Het kerstfeest is denken aan vrede en licht

aan de boodschap van het blijde bericht

Het kerstfeest is het verbinden van mensen

van komen en gaan en elkaar het beste wensen!

Prettige feestdagen gewenst met veel innerlijke vrede!

Verbindingen op allerlei manieren. Op alle mogelijke manieren hebben wij in ons leven met verbindingen te maken. Verbindingen die wij maken met de mensen om ons heen, al dan niet ontstaan uit een familieband. Verbindingen door het aangaan van vriendschappen, werkrelaties, via afspraken die wij maken over elk denkbaar onderwerp. Waarom zijn verbindingen zo belangrijk voor ons? Het verband, een samenhang, een verbinding, het zegt allemaal iets over hoe energie zich onderling verhoudt. Deze energie kan een positieve, maar ook negatieve invloed op ons functioneren hebben. Verbindingen zijn blijkbaar belangrijke elementen in ons dagelijkse leven. Wegen die met allerlei verbindingen aan elkaar gelinkt worden, via verkeerslussen, om een soepelere doorstroming op ons wegennet te krijgen. Steeds meer verbindingen (linken) worden er gelegd tussen gezondheid en ziek worden door wat wij eten, de stress die wij ervaren, vaccinaties die wij krijgen of hebben gekregen, de vervuiling en zo kunnen wij het rijtje nog met veel meer feiten aanvullen. Het verband tussen een gezond lichaam en een gezonde geest wordt voor veel mensen ook steeds duidelijker. Verbinding hebben met de mensen om ons heen is één van de eerste basisbehoeften die wij als kind mogen ervaren. Dit is, na veiligheid, een net zo belangrijke behoefte om te mogen ervaren en te leren integreren in ons bestaan. De basis van verbindingen: vertrouwen en acceptatie. Ons ergens aan of mee verbinden kan pas wanneer er genoeg vertrouwen is. Vertrouwen dat de verbinding die gemaakt wordt gebaseerd is op openheid, duidelijkheid en puurheid, gebaseerd op respect en volledige acceptatie van en voor jezelf en elkaar. Dit geldt ook voor de omgeving waarin wij wonen. Wanneer wij deze afwijzen, zal er geen verbinding gelegd kunnen worden en dus ook geen acceptatie kunnen plaatsvinden met de plek waar men woont. Wanneer wij kijken naar alle onrust die er op dit moment op onze aarde heerst, door oorlog of door dreiging hiervan, door de grilligheden van de natuur die opspelen, mag je je afvragen hoe veilig het is voor mensen en dus ook voor veel kinderen om een verbinding met hun omgeving aan te gaan. Verbinding en veiligheid gaan immers hand in hand in onze basisbehoeften. Het is niet gek dat er steeds meer mensen ontheemd raken. Zich nergens meer veilig voelen en geen verbinding kunnen aangaan met zichzelf en hun omgeving. Dat het vertrouwen dat het wel goed komt met de wereld waarin wij leven op een steeds lager pitje komt te staan, terwijl er nu juist zoveel kinderen geboren worden die juist ons vertrouwen nodig hebben om hun taak waarvoor zij op aarde zijn gekomen te kunnen volbrengen. De steun die wij aan hun mogen geven is van onschatbare waarde. Om deze steun te kunnen geven, is het van groot belang dat wij gaan onderzoeken, hoe het met onze eigenwaarde en zelfvertrouwen gesteld is. Eigenwaarde en zelfvertrouwen, die nodig zijn om verbindingen te kunnen maken. Lees meer: Verbinding op allerlei manieren

_________________________________________________________________________

Wanneer we ervoor kiezen lief te hebben, kiezen we ervoor om ons te bewegen tegen angst, tegen vervreemding en afscheiding. De keuze om lief te hebben is een keuze om verbinding te maken, om onszelf in de ander te vinden. Paul Smit.

__________________________________________________________________________

Kerstmannenloop op zaterdag 14 December. Start om 16.00 uur op de markt van Oosterhout en je loopt voor het goede doel. Wij lopen voor inloophuis Poppy’s. De kosten zijn 10 euro, we lopen ongeveer 3 km door de binnenstad en er is een warming up. Wil je meedoen? Schrijf je in bij https://oosterhout.rotarysantarun.nl 

_________________________________________________________________________

Suleika Jaouad is een Arabisch-Amerikaanse schrijver, advocaat, motiverende spreker en kanker overlevende. Ze is de auteur van de kolom ‘Life, Interrupted’ in de New York Times. Ze neemt ons mee op haar levensreis: Wat sterven mij leerde van het leven. Een hele inspirerende Tedx Talk. 

________________________________________________________________________

Jacqueline Etman, sedert 4 jaar columniste van de nieuwsbrief, getrouwd met Ton, moeder van Maud, werkzaam als doktersassistente, volgde daarnaast onderwijs in de sociale dienstverlening en het maatschappelijk werk en studeerde op latere leeftijd af in de theologie als geestelijk verzorger/pastoraal werker. Schrijven, zingen en cabaret hebben een speciaal plekje bij haar. Haar column is gelijk aan het maandelijkse thema, klik op: column 59

__________________________________________________________________________

Geen hart heeft ooit geleden door het volgen van een droom, want elke seconde van die zoektocht is een seconde in contact met God en de eeuwigheid. Paulo Coelho.

_______________________________________________________________________

Lichtjesavond op vrijdagavond 20 December voor inloophuis Poppy’s. Deze vindt van 18.00 – 20.00 uur weer plaats op begraafplaats Leijsenakkers. Tijdens dit jaarlijks terugkerend evenement worden talloze kaarsen ontstoken voor iedereen die wij willen herinneren. Lichtjesavond is een indrukwekkend moment van stilstaan en herinnering. Traditioneel zijn er voor Lichtjesavond altijd kaarsenzakken met mooie kleuren, spreuken of berichten. Ook dit jaar mag ons Inloophuis deze zakken verzorgen. Tijdens de avond worden de kaarsenzakken door onze vrijwilligers neergezet op het afscheidsplein op de begraafplaats. We vullen ze met zand en een brandende kaars die de versiering prachtig verlicht. De kaarsenzakken zijn verkrijgbaar voor €2,50 per stuk bij onze kraam op de volgende data: 22 november op het Hemaplein (naast het Arendsnest) van 13.00 – 15.30 uur. 29 november op het Hemaplein (naast het Arendsnest) van 13.00 – 15.30 uur. 13 december bij Bakkerij Vonk-Asmus (winkelcentrum Zuiderhout) van 13.00 – 15.30 uur. Met de aanschaf van een kaarsenzak steun je ons Inloophuis. “Het idee achter de lichtjesavond, die in 2005 voor de eerste keer georganiseerd werd, is dat mensen in de donkere dagen aan het einde van het jaar veel minder gelegenheid hebben de begraafplaats te bezoeken. Na werktijd is het immers te donker om nog naar een graf te gaan. En dat terwijl juist in de maand december mensen vaak behoefte hebben om troost te zoeken. Een moment van aandacht en een warme ontvangst op de begraafplaats kan hierbij een lichtpuntje zijn.”

_______________________________________________________________________________

 

Steeds meer kom ik er achter dat werkelijk alles met elkaar is verbonden en dat die verbinding de sleutel is om gelukkig te zijn. Ik heb een ondergaande zon in alle kleuren van de regenboog als onderdeel van mijn logo en deze krijgt steeds meer betekenis. In mijn dagelijkse werk als yoga- en meditatieleraar en coach ontmoet ik mensen die minder stress willen ervaren en daar ook mee aan de slag gaan. Vaak willen ze dan het liefst na een yoga- of meditatie les weer helemaal ontspannen zijn. Maar stress is een symptoom, een signaal dat ergens de verbinding met jezelf is verbroken. Je luistert niet naar je lichamelijke signalen, je doet ze af als toevallig, of als er uit een bloedonderzoek iets naar voren komt, als puur lichamelijk. Maar lichaam en geest zijn verbonden. Zelfs een simpele griep die je dwingt tot stilstaan, kan je iets vertellen over waar jij staat. Je kunt denken; “Ach even uitzieken en dan weer verder buffelen” of je kunt kijken; “hoe staat het er eigenlijk voor?” De meeste mensen draven door, met oogkleppen op. Niet teveel voelen, vooral blijven doen want dat is comfortabeler en minder pijnlijk. Sommige mensen zoeken wel oplossingen in wat voor vorm dan ook, maar vaak blijft dat aan de oppervlakte. Als ik na een yoga- of meditatieles, naar de ervaringen vraag, dan valt het me op dat er altijd een ‘goed’ of ‘niet zo goed’ label aan vastgeplakt wordt. En dan is ‘goed’ dat er ontspanning was en ‘niet zo goed’ dat er onrust was of dat er minder ontspanning was. Maar ook meditatie gaat zoveel verder dan dat. Het is mooi als er ontspanning ontstaat, maar waar het werkelijk om gaat is dat je jezelf ontmoet, met alle goede en minder goede dingen die jij hebt, en dat je daar mee kunt leren zijn. Voorbij gaan aan je gedachten, overtuigingen, oordelen en wat dan ook, en gewoon voelen wie jij bent, wie jij echt bent. Als je daar kunt komen en eenmaal die verbinding kunt voelen en herstellen dan gebeurt er iets bijzonders. Je kunt herstellen en weer heel worden. Natuurlijk is het goed om je gedachten, overtuigingen en wat dan ook onder de loep te nemen, maar niet om ze kwijt te raken, maar om ze te leren kennen en te erkennen als een deel van jou. Ze mogen er zijn, maar dat betekent niet dat je er iets mee moet. Dit kun je alleen als je in verbinding staat met jezelf. Die verbinding herstellen vraagt moed, eerlijkheid, inzet maar bovenal mildheid. Je mag ineens weer gaan voelen, wat je soms onbewust zo hard hebt vermeden. Je mag je excuses, die best redelijk lijken, gaan zien als excuses en eerlijk naar je motivatie kijken. Het is gewoon knetterhard werken om door die taaie verhalen, die je allemaal bedacht hebt en zelf bent gaan geloven, heen te komen. Maar als je durft, gaat, investeert, geduldig en vriendelijk bent met jezelf dan verandert er iets en krijgt je leven meer kleur. Je gaat vanuit je eigen verbinding de verbinding aan met de wereld om je heen en die wereld verandert met jou mee en verbindt zich weer met jou en dan merk je dat je steeds vaker gewoon gelukkig bent. Nu is dit proces ontzettend moeilijk om in je eentje te doen. Maak gerust een afspraak met mij en ga naar jezelf kijken, ga ervaren, delen, verwerken en het inzicht verkrijgen om weer verbinding te maken met jezelf, met je veerkracht, met je humor, met je jouw levensenergie. Zoek die verbinding weer, leef vanuit die verbinding, het geeft je weer alle kleuren van de regenboog en energie! Warm groetend, Piet. 06-25276590.

_______________________________________________________________________________

De Haagse levensliedzangeres Samantha Steenwijk (33) heeft dit lied gezongen voor Emma Heesters in de beste zangers van afgelopen seizoen. Emma had 9 jaar geleden met haar moeder in het Zeeuwse Gravenpolder de hoofdrol in de musical The Wiz. Samantha heeft een hele inspirerende en mooie vertolking geschreven voor Emma. Geloof in jezelf. 

_____________________________________________________________________

De gelukkigste persoon is diegene die het einde van zijn leven in verbinding kan brengen met het begin. Marcel Derkse.

______________________________________________________________________

Maandagavond 23 December de 1e Herderstocht in Oosterhout. Het verhaal doorgeven! We vertrekken om 19.00 uur, met alle kinderen en ouders uit de omgeving van Oosterhout op het parkeerterrein van de Paulus abdij in de Hoogstraat 80 in Oosterhout. We lopen 1.5 km (20 minuten)met de kinderen en met lampionnen en zaklampen (zelf meenemen), door den Heilige Driehoek en we komen onderweg van alles tegen wat met het kerstverhaal en de geboorte van Jezus van doen heeft. We eindigen in de kapel van de Paulus abdij, waar het kerstverhaal bij de kerststal verteld wordt door broeder Jean Paul er is muziek en er worden bekende kerstliedjes gezongen. Het duurt ongeveer tot iets over 20.00 uur. En dan kan het kerstfeest pas echt beginnen! Opgave hoeft niet en er zijn geen kosten aan, een kleine gift voor de Paulus abdij is altijd welkom, iedereen mag meelopen. Organisatie door Piet van der Pluijm samen met Jacqueline Etman (columniste) de broeders en de zusters van de Chemin neuf en de muzikanten Willem Gerritsen en Gemma Smeets, verkeersbrigadiers Ineke en Ruud, en andere vrijwilligers,  Breng een lichtje mee of wat dan ook. Zegt het voort, zegt het voort!  

____________________________________________________________________________

Deel 5 van het luisterboek van Piet van der Pluijm “Met nieuwe ogen” veel luisterplezier.

____________________________________________________________________________

Tip! Geef met de feestdagen een cadeau met een boodschap! Kosten 8 euro. Verzendkosten 3.70 euro. Bestellen via  pietvanderpluijm@hetnet.nl 

___________________________________________________________________________

Verbinding met jezelf en 6 tips.  Het is december, de drukste maand van het jaar. We moeten nog Sinterklaas inkopen doen en ook nog een kerstboom kopen. Onze agenda’s staan vol met boodschappenlijstjes en afspraken en we moeten in die maand met iedereen in onze omgeving rekening houden, want we willen niemand kwetsen. Met andere woorden we lopen onszelf vaak in december flink voorbij. Vind dan je eigen pad maar eens, laat staan verbinding maken! Struikel je niet veelvuldig over anderen, de drukte of de hectiek van het leven, dan zijn er wel zoveel eisen waaraan je als mens moet voldoen. Relaties onderhouden, werk, gezin om maar wat te noemen. We zijn multitaskers bij uitstek. De maatschappij is nochtans in mijn optiek niet erg mensvriendelijk. Ieder mens heeft behoefte aan een vorm van rust. De lat waar je als individu, heden ten dage, aan moet voldoen ligt schrikbarend hoog. We hebben kortom allemaal nogal wat ballen in de lucht te houden. Afgezien van de drukte is ons mensenleven vaak ook erg prikkelgevoelig. In veel gezinnen staat de televisie, of tijdens de avondspits thuis en/of in het weekend, de hele dag te schallen. Het voltallige gezin zit tijdens het sociale eet momentje van de dag met zijn allen, met hun bordjes op schoot, strak naar de beeldbuis te staren. Gezelligheid ten voeten uit. Verbinding ten top. Overal waar je komt, is geluid. In winkels staat de muziek te schetteren, in winkelcentra komen de decibels je oren tegemoet. Kortom, wat een prikkelgevoelige maatschappij. Je zintuigen staan nogal onder druk. Gaan je ogen niet op tilt, want bijna overal waar je komt struikel je over soortgenoten, beelden en situaties, dan gaan je oren wel op een constante fluittoon vanwege de herrie die we op deze aarde voorbrengen. Waar is de verbinding gebleven nu we in zo’n individuele, snelle consumptiemaatschappij leven? De verbinding met anderen, maar zeker de verbinding met jezelf.  Lees meer: Verbinding met je zelf en zes tips.

___________________________________________________________________________

Het is 1971, ik ben 16 jaar en dit lied maakt zo’n enorme indruk op me dat ik voor mijn gevoel, naar de film moest! Daar zong Julie Covingthon de titelsong, nu is het Madonna. Dit lied doet me ook denken aan mijn schoonvader, die helaas veel tekort heeft geleefd. Muziek verbindt, wat heb ik weer zin in de top 2000, waar al deze pareltje weer voorbij komen en waar je dan zo tegen het einde van jaar heerlijk van mag genieten!

________________________________________________________________________________

Het nieuwe boek van Lucien Verkooijen. Boodschappen van Hoop ondersteunt en helpt u wanneer u het moeilijk heeft, doordat u uzelf of het leven (nog) niet begrijpt. Het begeleidt u op uw levenspad en brengt licht in de doolhof van het leven. We kunnen alleen de juiste keuzes maken in ons leven wanneer we bewuste keuzes kunnen maken, gebaseerd op inzicht, kennis of ervaring. Het laat zien hoe boeiend ons leven kan zijn wanneer we ons verbinden met onze ziel. Wanneer we contact maken met de altijd aanwezige pure liefde in ons hart. Het maakt ons bewust dat werkelijk geluk alleen in onszelf kan worden gevonden en niet afhankelijk is van iets of iemand buiten ons. Het maakt ons onafhankelijk en vrij. De vrijheid die nodig is om onze eigen diepte te leren kennen. Het boek kost 22 euro en je kunt het bestellen bij: https://www.boekscout.nl/shop2/

_______________________________________________________________________

Het was iets wat elk kind wist te doen, een directe en volledige verbinding met de wereld onderhouden. Op een of andere manier was je het vergeten toen je opgroeide en moest je het opnieuw leren. Ingeborg van de Bosch.

____________________________________________________________________________

Johann Hari (1979) is een Zwitsers-Britse schrijver en journalist. Hari heeft een boek geschreven over depressies, de oorlog tegen drugs en de monarchie. Hier zijn betoog over zijn reis naar de oorzaak van depressie en angst. Hij komt tot inspirerende verbindingen. 

___________________________________________________________________

Wanneer iemand een vreemde voor zichzelf is, is iemand ook van anderen vervreemd. Als iemand niet meer in verbinding met zichzelf staat, kan iemand zich ook niet verbinden met anderen. Desmond Tutu.

__________________________________________________________________

De (wereld)vrede meditatie in je eentje of met een kleine groep. Het mondiale tijdstip is op 31-12 van 13.00 tot 14.00 uur. Eventueel andere afsluitende momenten van zijn ook denkbaar. Bijvoorbeeld je verjaardag, studie, scheiding, baan, etc. Zorg voor een rustgevende, schone en inspirerende ruimte. Een goede stoel of een meditatiekussen, of bankje. Eventueel rustige meditatieve muziek. Begin met een strekoefening, zet je benen zover mogelijk uit elkaar strek de armen zijwaarts omhoog, kijk naar boven en strek je vingers uit elkaar, houd 20 tellen vast, gewoon doorademen en schud je lichaam los. Klop jezelf op je borst, flanken, buik, naar de zijkant van de bovenbenen, onderbenen en langs de binnenkant omhoog kloppen. 3x. Klop elkaar op de rug als je met meer mensen bent. Klop voorzichtig met de vingers achter in je nek, dan op je hoofd en via het voorhoofd naar je gezicht, naar je kin en wrijf in je handen en houd ze even voor je gezicht. Voel je aanwezigheid. Ga zitten en adem krachtig door de neus in en heel langzaam met getuite lippen door je neus uit. Herhaal 3x. Korte stilte. Lees de onderstaande tekst rustig en naar iedere vraag, geef je antwoord vanuit je eerste impuls. En als je geen antwoord voelt, ook prima. Vrede begint bij jezelf, daarna kun je dit gevoel pas gaan delen met de ander en met je omgeving. Laten we op de laatste dag van het jaar terugblikken op het afgelopen jaar. Goed zitten en laat maar zijn wat is, tracht in je gedachten niets te wijzigen of te veranderen, observeer alleen en wees vooral eerlijk tegenover jezelf. Lees meer: De Wereldvrede meditatie in je eentje of met een kleine groep..doc

___________________________________________________________________________

Als ik je laat gaan, van Trijntje Oosterhuis samen met Diggy Dex, voor haar huidige album “Dit is voor mij”. Deze vrolijke popsong gaat over het ouderschap en het loslaten van je kinderen. ‘Ik hoop dat ik mijn kinderen voldoende zelfvertrouwen meegeef. Zodanig dat ze zich veilig voelen om fouten te maken, want juist daar leer je van. Zoals ik vroeger thuis tussen de schuifdeuren volop de ruimte kreeg om te zingen en mezelf te worden’ zegt Trijntje.  

____________________________________________________________________

Vian Moo is de “Dichteres van de Nieuwsbrief” Haar motivatie: Zolang ik me kan herinneren ben ik bezig met taal: spelen, spreken, schrijven en zingen. Het boeit, verbindt en raakt. Mijn taalkracht zit in het schrappen. Net zolang tot de kern overblijft. Daar draait het om. Fijne zinnen!

GOLFLENGTE

 

niet voor niets

aangesproken

gevoeld

gelijk

gestemd

geraakt

 

uit het niets

echt ontmoet

niet voor niets

precies goed

 

© Vian Moo www.fijnzinnigeteksten.nl

_________________________________________________________________________

Het ontstaan van het IK-je. In de eerste twee maanden van ons leven is het gevoel van af gescheidenheid nog niet aanwezig, de baby ziet zich nog als één met de moeder. Daarna begint het bewustzijn te ontwikkelen. De baby wordt zich bewust van twee mensen die met een iets te hoge stem ‘koediekoedie’ zeggen en dan heel raar met hun vingers langs de kin van het kind bewegen. Gelukkig kan het kind zich op dat moment er nog geen mening over vormen anders zou het denken: Wat een idioten zijn mijn ouders! Die gedachte ontstaat meestal in de puberteit. Het bewustzijn van de baby neemt verder toe en hij wordt zich enigszins bewust van de omgeving, van kleuren, geluiden en geuren. Hij begint geleidelijk aan steeds meer te herkennen, maar ziet zichzelf nog niet als een IK-je. Er is bewustzijn van de omgeving, maar niet van zichzelf. Als je een kind van één jaar oud voor de spiegel zet, is het kind zich wel bewust van de spiegel en de verschijning daarin, maar het kind heeft geen besef van “dat ben ik”. Pas als het kind zo’n achttien maanden oud is, gaat het zich voor het eerst herkennen in de spiegel. Opeens denkt het kind: Hé, dat ben ik! We noemen het zelfbesef ook wel een ego en vanaf dat moment is een voetbal niet langer een voetbal, maar het is mijn voetbal. Het kind begint dan zijn of haar speelgoed te claimen, dit is mijn auto, mijn pop en op latere leeftijd is het: dit is mijn bonus! Jonge kinderen piekeren veel minder dan volwassenen omdat het default netwerk in hun brein nog minder actief is. Dit default netwerk gaat pas op volle toeren draaien bij kinderen tussen de negen en twaalf jaar oud. Op die leeftijd begint het aantal piekergedachten geleidelijk aan toe te nemen, evenals het poetsen aan je zelfbeeld. Al op de basisschool beginnen kinderen te analyseren wie ze leuk vinden en door we ze leuk worden gevonden. Een voorbeeld zou kunnen zijn een kind dat vol trots thuis komt en  zegt: drie meisjes uit mijn klas zijn op mij. Het IK-je krijgt zo zijn eerste bevestiging dat het goed genoeg is. Naarmate een kind richting de puberteit gaat begint het tonen van zijn of haar kwetsbaarheid eng te worden. We zijn vaak op dat moment bang om waardeloos te zijn en er niet toe te doen en hebben het idee perfect te moeten zijn. Op televisie, op internet, in tijdschriften en op billboards ziet het kind allemaal perfecte mannen en vrouwen. Wanneer je als ouders je kind het vertrouwen en het bewustzijn kunt geven dat je als puber meer bent dan een IK-je, meer bent dan je brein, meer bent dan je schaamte, meer bent dan de vergelijking met de ander, meer bent dan de buitenkant, meer bent dan je controle, meer bent dan je uiterlijk, meer bent als er alleen erbij willen horen, meer bent dan je stress en je frustratie, dat meer bent, dan datgene hoe anderen over je denken, dan heb je het heel goed gedaan.

__________________________________________________________________ 

Relatie coaching? Als je problemen tegenkomt in je relatie is dat meestal een aanleiding om jezelf vragen te stellen, in welke ontwikkeling jij zit? Wie ben je?  Wat zijn je basisbehoeften en wat probeer je (bewust of onbewust) bij de ander te halen, of te veranderen.  Door naar je partner te (leren) luisteren kun je veel over je eigen gedrag te weten komen (leren). Vaak moeten mensen een drempel over om dit te durven. Tijdens een relatie coaching kun je samen ontdekken wat de kracht is van de ander, hoe je optimaal gebruik van elkaar kunt maken zodat je gezamenlijk, met gezonde inspanning, op ontspannen wijze en met goed resultaat samen verder ‘op weg’ kunt’. Voor wie is het geschikt? Voor iedereen die een betere relatie wil. Ik kan me namelijk niet voorstellen dat iemand zegt: “Ik hoef geen goede relatie”.  Ons welzijn wordt in grote mate bepaald door de kwaliteit van onze relatie. Open staan voor verandering en werken aan de kwaliteit van je relatie geeft ontzettend veel voldoening en innerlijke rust. Voor informatie of een afspraak 0162 – 450832. Je kunt een een afspraak maken om het nieuwe jaar goed te beginnen! Doe de relatietest en klik op: relatie test conflict

Luisteren.  Als ik je vraag naar mij te luisteren en jij begint mij adviezen te geven,  dan doe je niet wat ik je vraag. Als ik je vraag naar mij te luisteren en jij begint mij te vertellen waarom ik iets niet zo moet voelen als ik voel, dan neem jij mijn gevoelens niet serieus. Als ik je vraag naar mij te luisteren en jij denkt dat jij iets moet doen om mijn probleem op te lossen, dan laat je mij in de steek, hoe vreemd dan ook mag lijken. Dus, alsjeblieft, luister alleen naar me en probeer me te begrijpen. En als je wilt praten wacht dan even en ik beloof je dat ik op mijn beurt naar jou zal luisteren”.

_______________________________________________________________________

Er is geen opleiding voor de creatieve inspiratie, kennis en stabiliteit die voortvloeit uit weten hoe je verbinding maakt met de kern van je innerlijke stilte. Deepak Chopra.

________________________________________________________________________

Giorgos Dalaras (70) is een Grieks zanger en musicus, die ook buiten Griekenland bekendheid geniet met vrijwel uitsluitend Griekstalige muziek, hij zingt zowel traditioneel als moderne rock. Dit is een lied van Mikis Theodorakis en het gaat over de verbinding met de zee. Hij bezingt dat de zee zowel bevrijding als gevaar betekent. Het is voor de Grieken die over de hele wereld wonen een lied dat ze altijd de verbinding met Griekenland blijven behouden. Het mooie is ook, het publiek zingt gewoon mee. 

___________________________________________________________________

Meditatie is een essentieel middel om bewust verbinding tot stand te brengen met diepere lagen van innerlijke rust. Wayne Dyer.

____________________________________________________________________

Verbinding. Door veel met yoga en meditatie bezig te zijn, heb ik geleerd dat de verbinding die ik met mijzelf heb, de belangrijkste is. Maar ik heb ook (door schade en schande) geleerd dat door diep in mezelf te voelen: hoe belangrijk eigenwaarde, zelfvertrouwen en liefde is. Net als veel mensen om mij heen, ben ik me bewust van alle ellende die er zich afspeelt op het ogenblik. Met compassie kan ik hier nu naar kijken. Ik ben me er nu van bewust dat wanneer ik met liefde naar alle gebeurtenissen kijk en liefde hiernaartoe stuur, dit een grotere invloed heeft op een positieve uitkomst, dan wanneer ik als maar mijn afschuw hierover uitspreek. Vaak horen we dat een betere wereld bij onszelf begint. Het is tijd om dit ook daadwerkelijk toe te passen. Vanaf het moment dat ik dit ben gaan doen en de vinger niet meer naar de ander wijs, maar kijk wat ik hier zelf aan kan veranderen, voel ik dat ik de verbinding met mezelf aan het helen ben. Elke dag krijg ik uitdagingen op mijn pad, uitdagingen die mij testen of ik de lessen die hierin besloten liggen wel snap. En de ene uitdaging vind ik makkelijker om mee om te gaan dan de andere. Maar alle uitdagingen zijn het waard om opgepakt te worden en er mee aan de slag te gaan. Het brengt mij steeds dichter bij de verbinding wie ik ben.

_________________________________________________________________

Ik ben er misschien beetje romantisch over, maar ik denk dat wij mensen de verbinding met vuur in ons zelf missen. We hebben het nodig. Jamie Oliver.

_________________________________________________________________

Angela Groothuizen zingt Onderweg en dit is een lied uit haar theatervoorstelling Eeuwige jeugd. Een prachtige tekst die mij weer even met twee benen op de grond zet. Er zijn op dit moment 68 miljoen mensen op de vlucht, onderweg naar een veilige bestemming. 

_________________________________________________________________________________

Het is belangrijk om te weten waar je je leven aan zult besteden, en de enige manier waarop je dat zult vinden is door verbinding te maken met de kracht in jezelf.

____________________________________________________________________

Kerstmis en de verbinding met elkaar. Kerstbomen zijn versierd, dennengeur vult de kamer en kaarsjes worden ontstoken. Kerstdiners worden met zorg samengesteld.  Over een paar weken is het weer kerstmis. De tijd van gezelligheid en ontspannen samen zijn. En de verwachtingen zijn hoog; een feest zoals kerstmis roept bij iedereen verlangens op naar gelukzaligheid en harmonie. Toch is dat niet vanzelfsprekend voor iedereen. De tijd van samenzijn met familie kan voor sommigen confronterend of zelfs pijnlijk zijn. Misschien wordt er vooral een gemis gevoeld doordat er mensen ontbreken binnen de familie door een conflict, scheiding of overlijden. Of spelen oude beladen gezinspatronen op tijdens het samenzijn met de familie,welke zorgen voor gevoelens van boosheid of verdriet. Omdat kerstmis een ijkpunt is in families kunnen verdriet en zorgen zwaarder wegen. Hoe ga je deze dagen om met gemis? Wat werkt verbindend? Wat draagt bij aan een sfeer van liefde of gezellig samenzijn? Een aantal tips om bij jezelf te blijven en je te ondersteunen om in liefdevolle verbinding met jezelf en de ander te zijn: Verander jezelf, niet de ander!  Je kunt in je eentje niet het hele systeem veranderen. Net zo min als dat je tijdens kerst eventjes verandering kunt brengen in een gezinsmechanisme wat al tientallen jaren erin gesleten is. Je kunt wel jouw reactie veranderen. Stop bijvoorbeeld met verwachten dat de ander zich verandert en pak pro actief de regie en stuur gespreksonderwerpen naar iets positiefs. Erkenning werkt het krachtigst als je hem aan jezelf geeft: wacht niet op de ander…                          Schakel hulpbronnen in: vraag je partner of een andere vertrouwenspersoon je te ondersteunen in het neerzetten van een plezierige sfeer of activiteit. Bedenk dat als de ander zich in jouw ogen ‘vervelend’ gedraagt hij/zij dit niet bewust of met opzet doet. Realiseer je liefdevol dat de ander zich zo gedraagt omdat hij/zij zo opgegroeid is en enkel doorgeeft wat hij/zij geleerd heeft van eerdere generaties. Erken het gemis van iemand: geef verhalen hierover de ruimte, het gekunsteld er niet over praten brengt vaak extra lading met zich mee. Wanneer er iemand in je familie is weggevallen, bekijk dan samen of jullie oude tradities willen voorzetten, of dat jullie juist oude tradities willen laten vallen en nieuwe activiteiten willen ontplooien. Luister naar elkaars behoefte en doe dat wat passend is, niet wat je denkt dat hoort.

__________________________________________________________________

Op zoek naar verbinding? Loop niet voor me, ik zal niet volgen. Loop niet achter me, ik zal niet leiden. Loop naast me als een vriend!

_____________________________________________________________________

Jasper Steverlinck met het lied: daar zijn dromen niet voor gemaakt. Speciaal voor de mensen die we missen aan tafel in december en in het nieuwe jaar. 

__________________________________________________________________________

Liefde is op weg zijn naar: jezelf te vinden in elkaar. Toon Hermans.

_____________________________________________________________________________

Yoga is verbinding met je innerlijke vrede! Dingen doen die je leuk vindt is letterlijk goed voor je gezondheid en vormt de basis van leven in innerlijke vrede. Maar sta je er weleens bij stil wat dat voor jou inhoudt? Sta jij weleens stil bij je gevoelens in het algemeen? Of houdt de drukte door de dagelijkse beslommeringen je tegen om tijd voor jezelf te nemen? In verbinding staan met jezelf is een van de belangrijke uitgangspunten om de beste versie van jezelf te kunnen zijn. Op het moment dat je in verbinding bent met jezelf luister je naar je gevoel, naar wat je hart en ziel je vertelt. Dan luister je naar de signalen die je lichaam, of het leven, je geeft. Dan weet je wat goed is voor jou, vanuit welke uitgangspunten je wilt handelen en wat je anderen en de wereld om je heen kunt bieden. De wereld is sneller en levert meer indrukken dan ooit, en mede daardoor zijn stilte, gewaar zijn en innerlijk vrede zeldzamer dan ooit. En hier komen we bij de bijzondere kracht van één uurtje hatha-yogales volgen in de week. Want hier voelen we veel op zowel lichamelijk, emotioneel als mentaal vlak, hier gaan we met de aandacht naar de eenvoud van het nu moment en met de aandacht naar binnen, hierdoor kun je op een natuurlijke manier in verbinding komen met jezelf, hierdoor kun je thuiskomen in je eigen stilte, rust of innerlijke vrede. Wat zul je gaan voelen als je daar mee in verbinding komt? Vertrouw erop dat je daar nooit bang voor hoeft te zijn. Dat wat in je leeft, kun je altijd aan. Door ruimte te geven aan wat je voelt kun je meer rust voor jezelf creëren, nieuwe inzichten kunnen zich melden, nieuwe deuren zullen opengaan. Onderdruk je gevoelens nooit, maar geef ze toestemming om er te zijn! Wil je het nieuwe jaar goed beginnen, meld je aan voor januari en je mag een maand gratis proberen. Meld je aan bij pietvanderpluijm@hetnet.nl en wil je meer informatie bel 06-25276590. 

_____________________________________________________________________________

Zelfkennis is voor de ziel wat een koud bad is voor het lichaam: bij beide is de eerste gewaarwording vaak schrik, terwijl de tweede van opfrissende en krachtige aard is. Willeke Alberti.

______________________________________________________________________________

Vuur voor 2020. Stel je in gedachten een brandende vlam voor van een kaarsje. Zie haar dansen en steeds veranderde figuren maken. Kijk in de vlam terwijl zij beweegt, probeer haar vurige hoedanigheid voor te stellen en te ervaren, dat hetzelfde vuur wat jij je op dit moment probeert voor te stellen ook in jouw persoonlijke warmte en uitstraling zit, het zit in jouw enthousiasme, hartstocht, levenskracht, het woont als het ware in je lichaam en zorgt voor lichaamswarmte, de spijsvertering en de verwerking van indrukken en gebeurtenissen. Jij bent het vlammetje en laat het vuur maar groter worden. Stuur het vuur naar je voeten, die jouw stappen zetten. Stuur het vuur naar je benen die jouw levenspad gaan. Stuur het vuur naar je buik, waar jouw verwerking plaats vindt. Stuur het vuur naar je hart waar jouw liefde en vergeving woont. Stuur het naar je keel, waar jouw woorden worden gevoed met warmte en genegenheid. Stuur het vuur naar je hoofd waar jouw denken helder wordt verlicht. Stuur het naar iemand die op dit moment wel wat vuur kan gebruiken. Stuur het naar méér mensen die je kent, die een vlammetje nodig hebben. Stuur het vuur naar de brandhaarden van de wereld. 

_______________________________________________________________________

Animatiefilmpje over een kerst poppetje die uit de kerstboom komt om een lekker kerstkoekje te scoren, om in de kerstsfeer te komen!

______________________________________________________________________________________

3 Reacties

 • Lia Spikmans,
  Geplaatst 1 december 2019 14:14

  Piet wat een prachtige TED Talk van Johann Hari! (what’s in a name;) Heb m al veelvuldig gedeeld. Dankjewel! X

 • Leny van Vugt,
  Geplaatst 1 december 2019 15:51

  je nieuwsbrief kwam weer net op tijd!

 • Monique van de Laar,
  Geplaatst 6 december 2019 22:38

  Lig lekker op mn bed in mijn nieuwe huisje te luisteren naar jouw verhaal. Het omvat vele levens-boodschappen, heel mooi Piet. Het geluid mag m.i. wel ietsje harder (mijn volumeknop is voluit). En wat een mooi gebed vertel je. De helft ken ik, maar waar kan ik het totale gebed vinden?
  Lieve groetjes, Monique

Plaats reactie