Van alle tijden, naar de nieuwe tijd met groeipijn! Wat er nu in de wereld gebeurt, gaat door alle tijden heen. En natuurlijk kent onze geschiedenis meer tijdperken, de prehistorie, de middeleeuwen, de wederopbouw en de koude oorlog en de hedendaagse geschiedenis. Nu schuiven we een nieuw tijdperk in waardoor we met het hele systeem, al het LEVEN, noem het maar in een andere trilling komen. Kijk maar naar alle computersystemen, algoritmes, 5G, De trilling wordt hoger. En dat is even schrikken, maar het is nodig om de aarde als mensheid niet vroegtijdig zelf te vernietigen. De trilling zorgt voor een hoger bewustzijn en je ziet dat al terug in de jonge kinderen, die heel speels 3 activiteiten tegelijk kunnen doen en die ontzettend handig zijn op de computer.  Veel van die kinderen zijn hooggevoelig. Daar ligt de uitdaging voor het nieuwe tijdperk, gevoeliger mogen en willen worden om meer te kunnen gaan voelen, meer te kunnen gaan ervaren, gewaarworden, bewust worden. We zijn als mens altijd op reis door de tijd, van generatie op generatie.We weten niet beter. In onze volgende reis mogen we steeds meer wakker worden, afstand doen van onze oude waarden en open staan voor nieuwe uitdagingen. We worden door alle communicatiemiddelen van tegenwoordig meer één planeet, meer een eenheid in het grote universum met alles om ons heen. Voor dat kan gebeuren moet het oude er uit zodat het nieuwe er als het ware er in kan. De oude energie heeft een veel zwaardere trilling. Dit maakt het niet gemakkelijk. We hebben al veel geleerd door schade en schande. En eigenlijk is dat wat je nu ziet in de wereld. Een afronding van het oude denken. En het nieuwe zal zich laten zien aan jou en jou als het ware de vraag stellen: Waar sta jij? Wat voel je hierbij? Wat doet het met jou? Tot welke conclusie kom je? Welke overtuigingen spelen er bij jou? Pijnlijke, rauwe levensvragen om het af te sluiten? Zodat je nieuwe intenties kan zetten, intenties voor een nieuwe tijd, waarin dat wat jij wenst voor de wereld, het klimaat, het milieu, voor verdraagzaamheid, voor moeder aarde, voor de mensheid, voor het dieren- en plantenrijk. Want hiervoor zijn we gekomen. We zitten in een belangrijke overgang. We gaan van angst naar liefde. De vraag is niet of het gaat gebeuren, de vraag is meer wanneer. Al die oude stukken die voorbij komen, de verdeeldheid, racisme, arm en rijk, leugens en bedrog, psychologische spelletjes, censuur, macht en controle, ziektes en agressie, zijn hele oude energieën die de mens in zijn macht heeft. We komen langzaam in een ander landschap terecht. Macht en corruptie verliezen hun kracht en zullen daarom niet langer kunnen blijven bestaan. We leven op dit moment op vele levels. Je hebt je innerlijke en je uiterlijke wereld. Je wereldse leven, je alledaagse leven en je spirituele leven en in deze energie kun je bewuster aanwezig zijn. Er is dus gewoon enorm veel gaande. De pers smult ervan. Het is onrustig, het tolt en er worden steeds weer andere vuurtjes aangestoken. Weet wat er speelt, neem je gevoelens serieus en geef jezelf toestemming om te voelen, om je bewust te worden van het nu moment,  om te groeien, om jezelf goed te leren kennen. Voor deze tijd ben jij hier gekomen.Pijn doet een mens nadenken, gedachten maken een mens wijs, wijsheid maakt het leven draaglijk.
Nelson Mandela.


Jacqueline Etman, sedert 6 jaar columniste van de nieuwsbrief, getrouwd met Ton, moeder van Maud, werkzaam geweest als doktersassistente, volgde daarnaast onderwijs in de sociale dienstverlening en het maatschappelijk werk en studeerde op latere leeftijd af in de theologie als geestelijk verzorger/pastoraal werker. Schrijven, zingen en cabaret hebben een speciaal plekje bij haar. Haar column is gelijk aan het maandelijkse thema, klik op: column 68


Het vijf stoelen concert. Ter gelegenheid van mijn 35 jarig jubileum. Ik geef dit jaar namelijk voor het 35ste jaar  les in Hatha yoga. Normaal zouden we dit in het Stiltecentrum gedaan hebben met vrienden en yoga cursisten, maar in deze Coronatijd hebben we: instrumentalist Fred Brouwer, zangeres Martine van Wensveen en ik het concert opgenomen. Het is vernoemd naar de vijf stoelen van Louise Evans, die er een mooie Tedx Talk mee heeft en het idee komt uit de geweldloze communicatie. Deze vijf stoelen staan voor onze keuzes die we maken en de keuzes. Deze keuzes hebben namelijk een directe impact op de gesprekken die we dagelijks voeren, de relaties die we omarmen en de kwaliteit van ons leven in het algemeen. Het idee van de 5 stoelen is dus om ons te helpen vertragen, bewust te worden en om te analyseren wat er aan de hand is met jezelf. Het is dus gewoon werken aan innerlijke vrede! De mini workshop en concert duurt 42 minuten en bijgevoegd de tekst. Voordracht concert 35 jaar


Hoe mooier en rijker de herinneringen, des te moeilijker de scheiding. Maar dankbaarheid verandert de pijn der herinnering in stille vreugd. Paus Benedictus xvi 93 jaar. 


Sorry voor de weg die ik niet zal nemen. Voor de woorden die ik niet zal zeggen. Voor de liefde die ik niet zal geven. Sorry voor het hart dat ik niet zal tonen. Voor de afstanden die ik niet zal gaan. Voor het leven dat je niet zal beleven. Sorry dat ik mijn armen voor je opende. Een mooie song van de Nederlandse groep Kengsinton uit Utrecht.Let op je gedachten, want dat worden je woorden.
Let op je woorden, want dat worden je acties. Let op je acties, want dat worden je gewoonten. Let op je gewoonten, want dat wordt je karakter. Let op je karakter, want dat wordt je lotsbestemming. Lao Tzu.


Het wordt tijd om met onze pijn te leren omgaan! In de moderne westerse wereld hebben we een levensstandaard die hoger is dan de mensheid ooit heeft gekend. We beschikken over betere medische zorg, betere voeding, een betere woonsituatie, betere sanitaire voorzieningen, meer geld, meer sociale voorzieningen, een betere toegang tot onderwijs, rechtspraak, de mogelijkheid om te reizen, vermaak en meer carrièrekansen. De middenklasse van nu heeft het beter dan de elite van nog niet eens lang geleden. En toch lijken de mensen van nu niet zo heel gelukkig. In de boekhandels staan de kasten met zelfhulpboeken vol met titels over depressie, angst, stress, relatieproblemen, verslaving en nog veel meer pijnlijke onderwerpen. Op televisie en radio is er elke dag wel een programma waarin een deskundige ons bestookt met adviezen en hoe we meer zonder pijn kunnen leren leven. Elk jaar komen er meer psychologen, psychiaters, relatie- en gezinstherapeuten, maatschappelijk werkers en coaches bij. Maar ondanks al die hulp en al die adviezen lijkt de pijn onder de mensen niet minder te worden, maar in hoog tempo toe te nemen! Is er niet iets mis met dit beeld? De statistieken zijn verbijsterend: per jaar lijdt bijna dertig procent van de volwassen populatie aan een erkende psychische stoornis. De wereld gezondheidsraad schat dat depressie op dit moment de op drie na meest voorkomende, duurste en meest invaliderende ziekte ter wereld is en tegen het jaar 2021 zelfs de tweede plaats zal innemen. Iedere willekeurige week lijdt tien procent van de volwassen populatie aan een klinische depressie en een op de vijf mensen krijgt in zijn of haar leven een keer een depressie. Bovendien lijdt een op de vier volwassenen op enig moment in het leven aan een drugs- of alcoholverslaving. Daardoor zijn er alleen al in de V.S. op dit moment meer dan 20 miljoen alcoholisten. Probeer je die getallen een voor te stellen: Denk aan je eigen vrienden, familie en collega’s. Bijna de helft van hen maakt het een keer mee om zich zo overspoeld te voelen door zijn of haar ellende dat ze in een depressie, drugs- of alcoholprobleem komen en dan heb ik het nog niet over het aantal zelfdodingen. Het wordt hoog tijd dat we beter met onze levenspijn leren omgaan op welk vlak dan ook en een grote reis begint met de eerste stap. Een eerste stap zou kunnen zijn dat je jezelf serieus neemt, je lichaam, je energie, je emoties, je gevoelens, je gewaarworden, je aanwezigheid in het nu moment en even die drukke buitenwereld ook even buiten leren sluiten. Een grote stap voor mezelf is ooit de kennismaking met yoga en meditatie geweest om precies te zijn in 1982 en nu geef ik alweer 35 jaar yogalessen en 12 jaar meditatielessen. Het is niet voor niets dat de yoga- en meditatiebeoefening enorm is toegenomen. Het wordt tijd om………


Nederlandse vertaling van de video Understanding Pain and learn what to do about it in less than 5 minutes. Het begrijpen van pijn en wat kunt je er van kunt leren in minder dan 5 minuten. Het is een filmpje van een Australische orthopeed. En het gaat vrij snel, maar het geeft een duidelijk beeld van pijn. Ik herinner me het geluk. Het was zo groot dat het pijn deed.
Connie Palmen.


De Nederlands groep de Dijk met zanger Huub van de Lubbe, in het lied: Kan ik iets voor je doen? 


Emotionele littekens zijn niet zichtbaar maar ze kunnen pijnlijker zijn dan fysieke littekens! 


Intuïtieve klankreis. Stem en Klankwerk Hoeksche Waard organiseert op zondag 6 september een Intuïtieve klankreis. Samantha Nice (klankschalen) en Martine van Wensveen (stemexpressie) hebben twee jaar geleden hun krachten gebundeld. Zo ontstond Stem en Klankwerk Hoeksche Waard. Twee vrouwen met een gedeelde passie om anderen middels klank op een diep niveau te raken. Zij creëren een veilige setting waarin hun intuïtieve klanken masseren, resoneren en ontspannen. Na een korte meditatie nemen Samantha en Martine je mee naar hun wereld van klank, waar de diepere lagen in jezelf (aan)geraakt mogen worden. Tijdens deze reis in klank zal er niet worden gesproken, waardoor de aandacht volledig naar binnen gericht kan zijn. Instrumenten die een rol zullen spelen zijn shrutibox, gitaar, diverse klankschalen, sansula, windgong, ocean drum, zenko drum. Adres/locatie: de Blaaksedijk 249, Mijnsheerenland. Aanvang 14.00 uur. De deur gaat om half 2 open, zodat je in alle rust jouw plekje kunt creëren. Gelieve zelf een matrasje, dekentje en kussentje mee te brengen. Zitten mag natuurlijk ook. Er zijn stoelen aanwezig. Kosten: 18 euro. Reserveren: Vooraf reserveren is noodzakelijk. Dat doe je door door een mailtje te sturen naar info@anandaklankschaal.nl of via de website van Martine http://martinevanwensveen.nl.


Deel 14 van het luisterboek met nieuwe ogen! Het op een na laatste deel. Alle delen zijn te luisteren door piet van der pluijm in te tikken op ;you tube. 


Niks geeft me meer pijn, dan eenzaam in het paradijs te zijn. Goethe.


Stoelyoga iets voor u in deze spannende tijd? Yoga legt de verbinding tussen lichaam en geest om de eenheid tussen beide te bevorderen. Door yoga te beoefenen, ontstaat een gevoel van vitaliteit en welbevinden. Yoga stelt je in staat om zo lang mogelijk lichamelijk, geestelijk en sociaal optimaal te functioneren. Yoga is één van de weinige bewegingsvormen waar competitie en prestatie totaal geen rol spelen. Je hoeft je niet aan te passen aan yoga, yoga bestaat juist bij uitstek uit oefeningen dit zich naar jou voegen. Het leuke van Stoel yoga is dat iedereen eraan mee kan doen. Van kerngezond tot (licht) gehandicapt. Mensen hoeven ook op hoge leeftijd geen beperkingen te ervaren, want iedereen doet deze yoga op zijn/haar eigen niveau. De prestatie is niet belangrijk. Ouderen doen vaak intensiever yoga dan jongeren. Zij hebben ook de tijd om thuis te oefenen, zijn daardoor bewuster met hun lichaam bezig en  zien er ook het nut van in. Behalve dat ik signaleer dat iedereen beter contact krijgt met het eigen lichaam en daar vertrouwd mee wordt, worden spieren beter ontwikkeld door de subtiele oefeningen die het hele lichaam in beweging brengen. De adem speelt een belangrijke rol, waardoor de afvalstoffen beter afgevoerd worden. Door yoga leer je de adem beter kennen en optimaal gebruiken. De adem vormt de verbinding tussen denken en voelen, tussen lichaam en geest. Een regelmatige kalme ademhaling heeft talloze voordelen ten opzichte van een snelle, hoge ademhaling. Bij een snelle ademhaling ontstaat er een verminderde toevoer van zuurstof naar de hersenen, een onregelmatige hartslag, meer spanning en een gevoel van continue stress. Door je bewust te worden van je ademhaling kun je leren rustiger en lager te ademen, waardoor je je méér ontspannen en evenwichtiger gaat voelen. Deze yoga is bij uitstek geschikt voor mensen die moeite hebben met lang staan, het omhoogkomen uit liggende houding op de grond of gewoon omdat je liever op een stoel les krijgt. Geïnteresseerd? Waar bij dansschool Minneboo in de Rulstraat 9, beneden in de danszaal. Wanneer op woensdagmorgen van 10.00 tot 11.00 uur. We houden uiteraard afstand, de ventilatie is goed geregeld en de regels van het RIVM worden nageleefd. Kosten 33 euro per maand. Geef je op 06-25276590. of stuur een mail naar pietvanderpluijm@hetnet.nl We leren eigenlijk niet echt iets totdat er een probleem is, totdat we pijn lijden, totdat er iets niet gebeurt zoals we gehoopt hadden… We lijden, dus we denken.Allain de Botton.


Workshop Communicatie die verbindtCommunicatie die verbindt begint bij jezelf; waar verlang je naar en wat laat je los? De verbindende communicatie is effectief bij het oplossen van conflicten, in de opvoeding, het eigen groeiproces, in relaties en op het werk. Deze tweedaagse kennismaking met de geweldloze communicatie wordt verzorgd door yoga- en ontspanningsdocent Piet van der Pluim. Datum: vrijdagavond 6 van 20.00 tot 22.00 uur en zaterdagochtend 7 november van 09.00 en tot 16.00 uur. Plaats: Catharinastraat 42a in Oosterhout.  Kosten 75 euro,  eigen lunchpakket meenemen, voor thee en koffie wordt gezorgd, inclusief syllabus. We hanteren de regels van het RIVM. Tussen de middag maken we een kleine wandeling. Voor alle informatie en opgave: pietvanderpluijm@hetnet.nl 


Wat zo goed is aan muziek: als het je raakt, voel je geen pijn. Bob Marley.


Dialoog: Ik: Dag God. God: Hallo Piet! Ik: Ik breek. Ik ga kapot. Kun u de stukjes weer samenvoegen? God; Liever niet. Ik: Waarom niet?God: Omdat jij geen puzzel bent. Ik: Maar wat denkt U dan van al stukken van mijn leven die   op de grond neervallen? God: Laat ze daar maar een tijdje liggen. Er is een reden waarom ze gevallen zijn. Neem de tijd en besluit dan of je bepaalde stukjes terug wilt hebben. Ik: U snapt het niet. Er blijft niets meer van me over. Ik breek! God: Nee, jij bent degene die het niet snapt. Je breekt dóór. Je hebt alleen last van groeipijnen. Je schudt die stukken zelf van je af en er zijn mensen in je leven die je tegenhouden. Je breekt niet. Je wordt juist héél. Relax. Haal maar eens diep adem en laat die dingen die je niet meer nodig hebt van je afvallen. Stop ermee die stukjes vast te houden die niet meer bij je passen. Laat ze maar vallen. Laat ze maar los. Ik: Maar als ik dat ga doen, wat blijft er dan nog van me over? God: Alleen het allerbeste van jou. Ik: Ik ben bang om te veranderen. God: Dan zal ik je het nog eens zeggen: JE BENT  NIET AAN HET VERANDEREN, MAAR AAN HET WORDEN! Ik: Maar wie word ik dan? God: Dan word je zoals ik je heb gecreëerd ! Iemand die licht uitstraalt en liefde en menslievend, vol van hoop en moed en vreugde en barmhartigheid en genade,  medelijdend en medelevend. Ik heb je geschapen voor veel meer dan die kleine stukjes waartoe je besloten hebt jezelf mee op te leuken en waaraan je je met alles wat in je is en vol angst aan vastklampt. Laat die dingen van je afvallen. Ik hou van je! Verander niet! Word! Word! Word zoals Ik je heb gemaakt. Ik zal jou je daar tot in lengte van dagen aan blijven herinneren. Ik: Daar gaat weer een stukje. God: Yep. Laat maar gaan. Ik: Ik ben dus niet gebroken? God: Natuurlijk niet! Je bent aan het doorbreken, net als de  dageraad. Een nieuwe dag breekt aan. (John Roedel) Uit het Engels vertaald door Marianne Bijlsma.Kritiek is misschien niet aangenaam, maar het is nodig. Het vervult dezelfde functie als pijn in het menselijk lichaam. Het roept om aandacht voor een ongezonde toestand.
Winston Churchill.


Katherine Jenkins is een Welshe zangeres. Ze is een mezzosopraan en combineert diverse muziekstijlen, zoals opera, musical en popmuziek. Rhys Meirion is een Welshe tenor en samen met een heel groot Welsch kinderkoor zingen ze: Vide cor meum en dat is een opera-aria, geschreven door Patrick Cassidy, in samenwerking met Hans Zimmer, voor de soundtrack van de film Hannibal. De afbeeldingen die vertoond worden zijn ook uit het mooie Wales en stellen Bijbelse taferelen voor.

Als geen matigheid wordt betracht, zullen de grootste genoegens de grootste pijn met zich meebrengen. Marion Koopmans, viroloog.


Als pijn. Als pijn te erg wordt schijn je uit jezelf te kunnen stappen, te kijken hoe je daar lijdt, terwijl jezelf op afstand blijft. Te erg wil zeggen: dit is geen werkelijkheid. Ofwel, en dat ben ik niet echt. Onechtheid blijft. Onechtheid schijn je te bestrijden, met zwerfkaterigheid.

Als geldgebrek te erg wordt schijn je uit jezelf te kunnen stappen, te kijken hoe je op straat slaapt, terwijl je zelf in een hotel verblijft. Die straat blijft. Te arm wil zeggen: dit is geen werkelijkheid. Ofwel, en dat ben ik niet echt. Onthechting blijft. Ontrekt zich onderdak aan je, schijn je geen huis te willen, maar zwerfkatterigheid.

Als de knal te hard is schijn je uit jezelf te kunnen stappen, te kijken hoe je sterft, terwijl jezelf, vreemd, in veiligheid blijft. Het vreemde blijft. Sterven wil zeggen: dit is geen werkelijkheid. Ofwel, en dat ben ik niet echt. Het vreemde blijft. Het vreemde blijft je begeleiden, schijn je niet te kunnen bestrijden, schijnt je bij elke stap één zwerfstap sprong voor te zijn. Vrij naar Judith Herzberg.


Kate Bowler is een Canadese professor en schrijfster. Ze onderzocht hoe het verkondigen van het evangelie in Amerika en Canada, zoveel mensen financieel rijk maakte. Ze is zelf ook gelovig. Op 35 jarige leeftijd krijgt ze een zoon die is nog klein wanneer ze te horen krijgt dat ze al in stadium vier zit met een buiktumor. Ze is nu 40 jaar en de immuuntherapie slaat aan! Haar bewogen levenslessen deelt ze in deze Ted talk. 


Strijd. En ineens realiseerde ik me, dat ik aan het vechten was met het beeld dat een ander van me had gemaakt. En wat ik ook probeerde, degene bleef mij voorhouden dat het beeld volledig juist was, terwijl alles in mij schreeuwde dat ik dat niet was…..Toen besloot ik niet meer te strijden, het was een gevecht wat ik niet zou winnen. Ik liet het toe, dat niet kloppend beeld, ik onderzocht hoe het toch kwam dat degene mij zo zag. En ontdekte dat het meer te maken had, met hoe degene naar de wereld keek. Dat ik bekeken werd door een bril met glazen van een bepaalde kleur. En ik zou die bril nooit zonder toestemming kunnen verwijderen. Dat zou de ander zelf moeten doen. En daarmee verloor ik de behoefte om te strijden. En bedankte degene voor een stuk bewustwording. Je kan het beeld wat een ander van je heeft, niet veranderen met strijd. Maar je kan dat beeld wel naast je ware zelf neerleggen en je zo bewust worden van wie je werkelijk bent. Auteur onbekend.


IDENTITI.ME IS NU IDENTITI TRAININGEN!  Voorheen Identiti.me, is een veel volwassener bedrijf geworden. Hier hoorde een nieuwe en volwassen naam bij. Het is ‘Identiti Trainingen & Ambulante zorgverlening’ geworden. Een naam die beter bij ons & onze producten past. Naast een nieuwe naam, kunnen wij ook nieuwe producten aanbieden. Hier hebben wij , de oprichters Monique van de Laar & Boban Braber, achter de schermen hard aan gewerkt en zijn we erg blij mee. Vanuit onze passie en innerlijke kracht hebben wij alle producten ontwikkeld om mensen te helpen, helen en begeleiden! Uiteraard zijn ook de nieuwe producten gestoeld op onze al bewezen succesvolle formules. Al onze producten kun je vinden op….jawel….ook een nieuwe website; https://www.identiti-trainingen.nl/ “Wij geloven dat iedere persoon die zijn ware identiteit heeft gevonden, de gave heeft zichzelf te helen en in feite alles kan bereiken waar hij of zij de zinnen op zet!” Wij begeleiden jou naar een evenwichtiger persoon, iemand die kracht en vertrouwen uitstraalt en dat aan de hand van jouw eigen antwoorden! Hoe cool is dat?  Schrijf ons en laten we jouw innerlijke reis samen gaan beginnen; identiti.trainingen@gmail.com


 
Vian Moo is de “Dichteres van de Nieuwsbrief” Haar motivatie: Zolang ik me kan herinneren ben ik bezig met taal: spelen, spreken, schrijven en zingen. Het boeit, verbindt en raakt. Mijn taalkracht zit in het schrappen. Net zolang tot de kern overblijft. Daar draait het om. Fijne zinnen! 
 
 

AANDACHTSOEFENING

 

onder druk

 

de minuscule splinter

 

eindeloos uitvergroot

© Vian Moo  info@fijnzinnigeteksten.nl


 

Moederhart vol rouw en liefde. Lezing over rouw door psychologe en schrijfster Elsbeth Kuysters. De Oosterhoutse Elsbeth spreekt 30 september over rouw en liefde, als professional en als moeder. Ze verloor haar enig kind aan zelfdoding. Daarover schreef ze het boek ‘Moederhart vol rouw en liefde’, dat op deze dag voor het eerst verschijnt. Rouw is rauw en kost veel energie. Zijn er kaders voor rouw en hoe werkt het precies? Wat moet je eigenlijk voelen in die rouwperiode, of voel je helemaal niks? Aspecten waar op een heldere wijze wordt ingegaan, soms met een vleugje humor. Als moeder verliest Elsbeth haar kind en ze ervaart dat de liefde en verbinding blijven bestaan. Daar verandert de dood niks aan. Ze neemt u vanavond mee in haar persoonlijke ervaringen en geeft een inkijkje in haar boek ‘Moederhart vol rouw en liefde’. Het boek zal herkenning geven voor ieder die iemand verloren heeft. Rouw is universeel en dat is precies waarom Elsbeth dit boek heeft geschreven: om anderen tot steun te zijn en te inspireren. De avond heeft kleine muzikale intermezzo’s en na afloop is er gelegenheid na te praten onder het genot van een drankje. Naast het werk in haar eigen coachingspraktijk AMON in Oosterhout, schrijft Elsbeth voor NEL  Magazine, een tijdschrift voor ouders van een overleden kind. Tevens is ze als freelance trainer verbonden aan 113 Zelfmoordpreventie. Elsbeth ontmoet u graag op 30 september om 20.00 uur in Theater de Bussel in Oosterhout voor een ticket van 10 euro kijk op https://www.theaterdebussel.nl


Jackson Browne is een Amerikaans singer-songwriter, die zijn sporen in de muziek wel heeft verdiend! Dit nummer heeft mooie muziek, een goede tekst en een hele mooie stem! Helaas geen live opname. 

 
Pijn is belangrijk: hoe we het ontwijken, hoe we ervoor bezwijken, hoe we ermee omgaan, hoe we het overstijgen. Dalai Lama.
 

 
Lezen in Tibetaanse boek van leven en sterven, waarom? Wat brengt dat? We zijn hiermee in 2012 in de Mariakerk begonnen. Nu lezen we nog ieder halfjaar 4 x gezamenlijk op dinsdagmiddag in dit bijzondere boek. De data voor het komende najaar zijn: 27 oktober – 10 en 24 november en 8 december. Kosten zijn 7.50 per keer of 25 euro ineens. Aanvang 14.00 t/m 16.00 uur. We hanteren de regels van het RIVM. De locatie i.v.m. het Coronavirus: Catharinastraat 42 (1e verdieping) 4901GR Oosterhout. Je bent van harte welkom! Geef je wel even op via telnr. 0625276590 pietvanderpluijm@hetnet.nl  De gedachten dat ieder van ons eens zal sterven is beangstigend en verdrietig, maar juist als je je sterfelijkheid onder ogen durft te zien, kan dat helpen om je evenwicht te behouden in het leven. Behalve over het sterven heeft hij het in zijn boek uitdrukkelijk ook over het leven. Want hangen dood en leven niet onlosmakelijk met elkaar samen? Juist door de dood onder ogen te zien, kun je leren het leven ten volle te leven. En als je focust op wat echt belangrijk is en jezelf voorhoudt dat de dood niet een einde is, maar alleen een tussenstation in de kringloop van het bewustzijn, kan dat helpen je evenwicht te bewaren als er in je leven een storm opsteekt.  Net zoals de rotsen niet breken door de golven die tegen de kust beuken, maar juist tot prachtige vormen worden geslepen, kunnen de ruwe kantjes van ons karakter door veranderingen gepolijst worden. Door veranderingen te doorstaan, leren we een weldadig maar onwankelbaar evenwicht ontwikkelen. Ons zelfvertrouwen groeit en wordt uiteindelijk zo groot dat we vanzelf goedheid en mededogen gaan uitstralen en anderen vreugde brengen. Die goedheid is wat de dood overleeft, een fundamentele goedheid die in ieder van ons aanwezig is. Ons leven is bedoeld om deze krachtige goedheid te ontdekken en is een training om haar te realiseren.  Uit: het Tibetaanse boek van leven en sterven, pagina 56.

 
De ziekte zelf is pijnloos; het is de genezing die pijn doet. Phil McGraw.

De Pijn. (schrijver onbekend) Ik ben de pijn; ik ben de gewonde liefde; ik kom als het donker is en als het nog licht is maak ik het donker. Ik ben de pijn, de pijn die niet aanvaard; ik ben al afgewezen; voor ik mij aandien. Ik ben een miskend signaal, een ontkende realiteit. Ik verberg me in allerlei uitingen soms onder woede soms onder spot. Soms onder haat, soms onder onverschilligheid soms onder verveling, allemaal pantsers om het hart waar ik verblijf. Ik ben de wondenergie van het hart waar de liefde zetelt. Het hart is de uitstraler van de liefde. Het hart wat die liefde eens vol vertrouwen heeft gegeven aan een gewone blind geslagen mensenwereld,  die alleen maar kon afwijzen in schrik en pijn; en het daarmee verwondde dat het zich ook blind moest maken en ongevoelig,  waardoor het van die wereld werd; koud hard en afgesloten,  bang voor de warmte van de liefde die immers als enige het hart bereiken kan en het ontroert en tot beweging brengt. Maar wanneer dat bewegen haar bezeert, omdat het oude wonden bloeden doet, is het dan vreemd dat zij zich hard maakt? Ik ben de pijn, ik ben de teruggekaatste harte energie: om mij te ontwijken om mij niet te voelen, verdoven de mensen zich met haat, met kou, kortom met alles wat mij dragelijk schijnt te maken. Ik ben de pijn. om bij ben je in slaap om mij wil je niet wakker worden om mij verhard je steeds je hart waardoor je het contact verliest, met je innerlijke liefde,  met de energie van je hart, de stralende energie die altijd genezend is. In contact zijn met die energie is: zijn in vertrouwen zijn in overgave, zijn als een kind open en vrijmoedig. Ik ben de pijn, je wilt me niet,  je lijdt me niet. ach , wilde je me in liefde verdragen, me voelen en lijden met open hart, geestelijk en  lichamelijk, ik zou genezend voor je zijn. In liefde verdragen betekent: mij willen voelen, mij willen lijden, mij aanvaarden zoals ik ben het betekent: Je angst voor mij op willen geven en me toelaten waar en hoe ik ook ben, het betekent: toe willen geven dat je me verborgen houdt onder je woede of kilte. Ik ben de pijn, mij willen verdragen  wil zeggen dat je mij in mijn schrilheid, mijn schrijnende waarheid wil erkennen en lijden;  ik ben niet zoet, ik ben verschrikkelijk. Ik ben de pijn, niets meer en niets minder wie mij in zichzelf vindt voelt en ervaart….geneest! Ik ben de pijn, wanneer je me toelaat dan kom ik en ga ik als het water van de zee in golven. Wanneer je me nog niet kent zul je bang voor me zijn, bang dat ik je overspoel, dat je zult verdrinken. In een zee van verdriet, je eigen zee van ongeweende tranen. Verzamel je moed! Leer me kennen en leer in mij je “bewuste zijn “ behouden! Maak contact met je kou, waarin je mij gevangen houdt en steeds weer gevangen neemt.  Laat je ontroeren, laat je beroeren, kom in beweging, smelt het ijs, smelt de gestolde zee van je tranen en huil me uit, traan voor traan, snik voor snik, totdat je leeg van me bent, zoals een lentelucht, leeg van wolken kan zijn na de regen. En deel mij, oh deel mij, ik ben het waard geopenbaard te worden, ik ben het grootste geschenk dat je iemand kunt geven. Ik ben de energie van het hart, de energie die andere harten kan beroeren en tot leven brengen, laat me zijn, laat me zien aan wie van je houdt en wees niet bang voor je gevoelens “klein en kwetsbaar”. Laat mij, deel mij,  huil mij uit bij iemand die je je vertrouwen durft te geven, iemand die je tranen kan verdragen en bij je blijven kan terwijl je lijdt. Maar koester mij niet, dan word ik een dwaalspoor, roep mij niet op, ik zou verstikkend zijn. Geef je aan me over, wanneer ik me aandien en ontdek me in de wijze waarop je me afweert,in je woede, je spot, je haat, je onverschilligheid, je verveling……. en dat is: worstelen met je trots en dat is: vechten met een draak telkens weer! Ik ben de pijn, ik ben jouw pijn, je waar en hoe dan ook gedaan. Ik ben je gewonde liefde die op genezing wacht. Ik ben de enge poort waardoor je tot leven komt en dat betekent: TOT JE LIEFDE!

London Gay Men’s Chorus is een Londen’ s homo koor met 230 zangers en zangeressen! Het is een liefdadigheidskoor voor het goede doel. Hier zingen ze met een van de Lion King zangeressen de titelsong, die nog steeds prachtig is. 
 

Het doet altijd meer pijn iets te hebben en het te verliezen dan het nooit gehad te hebben. Khaled Hosseini.

Licht en liefde sturen. Stuur Licht en Liefde naar elke situatie die pijnlijk is, die moeilijk te begrijpen is, naar situaties waar je bang voor bent of je zorgen over maakt. Stuur Licht en Liefde naar die delen van de wereld, waar strijd, oorlog, ellende, onderdrukking, armoede of rampen zijn. Stuur Licht en Liefde naar Moeder Aarde, haar prachtige natuur, die het zwaar te verduren heeft, naar bedreigde diersoorten, bossen, vervuilde meren en bossen. Maar vergeet niet ook jezelf en je naasten, je eigen situatie, je relaties, je verleden en je angsten in het licht te zetten. Maak er een gewoonte van vanuit je hart te kijken, met ogen van Liefde, naar alles wat je waarneemt. Helpt dat? Ja, dat hélpt! Het is het beste wat we op elk moment kunnen doen. Alles is een eenheid en wat er aan de andere kant van de wereld gebeurt, is daarom niet los te zien van onszelf. Als wij ergens iets zien wat naar onze maatstaven ‘niet deugt’ wijzen wij iets af zonder te beseffen dat alles een geheel is, waar wij onderdeel van zijn. We plaatsen het buiten onszelf en zien het als ‘afgescheiden’. Het gaat er zeker niet om dat we ons overal schuldig over moeten voelen, maar door situaties buiten onszelf te veroordelen of anderen te beschuldigen, vergroten we de conflicten en verergeren we de problemen. Ons mede-verantwoordelijk gedragen en voelen voor elkaar, voor de wereld, voor het milieu betekent: positieve energie sturen, licht en liefde, focussen op oplossingen, bijdragen aan verlichting.


Volgens mij moet je ‘De Celestijnse belofte’ zien als een uitnodiging voor inspiratie. Dan is het een hele mooi film en zeker in deze tijd, ook al is de film in de jaren 90 gemaakt. Tegelijk schemert er een spirituele zienswijze in door. Die zienswijze moet je niet te letterlijk nemen, want dan ga je het fundamentalistisch bekijken. Tegelijk worden er wel boeiende thema’s aangesneden, zoals de vraag of toeval altijd wel toeval is, de strijd om de macht die zich tussen mensen kan afspelen en de ervaring dat mensen soms energie van je kunnen aftappen waardoor je jezelf leeg voelt lopen.  Het is een lange (100 minuten) maar een heel boeiende film. 

Er is geen liefde zonder pijn, en toch hebben mensen sinds het begin der tijden van elkaar gehouden. Salvatore Adamo.

 

Pijn in alle soorten en maten! Je hebt pijn in alle soorten en maten en het heeft geen zin om welke vorm van pijn met elkaar te vergelijken. Wat kan een mens verdragen aan pijn? Pijn als kind, pijn als (verlating)angst, pijn als verslaving, pijn als agressie en frustratie, pijn als verdoving en rechtlijnigheid, pijn als onderdrukking, pijn als verwaarlozing en zo kan ik nog wel even doorgaan. Timo Goedhart heeft er op de jonge leeftijd van 32 jaar, een boek over geschreven met de kloppende titel: Zwart met een gouden randje! Timo heeft zijn leven beschreven zonder censuur, zonder correct taalgebruik, zonder iets of iemand te sparen, zoals hij het ervaren heeft, maar ik lees ook het gouden randje. De liefde voor zijn moeder en vader, voor Tonny, voor zijn broer en zijn meisje, zijn oude gabbers, ik lees ook de leraar, degene die waarschuwt! Het is een boek waarvan je denkt: gebeurt dat in Oosterhout? Gebeurt dat met onze kinderen? In deze tijd? Het is een boek wat je verontrust en bij de strot grijpt, maar je leest de achternaam van de schrijver er ook in! Ook al ontkent hij dat in het boek, een Goed-hart. Succes Timo en ik wens je rust, acceptatie en alle geluk van de wereld toe er zit talent genoeg in jou! Bedankt dat we jouw boek in de nieuwsbrief mochten aankondigen! Het boek kost 15 euro en is te bestellen bij Marijke Bergen. marijkebergen@hotmail.com 


 

De grote kunst van het leven is gewaarwording, voelen dat we bestaan, zelfs in pijn. De pijn gaat voorbij, de schoonheid blijft.

 
 

3 Reacties

 • Jeanne Teske,
  Geplaatst 1 september 2020 12:52

  Hallo Piet, gefeliciteerd met jou jubileum.
  Bedankt voor de schitterende nieuwsbrief.

 • knippels loek,
  Geplaatst 1 september 2020 13:30

  Lieve Piet, “behoefte om iets goed te maken” klinkt na in mijn hoofd. Wat een indrukwekkende Nieuwsbrief, ben diep geraakt. Regelmatig rolde een traan over mijn wangen. Je bent echt in staat om anderen te raken. Ik blijf hopen dat jij jezelf ook laat raken.
  Ik mis je op dit moment in mijn leven en weet tevens dat het goed is dat we beiden onze eigen zielenmissie zijn gaan vormgeven.
  Heel veel goeds en succes, maar bovenal liefde toegewenst,
  een hartegroet vanuit de Dordogne.
  Loek Knippels (IHC – Centre l’art de vivre, Dordogne)

 • Henny Agteberg,
  Geplaatst 5 september 2020 07:40

  Hoi Piet, mijn felicitaties heb je inmiddels ontvangen.
  Graag wil ik ook Jacqueline bedanken voor haar prachtige columns., ik weet niet hoe snel ik deze iedere keer als eerste lees. Een gezamenlijke passie voor tuinieren en een favoriete zanger Herman van Veen… het lijkt me geen toeval.

Plaats reactie