Nieuwsbrief september 2019

 Humor, we beginnen de maand september eens met een vrolijke noot. Het proces van zoeken naar innerlijke vrede heeft humor nodig. Van mij mag je overal grappen over maken, zolang het maar niet is bedoeld om iemand te beschadigen. Zelfspot is de ultieme vorm, maar ook het lachwekkende van veel omstandigheden kunnen zien heeft een uiterst relativerende en ontspannende uitwerking. Humor is verwondering, het tegenovergestelde van controle. Het is een fantastisch middel om de zaak eens van een kant te bezien, die er meestal ook is. Maar we zijn dat de afgelopen decennia een beetje verleerd en graven ons liever in. Wie kent niet het liedje van Brigitte Kaandorp: Ik heb een heeeeeel zwaar leven. Je kunt grappen maken over het leven, maar ook over de dood. Dat laatste vinden wij soms gewaagd, maar wees nou eerlijk, de humor ligt ook letterlijk op straat. Kijk maar eens goed om je heen. Zelf relativerende humor is ontwapenend en houdt je op de been. Neem nu de joodse Max Tailleur (1909-1990) uit Amsterdam die zijn hele leven wijdde aan grappen over zijn afkomst. Niemand van zijn familie keerde terug uit de kampen. Wij hadden vroeger een singeltje voor de jonge luisteraar een kleine grammofoonplaat, met daarop allemaal moppen van Max Tailleur. Er komt een vrouw bij de dokter en ze zegt: dokter, de mensen zeggen dat ik gek ben! Hoezo zeggen de mensen dat? Vraagt de dokter. Omdat ik van pannenkoeken houd! Nou, zegt de dokter ik houd ook van pannenkoeken! O’ zegt de vrouw, dat moet je bij me thuis komen ik heb kisten vol! Als lachen voorgeschreven kon worden door een dokter, zouden veel farmaceutische bedrijven failliet gaan’. In onze consumptiemaatschappij, waar economische groei een ‘kwaliteit’ is die steeds meer ten koste gaat van ons welzijn, draaien we in al die verwendheid behoorlijk door over dingen waar wij moeite mee hebben. We zijn tegenwoordig tamelijk kort aangebonden. Doden na een verkeersruzie, rapper afgeknald na het omstoten van een glas in een café. Elleboogwerk op Black Friday. Gelukkig zijn de Dwaze Dagen van een groot warenhuis inmiddels afgeschaft. Te gênant voor woorden. Het wachten is gewoon op een volgende ‘vondst’ in dit verband. We kunnen echte humor en baldadigheid niet meer uit elkaar houden. Dus, ik zou zeggen: Lach gerust eens om mensen die zich druk maken om alles en nog wat. Lach om al die nieuwe doelgroepen zoals de gekwetste mens of de wereldverbeteraars. Het ‘zolderkamer-terrorisme’ volgens Youp van ’t Hek. Begin altijd bij jezelf, neem jezelf niet zo serieus en stel je daarom ook eens de vraag: Is dit waar ik me nu druk over maak over een dag, week of jaar nog relevant? Ieder leven kent ups en downs. Daar val niet veel aan te veranderen. Je kunt dus maar beter rustig meedeinen op de golven. Zelfs tegenslagen kunnen een goudmijn zijn voor je houding in het leven. Ik ken iemand die zich het ziekenhuis uitgelachen heeft. De artsen stonden voor een raadsel.

___________________________________________________________________________

Humor en geduld zijn de kamelen waarmee je door alle woestijnen kunt gaan. Phil Bosmans.

___________________________________________________________________________

Yola Carter is een Engelse muzikant, zangeres en songwriter uit Bristol, Engeland. Ze heeft een prachtige stem, waar ik blij van wordt. Voor haar sound (een aangename mix van country en soul) liet Yola zich inspireren door de platencollectie van haar moeder die onder meer uit muziek van Dolly Parton en The Birds bestond. Door verschillende media wordt de zangeres nu al The Queen of Country Soul genoemd.

______________________________________________________________________________________

Echt gelukkig zijn is niet altijd makkelijk. Soms gebeurt er gewoon veel te veel in jouw leven waardoor je door de alledaagse drukte even vergeet om aan jezelf te denken. Dit festival is er voor jong en oud in Oosterhout. Zij willen iedereen graag een heerlijk momentje geven waarbij jij je laat verwennen in het ontspanningsgebied, tips opdoet in het bewustwordingsgebied of gewoon even geniet van de muziek, het eten, het drinken! Dit festival prikkelt letterlijk al jouw zintuigen. Je kan leren hoe jij door te bewegen beter in je vel komt te zitten. Proeven hoe gezond eten en drinken jouw lichaam meer in balans brengt. Met de tips rondom bewustwording en ontspanning kun jij jezelf een nieuwe levensstijl aanmeten. Terwijl de kinderen heerlijk ravotten, spelen en tot rust komen op het kinderplein, kun jij als ouder heerlijk genieten van de muziek onder het genot van een hapje en een drankje. Vele experts geven een workshop en/of een lezing. Kortom… voor ieder wat wils op het Happy Life Festival. https://happylifefestival.nl

___________________________________________________________________________________

Het leven moet met liefde en humor worden geleefd: liefde om het te begrijpen en humor om het te dragen. Paulo Coelho.

___________________________________________________________________________________

Jacqueline Etman, sedert 5 jaar columniste van de nieuwsbrief, getrouwd met Ton, moeder van Maud, werkzaam als doktersassistente, volgde daarnaast onderwijs in de sociale dienstverlening en het maatschappelijk werk en studeerde op latere leeftijd af in de theologie als geestelijk verzorger/pastoraal werker. Schrijven, zingen en cabaret hebben een speciaal plekje bij haar. Haar column is gelijk aan het maandelijkse thema, klik op: column 56

____________________________________________________________________________________

Meer informatie en kaartverkoop kijk op: Daan Manneke 80!

___________________________________________________________________________

Lezing op vrijdagavond 20 september door Monique Angele van de Laar. GAAT NIET DOOR! Meer informatie kijk op: http://www.moniquevandelaar.nl/  Er komt te zijner tijd een nieuwe datum!

____________________________________________________________________________

Met nieuwe ogen is een luisterboek van Piet van der Pluijm. Deel 1. Veel luisterplezier! In de volgende nieuwsbrief deel 2.

____________________________________________________________________________

De humor is de zwemgordel op de rivier van het leven. Yves Saint Laurent.

____________________________________________________________________________

Uitnodiging Peace Walk in Oosterhout op zaterdagmorgen 21 september! De dag van de Internationale wereldvrede dag! Noteer in je agenda! Bij deze nodig ik jullie van harte uit om mee te lopen. Een uitspraak van Robert Baden Powel: Laat deze wereld een beetje beter achter dan je hem gevonden hebt. Waarom? Omdat alle kerken in Oosterhout geloven dat we de verschillen in onze samenleving niet uit de weg moeten gaan, maar juist door middel van een Peace Walk een ontmoeting, een dialoog kunnen creëren die verbindingen sluit en juist niemand buitensluit. Iedereen mag meedoen, jong en oud, gelovig en niet gelovig, de wandeling is een manifestatie van diversiteit, we wandelen langs kerken, kloosters en moskeeën. Wandelen is populairder dan ooit, het is een weg naar binnen, naar ons innerlijk. Het zet ons aan tot zelfreflectie: Wie ben ik? En kan ik vrede vinden in mezelf? De Peace Walk is een korte pelgrimage, een weg naar vrede en respect voor iedereen. De ontmoeting met de ander speelt hier een belangrijke rol, bijvoorbeeld met de mede wandelaar met wie je samen loopt. Verbinding met de ander is wat ons bindt, want we verlangen allemaal in ons binnenste binnen naar vrede, acceptatie en verdraagzaamheid. Zo kan de wandeling een ervaring zijn van ontmoeting en het delen van de vrede die verbindt. Vrede is net een huwelijk. Je moet er altijd aan blijven werken, dan blijft het fris. Breng licht, lucht en ruimte in jouw eigen onderweg zijn! Het thema van de vredesweek dit jaar is: Vrede verbindt over grenzen! We vertrekken om 09.30 uur bij de Vinder, St. Vincentiusstraat 113 A, dat is bij de Antoniuskerk en daar kun je je auto of fiets parkeren, het openbaar vervoer stopt er vlakbij. Iedereen krijgt een gesprekskaartje mee, waardoor het gemakkelijk contact maken is met de andere wandelaars. We lopen in totaal 2.5 kilometer. Via de Vinder naar de Moskee in de Klappeijstraat, dan naar naar de Paulus Abdij waar we traditiegetrouw een vredeskaars afgeven en dan naar het Sint Catharinadal, waar we een kopje koffie/thee drinken in de blauw kamer, dan de Onze Lieve Vrouwe Abdij, We sluiten de Peace walk af in de Vinder, en zijn om ± 12.15 uur klaar, je hoeft je niet op te geven! FLY_Vredesweek_VS3

_____________________________________________________________________________________________

Hallo zonneschijn, kun je niet blijven? Bezingt Bruce Springsteen op zijn laatste cd Western Stars. In al zijn eenvoud een prachtig lied. 

____________________________________________________________________________

Toos & Henk is een creatie van cartoonist Paul Kusters. Het is een dagelijks op de actualiteit gebaseerde cartoonserie die te volgen is BN de Stem. 

De humorvolle mens lacht desondanks. Hij heeft weet van de eindigheid van het leven en aanvaardt deze blijmoedig. Degene die alleen maar plezier zoekt, maakt het zichzelf daarmee moeilijk. Hij lacht weliswaar graag, maar niet desondanks. Hem, de plezierhebber, ontbreekt het net als de ernstige mens aan een tweede niveau. Dat maakt het de humorvolle mens mogelijk uit te komen voor de eindigheid van het leven. In tegenstelling tot de pleziermaker wil hij zich echter niet instellen op het hier en nu en stelt hij zich niet tevreden met de werkelijkheid zoals ze is. De plezierzoeker vlucht in de verstrooiing, omdat de gedachte aan zijn eigen sterfelijkheid hem angst aanjaagt. En hij riskeert tegelijkertijd daarmee zich tot de dood te amuseren. (bron citaat: pastor Henriette Crüwell) 

___________________________________________________________________________________

Lezen in Tibetaanse boek van leven en sterven, waarom? Wat brengt dat? Lees de 6 inzichten! We zijn in 2012 in de Mariakerk begonnen met lezen en we lezen nog ieder halfjaar 4 x gezamenlijk op dinsdagmiddag in dit bijzondere boek. De data voor het komende najaar zijn: 29 oktober – 12 en 26 november en 10 december. Kosten zijn 7.50 per keer of 25 euro ineens. Er is nog plaats! Een keer proberen mag ook! Je bent van harte welkom! Lezen in Tibetaanse boek van leven en sterven

__________________________________________________________________________________

Humor kan op allerlei manieren worden ervaren, bijvoorbeeld door middel van tekst, film, afbeelding of ‘in real life’. Zo kan humor in de zorg en als verpleegkundige interventie worden ingezet. Eén manier om humor in de zorg in te zetten is door middel van clownerie. Dit filmpje met Gary Edwards gaat er ook op in. 

__________________________________________________________________________________

Wat is humor? Humor houdt in dat je de leuke, absurde kant van een grap of situatie inziet, waardeert of tot uitdrukking brengt. Humor heb je in verschillende vormen. Denk aan een goede mop, een komisch verhaal, een grappige cartoon of een pakkende woordspeling. Het woord humor komt uit het Grieks en betekent letterlijk ‘sap’ of ‘vocht’. De oude Grieken meenden namelijk dat onze lichaamssappen ons temperament of stemming regelden. Humor werkt op basis van het doorbreken van het normale verwachtingspatroon. Kinderen lachen veel vaker dan volwassenen. Een zesjarige lacht per dag gemiddeld 300 keer, volwassen steken daar met 47 keer schril tegen af. WAT DOET HUMOR MET JE? Humor draagt bij aan de balans tussen lichaam en geest. Onderzoek heeft aangetoond dat lachen pijn minder maakt en ziektes kan verminderen. Ook vermindering van stress wordt als één van de belangrijkste voordelen gezien. Als dit mogelijk is, zie meteen de kracht van humor. Je mag humor zeker niet als geneesmiddel zien, maar het is duidelijk dat het bijdraagt aan je gezondheid. – Het verhoogt je denkkracht. Humor heeft het vermogen dat je beter leert en meer onthoudt. Dat komt doordat het een emotie is en emotie zorgt voor alertheid en alertheid zorgt voor een beter geheugen. – Het verhoogt de creativiteit. Met humor leg je soms verbanden waardoor je een nieuwe oplossing kan bedenken voor een probleem. – Zorgt voor een betere communicatie. Humor verhoogt het vertrouwen tussen twee personen en in groepen. Door meer wederzijds vertrouwen is de kennisdeling effectiever. Het relativeren van moeilijke omstandigheden met humor bevordert het oplossen. – Het creëert een veilige en optimale omgeving voor het doceren en leren. Op deze manier draagt humor zeker bij aan kennisdeling. Het vertrouwen neemt toe waardoor je eerder kennis deelt, en ook eerder deze kennis als ‘betrouwbaar’ kwalificeert. Daarnaast sla je deze kennis ook nog eens veel beter op. Het is ook heel herkenbaar en logisch. Maar waarom is humor toch zo belangrijk, wat levert humor op voor jezelf en voor jouw omgeving. Lees meer: Wat is humor

__________________________________________________________________________________

Niets dat zo snel verandert als de humor en niets dat vaak zo lachwekkend lijkt als de vroegere ernst. Simon Vestdijk.

__________________________________________________________________________________

Het is 1967 en ik ben 12 jaar, we hebben net televisie in Hank. En samen met mijn moeder was ik een enorme fan van Dorus, een karikatuur van de cabaretier, zanger, komiek, Tom Manders. Hij heeft met deze opname een hoge onderscheiding ontvangen de zilveren roos van Montreux. Ik heb hier zo hard om gelachen dat ik er buikpijn van had. En het blijf mooi, hij speelt hier de beide rollen.

________________________________________________________________________________

Humor is het beschouwen van het eindige, vanuit het standpunt van het oneindige. Alan Watts. 

________________________________________________________________________________

Meditatie verhaal. Er kwam eens een man bij de meditatieleraar die al 30 jaar kettingroker was. Nu was hij ziek en de artsen hadden gezegd: U zult nooit beter worden als u niet ophoudt met roken. Maar zijn roken was chronisch, hij kon er niet mee stoppen. Hij had het geprobeerd, hij had er alles aan gedaan; hij had het echt geprobeerd en hij had er vreselijk onder geleden, een a twee dagen kon hij zonder, maar dan werd de aandrang zo groot dat hij er aan toe moest geven. En zo verviel hij weer in hetzelfde patroon. Door het roken had hij alle zelfvertrouwen verloren, omdat hij zoiets onbeduidendst als stoppen met roken niet kon opbrengen. In zijn eigen ogen was hij waardeloos. Hij beschouwde zichzelf als de meest waardeloze figuur ter wereld. Hij had geen enkel respect voor zichzelf. Hij kwam bij de meditatieleraar en zei: Wat moet ik doen?  Hoe kan ik stoppen met roken? Hij zei: Niemand kan stoppen met roken, begrijp dat goed. Wel of niet roken hangt nu niet alleen af van jouw beslissing, het is een gewoonte geworden. 30 jaar is een lange tijd. Het zit in je lichaam, in de chemie van je cellen. Het is overal doordrongen. Het is niet alleen een kwestie van je hoofd dat een besluit neem; je hoofd kan dat niet doen, het is onmachtig. Het kan wel met iets beginnen, maar het kan niet gemakkelijk een einde aan iets maken. Als je eenmaal begonnen bent en er al zolang  mee geoefend hebt, ben je eigenlijk een groot yogi: 30 jaar training in roken is niet niets! Het is een automatische handeling geworden die je weer moet de-automatiseren. Hij vroeg: Wat bedoelt u met de-automatiseren? Daar draait het om bij meditatie. De meditatie leraar zei: Doe het volgende: zet het stoppen maar uit je hoofd. Stoppen hoeft ook niet. 30 jaar lang heb je gerookt en heb je overleefd, natuurlijk heb je veel geleden, maar ook daar ben je aan gewend geraakt. Wat maakt het uit of je een paar uur eerder sterft dan wanneer je niet zou hebben gerookt? Wat zou je ermee doen? Wat heb je tot nu toe gedaan? Wat maakt het uit of je maandag, dinsdag of op zondag sterft, dit jaar of volgend jaar, wat maakt het uit? Hij zei: Ja, dat is waar. Dat maakt niet uit. Toen zei de leraar: Zet het uit je hoofd. We gaan helemaal niet stoppen. Er is alleen inzicht nodig. Maak er dus vanaf nu een meditatie van. Hij vroeg: Een meditatie maken van roken? Hij zei: Ja. Als Zen een meditatie en een ceremonie kan maken van thee drinken, dan kan dat ook met roken. Roken kan net zo’n mooie meditatie zijn. Hij zag er opgewonden uit. Hij zei: Meditatie? Hoe dan? Ik brand van nieuwsgierigheid! De leraar legde hem uit: Wanneer je het pakje sigaretten uit zak haalt, doe dat dan heel langzaam. Geniet ervan, haast je niet, doe het bewust, alert. Haal het er langzaam en heel bewust uit. Trek dan de sigaret heel bewust uit het pakje, niet zoals je gewend was, haastig, onbewust en automatisch, maar heel langzaam. Klop dan met de sigaret op het pakje, heel alert. Luister naar het geluid, net als de zen monniken dat doen als de mantra gaan zingen en de thee begint te koken…..wat een geur. Ruik dan aan de sigaret, geniet van de schoonheid…Hij zei: Wat zegt u nu? Schoonheid? Ja, schoonheid. Tabak is even goddelijk als wat dan ook. Ruik eraan; het is de geur van god. Hij keek lichtelijk verbaasd en zei: Maakt u een grapje? Nee, ik maak geen grapje, zei de leraar, ik ben heel serieus. Steek de sigaret dan heel bewust in je mond, steek hem heel bewust aan. Geniet van elke handeling en verdeel die in zo veel mogelijk kleine handelingen, zodat je steeds bewuster wordt. Neem dan het eerste trekje: god in de vorm van rook. Hindoes zeggen Annam Brahm: voedsel is god. Waarom rook dan niet? Alles is god. Vul je longen zo diep mogelijk….dat is pranayama. Ik geef je de yoga voor de nieuwe tijd. Blaas de rook dan uit, ontspan je en neem weer een trekje, heel langzaam. Als je dat zo kunt doen zul je verbaasd staan. Al gauw zul je er de stommiteit van inzien. Niet omdat andere zeggen dat het verkeerd is. Jij ziet het zelf in. Dat inzicht is niet alleen verstandelijk, maar iets van je hele wezen, van jou als totaliteit. Als het op zekere dag ophoudt, houdt het op. Als het blijft, blijft het. Je hoeft je geen zorgen over te maken. Na drie maanden kwam hij weer bij de meditatieleraar en zei: het is opgehouden. Probeer dit nu ook met andere dingen, zei de leraar. Dat is het geheim van dé-automatiseren.

_______________________________________________________________________________________

Humor lost geen vraagstukken op, maar helpt er overeen! Ernest Hemingway.

_________________________________________________________________________________________

Beren op de weg………..een verhaal over angst. Dit is het verhaal over onze voorouders, de oermensen. De oermensen waren vrij primitief. Ze beschikten nog niet over de verstandelijke vermogens die wij momenteel tot onze beschikking hebben. Daardoor ontbraken hen ook de vele hulpmiddelen, die ons tegenwoordig in staat stellen ons te beschermen tegen alle mogelijke gevaren en ons voortbestaan zo goed mogelijk te verzekeren. De belangrijkste taak van de oermensen bestond dan ook uit overleven. Ze waren omringd door gevaren, die ze het hoofd moesten bieden. Eén van die gevaren werd gevormd door de beren. Aan de ene kant waren de oermensen bang voor de beren, die immers veel groter en sterker waren dan zijzelf en hun zouden kunnen verslinden, maar aan de andere kant hadden ze die beren ook nodig. Ze hadden hun vlees nodig om zich mee te kunnen voeden, hun huid om zich mee te kleden, enzovoort. Lees meer: Beren op de weg

_________________________________________________________________________________________

Abby the Spoon Lady, geboren Abby Roach, is een Amerikaanse muzikant, radiopersoonlijkheid en activist van vrije meningsuiting. Haar muziek concentreert zich op het Amerikaanse roots-genre. Ze toert met eenmansband Chris Rodrigues.

________________________________________________________________________________________

De beste humor is als je je eigen werkelijkheid kunt relativeren. Relativeren begint met de dingen waarmee je zit, te herleiden tot de juiste proporties. Het kan gewoon om kleine irritaties gaan. Soms kan je ook worstelen met grote problemen. Je bent aan het piekeren over dingen die je dwars zitten. Dat kan gaan over zaken die te maken hebben met je gezin, met vrienden of problemen met financiën, werk of gezondheid. Om in het leven je geluksniveau stabiel te houden is het belangrijk dat je je problemen relativeert. Relativeren is voor de één een koud kunstje, voor de ander een moeilijke zaak. Toch kan je leren om problemen weer in het juiste perspectief te zien. Deze tips kunnen helpen! 12 tips om beter te relativeren: Tip 1. Tel eerst tot 10. Kan je je af en toe echt ontzettend druk maken? Slaan je stoppen bijna door? Wil je uit je sloffen schieten? Sta je echt op springen? Probeer dan eerst tot je zinnen te komen. Misschien adviseerde je moeder het je vroeger al, maar het werkt! Tel eerst tot 10 (en als het moet tot 100) en probeer voor jezelf duidelijk te krijgen of je echt reden hebt om je zo te voelen. Geen reden? Laat het gevoel dan los. Tip 2. Humor helpt. Om te leren relativeren is humor belangrijk. Lach van binnen om mensen die zichzelf heel belangrijk vinden, altijd dat serieuze gezicht opzetten of al weer hun gelijk willen halen. Of probeer het komische van de situatie in te zien. Als iemand iets tegen je zegt, laat je dan ook niet meteen op de kast jagen. Haal je schouders maar eens op. ‘Oh, is dat zo?’, zeg je laconiek. Draai je om en laat maar (voorbij) waaien. Tip 3. Maak categorieën. Heb je echt zorgen? Verdeel de verschillende problemen dan eens in categorieën. En probeer je voor te stellen wat het ergste is dat je kan overkomen. Wat zou de grootste ramp zijn? Plaats het antwoord op die vraag in de hoogste categorie. Je zult merken dat bijvoorbeeld het piekeren over een probleem op je werk of een probleem met je vriendin niet tot de grootste rampen behoort. Je plaatst dit probleem dus niet in de hoogste categorie, maar in één van de laatste. Kleine problemen kun je op deze manier weer in het juiste perspectief zien. Lees meerDe beste humor is als je je eigen werkelijkheid kunt relativeren

_______________________________________________________________________________

Een humorist is iemand wiens vrolijkheid van zijn hart naar zijn hersenen is verhuisd. Deepak Chopra.

________________________________________________________________________________

Femke de Grijs https://www.femkedegrijs interviewt Mathijs Schaap over hooggevoeligheid en de kracht van humor. Mathijs Schaap is schrijver en werkt in de zorg: hij is verpleegkundige en initiatiefnemer van Stichting Mediclowns. Mathijs legt uit waarom lachen gezond is en waarom het belangrijk is voor HSP ofwel hoog gevoelige personen. 

___________________________________________________________________________________

De egoist heeft zelden gevoel voor humor, omdat hij geen afstand van zichzelf kan nemen. Sigmund Graff. 

____________________________________________________________________________________

Impressie van de inspirerende en humoristische lezing ‘Omgaan met verandering’ van spreker Jaap Bressers. De manier hoe je omgaat met tegenslagen, bepaalt de kwaliteit van je leven. Jaap Bressers kwam op 21 jarige leeftijd door een duikongeval in een rolstoel terecht. Hij ging niet bij de pakken neerzitten, rondde zijn universitaire opleiding af en werd spreker. Hij geniet volop van het leven en inspireert met zijn lezingen anderen om ook net dat beetje extra uit het leven te halen. Zowel in je privé leven als op zakelijk gebied. Thema’s als omgaan met verandering, toegevoegde waarde en talent benutten zijn een greep van de mogelijke onderwerpen. https://www.jaapbressers.nl/boek-waar-een-wiel-is-is-een-weg/

___________________________________________________________________________

Everyday people is geïnspireerd op het gegeven dat onze kinderen onze toekomst zijn en dat het niet uitmaakt waar je vandaan komt of welke huidskleur je hebt, jij kunt de verandering zijn om in een meer leefbare wereld met elkaar samen te leven. Speel voor een veranderende wereld is een initiatief van veel muzikanten uit de gehele wereld. Ex president Barak Obama is de vaandeldrager van deze mondiale organisatie. 

_________________________________________________________________________________

Een glimlach is een kromming die alles rechtzet. Phillis Diller. 

_________________________________________________________________________________

Vian Moo is de “Dichteres van de Nieuwsbrief” Haar motivatie: Zolang ik me kan herinneren ben ik bezig met taal: spelen, spreken, schrijven en zingen. Het boeit, verbindt en raakt. Mijn taalkracht zit in het schrappen. Net zolang tot de kern overblijft. Daar draait het om. Fijne zinnen!

JIJ & IK

jij en ik een klik op vele vlakken

waar wij zijn is er ook meestal veel rumoer

zonder meer de smaak meteen te pakken

onze schaterlach ligt altijd op de loer

 

met één blik weet jij me uit te dagen

en ik zet jou dan op het verkeerde been                    

ondertussen gaan we door met plagen

tot het randje, er nog net niet overheen

 

om gevoel voor humor

zo te delen

luistert nogal nauw

als ik in een deuk lig

doe ik dat met jou

 

jij en ik wij moeten reageren

en we gunnen ons nooit eens een tussenstop

mateloos blijven we nuanceren

en er gaat altijd een schepje bovenop

 

deze bui allang weer aan zien komen

als vanouds hebben we ons weer laten gaan

uitgestelde tranen blijven stromen

en we kijken elkaar steeds waziger aan

 

© Vian Moo

www.fijnzinnigeteksten.nl

___________________________________________________________________________________________

Een warm zomeravond. Een man heeft een nieuwe Mercedes gekocht en gaat op een mooie zomeravond even lekker een stuk rijden… Het dak eraf, de wind glijdt door zijn haar en hij besluit eens te kijken hoe hard zijn wagen nou eigenlijk kan. Net als de kilometerteller een respectabele 180 km/u aangeeft, ziet hij in zijn spiegel 2 blauwe zwaailichten… “Met geen mogelijkheid dat ze een Mercedes kunnen bijhouden,”denkt hij nog en trapt de bolide nog harder op zijn staart. Pijlsnel vliegt hij over de weg : 190, 200, 230 zelfs, maar.. de politie zit nog steeds vlak achter hem. “Waar ben ik godsnaam mee bezig?” denkt hij en hij gaat naar de kant van de weg. De agent loopt naar hem toe, pakt zijn rijbewijs zonder ook maar iets te zeggen, bekijkt zijn rijbewijs en auto aandachtig. Ineens zegt hij: “Ik heb een lange zware dag achter de rug en jij bent echt de laatste die ik aan de kant zet vandaag. Ik heb geen zin in nog méér papierwerk dus als je me een zééééér goed (!!!) excuus kan geven, ééntje die ik ook nog nooit eerder heb gehoord waarom je zo scheurde over de weg, dan laat ik je gaan!” “Afgelopen week is mijn vrouw ervandoor gegaan met een politieagent,” zegt de man, “en ik was bang dat je haar terug kwam brengen!” Waarop de agent zegt: “Een prettige avond nog…”

_________________________________________________________________________________

De humor is een betrouwbare  graadmeter van het echte leven. Waar niet gelachen wordt, wordt niet meer geleefd. H Hoving. 

__________________________________________________________________________________

De Monty Python film Life Of Brian (1979) wordt op hilarische wijze uitgezongen met ‘Always Look On The Bright Side Of Life’. Eric Idle, die het ook zingt, schrijft de muziek en tekst met John Altman. Monty Python was een Engels gezelschap van 6 jongemannen die van 1969 tot 1974 een tv serie van 45 afleveringen maakte voor de BBC onder de naam Monty Python’s Flying Circus. Daarna maakte ze 2 films en ze zijn nog steeds te zien op netflix. Je houdt ervan of je vindt het 3 x niets. 

________________________________________________________________________________________

Humor is een prachtige waterlelie die wortelt in het troebele water van verdriet. Godfried Bomans. 

_______________________________________________________________________________________

Inloophuis Poppy’s.  Kanker kan je leven totaal op z’n kop zetten. Als je zelf de diagnose krijgt. Of iemand die je lief is. Dan merk je hoe moeilijk het is om opnieuw zin te geven aan je leven. Poppy’s wil er voor jou zijn. Door een fijne plek te creëren waar je naartoe kunt gaan. Een ongedwongen en huiselijke ontmoetingsplek, waar je kunt praten of zwijgen, huilen of lachen. Waar je mag zijn wie je bent. En door activiteiten te organiseren waaraan je kunt deelnemen of waar je naartoe kunt komen. Het Inloophuis biedt een ontspannen ontmoetingsplaats voor mensen die geraakt zijn door kanker en hun naasten. Hier kun je ook even níet met ‘ziek zijn’ bezig zijn. Bijna alles kan, niets moet…“Het adres is Mathildastraat 69 Oosterhout. Er is een grote diversiteit aan activiteiten van Yoga, wandelen, euritmie, high tea, schilderen, boekenclub, op verhaal komen, teveel om op te noemen! Op 27 september wordt het 5 jarig jubileum gevierd en het nieuwe inloophuis wordt officieel geopend door burgemeester Mark Buijs kijk op: http://inloophuispoppys.nl/ 

_______________________________________________________________________________________

“En, heeft mijn raad inzake uw slapeloosheid geholpen?”
“Niet al te best.”
“Hebt u wel schaapjes geteld, zoals ik u aanraadde?”
“Natuurlijk, maar toen ik bij 43.799 was aangeland, liep de wekker af. Ik heb moeten stoppen om nog op tijd op kantoor te kunnen komen.”

___________________________________________________________________________________________

Ron Gutman is een spreker, schrijver, adviseur. Gutman was oprichter van het HealthTap-bedrijf voor interactieve gezondheidszorg. Ron Gutman had als klein jongetje de droom de wereld te redden en iedereen gelukkig te maken. Maar de superkracht die je daarvoor nodig hebt komt toch niet uit de lucht vallen? Jawel. Je bezit die superkracht namelijk al, en hoeft hem alleen maar te gebruiken. Ondernemer Ron Gutman vertelt in zijn speech voor TED over zijn zoektocht naar de kracht om de wereld gelukkiger te maken.

_________________________________________________________________________________

Koffie en liefde smaken heet het beste! Ethiopisch gezegde. 

__________________________________________________________________________________

 
Glimlach.
Als je glimlacht maken je hersenen spontaan endorfine aan, met de volgende gevolgen.
1-Het bestrijdt pijn.
2-Het werkt lustverhogend.
3-Het geeft een ontspannen gevoel.
4-Stresshormonen (cortisol) worden afgebroken.
5-Het is prettig voor mensen in je omgeving.
6-Het geeft energie.
7-Instemmend glimlachen vergroot de besluitvaardigheid van de ontvanger van de glimlach.
8-Je wordt er blij van, het is een manier om wijs te zijn.
9-Glimlach elke morgen naar jezelf als je in de spiegel kijkt en beleef het effect op je humeur.

___________________________________________________________________________________________________

Workshop “Geweldloze communicatie” op vrijdagavond 9 en zaterdag 10 november. De grenzen van je taal zijn de grenzen van je wereld. Ludwig Wittgenstein. Begrijpen en begrepen worden, dat is wat we zo graag willen. Het geeft ons bevestiging en zekerheid. We steken er dan ook eindeloos veel energie en tijd in: we overleggen, praten, mailen, vergaderen, sturen sms’jes, luisteren, vertellen. En toch gaat het regelmatig mis: we blijken elkaars woorden verkeerd te hebben opgevat. Geweldloze communicatie laat zien en ervaren hoe we dit kunnen voorkomen. Hoe vaak gebeurt het niet dat we langs elkaar heen praten, elkaars woorden verkeerd interpreteren en moeten toegeven dat er sprake was van miscommunicatie? Ondanks al onze goedbedoelde pogingen blijken we helemaal niet goed in communiceren te zijn. Hoe en waar gaat het toch mis? Marschall Rosenberg heeft het antwoord. Hij ontwikkelde de geweldloze communicatie. Deze bestaat uit concrete technieken en oefeningen die jou helpen je bewust te worden van de ruis waarmee je anderen tegemoet treedt. Je leert hoe je snel kunt doordringen tot de kern, tot de werkelijke bedoelingen van jezelf en die van de ander. Maar de methode is zeker geen trucje. Het gaat om een ware gedragsverandering: je gaat anders kijken en luisteren naar de mensen om je heen. Je laat je eigen ervaringen en meningen los, waardoor er ruimte is voor nieuwe, verfrissende denkbeelden. Het is een intensieve methode die in het begin wat geforceerd kan aanvoelen. Buiten de bekende geweldloze communicatie stappen van waarnemen – voelen – behoeften – vragen en mededogen gaan we ook beter luisteren. Het bijzondere van de geweldloze communicatie is dat het alle inspanning letterlijk dubbel en dwars waard is. Jij leert jezelf en anderen werkelijk kennen. En of dat nog niet bijzonder genoeg is: door jouw vragen ontdekt ook je gesprekspartner zichzelf met betrekking tot luisteren. We beginnen vrijdagavond met de theorie en zaterdag staat in het teken van de praktijk, oefenen, ervaren en doen. Kosten zijn 75 euro inclusief vegetarische lunch en syllabus. Opgeven bij pietvanderpluijm@hetnet.nl

____________________________________________________________________________________

Pieter Derks (34 jaar) is een Nederlandse cabaretier en columnist. Hier heeft hij het over onze onmisbare telefoon!

_______________________________________________________________________________________

Laura Maaskant stak haar kop niet in het zand! Laura Maaskant (1994-2019) had een missie: mensen inspireren om hen in het nu te laten leven. Op haar vijftiende werd bij haar een tumor ontdekt. Vorige week donderdag, tien jaar later, overleed ze. ‘Ze heeft geleefd alsof ze tachtig is geworden.’ uit het Parool. 

“Hoe dichterbij de dood komt, hoe intenser ook het leven wordt,” zei Laura Maaskant vijf jaar geleden in De Wandeling. Maaskant wilde leven. Ze koos er bewust voor zich niet tegen de kanker in haar lichaam te laten behandelen en om in de tijd die ze nog had te genieten van wat er allemaal wel goed was. Maaskant was vijftien toen bij haar voor de eerste keer een tumor werd geconstateerd. Na chemokuren en een operatie kon ze nadenken over haar toekomst. Vier jaar later bleek ze echter weer ziek: er waren uitzaaiingen in haar longen. Maaskant: “Toen de dood de intrede deed, werd het leven zoveel malen mooier en krachtiger. Omdat ik nu alle dagen wil leven.” Maaskant wilde iets voor anderen betekenen. Niet voor niets schonk ze de gehele opbrengst van haar boek aan goede doelen. Ook de inhoud van haar boek, waarin ze op integere wijze vertelt wat haar allemaal toekomt als ze ziek wordt, stond ten dienste van anderen. “Ik steek mijn kop niet in het zand, maar mijn boek heet niet voor niets Leef! Dat doe ik. Als Laura, niet als ongeneeslijk ziek mens,” In haar boek leef sluit ze af met de zin: Ik hoop dat niemand om mij heen vergeet te leven en daarmee bedoel ik dat je echt leeft, namelijk alleen de weg gaat die je zelf wilt inslaan. Het leven is te kort om het niet te doen wat je wilt, droomt of wenst. Leef, is al later dan je denkt!

__________________________________________________________________________________

3 Reacties

 • Leny van Vugt,
  Geplaatst 1 september 2019 10:59

  een dag niet gelachen is een dag niet geleefd! Bedankt Piet voor deze luchtige Nieuwsbrief.

 • Arna,
  Geplaatst 2 september 2019 13:47

  Jacqueline wat schrijf je toch leuk. Weer een mooi verhaal en ja je komt er niet meer van af. 😱

  Vian Moo heel beeldend verwoord en herkenbaar. Dat speciale gevoel heb je slechts met enkele mensen. Je hoeft elkaar maar aan te kijken en 😂😂😂

 • Monique,
  Geplaatst 3 september 2019 14:30

  Lieve Piet, bedankt voor het delen van Deel I met ons, van jouw nieuwe boek “Met nieuwe ogen”. Bijzonder, om je boek te vertellen ipv fysiek te verkopen. Je hebt hier een prachtige stem voor! Komt “Met nieuwe ogen” nog wel in boekvorm? In mijn pauze vandaag helemaal geluisterd en ben nieuwsgierig naar het vervolg….Top gedaan! Liefs

Plaats reactie