Nieuwsbrief Juli 2019

Hoe krijgt ik meer ruimte? We doen iets ingewikkelds met onze ruimte, we willen vaak meer ruimte, we willen kunnen ademen, we willen ontspannen en we lopen elke keer weer recht in de armen van het tegenovergestelde. En het benauwde omarmt ons. Onze ruimte heeft blijkbaar ruimte nodig om tot zijn recht te komen. Mijn opleidingsyogadocent Jos Plenckers  zei destijds: Er zit een onzichtbare ruimte om ons heen, een energieveld dat ons beschermt. Dat is niet geheimzinnig: alles wat warm is geeft een straling, dus wij stralen ook. En op het moment dat we het onszelf moeilijk maken en stress opbouwen, trekken we energie die om ons heen is naar binnen. Die hebben we dan nodig om te functioneren, met als gevolg dat de beschermlaag erg dun wordt. Tegelijkertijd duwt een wonderlijk mechanisme ons vaak richting drukte, richting volle zalen, volle agenda’s, richting energievreters. En als die onzichtbare beschermlaag dat alles niet meer kan opvangen, dan zit de wereld dus op onze huid. En wat zeggen we dan: we hebben ruimte nodig…. Terwijl we die zelf overal en altijd kunnen pakken. Door naar mooie muziek te luisteren, door naar buiten te gaan, door te kiezen voor iets anders. Zoek deze zomer als proef eens de plekken op waar het wat stiller is, waar je je eigen ruimte niet laat afbrokkelen, maar juist beschermt en laat uitdijen. Met als bonus, dat als je die gevonden hebt er opeens meer ruimte is voor jezelf en daarmee voor de ander!

____________________________________________________________________________________

Liefde, dat is ruimte en tijd zacht gemaakt voor het hart. Franciscus. 

____________________________________________________________________________________

Momondo is een gratis en inspirerende wereldwijde reiszoekmachine die miljarden prijzen voor goedkope vluchten, hotels en autohuur deals met elkaar vergelijkt. Ze geven reizigers een overzicht van beschikbare reismogelijkheden, zonder daar extra kosten aan toe te voegen. Ze verkopen geen vliegtickets of hotelkamers en verhuren geen auto’s – ze tonen je beschikbare prijzen en laten het aan jou over om te kiezen voor het aanbod dat je prefereert. Met één klik word je doorgestuurd naar de site van je keuze, waar je de boeking kunt maken. Tegenwoordig maken reizigers in meer dan 30 internationale markten gebruik van deze diensten en staan ze internationaal hoog aangeschreven vanwege hun unieke producten en diensten. Ze geloven dat iedereen in staat zou moeten zijn om over de wereld te reizen. Hun visie is een wereld waarin onze verschillen een bron van inspiratie en ontwikkeling zijn en niet van intolerantie en vooroordelen. Hun doelstelling is om ieder van ons moed in te spreken en aan te moedigen om nieuwsgierig te blijven en ruimdenkend te zijn, zodat we allemaal kunnen genieten van een betere, meer gevarieerde wereld. Het hoofdkantoor staat in Kopenhagen en er werken 250 mensen in 40 verschillende landen. De doelstelling hebben ze mooi samengevat in dit inspirerende filmpje.

_______________________________________________________________________________________

Jacqueline Etman, sedert 4 jaar columniste van de nieuwsbrief, getrouwd met Ton, moeder van Maud, werkzaam als doktersassistente, volgde daarnaast onderwijs in de sociale dienstverlening en het maatschappelijk werk en studeerde op latere leeftijd af in de theologie als geestelijk verzorger/pastoraal werker. Schrijven, zingen en cabaret hebben een speciaal plekje bij haar. Haar column is gelijk aan het maandelijkse thema, klik op: column 54

_________________________________________________________________________________________

Niets vind ik raadselachtiger dan tijd en ruimte, en toch lig ik er nooit van wakker omdat ik er nooit aan denk. Eric Scherder. 

_______________________________________________________________________________________

Privé Soundhealing-sessies in Puttershoek. Op woensdag 3 en vrijdag 12 juli verzorgen Martine van Wensveen (intuïtieve zang) en Samantha Nice (klankschalen) rustgevende soundhealing sessies op afspraak. Deze privésessies zijn individueel en als duo te boeken. Martine en Samantha hebben als gedeelde passie om anderen middels klank op een diep niveau te raken. Zij creëren een veilige, ontspannen setting waarin hun intuïtieve klanken masseren, resoneren en ontspannen. In een privé soundhealing sessie stemmen zij zich volledig af op jou en vertalen dat in klank zodat ontstaat wat op dat moment nodig is. Tijdens de sessie mag je op een heerlijk zacht matrasje liggen, maar als je liever zit, dan is dat uiteraard ook mogelijk. Aanvangstijden: Woensdag 3 juli: 13.00 & 15.00 uur. Vrijdag 12 juli: 11.00 / 13.00 / 15.00 / 19.30 uur. Kosten individuele sessie: 45  minuten voor €45. 60 minuten voor € 60. Kosten duo sessie: 45  minuten voor €75. 60 minuten voor € 90. Locatie: massagepraktijk Ananda Klank, Nassaulaan 186 in Puttershoek. Aanmelden is mogelijk via info@anandaklankschaal.nl

_______________________________________________________________________________________

Het volgende gedicht is geinspireerd op de woorden van Ibn Arabi in de Kitab al Tadjalliyyat vertaald door Henry Corbin in Creative Imagination in the Sufism of Ibn ‘Arabi. Luister, liefste, Mijn stem is in jou. Ik heb je zo vaak geroepen en je hebt mij niet gehoord. Ik ben de wil tussen het geziene en het ongeziene. Door Mij vind je jezelf, waarom vlucht je bij Mij vandaan? Anderen houden van jou om zichzelf, niet om wie jij werkelijk bent. Houd van Mij, houd van Mij alleen, heb jezelf lief in Mij. Ik ben de geur in elke geur, ik ben de smaak in elke smaak. Jij hebt mij niet geroken en je hebt mij niet geproefd. Laat er niets zijn – in geen enkele wereld – dat van jou bezit neemt. Wees de mijne, wees er voor Mij, zoals jij in Mij bent. Liefste, deze weg leidt naar eenheid. Alle scheiding vliegt als een schaduw heen. Laten we hand in hand het hof van de Waarheid binnengaan. Laat de Waarheid haar indruk voor altijd op ons achterlaten.

_______________________________________________________________________________

Afrikaan tegen Europeaan: jullie hebben de klok; wij hebben de tijd. 

_______________________________________________________________________________

Juriaan Galavazi, de holistische huisarts over je eigen ruimte. Jij bent niet verantwoordelijk voor het verdriet en het ongemak van de ander. De ander is niet verantwoordelijk voor het verdriet en ongemak in jou. Daar heb je jezelf te leren begeleiden. In het verdriet, in de eenzaamheid. Maar vooral in de vrijheid in de verbinding met wie jij bent. Jouw kostbaarheid. Je bent het grootste geschenk voor de ander door helemaal jezelf te mogen zijn.  De ruimte die je inneemt en jouw oordeel, jouw mening, is niet gericht tégen de ander. Die is er vóór jou. Het is niet bedoeld om de ander te schaden omdat je die niet leuk, lief of aardig vindt. Het is bedoeld om trouw te kunnen blijven aan jezelf. Goed voor jezelf te zorgen en via die weg gezond te blijven. En vanuit die plek kun je er op de meest optimale manier voor een ander zijn. De holistisch huisarts legt uit: zo cruciaal is je eigen ruimte innemen voor je gezondheid. Juriaan: ‘Ze is 26 jaar. Wat is je verlangen? Vraag ik. “Ik zou wel willen dat ik het commentaar en de oordelen van anderen wat minder binnen zou kunnen laten komen. Ik ben daar zo gevoelig voor. Het maakt me soms echt van slag. Ik kan er ziek van zijn. Ook hoe anderen zich kunnen gedragen. Boos of somber. Ik zou willen dat ik daar meer afstand van zou kunnen nemen. Hoe doe ik dat?” Hoe zou het zijn, zeg ik, wanneer je het én kan voelen én het tegelijkertijd bij de ander kunt laten? Dat je daar geen muur meer hoeft op te trekken, de verbinding niet hoeft te verbreken. Maar in verbinding kan blijven zónder je verantwoordelijk te voelen voor de gevoelens en emoties van de ander. Hoe zou dat zijn? “Dat lijkt me heerlijk”, glimlacht ze. “Maar hoe dan?” Lees meer: Juriaan Galavazi over ruimte

_____________________________________________________________________________________________

Geen tijd voor bezinning hebben is geen tijd hebben om te kijken waar we heen gaan, omdat we het te druk hebben met er te komen. A.G. Sertillanges.

______________________________________________________________________________________________

Daniel Gregory Amen (1954) is een Amerikaanse arts die praktiseert als specialist in psychiatrie en hersenstoornissen. Het gaat hier met name om ruimte te creëren voor nieuwe ontwikkelingen, zienswijze en behandelmethodes voor mensen met hersenstoornissen. 

____________________________________________________________________________________________________

Verbinding met de natuur!  Yoga in de stadstuin “De Schelp” op 4 – 11 –  18 en 25 Augustus zijn er weer yogalessen in de stadstuin. Breng vrienden, familie en buren mee om vrijblijvend en gratis een yogales in de buitenlucht te ervaren. Ook dit jaar speelt Fred Brouwer op de didgeridoo en bansuri. We werken niet op de grond, dus je hoeft niets mee te brengen. Na afloop drinken we een kopje thee. De lessen gaan altijd door, ook als het heel slecht weer is! De les is van 10.00 tot 11.00 uur.

_____________________________________________________________________________________

Ga op een prettige stoel zitten of op een fijne bank liggen en ga contact maken met het innerlijke kind in jou! Laat je verassen! 

_____________________________________________________________________________

 Uitnodiging “ In gesprek met jezelf’. Wil je ook graag een keer kennis maken met de stem van je hart? Zoek dan even de rust door het uitschakelen van het drukke leven. Geef jezelf ruimte en tijd om in de stilte je ‘ eigen waarheid’ te horen? Jezelf verbinden met de Stilte rondom je en wellicht ook binnen in je. Stilte die helend werkt. Te ervaren dat de Stilte een bron is! Wij nodigen je van harte uit om mee te gaan en je open te stellen voor de geschenken van de Stilte. We ontmoeten elkaar in het weekend van 6, 7 en 8 september 2019 in het klooster van de zusters Benedictinessen, Zandheuvel 90, in Oosterhout. We nemen ook deel aan het gebedsleven van de zusters. Na inschrijving wordt het programma doorgestuurd. Een paar praktische zaken; Neem zelf je linnengoed mee (lakens/kussensloop, handdoek), voor kussens en dekens wordt gezorgd. Maaltijden, koffie/thee uurtje, wordt allemaal verzorgd. Wil je je inschrijven of heb je vragen, mail naar: theralubbebakker@gmail.com of josephine.vish@gmail.com Het bedrag van 85 euro kun je overmaken zodra je inschrijving door ons is bevestigd per e- mail op volgend bankrekeningnummer: te name van: E.T. Lubbe Bakker NL77KNAB0203756525 onder vermelding van “ verblijfskosten workshop : in gesprek met jezelf”

________________________________________________________________________

Yoga in Augustus! Opnieuw zijn er weer Hatha yogalessen in Augustus voor de liefhebbers die niet op vakantie zijn! Iedere maandag en woensdagavond om 20.00 is er een yoga les bij mij thuis in de Ridderstraat 71. Er is plaats voor 8 deelnemers, er zijn nog enkele plaatsen vrij. Geef je op als je graag deel wilt nemen via 06-25276590 of pietvanderpluijm@hetnet.nl

____________________________________________________________________________________

Echte musea zijn plekken waar Tijd getransformeerd wordt in Ruimte. Dalai Lama.

______________________________________________________________________________________

Wat is dat ruimte maken en er voor jezelf zijn? Plus 9 stappen om ruimte voor jezelf te maken. Voor velen van ons is het lastig om tijd en ruimte voor onszelf te maken. Vaak weten we niet eens wat dat nou precies inhoudt. We hebben het hier over ‘aanwezig zijn’ voor en bij jezelf. Over jezelf behandelen met zorg, respect, vriendelijkheid, compassie en liefde. Over luisteren naar de behoeften van je lichaam en geest, je bewust zijn van en luisteren naar je emoties en in contact zijn met je diepste zelf. Het is een manier van zijn, een keuze die je kunt maken. Het is niet een religie of levensovertuiging, maar een manier  om je tot jezelf te verhouden en aan je eigen behoeften tegemoet te komen. In intieme relaties is dit extra belangrijk, want we kunnen veel kapot maken door de ander verantwoordelijk te maken voor het vervullen van al onze behoeften. De sleutel tot ‘er zijn voor jezelf’ is jezelf zonder oordeel en kritiek accepteren met al je fouten en tekortkomingen. Naar jezelf kijken en jezelf behandelen met vriendelijkheid en liefde, net zoals je dat zou doen bij een goede vriend. Het gaat over vriendjes worden met je angsten. Over mevrouw onzekerheid, mevrouwtje perfectionisme, meneertje criticus en broeder veroordeling uitnodigen op de thee. Bij jezelf zijn geeft je de gelegenheid om je richting te bepalen, om te kijken wie er aan het stuur zit van jouw leven en om je koers te veranderen als dat nodig is. Het biedt ruimte en bewustzijn in je leven, zodat je leven spiegelt wat jouw diepste talenten, wensen en behoeften zijn. Zodat je niet op een dag wakker schrikt en beseft dat je de persoon die je bent geworden en het leven dat je leeft niet leuk vindt.  Als je werkelijk anderen wilt helpen en een positieve impact op de wereld om je heen wilt hebben, dan is het belangrijk er voor jezelf te zijn. Om vriendschap en liefde voor jezelf te hebben. Dat is eigenlijk de grootste impact die je op de wereld kunt maken. Om er voor anderen te zijn in tijden van tegenslag, is het belangrijk dat je met je eigen pijn kunt zijn. Als daar geen ruimte voor is in je eigen leven, is er eigenlijk niet echt ruimte voor anderen. Door aardig te zijn tegenover jezelf, heb je positieve invloed op het leven van anderen. Dan ben je immers minder reactief en meer beschikbaar, empathisch, compassievol, vriendelijk, aanwezig, in balans en tevreden. Ik nodig je uit om in 9 stappen ruimte te maken voor jezelf. Lees meer: Wat is dat ruimte maken en er voor jezelf zijn

___________________________________________________________________________________

Geheugen is de ruimte waarin iets voor de tweede keer gebeurt. Oprah Winfrey

____________________________________________________________________________________

Harrie Jekkers geboren in 1951 in Den Haag, de zanger het klein orkest, met talloze hits. Hij is cabaretier in hart en nieren. Hij laste een sabbatical in van 14 jaar.  Hij komt daarna vanuit Spanje weer terug en is dan te gast bij het programma “De wereld draait door” en de zalen zitten weer vol. Hij toert met zijn maatje Jeroen van Merwijk door de Nederlands theaters. 

_______________________________________________________________________________________

Mijn lichaam is een beleving die ik heb in tijd en ruimte. Het heeft een plaats in de ruimte en het bestaat in de tijd. Het heeft een begin, een midden en een eind. Deepak Chopra.

________________________________________________________________________________________

Mijn eerste ervaring met yoga gaf mij veel ruimte! Het was begin jaren ’80 en ik was net gestopt met de wielersport waar ik vanaf 1969 actief mee bezig was. Ik was van het beroep schilder veranderd in postbode in Werkendam. Ik lag met mezelf overhoop, wilde weer opnieuw gaan studeren, had inmiddels een heuse donkere kamer op zolder gemaakt en zat op een fotocursus. Ik kon mijn energie niet goed kwijt en ik ben toen ook gaan hardlopen en mijn vrouw Arna, die destijds op yogales zat, adviseerde me om eens een les te proberen. En met enige tegenzin lag ik in Hank in het wit gele kruisgebouw op een matje en mijn yogadocente was Anita van Boxtel. En eerlijkheid gebied mij dat ik vooral in die tijd erg competitief was ingesteld. Ik zal ze eens laten zien, wat ik kan! Maar mijn yogadocente zei niets tegen me en op een bepaald moment dat ik in een dubbele knoop lag en ze nog niet kon zien dat ik de enige was die het goed deed, toen knapte er iets in mij. Terwijl ik daar lag te foeteren en te mopperen in mezelf ging er opeens een lampje branden en stelde ik mezelf de vraag: waarom wil ik zo graag goed of beter gevonden worden? Wat doe ik allemaal om die bevestiging te verkrijgen van de mensen om me heen en hoelang doe ik dat al? Ik werd verdrietig en al bij mijn eerste yogales lag ik te huilen en schaamde ik me rot. Ik kwam thuis en Arna vroeg hoe ik het ervaren had en ik zei: dit ga ik doen, ik wordt yogadocent. Arna moest hierom natuurlijk hard lachen en ik bleef op les bij Anita en in september ging ik naar de open dag van de yogaopleiding Saswitha in Rotterdam. En daar vroeg yogadocent Jos Plenckers aan mij hoeveel jaar ik al op yogales zat? Zeker drie maanden antwoordde ik en volgens de regels van de opleiding moest je minimaal 2 jaar op yogales zitten. Ik werd afgewezen en ik vroeg Jos Plenckers of ik een brief aan hem mocht schrijven en of  hij dan de moeite zou nemen om deze te lezen en dat beloofde hij. En schijnbaar was hij onder de indruk van mijn schrijven, want ik mocht eind september instromen bij de vierjarige opleiding tot yogadocent. En daar gingen voor mij heel veel deuren open, ik kreeg inzicht in mijn lichaam, ik leerde begrippen als zelfreflectie, meditatie, ayurveda, communicatie, transcendentie, hoe belangrijk de adem is, de anatomie, psychologie, pathologie, teveel om op te noemen. Er ging een wereld voor mij open en wat gaf mij deze opleiding veel ruimte en inzicht in mezelf en Ik ben nog steeds blij en dankbaar dat Anita van Boxtel mij destijds negeerde tijdens mijn eerste yogales.

Yoga heeft mij geleerd om te durven voelen, te durven toegeven, te durven te veranderen, te durven ervaren, te durven loslaten, te durven te reflecteren, te durven vasthouden, verdriet te durven toelaten, te durven stil te staan, te durven te herkennen, erkennen en los te laten, te durven lief te hebben, te durven te verkennen, te durven genieten en te lachen!

__________________________________________________________________________________

Twee yoga ademoefeningen de eerste is de Ujjayi dat betekent in het Sanskriet het ruisen van de zee. Deze oefening is fijn om toe te passen als je gespannen, nerveus of gestrest bent. Dan ga je gewoon even zitten en pas je de techniek toe en kalmeer je de zenuwen. De 4-7-8 ademoefening is een fijne oefening voor het slapen gaan. Je wordt er ontspannen en rustig van en dan val je gemakkelijker in slaap.

_______________________________________________________________________________________

Vian Moo is de “Dichteres van de Nieuwsbrief” Haar motivatie: Zolang ik me kan herinneren ben ik bezig met taal: spelen, spreken, schrijven en zingen. Het boeit, verbindt en raakt. Mijn taalkracht zit in het schrappen. Net zolang tot de kern overblijft. Daar draait het om. Fijne zinnen!

BEWEGINGSRUIMTE

 

ik inventariseer

verplaats

overweeg

nog een keer

en parkeer

 

wat ertoe doet

geef ik een plek  

in het binnenvakje

 

ik zwem

in mijn rugzakje

 

 

© Vian Moo

www.fijnzinnigeteksten.nl

_____________________________________________________________________________________

Soms denk ik in het donker, soms staar ik in het niets. Soms zoek in naar een houvast  in dat wat ik verlies. Soms is mijn hoofd een doolhof  waar ik de uitweg niet meer ken. Maar ik weet dat er een huis is want ik weet dat jij er bent. En jij maakt van mij een beter mens, een beter mens. Woordkunstenaar en zanger Stef Bos aan het werk. Dit lied: Beter mens komt van het album ruimte uit 2014. 

___________________________________________________________________________________

Tijd nemen voor jezelf is een keuze!

____________________________________________________________________________________

Je hebt toestemming om ieder verhaal waar je jezelf niet in vindt te verlaten. Je hebt toestemming om ieder verhaal waarin je niet van jezelf houdt te verlaten. Je hebt toestemming om een stad die je licht heeft gedimd in plaats van versterkt, te verlaten. Je hebt toestemming om al je spullen in te pakken en ergens anders helemaal overnieuw te beginnen, en je hebt toestemming om de betekenis van je leven te herdefiniëren. Je hebt toestemming om te stoppen met de baan die je haat, zelfs wanneer anderen je zeggen dat niet te doen, en je hebt toestemming om te zoeken naar iets waardoor je uitkijkt naar morgen en de rest van je leven. Je hebt toestemming om iemand te verlaten waar je van houdt wanneer je slecht wordt behandeld, je hebt toestemming om jezelf op de eerste plek te zetten wanneer je jezelf wilt settelen, en je hebt toestemming om weg te gaan wanneer je het keer op keer hebt geprobeerd en niets is veranderd. Je hebt toestemming om giftige vrienden los te laten, je hebt toestemming om jezelf te omgeven met liefde, en mensen die je bemoedigen en voor je zorgen. Je hebt toestemming om de energie die je nodig hebt in je leven op te pikken. Je hebt toestemming om jezelf te vergeven voor de grootste en kleinste fouten en je hebt toestemming om vriendelijk tegen jezelf te zijn, je hebt toestemming om in de spiegel te kijken en de persoon die je ziet leuk te vinden. Je hebt toestemming om jezelf te bevrijden van je eigen verwachtingen. Soms zien we weggaan als een slecht iets, of we associëren het met opgeven of in de steek laten, maar soms is weggaan het beste wat je kan doen voor jezelf en de ander. Weggaan geeft je de ruimte om van richting te veranderen, opnieuw te beginnen, jezelf en de wereld te herontdekken. Weggaan redt je soms van het vastzitten op de  “foute” plek en de mensen die niet bij je passen. Weggaan opent nieuwe deuren voor verandering, groei, mogelijkheden en verlossing. Je hebt altijd de keuze om weg te gaan tot je de plek vindt waar je thuis hoort en dat je gelukkig maakt. Je hebt zelfs toestemming om het oude achter je te laten en jezelf opnieuw uit te vinden. Rania Naim

____________________________________________________________________________

Als je de moed vindt dwars door de pijn te gaan valt de last minder zwaar en ontstaat er ademruimte. 

____________________________________________________________________________

Sander de Hosson (1977) Longarts. Beschrijft in zijn TEDx Talk het ongekende belang van palliatieve zorg. Hierbij moet niet de ziekte behandeld worden, maar de hele mens.

______________________________________________________________________________________________

Inloophuis Poppy’s verhuisd! Kanker kan je leven totaal op z’n kop zetten. Als je zelf de diagnose krijgt. Of iemand die je lief is. Dan merk je hoe moeilijk het is om opnieuw zin te geven aan je leven. Poppy’s wil er voor jou zijn. Door een fijne plek te creëren waar je naartoe kunt gaan. Een ongedwongen en huiselijke ontmoetingsplek, waar je kunt praten of zwijgen, huilen of lachen. Waar je mag zijn wie je bent. En door activiteiten te organiseren waaraan je kunt deelnemen of waar je naartoe kunt komen. Het Inloophuis biedt een ontspannen ontmoetingsplaats voor mensen die geraakt zijn door kanker en hun naasten. Hier kun je ook even níet met ‘ziek zijn’ bezig zijn. Bijna alles kan, niets moet…“Het Inloophuis is net verhuist en vestigt zich op nog geen 100 meter afstand van het oude adres, namelijk Mathildastraat 69, pal naast het beeld van Mooie Keetje,” aldus coördinator Hanneke van der Bom. Er is een grote diversiteit aan activiteiten van Yoga, wandelen, euritmie, high tea, schilderen, boekenclub, op verhaal komen, teveel om op te noemen! kijk op: http://inloophuispoppys.nl/ 

_________________________________________________________________________________

Uitnodiging Peace Walk in Oosterhout op zaterdagmorgen 21 september! De dag van de Internationale wereldvrede dag! Noteer in je agenda! Bij deze nodig ik jullie van harte uit om mee te lopen. Een uitspraak van Robert Baden Powel: Laat deze wereld een beetje beter achter dan je hem gevonden hebt. Waarom? Omdat alle kerken in Oosterhout geloven dat we de verschillen in onze samenleving niet uit de weg moeten gaan, maar juist door middel van een Peace Walk een ontmoeting, een dialoog kunnen creëren die verbindingen sluit en juist niemand buitensluit. Iedereen mag meedoen, jong en oud, gelovig en niet gelovig, de wandeling is een manifestatie van diversiteit, we wandelen langs kerken, kloosters en moskeeën. Wandelen is populairder dan ooit, het is een weg naar binnen, naar ons innerlijk. Het zet ons aan tot zelfreflectie: Wie ben ik? En kan ik vrede vinden in mezelf? De Peace Walk is een korte pelgrimage, een weg naar vrede en respect voor iedereen. De ontmoeting met de ander speelt hier een belangrijke rol, bijvoorbeeld met de medewandelaar met wie je samen loopt. Verbinding met de ander is wat ons bindt, want we verlangen allemaal in ons binnenste binnen naar vrede, acceptatie en verdraagzaamheid. Zo kan de wandeling een ervaring zijn van ontmoeting en het delen van de vrede die verbindt. Vrede is net een huwelijk. Je moet er altijd aan blijven werken, dan blijft het fris. Breng licht, lucht en ruimte in jouw eigen onderweg zijn! Het thema van de vredesweek dit jaar is: Vrede verbindt over grenzen! We vertrekken om 09.30 uur bij de Vinder, St. Vincentiusstraat 113 A, dat is bij de Antoniuskerk en daar kun je je auto of fiets parkeren, het openbaar vervoer stopt er vlakbij. Iedereen krijgt een gesprekskaartje mee, waardoor het gemakkelijk contact maken is met de andere wandelaars. We lopen in totaal 2.5 kilometer. Via de Vinder naar de Moskee in de Klappeijstraat, dan naar naar de Paulus Abdij waar we traditiegetrouw een vredeskaars afgeven en dan naar het Sint Catharinadal, waar we een kopje koffie/thee drinken in de blauw kamer, dan de Onze Lieve Vrouwe Abdij, We sluiten de Peace walk af in de Vinder, en zijn om ± 12.15 uur klaar, je hoeft je niet op te geven!

__________________________________________________________________________________

Deze  muziek van Loorena McKennit is een herinnering aan vriendin Bej Hogers, die op 3 Juni op 62 jarige leeftijd is overleden aan de gevolgen van kanker. Dit was haar favoriete lied, wat ook op de bijzondere afscheidsviering te horen was. Bej bedankt voor je lach, je optimisme en spontaniteit. Klik hier voor de  Vertaling van

____________________________________________________________________________________

Een vriend gelooft net iets langer dan jezelf in je kunnen, net zolang totdat je er zelf weer in gelooft. 

_____________________________________________________________________________________

Mediteren geeft veel ruimte in je leven! Wat mediteren en meditatie is valt eigenlijk niet te omschrijven, omdat de ervaringen met mediteren voor iedereen anders is. Mediteren en de dingen die gebeuren tijdens de meditatie zijn persoonlijke ervaringen, een kwestie van wat er het beste bij jou past, wat je zelf het prettigst vindt.  Mediteren kan ook verband houden met het ontdekken van jezelf of met het zoeken naar de zin van het leven. In het Oosten hebben ze een mooi gezegde: de beste tijd om een boom te planten, is twintig jaar geleden. De een na beste tijd is nu. Voor wie nog nooit heeft gemediteerd, is het nooit te laat er alsnog mee te beginnen. Zeker omdat het meteen vanaf de allereerste keer een diep effect heeft op je lichaam en mentale weerbaarheid. Maar mediteren doet nog veel meer. Wetenschappelijk is bewezen dat mediterende werknemers een hogere frustratietolerantie, een beter arbeidsklimaat, vrolijkere en optimistische stemmingen en hoger energieniveau hebben. Ook verminderen spanningen en vermoeidheid. Mediteren is overal goed voor, alleen je gras gaat er niet harder van groeien. Wat gebeurt er met je als je mediteert? Meestal hebben we veel drukte om ons heen. Onze aandacht gaat naar de buitenwereld. We zijn bezig met materiële zaken, we lezen kranten, kijken nieuwsberichten, raken gewend aan geweld op t.v. die ons oppervlakkig bezighouden. We zijn zuinig op onze materiële bezittingen en besteden veel aandacht aan al onze apparaten en vervoersmiddelen. Zijn we ook zo behoedzaam met ons innerlijke zelf?

Meditatie brengt je weer bij je natuurlijke staat van bewustzijn. Het is een weg naar binnen en actief blijven in de buitenwereld. Meditatie is een weg naar zelfkennis en het helpt onszelf te aanvaarden en onze leefsituatie van het moment. Meditatie opent je hart. Wat ten goede aan jezelf komt, komt ook ten goede aan de wereld. Mediteren is zo simpel als ademhalen. Er zijn jammer genoeg alleen hele volksstammen die er erg ingewikkeld over doen. Onnodig en eeuwig zonde, want als het Westen toch iets van de Oosterse rust zou kunnen integreren bij zichzelf en de jeugd dan zouden we er met zijn allen een stuk gezelliger, veiliger en gezonder bijzitten. Mediteren op een stoel is net zo effectief als in de volledige lotus zit. Denk aan die bomen uit het oosten: het is nooit te laat. Volg vrijblijvend een gratis proefles “meditatie” en ervaar of het iets voor jou is op dit moment? Je hebt verschillende vormen van meditatie. Je hebt zenmeditatie, mindfulness meditatie, vipassana meditatie, etc. De vorm die mij het meeste inspireert is de mantra meditatie. Mantra’s zijn woorden die bestaan uit psychisch krachtige lettergrepen die alle lagen van het bewustzijn beïnvloeden. De mantra’s zijn afkomstig van wijze mensen die hun leven lang gezocht hebben naar innerlijke vrede. Deze vorm komt in alle culturen voort, de bedoeling is het tot stilstand brengen van de geest, zodat het bewustzijn woordeloos kan worden ervaren en het ego naar de achtergrond verdwijnt. Mantra zingen – wat is het en waarom is het goed voor je? Lees meer: Mediteren geeft veel ruimte in je leven

________________________________________________________________________________________

In de serie over vergeving: “Als je je alleen maar richt op vergelding, dan doof je de ware geest en herinnering aan je kind.” Het leven van Victoria Climbié was kort en tragisch. Ze werd geboren in Ivoorkust. Haar ouders, Francis en Berthe Climbié, vertrouwden haar op 7 jarige leeftijd toe aan de zorg van een familielid, Marie-Therese Kouao. Zij nam Victoria mee naar Engeland om haar op te voeden. Hier vond zij haar dood. Ze werd gemarteld en vermoord, uitgerekend door degene die beloofd had haar te helpen. Toen we hoorden dat Victoria was overleden konden we de daders niet vergeven. We zijn mensen en niemand is volmaakt. We werden gekweld door gevoelens van schuld, wanhoop en haat, en we konden niet begrijpen waarom het leven van onze dochter was vernietigd door diegene die had beloofd voor haar te zorgen. We hielden heel veel van Victoria. We hoopten en verwachtten het beste voor haar. Maar toch, vanaf het moment dat we hoorden dat ze was overleden, baden we dat we in staat zouden zijn de daders te vergeven. Als je gelukkig en in vrede wilt leven, moet je leren te vergeven. Het maakt niet uit of de persoon in kwestie in staat is om vergiffenis te vragen of zelfs maar toegeeft dat ze kwaad gedaan hebben, want vergeven is niet gebaseerd op voorwaarden. Dus we wachten er niet op dat Marie-Therese ons om vergeving vraagt, want we hebben haar al vergeven. Haar vriend, Carl Manning, heeft wel om vergiffenis gevraagd. Het trieste is dat hij niet vrij is, zijn lichaam niet, zijn geest niet en zijn ziel niet. We kunnen hun schuld niet ontkennen. Als mensen kwaad doen zullen ze de prijs moeten betalen, maar het is niet aan ons om te straffen. De wet is de manier om mensen te straffen die ongeschikt zijn om vrij rond te lopen. Ook hebben we alle instellingen en individuen vergeven die, zoals uit het onderzoek is gebleken, onze dochter in de steek hebben gelaten. Wraakzuchtig blijven betekent een kind tweemaal doden. Het kind is dood, maar als je als ouder met gevoelens van wraak blijft rondlopen dood je de geest en herinnering aan je kind. Veel mensen in Engeland hebben gevraagd waarom we Victoria hebben weggegeven. Ik wil zeggen dat we haar niet hebben weggegeven. In Afrika zijn kinderen niet alleen de kinderen van de ouders, maar ook van de ooms en tantes, de grootouders, en de broers en zussen. Een kind een opleiding in het buitenland aanbieden is een groot voorrecht. De enige manier waarop we in Afrika kunnen overleven is dat zij die succesvol zijn de verplichting voelen hen te helpen die dit niet zijn. Welke genoegdoening schuilt er in wraak? Onze grootste wens is dat er iets positiefs voortkomt uit deze tragedie. Daarom gaan we een school openen in Ivoorkust, een school die kinderen van over de hele wereld gaat opleiden. De enige reden waarom Victoria naar Engeland is gegaan was voor een opleiding. Deze school is onze manier om de geest en de naam van ons kind levend te houden.

_________________________________________________________________________________

Eens dacht iemand zoveel van zijn geliefde te houden dat hij zei: ik sluit jou in mijn hart op! Carla Pols. 

___________________________________________________________________________________

De 23-jarige Sjoerd de Buck – artiestennaam Joe Buck – timmert aan de weg. Twee jaar nadat de uit Oostburg afkomstige singer-songwriter een contract tekende bij het label van Ilse De lange heeft hij een hit te pakken én mag hij optreden tijdens het grote countryfestival CMA Fest in Nashville.  “Mijn eerste show in Amerika. Joe omschrijft het liedje als een ‘soort dankjewel’. “Het liedje gaat over het feit dat mensen tijd voor je maken, in goede en slechte tijden en dat je daar uiteindelijk iets voor teruggeeft.

________________________________________________________________________________________

 

 

6 Reacties

 • Rianne Verkooijen,
  Geplaatst 1 juli 2019 09:41

  Hoi Piet
  Alweer een inspirerende nieuwsbrief. Dank je wel!
  Ik heb nu alle tijd; zit samen met Frans in de trein naar Basel.

 • Corrie Hendrickx,
  Geplaatst 1 juli 2019 10:33

  Bedankt weer Piet voor deze mooie nieuwsbrief! Fijne zomer!

 • Sylvia Hofmans,
  Geplaatst 1 juli 2019 10:52

  Hoi Piet, een hele mooie nieuwsbrief weer! Herkenbare onderwerpen en leuk om te lezen en leren 🙂 Ook leuk om je kennismaking met yoga te lezen, en hoeveel (wijsheid) je dat allemaal uiteindelijk gebracht heeft. Dankje voor de inspirerende artikelen weer en een fijne zomer! Groetjes Sylvia

 • Geert,
  Geplaatst 1 juli 2019 15:38

  Bijna elk artikeltje via de nieuwbrief begint met een korte introductie/inleiding en dan de link om het te gaan lezen. Bij het artikel van mevrouw Etman is dat niet. Daar staat iets over wie ze is, maar nooit iets kort over het artikel van die maand. Deze maand weer opnieuw alleen: “Nieuwbrief 54”. Dat is jammer want met een kleine introductie over de inhoud van haar column maakt het mensen nieuwsgieriger om het te lezen, denk ik. Althans, zo werkt het bij mij.
  Overigens paar mooie aanspreken artikelen gelezen in deze nieuwbrief. Dankjewel !

 • Marga Doodeman,
  Geplaatst 3 juli 2019 09:46

  Hoi Piet,

  Heb dit keer weerstand met de nieuwsbrief door het begin. Hoezo moeten we meer reizen? De illusie anderen daardoor beter leren te begrijpen, alsof we onszelf al kunnen begrijpen. Begin daar eerst maar mee. Al dat reizen geeft daarbij heel veel overlast. Ik ben een aanhanger, oa, van Schumacher: Hou het klein.

 • Sjannie,
  Geplaatst 5 juli 2019 06:03

  Hallo piet
  Ik wil me graag inschrijven voor de nieuwsbrief

Plaats reactie