Nieuwsbrief januari 2020

Beste Nieuwsbriefvrienden, Ik hef met jullie graag het glas op een gezond, ontspannen, vredevol, inspirerend en vernieuwend 2020. Gezond? Zorg er voor dat je glas dit jaar zoveel mogelijk meer dan half vol blijft. Eet gezond en gevarieerd en drink 2 liter water per dag! Drink meer kruidenthee dan koffie. Blijf bewegen en naar buiten gaan, wandel, sport, fiets en blijf aan je gezondheid werken op jouw manier! Ontspannen? Blijf rust en reflectiemomenten creëren op een dag, blijf investeren in je passie of hobby. Zorg voor een goed ritme tussen werk, gezin en ontspanning. Bewaar je integriteit, raak elkaar meer aan en blijf je uitspreken, blijf empathisch en luister meer, blijf kwetsbaar in de communicatie, want dat vermindert je stress. Blijf vrede sluiten met jezelf en met de ander, ook al is het gisteren helemaal mislukt! Geef jezelf en de ander de ruimte. Leef méér vanuit je hart en blijf zoveel mogelijk in het nu moment en blijf dankbaar! Blijf vooral naar je intuïtie luisteren en durf daarop te vertrouwen. Dat geeft innerlijke vrede. Blijf jezelf en anderen inspireren. We hebben elkaar nodig om zin en betekenis aan het leven te kunnen geven. Blijf leren, lezen, verwerken en ontwikkelen. Blijf lachen om je eigen getob en geniet van de kleine dingen. Accepteer wat kunt accepteren en blijf werken aan datgene waar het nieuwe jaar jou in uitdaagt en creëer een sterke intentie! Blijf jezelf vernieuwen ook al ga je al een tijdje mee! Blijf ondersteuning zoeken als je het niet alleen kan, blijf het leven vieren, blijf jezelf herontdekken, blijf investeren in je bewustwording, je eigenheid en veerkracht. En durf spontaan te vernieuwen, durf het vanuit de ander te bekijken en kom regelmatig uit je comfortabele zone en verken je grenzen. Waardeer vooral je onderweg je zijn. Met andere woorden blijf werken aan je innerlijke vrede in 2020! Beste nieuwsbriefvrienden, bedankt voor jullie deelname afgelopen jaar. Ik heb weer zin in het nieuwe jaar, waarin ik al voor het 15e jaar de nieuwsbrief mag verzorgen! En voor het 35e jaar yogales mag geven! Ik ben dankbaar! Bedankt! Warm groetend, Piet van der Pluijm.

_______________________________________________________________________________

2020 wordt het jaar van samenwerken! Waarom? Omdat gebleken is dat de individualisering, het neoliberalisme, de invoering van de marktwerking, de laatste jaren voor meer chaos, onduidelijkheid, en grotere verschillen heeft gezorgd tussen arm en rijk, tussen economie en klimaat, tussen goede zorg en redelijkheid, tussen de boeren, de bouwers, de leraren en de politiek, tussen alle tegengestelde belangen die het land als het ware meer verdelen. Nou, weten jullie dat ik niet politiek onderlegd ben, maar dit zag iedere inwoner van Nederland het afgelopen jaar. Ik ga het ook persoonlijk niet oplossen, wat ik wel kan doen is mezelf de vraag stellen. Hoe ga ik beter samenwerken en hoe gaat het met jouw samenwerking In de relatie, in de communicatie met je partner? Tussen jou denken en voelen, tussen lichaam en geest. Hoe gaat het met de samenwerking met je buren? Met de buurt? Hoe gaat het met de samenwerking met je ouders, broers, zussen, je familie? Je vrienden? Je clubgenoten? Je werkgever? Want beter samenwerken begint bij jezelf. Werken aan innerlijke vrede begint ook bij jezelf! Er is moed nodig om met Jezelf samen te werken. Samenwerken met jezelf betekent namelijk jezelf kennen, bereid zijn naar alle mooie en minder mooie stemmen van binnen te luisteren. Vooral de angsten die we hebben onder ogen zien, de angst om de controle te verliezen, de angst om te falen, de angst dat een ander het beter weet, de angst om niet geaccepteerd te worden. Samenwerken met jezelf is die stemmen accepteren en er mee te gaan werken. Samenwerken met jezelf betekent ook jezelf liefhebben, zonder in egoïsme te vervallen, liefde als verbindende energie met jezelf. Het gaat erom je talenten te ontwikkelen. Je talenten helpen je om je verlangen, je doel waarmee je naar deze aarde bent gekomen vorm te geven. Het is belangrijk om je eigen verhaal te ontdekken, een verhaal dat op zoek gaat naar jouw eigen kracht, naar jouw eigen roeping, jouw eigen verlangen. Hé, waar heb ik dat meer gelezen? In de nieuwsbrief van oktober jl. Ons leven is één grote aaneenschakeling van gebeurtenissen, fijne en minder fijne, zware en humoristische. En die gebeurtenissen hebben allemaal één kenmerk gemeen: ze gebeuren niet toevallig, ze behoren tot ons levensverhaal. Al die gebeurtenissen vertellen ons wie we zijn, wat we moeten doen en waar we naar toe gaan. Als we mee kunnen stromen met die gebeurtenissen, gebeuren er bijzondere dingen in ons leven, worden we gelukkig, omdat we de dingen doen die ons energie geven! Omdat het als mens niet makkelijk is om je volledig aan het Leven over te geven, worden we voortdurend geholpen, soms voorzichtig, soms nadrukkelijk. Als je die hulp kunt aanvaarden, dan ben je aan het samenwerken met Jezelf, je Hogere Zelf. Je Hogere Zelf is voortdurend waakzaam over je en probeert je die kant op te sturen die voor jou het beste is. Met heel veel Liefde en Begrip word jij geholpen om je levenspad te lopen en je levensverhaal in te vullen, met allemaal schijnbare onmogelijkheden en toevalligheden.

___________________________________________________________________

Mijn passie is mezelf zijn. Ik heb gemerkt dat werken aan de kant van gezondheid, vrijheid en geluk mij de meeste voldoening geeft. Ik wil mensen inspireren op het pad van zelfacceptatie en zelf liefde. Want wie je ook bent, je mag onvoorwaardelijk jezelf zijn! Piet van der Pluijm.

___________________________________________________________________

Jacqueline Etman, sedert 5 jaar columniste van de nieuwsbrief, getrouwd met Ton, moeder van Maud, werkzaam als doktersassistente, volgde daarnaast onderwijs in de sociale dienstverlening en het maatschappelijk werk en studeerde op latere leeftijd af in de theologie als geestelijk verzorger/pastoraal werker. Schrijven, zingen en cabaret hebben een speciaal plekje bij haar. Haar column is gelijk aan het maandelijkse thema, klik op: column 60

________________________________________________________________________

Vanaf 1 november start de actie ‘EET met je hart’ van Stichting Met Je Hart in onze stad om eenzaamheid onder ouderen structureel aan te pakken. Achter de geraniums “Niemand kiest ervoor om te verpieteren achter de geraniums. Er is hulp nodig om de eenzaamheid structureel aan te pakken. Ook in Oosterhout zijn er veel ouderen die rondlopen met gevoelens van eenzaamheid. Soms is dat in je eigen straat, zonder dat je het weet”, vertelt Desiree Hable van Stichting Met Je Hart, afdeling Oosterhout. “Deze ouderen krijgen wij in beeld door nauw samen te werken met zorg- en welzijnsprofessionals. Door onze structurele ontmoetingen leren deze mensen anderen kennen en voelen ze zich gezien en gehoord.” Wij zetten hen (figuurlijk) voor de geraniums door bijvoorbeeld een bezoek aan Theek 5. De activiteiten van Met je hart werden dit jaar beloond en bekroond met een Appeltje van Oranje uit handen van koningin Máxima. Desiree: “Ons team van vrijwilligers is gedurende het gehele jaar bezig met het organiseren van ontmoetingen.”Met de jaarlijkse ‘EET met je hart’-campagne van stichting Met Je Hart die duurt van 1 november t/m 16 december wordt lokaal geld opgehaald om structurele ontmoetingen voor ouderen te blijven realiseren. In Oosterhout doen dit jaar vijf restaurants mee. Door de EET met je hart campagne hopen we dat meer mensen bereid zijn om zelf iets te doen aan het probleem van eenzaamheid bij het ouder worden. We roepen iedereen op om – als je toch uit eten gaat – dit te doen in een Met je hart restaurant. De ontmoetingen worden mede mogelijk gemaakt door deze jaarlijkse EET met je hart campagne die 6 weken duurt en op 1 november van start gaat. Ook onze burgemeester Mark Buijs steunt ons tijdens deze campagne. “Hartverwarmend initiatief, daar maak ik me graag sterk voor!” Deze campagne brengt Oosterhout in directe verbinding met haar ouderen door middel van een basisbehoefte: eten. Je kunt dit doel eenvoudig steunen door uit eten te gaan bij bijvoorbeeld restaurant De Beren of Wijnhuis de Blauwe Camer en het doneren van € 1,- op jouw tafelrekening. Deze waardevolle euro wordt besteed aan ontmoetingen voor kwetsbare ouderen in Oosterhout Deze ontmoetingen draaien niet alleen om het ervaren van een leuke dag, maar gaan ook over het maken van contact en het sluiten van nieuwe vriendschappen. De uitspraak: “Ik hoor voor het eerst mijn eigen stem vandaag”, is waar wij het voor doen. Thuiskomen en een familielid, vriend of vriendin om de dag mee te bespreken is voor velen zo ‘gewoon’. Voor ouderen is dit vaak, door het verliezen van een partner of vrienden, niet het geval. Wil je meer zien? https://www.metjehart.nl

_____________________________________________________________________

Als iets niet lukt heb je niet gefaald, maar geleerd!

__________________________________________________________________

Ik heb een huis voor jou gebouwd. Hij is niet nieuw, lijkt zelfs heel oud. Hij is niet prachtig , zeker niet perfect. Ik geloof zelfs, dat het dak een beetje lekt. Ik heb een huis voor jou gebouwd. Zodat je het warm hebt en niet koud. Het is niet luxe, zeker niet riant. Want van huizen bouwen heb ik geen verstand. Je schrikt misschien van wat je ziet. Ik weet, het is zeker de mooiste niet. Hij is gemaakt van rommel, resten en puin. Oud hout en stenen uit de tuin. Misschien vind je het een beetje zot. En denk je wat moet in in dat krot. Maar dan oordeel je alleen op wat je ziet. Ik weet zeker, eenmaal binnen, dat je geniet. Binnen is er een magische sfeer. Je bent er welkom, keer op keer. Het is er warm, voel je je op je gemak. Ondanks het af en toe lekkende dak’. Het huis is eigenlijk mijn hart. Die af en toe het noodlot heeft getart. Het heeft vele stormen moeten doorstaan. En toch mag jij er weer naar binnen gaan. Vertrouwen en liefde houden het bijeen. En weigeren zal het geen één. Kom zitten en warm je bij het vuur, Voor korte of voor langere duur. In dit hart ben je veilig en vertrouwd. Daarom heb ik het ook voor je gebouwd. Kom binnen, voel je niet verplicht. Binnen is alleen maar liefde en licht. Ineke Akkerman

_________________________________________________________________________

Hannah Mae (1998) uit Emmen is een jonge, rootsy singer-songwriter bij wie de muziek in haar bloed zit. ”Ik zing al zolang ik me kan herinneren. Vroeger zong ik liedjes van K3 voor de buren, tegenwoordig zing ik mijn zelfgeschreven nummers op verschillende podia.” Hannah Mae heeft in 2019 geschreven met o.a. Daniël Lohues en Ilse DeLange. Met haar optredens,  zowel met band als solo, met alleen haar gitaar -van huiskamers en café’s tot support shows in grote theaters- gooit ze hoge ogen en laat ze zien dat ze klaar is om de Drentse provinciegrenzen te overstijgen.

_________________________________________________________________

Het leven is als fotograferen. Gebruik de negatieven om het positieve te ontwikkelen.

_________________________________________________________________

Op zoek naar een nieuwe balans in je leven na kanker? In Nederland krijgt één op de drie mensen kanker. En we kennen allemaal wel iemand in onze nabije omgeving, die kanker heeft (gehad). Als je kanker krijgt, staat je leven op z’n kop. Je wordt in beslag genomen door onderzoeken en behandelingen. Het omgaan en leven met en na kanker vraagt veel van je. Je kunt te maken krijgen met onder andere onzekerheid, angst, verdriet, woede, controleverlies, pijn, vermoeidheid, concentratieproblemen en relatieproblemen. Misschien moet je ook (tijdelijk) afscheid nemen van je werk, heb je vragen over de zin van het leven of het omgaan met een naderend levenseinde. Er komt veel op je af en het is een kunst om zelf de regie te houden en een nieuwe balans te vinden. Heb je zelf geen kanker, maar ben je wel geraakt door kanker? Als jouw naaste kanker heeft, zoek je wellicht een manier om daar mee om te gaan en zelf staande te blijven. Zoek je houvast en ondersteuning om deze moeilijke periode door te komen? Als je dat wil, bied ik je graag een luisterend oor en loop een stukje met je mee. Neem vrijblijvend contact op voor een gratis kennismaking. Dan bekijken we samen wat jij nodig hebt en wat ik voor je kan betekenen. Voor meer informatie: Helga Beekers,  https://www.jeeigenpad.nu Je kunt me bereiken via tel.nr. 06-25168020 of per mail helga@jeeigenpad.nu

_________________________________________________________________

In Groesbeek bij Nijmegen ligt Ketelbroek, één van de eerste voedselbossen van Nederland. Initiatiefnemer Wouter van Eck was hiermee in 2010 echt een pionier. Het voedsel bos heeft zich ontwikkeld tot een bijzondere biotoop met jaarlijks rijkere oogsten maar ook steeds meer soorten (zeldzame) dieren en insecten, die er een ideale leefomgeving vinden. Wouter bewijst hiermee dat het kan: landbouw én natuur samen in één gebied. Deze documentaire komt uit 2017, nu in 2020 zijn er al meer dan 30 voedselbossen in Nederland. Het wordt weer tijd dat we gaan samenwerken met de natuur i.p.v. hem te plunderen.

______________________________________________________________

Wellicht vergeet je de vriendelijke woorden die je gezegd hebt, maar de ontvanger onthoudt ze een leven lang. Marshall Rosenberg.

______________________________________________________________

Workshop “Geweldloze communicatie” op vrijdagavond 13 en zaterdag 14 maart. De grenzen van je taal zijn de grenzen van je wereld. Ludwig Wittgenstein. Begrijpen en begrepen worden, dat is wat we zo graag willen. Het geeft ons bevestiging en zekerheid. We steken er dan ook eindeloos veel energie en tijd in: we overleggen, praten, mailen, vergaderen, sturen sms’jes, luisteren, vertellen. En toch gaat het regelmatig mis: we blijken elkaars woorden verkeerd te hebben opgevat. Geweldloze communicatie laat zien en ervaren hoe we dit kunnen voorkomen. Hoe vaak gebeurt het niet dat we langs elkaar heen praten, elkaars woorden verkeerd interpreteren en moeten toegeven dat er sprake was van miscommunicatie? Ondanks al onze goedbedoelde pogingen blijken we helemaal niet goed in communiceren te zijn. Hoe en waar gaat het toch mis? Marschall Rosenberg heeft het antwoord. Hij ontwikkelde de geweldloze communicatie. Deze bestaat uit concrete technieken en oefeningen die jou helpen je bewust te worden van de ruis waarmee je anderen tegemoet treedt. Je leert hoe je snel kunt doordringen tot de kern, tot de werkelijke bedoelingen van jezelf en die van de ander. Maar de methode is zeker geen trucje. Het gaat om een ware gedragsverandering: je gaat anders kijken en luisteren naar de mensen om je heen. Je laat je eigen ervaringen en meningen los, waardoor er ruimte is voor nieuwe, verfrissende denkbeelden. Het is een intensieve methode die in het begin wat geforceerd kan aanvoelen. Buiten de bekende geweldloze communicatie stappen van waarnemen – voelen – behoeften – vragen en mededogen gaan we ook beter luisteren. Het bijzondere van de geweldloze communicatie is dat het alle inspanning letterlijk dubbel en dwars waard is. Jij leert jezelf en anderen werkelijk kennen. En of dat nog niet bijzonder genoeg is: door jouw vragen ontdekt ook je gesprekspartner zichzelf met betrekking tot luisteren. We beginnen vrijdagavond met de theorie en zaterdag staat in het teken van de praktijk, oefenen, ervaren en doen. Kosten zijn 75 euro inclusief vegetarische lunch en syllabus. Opgeven bij pietvanderpluijm@hetnet.nl

______________________________________________________________________________

Annett Louisan, (1977) is een Duitse zangeres en muzikante. Ze groeide op als enig kind bij haar grootouders in een flat in Saksen-Anhalt, dat toen nog in de DDR lag. Haar eerste zangervaring deed ze op bij het schoolkoor. Na de Duitse Hereniging in 1990 verhuisde ze als dertienjarige met haar moeder naar Hamburg. Het is een heel vrolijk en positief lied, kleine liefde, grote liefde, geef de liefde maar geen naam, want alle liefden zijn in feite allen levens!

______________________________________________________________________________

De geboorte van het licht. Het kerstfeest is wereldwijd het feest geworden van een geboorte van het kind, maar er was nog een geboorte? De geboorte van het licht, wat ons leven op de planeet aarde mogelijk maakt. Precies op dit moment is de aarde boven je, onder je, rondom om, en zelfs in je…De aarde is overal. Je denkt misschien dat de aarde alleen maar de grond onder je voeten is, maar het water, de zee, de hemel en alles om ons heen komt van de aarde. Alles buiten ons, alles binnen ons, komt van de aarde. We vergeten vaak dat de aarde waarop we leven ons al die elementen waaruit ons lichaam bestaat heeft gegeven. Het water in ons vlees, onze botten en al die microscopische celletjes in ons lichaam komen van de aarde en maken er deel van uit. De aarde is niet alleen de omgeving waarin we leven. We zijn de aarde en we dragen haar altijd in ons. Als we dit beseffen kunnen we zien dat de aarde werkelijk leeft. Wij zijn een levende en ademende manifestatie van de schitterende en gulle planeet. Als we dit beseffen kunnen we onze  relatie met de aarde gaan transformeren. We gaan dan op een andere manier voor haar zorgen. We kunnen verliefd worden op de aarde. Als we verliefd zijn op iemand  of op iets is er geen afstand tussen ons en degene of het ding waar we van houden. We doen ons uiterste best ervoor en dat brengt  ons grote vreugde en daardoor worden we gevoed. Dit is de relatie die ieder van ons met de aarde kan hebben. Dit is de relatie die we allemaal moeten hebben met de aarde, als die wil kunnen overleven. Precies hetzelfde geldt voor ons. Als we de aarde alleen maar zien als een omgeving om ons heen ervaren we onszelf en de aarde als twee verschillende bestaansvormen. We kijken alleen maar naar de aarde wat die voor ons kan doen. Het is noodzakelijk dat we gaan beseffen dat deze planeet en wij totaal één en hetzelfde zijn. Veel van onze angst, haat, woede en gevoelens van af gescheidenheid en vervreemding zijn ontstaan uit het idee dat we niet verbonden zijn met de aarde. We zien onszelf als het centrum van het universum en we zijn vooral bezorgd over onze eigen overleving. We willen dat de lucht zuiver genoeg is om in te ademen. We willen dat het water wat we drinken helder en schoon is. Maar we moeten meer doen dan afvalstoffen recyclen of geld doneren aan milieugroepen. We noemen de aarde niet voor niks moeder aarde, laten we voor de aarde gaan zorgen als voor onze eigen moeder! Uit het boek: Love letter to the earth van Thich Nhat Hanh. 

_______________________________________________________________

Het zwaarste kruis? De vicieuze cirkel, Carla Pols. 

________________________________________________________________

Lezen in het boek van leven en sterven. samen lezen, samen delen, samen ervaringen uit wisselen. Aan de hand van het Tibetaanse boek van leven en sterven van Sogyal Rinpoche. Dit boek kan volgens de schrijver ‘een stille revolutie teweeg brengen in de manier waarop we omgaan met leven en sterven’. We nemen het boek als uitgangspunt. Piet van der Pluijm, yogaleraar, begeleidt de gesprekken. Plaats: Ridderstraat 71 Oosterhout Data: dinsdag 17 en 31 Maart en 14 April en 12 Mei.  Tijd: van 14.00 – 16.00u. Kosten: €25,- voor de serie of €7,50 per bijeenkomst. Opgave 06-25276590 of pietvanderpluijm@hetnet.nl

_______________________________________________________________________________ 

Deel 6 van het luisterboek van Piet van der Pluijm, “Met nieuwe ogen”. 

________________________________________________________________________

Met mij gaat het goed, met ons gaat het slecht.’ Dit lijkt aan het begin van de 21ste eeuw de gemene deler als je de gemiddelde Nederlander vraagt naar zijn eigen situatie en de staat van onze maatschappij als geheel. De kloven lijken te groeien en steeds meer groepen claimen hun bestaansrecht door zich tegen anderen af te zetten. Tegelijkertijd wijst onderzoek uit dat we allemaal geloven dat we veel verder zouden komen als we écht samen zouden werken. Hoogste tijd om het thema ‘samenwerken’ eens belichten. Centrale vraag: hoe gaan we naar meer ‘wij’ en minder ‘ik’ in de maatschappij? Hoe groot de behoefte aan veranderingen vanuit de lijn ‘meer wij’ in de samenleving is, blijkt uit het resultaat van recent onderzoek door onderzoeksbureau Peil.nl in opdracht van De Publieke Zaak. Aan de respondenten zijn steeds twee tegengestelde woorden voorgelegd. Eerst vroegen ze hen aan te geven welke van de twee het best paste bij de huidige samenleving. Vervolgens hoe men het liefst zou willen dat de samenleving was. De antwoorden op deze twee vragen laten een gigantisch gat zien tussen wat men zou wensen en hoe men het op dit moment ziet. Zo vindt dus 90% van de ondervraagden de huidige samenleving vooral ‘individualistisch’ en 10% vooral ‘solidair’. In werkelijkheid prefereert 73% echter een solidaire samenleving. Vrijwel net zo grote verschillen zien we bij ‘materieel succes’ versus ‘kwaliteit van leven’ en ‘brutaal’ versus ‘bescheiden’. Bij de andere begrippen zijn de verschillen er ook, maar wat minder groot. Men wil een duidelijke verschuiving van ‘behoudend’ naar ‘ondernemend’, van ‘eigen verantwoordelijkheid’ naar ‘sociale zekerheid’ en van ‘informeel’ naar ‘respect voor gezag’. De volgende vraag is natuurlijk: hoe zouden we daar kunnen komen? Vervolgens is gevraagd hoeveel productiever het onderwerp van vraagstelling zou kunnen zijn als er sprake zou zijn van volledige samenwerking tussen alle betrokkenen. Productiever werd daarbij gedefinieerd als de procentuele toename van de output (producten, diensten en waardering) ten opzichte van de input (mankracht, kapitaal en grondstoffen). Vanzelfsprekend zijn het globale schattingen, maar de gemiddelde percentages die er uitkomen, liegen er niet om. Alleen al de eigen productiviteit zou bij volledige samenwerking op de eigen werkplek een gemiddelde toename vertonen met 37%. In de wereld die men verder ook zeker goed kent (zoals sportverenigingen en de eigen buurt) zien we een percentage tussen de 40% en 50%. Beide overzichten laten op een overtuigende manier zien, dat er vruchtbare grond er is om vanuit samenwerking op allerlei manieren, van onderaf, te bouwen de samenleving die we met z’n allen blijkbaar graag willen. Maar dan moet het hoog op de agenda komen in de hele samenleving, te beginnen bij jezelf!

_____________________________________________________________________

Zanger Ernst Jansz, bekend van de band Doe Maar, schreef met zijn dochter Luna het protestlied Dan Huilt mijn Hart. Het is de eerste single van zijn nieuwe cd. Het nummer vertaalt Jansz regelmatig terugkerende gevoel van onmacht. “Ik voel me vaak machteloos als ik zie of hoor wat mensen elkaar aandoen.” Hij verwijst naar de beelden in de clip die waarin een verwoest Aleppo (Syrië) te zien is. “Wat er kan gebeuren met zo’n stad en alle mensen die er wonen, daar kun je met je verstand niet bij. Het fijne van muziek is dat je iets kunt omzetten in iets positiefs, het is een manier om je hart te luchten en om iets te verwerken.” Een bijzonder lied, niet alleen omdat hij zingt over dat wat hem aan het hart gaat, maar ook vanwege de samenwerking met zijn 22-jarige dochter Luna. “Ik wist al dat ze mooi kon zingen, maar nog niet dat ze ook zulke mooie muziek kan maken. Het was geweldig om samen te werken en het is een geschenk dat het kan.”

_________________________________________________________________________

Werk samen met je lichaam. Je doet dit leven met het lichaam waar je nu in zit. Niemand kan voelen wat jouw lichaam aangeeft behalve jij. Luister naar je lichaam. Zorg dat je in ieder geval: Tijd vrij maakt voor rust. Je bewust bent van je ademhaling. Je lijf liefdevol verzorgt. Natuurlijk, gevarieerd en vers eet. 1,5 liter water drinkt per dag. Een ontspannen houding hebt door activiteiten te doen die je energie geven! Niet langdurig stilzit. Dagelijks minimaal 30 minuten bewegen. 1x per week een yogales volgen voor je zelfreflectie en om je ruggengraat soepel te houden. Mediteer op jouw manier, bijvoorbeeld: een wandelmeditatie, mindfulnessmeditatie, tekenmeditatie, handenarbeidmeditatie, , zenmeditatie, geleide meditatie, etcetera. En als je graag een mantrameditatie ervaart dan ben je van harte welkom om het op donderdagavond of vrijdagmorgen vrijblijvend te komen ervaren. (neem dan even contact met me op 06-25276590)

_______________________________________________________________

Iedereen in deze wereld wil zich verbonden, gewaardeerd, geliefd en gesteund voelen. Samenwerken is misschien wel de meest zingevende ervaring in het leven. Je kunt zeggen dat onze pure essentie verbondenheid is. Samenwerken met mensen en de wereld om je heen begint van binnenuit. Vanuit de verbinding met jezelf kun je je openstellen voor verbinding met anderen.

______________________________________________________________________________

Het toppunt van samenwerken?  Een vlucht ganzen biedt een van de mooiste aanblikken die er is. Hun manier van vliegen is een volmaakte uiting van een­heid. De eerste gans breekt de luchtstroom open en vangt de grootste weerstand op, zodat de anderen minder inspanning hoeven te leveren. Je beseft dat ze een gemeenschappelijk doel hebben. Na een kilometer of vijf neemt een andere gans de leiding over. Op die manier kunnen ze honderden kilometers achtereen vliegen. Stel je voor wat er daarboven in de lucht zou gebeu­ren als één van de ganzen zou weigeren om mee te werken. Want het is zonneklaar dat samenwerking de voorwaarde is voor eenheid en de verwezenlijking van hun gezamenlijk doel. De ganzen helpen elkaar om hun bestemming te bereiken. De ganzen zijn op zoek naar warmte, naar voeding. Ze vertrou­wen op hun intuïtie en gaan op weg. Wat is onze bestemming als mens? Wat is het gemeenschappelijke doel dat wij mogen verwezenlij­ken?

______________________________________________________________

Werken in teams. Ik heb in mijn post verleden in 1996 mee aan de wieg mogen staan van het werken in teams, wij waren als postkantoor Hank een pilot wat betreft het werken in zelfsturende teams, ofwel het werd bij ons uitgeprobeerd. In mijn enthousiasme heb ik daar een reader of een syllabus over geschreven en deze werd zo enthousiast ontvangen door de leiding, dat er 3000 van gedrukt zijn. Ik werd ook meteen gevraagd om te gaan schrijven voor het personeelsblad en al snel was ik daar vaak voor onderweg en ontmoette ik de meest interessante mensen. Ook gaf ik overal lezingen op postkantoren over de voordelen van zelfsturende teams en ontving ik in het postkantoor veel collega’s die bij ons een kijkje kwamen nemen. In 2000 werkte alle afdelingen van de post in teams. En wat was dat een verschil, want voor 1996 was het eerst samen-werken en daarna werd het echt samenwerken! Een ieder kreeg een taak erbij bij het bezorgen van de post. En dat werd goed begeleid door onze manager. Ik schrijf de punten op die ik persoonlijk ervaren heb. 1. Ieder heeft zijn talent en doet waar hij/zij goed in is. Hoe mooi is het als iedereen doet waar hij/zij goed in is? Je kunt niet overal goed in zijn en dat geeft natuurlijk niets. Zo werkt iedereen er met passie aan (dat is veel leuker!) en dat zie je terug in het eindresultaat. 2. Je kunt veel leren van elkaar, omdat iedereen alleen erbij doet waar hij/zij goed in is, heb je enorm veel kennis in huis. Maak daar gebruik van en deel dit. Er is niemand die alles kan, maar als je samenwerkt kun je heel veel. De lijnen zijn kort, er is duidelijke communicatie onderling, je weet wat je aan elkaar hebt. 3. Het bereik van samen is veel groter dan alleen. 4. Je groeit als persoon. Vertrouwen (op jezelf en op een ander), teleurstellingen, leiderschap, geven en nemen, je mening beargumenteren, dit komt allemaal naar voren in een samenwerking. Daar leer je van. 5. Je staat er nooit alleen voor. Hoe fijn is het om te weten dat er altijd een team achter je staat? Weet je niet hoe je het beste kunt reageren op een mailtje, welke prijs je moet rekenen bij een brief waar geen postzegel op zit, of heb je simpelweg inspiratie nodig? Je hoeft maar opzij te kijken en er staan mensen voor je klaar. 6. Samen is veel leuker dan alleen. Je inspireert elkaar, je bent omringt met mensen die vol passie met hun werk bezig zijn. Heb je even geen inspiratie, brainstorm dan met elkaar. Je concurreert niet, maar helpt elkaar 7. Wat wij samen bereikten, hadden we anders nooit gehaald. Op dit niveau en op deze manier, dat is goud waard. Voor zowel de individuen als voor de klanten. Daar draait het natuurlijk allemaal om: een mooie reis met een mooie bestemming, waar iedereen trots op kan zijn. Ik ben al sinds 2010 weg bij de post en er is heel veel veranderd,  maar nog ieder jaar komen we met oud collega’s bij elkaar en dan hebben we de grootste lol. 

_____________________________________________________________

Alles wat we zijn en alles wat we gebruiken komt uit de natuur. De natuur geeft ons eten en drinken. Voorziet ons van zuurstof en zonlicht. We hebben de aarde onder onze voeten en ons huis is van steen of hout. Soms vergeten we als mens dat we een zijn met de natuur. Niet-natuurlijk leven kan tot ziekte leiden bij mens en dier en vervuiling van onze prachtige planeet.

_____________________________________________________________

Hoewel ze klinken als een blues- en soulzanger uit Memphis, komen de vier bandleden toch echt uit Australië. De twee broers zanger-gitarist John Teskey en leadgitarist Sam Teskey en drummer Liam Gough en bassist Brendon. 

_______________________________________________________________________

Vian Moo is de “Dichteres van de Nieuwsbrief” Haar motivatie: Zolang ik me kan herinneren ben ik bezig met taal: spelen, spreken, schrijven en zingen. Het boeit, verbindt en raakt. Mijn taalkracht zit in het schrappen. Net zolang tot de kern overblijft. Daar draait het om. Fijne zinnen!

TEAM SPIRIT

 

we bruisen

verdiepen

vermengen

en weten

het beste

naar boven

te brengen

 

© Vian Moo  www.fijnzinnigeteksten.nl

__________________________________________________________________

Het vraagteken is – door mij – opnieuw gekozen tot leesteken van het jaar. Het vraagteken is, zoals iemand eens zei, een nieuwsgierig geworden punt. Maar vragen stellen kan lang niet overal. Op veel plaatsen hebben de uitroeptekens het voor het zeggen. Wim Daniels 

__________________________________________________________________

We hebben allemaal iemands leven veranderd — meestal zonder het te beseffen. In dit grappige en snelle praatje roept Drew Dudley ons allen op om alledaags leiderschap te waarderen als de daad waardoor we elke dag elkaars leven beter maken. Door het concept van leiderschap op een voetstuk te plaatsen maken we het tot iets ongrijpbaars en boven menselijks volgens Dudley. Door juist die aura er vanaf te halen zien we volgens de spreker van deze TED-talk hoeveel impact we nu al maken op de mensen om ons heen. Een 6-minuten durend  inspirerend verhaal over de impact die je als medemens hebt en dat je daar best wel eens wat trotser op mag zijn. Uitgelegd aan de hand van een verhaal over lolly’s.

_____________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________

 

Begin het nieuwe jaar goed en start met het volgen van yogalessen! Want yoga is verbinding maken met je gevoel en thuis komen bij je innerlijke vrede! De mens is een gevoelswezen en we kunnen allemaal verstrikt raken in ons denken. Alle Hatha-yogaoefeningen die ik doe in de lessen laten je voelen, laten je het verschil tussen rechts en links gewaar worden, laten je het lichaam ervaren als een totaliteit. In ons dagelijkse leven worden we steeds meer geactiveerd in ons denken en daar is de computer waar ik zelf achter zit ook schuld aan. Lichaam en gevoel zijn ondergeschikt aan onze geest en het denken. We geloven dat we alles met ons denken kunnen oplossen en raken vaak daardoor ons gevoel beetje bij beetje meer kwijt. Het lichaam doet niet meer mee en we raken nog meer verstrikt in onze gedachten. Dit leidt uiteindelijk tot stress en gezondheidsklachten. We vergeten dat lichaam en geest één zijn! Yoga is beweging, houding, adem, aandacht, concentratie, loslaten en voelen. Yoga gaat over de bewustwording van jezelf, je leert jezelf van binnenuit beter kennen. Om je bewust te zijn van jezelf, van hoe je geest en lichaam werken en wat de wisselwerking tussen beide is, zul je de aandacht naar binnen moeten richten en ’het voelen’ of je tastzintuig dienen te ontwikkelen. Dat lijkt gemakkelijker dan het is omdat we doorgaans gewend zijn de aandacht naar buiten te richten op wat er om ons heen gebeurt. Wanneer we de aandacht naar binnen richten zullen we al gauw merken dat er een vrijwel constante stroom van gedachten in onze geest aanwezig is die al onze aandacht opeist. Yogabeoefening vraagt, zeker in het begin, alertheid en inzet van je. Je lichaam en je vermogen om te voelen zijn echter de basis waarmee jij in het leven staat.  Een goed ontwikkeld lichaamsbewustzijn is onontbeerlijk voor innerlijke rust, bewustwording en ontspanning. En het maakt niet uit of je lenig of stijf bent, jong of oud, Maar het blijf “werken aan innerlijke vrede”. Geef jezelf de kans in het nieuwe jaar om een maand gratis mee te doen, om het te ervaren, wat het voor jouw lichaam kan betekenen. Geef me een e-mail en kijk wanneer het jou uitkomt! OVERZICHT YOGA- EN MEDITATIELESSEN 2015

________________________________________________________________________

Boyan Slat (25)is een jonge briljante Nederlandse uitvinder en ondernemer. Hij is oprichter en bestuursvoorzitter van de Stichting The Ocean Cleanup. Hij heeft een Kroatische vader, en een Nederlandse moeder en hij is goed op weg om de vervuiling van plastic in de oceanen en de rivieren schoon te maken. Boyan bedacht zijn uitvinding/plan op de universiteit van Delft en waar het de eerste jaren tegenzat en mislukte, gaat het nu heel goed met Ocean Cleanup en oogst hij internationaal veel respect met zijn team. 

_____________________________________________________________________________

In bepaalde delen van Zuid-Afrika, wanneer iemand iets verkeerds doet, wordt hij meegenomen naar het centrum van het dorp en gedurende twee dagen, omringd door zijn stam, wordt al het goede uitgesproken wat deze persoon heeft gedaan. Ze geloven dat elke persoon goed is, maar soms maken we fouten, wat in werkelijkheid een schreeuw om hulp is. Ze verenigen zich in dit ritueel om de persoon aan te moedigen zich opnieuw te verbinden met zijn ware aard. Het geloof is dat eenheid en bevestiging meer kracht hebben om gedrag te veranderen dan schaamte en straf. Dit staat bekend als Ubuntu – menselijkheid tegenover anderen.

_______________________________________________________________________

Corinne Bailey Rae (1979) is een Britse zangeres. Ze groeide op in Leeds als oudste van drie dochters; haar vader is afkomstig van de Cariben. Op haar vijftiende begon ze al zangeres/gitariste van de vrouwelijke band Helen. De band viel uit elkaar en ze koos voor een jazzy stijl. In december 2005 maakte ze met succes haar televisiedebuut. Ze kreeg een platencontract waar ze in maart 2006 haar eerste c.d. uitbracht. Met haar tweede c.d. brak ze ook in andere landen door, waaronder in Nederland. Ze trad op 9 juli 2010, op bij het North Sea Jazz festival in Rotterdam.

______________________________________________________________________________

foto Arjan van Dijk. 1e Herderstocht een succes! Afgelopen 23 december heb ik samen met Jacqueline Etman en andere vrijwilligers een herderstocht georganiseerd. Het was droog! We hadden gehoopt op 50 mensen en er kwamen er meer dan 200 geworden! Het was een mooie verlichte stoet, die door de heilige driehoek trok, we kwamen musicerende herders tegen en een kerstverhaal van broeder Jean Paul, we hebben gezongen, “de herdertjes lagen bij nachten” en “stille nacht heilige nacht. De eerste herderstocht is een feit, op naar de 2e! 

_____________________________________________________________________________

______________________________________________________________

Tel je mee? Op 24, 25 en 26 januari 2020 vindt de Nationale Tuinvogeltelling plaats. Telt je dit jaar ook mee? Het is leuk, makkelijk en belangrijk voor de vogels. Meld u alvast aan voor de Tuinvogeltelling e-mails, dan krijgt u gratis de Special Vogels voeren. Verder ontvangt u in de aanloop naar het weekend leuke en informatieve mails met herkenningstips, vogel weetjes en praktische tuin- en voertips. Daarbij krijgt u ook nog 15% korting in onze webshop op vogelvoer, voersystemen en nestkasten. Ook sturen we u vlak voor het weekend een herinnering, zodat u de telling niet vergeet. Kijk op https://www.tuinvogeltelling.nl

___________________________________________________________________

 

 

 

 

1 Reactie

  • Mechelies van Schendel,
    Geplaatst 1 januari 2020 13:58

    Voor jou ook de allerbeste wensen Piet! Ook voor Arna!
    Ik kijk weer uit naar al je nieuwsbrieven! Dank je wel.

    Hartelijke groet, Mechelies

Plaats reactie