Beste Nieuwsbrieflezers, Hoe krijg ik het verzonnen, het thema van de afgelopen maand was “stilte” en alles viel stil! En het thema voor april is inzicht. Wat een toeval? Ik dacht, goh dat virus is alleen maar in China actief en ineens in een paar weken tijd is het mondiaal actief. Wat zijn we allemaal enorm geschrokken en wat zijn we allemaal heel erg op elkaar aangewezen en kwetsbaar op dit moment. Bij veel mensen in mijn netwerk is steeds de vraag: wat kan ik doen? Volgens mij is het antwoord goed voor jezelf zorgen. Een open deur, maar ik bedoel méér dan alleen er voor te zorgen dat je niet ziek wordt. Zorg voor rustmomenten, probeer te ontspannen. Yoga en meditatie helpen om meer rust te krijgen in je hoofd en in je lijf. Als het je tenminste lukt om te beginnen.

Iedere werkdag verstuur ik yogalessen voor volwassenen, ouderen en kinderen. Iedere werkdag krijg je voeding om te bewegen, een quote om positief te blijven, een foto om je te blijven verwonderen, muziek om te blijven genieten en een verhaal om door te geven! Als je deze inspiratiemail graag iedere werkdag ontvangt stuur me een mail: pietvanderpluijm@hetnet.nl Alle inspiratie berichten 2020

Probeer ook het onderscheid te maken tussen jouw emoties en de emoties van de wereld. Kijk niet de hele dag naar alle berichten over de pandemie. Goed voor jezelf zorgen is óók helder krijgen wat voor jou belangrijk is. Alles komt als het ware even in een heel ander perspectief te staan. De activiteiten die je gewend was te doen, omdat je dacht dat deze nodig waren, zijn in deze situatie van nu niet meer nodig! Wat zijn jouw waarden nu je even niet meer werkt of wat zijn ze nu je ineens heel veel werkt? Denk eens aan de thema’s verbinding, liefde, eerlijkheid, duurzaamheid. Onderzoek welke waarden voor jou belangrijk zijn en focus daar iedere dag zoveel mogelijk je aandacht op. We maken als het ware een nieuwe tijd en die nieuwe tijd begint niet na corona, die nieuwe tijd begint NU! Onderschat niet wat je voor anderen en de wereld kunt doen. Naast een boodschap voor je buren meenemen of videobellen met je kleinkinderen om hun ouders even rust te geven, kun je positieve gedachten de wereld in sturen. Ja, ook jij kunt dat! Bijvoorbeeld een meditatie voor jezelf en de wereld. Wanneer? Op 5 april en niet schrikken om 04.45 uur is er een Wereldmeditatie, waarom zo vroeg? Dit moment schijnt een bijzonder gunstig met betrekking tot veel deelname over de gehele wereld. De meditatie duurt 20 minuten en hoe meer mensen mee doen, hoe sterker het effect. Om een nieuwe positieve golf in ons mens zijn tot stand te brengen. Doe jij ook mee? Dat zou geweldig zijn. Ook al heb je nog nooit gemediteerd, dat is geen enkel probleem. De intentie alleen al heeft effect. Maar hieronder geven ik je tips die je helpen bij het mediteren. Zodat we er samen een hele mooie wereldwijde actie in Stilte van maken. Ik zet de wekker en ik ben erbij. Jij ook? Aanwijzigingen Wereld meditatieTwijfel is de waakhond van het inzicht.
Eckart Tolle.


Deel 9 van het luisterboek “Met nieuwe ogen” van Piet van der Pluijm. Kijk op you tube voor de andere delen, zoek op piet van der pluijm. Veel luisterplezier! 


Jacqueline Etman, sedert 6 jaar columniste van de nieuwsbrief, getrouwd met Ton, moeder van Maud, werkzaam als doktersassistente, volgde daarnaast onderwijs in de sociale dienstverlening en het maatschappelijk werk en studeerde op latere leeftijd af in de theologie als geestelijk verzorger/pastoraal werker. Schrijven, zingen en cabaret hebben een speciaal plekje bij haar. Haar column is gelijk aan het maandelijkse thema, klik op: column 63


Het corona virus is ons gezonden om ons aan een belangrijke levensles te herinneren, die we vergeten waren en het is aan ons of we die belangrijke levensles leren of niet! Bill Gates.


Hoe kom je tot inzicht? Na een heftige of indrukwekkende gebeurtenis, zien we vaak de wereld anders. De dingen dringen door. De afgelopen maand is zo’ n gebeurtenis, geboorte is zo’n moment, de dood van iemand dichtbij ook. Je komt weer tot inzicht dat het leven kwetsbaar is en kostbaar. En je neemt je voor elke dag optimaal van het leven te genieten, van elkaar te genieten, niets meer uit te stellen tot later, want….nou ja iedereen kent dat gevoel.  Maar of dat echt inzicht is? Of zijn dat open deuren die na een paar dagen of maanden vanzelf weer dichtgaan, omdat we de dagelijkse draad weer oppakken. Kan een inzicht door een gebeurtenis van buitenaf komen? Inzicht heeft als woord alles in zich om het heel letterlijk te nemen. Het zou dus zomaar kunnen dat inzicht al die tijd met ons mee leeft en mee hobbelt, maar een beetje uit het zicht zit, verstopt achter menselijke eigenaardigheden als teveel denken, teveel emoties, teveel stress. Verpakt in een mist die we zelf creëren. Dus het enige wat ons te doen staat  om tot inzicht te komen, is onze eigen opklaringen organiseren. Iedereen doet dat op zijn eigen manier, maar de ervaring leert dat even leven in stilte de beste is. Zintuigen uit, ogen dicht en de mist trekt op, inzicht in zicht, laat je positieve gedachten en gevoelens naar boven komen, geef jezelf geduld en vertrouwen en geniet van je rust. Wat ook heel verhelderend kan zijn als het jezelf niet lukt is om een coaching te doen om bijvoorbeeld helder te krijgen wat je ondermijnend gedrag is om iets in jezelf te veranderen. Om meer duidelijk te krijgen wat jouw afweermechanismes zijn die je jezelf als kind eigen hebt gemaakt! Wat jou op dit moment motiveert en passie geeft? Beantwoord de volgende vragen: Welke prestatie van jezelf maakt je het meest trots? Welke personen/boeken/momenten hebben jou het afgelopen jaar geïnspireerd? Welke karaktereigenschappen vind je heel mooi aan jezelf? En welke minder mooi? Op welke momenten voel jij je op je best? Wat was de beste beslissing van het afgelopen jaar? Wanneer was de laatst keer, dat je iets voor het eerst hebt gedaan? Hoe ziet je ideale vrije dag eruit? Als je 5 miljoen euro had wat zou je dan doen met je leven?


De beste hervormers die de wereld gekend heeft, zijn die welke met zichzelf zijn begonnen. Josh Billings. 


Spiegel im Spiegel is een muziekstuk dat in 1978 werd geschreven door de Estse componist Arvo Pärt.. Het stuk is geschreven in een 6/4- maat en de toonsoort is F majeur. Het geheel beweegt zich voort in een langzaam en meditatief tempo. Spiegel im Spiegel is een voorbeeld van ontspannende minimalistische muziek. Ontspan ze!


ANGST. Er wordt beweerd dat de rivier beeft voor hij de zee binnengaat. Hij kijkt terug op het pad dat hij aflegde: neerstromend van bergen, kronkelend doorheen bossen en dorpen. En nu ziet hij voor zich een oceaan die zo enorm is dat erin stromen neerkomt op verdwijnen. Maar er is geen andere weg. Een rivier kan niet achterwaarts stromen. Niemand kan achterwaarts gaan in de tijd. Het bestaan laat dat niet toe. De rivier dient dus het risico te nemen om de oceaan binnen te gaan. Alleen dan kan de angst verdwijnen want de rivier zal niet verdwijnen. De rivier zal de oceaan worden. Khalil Gibran.


Hans Zimmer (62) is een bekende Duitse componist en hij heeft heel veel bekende films voorzien van prachtige klanken, hij woont ook in Los Angels dichtbij Hollywood. Lisa Gerrard (59) is een Australische zangeres die begonnen is met Gothic en later New Age is gaan zingen. Samen hebben ze heel veel mooi muziek gemaakt.


De sleutel van inzicht bevindt zich in onszelf. Een inzicht veroorzaakt iets van binnen. Het is een vorm van zelfbewustzijn. Je zou ook kunnen zeggen dat je je, voordat je het inzicht had, nog niet bewust genoeg was om dat wat uit het inzicht volgt te zien. Dat is wat een inzicht zo boeiend maakt. Bewustzijn vergroot jouw mogelijkheden. Iedereen heeft hierin zijn eigen tempo en tijd. Er lijkt een juiste tijd te zijn voor elk inzicht. Inzicht verkrijg je vaak door fouten te maken. Ik had laatst een kastje gekocht bij Ikea en dacht, ik heb er al zoveel in elkaar gezet, dat doe ik wel even. En zonder de handleiding te lezen ging ik meteen aan de gang. En daar werd het eerste inzicht al geboren. Ik was niet goed begonnen. En toen ik de handleiding rustig door had genomen, toen kwam het tweede inzicht al: hoe het wel moest en wat ik verkeerd had gedaan. Het derde inzicht is dat fouten maken toch wel erg handig is om inzichten te verkrijgen. Zolang je fouten niet als falen ziet, maar als resultaten, kunnen ze geweldig veel inzichten opleveren. Wat zijn jouw blinde vlekken, veel gemaakte fouten en valkuilen? Ook een uitdaging is om met feedback of kritiek om te gaan. Vooral kritiek die een gevoel oproept kan leiden tot nieuwe inzichten. De kunst is om naar binnen te gaan en te observeren wat het jou doet. Het zelfde geldt voor feedback. Wat anderen in jouw zien gaat vooral over de persoon die waarneemt. Daarom is het niet wijs om te wijzen! Als je feedback vraagt aan mensen, doe dat dan bij mensen die dat op een opbouwende inspirerende manier kunnen doen en die zichzelf niet te serieus nemen. Welke mensen vraag jij om feedback? Wat is jouw overlevingsstrategie? Wat mij ook helpt is yoga en meditatie. Door stilte, meditatie, rust en ontspanning ontstaat de mogelijkheid om naar jezelf te kijken en om dingen een plek te geven. Yoga is een fijne manier om jezelf te leren ontspannen en meditatie leert je om te voelen en contact te maken met je innerlijke vrede. Hoe ontspan jij jezelf en hoe ga jij om met stress? Boeken lezen geeft mij ook inzicht. Ik vind het vooral inspirerend om dingen te lezen die totaal niet stroken met wat ik eerder dacht. Het vraagt vervolgens wel openheid om de inzichten een kans te geven te ontspruiten. En wanneer je niet graag leest, luister naar audioboeken of kijk naar een mooie documentaire of film, ook dat kan inzicht geven. Wat zijn jouw interesses, passie en motivatie? Coaching zet je aan tot zelf observatie en helpt je versneld tot inzichten te komen. Dit gebeurt door vragen te stellen en door gedrag en patronen te benoemen en ik help je ook om iets met je inzichten te gaan doen! Durf jij om ondersteuning te vragen? Wat zijn jouw sleutels tot zelfinzicht? Welke kwaliteiten zou je graag in jezelf willen verbeteren?


De van origine Amerikaan Ryan Karazija is in 2011 naar IJsland verhuisd en treedt daar op onder de naam Low Roar. Hij schrijft heel unieke, soms onnavolgbare teksten, in een mooie sound, zoals dit nummer, waarin hij ons uitnodigt om het wat rustiger aan te doen. Alleen moeten blijven is het moeilijkst, alleen kunnen blijven het mooist.
Joseph Cambell.


25 belangrijke vragen voor meer inzicht. In het zoeken naar inspirerende artikelen op internet, kwam ik uit bij coach Hanneke van den Berg uit Delft. Zij heeft hele goede vragen met betrekking tot het verkrijgen van inzicht. Iedereen neemt beslissingen en twijfelt daar ook wel eens over. Je laat je daarbij ook beïnvloeden door de overtuigingen en ervaringen uit het verleden, zelfs zonder dat je dit bewust bent. Soms weet je het wel maar dan kijk je de andere kant op. Hoe zou het voor je zijn om meer inzicht te krijgen in jouw gedrag en waarmee je verantwoordelijkheid durft te nemen voor je keuzes? De volgende 25 vragen helpen je meer inzicht te krijgen in jezelf. Het stellen van de vraag geeft je vaak al meteen het antwoord. Neem het antwoord serieus. Er zijn geen foute antwoorden.  Het antwoord geeft aan hoe jij in het leven staat. Doe er iets mee als je dit wilt veranderen: 1.Waarom ben jij diegene wie je bent ? 2. Als je niet zeker zou weten hoe oud je bent welke leeftijd zou jij jezelf dan geven? 3. Op welk moment uit je verleden had jij de meeste energie en voelde jij je het meest vitaal? 4. Wat is voor jou het verschil tussen overleven en echt leven? 5. Wat is erger voor je: falen of het nooit proberen? 6. Wat is je mooiste jeugdherinnering en wat maakt het zo speciaal? 7. Hoe komt het dat je zoveel dingen in je leven doet die je niet leuk vindt en laat je het na om de dingen te doen die je wel leuk vindt? 8. Wat heb je niet gedaan in je leven dat je wel graag had willen doen. Wat heeft je tegengehouden? 9. Druk je wel eens meer dan één keer op de liftknop en denk je dan dat de lift sneller gaat? 10. Als je een pasgeboren baby een bijzondere wens zou kunnen geven, wat zou je dan wensen? 11. Hoe komt het dat de dingen die jou gelukkig maken niet voor iedereen van toepassing zijn? 12. Houd je vast aan iets of iemand terwijl je beter kunt loslaten?  13. Ervaar je dat je ergens bang voor bent, in zoverre dat het je blokkeert te doen wat je echt graag wilt in je leven? 14. Ben jij de soort vriend voor anderen zoals je die zelf graag in je leven wilt hebben? 15. Laat jij je in beslissingen bewust beïnvloeden of kies je zelf? 16. Zijn jouw woorden in overeenstemming met je gedrag? 17. Hoeveel heb je echt gedaan van alles wat je hebt gezegd te willen doen?           18. Is het mogelijk om zonder twijfel te weten wat goed en fout is? 19. In hoeverre bepaal je de eigen koers van je leven? 20. Wat doe je als anderen (onrechtvaardige) kritiek geven op een vriend, bekende of familie? Hoe ga je zelf om met kritiek? 21. Als je moest verhuizen naar een andere woonplaats of een ander land, waar zou je dan naar toe verhuizen en waarom? 22. Wanneer stop je met het berekenen van risico’s en of voordelen en doe je wat voor jou het juiste is? 23. Wat zou je anders doen als je wist dat niemand je zou veroordelen? 24. Durf je eerlijk te zijn tegen jezelf? 25. Waar ben je het meest dankbaar voor?

Ga ergens rustig zitten en neem de tijd om alles te overdenken. Schrijf het op als je antwoord erg uitgebreid is. Veroordeel jezelf niet als het antwoord je toch niet helemaal bevalt. Bedenk:  maak je druk om de zaken die je wel kunt veranderen. Laat iets los als je het niet kunt of wilt veranderen. Succes! Meer informatie kijk op https://hannekevandenberg.comOpeens op een dag kreeg ik een heldere kijk; dat was toen ik door de vingers leerde zien.
Carla Pols.


Niet alle inzichten zijn even goed of dragen bij. Het inzicht dat wijn bijdraagt aan een betere yogabeoefening, zou ik niet kunnen onderstrepen, kijk zelf maar! Wie het kleine ziet, heeft inzicht. Wie in zachtheid verblijft, heeft kracht.
Edy Korthals Altes. 


 

Inzicht is werken aan innerlijke vrede. Ineens ben ik een beetje in de war. Voel ik me alleen en maakt de uitzichtloosheid me gek, grijpt de angst me naar de keel, maanden geen yogalessen verzorgen! Op andere momenten ben ik positief en ga ik naar mijn zelf ingerichte studio een yogales opnemen en zie ik wat het ons brengt. Hoe we dit op de een of andere manier nodig hadden. De wereld die steeds harder draaide. Het milieu dat schreeuwde om aandacht. Mensen die schreeuwden om rust. En nu lijkt het alsof de natuur aan de rem heeft getrokken, aan de noodrem. Alles komt tot stilstand. Behalve in de zorg, daar is de druk enorm. De mensen die we jarenlang onder waardeerden, een hongerloontje betaalden, zijn nu onze helden. We klappen voor ze. Nu wordt zichtbaar wat er echt toe doet. Gezondheid, saamhorigheid, liefde en verbinding. De wereld zal nooit meer hetzelfde zijn. We leren nu hoe kwetsbaar we zijn, dat niets zeker is in het leven en hoe onbewust we zijn geweest om geld, status en schoonheid tot het hoogste goed te verheffen. Honderd km/uur rijden voor het milieu, velen zouden zich er niet aan gehouden hebben, nu is er bijna niemand meer op de weg. Verre vakanties waren de normaalste zaak van de wereld. Sterker nog, het was een trend waar iedereen graag aan meedeed. Hoe verder, hoe beter. En nu vliegt er bijna niemand meer. Kinderen brachten we massaal naar kinderdagverblijven en BSO’s. Onze carrières waren belangrijk. Nu we verplicht thuis zitten en onze kleinkinderen ook, weten we de spelletjes weer te vinden, de verf en de klei. We worden zelf weer een beetje kind. Onze ouderen, waar we voorheen nauwelijks naar omkeken, worden nu met man en macht beschermd. We bieden onze hulp aan,  doen boodschappen voor ze en zingen ze toe zodat ze zich niet vergeten voelen. We bellen en skypen omdat we ze niet kunnen bezoeken. De natuur kan eindelijk ademhalen. De natuur waar wij deel van uitmaken maar waarvan wij een beetje vervreemd waren geraakt. Wat zijn we nietig als de natuur van zich laat horen. Tsunami’s, orkanen, bosbranden, epidemieën. Dan laten we alles vallen en hebben we alleen elkaar nog, naakt en kwetsbaar. Ik haal ook eens diep adem en ik voel me al een beetje beter. Het komt goed… Zorg goed voor elkaar! Inzicht is werken aan innerlijke vrede! Ik ga weer een nieuwe inspiratiemail verzenden!


Gerard van Maasakkers, is onze gevoelige Brabantse volkszanger met een hele warme stem en tekstschrijver van hele mooie liedjes zoals dit nummer hedde effkes, lieve heer. Met een mooi kamerorkest.Het is belangrijker om inzicht te hebben in de eigen beweegredenen dan de motieven van de ander te begrijpen.
Dag Hammerskjold.


 

Foto Sjoerd van Dijk. 

Brief aan Corona, Deze stond in dagblad de Stem. Beste Corona, ik snap je punt, je wilt ons iets laten inzien! Namelijk dat we wel erg veel werken, reizen, consumeren, etc. Dat mag best een tandje minder. Beter voor onze aarde, mentale rust en voor de gezinsmomenten. Even stilstaan dus…. En dat stilstaan lukt aardig, maar geeft ook stress, we zijn de controle kwijt. We gaan ontdekken wat het lot voor ons in petto heeft. Het geeft gezondheidsstress, hij geeft financiële stress, hij geeft controlestress. Maar corona, beloof me een ding. Als we jouw beloven dat we na jouw vertrek normaal gaan doen, liever zijn voor elkaar en de aarde, wil je je dan nu wat milder opstellen voor ons? Dank namens alle wereldburgers! Elma Vriezekolle, Nijmegen.Tom Chi is geboren in Hawai en hij woont in San Francisco, studeerde daar communicatie wetenschap, is mede initiatiefnemer van Google X, die zich richt op ondernemers. Hij geeft een mooie voordracht over hoe alles met elkaar verbonden is en hij gebruikt daarvoor het menselijke hart, de adem en de geest. Hij gebruikt begrijpelijke voorbeelden en als laatste legt hij “het palet van zijn” op een inspirerende manier uit. Meditatie is inzicht in jezelf en daarmee leg je de basis voor de orde, die deugd is, waarin die soort van discipline aanwezig is, die geen onderdrukking, beheersing en geen navolging behelst.
Krishnamurti. 


Achterom kijken. Het is fijn op de paden die je in het leven bent gegaan af en toe nog eens langs te lopen en in gedachten stil te staan bij ontmoetingen die een grote indruk op je hebben gemaakt.  Zo moet ik af en toe weleens terug denken aan de tijd dat ik zes jaar lang regelmatig afreisde naar Belfeld, om precies te zijn, naar het klooster de Leonardushoeve. Ik deed dat vanaf 1988 tot en met 1994. Ik studeerde daar bij Ad  en Han Stemerding spirituele therapie, het diploma hangt in mijn werkkamer nog aan de muur. Ik was 33 jaar oud en op zoek naar mezelf. Er stond in die tijd een artikel in de koordanser van Ad en wat daar stond opende mijn nieuwsgierigheid en mijn eerste gedachten waren: Als hij kan waarmaken wat hij schrijft, dan moet ik bij hem zijn! Dus mijn vrouw en ik naar een lezing van Ad in Eindhoven. Voor de pauze een korte uitleg over de chakra’s en na de pauze mochten de talrijke aanwezigen een vraag aan Ad stellen. En daar heb ik met open mond naar zitten kijken en luisteren. Ad had een schuifpendel en als mensen een vraag aan hem stelde, dan schoof hij aan zijn pendel en draaide nog keer de pendel en zei dan dingen waarvan ik dacht: Hoe is het mogelijk dat hij dat zegt, dat hij dat voelt en dat de ander precies weet waar het over gaat en eerlijk gezegd dat verwarde mij dat behoorlijk. Ik had op dat moment net een 4 jarige yogaopleiding gedaan bij Saswitha en daar heb ik veel mogen leren over het menselijk lichaam, de geest en mezelf. Maar op de Leonardushoeve was het wel even andere koek, dit was leren omgaan met het fenomeen energie. De opleiding bij Ad begon ook met een energieweek intern. Daarna het werken met chakra’s en daarna het werken met aura en het laatste blok was het meest bijzondere, dat was de spirituele therapie. Hier mocht je meedraaien als assistent van Ad, in de begeleiding van de energie, chakra en aura weken. En als je daar goed doorheen was gekomen mocht je met Ad samen de persoonlijke consulten doen. En ook daar heb ik heel veel mogen leren van Ad. Deze zes jaar hebben mijn leven op een heel positieve manier veranderd. In de leonardushoeve heb ik de mystiek van vrijheid mogen ontmoeten en ik leerde in te zien dat je eigen waarde niet afhangt van anderen. Ik had regelmatig bijzondere ervaringen in het klooster, ervaringen van eenheidsbewustzijn, het inzicht dat we allemaal uit hetzelfde voortkomen. En als ik mediteer, dan zit ik vaak met mijn gedachten in de kapel van het oude klooster in Belfeld. Zie bovenstaande foto. Hoe mooi en groot de nieuwe kapel nu ook is. Ik wens iedereen zo ’n bijzondere leraar toe. Op dit moment is de www.leonardushoeve.nl nog steeds heel actief. Een medestudent uit mijn tijd Jan Visscher heeft het werk van Ad op een fantastische wijze voortgezet. Voordat ik in Belfeld kwam had ik nog nooit op deze manier de innerlijke stilte ervaren. Dankbaar mag ik iedere week de innerlijke stilte doorgeven! Ik heb ervaren dat stil staan of stil zijn, een hele vooruitgang voor de mens kan zijn!Wij hebben meer vertrouwen in de gebruiken en tradities van onze voorouders dan in ons eigen inzicht.
Ravi Shankar.


Aleiaih van der Zant heeft een mooi en inspirerende corona abc gemaakt, met het hele goede tips, inzichten en uitnodigingen. En ze heeft op you tube nog meer interessante filmpjes staan over het corona virus. https://aleiah.nl 


Vian Moo is de “Dichteres van de Nieuwsbrief” Haar motivatie: Zolang ik me kan herinneren ben ik bezig met taal: spelen, spreken, schrijven en zingen. Het boeit, verbindt en raakt. Mijn taalkracht zit in het schrappen. Net zolang tot de kern overblijft. Daar draait het om. Fijne zinnen!

LEERMOMENT

 

onverwachts

opgeschrikt

van slag geraakt

de lesstof dringt door

het punt is gemaakt

 

© Vian Moo

www.fijnzinnigeteksten.nl


Alleen ben ik geboren, alleen zal ik ook sterven en net zoals de boom compleet is en alleen, cetera. Een mooi lied van Lenny, liefste op haar laatste C.D.: Het lied gaat door. Ze bezingt ons lichaam, onze verbondenheid, adem, warmte, stilte. Een lied wat inspiratie geeft op je levensweg!


5 sleutels om bewust te worden en te gaan groeien. Ik wil je graag 5 sleutels aanreiken waarmee jij je stappen kan zetten om je talenten te ontdekken. Het is belangrijk om iets te doen met je talenten, alleen zo kom je tot bloei en kun je groeien naar jouw bestemming. 1. Zelfinzicht. Ontdek wie je bent en waar je goed in bent. Wat vind je leuk om te doen? Waar ben je goed in? Waar krijg je weleens complimenten voor? Waar wordt je blij van of krijg je energie van? Wat wilde je vroeger doen of waar was je vroeger goed in? Dit zijn zomaar enkele vragen die je jezelf zou kunnen stellen en die je doen groeien in zelfinzicht. 2.Gehoorzaamheid. Wanneer je weet waar je goed in bent en wat je zou kunnen doen, is de volgende stap gehoorzaamheid. Je talenten verbergen is zonde, je mist dan je doel. Luister naar je innerlijke stem en zet stappen om je talent te gaan ontwikkelen. Dan groei je in gehoorzaamheid en je zal merken dat je meer vruchten gaat dragen. 3.Een actieve houding. We hopen vaak dat kansen zomaar op ons pad komt, dat we weinig hoeven doen om te groeien in onze bestemming. Helaas is dat vaak niet het geval. Je zal zelf stappen moeten nemen en dat is soms over drempels heen. Door achterover leunen kom je niet verder. Een actieve, welwillende houding brengt je ver. En dat kan zijn in bouwen aan je talenten, jezelf ontwikkelen door studie of stappen zetten om je droom praktisch uitvoerbaar te maken. Het begint bij een eerste stap. 4.Lef. Ik noemde net al drempels die je tegen kunt komen als je stappen gaat zetten. Het is risico nemen en dat vraagt lef. Omdat je dingen gaat doen die dichtbij je hart liggen, kan het kwetsbaar aanvoelen. Je wordt zichtbaarder en dat kan leiden tot meer kritiek of zelfs falen. Durf jij open en eerlijk te zijn, dichtbij jezelf te blijven en je droom werkelijk na te jagen? Dan kun je niet zonder lef. 5.Timing. Voor alles is er een seizoen. Net als dat we nu net uit de winter, in de lente komen, kun je in je leven ook seizoenswisselingen meemaken. In de herfst ervaar je tegenslag en stormen; in de winter lijkt alles stil te staan en draag je geen vrucht; in de lente komt alles langzaam tot leven en groeit de hoop; in de zomer kun je oogsten. Je kunt echter niet in alle seizoenen oogsten en ook niet als je niet eerst hebt gezaaid. Het zaaien is het ontwikkelen van je talent en de start van wandelen in je bestemming, dit gaat nogal eens met tegenslag en moeite gepaard. Dan is er een periode van wachten, verder bouwen en langzame groei. Je geduld wordt beloond als je mag gaan oogsten; dat je jouw talenten volop in kunt zetten en je merkt dat je op je plek bent gekomen. Het betekent niet dat je altijd in de zomer zal blijven als je daar bent aanbeland, soms komt er weer een herfst en moet je veranderingen doorvoeren, nieuwe stappen zetten.


Zelf liefde is de basis voor zelfvertrouwen. Vertrouwen in jezelf is de basis voor zelfontwikkeling. Ont-wikkeling leidt tot het inzicht wie je bent en mag zijn. 


Ontzettend mooi! In deze tijden waar de gehele culturele sector, overigens volstrekt begrijpelijk op social media over elkaar heen rolt met live video opnames, streaming en al dan niet geslaagde en wat minder geslaagde pogingen de mensheid een hart onder de riem te steken. Laat de meester toch even zien hoe briljant dit soort dingen kunnen zijn, mogen klinken en hoe ze eruit mogen zien. Het maakt mij als liedjesschrijver en artiest wederom gepast bescheiden. Ronduit prachtig beste Stef.


hatha-yoga

Stap uit de wachtkamer van jouw leven. Zolang je in een relatie of op je werk blijft wachten tot de ander verandert of wacht tot dat er iets gaat gebeuren dan geef je daarmee alle regie en invloeden over je leven uit handen. Je neemt plaats in de wachtkamer van je eigen leven, waarin de tijd maar door tikt dit in de hoop dat ooit op een dag de situatie zodanig zal veranderen dat het weer goed en kloppend voelt voor jou. Ondertussen ben je aan het overleven volgens de strategieën zoals je ze aangeleerd hebt gekregen en voor waar hebt aangenomen. Maar het zijn gedachten patronen die gestuurd worden door geconditioneerde overtuigingen van  jezelf. We maken een strategie aan in ons hoofd om niet in verandering te hoeven komen. Ja, maar zo erg is het toch ook niet…..in ieder huwelijk is er wel wat…. of ja in iedere baan zal het wel het zelfde gezeur zijn…. of ach het is maar een paar uurtjes op de familiedag. Opnieuw een strategie van ons denken om maar niet in verandering te hoeven komen. Uitstelgedrag! We wachten liever in de wachtkamer van ons leven. Maar hoe jammer is dat. Want het heeft wel invloed op de kwaliteit van jouw leven. Het gaat er zoals ik het zie niet tussen goed of fout, maar meer om hoe jij met jezelf omgaat. Hoe lief heb jij jezelf? We weten vaak lastige situaties listig te vermijden in ons hoofd….we willen niet altijd voelen. Want als we echt voelen dan weten we wel dat we uit de wachtkamer van  ons leven zouden willen stappen. Waar verlang je echt naar? Waar word je blij van? Wat zou je veranderd willen zien in jouw leven? Is het verstandig om te blijven wachten in die wachtkamer van jou leven of durf je de stap echt te zetten? En dit kan met al ons uitstel gedrag zo gaan, wel of niet een studie, wel of niet een hondje aanschaffen, wel of niet sporten, morgen ga ik echt gezond eten. Ik hoop van harte dat jij het lef hebt om uit die wachtkamer te komen als je daar nog zit. En soms is even wachten ook prima hoor, heb je het even nodig. Even dan, maar wacht niet te lang. Zet uiteindelijk de stap buiten die wachtkamer en volg je hart. Een fijne manier om vertrouwd te raken met je voelen is het volgen van Hatha yogalessen. 


De belangrijkste afspraak, is een afspraak met jezelf. Martin Simek.

 


De zin van het leven. Dit is de titel van het boek van een journalist van de Volkskrant Fokke Obbema. Na een hartstilstand, die hem tussen dood en leven deed zweven, gaat Fokke Obbema op zoek naar antwoorden op die aloude vraag: waartoe zijn wij op aarde? In een serie interviews in zijn boek gaat hij daarover het gesprek aan met 40 mensen met zeer diverse beroepen en achtergronden. Het zijn een aantal vragen die telkens in ieder interview terug komen: Wat is de zin van ons leven en hoe kijkt u tegen de dood aan? Verder stelt Fokke bij ieder gesprek nog specifieke vragen en iedere week staat er in de Volkskrant weer een nieuw interview. Ik geniet van het initiatief van Fokke en zijn innerlijke zoektocht, waarin iedereen a.h.w. voor uitgenodigd wordt. Vaak komen dezelfde thema’s in de interviews terug, met name het thema kwetsbaarheid, verbinding als essentie, veerkracht, dankbaarheid, het leven is een leerschool, vooruitgang leidt tot een hoger bewustzijn, maar ook de beperking van de wetenschap, de herwaardering van religie, het nut van de dood, het zoeken naar essentie. Vaak geven de mensen die geïnterviewd werden het antwoord: het geeft geen zin, maar wel betekenis aan het leven! Ik kan je het boek van harte aanbevelen en graag deel ik zelf twee vragen met je die in ieder interview terug komen. En ik nodig je van harte uit om hetzelfde te doen.

Wat is de zin van ons leven? Ik kan alleen maar de zin van mijn eigen leven delen, want ieder mens dient de zin van haar of zijn leven zelf te ontdekken. We worden geboren door het wonder van de evolutie waarbij op een bepaald moment een zaadcel een eicel bevrucht, hier komen we bij de allereerste voeding van wording en die houdt in feite niet meer op tot onze dood. We gaan door de verschillende fases in de buik van de moeder (materie) en dan worden we geboren en zoeken we van nature de voeding van de moederborst, de warmte en de veiligheid. We zijn totaal afhankelijk de eerste levensjaren en doorlopen de groeifases van baby, peuter, kleuter en schoolkind. In de eerste 12 jaar worden we als het ware door de 30.000 genen van de vader en van de moeder opgevoed, zoals het hun destijds ook is vergaan, want een ander voorbeeld is vaak niet voorhanden. En zo geven we onbewust de trauma’s, de angsten, de spanning, de frustraties, de gewoontes van de vorige generatie door op de volgende generatie. Zo worden we met alle goede bedoelingen opgevoed, aangepast, geconditioneerd en volgzaam gemaakt. Het is de voeding waar in feite alles mee begint en het betreft hier natuurlijk niet alleen het eten, maar voeding in de meest brede zin van het woord zoals: inspiratie, levensenergie, creativiteit, aanraking, vrolijkheid, relativeren, nieuwsgierigheid, spelen, afweermechanismes, duidelijkheid, verantwoordelijkheid, avontuurlijkheid. Lees meer: Wat is de zin van ons leven


De mensen voelen zich opgejaagd en waar angst is, is geen inzicht; waar zelfmedelijden is, komt er aan het leed geen eind. Krishnamurti. 


De Zeeuwse singer-songwriter Joe Buck heeft zijn derde single uitgebracht. Met White Roses brengt hij een ode aan zijn ouders die hun eerste kind verloren bij de geboorte. Het is zijn meest persoonlijke nummer tot nu toe, en dat maakt Sjoerd de Buck uit Oostburg ook een beetje nerveus.Het was eigenlijk niet eens de bedoeling dat deze familiegeschiedenis het onderwerp zou worden van een lied: “Het zat altijd in m’n achterhoofd, en tijdens een schrijfsessie viel alles ineens op z’n plaats. White Roses is een belangrijk thema in m’n familie.” Op de geboortedag van hun oudste kind kopen zijn ouders altijd witte rozen. Sjoerd heeft zijn oudste broer dus nooit gekend, maar er werd thuis wel altijd veel over hem gepraat: “Het lied is een ode aan mijn ouders, hoe ze ermee zijn omgegaan. Ze hebben het destijds aan me verteld en altijd met veel liefde besproken. Het wierp geen schaduw over mij en m’n zus, maar het was altijd heel erg bespreekbaar en altijd positief.”

 
Een vriendelijk woord is de tederste aanraking. 

Oorspronkelijk gezicht.  Hein Stufkens uit: Geef het licht eens door. Vertrouw je toe aan dit moment, verlaat de wegen die je kent, maak wie je bent tot je kompas, niet wie je worden wil of was. Bevrijd je van die oude pijn om alles wat je niet mocht zijn, stap in de stroom die leven heet, zo oeverloos, zo hemels breed. Trek al die oude kleren uit zoals een slang zijn oude huid, sla wat je hindert in de wind, wordt weer dat onbezorgde kind. Ontdoe je van je gedachten goed dat er al lang niet meer toe doet. Ga vrij voorbij aan wat men zegt of denkt of je is opgelegd.

Stap in je avontuur dat wacht voorbij de lange donkere nacht, waarin je in de kelder zat en angst je in de klauwen had. Laat het ijs maar smelten gaan waar je zo lang op hebt gestaan en stroom dan met het leven mee naar de onmetelijke zee, die al jaren heeft gewacht tot jij zou worden thuisgebracht en jouw oorspronkelijke gezicht mocht baden in het volle licht.Yuval Noah Harari is schrijver, wetenschapper en heeft hele duidelijke standpunten met betrekking tot het corona virus wat nu over de gehele wereld actief is. Het is in het Engels, maar je kunt het automatisch vertalen. 


 

1 Reactie

  • Marianne Graumans,
    Geplaatst 1 april 2020 23:22

    Hallo Piet,

    Hartedank………. opnieuw weer een bijzondere nieuwsbrief met mooie teksten, liedjes enz enz
    Hier mocht de krant vol van staan,

Plaats reactie