Bestaat toeval? Vraag jij jezelf regelmatig af of alles een reden heeft en of dat toeval nou wel of niet bestaat? Wat is toeval eigenlijk? En wanneer is iets meer dan toeval? Toeval betekent ook wel dat er verschillende gebeurtenissen plaatsen vinden zonder dat er een doeloorzaak voor de vinden is. Oftewel er gebeuren meerdere dingen waarvan het lijkt als of het allemaal met elkaar te maken heeft of ‘gewoon wel erg toevallig’ is dat het allemaal bijna tegelijkertijd gebeurt. Afhankelijk of jij in toeval gelooft kan, toeval gewoon één gebeurtenis zijn, meerdere gebeurtenissen zijn of een situatie zijn die samen komt. Mijn persoonlijke mening is dat toeval niet bestaat. Ik geloof dat alles een reden heeft. Ook wanneer we totaal niet begrijpen waarom iets gebeurt. Mijn eigen ervaring heeft mij geleerd dat wanneer iets te toevallig lijkt, er altijd een boodschap achter zit. Wanneer een boodschap nog niet duidelijk is voor mij, wordt die op een of anderen manier na verloop van tijd altijd duidelijk wanneer ik daar klaar voor ben. Naast mijn eigen ervaring met ‘toeval’, weet ik ook hiel diep in mijn hart dat toeval niet bestaat en alles verbonden is met elkaar. Ik voel dit in elke vezel van mijn lijf en kan dan ook niet anders dan dit als mijn waarheid te zien. Toeval kan natuurlijk ook heel positief zijn! Wanneer het lijkt of alles je mee zit en je bijna gaat denken dat je door het universum geholpen wordt, weet dan dat toeval niet bestaat! Je wordt geholpen en begeleid als je ervoor open staat. Wanneer je jouw zielen pad volgt en doet wat je hier mag leren en doen, lijkt het soms of toevallig alles mee zit en er deuren voor je open gaan! Vertrouw dan op je hart, je hart weet van binnen dat het geen toeval is! Het begrip van synchroniciteit werd door C.G. Jung gegeven aan voorvallen die ‘toevallig’ waren en waarvan het voelde alsof het zo mocht zijn. Je kent het wel, dingen die op zijn plek vallen en situaties die onverwacht heel mooi samen komen. Synchroniciteit voelt vaak bijzonder! Het levert vaak gedachten op als: ‘dat is bijna te toevallig’ of als ‘dit is bijzonder, het heeft vast zo moeten zijn’. Wanneer je een Synchroniciteit ervaart voel je vaak van binnen dat je een geschenk ontvangt van de bron. Ons hoofd is er echter vaak heel goed in om dit af te doen als verzinsels. Dit omdat we met ons hoofd niet altijd kunnen begrijpen hoe dit nou kan. Durf voorbij logica te kijken en accepteer dat wij mensen (nog) niet alles begrijpen. Wanneer we iets niet begrijpen betekent het toch niet dat het niet kan? Sta ervoor open en laat je verwonderen. Niet alles ligt al vast. Wel geloof ik dat alles een reden heeft. Wij hebben als mens een vrije wil, wij bepalen zelf wat we doen en welke keuzes we maken. Wel ligt jouw zielendoel vast en oftewel hetgeen wat je hier op aarde mag leren. Je hebt hier immers voor gekozen voordat je als mens naar aarde kwam. Hoe je jouw pad bewandelt is aan jou. Of je op zoek gaat naar jouw zielendoel is aan jou. Wel gebeuren er dingen in ons leven die ons helpen te groeien op de manier die we, voor we naar aarde kwamen, hebben afgesproken. Dit roept soms veel weerstand op bij mensen die daardoor kwaad worden op het leven en denken: ‘Ja, maar ik heb hier echt niet zelf voor gekozen.’ Maar weet dan dat je zonder die soms hele zware leermomenten nu niet gegroeid zou zijn als ziel tot wie je nu bent. Probeer je oordeel los te laten en te kijken naar wat het je heeft gebracht. Hoe moeilijk dit soms ook is. Je zal je door op die manier naar je leven te kijken rustiger voelen, meer vrede ervaren en meer open staat voor positieve energie in je leven. Dingen gebeuren om onze ziel te laten groeien door de ervaringen die we op doen bij alles wat we meemaken, of om ons weer op het juiste pad van ons zielendoel te krijgen. Wanneer we hier van afwijken kunnen zich situaties voor doen die ons weer helpen ons pad terug te vinden. Volg daarom je hart en dat wat jou van binnen blij maakt. Je hart kent jouw pad. Laat de oordelen over jezelf los en laat je angst over de oordelen van anderen los. Dan zal je stap voor stap gaan zien en voelen wat jouw zielendoel is. Je hart weet waar jij blij van wordt, ga kijken wat je hiermee kunt en gun jezelf te doen waar je blij van wordt ongeacht wat  anderen er van vinden! Wanneer je jouw levenspad volgt, jouw zielendoel, dan zal je ook merken dat er steeds meer positieve toevalligheden op je pad komen en er als vanzelf deuren voor je open gaan. Dat toeval niet bestaat en dat je mag vertrouwen op de boodschap achter de toevalligheden in jouw leven.Als dit universum in zijn miljoenvoudige orde en precisie het resultaat van een blind toeval zou zijn, dan is dat net zo geloofwaardig als wanneer een drukkerij explodeert en alle druklettertjes weer op de grond terecht komen in de voltooide en foutloze vorm van het woordenboek.
Albert Einstein. 


Luister naar het luisterboek 18 minuten: Met nieuwe ogen! Deel 12. Piet van der Pluijm. Alle delen kun je terugvinden op You Tube. Typ daar pietvanderpluijm in en je kunt alle delen luisteren. 


Jacqueline Etman, sedert 6 jaar columniste van de nieuwsbrief, getrouwd met Ton, moeder van Maud, werkzaam als doktersassistente, volgde daarnaast onderwijs in de sociale dienstverlening en het maatschappelijk werk en studeerde op latere leeftijd af in de theologie als geestelijk verzorger/pastoraal werker. Schrijven, zingen en cabaret hebben een speciaal plekje bij haar. Haar column is gelijk aan het maandelijkse thema, klik op: column 66


We zijn niet dezelfde persoon als tien jaar geleden, noch zijn zij van wie we houden. Het is een gelukkig toeval als wij, veranderd, blijven houden van een veranderd persoon. Mark Twain.


Herman Finkers, met een optreden uit 2009. Even ontspannen en lachen.  Wat is het toeval anders dan de ruwe steen, die tot leven komt onder de hand van de beeldhouwer?
Nietze. 


Je trekt aan waar je in gelooft. De wet van aantrekkingskracht legt uit dat waar jouw focus naar uitgaat (dus waar jouw gedachten en gevoel naar uitgaan), ook jouw werkelijkheid zal zijn. Je creëert dus je eigen werkelijkheid. Je trekt als het ware als een magneet datgene aan wat overeenkomt met jouw werkelijkheid. Alle gebeurtenissen en verschijnselen zijn een manifestatie van iets wat op onbewust niveau bij jou van binnen gebeurt: in je mentale en emotionele leven, in je overtuigings- en verwachtingspatronen. We creëren zo onbewust ons eigen leven en halen daarmee gebeurtenissen naar ons toe, goede en kwade. En omdat het zich allemaal op een onbewust niveau afspeelt zeggen de meeste mensen “het overkomt” me of “wat toevallig”. Maar we staan dus zelf aan de basis en zijn ons daar helemaal niet bewust van! Als jij je down voelt, ben je niet in staat vrolijke mensen aan te trekken. Als je gelooft dat je in het leven geen rijkdom mag hebben, zul je ook arm blijven. Voel jij jezelf minderwaardig of slecht, dan heb je bijvoorbeeld een partner die jou kleineert. Allemaal weerspiegelingen van jouw overtuigingen. Met negatieve gedachten en negatieve emoties trek je negativiteit aan. Als we een negatief zelfbeeld hebben, focussen we op de negatieve dingen en creëren we voor onszelf een waarheid die ons ongelukkig maakt. Maar heb je positieve gedachten, sta je positief in het leven, dan trek je positiviteit aan. Als we een positief zelfbeeld hebben, focussen we op alles wat goed gaat en creëren we een waarheid die ons gelukkig maakt. Een waarheid waarin we krachtig in het leven staan, alles aankunnen en gelukkig worden. En wanneer jij jouw levenspad volgt, jouw levensdoel, dan zul je ervaren dat er steeds meer van die leuke en positieve toevalligheden op je pad komen. Het is bijna magisch hoe dat voor je gaat werken. Als je je hier bewust van wordt, ga je je leven steeds meer in eigen handen nemen. Je kunt je leven bijsturen in de richting van je eigen geluk. Gebruik deze wetenschap om de goede dingen in het leven aan te trekken of zoals de selffulfilling prophecy zegt: Je krijgt wat je denkt en verwacht! Nare gebeurtenissen en lichamelijke klachten kun je bijvoorbeeld zien als signalen. Stel jezelf iedere keer de vraag ”Waarom? Om welke reden heb ik dit naar mij toegehaald? Wat heb ik hier te leren? Soms is het antwoord niet helder op het moment zelf en duurt het even voordat je het kunt of wilt zien (het is namelijk soms best een confrontatie met jezelf!). Maar ik kan ronduit bij alle ‘narigheid’ uit mijn leven zien wat het mij moest brengen en wat ik te leren had. Zonder dat was ik niet geweest wie ik nu ben. Ik kan volmondig zeggen dat ik er niets van had willen missen. Daarbij is het voor mij een mooie levensles om te beseffen dat er niet zoals bestaat als ‘narigheid’, ‘negatieve’ gebeurtenissen of ‘fouten’. Iets wat ik in het verleden als negatief had bestempeld is, vaak achteraf en soms pas jaren later, enorm positief gebleken. Dat helpt mij ook om gebeurtenissen als neutraal te zien en me bewust te zijn van de betekenis die ik bijna automatisch aan een situatie of gebeurtenis wil geven. Ik probeer er geen oordeel over te geven, de realiteit zoals deze zich aandient te accepteren en te omarmen. Dat bekent niet dat ik in de slachtofferrol zit. Niet alles ligt al vast maar heeft wel een reden. Ik stap in de regie door allereerst te kijken of ik er invloed op uit kan oefenen? Is dat antwoord: ja, dan kom ik in actie kom, stap ik in de regie. Dingen gebeuren in het leven maar hoe je ermee omgaat dat bepaal je immers zelf. Kan ik het echter niet beïnvloeden? Dan accepteer ik het zoals het is en laat het vervolgens ook los. Het helpt me om in het hier en nu te zijn en zonder oordeel te kijken wat zich aandient. Als een soort levenslessen waarbij de meest “lastige” situaties vaak de grootste leermomenten zijn. Het is enorm verrijkend als je het zo kunt benaderen, bevrijdend ook.


Wanneer de mensen succes hebben, wijten ze het aan hun bekwaamheden, wanneer zij falen, wijten zij het aan het toeval. 


Ben je op zoek naar een bijzonder cadeau voor jezelf of voor iemand anders? Martine van Wensveen maakt unieke, gepersonaliseerde VOCAL HUGS, oftewel een vocale knuffel. In deze tijden van huidhonger, zal dit een dierbaar geschenk zijn. Een VOCAL HUG is een geluidsopname, waarbij Martine speciaal voor jou een heerlijk, rustgevend en intuïtief lied zingt. Je hoort een combinatie van rustgevende vocale klanken, met eventueel het zingen van jouw naam en/of een affirmatie. Heerlijk om de dag mee te beginnen of om de dag mee af te sluiten. “Elke keer weer ben ik dankbaar dat ik de ander tot in de diepste lagen mag raken met mijn stem. Mijn intuïtieve klanken masseren, resoneren, koesteren en ontspannen. Tijdens de opname van jouw VOCAL HUG stem ik me volledige af op jou. Voordat ik voor je aan de slag ga hebben we even contact. Dat kan via e-mail of telefoon. Daar leggen we de verbinding, waarmee we samen het zaadje planten voor de opname. De opname kan eventueel beginnen met deze woorden: Deze vocale knuffel wordt je aangeboden door (jouw naam), omdat… Als de opname klaar is, stuur ik je het mp3 bestand. Investering: 15 euro incl. btw voor het mp3 bestand. 20 euro incl. btw voor het mp3 bestand +  videoclip op YouTube. https://www.martinevanwensveen.nl/c-5340964/vocal-hug/ 


Duiken van Berdien De Beuckelaer

Lef zit op mijn rechterschouder, Schrik die zit op links.
Schrik zit verstijfd zich vast te houden, Lef ligt als een sfinx.                                                                                                   
‘Het leven is zo saai, zeg ik, ik wil gewoon eens duiken.’
‘Ben je nou gek, zegt Schrik benauwd, je kunt wel wat verstuiken.                                                                                         
En wie weet er hoe diep het is en vast ook heel erg koud.
Of je duikt op een grote steen en gaat meteen knock-out.                                                                                                     
Misschien is de stroming veel te sterk, en kom je nooit meer boven.
En ben jij dan wel sterk genoeg? Wie kan je dat beloven.’                                                                                                   
Lef richt zich op en rekt zich uit, knijpt ondeugend in mijn wang.
‘Luister nou maar niet naar haar, en wees nou toch niet bang.                                                                                              
Doe nou eens gek, doe het gewoon, wat kan je nou gebeuren?
Als je nooit duikt, gebeurt er niets, maar dan moet je ook niet zeuren.’                                                                                
Schrik jammert dat het fout zal gaan, Het loopt vast uit de hand.
‘Ik doe niet mee, laat mij maar hier, ik wacht wel aan de kant.’                                                                                           
Ik spring, ik vlieg, ik zweef, ik plons en Lef springt met me mee.
Tezamen gaan we kopje onder en komen boven met z’n twee.                                                                                             
Het water is niet erg koud en er is geen grote steen.
En samen zijn we zijn sterk genoeg voor alle stroming om ons heen.                                                                                  
Ik zwem een rondje op mijn rug en Lef die spettert rond.
En Schrik die maakt gesmoorde geluiden op de achtergrond.                                                                                               
Maar als ik naar haar kijk dan zie ik dat ze stiekem lacht.
Ze kijkt betrapt en zegt bedeesd,’Dit had ik niet verwacht.’                                                                                                 
Lef water trappelt aan mijn zij, twee duimen in de lucht.
‘Ja ja, zegt Schrik, je had gelijk’ en slaakt een diepe zucht.                                                                                                  
Dus als je denkt, dat je niet durft te doen wat je echt echt wil.
Duik eens met Lef en zonder Schrik, het maak een groot verschil.


Cosmic Eye is een korte film en ontwikkeld door astrofysicus Danail Obreschkow.  Het toont de grootste en kleinste bekende schalen van het heelal door geleidelijk uit te zoomen van en dan terug in het gezicht van een jonge dame genaamd “Louise. Wat een toeval dat wij samen tijdgenoten zijn in een heelal van miljoenen jaren!


Ieder is de smid van zijn geluk; maar het toeval smeedt mede. Waine Dyer.


Toeval bestaat! We hebben een bijzondere vriendin gehad, namelijk Tilly. En zo lang dat mijn vrouw en ik haar gekend hebben, en dat is zeker 40 jaar verkondigde ze luid en duidelijk: Toeval bestaat, het valt je toe, de kosmos zorgt voor je! Opvallend nietwaar? Zeker wanneer we bedenken dat de meeste mensen het tegenovergestelde beweren: toeval bestaat niet, statistiek gezien. Wat wordt onder ons mensen verstaan onder toeval? Iets wat onverwacht gebeurt of je plotseling overkomt en waar je als mens geen invloed op hebt. Vaak brengen wij dit in het algemeen in verband met een soort noodlot. Als ons iets overkomt dat we niet kunnen beredeneren, zeggen we: ‘Dat is ook toevallig!’ Soms voegen we eraan toe: ‘Het is alsof de duvel ermee speelt.’ Toeval heeft in die situatie te maken met de beïnvloeding van kwade of goede machten van onze levenssituatie. Onze vriendin Tilly heeft een heel turbulente jeugd meegemaakt waarin de ene gebeurtenis de andere opvolgde. En zij hield zich van kind af aan overeind met de gedachte. Ik moet hier niks achter zoeken, het overkomt me allemaal toevallig! En deze grondgedachten heeft haar een heel rijk leven gegeven en natuurlijk ook teleurstellingen, maar dat is inherent aan het leven! Ze heeft menig familielid, vriend en medemens geholpen met raad, financiële steun en daad. En al werd daar altijd niet constructief en positief mee omgegaan, dan antwoordde Tilly steevast: ik geloof in overvloed! Ik geef met mijn hart en laat het resultaat los! Ze is helaas een paar jaar geleden overleden aan een hersentumor en tot het laatst toe was ze optimistisch. We hebben dankzij Tilly haar grondgedachten veel bijzondere ontmoetingen gehad, ze organiseerde regelmatig huiskamer bijeenkomsten. Zo hebben we bijvoorbeeld een avond gehad over Meester Morya, een medium waar Marie Crevits uit België een lezing over kwam geven! En nog talrijke avonden hebben we meegemaakt en allemaal kwamen ze op neer op de grondgedachten van Tilly! Toeval bestaat! Ook hebben we talrijke uitdrukkingen van haar meegekregen: Zoals ik geloof in overvloed! Als Tilly ergens werd genegeerd, zei ze: Ik ben niet van de bedelende liefde! Ieder mens heeft zijn eigen weg te gaan! Ik heb haar vaak horen zeggen tegen mijn vrouw: geen tijd, ben je gek meid, we zijn tijdloze eeuwigheid. Ze sprak de taal  van de meesters, ze studeerde de meesters, ze mediteerde, ze onderzocht, ze organiseerde lezingen bij haar thuis, meditatie groepen, etc. En Tilly was geen heilige, want wat kon ze genieten van haar zelf gedraaide sigaretje en haar glaasje rode wijn. Lieve Tilly, we zullen je herinneren als een warm mens, die heerlijk kon filosoferen, die hard in de tuin gewerkt heeft en die we weinig hoorden klagen ook al waren de reumatische pijnen heftig. We missen je gezelligheid en vriendschap, maar je woont gelukkig in ons hart.Niets in ons leven gebeurt zonder reden. De rest is toeval.
Mathijs van Nieuwkerk.


Marco Borsato met zijn 1e Kuip concert in 2009, we waren vorig jaar met het hele gezin bij zijn kuipconcert! Geen Toeval zingt hij hier! En hoelang zal het nog duren voordat de Kuip weer vol mag? 


Vian Moo is de “Dichteres van de Nieuwsbrief” Haar motivatie: Zolang ik me kan herinneren ben ik bezig met taal: spelen, spreken, schrijven en zingen. Het boeit, verbindt en raakt. Mijn taalkracht zit in het schrappen. Net zolang tot de kern overblijft. Daar draait het om. Fijne zinnen! 

STILLE HINT

 

als het toeval wil

duikt het op in je leven

je valt even stil

dat dit jou is gegeven

 

je staat versteld

zo onverwacht

het is niet voorspeld

niet uitgelokt

en niet uitgedacht

 

het gaat jouw verstand

alsmaar verder te boven

is het hogerhand

dit is niet te geloven

 

wat het toeval zegt

luister naar de signalen

als je linken legt

is het vrij te vertalen

 

en keer op keer

veer je weer op

als je voelt

wat wordt bedoeld

als alles weer klopt

 

© Vian Moo www.fijnzinnigeteksten.nl


 

Ilse de Lange met turn, turn, turn van de Byrds in de laatste De Wereld Draait Door! Het blijft mooi en actueel die tekst van Prediker!


Ik bied je vrede. Ik bied je liefde aan. Ik bied je vriendschap aan. Ik zie je schoonheid. Ik hoor je behoefte.

Ik voel je gevoelens. Mijn wijsheid vloeit uit de hoogste bron. Ik groet die Bron in jou. Laten we samenwerken.

Voor eenheid en vrede. Mahatma Gandhi.


Hier is Saskia Nuijten mijn werkruimte heel mooi aan het maken met 10 klaprozen. Saskia doet dit beroepsmatig en ze heeft al heel veel mooie muurschilderingen achter haar naam staan, zowel bij particulieren als zakelijk verfraait ze iedere ruimte naar wens. Saskia bedankt voor je meer dan prachtige muurschildering. Wil je graag ook zo’n mooi kunstwerk bel dan 06-48554243. Of mail: sask3@live.nl 


Dimitri van Toren met er staren steeds meer mensen naar de hemel! Van de cd mijn generatie! Blijft mooi!


Toeval? Een kippenkweker zit in zijn stamcafé naast een vrouw en bestelt een glas champagne. De vrouw kijkt op en zegt: Kijk nu, ik bestelde ook net een glas champagne. Wat een toeval”, zegt de man, “want dit is een speciale dag voor mij. Ik heb iets te vieren.  Voor mij is het ook een speciale dag en ik ben ook iets aan het vieren, zegt de vrouw.  Wat een toeval,” zegt de man. Als ze klinken vraagt hij: “En wat ben jij aan het vieren?” Wel, mijn echtgenoot en ik proberen al lang een kind te krijgen en vandaag vertelde mijn dokter dat ik zwanger ben. “Wat een toeval”, zegt de man. “Ik ben een kippenkweker. Jarenlang waren mijn kippen onvruchtbaar, maar vandaag zijn ze eindelijk bevruchte eieren beginnen leggen.” Dat is groot nieuws”, zegt de vrouw. “En hoe werden je kippen vruchtbaar?” Ik veranderde van haan.” antwoordt hij. Zij lacht eens en zegt: “Wat een toeval.” 

2 Reacties

 • Els,
  Geplaatst 2 juli 2020 18:14

  Pffff, da s mooi allemaal
  Kan ik maanden op terugkijken!
  👍🙏🌹🙏👍

 • Ton Oud,
  Geplaatst 5 juli 2020 11:56

  Wederom alle waardering voor alle mooie teksten, liederen die je bij elkaar gezocht hebt. Inderdaad om menigmaal over te lezen en te beluisteren. bedankt wederom

Plaats reactie