Weten en niet weten! We willen graag alles weten! We willen weten waar dat virus precies vandaan komt, hoe het heeft kunnen ontstaan, groeien en hoe het is verspreid. En nog belangrijker hoe we het kunnen vernietigen, want het is inmiddels uitgegroeid tot onze grootste vijand. Weten jullie wel, wat dat …….virus mij kost? En mijn toekomst en dat van vele andere is daardoor heel onzeker geworden! Ik neem jullie mee in de tijd. Plaats: de aarde, tijd: 114 miljoen jaren geleden, een ochtend net na zonsopgang: de allereerste bloem op de planeet gaat open om de zonnestralen welkom te heten. Voor deze gedenkwaardige gebeurtenis, die een evolutionaire transformatie in het leven van planten inluidde, was de aarde al miljoenen jaren met planten bedekt. De eerste bloem leefde waarschijnlijk niet lang en bloemen moeten zeldzame en geïsoleerde verschijnselen zijn gebleven omdat de omstandigheden waarschijnlijk niet gunstig waren voor grote aantallen bloeiende planten. Zo’ n 70 duizend jaar geleden begonnen organismen van de soort homo sapiens (de mens) nog complexere structuren op te zetten die culturen heten. De daarop volgende ontwikkeling van de menselijke culturen noemen we geschiedenis. Drie belangrijke revoluties hebben de loop van de geschiedenis bepaald: de cognitieve revolutie gaf de aftrap, de agrarische revolutie versnelde het proces zo’ n 12 duizend jaar geleden en de wetenschappelijke revolutie kwam pas 500 jaar geleden op gang. Na tal van uitvindingen, oorlogen, ontdekkingen, heersen en verdelen, bewustwording, geloofsstrijd, tijdfases, onzekerheid, democratieën, groei, verdelingen, onderzoeken, ziekten, onrechtvaardigheid, besluiten, veranderingen, bevindingen, pijn, verdriet, vreugde, liefde, haat, rassenhaat, eenwording, samenwerking, verschillen tussen arm en rijk, klimatologische veranderingen, vervuiling, economische voorspoed, verschillende munteenheden, zijn we ineens in het jaar: 2020 en zijn we klaar voor de volgende uitdaging! Een Pandemie die zijn weerga niet kent, in de achtste week zijn er al 300.000 mensen overleden en ongeveer 500.000 mensen zijn onderweg met het Covid 19 virus. Dit gegeven doet een enorm appèl op het bewustzijn van de Homo Sapiens. Hij komt als het ware in een nieuwe overlevingsfase, in een nieuwe voor hem onbekende staat van Zijn terecht. De volgende ont-wikkeling dient zich aan. Er mag een wikkeling af van ons huidig mensbeeld. De wikkelingen van: nooit genoeg, van het uitputten van de aarde, van het niet serieus nemen van het klimaat, van het fenomeen marktwerking wat een enorme verrijking geeft aan de rijken en een enorme verarming aan de armen. 11% van de wereldbevolking bezit alle rijkdom en macht en 89% kan alleen maar volgen en aanpassen! De grote vraag is natuurlijk: zijn wij klaar voor zo’ n ingrijpende ont-wikkeling? Zijn wij klaar voor de volgende stap in de bewustwording van de mensheid? Kunnen mensen van hun geconditioneerde denkstructuren afkomen. Kunnen ze de aantrekkingskracht van het materialisme en de stoffelijkheid weerstaan en uitstijgen boven de identificatie die het ego in stand houdt en hen veroordeelt tot gevangenschap in hun eigen persoonlijkheid? De mogelijkheid van een dergelijke transformatie is de centrale boodschap van de grote wijsheid tradities van de mensheid. De boodschappers Boeddha, Jezus en vele anderen, waren de eerste bloemen van de mensheid. Ze waren voorlopers, zeldzame kostbare wezens, hun fysieke aanwezigheid duurde in feite niet lang, maar wellicht is het nu de tijd om hun boodschap van liefde, samenwerking, mededogen, vergeving, acceptatie, werkelijk te ontvangen en mondiaal in actie te brengen. Geen kreten meer van ons land eerst, of wij hebben rechten omdat…. Nee een eerlijke verdeling, tussen rijk en arm, tussen oud en jong, tussen vervuilen en schoonmaken, een basisinkomen, etc. We zijn in feite allemaal maar een tijdje hier op deze planeet en we zijn enorm gefocust op weten, op data, op rede, op controleren en beheersen. Deze Pandemie laat ons als ware weten om het even niet te weten, maar om gewoon te handelen vanuit ons hart, vanuit onze aangeboren medemenselijkheid, mededogen, dienstbaarheid, betrokkenheid en gelijkwaardigheid. Vandaar dat deze nieuwsbrief vier thema’s heeft die bijdragen om gewoon te handelen vanuit ons hart. De thema’s zijn de kracht van nederigheid, de krach van het nu, de kracht van liefde en de kracht van dankbaarheid.


De kracht van nederigheid. Het begrip nederigheid roept vaak veel negatieve associaties op. Het roept dingen op als; “dan moet ik door de knieën gaan, ben ik minder dan anderen, krijg ik nooit gelijk en moet ik alles maar slikken.” Het zijn dergelijke belemmerende gedachten die in de weg staan om te beseffen dat nederig zijn een positieve eigenschap is (volgens sommigen de meest ondergewaardeerde deugd). Wat betekent nederigheid eigenlijk? Nederig zijn betekent dat jij een kalm accepterend zelfbeeld hebt, dat niet overgevoelig is voor bedreigingen van het ego. Te weinig zelfvertrouwen is dus geen kenmerk van nederigheid, in tegenstelling tot wat velen denken. Nederige mensen kennen zichzelf goed. Ze nemen verantwoordelijkheid wanneer ze dingen verkeerd doen. Ze staan open voor nieuwe inzichten, zowel over zichzelf als over de wereld om hen heen. Ze maken zich er geen zorgen over dat ze misschien afgaan, en mede doordat ze die stress niet hebben, leren ze beter. Ze hoeven hun ego niet zo sterk op te poetsen waardoor ze ruimte hebben in hun geest om oprecht blij te zijn als het goed gaat met anderen. Nederige mensen vinden dat iedereen dezelfde intrinsieke waarde heeft. We zijn allemaal gelijk, niemand is beter dan een ander. Het stappenplan naar nederigheid: Stap 1: Wanneer je merkt dat je de ander wilt overtuigen door je gelijk te halen, of denkt dat jouw mening beter is dan die van een ander, of snel geraakt wordt door een mening die haaks op die van jou staat, dan is jouw houding verre van nederig. Stap 2: Achterhaal wat de zorg (dit is bijna altijd een angst) achter dit gedrag is. Stel jezelf de vraag; wat is het ergste wat er kan gebeuren als jij je gedrag loslaat. De angst gaat bijna altijd over een gebrek aan zelfvertrouwen, tekort aan eigenwaarde, onzekerheid over jezelf. Stap 3: Accepteer de angst. Accepteer dat je fouten mag maken, onzeker bent of iets dergelijks. Wanneer dit lukt ben je in staat te luisteren. waardoor jij je medemens beter begrijpt. Dit maakt dat je een dialoog en niet een discussie creëert en dat je vanuit je innerlijke rust een bijzondere ontmoeting tot stand kunt brengen! Of ik nederig ben? Een lastige vraag. Maar ik begin het wel steeds meer te zien en te voelen. En op de keren dat het me lukt om nederig te zijn, voel ik me het meest compleet en krijg ik gek genoeg ook veel meer voor elkaar.


Nederigheid is niet minder goed over jezelf denken, maar minder vaak aan jezelf denken. Stef Bos.


Joe Sabini, studeerde aan de universiteit van Nevada en verteld hier op een eenvoudige, integere manier de kracht van nederigheid ofwel in het Engels humility. Er is Nederlandse ondertiteling. 


De kracht van nederigheid in een sprookje. In de gebroeders-Grimm-versie van Assepoester vraagt vader voor hij op reis gaat aan zijn dochters wat hij voor ze mee zal brengen. Mooie kleren, zegt de ene stiefzuster. Parels en edelstenen, draagt de ander haar vader op. Assepoester, nog rouwend om het verlies van haar moeder, vraagt slechts iets kleins: ‘Vader, als op uw terugreis een takje tegen uw hoed stoot, brengt u dat dan voor me mee?’ ‘Goed genoeg’ is al voldoende. Eenmaal terug overlaadt vader zijn stiefdochters met wat ze voor zichzelf gewenst hadden. Assepoesters bescheiden wens brengt haar een takje van een hazelaar. En terwijl de stiefzussen zich uitdossen in hun nieuwe jurken en hun hals en armen behangen met edelstenen, plant Assepoester het takje op het graf van haar moeder. Haar tranen doen het takje uitgroeien tot een volwassen hazelaar. En diezelfde hazelaar (Grimm-versie) brengt Assepoester, door een baljurk en schoentjes tevoorschijn te toveren, uiteindelijk waar ze zo dolgraag zijn wil: op het bal van de prins. In sprookjes en legenden is het zo klaar als een klontje. De deugd, het goede gedrag, wint het. Het bescheiden meisje dat leeft in verbondenheid met de natuur en de mensen, krijgt aan het eind van het verhaal een gelukkig leven. De prins zoekt na het bal, met een zilveren schoentje in de hand, stad en land af naar de vrouw met wie hij danste. Terwijl haar materialistische stiefzusters hun tenen en hiel afsnijden om maar in het schoentje te passen, blijft Assepoester op de achtergrond tot er naar haar gevraagd wordt. En als de schoen dan het glimlachende meisje past, trouwt Assepoester met de prins en vindt ze het geluk waar haar zussen met hun opeisende gedrag juist hun ogen verliezen en gedoemd zijn om blind verder te leven.


Jacqueline Etman, sedert 6 jaar columniste van de nieuwsbrief, getrouwd met Ton, moeder van Maud, werkzaam als doktersassistente, volgde daarnaast onderwijs in de sociale dienstverlening en het maatschappelijk werk en studeerde op latere leeftijd af in de theologie als geestelijk verzorger/pastoraal werker. Schrijven, zingen en cabaret hebben een speciaal plekje bij haar. Haar column is gelijk aan het maandelijkse thema, klik op: column 65


Als de uitslag op het scorebord van je leven verschijnt, zal Hij je niet vragen of je gewonnen of verloren hebt, maar op welke wijze je de wedstrijd hebt gespeeld.


M’n hart zit gevangen in de strikken van jouw net! Zangeres Do, heeft een lied geschreven: Laat het nu maar vrij, over het huiselijk geweld, waar 1 op de 15 mensen in Nederland mee te maken heeft. Maar we praten er niet over. Huiselijk geweld is onzichtbaar. Bel Veilig thuis 0800-2000 als je hier meer informatie over wil.Oprechtheid kan nederig zijn, maar ze kan niet slaafs zijn.


Dit jaar GEEN yogalessen op zondagochtend in juni en augustus in de stadstuin de Schelp. De Schelp is het gehele jaar gesloten in verband met de pandemie! En dat nog wel in het 25ste jaar van hun bestaan. Volgend jaar weer!


De kracht van het nu. En de meesten van ons koppelen daar meteen de naam van Eckart Tolle aan! En het boek  ‘de kracht van het nu’ was ook een enorme bestseller. Maar ik was persoonlijk meer onder de indruk van het boek “een nieuwe aarde”. Dit boek heb ik drie keer gelezen en toen het weer uit was in 2010 durfde ik ontslag te nemen bij de post, waar ik met veel plezier 32.5 jaar deeltijd had gewerkt. Het werd tijd om me volledig te storten op dat waar mijn passie ligt! En nog steeds ben ik fan en kijk ik regelmatig naar filmpjes op You Tube van Eckart Tolle. Maar wat was er nu zo bijzonder aan dat boek? Ik begreep voor het eerst dat je alleen in het NU je eigen ego kunt doorzien. Dat in het huidige moment de sleutel ligt naar een leven vanuit ZIJN, (en niet vanuit het HEBBEN) met als resultaat innerlijke vrede, meer liefde en vreugde voor mezelf en de ander. Hoe kan ik beter met veranderingen en tegenslagen omgaan? Hoe kan ik gemakkelijker spanning en stress loslaten. Hoe kan ik meer innerlijke rust ervaren. Het zijn allemaal thema’s die vandaag de dag heel erg actueel zijn! Ik ben er overigens van overtuigd dat het niet voor iedereen de bedoeling is om het leven rigoureus om te gooien, maar waar ik wel van overtuigd ben is dat het integreren van de boodschap van Tolle (het doorzien van het ego) in ieders leven wél de bedoeling of in eider geval wel ontzettend waardevol is. De afgelopen jaren heb ik veel mensen gesproken die de taal van Tolle lastig vinden om te begrijpen, laat staan het toe te passen in hun dagelijkse leven. Het wordt als te abstract ervaren. Vandaar dat deze onderstaande You Tube documentaire een hele mooi compilatie is van de denkwijze van Eckart Tolle. En als je graag leest, koop het boek. Je kunt het ook beluisteren bij https://www.storytel.com/nl/nl/books/121092-Een-nieuwe-aarde. Je mag er gratis 2 weken op proef over doen. Het heeft mij ook heel veel hoop gegeven en ik hoor sommige lezers al zuchten, hoop dat is gebakken lucht! Wat heb je nou aan hoop! De H van hoop staat voor houvast en steun zoeken, hoe doe jij dat? De eerste O nodigt je uit om je onmacht los te laten, de tweede O om ook zoveel mogelijk overzicht te houden. En als laatste de P om de positieve levenslessen te zien die ons iedere dag cadeau gedaan worden! De kracht van het nu moment geeft ontspanning, rust, loslaten, acceptatie en positieve HOOP!


Iedereen heeft continu de vrijheid om in het nu voortdurend te kiezen.We kunnen alleen maar voor onszelf kiezen, niet voor anderen. Zodra we anderen voor ons laten kiezen, zeggen we het vertrouwen in ons Zelf op. Goos Geursen.


Zangeres King Ban zingt hier samen met Elbert Smelt haar laatste lied. Ze is op 37 jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van borstkanker. Ze bezat een enorme positieve kracht en de kracht van het NU. 


Ik geloof dat de 21ste eeuw de belangrijkste eeuw kan worden in de menselijke geschiedenis. Of deze visie nu realistisch is of niet, het kan geen kwaad om ons daarvoor in te spannen. Dalai Lama.


Deel 11 van het luisterboek “Met nieuwe ogen” van Piet van der Pluijm. De anderen delen zijn te vinden op You-tube bij zoeken typ Piet van der Pluijm in. 


De zon schijnt niet op ons, maar in ons, de rivieren stromen niet langs, maar door ons. De bomen wiegen en de bloemen bloeien in ons lichaam en onze ziel. En ieder lied van de vogel, van de wind en de wilde storm, van de rots uit de buik van de berg, is ons eigen lied en zingt van liefde….John Muir.


Nieuw voedsel bos in Waspik. Het idee van een voedsel bos bedacht initiatiefnemer Jos van Genugten uit Waspik niet zelf. Sterker nog: hij werkte mee aan de aanplant van bomen in het vorig jaar gerealiseerde Nolse Voedsel bos in Breda. ,,Ik stond daar met de schop in de hand en dacht bij mezelf: zoiets moet in Waspik ook mogelijk zijn”, herinnert Jos zich. Als boerenzoon heb ik veel affiniteit met de natuur met een extra passie voor fruitbomen. Daarnaast geloof ik als theoloog in de gedachte van de schepping: ook wij kunnen zelf natuur maken. De tijd leek me rijp om vanuit die drie invalshoeken eens te onderzoeken of de realisatie van een Voedsel bos in Waspik ook mogelijk was.  Zijn plan bleek perfect te passen in de ontwikkeling van nieuwe natuur die in het poldergebied De Binnenbijster op touw staat. Dat bleek de spie grond van 1,8 hectare te zijn aan de noordkant van fietspad Halve Zolenpad, grenzend aan de Vrouwkensvaartsestraat. Dit gebied heeft vruchtbare grond omdat er met de aanleg van de A59 kleigrond vermengd is met de bestaande zandgrond. Hierdoor ligt het bovendien wat hoger wat ook gunstig is voor plantengroei.” Het Voedsel bos moet gaan zorgen voor meer biodiversiteit in het gebied. Er zullen zo’n achthonderd fruitbomen en twaalfhonderd struiken gepland worden in verschillende soorten. Dat aangevuld met bomen, bloemen en kruiden moet gaan zorgen voor een weelderige natuur met als bijzondere eigenschap: alles is eetbaar. In principe kunnen en mogen de vruchten in het gebied straks gewoon geplukt en gegeten worden, net als in het paradijs. We gebruiken geen pesticiden of andere bestrijdingsmiddelen: de natuur moet zichzelf ontwikkelen. Natuurlijk houden we dat met beheer wel een beetje in de gaten: als je helemaal niets doet dan wordt het uiteindelijk een bos met alleen bomen. Dat willen we niet. Het moet juist een gevarieerd natuurgebied worden met heerlijk fruit en kruiden voor eigen consumptie.” Om mensen uit de regio straks echt van het gebied te kunnen laten genieten, wordt een wandelpad dwars door het bos aangelegd. Draaihekken aan de twee ingangen moeten er voor zorgen dat enkel voetgangers het terrein in kunnen. Er komen bankjes, paddenpoelen en er wordt een authentiek labyrint aangelegd. ,,Wereldwijd zie je in bossen labyrinten op open plekken. Het zijn plekken van bezinning waar je echt tot rust kunt komen. Je volgt de route met een levensvraag in je hoofd en in alle stilte leg je de route af. Het Voedsel bos is vooral om te genieten en te proeven. ,,Er is zoveel verspilling van voedsel in de wereld. Mensen moeten meer kennis krijgen van natuurlijk voedsel. Dat vinden ze hier. Wat aan het einde van het seizoen aan fruit blijft hangen, verkopen we aan een restaurant of gaat naar de Voedselbank.” De voorbereidende grondwerkzaamheden starten in oktober en november. Aanplant van de eerste bomen gebeurt dit voorjaar. Adopteer je eigen appelboom. Meer info via voedselboswaspik@gmail.com en 06-51509680.


  
Als je je niet thuis voelt in het NU maakt het niet uit waar je heen gaat. Want je neemt je onbehagen overal mee naartoe.


Getekend door de Kate Koldwitz. De kracht van liefde. Ik ben ervan overtuigd dat het uiteindelijk allemaal om de liefde draait in het leven en dat begint al voor je geboorte. We dragen allemaal liefde bij ons. De functie is het gewenst zijn, het mogen bestaan, er mogen zijn. Door liefde kun je relaties aangaan, anderen verzorgen, vergeven, meevoelen en steun geven. Iedereen zoekt op zijn eigen manier naar vervulling, manieren om liefde te ervaren om zich gelukkig te voelen in het leven. De een zoekt een partner, de ander neemt kinderen en weer een ander zoekt het in een carrière, weer anderen gaan reizen. Tot er bewustwording komt….. dan vindt je liefde op een hele speciale plek! Liefde brengt relaties toe stand. Liefde helpt een kind bij de ontwikkeling van zijn zelfvertrouwen. Door liefde te krijgen, zal het kind liefde voor zichzelf gaan voelen. Hou jij van jezelf? En is dit wel genoeg liefde?

Ik wil je uitnodigen om gewoon even spontaan voor de spiegel te gaan staan. Sluit je ogen. Adem een paar keer diep in en uit. Adem daarna rustig naar je buik. Open je ogen en kijk jezelf in je ogen aan. Blijf kijken. Maak contact. Probeer niet te knipperen of weg te kijken maar blijf jouw spiegelbeeld in de ogen aankijken. Spreek dan de volgende woorden uit: ‘Ik hou van mijzelf’. Ervaar wat dit met je doet. Herhaal dit nog 2 keer en wordt je bewust van wat deze woorden elke keer opnieuw met je doen. Stel jezelf de volgende vragen; Hoe klinkt jouw stem? Stabiel, stevig, vol, stromend of twijfelend, haperend, onzeker? Hoe voelt je lichaam? Voel je sensaties in je lichaam? Wat gebeurt er met je ademhaling en hoe voelt je keel aan? Voelt je keel vrij en open of voel je een druk of brok in je keel? Geloof jij jezelf? Zou een ander jouw woorden geloven? Kun je de liefde voor jezelf echt voelen en is dit de liefde die je vervult in het leven. Is dit genoeg liefde voor jezelf? Alleen liefde kan de voorouderlijke wonden genezen die we dragen. Liefde is vergeving, ontmoeting, vrijheid, geestdrift, verknochtheid, inzet, vriendschap, vertrouwen, belangstelling, vrijheid, affectie, interesse, passie, aandacht, trouw, bezieling, overgave, toewijding, zelfopoffering, elkaars anders zijn aanvaarden, hartstocht, sympathie, openheid, ondersteunend aan elkaar, solidariteit, verliefdheid, opwinding, dankbaarheid, acceptatie, mededogen, veiligheid, eerlijkheid en wederzijds respect zijn een aantal van de verschillende dimensies van liefde. Dit zijn de ingrediënten die het elixer van liefde maken. Welke woorden speken je het meeste aan en welke vind je totaal niet bij jouw beeld van liefde passen? Wat is voor jou de kracht van liefde?Zoals een bloem de zon nodig heeft om bloem te worden, zo heeft een mens de liefde nodig om mens te worden.
Phil Bosmans.


Frederik Imbo (1975)  is een Vlaamse acteur, mediatrainer en presentator. Hij verzorgt een interactieve presentatie over geweldloze communicatie voor bedrijven, scholen en verenigingen. Zelf het ik in 2017 de opleiding geweldloze communicatie bij Evenline Beumkens gedaan. En deze methodiek heeft mij het gereedschap gegeven de kracht van liefde, handen en voeten te geven. 


Jij mag je kinderen geven van je liefde, maar niet van je gedachten, want zij hebben hun eigen gedachten. Je mag hun lichamen huisvesten, maar niet hun zielen want hun zielen toeven in het huis van morgen, dat je niet bezoeken kunt, zelfs niet in je dromen. Je mag proberen hun gelijk te worden, maar tracht hen niet aan je gelijk te maken. Kahlil Gibran.


Joris van Rossem, beter bekend als Metejoor, wordt geboren in België. Muziek speelt een grote rol in Joris zijn leven, maar blijft door de sport vooral op de achtergrond. Hij zingt vaak met zijn zus en gaat soms mee naar optredens van zijn ouders. Faalangst houdt hem alleen tegen van zijn zangtalent aan anderen te laten horen. Wanneer zijn zus in 2016 meedoet aan The Voice van Vlaanderen, groeien bij Joris de muzikale kriebels.


Alleen met het hart kun je goed zien.’t Wezenlijke is voor de ogen onzichtbaar. (Uit: De kleine prins)


De weg. Tijdens jouw leven hier op aarde veroverde je op het verdriet en de pijn van het leven de winst van een dieper weten: je wist en je ervoer de nabijheid van de je innerlijke zijn! Je ondervond je hoge gevoeligheid en je intuïtie en je weet je gedragen. En soms ben je het kwijt, dan heb je het onbewust weggegeven, ingeleverd door jezelf teveel in- of aan te passen. Maar nu je weer stil aan contact maakt met je innerlijke zijn, mag je opnieuw aanschouwen wat je hier op aarde nog meer mag leren. Zo maakt de stille winst van je aardse leven je tot een rijk en gezegend mens in deze wereld. En al schouwend mag je van dag tot dag de ware, allesomvattende liefde ervaren. Hans Stolp.Uitblinker

opvallend genoeg

ben jij

zo anders

vergeleken bij…

 

zonder ophef

oordeelvrij

 

zo veel lef

en tegelijkertijd

een en al

bescheidenheid

 

© Vian Moo.


Samen met kleinzoon Tuur. De kracht van dankbaarheid. “Dankbaarheid heeft te maken met ontvankelijkheid en met nederigheid, met dingen niet vast willen grijpen maar gewoon laten zijn. Als je dankbaar bent is alles goed. Dankbaar voor de dingen die er zijn, voor de mensen om je heen, voor je leven. Vooral als je je zorgen maakt of als je een rotdag hebt, werkt het goed. Door dankbaarheid verleg je je aandacht. Dankbaarheid is zeggen: “Ik leef!” Het is een hoge vorm van energie. Je kunt er enorm veel innerlijke rommel mee opruimen.” In de Oriënt vertellen mensen elkaar het verhaal van een palm. Iemand met slechte bedoelingen legde een zware steen in de kroon van de palm. De steen dwong de palm zijn wortels dieper in de grond te boren. Toen de slechte man na een jaar terugkwam, stak deze palm boven alle andere uit. Met dankbaarheid gaat het net zo. Ze verandert wat anderen jou aandoen in een uitdaging. Dankbaarheid helpt jou om ook in moeilijke situaties van je leven te groeien en je wortels dieper in de grond te steken. Ze geeft jou de kracht om je fundament niet te zoeken in lof en kritiek maar uiteindelijk in het Goede!  ‘Dankbare mensen zijn altijd aangename mensen.’ “…Als je ondankbaar bent, dan heb je altijd te weinig. Wat je krijgt is nooit genoeg voor jou. Maar als jij dankbaar bent, dan heb je altijd iets waar je voor kunt danken. Bij jou stroomt het leven. Dankbaarheid houdt het in beweging.” Waar kan ik dankbaar voor zijn vandaag?  Dankbaar zijn is een vaardigheid die je kunt oefenen.  Begin de dag dankbaar. Bedenk elke ochtend als je net wakker bent één ding in je leven waarvoor je dankbaar bent. Het mag van alles zijn, klein of groot. Een geur, een kleur, iets wat je lekker vindt, iemand in je leven. Bedenk ook: ergens in de wereld zou iemand op dit moment dolblij zijn met iets dat jij waarschijnlijk vanzelfsprekend vindt: Veiligheid, warm water, Wifi. Ben je dankbaar? Zeg het dan! ‘Dankbaar zijn en het niet zeggen, dat is zoiets als een cadeautje mooi inpakken en het niet geven,’  Geniet je ergens van, ben je ergens blij mee, vind je iets mooi? Zeg het dan. Voor nog meer effect: schrijf een bedankbriefje. Bedank iemand voor iets dat die persoon vanzelfsprekend vindt. Voor drie dingen dankbaar. Schrijf elke avond in een notitieboekje drie dingen op waarvoor je dankbaar bent. Begin met ‘Ik ben dankbaar voor…’  en vul dat aan. Een zin of een woord is al goed, je kunt het eventueel aanvullen met een zinnetje met de reden waarvoor je dankbaar bent. Kost maar een minuutje, doe het elke avond  tot het net zo vanzelfsprekend is als je tanden poetsen. Het grappige is: ’Ik ben dankbaar voor…’ kun je aanvullen met zóveel dingen, groot en klein, het houdt niet op. Zoals je door te piekeren problemen erger maakt, werkt het hier omgekeerd: naarmate je  meer bezig bent met dankbaar zijn, bedenk je steeds meer dingen om dankbaar voor te zijn. Dat geeft een gevoel van overvloed. Het effect merk je na een tijdje. Door je te focussen op dankbaarheid, bouw je aan een emotionele reserve voor als het tegenzit. Je krijgt meer oog voor wat er wél goed gaat, ook de mooie en fijne dingen. Je leert, te midden van alles wat je nog wilt verbeteren, om ook blij te zijn met wat er nu is, met wat je hebt en wie je bent. En dat is op zichzelf al iets om dankbaar voor te zijn. 


Broeder David Steindl Rast heeft al eerder in de nieuwsbrief gestaan, maar sommige TedX talks zijn zo mooi, dat ze een….


Eenheid van handelen. Een vlucht ganzen biedt een van de mooiste aanblikken die er is. Hun manier van vliegen is een volmaakte uiting van een­heid. De eerste gans breekt de luchtstroom open en vangt de grootste weerstand op, zodat de anderen minder inspanning hoeven te leveren. Je beseft dat ze een gemeenschappelijk doel hebben. Na een kilometer of vijf neemt een andere gans de leiding over. Op die manier kunnen ze honderden kilometers achtereen vliegen. Stel je voor wat er daarboven in de lucht zou gebeu­ren als één van de ganzen zou weigeren om mee te werken. Want het is zonneklaar dat samenwerking de voorwaarde is voor eenheid en de verwezenlijking van hun gezamenlijk doel. De ganzen helpen elkaar om hun bestemming te bereiken. De ganzen zijn op zoek naar warmte, naar voeding. Ze vertrou­wen op hun intuïtie en gaan op weg. Wat is onze bestemming als mens? Wat is het gemeenschappelijke doel dat wij moeten verwezenlij­ken?


De boodschap van Mooi is dat jij bepaalt hoe je de wereld ziet! Jij hebt een keuze om voor het licht of voor het donker te kiezen. Zoals je wellicht weet groeit alles wat aandacht krijgt. Aan jou de keuze. Waar wil je meer van? Waar loop jij op dit moment tegenaan en op welke manier zou je er anders naar kunnen kijken? Hoe kun je je relatie met dat waar je tegenaan loopt veranderen? Hoe kun je je op een andere manier ertoe verhouden? Hoe kun je meer contact maken met het deel dat vol vertrouwen in het leven staat?


Ik zei: hoe zit het met mijn ogen? Zij zei: Houd ze op de weg! Ik zei: hoe zit het met mijn passie? Zij zei: Blijf branden! Ik zei: Hoe zit dat met mijn hart? Zij zei: Vertel me wat je erin vasthoudt? Ik zei: pijn en verdriet. Zij zei: Blijf erbij, de wond is de plek waar het licht bij je binnenkomt…Vrij naar Rumi.


Muurwijsheid! In plaats van tegelwijsheid!

 

1 Reactie

  • Leny van Vugt,
    Geplaatst 7 juni 2020 10:35

    bijzondere boodschappen

Plaats reactie