik in staat zijn om te leven met een frisse, stabiele vrije geest. Moge ik vrij zijn van gehechtheid en afkeer, maar niet onverschillig zijn.


Als je je leven wilt veranderen, verander dan je gedachten. Hoe?


Ik geloof in de ontspanningscursus! Doe je mee? Het zijn roerige tijden van onzekerheid en spanning. Nu zitten we nog even in een lock-down tot 19 januari. In het afgelopen jaar zijn we in maart ook allemaal verrast door het begin van de pandemie. Gezamenlijk door de pandemie is toen spontaan ontstaan en het is daardoor 75 keer verstuurd, iets wat ik op voorhand nooit verwacht had. In oktober had ik zelf corona, weliswaar in een milde vorm. Omdat niets doen niet bij mij past is toen het idee ontstaan om een online-ontspanningscursus te gaan schrijven. De laatste maanden zag ik meer en meer in hoe moeilijk mensen het hebben met de maatregelen, met de eenzaamheid, met de verdeeldheid in het land en in de wereld. Ikzelf ontdekte dat ik naar één ding moest zoeken: wat is het ‘constante’ hierin? Wat komt er steeds terug in al die situaties? En dat was me al snel duidelijk: dat ben ik zelf.  Je kunt de buitenwereld niet veranderen, althans niet rechtstreeks. Je kunt wel aan jezelf werken, keuzes maken die bij jou passen, op komen voor wat jij belangrijk vindt op een manier die bij jou past. Daarvoor heb ik de ontspanningscursus ontwikkeld. Je kunt in principe iedere maand beginnen aan deze ontspanningscursus voor 20 euro. Dit bedrag is bewust heel laag gehouden zodat dan iedereen mee kan doen. We zullen met zijn allen moeten samenwerken om deze Pandemie er onder te krijgen. Doe je mee? 8 maanden (iedere maand een les) aan jezelf werken, want ontspanning groeit waar zelfkennis groeit! Begin het jaar goed! Schrijf je in, door het bijgevoegde inschrijfformulier in te vullen: Inschrijving ontspanningscursus 2021   Wil je rustig terug lezen wat ik aankondig kijk dan op: Welkom bij de ontspanningcursus


Ik geloof in de liefde en jou heb ik nodig zegt de liefde. Jij, die je zo vaak alleen en verdrietig voelt, ik wil je zeggen: als je verdriet hebt, sta ik in stilte naast je en geef je de kracht om te verdragen. Als je niet weet hoe het verder moet, geef ik je het geduld om net zo lang te wachten, totdat er onverwacht een deur voor je open gaat. Als je bang bent voor de dood, weet dan, dat ik op de drempel sta om je op te wachten om je in de nieuwe sfeer binnen te leiden. Je staat er niet alleen voor, hoe je leven ook gaat. Ik omhul je elke dag met mijn liefde, ook dan, als je dat zelf niet kunt voelen. Weet dat alle ervaringen van het leven bedoelt zijn als lessen om geestelijk te groeien. En ook al denk je vaak dat die lessen eigenlijk te zwaar en te veel voor je zijn, Ik geloof in je en Ik weet dat je de beproeving glansrijk zult doorstaan. Weet je, van het donker hier op aarde leer je meestal zoveel meer dan van het licht. Maar daarom ben je ook hier: opdat je van het vele donker zult leren en geestelijk zult groeien. Straks kom je weer thuis in het land van het licht en nu al weet ik met wat voor een grootse en indrukwekkende geestelijke winst je dan thuis zult komen. Zoveel winst, dat de geestelijke wereld er nog een beetje mooier van wordt. Maar nu ben je hier en nu mag je deze donkere wereld een klein beetje lichter maken. Nu mag je met je liefde, je geduld, je volharding en je trouw de aarde verlichten. Nu mag je met je invoelende liefde andere mensen tot troost zijn gewoon, omdat je aan je eigen hart ervaren hebt wat pijn en verdriet een mens kan doen. Deze donkere tijd heeft mensen nodig zoals jij. Want wie zelf gewond werd, die kan troosten. Wie zelf eens viel, kan anderen helpen opstaan. Wie zelf de wanhoop gekend heeft, kan anderen hoop geven. Jij mag het kanaal voor Mijn liefde zijn: Want ik geloof in liefde en jou heb ik nodig! Vrij naar Hans Stolp.Vrij zijn van geweld betekent vrij zijn van alles wat de ene mens de ander heeft opgelegd; geloof, dogma’s, rituelen, mijn land, jouw land, jouw God en mijn God, mijn mening, jouw mening, mijn ideaal.
Krishnamurti.


Dr. Alia Crum’s (Amerikaanse) onderzoek richt zich op hoe veranderingen in de subjectieve mentaliteit, worden waargenomen, georganiseerd en geïnterpreteerd. Kan de objectieve werkelijkheid veranderen door middel van gedrags-, psychologische en fysiologische mechanismen? Haar werk is deels geïnspireerd door onderzoek naar het placebo-effect, een opmerkelijke en consistente demonstratie van het vermogen van de mindset om helende eigenschappen in het lichaam uit te lokken. Om dus meer te geloven in de kracht van bewustwording en aandacht. 


 

Ik geloof dat de aard van je innerlijke wezen licht is. Bewustzijn is licht, bewustzijn is het enige licht. Je leeft vaak heel onbewust: je doet dingen, maar je weet niet waarom. Je verlangt naar dingen zonder te weten waarom. Je vraagt naar dingen zonder te weten waarom. Je dwaalt soms als het ware rond in een onbewuste slaap. De dagen volgen elkaar vanzelf op, de gewoontes, de maaltijden, de werkzaamheden, de afspraken, de hobby’s, etc. Je bent zo langzaam je behoeften uit het oog verloren. De kunst is je bewust te worden, probeer oplettender naar alles te kijken. Je loopt langs een boom: kijk aandachtiger naar de boom. Sta even stil, kijk naar de boom, wrijf je ogen uit en kijk alerter naar de boom. Bundel al je aandacht, richt die op de boom en merk het verschil. Wanneer je alerter bent, is de boom anders; hij is groener, heeft meer leven, is mooier. De boom is hetzelfde, alleen jij bent veranderd. 


Mijn geloof is eenvoudig. Mijn geloof is vriendelijkheid. Dalai Lama.


Hannah Mae, is de artiestennaam van Hannah Schoonbeek, uit Emmen 22 jaar. Ze is een Nederlandse singer- songwriter. Ze bereikte in 2019 de nummer 1-positie van de Tipparade met Back To You. Hier zingt ze over de kleine dingen van het leven die nu met deze huidhonger veel belangrijker worden. De kleine dingen die je doet in je leven, zijn alles. Het lied gaat erover dat ze gelooft in de liefde in zichzelf en de liefde met haar nieuwe vriend.   


Iedereen is liefde en op zoek naar zichzelf. 


Geloven kan op veel manieren. (auteur onbekend)Een oude vrouw komt bij de dokter en zegt: Ik heb één hand vol klachten. Zal ik ze eens opnoemen? Laat maar eens horen zei de dokter. De eerste vinger is mijn verloren man. De tweede zijn mijn lichamelijke klachten. De derde vinger, dat ik zo weinig meer kan doen. De vierde, dat ik me soms zo eenzaam voel. De vijfde vinger, dat er om me heen zoveel bekenden weggevallen zijn. Dat is inderdaad een hele hand vol, zegt de dokter. Maar die andere hand dan? vraagt hij nieuwsgierig. Dat zijn mijn zegeningen, wilt u die ook horen? vraagt ze. Graag, zegt de arts. De eerste vinger, dat ik elke dag voldoende te eten heb. De tweede, dat mijn huisje in de winter lekker warm is. De derde, dat er mensen om mij heen zijn die me helpen. De vierde, dat ik de laatste tijd gespaard ben van nog meer ziekten en pijn. De vijfde vinger, dat ik voldoende geld heb om mijn rekeningen te betalen. De dokter kijkt naar beide handen. De vrouw kijkt hem aan en zegt: Hier zijn twee handen die verdriet hebben gedragen, tranen gedroogd en wel eens tot vuisten zijn gebald. Ook twee handen die weten wat leven is. En weet u wat ik nu zo mooi vind, wat er gebeurt als ik mijn handen vouw tot een gebed? Neen,” zegt de dokter. Als ik bid, gebeurt er iets met mijn handen. Dan gaat mijn hand met de zegeningen naar mijn hand met het verdriet. Dan vouw ik de vingers in elkaar en dan komen de moeilijke dingen tussen de zegeningen in. En de zegeningen houden die narigheid in mijn leven tegen. Biddend breng ik mijn verdriet bij God. Daarna tel ik de zegeningen. Weet je, ik ben dankbaar dat ik twee handen heb, ze houden elkaar in evenwicht. Ze houden mij in evenwicht en zo is mijn leven ook minder zwaar. De dokter knikt instemmend, vouwt de vingers van de ene hand tussen de vingers van zijn andere hand en blijft verzonken in zijn eigen gedachten zitten.Samantha Steenwijk (1986) is een Nederlandse zangeres. Bij het grote publiek werd ze bekend door haar deelnames aan De Beste Zangers en The Voice of Holland. Hier zingt ze geloof in jezelf voor Emma Heesters. En eigenlijk zingt ze het voor ons allemaal!Ongeloof is een verraderlijke gezel.
Mahatma Gandhi.


Nelson Mandela verteld over zijn geloof in vergeving.  Nadat ik president was geworden, vroeg ik enkele van mijn beveiligingsagenten om een wandeling in de stad te maken. Na de wandeling gingen we gezamenlijk lunchen. We zaten in het centrum van Johannesburg in een restaurant op het terras en de ober vroeg een ieder van ons wat we wilden eten. Op dat moment realiseerde ik me dat er aan de tafel die vlak voor ons stond een voor mij bekende man stond te wachten om bediend te worden. Toen hij bediend werd, zei ik tegen een van mijn beveiligingsagenten: Ga die man vragen om met ons mee te eten. De man stond op, pakte zijn bord en bestek en ging naast me zitten. Tijdens de maaltijd trilden zijn handen voortdurend en haalde hij zijn ogen niet van het eten. Toen we klaar waren, zwaaide hij naar me zonder naar me te kijken, ik liep naar hem toe en schudde zijn hand en hij liep weg! De beveiligingsagenten zeiden tegen me: Madiba, die man moet erg ziek zijn omdat zijn handen niet konden stoppen met trillen terwijl hij aan het eten was. Helemaal niet! De reden van zijn beven is een andere, antwoordde ik. Ze keken me raar aan en ik zei: Die man was de bewaker van de gevangenis waarin ik 27 jaar opgesloten zat. Vaak, na de marteling werd ik vaak aan hem blootgesteld, dan schreeuwde ik en huilde ik om water en hij kwam me vernederen, hij lachte me uit en in plaats van me water te geven plaste hij op mijn hoofd. Hij is niet ziek, hij was doodsbang en beefde misschien heel bang dat ik, nu ik president ben van Zuid-Afrika, hem naar de gevangenis zou sturen en met hem hetzelfde zou doen als hij met mij deed, hem zou martelen en vernederen. Maar zo ben ik niet, dat gedrag hoort niet bij mijn karakter, noch bij mijn ethiek. Mensen die wraak zoeken, vernietigen staten, terwijl degenen die verzoening zoeken, staten bouwen!


Rust in vrede is mooi, leven in vrede is mooier! 


WISSELWERKING

 

zo veel

te ervaren

tussen hemel

en aarde

zonder

eerst te zien

 

© Vian Moo


Ellen Mcilwaine (1945) is geboren in Amerika en heeft als kind gewoond in Japan en woont nu in Canada. Daar is ze een bekende folkzangeres. Een mooi a capella song dat je soms alleen verder moet gaan en dat je mag blijven geloven in jezelf!


Renze Ferwerda heeft een nieuwe C.D. Sorte Econtrada, dat betekent Laat Geluk en deze CD had hij vorig jaar uitgebracht, nu dus in het Portugees. Renze is zanger, een goede zangleraar, schrijft zijn eigen liedjes, gaf vaak optredens en woont nu in Hoogstraten. Ik ben al heel lang fan van Renze en ik vindt het buitengewoon knap om nu in deze tijd een nieuwe CD uit te brengen. Renze zijn grote liefde is muziek en dan komt Portugal, vandaar een Portugese CD En wellicht denk je,  ja, maar daar versta ik niets van. Het mooie van muziek is dat het de taal is van het hart en ook deze CD is net als Laat geluk, heel mooi gezongen, muzikale begeleiding door Freek Dicke prachtig, hele fijne muziek om de nieuwsbrief bij te maken! Een hele mooie, warme CD om de winter mee door te komen! Voor 18 euro inclusief verzenden te bestellen bij:  www.renzeferwerda.be


Workshop Communicatie die verbinding geeft! Communicatie begint bij jezelf en de kracht van woorden bepalen je werkelijkheid. Deze workshop geeft je woorden van helderheid, duidelijkheid, openheid en vertrouwen! De geweldloze communicatie is effectief bij het oplossen van conflicten in jezelf en conflicten met de omgeving, zonder te oordelen of te kwalificeren. Je leert wat waarnemen is en om contact te maken met je gevoel en je behoeften! En als laatste komen we bij het verzoek naar jezelf en de ander! Deze kennismaking met de geweldloze communicatie wordt verzorgd door yoga- en ontspanningsdocent Piet van der Pluijm. Datum: vrijdagavond 12 Maart van 20.00 tot 22.00 uur en zaterdagochtend 13 Maart 2021 van 09.00 en tot 16.00 uur. Plaats: Catharinastraat 42a in Oosterhout.  Kosten 75 euro,  eigen lunchpakket meenemen, voor thee en koffie wordt gezorgd, inclusief syllabus. We hanteren de regels van het RIVM. Tussen de middag maken we een kleine wandeling. Voor alle informatie en opgave: pietvanderpluijm@hetnet.nl Iedereen is liefde en op zoek naar zichzelf.
 


Ondara is zijn artiestennaam, hij is geboren in Kenia en opgegroeid in Amerika. Hij heeft een prachtige stem en is heel muzikaal. Hij schrijft zijn nummers zelf en heeft momenteel veel succes in Amerika. Dit lied gaat over het geloof dat de liefde er altijd is. Lebanon genaamd, wat een Keniaanse woord is wat het alles omvattende woord is voor liefde. 


Liefdadigheid van superrijken zal de wereld niet veranderen, volgens de Amerikaanse schrijver Anand Giridharadas. Het is tijd voor een nieuwe economie. Lilian Marijnissen nodigde Anand uit in de Tweede Kamer en ging met hem in gesprek over fundamentele ongelijkheid. Als je meer wilt lezen van deze bijzondere promotor van de democratie, dan moet je gewoon zijn naam bij YouTube in tikken, 


Geloof is de vogel die het licht voelt wanneer de dageraad nog duister is. Tagore. 


Ik geloof in de cirkel van vreugde. Een man klopte hard op de deur van het klooster. Een monnik opende de grote poort. “Deze druiven zijn de mooiste druiven die mijn wijngaard heeft geproduceerd. Alstublieft”, zei de man. “Dank. Ik geef ze aan de abt.” “Maar, ze zijn voor u. U opent de deur, beste monnik.” De monnik bewonderde de hele ochtend de prachtige tros druiven en besloot ze toch aan de abt te geven. De abt heeft hem immers altijd aangemoedigd met zijn wijsheid. De abt was blij met de druiven, maar hij besloot ze door te geven aan een zieke monnik in het klooster. “Het zal hem goed doen.” En de zieke monnik was dankbaar. Hij besloot echter de druiven aan de kok te geven. De kok die hem altijd zo goed verzorgde. En de kok bewonderde de prachtige druiven. Zo perfect dat niemand de druiven meer zou waarderen dan de koster. De koster was op zijn beurt blij met het geschenk. Hij gunde de druiven aan de monnik, die hem bij binnenkomst van het klooster zo welkom had geheten. En dus net voor het donker, gaf hij de druiven aan de monnik bij de poort. “Eet en geniet hiervan.” De monnik besefte zich dat de druiven echt voor hem waren. En hij genoot van elke druif, terwijl hij nadacht over de cirkel van vreugde. Het plezier wat ze elkaar hadden gegeven. Het geschenk wat rond was gegaan.


Ik geloof in de kracht van muziek! Afgelopen 12 december was ik te gast in het programma muzikale ontmoetingen van de ORTS. Ik mocht acht liedjes inbrengen en bij elk lied zit een verhaal. Als je het graag wilt horen klik dan op de  onderstaande link en zoek op datum 12 december naar het bovenstaande programma! Veel luisterplezier gewenst! https://orts.nl/radio-programma-gemist/


Doe meer waar jij in gelooft en wat jou meer ontspanning en innerlijke vrede geeft!


Met nieuwe ogen! Is het luisterboek wat het afgelopen 1.5 jaar 15 keer in de nieuwsbrief heeft gestaan en nu kun je het zowel op Spotify als op je app Podcast beluisteren. Bij Spotify tik je bij zoeken Werken aan innnerlijke vrede” in en je kunt luisteren, zie icoon bovenstaande foto. Bij Podcast ga je naar je Appstore, klik je Podcast in, dit is een  paars icoontje, dit download je dan en dan zoek je opnieuw naar “Werken aan innerlijke vrede”.


De 2e Herderstocht in de Heilige driehoek.. Afgelopen Kerstmis waren we niet in staat om de 2e herderstocht te wandelen met zoveel kinderen en ouders, zoals vorig jaar. Dus heeft de ORTS een handje toegestoken in de persoon van cameraman Toon Braat. Bedankt Toon het is heel mooi opgenomen! En uitgezonden op Facebook, YouTube en op de ORTS. Bedankt Zuster Martha voor de ontvangst, bedankt Paulien voor het mooie zingen! Volgend jaar hopen we gewoon rond te kunnen gaan in de Heilige driehoek om het Kerstverhaal weer door te geven! 


 

5 Reacties

 • Katrien Staelens,
  Geplaatst 1 januari 2021 11:40

  Mooie nieuwsbrief weer Piet!
  Een mooi en inspirerend 2021!

 • Christien treep,
  Geplaatst 2 januari 2021 10:48

  Hallo piet
  Ik heb me opgegeven voor je cursus helaas lukt het niet via je inschrijfformulier om me aan te melden
  Ik heb je wel bepaalt en daar mijn email achter gelaten ik hoop dat ik iets van je mag horen
  Liefdevolle groet Christien treep

 • Ton Oud,
  Geplaatst 2 januari 2021 13:50

  Piet, bedankt voor je positieve wensen voor 2021. Goed van je dat je ons wijst op positiviteit want dat helpt je -inderdaad- om die corona de baas te worden. Wij zeggen hier thuis vaak: het zijn de kleine dingen die het doen. Daar trekken we ons aan op. We ontvangen ze graag, die kleine dingen en geven ze veelvuldig door. Moed houden en blijf gezond.

 • Anke Schuyleman,
  Geplaatst 4 januari 2021 13:15

  Voor jou en je gezin wens ik jullie allen een heel mooi en gezond nieuwjaar vanuit Tipperary, Ierland. Ik geniet nog alle dagen van het jaar van jouw prachtige nieuwsbrieven en ik hoop er nog heel lang van mogen genieten, met heel veel dank voor jouw prachtig werk, want daar gaat definitief veel tijd, en creativiteit in zitten. Met een hartelijke groet, Anke Schuyleman.

 • Anke Schuyleman,
  Geplaatst 4 januari 2021 13:23

  Heel veel dank, Piet, voor jouw ontzettende , intensieve en waardevolle nieuwsbrieven. , die jij al zo vele jaren met enthousiasme iedere keer weer naar boven en naar buiten verstuurd. Ik hoop, dat ik er nog la g mag genieten ook al ben ik reeds ver in de tachtig. Een hartelijke groet en ik wens je nog heel veel succes om dat steeds weer te kunnen verwezenlijken. Thank you so mutch, dear Piet.

Plaats reactie