Het coronavirus in huis! Zo ben je nog aan het werk en dan hoor je dat vrienden het virus hebben en ga je meteen in quarantaine,  je laat je testen en dan blijk je het zelf ook te hebben! En dan komen langzaam de eerste ongemakken. Mijn vrouw heeft hoofd en keelpijn en is af en toe misselijk en ik ga meer hoesten en kuchen, maar ik voel me goed. Even staat je leven stil en dan ga je actie ondernemen, de yoga en meditatie cancelen, zoonlief doet boodschappen. Poetsen in huis, de huisarts bellen, de GGD die belt voor broninformatie en natuurlijk niet naar buiten. Ik had net het boek in huis “De Polyvagaal theorie in therapie” van Deb Dana, Annemarie nog bedankt voor de boekentip en de meditatiegroep van donderdagavond, bedankt voor de boekenbon! Wat een indrukwekkend boeiende therapie is dit. Het is ook een werkboek dus ben ik meteen alle opdrachten gaan uitvoeren. Ik heb het twee keer gelezen en ik heb alle filmpjes op you tube gezien over dit thema en ik heb het gevoel nog niet klaar te zijn! Waar gaat de Polyvagaal theorie over? Over het autonome zenuwstelsel en dat heeft de taak om ervoor te zorgen dat we overleven op momenten van gevaar en opbloeien in tijden van veiligheid. Om te kunnen overleven, moeten we bedreigingen kunnen herkennen en moet er een overlevingsrespons worden geactiveerd. Voor het opbloeien is precies het tegenovergestelde nodig, het afremmen van de overlevingsrespons, zodat sociale betrokkenheid mogelijk wordt. Als we dit vermogen tot activering, remming en flexibiliteit van reageren niet hebben, maakt dat ons leven zwaar. Ik ben bezig gegaan met de oefeningen in het boek met betrekking tot herkennen, activeren, afremmen, bewust worden en flexibiliteit. Bedankt voor de inzichten en inspiratie! Ik ervaarde dat het vrede sluiten met je zenuwstelsel veel innerlijke vrede geeft! Zo heb ik afgelopen zomer ook het eerste boek gelezen van Bernadette von Dreien over haar dochter Christina: Tweeling als licht geboren. Dit gaat over een Zwitserse moeder die te vroeg een tweeling krijgt, waarvan er een overlijdt en Christina overleeft en zij blijkt hoog sensitief te zijn, niet een beetje maar noem het maar heel hoog! Nu ben ik de twee vervolgboeken aan het lezen, het visioen over het goede en het laatste is geschreven door Christina zelf: Christina bewustzijn schept vrede. Inspirerende boeken die absoluut een positieve richting geven aan de wereld van 2020! Je hoeft niet altijd een reden te hebben om gelukkig te zijn. Je kunt het ook gewoon zijn! Je leest Piet is weer zijn levensmotto aan het uitpakken, die er met de paplepel van zijn moeder is ingegoten “Ge mot van de nood, een deugd maken jongen! Dan hedde ut altijd goed”! Iedereen bedankt voor jullie warme reacties, wensen en medeleven. Houd afstand en blijf gezond!Er zijn drie dingen die, als je ze niet weet, ervoor zorgen dat je je niet lang staande kunt houden in de wereld: wat te veel is voor je, wat te weinig voor je is en wat precies goed voor je is.
Swahili spreekwoord

 


Workshop Communicatie die verbindt. ER IS NOG PLAATS! Communicatie die verbindt begint bij jezelf; waar verlang je naar en wat laat je los? De verbindende communicatie is effectief bij het oplossen van conflicten, in de opvoeding, het eigen groeiproces, in relaties en op het werk. Deze tweedaagse kennismaking met de geweldloze communicatie wordt verzorgd door yoga- en ontspanningsdocent Piet van der Pluim. Datum: vrijdagavond 6 van 20.00 tot 22.00 uur en zaterdagochtend 7 november van 09.00 en tot 16.00 uur. Plaats: Catharinastraat 42a in Oosterhout.  Kosten 75 euro,  eigen lunchpakket meenemen, voor thee en koffie wordt gezorgd, inclusief syllabus. We hanteren de regels van het RIVM. Tussen de middag maken we een kleine wandeling. Voor alle informatie en opgave: pietvanderpluijm@hetnet.nl 


Carona en verbinding. Het coronavirus zet momenteel onze hele maatschappij op scherp. Dat merk je in de samenleving, in organisaties en in jezelf. Alles wat normaal was, is dat nu niet meer. In heel korte tijd hebben we nieuwe omgangsvormen ontwikkeld. We geven geen handen meer, houden afstand, vergaderen online, werken met een bijna militaire structuur op de IC’s en thuis. We zijn soms eenzaam. Deze tijd vraagt om verandering, maar ook om duidelijkheid en leiderschap. Natuurlijk het is een nieuw virus, iets wat we in deze omvang nog nooit hebben meegemaakt! En natuurlijk heeft niemand de wijsheid in pacht om precies te doen wat nodig is en wat niet! Onze virologen en deskundigen maken overuren, onze politiek leiders doen hun stinkende best. En wat kunnen wij zelf doen in deze coronatijd? Hier volgen een aantal tips om in verbinding te blijven met jezelf en met je omgeving! Klagen en mopperen heeft geen zin en draag nergens toe bij. Mijn moeder ze “mopperen is achteruit bidden!” Blijf sociaal en stuur een kaartje naar vrienden of mensen die op dit moment eenzaam zijn. Of pak de telefoon en ga beeldbellen! Drink in deze tijd minder alcohol en let meer op je voeding. Kook zelf, vers, met veel groeten, en drink genoeg water! Ga op tijd naar buiten, koop een stappenteller of fiets en wandel als het lekker weer is! Zorg voor voldoende slaap en zorg ook voor voldoende afwisseling, werk, sport, tv, tuin, etc. Neem regelmatig even een moment van stilte en maak niet de fout om jezelf te vergelijken met anderen en blijf lachen, zowel om jezelf als om anderen. Doe regelmatig een yogales, internet staat er vol van. Kijk op you tube en tik mijn naam in Ppiet van der Pluijm en je kunt yogalessen, visualisaties, ontspanningen en een luisterverhaal van 15 afleveringen beluisteren. Luister ook naar een inspirerende podcast. Bijvoorbeeld naar die van 365 geluk. Nummer 64. De gevolgen van corona waar je niemand over hoort. Hij is gratis! En wees creatief, haal de gereedschapskist of je kleurpotloden voor de dag en ga aan de slag! Lees een goed boek! En beloon jezelf met een mooie serie of film op t.v. of Netflix. Blijf verbinding met jezelf zoeken en maken en blijf verbinding met de ander zoeken en maken! Allemaal natuurlijk met de afstand van 1.50 meter. Laten we deze tijd met zijn allen gebruiken om ons bewust te worden dat we anders met onszelf en de omgeving en met de planeet om moeten gaan! Alleen blijven consumeren, vervuilen, ontbossen, bespuiten leidt tot grote afbraak! We zijn allemaal schatplichtig naar onze kleinkinderen en hun kinderen! Accepteer de verandering! Toen mijn moeder geboren werd, waren er 2.5 miljard mensen, nu bijna 8! Steek je kop niet in het zand, we kunnen allemaal een bijdrage leveren! Minder vliegen, minder vlees, minder auto, investeer in zonne-energie, normaliseer logisch gedrag. Mensen kijken naar elkaar. We houden allemaal onze omgeving in de gaten om te bepalen wat ‘normaal’ is. En wanneer we iets steeds vaker om ons heen zien gebeuren dan gaan we dat ook normaal vinden. Dit is een krachtig principe. Omdat je er ook een bewuste rol in kunt spelen. Werken aan innerlijk vrede is lief zijn voor elkaar en niet oordelen; lief zijn voor jezelf en jezelf niet veroordelen. Begrijpen dat ‘goed’ en ‘slecht’ relatief is. Wees niet naïef over de mensheid. Een laatste punt dat nogal eens over het hoofd wordt gezien: de mensheid zal niet toekijken hoe het klimaat verandert, ook al lijkt het soms van wel. Je kunt denken dat we leven in een hightech samenleving, maar in werkelijkheid staat onze beschaving nog in de kinderschoenen. Vrijwel alle technologie die onze wereld nu verandert is net nieuw. En er zal nog een heleboel veranderen in de komende decennia. Niet alleen zullen we onze economieën de komende jaren omschakelen naar duurzame energie. We zullen ook steeds beter worden in klimaatadaptatie én in ‘restoration ecology’, zoals het wordt genoemd. Het herstellen van onze fouten en het balanceren en herstellen van de biosfeer. Enkele veranderingen die aan de horizon liggen en hoogstwaarschijnlijk gedurende ons leven het levenslicht zien: Verticale boerderijen aan de rand van de stad die vele malen effectiever zijn dan conventionele landbouw. Waardoor we veel land terug kunnen geven aan de natuur. Systemen om CO2 uit de lucht te halen en ondergronds op te slaan of te gebruiken op andere manieren. Systemen om plastic uit de oceaan te halen en te recyclen. Betere sensors om ecologische systemen te monitoren en bij te sturen waar nodig. Sneller en beter internet wat leidt tot toenemende transparantie. Evaluerende kunstmatige intelligentie waarmee we duurzamer kunnen ontwerpen en oude problemen op nieuwe manieren kunnen oplossen. De ontwikkeling van nieuwe bacteriën of schimmels die chemicaliën kunnen afbreken of vervuilde grond kunnen opschonen. We kunnen het alleen samen doen! Doe wat je kunt en blijf verbinding maken!


De Amerikaanse soulzanger Brian Owens, zingt hier met zijn vader het prachtige lied van Sam Cooke: A change is gonna come. Een verandering komt er aan! En dat geldt voor iedereen! Iedere dag opnieuw! In het toelaten, zit het loslaten!


Jacqueline Etman, sedert 6 jaar columniste van de nieuwsbrief, getrouwd met Ton, moeder van Maud, werkzaam geweest als doktersassistente, volgde daarnaast onderwijs in de sociale dienstverlening en het maatschappelijk werk en studeerde op latere leeftijd af in de theologie als geestelijk verzorger/pastoraal werker. Schrijven, zingen en cabaret hebben een speciaal plekje bij haar. Haar column is gelijk aan het maandelijkse thema, klik op: column 70


De leerling en de meester. Wanneer de leerling gereed is verschijnt de meester. Dat is een zin die ik al heel vaak tegen ben gekomen. En de gedachte die daar bij mij vroeger bij hoorde was: Waar blijft die wijze man of vrouw die mij rustig allerlei dingen gaat vertellen over het leven. Nu weet ik dat ik mijn meest wijze lessen heb geleerd van mensen met wie ik de grootste strijd heb gehad. Die mij het leven heel moeilijk hebben gemaakt. Met wie ik in woorden heb gevochten, die mij alle emoties hebben laten voelen, die mij gevoelens van onmacht hebben laten ervaren. Wanneer ik terugkijk, zijn het de situaties waarover ik ben gestruikeld, tegenaan ben gelopen. Ik heb duizenden meesters op mijn pad gehad zonder ze te hebben erkend of herkend. Pas toen ik dat zag kon ik dankbaarheid ervaren voor al die mensen en situaties. Kon ik begrijpen dat het lessen waren op mijn pad. Kon ik inzien dat ik juist door hen ben gegroeid. Kon ik erkennen dat ze me naar mijn eigen waarheid hebben gebracht. Soms weet je niet dat je gereed bent en staat je meester al op je pad. Zit je al middenin je leerproces al is het onbewust. Bewust zijn betekent leren zien en voelen dat je gereed bent en leren zien en voelen dat de meester al met je aan het werk is. Pijn is een grote leraar en vaak is daar een grote meester aan verbonden. Onthoud gewoon dat Liefde de drijfveer achter alles is. Er word je nooit iets aangedaan, er word je altijd wat zichtbaar gemaakt. En dat zijn de lessen waardoor jij kan worden wie je daadwerkelijk bent. Wees bewust bereid om de leerling te zijn en erken en herken de meester in het Leven zelf. Uit het boek: Lichtflits, Iets in jou.Wat we durven aankijken in ons leven, geeft ons kracht.
Hannah Cuppens.


Het mooie nummer van verbinding is geschreven door Stef Bos en gezonden door Tabitha, Het lied mijn land is jouw land, jouw volk is mijn volk, jouw taal is mijn taal en jouw god is mijn god. En jouw droom is mijn droom, jouw pad is mijn pad, jouw toekomst is mijn toekomst en jouw hart is mijn hart. Hoe actueel nu in deze tijd.


We leven in een overgangsperiode van angst naar liefde. Hanna Cuppens.


Dit jaar verplaatsen we het licht
Van buiten naar het veilige binnen
Geen honderden kaarsjes op het graf
We ontsteken een licht in ons hart

Onze liefsten zullen dit verstaan
En fluisteren ons zachtjes in het oor
Om steeds opnieuw, telkens weer
Elke dag een lichtjes dag te laten zijn.
©elsbethkuysters.nl


We dansen voor het lachen, we dansen voor tranen, we dansen voor waanzin, we dansen voor angsten, we dansen voor hoop, we dansen voor geschreeuw, we zijn dansers, we creëren de dromen. De Masaka Kids Africana bestaat uit Afrikaanse kinderen, vanaf 2 jaar. Velen hebben een of beide ouders verloren door de verwoesting van de oorlog, hongersnood en ziekten. Zij vertegenwoordigen alle kinderen van een continent en zij tonen het potentieel van Afrikaanse kinderen om sterke leiders te worden voor een betere toekomst in hun land. De kinderen smelten de harten van het publiek met hun charmante glimlach en heerlijke Afrikaanse deuntjes, vergezeld van levendige danspasjes. Bijna elk optreden wordt afgesloten met een donderende staande ovatie. Een prachtig bijproduct van het concert is de inspiratie die de muziek brengt aan vrijwel elke luisteraar. Ondanks de tragedie die hun jonge leven heeft ontsierd, stralen de kinderen van hoop, muzikaal begaafd en heerlijk onderhoudend. Meer informatie: info@masakakidsafricana.com


Hoop is het vermogen om ondanks al het duister te zien dat er licht is. Desmond Tutu. 


Verbinding leidt tot vitaliteit. Hoe staat het met jouw vitaliteit? Voel jij je energiek, in balans, gelukkig en veerkrachtig? Of kan je energie wel een boost gebruiken? Verbinding is een belangrijke energiebron: verbinding met jezelf, anderen en de wereld om je heen. Lekt er energie weg of krijg je energie? Ken je dit? Je hebt een fijn gesprek gehad en gelachen, misschien gehuild. Na afloop voel je je opgeladen. Net als na heerlijk zijn bezig geweest met je favoriete hobby of na het halen van een doel. Of je hebt samen met een groep iets moois neergezet. Dat gaf zo’n gaaf WIJ-gevoel. Het zijn dingen die je een gelukkig vitaal gevoel geven, waarbij je energie hebt getankt. Dingen waarbij je in verbinding stond met jezelf, anderen of je omgeving. Het omgekeerde komt ook voor. Iemand klampt je aan en begint uitgebreid te klagen. Na afloop voel je je moe en leeggezogen. Of je hebt de hele dag lopen rennen en vliegen, reagerend op wat er op je af kwam of opgeslorpt door dagelijkse beslommeringen. Aan jezelf ben je niet toegekomen en je vraagt je af ‘Waar doe ik het allemaal voor’. Dit soort situaties doen afbreuk aan je vitaliteit. Er lekt energie weg. Dus als je je vitaler wilt voelen, is het zaak om de energielekken te vermijden en je energiebronnen aan te boren.    Alles staat met elkaar in verbinding. Vitaliteit heeft alles te maken met balans in je leven, lichamelijk en mentaal. Fysieke energiebronnen zijn: gezonde voeding, bewegen en voldoende rust en herstel. Mentale energiebronnen zijn: positief denken, ondersteunende relaties en zinvol leven. Die staan met elkaar in verbinding en beïnvloeden elkaar. Ze hebben allemaal aandacht nodig. Als er energie weglekt op één ervan, is de kans groot dat je minder aandacht schenkt aan een energiebron op een ander vlak en je ook daar aan vitaliteit inboet. Het is een soort domino-effect. Als je het niet naar je zin hebt op je werk of het gevoel hebt dat het niets uitmaakt wat je doet, wordt het lastiger om negatieve gedachten uit te bannen. Dan grijp je misschien sneller naar ongezonde snacks om je frustratie weg te eten. En omdat je je moe voelt, heb je geen puf meer om te gaan sporten of zeg je een afspraak met vrienden af. In bed lig je te piekeren waardoor je slechter slaapt. En doordat je focust op alles wat niet goed gaat, krijg je steeds minder oog voor de leuke dingen in je leven die er ook zijn. Zo kan het zomaar gaan. Logisch dat je je dan steeds minder vitaal voelt. Jonathan Fields vergelijkt in zijn boek How to live a good life de ingrediënten voor een vitaal en gelukkig leven met drie emmers:

 • Een goed gevulde vitality bucket staat voor optimale zorg voor je lichaam (de fysieke energiebronnen) en geest (positieve mindset). Die twee zijn nauw met elkaar verbonden. ‘Een gezonde geest in een gezond lichaam.’
 • Als je connection bucket vol zit, sta je in verbinding met jezelf, anderen (partners, vrienden, collega’s of iets groters dan wij, zoals God of de natuur) en heb je het gevoel dat je ergens bij hoort.
 • Je contribution bucket heeft alles te maken met zinvol leven, leven met een doel, een bijdrage leveren vanuit jouw kracht op een manier die jou het gevoel geeft dat je ertoe doet.

Feit is dat die emmers lekken. Er gebeurt altijd wel iets waardoor er energie weglekt. Je moet ze dus blijven bijvullen. Bovendien staan de emmers met elkaar in verbinding. De leegste emmer trekt het niveau van de andere emmers mee omlaag. En als je er eentje bijvult, raken de andere twee ook automatisch voller. Check elke ochtend het niveau van je buckets. Welke emmer is het leegst en wat kun je vanaf vandaag anders doen om die bij te vullen? Leven jij en je partner langs elkaar heen, doe iets om die sleur te doorbreken. Heb je door alle drukte een goede vriend al weken niet gesproken, bel hem op. Beweeg je te weinig, pak de fiets in plaats van de auto. Geeft je werk je weinig voldoening, doe dan iets waar je wel blij van wordt. Houd het klein, simpel en haalbaar, zegt hij terecht. Het hoeft allemaal niet groots en meeslepend. Liever niet zelfs. Dat vergroot alleen de kans dat je het uiteindelijk niet doet. Liever elke dag een kleine verandering die je echt doet, herhaalt en die zich ontwikkelt tot een goede gewoonte. Op langere termijn zet je dan enorme vitaliteitsstappen. Zoek verbinding met je energiebronnen. Constance Grauds auteur van het boek Jungle Medicine, zegt min of meer hetzelfde. Volgens haar is gebrek aan verbinding met onze energiebronnen de oorzaak van vermoeidheid en gebrek aan vitaliteit. Waar mensen vooral behoefte aan hebben, is passie, betekenis, doelen, emotionele verbondenheid met jezelf en anderen en spirituele geaardheid. Daar weer verbinding mee maken, brengt je energie weer terug. Ook zij benadrukt dat juist de kleine geluksmomentjes kunnen vitaliseren als je ze met volledige aandacht doet. Zoals je hond of kat aaien, de planten water geven of een paar keer diep ademhalen. Wat is zinvol leven? In het algemeen kun je zeggen: leven met een doel is en de vrijheid om keuzes te maken die bij jou passen. Leven op een manier die jou een goed gevoel geeft, geeft een enorme energie boost. Daarvoor moet je jezelf goed kennen en stilstaan bij de vraag: doe ik wat ik wil en wil ik wat ik doe? Wat dat doel precies is, heeft te maken met het kunnen benutten van je talenten in lijn met je waarden, met wat jij leuk en belangrijk vindt. Of dat nou tijd besteden aan je hobby is, anderen helpen of dingen leren, of iets organiseren is, als jij doet waar je hart ligt, geeft dat je leven zin. Je leven een doel geven, maakt je leven zinvoller en geeft richting. Als je weet wat je wilt, ga je daarnaar handelen. Het wordt dan makkelijker om trouw te blijven aan jezelf en nee te zeggen tegen dingen die indruisen tegen je waarden of je van je doel afleiden. Ook hier geldt weer: leg de lat niet te hoog, zodat doelen makkelijker te bereiken zijn. Niets is zo frustrerend als iets willen en dat doel niet kunnen bereiken.

“Bezieling. Er bestaat een taal die iedereen begrijpt. Dat is de taal van de geestdrift. Dingen die je doet met hart en ziel. Op zoek naar iets wat je wilt. Of waar je in gelooft” Paul Coulho


Accepteer jezelf zoals je bent. In verbinding staan met jezelf houdt ook in dat je jezelf accepteert zoals je bent. Met je leuke en minder leuke kanten. Bedenk dat niemand perfect is en focus op de dingen die goed gaan. Als je het moeilijk vindt om jezelf volledig te accepteren, maak dan eens een lijstje van dingen die je belangrijk vindt in anderen. Staan er dingen op die je niet bij jezelf terugziet, werk daar dan aan. Stel doelen. De kans is echter groot dat je veel kwaliteiten die je waardeert in anderen zelf ook bezit. Of vraag eens iemand anders om jouw positieve punten te benoemen. Laat je verrassen. Anderen zien ons vaak op een andere manier dan wijzelf. Accepteer hun complimenten en besef dat je bijzonder bent. Je hebt anderen gewoon nodig. Om samen te lachen (een geweldige energybooster), troost en hulp te ontvangen en te geven, ervaringen uit te wisselen, verbondenheid te voelen. Praat ook over je doelen en over je angsten. Juist door ze uit te spreken erken je ze en kun je er iets aan doen. Zonder aandacht en liefde voor en van anderen neemt je vitaliteit zienderogen af. We verkommeren. Hoe snel dit kan gaan, blijkt uit een Brits experiment van een aantal jaar geleden naar de invloed van sociaal isolement. Vrijwilligers bleven een week lang alleen thuis. Internet, radio en tv was toegestaan, maar ze mochten met niemand spreken. Al na een paar dagen voelden een aantal vrijwilligers zich steeds somberder worden. Helaas hebben we bij drukte of stress de neiging om onszelf terug te trekken en juist uit contact te gaan. Maar zo raak je juist de verbinding met deze energiebron kwijt. Het slaat een gat in je connection bucket. Dus wat er ook gebeurt, houd je sociale contacten op peil en koester je vriendschappen. Zit je iets dwars, praat het uit en leg het bij.“Het coronavirus ís geen individuele kwestie, het gaat hier om de gemeenschap. Wees dus duidelijker, overheid, durf streng te zijn en neem verantwoordelijkheid voor de gemeenschap. We zullen mopperen, zoals de volksaard wil, maar dat is verbindend mopperen dat tot meer saamhorigheid in plaats van verdeeldheid leidt.”
Stine Jensen.


Johann Hari (1979) is een Brits schrijver en journalist van Zwitsers en Schots erfgoed.  Hari heeft geschreven voor verschillende kranten en heeft 3 boeken geschreven over de onderwerpen van depressie, de oorlog tegen drugs en de monarchie. Hij geeft in deze lezing een heel andere kijk op het thema verslaving en dat juist het begrip verbinding het sleutelwoord is voor de oplossing van verslavingen. Niemand van ons kan het alleen! 


Wanneer je een boom fotografeert en deze foto op zijn kop bekijkt, zie je het evenbeeld van onze longen. De bossen en de oerwouden zijn de longen van de aarde. Bomen produceren leven gevende zuurstof, die wij inademen. Daarbij absorberen ze juist het giftige koolzuur dat wij uitademen. Dit weerspiegelt de eenheid van de natuur en onze plaats in de kringloop van het leven. Maar… wij kappen de bossen en branden de oerwouden plat; wij vernietigen de longen van de aarde. Zou het dan toeval zijn dat de natuur, in dit geval in de vorm van corona, ’terugslaat’ via onze eigen longen? Corona valt onze longen aan. Alles op aarde is een eenheid. Het is onmogelijk dat wij gezond blijven op een ongezonde en leeggeroofde planeet. Wanneer we de longen van de aarde vernietigen, hebben wij zelf straks geen zuurstof meer. Denk je dat het toeval is dat corona zijn meest vernietigende uitwerking heeft op onze longen? En denk je dat het toeval is dat er zoveel angst in de wereld is (die letterlijk ‘zijn adem inhoudt van schrik’)? De werkelijke oorzaken van de (enorme) disbalans op aarde gaan we niet oplossen door een vaccin. Daarvoor zullen we, in elk geval, bomen moeten planten!


VREEMDELING

 

in ons vluchtige contact

ligt humor besloten

uitgedaagd

teruggeplaagd

samen in de lach geschoten

en passant

nagenoten

 

© Vian Moo www.fijnzinnigeteksten.nl


Presidentskandidaat Joe Biden kan rekenen op steun van popgroep Black Eyed Peas en zangeres Jennifer Hudson. Met een door Biden ‘powerful’ genoemde video, vragen zij hun volgers om op Trumps tegenstander te stemmen. In beeld plaatsen de artiesten de vele protesten in Amerika tegenover mensen die een hart vormen met hun handen. Naast het nummer Where is the love? worden ook Bidens campagneteksten gezongen om de boodschap kracht bij te zetten. 


Een klank bad doet je wat! Een klank bad ontspant en verbindt. Door middel van natuurklanken, voortgebracht door oer instrumenten, wordt een sfeer gecreëerd die erg meditatief is. De klanken die klankschalen en gong maken bestaan uit grondtonen en daarnaast uit vele boventonen die een harmonisch geheel vormen. Ze zorgen er voor dat lichaam en geest weer een harmonisch geheel vormen. Tijdens een klank bad word je ondergedompeld in de klanken van klankschalen, oceandrum, gong en chime. Elk instrument geeft een andere klank en dus heeft het een andere uitwerking op ons lichaam en geest. Klank is niet alleen waarneembaar met je gehoor maar met het gehele lichaam.
Ons lichaam bestaat voor ongeveer 70 % uit water. Water transporteert trillingen en vibraties vier maal sneller dan lucht. Daardoor hebben de verschillende klanken direct toegang tot ons gestel. Dit ervaren we dan ook in alle niveaus.
Is er een disbalans in ons lichaam of de energie stroomt niet lekker door, de klanken zorgen voor een goede ondersteuning om het lichaam weer in harmonie te brengen en te ontspannen. Tijdens een klank bad hoef je niets te doen dan alleen maar liggen op een mat en jezelf over te geven aan wat je hoort en voelt. Een klank bad is erg aangenaam om mee te maken en is daarom waardevol. Het klank bad wordt in kleine groepen gegeven (max. 7 deelnemers) en duurt ongeveer anderhalf uur. De kosten bedragen € 15,- En het adres is Catharinastraat 42, 4901 GR en bellen kan ook: 06-28400329. Na een klank bad is het nagenieten met een kopje thee. Een klank bad kan nog lang nawerken. Het is fijn om tijdens een klank bad gemakkelijk zittende kleding te dragen. Ligmatten, dekens  en kussens zijn  aanwezig. Je kunt natuurlijk extra sokken en deken van thuis meenemen, mocht je daar behoefte aan hebben. Aanmelden voor een klank bad kan via de mail : info@simplesse.nl De gehele opbrengst van het klank bad komt ten goede aan de kinderen van de Dovenschool in Bharatpur, Nepal.


We hebben allemaal de neiging voort te jagen, zowel wat onze geest als ons lichaam betreft. We geloven dat we in de toekomst pas gelukkig kunnen zijn. Daarom is het zo belangrijk om er steeds weer bij stil te staan dat we al thuis zijn. Het besef dat we niet verder hoeven te reizen, dat we al thuisgekomen  zijn, kan ons vrede schenken en blij maken. De voorwaarden om gelukkig te zijn, zijn al aanwezig. Als we onszelf kunnen toestaan in het heden te leven, kunnen wij ze ervaren! Thich Nhat Hanh.


 

Alanna Shaikh is een wereldwijde gezondheids- en ontwikkelingsspecialist. Op haar blog “Blood and Milk” wil ze mondiale ontwikkelingsvraagstukken toegankelijk en begrijpelijk maken. In haar boek “What’s Killing Us” legt ze de grootste uitdagingen in het wereldwijde welzijn uit van HIV/AIDS tot de afnemende effectiviteit van antibiotica op een manier die iedereen kan begrijpen.Het was iets wat elk kind wist te doen, een directe en volledige verbinding met de wereld onderhouden. Op een of andere manier was je het vergeten toen je opgroeide en moest je het opnieuw leren.


 

Verbinding met jezelf. Als je in een conflict raakt met een ander vloeit dit voort uit het feit dat je andere overtuigingen hebt dan die ander. Wanneer je in staat bent je eigen opvattingen te beschouwen verandert er iets in je. Weliswaar hoeven mijn opvattingen niet te veranderen, maar de starheid of onbewustheid waarmee ik ze ten berde breng verandert wel. Ik snap waarom ik in een conflictueuze situatie ben gekomen, ik snap mijn eigen denken en handelen en de achtergrond waaruit deze voortgekomen is. Wanneer de oorzaak van  mijn denken en handelen bij mij bekend is kan ik de oorzaak wanneer ik dat wil aanpakken en ben ik in staat het conflict (in mijzelf) te overwinnen. Wanneer ik in staat ben mijn eigen opvattingen te beschouwen en te zien in het licht van de beschouwingen van de ander verandert er ook iets in me. Wanneer ik bereid ben mijn eigen overtuigingen te onderzoeken, waarbij ik van mijzelf uitga maar niet naar mijzelf toe streef (naar mijn eigen overtuigingen toe redeneer) dan ontstaat er ruimte voor inzicht. Inzicht in mijn eigen opvattingen en ruimte voor die van de ander. Als ik op zo’n wijze naar mijzelf kan kijken dan ontstaat een nieuwe verhouding naar mijzelf en kan ik mij opnieuw verhouden tot de ander. Er is een proces op gang gebracht waarbinnen ik mijn eigen en de ander zijn achtergrond, denken en handelen daadwerkelijk wil begrijpen.  Pas als ik dat kan, dan kan ik iemand daadwerkelijk proberen te ontmoeten. Ik ben namelijk in staat om mijzelf te ontmoeten, ik heb verbinding met mijzelf. Wanneer we ervoor kiezen lief te hebben, kiezen we ervoor om ons te bewegen tegen angst, tegen vervreemding en afscheiding. De keuze om lief te hebben is een keuze om verbinding te maken, om onszelf in de ander te vinden.


Angst veegt de liefde zo van tafel. We denken vaak dat het tegenovergestelde van liefde haat is. Maar eigenlijk is dat niet waar. Het tegenovergestelde van liefde is angst. Haat, boosheid, onmacht, jaloezie, controle en macht komen allemaal voort uit angst. En wanneer angst zijn intrede doet en jij jezelf steeds voedt met gedachten die de angst in jezelf versterken, kan je niet meer in verbinding komen bij je innerlijke liefde. De reden daarvan is dat de frequenties nou eenmaal enorm verschillen. Angst laat je krimpen terwijl liefde je doet groeien. Angst zorgt voor enkel hoofdgedachten terwijl liefde de gedachten uit je hart laat horen. Angst zorgt voor overlevingsgedrag terwijl de liefde je laat leven. Angst laat je de problemen zien en liefde de oplossingen. Liefde is de sterkste kracht omdat ze je helder laat denken, je intuïtie laat stromen en je innerlijke vrede en vreugde brengt. Het leven voelt letterlijk lichter wanneer je in je eigen verbinding van liefde kan wonen.De gelukkigste persoon is diegene die het einde van zijn leven in verbinding kan brengen met het begin.


Frederik Imbo (1975) is een Vlaamse acteur, mediatrainer en presentator. Sinds 2006 toert hij door de Benelux met zijn programma: Hoe we in het leven niet alles persoonlijk moeten maken! Dit is een interactieve presentatie over geweldloze communicatie voor bedrijven, scholen en verenigingen.


Ik wist: Ik moet mijn ogen sluiten. Als ik werkelijk iets wou zien

Ik wist: Ik keek te veel naar buiten. Natuurlijk zat het binnenin

Ik dacht: Ik haal het uit de boeken. Ik dacht: Ik vecht me vrij

Ik dacht dat ik het ver moest zoeken. Natuurlijk ligt het heel dicht bij

Ik dacht: Ik moet mijn vuisten ballen. Iemand zei: “Open je hand”

Ik was bang om door de mand te vallen. Iemand zei: “Er is geen mand”

Freek de Jonge.“Verbinding is dé reden waarom we hier zijn, het geeft zin en betekenis aan ons leven.” “Voor mij is een leider iemand die zichzelf verantwoordelijk houdt voor het vinden van potentieel in mensen en processen.” “Authenticiteit is een verzameling van de keuzes die we elke dag moeten maken.”
Brené Brown.


It’s Probably Me is een nummer van de Britse zanger Sting en de Britse gitarist en zanger Eric Clapton uit 1992. Nu zingt Gregory Porter een Amerikaanse jazzzanger, het nummer van Sting ter gelegenheid de polar music prize cermonie, een van de hoogste onderscheidingen die je als muzikant kunt ontvangen! Het nummer vertelt zo duidelijk dat we allemaal verantwoordelijk zijn voor onze eigen gedachten, talenten, fouten, successen en levenservaringen! Je mag het zelf doen!


Verbinding met jezelf leidt tot verbinding met anderen. 5 tips om de eerste stap te zetten naar minder eenzaamheid. Eenzaamheid is dichterbij dan veel mensen denken en komt niet alleen voor bij mensen die oud zijn, weinig familie hebben of in een verzorgingshuis zitten. Iedereen voelt zich weleens eenzaam en dat gaat meestal vanzelf weer over, maar er zijn veel mensen waarbij dat niet het geval is. Het wordt een probleem en iemand kan zelfs in een sociaal isolement terecht komen. Eenzaamheid is iets anders dan alleen zijn. Er zijn mensen die alleen zijn, maar gelukkig zijn. Eenzaam kun je zijn als je alleen bent, maar komt ook voor terwijl je veel familie en vrienden om je heen hebt. Sociale media helpen de eenzaamheid nog wat verder in de hand. We kunnen contact maken met iedereen op de wereld, we zien de gelijkenissen maar juist ook de dingen die van jouw eigen leven afsteken. Aangezien we ons leven spiegelen aan die van anderen en snel conclusies trekken kan dit je onzeker een eenzaam maken. Eenzaamheid kent vele gezichten, veel verschillende oorzaken en veel verschillende oplossingen. Eenzaamheid betekent dat je je niet verbonden voelt met de mensen om je heen, ook al zijn ze er wel. Je ervaart een gemis van een hechte, emotionele band met anderen of je hebt minder contact met andere mensen dan je zou willen (eenzaam.nl). Het is een persoonlijke ervaring; de een heeft een groter sociaal netwerk of meer betekenisvolle relaties nodig dan de ander. Iedereen hoort graag ergens bij of wil graag gezien worden. Als je je eenzaam voelt, voelt het alsof je niet gezien wordt en je gaat er alles aan doen om de erkenning te krijgen dat je er mag zijn. Iedereen zal zich gedragen op een manier waarop je de meeste liefde ontvangt. Je ‘zelf’ of jouw ‘ware ik’ dat is de ik die in je zit en jou door en door kent. Die alles van je weet en alles met je heeft meegemaakt en weet waar jij behoefte aan hebt. Luister naar jouw ‘ware ik’ die jou iets wil vertellen. Ben je niet verbonden met je ‘ware ik’ dan zit daar mogelijk het fundament voor het ontstaan van eenzaamheid. Misschien voelt je ‘ware ik’ wel pijn of verdriet, maar heb je er een muurtje omheen gezet om dat niet te voelen. Je zorgt liever voor een ander zodat je niet hoeft te luisteren naar je ‘ware ik’ en op die manier toch gezien wordt door je omgeving. Het is nou eenmaal makkelijker je te richten op de problemen van een ander dan die van jezelf en dat houdt het muurtje om jouw ‘ware ik’ in stand. Misschien dat je je wel terugtrekt om je zelf niet te hoeven laten zien. Het gevolg is dat je nóg minder erkenning krijgt voor wie jij bent. De deur naar jouw gevoelswereld blijft gesloten en voor de ander wordt het nog moeilijker om jou te leren kennen en aan te voelen wat er speelt.

WAT KUN JE DOEN? Er kunnen veel dingen gebeuren in het leven die de oorzaak kunnen zijn van de eenzaamheid die je voelt. Een partner die wegvalt, een ziekte waardoor je niet meer kunt werken, een jeugd waarin er wantrouwen naar anderen is ontstaan en waar jouw ware ik geen erkenning heeft gekregen, vele tegenslagen in het leven en misschien wel een combinatie van deze factoren. Eenzaamheid gaat gepaard met negatieve gevoelens, van leegte, verdriet, angst, zinloosheid en met lichamelijke of psychische klachten. Je hebt misschien het gevoel dat er niets aan te doen is, maar dat is er wel. De oplossing hoeft ook niet te liggen bij een ander. Er is geen standaardoplossing voor omdat voor iedereen eenzaamheid anders kan zijn.

TIPS DIE JE KUNNEN HELPEN. Probeer de muur om jouw ‘ware ik’ af te breken en te kijken waar jouw behoeftes liggen. Wat is de pijn of verdriet die je voelt. Probeer dit op te schrijven en te kijken of er mensen in jouw omgeving zijn die je goed genoeg kent om je kwetsbaar op te stellen. Lees ook in de vorige nieuwsbrief “De kracht van kwetsbaarheid” Als jij je kwetsbaarder opstelt zal de ander zich ook meer naar jou openstellen. Je relatie met diegene zal daardoor verbeterd worden en meer diepgang krijgen.

 Heb je weinig mensen waarbij je jouw gevoelens kunt bespreken? Dan zou het kunnen helpen om je aan te sluiten bij mensen die in hetzelfde schuitje zitten of waar je iets mee gemeen hebt, al heeft die gemene deler niets met eenzaamheid te maken. Dat kan een gezamenlijke hobby, omstandigheid of interesse zijn. Spreek die andere hondenbezitter maar eens aan voor een praatje als je jouw hond uitlaat. Jullie hebben een ding gemeen, jullie houden beiden van honden.

Vind je het juist moeilijk om met een ander een gesprek aan te gaan? Oefen een klein gesprekje met een denkbeeldig iemand die je nog niet kent terwijl je je tanden aan het poetsen bent of aan het koken bent. Al gaat dat over koetjes en kalfjes, dat is altijd een goed begin. Als je het in de praktijk gaat gebruiken probeer oprecht te luisteren naar het antwoord op de vraag die je die persoon stelde. Door echt te luisteren naar iemand, komt de volgende vraag vanzelf. Misschien dat diegene van jou ook iets wilt weten…..een gesprek is geboren!

 Durf hulp te vragen als er omstandigheden zijn waarin je het niet alleen kunt oplossen. Mensen doen graag iets voor een ander. Durf je daarin kwetsbaar op te stellen  .

Kijk wat er in jouw omgeving mogelijk is om actie te ondernemen. Misschien hebben ze vrijwilligers nodig op een school, in de bibliotheek. Je nuttig maken, praten met lotgenoten, met anderen jouw hobby uitvoeren, geeft zingeving waardoor je je minder eenzaam voelt.

Luister vooral naar je gevoel, kijk waar jij behoefte aan hebt. Praat daar met mensen over die je vertrouwt en probeer deze gevoelens aandacht te geven. De verbinding met jezelf is de sleutel van de deur naar de connectie met anderen. Misschien begint de connectie met anderen wel hier in deze nieuwsbrief, met de mensen die in hetzelfde schuitje zitten, al is dat op social media!


Als het je lukt om alleen in het heden te leven, zul je een gelukkig mens zijn. Paulo Coelho.


Leef nu. Hij sterft langzaam, degene die niet van koers durft veranderen. Hij sterft langzaam, degene die niet reist, degene die niet leest, degene die niet naar muziek luistert, degene die niet door zijn ogen weet te vinden. Hij sterft langzaam, degene die zijn gevoel van eigenwaarde vernietigt, en die nooit hulp of steun vraagt. Hij sterft langzaam, degene die de slaaf der gewoonte wordt en elke dag dezelfde paden bewandelt, en die nooit van mijlpaal verandert, degene die nooit een risico neemt om de kleur van zijn kleren te veranderen, of nooit met een vreemde praat. Hij sterft langzaam, degene die passie vermijdt met de gepaard gaande wervelwind van emoties van degene die het licht terug in de ogen brengt en gewonde harten geneest. Hij sterft langzaam, degene die niet van koers durft veranderen als hij ongelukkig is op het werk of in de liefde, degene die geen risico’s durft te nemen om zijn dromen te realiseren, die niet een keer in zijn leven, vlucht van de zovele gedegen adviezen. Leef nu…en neem vandaag nog het risico. Handel nu… Laat jezelf niet langzaam doodgaan en ontneem jezelf vooral niets om gelukkig te zijn. Pablo Neruda. Bevaar het schip van je leven als kaptein, maar bekwaam je ook om het dek schrobben.


Giulia Falcone is een 14-jarige Italiaanse zangeres geboren in Florence en ze zingt nu nog covers, zoals dit prachtige nummer van Daniel Balavoine, maar binnenkort komt ze met eigen nummers. 


Wat is verbinding? Wij mensen zijn sociale wezens. Groepsdieren. Verbinding is een basisbehoefte van elk mens. Maar wat is verbinding precies? Verbinding is een basisbehoefte om ergens bij te horen, dat groter is dan wijzelf, dat inspireert ons, dat geeft ons een reden van bestaan. Alle reden dus om eens goed te kijken wat verbinding is. Uit welke elementen het bestaat, zodat je kunt onderzoeken wat je kunt doen om de verbinding met jezelf en de ander te versterken. Verbinding is de energie die bestaat tussen mensen wanneer zij zich gezien, gehoord en gewaardeerd voelen, kunnen geven en ontvangen zonder oordeel en steun en kracht ontlenen aan de relatie. Drie elementen zitten er in deze definitie en ik licht ze hieronder toe: 1. Gezien, gehoord en gewaardeerd voelen: Verbinding ontstaat alleen als je voelt dat je er écht mag zijn. Als je gezien wordt als mens en niet als functie, of als hulpmiddel of als weerstand. Ik kan pas verbinding voelen met jou als ik weet dat ik er mag zijn mét alles wat jij fijn en leuk vindt én alles wat je misschien lastig of vervelend vindt. 2. Kunnen geven en ontvangen zonder oordeel: Verbinding gaat ook over wederkerigheid. Elkaar ondersteunen en helpen. Dat kan gaan over praktische hulp, maar net zo goed over mentale support. Het belangrijkste element daarbij is dat er geen oordeel is bij wat je geeft of ontvangt. Dat je weliswaar de kinderen van je vriendin opvangt, maar ondertussen denkt: ik heb mijn leven toch een stuk beter georganiseerd dan jij… En is hulp geven zonder oordeel misschien niet zo moeilijk voor je, hoe zit het dan met hulp vragen, zonder dat je een oordeel hebt over jezelf? 3. Steun en kracht ontlenen aan de relatie: Dit is een vertaling van de Engelse termen: ‘sustenance and strength’. Deze woorden kun je ook vertalen als: energie, voeding, opgeladen worden. En dat is wat verbinding in een relatie brengt. Dat je weer even vooruit kunt, omdat je je opgeladen voelt. Soms ziet dat er heel concreet en praktisch uit in de vorm van feitelijke ondersteuning. Maar vaak is dit niet zo tastbaar maar weet je voor jezelf heel goed: ik voel me opgeladen, ik heb er energie van gekregen. Dit zijn de drie elementen van verbinding. Als je deze elementen herkent in relaties met anderen kun je ook actief werken aan de versterking van verbinding. Door aan elk van de elementen aandacht te besteden en daarin te investeren. Zo zal de verbinding dan ook beter worden.Het leven bestaat voor 10% uit dingen die gebeuren en voor 90% uit hoe jij daarop reageert. 


 

4 Reacties

 • monique van de laar,
  Geplaatst 1 november 2020 12:25

  ❤️

 • Miranda,
  Geplaatst 1 november 2020 16:09

  Het lijkt wel of je deze nieuwsbrief speciaal voor mij hebt geschreven Piet, ha ha nee natuurlijk is dat niet zo maar je zit wel op de stroom…….en dit zal velen raken…….alle muziek …schitterend….en 1 stukje tekst komt zo dichtbij en is zo confronterend……dank je wel voor dit prachtige raken Piet!

 • Josée van der Staak,
  Geplaatst 1 november 2020 16:50

  Dank je wel Piet voor deze fantastische uitgebreide en met veel liefde en aandacht samengestelde nieuwsbrief. Ik wens jullie beiden alle goeds en liefs Josée

 • Paulien Ongering,
  Geplaatst 1 november 2020 19:53

  Geweldige TED-lezing over verslaving. Dankje Piet. Kunnen we alle verbindingen ook maken/houden in deze tijd, en wanneer er een vaccin is? Hoe gaan we om met (niet)-gevaccineerden?

Plaats reactie