Nieuwsbrief Juni 2019

De kracht van vergeven. Iedereen heeft wel situaties met een persoon of meerdere personen in zijn of haar leven meegemaakt waarbij er iets gebeurd is waarvan je het het liever anders had gezien. In sommige situaties zal dat nog zacht uitgedrukt zijn. Waarschijnlijk schieten er tijdens het lezen van deze zin al één of meerdere incidenten bij je naar boven. Meestal zijn we in dit soort situaties geneigd om vanuit ons ego te reageren. Je ego vertelt je dat vergeven niet hoeft omdat de schuld bij de ander ligt. Maar wat als je nu toch vergeeft? Dan zet je een reuze stap naar jezelf, eigenlijk een stap richting innerlijke rust en vrede. Het betekent dat je meer in verbinding komt met je hart en je daardoor ook beter je hart kunt volgen. Dan worden de zaken dus omgedraaid, je ego is dan ondergeschikt aan je hart. Je kunt keuzes maken vanuit je hart en beter voelen wat goed voor jou is. Liefde voelen voor jezelf en dat dan ook uit gaan stralen naar de mensen en wereld om je heen. Als je iemand vergeeft voor wat hij of zij jou heeft aangedaan, dan vergeef je vooral jezelf. Je doet het dus voornamelijk voor jezelf. Als je dit niet doet dan blijf je vastzitten in oude emoties van angst, woede en onmacht. Je blijft eigenlijk gevangen in het verleden. Het gaat dus om het loslaten van dit verleden. Want hierin blijven hangen, kost je heel veel negatieve energie. Daarbij blijf je in cirkeltjes ronddraaien omdat je steeds weer dezelfde dingen blijft aantrekken. Als je kunt vergeven dan stap je hier uit, er komt dan ruimte voor positieve emoties en gedachten en je gaat ook in overeenstemming hiermee positieve zaken aantrekken. Je werkt dan vanuit je hart en zult ook steeds meer in jezelf gaan geloven.  Het leven staat in het teken van groeien. We leren door ervaringen, hoe vervelend of moeilijk sommige dingen ook zijn. Vergeving is heel krachtig, zie diegene waar je moeite mee hebt als één van jouw leermeesters in dit leven. Als je hem of haar kunt vergeven, maak je een grote sprong in jouw groei. Het zijn namelijk niet de situaties die ons vormen maar hoe wij er mee om gaan.

_____________________________________________________________________________________

De eerste stap naar vergeving is de bereidheid om te vergeven. Marianne Williamson.

_____________________________________________________________________________________

Op 6 mei 2019 overleed op 37-jarige leeftijd zangeres Kinga Bán aan de gevolgen van borstkanker. Dit maakte diepe indruk op mij. Muzikant en zanger Egbert Smelt van de band Trinity schreef voor hun samen dit lied, leef met volle teugen, waar Kinga helemaal achter stond. ‘Ze was geen muurbloempje die in de kamer zat weg te kwijnen”, zegt Smelt. ‘Ze wilde nog steeds genieten van het leven en mensen inspireren met haar muziek en met haar boodschap. In de muziekwereld heeft ze ontzettend veel gedaan. Ze is lang de zangeres geweest van de christelijke band Sela. Kinga sprak vrijmoedig over de dood. “De aarde is een tijdelijke verblijfplaats en de dood is niet het einde. Mijn leven met God gaat verder.” Kinga verlangde naar haar hemelse Vader. Zoals ze zelf zei: “Er wacht zoiets moois op me in de hemel.”Ze heeft ook regelmatig in de nieuwsbrief gestaan met haar fantastische stem. Kinga Bán rust zacht!
______________________________________________________________________________________
 
Bij vergeven gaat het niet over de ander maar over jou. Het is loslaten van de last die je met je meedraagt. Dalai Lama.
_______________________________________________________________________________________
 
 

Jacqueline Etman, sedert 4 jaar columniste van de nieuwsbrief, getrouwd met Ton, moeder van Maud, werkzaam als doktersassistente, volgde daarnaast onderwijs in de sociale dienstverlening en het maatschappelijk werk en studeerde op latere leeftijd af in de theologie als geestelijk verzorger/pastoraal werker. Schrijven, zingen en cabaret hebben een speciaal plekje bij haar. Haar column is gelijk aan het maandelijkse thema, klik op: column 53

________________________________________________________________________________

Vergeving doorbreekt de causale samenhang, omdat degene die vergeeft – uit liefde – de verantwoording op zich neemt voor de gevolgen van jouw daden. Vergeving is dus altijd een offer. Dag Hammarskjöld.

________________________________________________________________________________

Thuis? Wat betekent dat eigenlijk? Marleen Hoftijzer is al twee jaar ‘thuisloos’ en reist als digital nomad de wereld over. Door haar werk als fotografe en filmmaakster komt ze op allerlei bijzondere plekken terecht. Lijkt een droombaan toch? Maar ze liep tegen een probleem aan; eenzaamheid. Het constant onderweg zijn brak Marleen op en ze belandde met een burn out in het ziekenhuis. Eenzaamheid is een taboe onder de dakloze digitals nomads en dertigers. Marleen wil dit stigma doorbreken door het boek wat ze aan het schrijven is. Reisblog “Can I come over?” Gedurende haar werk als digital nomad startte ze het project “Can I come over”. Twee jaar lang overnachtte ze bij locals zodat ze niet steeds alleen in hotels kwam te zitten. Telkens stelde ze één vraag aan de mensen die haar thuis uitnodigde: wat is thuis? En Marleen maakte wat mee; ze verbleef in de Australische outback bij een koeienboer en vloog mee in zijn helikopter, ze logeerde in een Schots kasteel en leefde een week met de Kuna Indianen in Panama. Meer dan vijftig verhalen in twaalf verschillende landen. Op haar blog schrijft ze over haar ervaringen, post ze travelvlogs en publiceert foto’s van de mensen die haar een slaapplek aanbieden. Met dit project wil Marleen aantonen hoeveel verschillende ideeën er bestaan over het gevoel van thuis. Maar ook haar persoonlijk zoektocht naar thuis komt uitgebreid in het boek aan boek. Dertigersdillema. Als dertiger worstelde ze erg met de vraag waar ze zich thuis voelde. Vrienden in Nederland krijgen kinderen en nemen een hond. Maar kan Marleen na al deze ontmoetingen en de heftige avonturen nog wel in Nederland settelen of denkt ze toch aan een bestaan over de grenzen? Schrijf je nu alvast in voor haar boek. Laat je inspireren door de kennis die Marleen op heeft gedaan en geniet van de meest te gekke verhalen. Deze maand start ze een voorinschrijving voor haar boek via een crowdfunding. Voor de kunst biedt creatievelingen een platform aan, waarin de makers iets terug geven aan hun donateurs. Zo gaat Marleen bijvoorbeeld één van haar donateurs meenemen op reis. Zodat jij ook kan ervaren hoe het is om bij een onbekende te overnachten. Wacht niet te lang en schrijf je in voor haar nieuwsbrief. Jij ontvangt dan als eerste de updates over haar boek “ Can I come over?” https://www.marleenhoftijzer.com/ 

___________________________________________________________________________

Vergeving is een manier voor het openen van deuren om weer vooruit te kunnen gaan, of het nu om een persoonlijk leven gaat of een nationale leven. Hillary Clinton. 

___________________________________________________________________________

Verbinding met de natuur!  Yoga in de stadstuin “De Schelp” in de maanden Juni en Augustus. Op 2 – 9 – 16 – 23 en 30  Juni en 4 – 11 –  18 en 25 Augustus zijn er weer yogalessen in de stadstuin. Breng vrienden, familie en buren mee om vrijblijvend en gratis een yogales in de buitenlucht te ervaren. Ook dit jaar speelt Fred Brouwer op de didgeridoo en bansuri. Breng ook goed weer mee! We werken niet op de grond, dus je hoeft niets mee te brengen. Na afloop drinken we een kopje thee. De lessen gaan altijd door, ook al het heel slecht weer is! De les is van 10.00 tot 11.00 uur.

__________________________________________________________________________________

Het is niet goed voor mensen om schuldig te zijn, maar je schuldig voelen en niet in vergeving geloven – dat is de hel. Paulo Coelho.

__________________________________________________________________________________

Dolph Lundgren (geboren als Hans Lundgren 1957 is een Zweeds acteur en regisseur. Dolph heeft in Amerika gestudeerd en leerde daar Grace Jones kennen waar hij mee getrouwd is geweest. Hij heeft veel films met Sylvester Stallone gemaakt als acteur. Hier vertelt hij zijn levensverhaal van vergeven. 

_________________________________________________________________________________

LIGCONCERT op zondag 9 juni in Het Boshuis te Breda, met Fred Brouwer en Martine van Wensveen. Het Boshuis is een bijzondere locatie, middenin het bos. Een unieke plek voor een ligconcert van Fred en Martine. In een warm bad van akoestische klanken komen de werelden van Fred en Martine prachtig samen. Ze nemen je mee op een bijzondere reis van klanken. Een moment voor jezelf waarin je even helemaal níets hoeft. Wat mag je zoal verwachten: div. bijzondere instrumenten zoals shrutibox, sansula, sandawa, oceandrum, handpan. Gitaar en zang, intieme luisterliedjes, vocale improvisatie, stemexpressie. Informatie: Na afloop drinken we samen een kopje thee met wat lekkers. Neem een matrasje en dekentje mee, zodat je lekker comfortabel kunt liggen. Er zijn ook stoelen aanwezig in de ruimte, mocht je liever zitten gedurende het concert. Er is een beperkt aantal plaatsen. Vooraf reserveren is dus noodzakelijk. Aanvang: 15.00 uur (inloop vanaf 14.45) Adres: Het Boshuis, Stouwdreef 1, 4836 AK Breda. Voorverkoop 20 euro | Aan de zaal 22,50. martinevanwensveen@gmail.com

___________________________________________________________________________________

Vergeven doe je voor jezelf. Zolang je boos blijft, laat je de ander winnen. Arthur Japin.

___________________________________________________________________________________

De midzomer avondwandeling op 21 Juni in Oud Drimmelen. Op de langste dag even stilstaan bij de duisternis en het licht in jezelf. Even dat bijzondere ommekeer moment bewust ervaren op een hele mooie plaats in de natuur van Oud Drimmelen. Even dit magische moment voelen en gebruiken als voeding en inspiratie om verder te gaan, ieder vanuit zijn eigen vertrekpunt, geschiedenis, kracht, mogelijkheden, verdriet en vrijheid. We lopen langs een indrukwekkende, mooie laan met oude bomen, van de duisternis naar het licht, van denken naar voelen, van angst naar vertrouwen, van twijfel naar acceptatie, van ontkenning van de emoties naar erkenning ervan, van jezelf alleen voelen, naar samen delen en de draad weer op jouw eigen wijze oppakken. We maken samen in de wandeling bijzondere herinneringen, we luisteren naar mooie rustige akoestische muziek van multi-instrumentalist Fred Brouwer, zijn stil, doen adem- en yogaoefeningen en delen onze ervaringen met de medewandelaars. De afstand is maar amper 2 kilometer en we lopen a.h.w. van het volle leven, naar een authentiek, honderd jaar oud, rustgevend kerkhofje en weer in alle rust terug naar het volle leven! De wandeling wordt begeleid door Yoga- en ontspanningsdocent Piet van der Pluijm, die in Oosterhout 25 jaar de wereldvredesmeditatie en vredeswandeling heeft georganiseerd. We vertrekken 21 Juni om 19.00 uur. Er is vanaf 17.45 uur de mogelijkheid (is niet verplicht) om tegen een kleine vergoeding van 5 euro een lichte maaltijd te eten, zodat je op tijd en in alle rust even kan acclimatiseren en naar de wandeling toe kunt leven. Opgeven voor de maaltijd bij Cecile van Schie-Langenberg graag voor 18 juni via contact@uitvaartzorgdrimmelen.nl of stuur een berichtje naar  06 800 93 555. Het adres is Oud Drimmelen 4, 4924 EK Drimmelen. Er is parkeergelegenheid.  Na de wandeling is er gelegenheid elkaar te ontmoeten en het licht van deze langste dag zo lang mogelijk te ontvangen.

______________________________________________________________________________________

De Amerikaanse zangeres Brenda Lee of wel Brenda Mac Tarpley werd geboren in 1944 geboren en is nog steeds actief. Ze is opgenomen in de bekende Hall of fame in Nashville in Amerika. Dit nummer is veel gedraaid in het oudste programma van Nederland: Arbeidsvitaminen. Dit zijn opnamen van de begin jaren zestig. En ik zing het vanachter mijn computer luidkeels mee! I am Sorry! 

_______________________________________________________________________________

Een scheikundige die uit zijn hart de compassie, het respect, het verlangen, het geduld, de spijt, de verrassing en de vergeving weet de extraheren en ze samenvoegt tot een eenheid, schept het atoom dat Liefde genoemd wordt. Kahlil Gibran. 

_________________________________________________________________________________

 

Een mens moet z’n gang gaan, steeds maar z’n gang gaan. Deze eenvoudige, alledaagse en afgesleten uitdrukking is eigenlijk zwaar van betekenis, als je hem op z’n oorsprong nagaat – Etty Hillesum. 

Etty Hillesum is een grote bron van inspiratie voor mij. Etty was een joodse vrouw die op 29-jarige leeftijd overleed in Auschwitz. Zij liet haar dagboeken na die de ongelooflijke rijkdom van haar innerlijk leven blootleggen. Alle schuingedrukte citaten zijn van haar. Wat mij het meest getroffen heeft in haar dagboeken, is haar vermogen om in de meest gruwelijke en ontmoedigende omstandigheden contact te houden met haar innerlijke bron van liefde, vreugde en dankbaarheid. Haar liefde ging evenzeer uit naar de daders als naar de slachtoffers van de oorlog. Door alle ellende heen bleef zij de schoonheid in haar broeders en in het leven zien. In zo’n kamp moet toch een dichter zijn, die het leven daar, ook daar, beleeft als dichter en die er van zal kunnen zingen. (vanuit kamp Westerbork) In een omgeving die beheerst wordt door angst en dood, kan een dergelijk zingen alleen voortkomen uit een diepe verbondenheid met de bron van leven die niet geraakt wordt door omstandigheden. Ik geloof overigens helemaal niet aan omstandigheden. Er blijft nog altijd ergens een kleine speelruimte, waar men z’n eigen leven bouwen kan. Eenvoudig is dat niet, maar waarom moet het altijd eenvoudig zijn? Ik wilde net als Etty gewoon kunnen zingen en liefhebben, wat de omstandigheden ook zijn. Makkelijk is dat inderdaad totaal niet. Elke dag weer trap ik erin. Elke dag weer laat ik mijn stemming en mijn gang beïnvloeden door wat er op mij af komt. En elke dag weer realiseer ik me dat ik alwéér vergeten ben mijn ogen te sluiten en te luisteren. Diep naar binnen te luisteren, naar het lied dat uit mijn ziel opwelt. Beluisteren, wat er opstijgt uit jezelf. Veel van wat je doet is toch imitatie of ingebeelde plicht of valse voorstellingen van hoe een mens moet zijn. De enige zekerheid hoe je moet leven en wat je moet doen, kan toch alleen maar opstijgen uit die bronnen, die daar bij jezelf in de diepte borrelen. Lees meer: Etty Hillesum en vergeving

_________________________________________________________________________________

Om het verleden los te laten, moet je bereid zijn te vergeven. Louise L Hay.

_________________________________________________________________________________

ALLES BEGINT MET DE EMOTIONELE ERFENIS VAN ONZE (VOOR)OUDERS!

Ga staan voor wie JIJ bent! Zo ziet de voorkant van het eerste boek van Monique van de Laar er uit. Ik heb het voorwoord mogen schrijven. Op de achterkant staat: Wil jij ook leren jezelf te helpen met het creëren van een gelukkiger leven? Een leven waarin je jouw eigen oplossingen kunt vinden in antwoorden die je zelf geeft en die je voor de rest van je leven kunt gebruiken? In 2000 ontdekte Monique traumatische familie-oorlogsgeheimen, die haar werden verteld door in gesprek te gaan met haar ouders. Haar vader en moeder zijn beiden kinderen van ‘foute’ ouders in de WOII. Na de bevrijding in 1945 begon voor hen de hel! Haar vaders vader en diens zus waren lid van de NSB, voornamelijk om economische redenen. Ondanks dit lidmaatschap, werden ook Joden door haar vaders vader via tussenpersonen van voedsel voorzien en had hij contact met mensen van de ondergrondse. Toen Nederland werd bevrijd, kwamen zij in een Nederlands kamp terecht, waar afschuwelijke gebeurtenissen plaatsvonden zoals het onthouden van voedsel en medische zorg en zware mishandelingen, vernederingen en seksuele intimidatie aan de orde van de dag waren. Haar moeder kreeg in de WOII onverwachts de Duitse nationaliteit, en werd met haar moeder en zusje in een kamp gestopt in afwachting van hun lot. Zij kregen te maken met de dreiging tot kaalscheren, seksuele uitspattingen en deportatie naar Duitsland. Haar moeders vader, deserteur uit het Duitse leger, kwam in een strafgevangenis in Nederland. De gevolgen voor Monique ’s ouders waren dat ze als kind zijnde, naast het oplopen van zeer traumatische ervaringen, ook werden afgewezen door de maatschappij, uitgescholden door leeftijdsgenoten en op volwassen leeftijd vaak als minderwaardig werden behandeld. Hun moeizame levens resulteerde in hun onvermogen om liefde te ontvangen en te delen, hun gevoelens te uiten. Het meedragen van hun geheimen bleef jarenlang een grote last en werd overgedragen op hun kinderen. Monique heeft als hooggevoelig persoon altijd gevoeld dat er geheimen waren, maar kon hier als kind niets mee. Wat hebben deze familiegeheimen voor invloed gehad op haar verdere leven? Wat is de emotionele erfenis die zij heeft doorgekregen van haar ouders en hoe heeft ze zich hiervan bevrijdt? Op een boeiende en eenvoudige schrijfwijze neemt Monique je eerst mee naar het verleden van haar ouders en haarzelf, waarna ze duidelijke handvatten geeft om (familie-)patronen en pijnen te doorbreken. Om te gaan staan voor wie Jij bent!

Monique is psychosociaal therapeut/trainer en Reikimaster. In haar leven heeft ze verschillende zware beproevingen doorstaan en telkens weer hielp haar geloof, reiki en zelfreflectie haar hier weer doorheen en kon ze op een gezonde manier verder innerlijk groeien. Haar ziele-opdracht is duidelijk: Mensen helpen zichzelf te helpen in hun persoonlijke ontwikkeling. Ze heeft inmiddels vele jaren 1 op 1 en in groepen, mannen en vrouwen gecoacht, geïnspireerd en gemotiveerd uit verschillende culturen en op haar authentieke manieren. Totdat ze naar Zuid-Afrika vertrok, werd haar training ‘Gaan staan voor jouw talenten’ vergoed door de gemeente. Inmiddels heeft ze meerdere trainingen ontwikkeld, maar allen met dezelfde succesvol gebleken methodieken! Ook wilt zij met dit boek haar vader en moeder een stem en een stukje erkenning geven! Het boek kan besteld worden bij bol.com en 2600 boekhandels. Het ISBN nummer is 9789090318943. De kosten weet ik nog niet. Op mijn privéwebsite http://www.moniquevandelaar.nl/ hou ik geïnteresseerden op de hoogte! 

____________________________________________________________________________________________

Tracy Chapman (1964) is een Amerikaanse zangeres en componist die heel veel hits heeft gescoord over de hele wereld. In 1983 bracht ze dit nummer uit wat nog steeds heel mooi is: Baby can I hold you. Mooie muziek bij het thema vergeving. 

_______________________________________________________________________________

De zwakke kan nooit vergeven. Vergeving is het kenmerk van de sterke. Mahatma Gandhi. 

________________________________________________________________________________

 

Oefening vergeven. Ga gemakkelijk zitten en visualiseer vervolgens voor je de persoon met wie je problemen hebt of hebt gehad. Haal je deze persoon voor de geest, precies zoals jij hem of haar altijd zag. Stel je nu voor dat in de ander een echte verandering plaatsgevonden heeft, zodat hij of zij meer openstaat voor hetgeen jij te zeggen hebt, bereid is een open uitwisseling met je te hebben en het probleem tussen jullie op te lossen. Haal je de persoon in deze nieuwe staat van openheid levendig voor de geest. Dit zal jou ook helpen meer open te staan voor hem of haar. Zoek diep in je hart naar het belangrijkste dat je deze persoon te zeggen hebt. Vertel de ander wat het probleem is, laat hem al je gevoelens, je moeilijkheden, al je pijn en verdriet zien, ook hetgeen je eerst niet durfde te tonen. Neem een stuk papier en schrijf alles op wat je zou willen zeggen. Wanneer je daarmee klaar bent, schrijf dan op wat de ander zou kunnen antwoorden. Blijf niet stilstaan bij wat die persoon altijd zei, maar bedenk dat hij of zij nu meer voor je openstaat en je werkelijk hoort. Schrijf gewoon en kijk wat je spontaan invalt en sta hem of haar ook toe, in je geest, zijn of haar kant van het probleem volledig uit de doeken te doen. Ga bij jezelf na of er nog iets is dat je tegen die persoon moet zeggen, nog meer gekwetste gevoelens of berouw uit het verleden die je verzwegen hebt. Telkens als jij je gevoelens hebt uiteengezet, schrijf je ook het weerwoord  van de ander op; schrijf op wat je maar invalt. Houd deze dialoog net zolang vol tot je voelt dat er niets meer is dat je achterhoudt, of dat nog gezegd moet worden. Om te zien of je echt klaar bent om het gesprek af te ronden, stel jezelf de vraag of je nu oprecht in staat bent het verleden los te laten; en of je, als gevolg van het inzicht en de heilzame werking  van deze geschreven dialoog, werkelijk in staat bent deze persoon te vergeven of te voelen dat hij of zij jou vergeeft. Als je het gevoel hebt dat dit bereikt is, vergeet dan niet de gevoelens van liefde of waardering die je misschien achter gehouden hebt, te uiten en neem dan afscheid. Visualiseer nu dat de persoon zich omdraait en weggaat en ook al moet je hem of haar nu laten gaan, weet dat je zijn liefde en warme herinneringen aan de goede kanten van je relatie altijd in je hart kunt bewaren. Om de verzoening met het verleden vollediger te maken, kun je het geschreven gesprek voorlezen aan een vriend of hardop aan jezelf. Zodra je dit gedaan hebt, zul je verbaasd zijn over de verandering in jezelf, net alsof je werkelijk met de ander hebt gepraat en echt alle problemen hebt opgelost. Daarna zul je het veel gemakkelijker vinden om los te laten en direct met de ander over jouw moeilijkheden te praten. En als je werkelijk losgelaten hebt, zal er een subtiele verschuiving plaatsvinden in de manier waarop jullie op elkaar reageren en vaak zal de spanning die er zolang tussen jullie was verdwijnen. Verrassend genoeg kun je soms zelfs beste vrienden worden. Vergeet nooit wat Nelson Mandela ooit gezegd heeft: Een vriend kan een vijand worden, dus kan een vijand een vriend worden!

_______________________________________________________________________________

Anderen vergeven gaat vanzelf als je inziet dat de klacht geen ander doel heeft dan een onwaar zelfgevoel te versterken. Eckhart Tolle.

______________________________________________________________________________

De paus Franciscus brengt voor TedX Talk  een inspirerende boodschap van mededogen, compassie, hoop, tederheid en humaniteit. En of je nou wel of niet gelovig bent dat maakt helemaal niets uit, zijn boodschap komt uit zijn hart. Het thema van zijn voordracht is jij bent de toekomst!

____________________________________________________________________________________

Vian Moo is de “Dichteres van de Nieuwsbrief” Haar motivatie: Zolang ik me kan herinneren ben ik bezig met taal: spelen, spreken, schrijven en zingen. Het boeit, verbindt en raakt. Mijn taalkracht zit in het schrappen. Net zolang tot de kern overblijft. Daar draait het om. Fijne zinnen!

Oud zeer

________________________________________________

 

het is gebeurd

en niet meer goed te praten

het litteken te groot

 

om met rust te laten

wat niet meer anders wordt

 

ik deed mezelf te lang tekort

en heb die brief geschreven

verscheurd, verbrand

en ga verder met mijn leven

 

© Vian Moo

 

www.fijnzinnigeteksten.nl

_______________________________________________________________________________________

Inloophuis Poppy’s activiteiten! Kanker kan je leven totaal op z’n kop zetten. Als je zelf de diagnose krijgt. Of iemand die je lief is. Dan merk je hoe moeilijk het is om opnieuw zin te geven aan je leven. Poppy’s wil er voor jou zijn. Door een fijne plek te creëren waar je naartoe kunt gaan. Een ongedwongen en huiselijke ontmoetingsplek, waar je kunt praten of zwijgen, huilen of lachen. Waar je mag zijn wie je bent. En door activiteiten te organiseren waaraan je kunt deelnemen of waar je naartoe kunt komen. Het Inloophuis biedt een ontspannen ontmoetingsplaats voor mensen die geraakt zijn door kanker en hun naasten. Hier kun je ook even níet met ‘ziek zijn’ bezig zijn. Bijna alles kan, niets moet… Er is een grote diversiteit aan activiteiten van Yoga, wandelen, euritmie, high tea, schilderen, boekenclub, op verhaal komen, teveel om op te noemen! kijk op: http://inloophuispoppys.nl/ 

________________________________________________________________________

Een moment van ware vergeving kan jarenlange schuld, pijn of angst uitwissen. Elizabeth Gilbert. 

________________________________________________________________________________

Het parkfeest in Oosterhout komt er weer aan en de kaartjes zijn gekocht. Maar voor Raymond van het Groenewoud (1950) hoeft dat niet, want hij staat op zondag 16 juni (vaderdag) gepland. En op zondag zijn alle artiesten gratis te bewonderen. wil je meer informatie kijk op www.parkfeest.nl 

____________________________________________________________________________

Het valt ons moeilijker vergiffenis te vragen dan te schenken. Joseph Cambell.

_____________________________________________________________________________

Hoe kan ik vergeven? (anoniem gevonden) Vergeven is een geweldige kracht. Het kost niets, maar levert des te meer op. Vergeven neemt pijn en moeite weg en duwt ons een hoopvolle toekomst in. Maar waarom is vergeven dan toch vaak zo moeilijk? Hieronder ga ik dieper in op de kracht van vergeven, in de hoop dat je hart ervoor opengaat. Laten we het om te beginnen hebben over de kwetsbaarheid van relaties. Ze zijn lang niet altijd veilig. Mensen kunnen elkaar veel leed aandoen. Soms trekt de pijn die je hebt opgelopen een diep spoor in je leven. Dat kan leiden tot boosheid en allerlei wraakgevoelens, die je als een last met je meedraagt. In andere gevallen voel je je schuldig omdat je zelf leed veroorzaakt hebt. Ook dat kan een last zijn die nauwelijks te dragen is. We kunnen die last verzwijgen, verdoven of met geweld naar buiten brengen, maar zo komen we er niet vanaf. We blijven met onze pijn, boosheid en schuldgevoelens rondlopen. Slachtoffers en daders kom je op allerlei niveaus tegen. Gezinsleden liggen met elkaar overhoop, maar ook hele volksstammen. We hoeven daarbij niet direct aan volken ver weg te denken, want ook dichterbij huis houden heel wat Nederlanders hun wrok tegenover elkaar in stand, kijk maar de rijdende rechter. Waarom? Misschien denken we dat we er recht op hebben de ander terug te pakken als die ons iets heeft misdaan. De rekening moet vereffend worden. Wraak nemen lijkt doodnormaal. Ik-zal-het-je-betaald-zetten! Maar ja… als de ander er net zo over denkt, blijven we met z’n allen om ons heen slaan. De wraakoefeningen gaan door, en door, en door van generatie op generatie. Veel boosheid wordt doorgegeven van vader op zoon. Veel schuld ook, en schaamte, en angst. Het lijkt alsof we ertoe veroordeeld zijn. Maar er is een manier om deze spiraal van veroordeling een halt toe te roepen. Door te vergeven. Vergeven is de ander de schuld niet toerekenen. Je zou het hem of haar betaald kunnen zetten  maar je doet het niet. De vuist die je gebald hield, open je tot een hand die zich naar de ander uitstrekt. Alleen zo ontsnap je uit de repeterende trend van wraakgevoelens, onverschilligheid en chaos, en krijg je weer zicht op een opgeruimd en zinvol leven. Maar hoe doe je dat? Hoe vergeef je wat de ander je heeft aangedaan? En hoe ontvang je vergeving, als je de ander iets hebt aangedaan? Vergeven is een uitwisseling tussen slachtoffers en daders. Maar hoe komt die op gang? Lees meer: Hoe kan ik vergeven

______________________________________________________________________________

Je kunt alleen kwaliteiten leveren, als je jouw kwaliteiten inzet. 

_______________________________________________________________________________

We gaan naar Frankrijk en ik kom nooit meer terug! Afgelopen Meivakantie is het er dan toch eigenlijk van gekomen, nadat onze vrienden Dick en Annemarie alweer 7 jaar geleden vertrokken zijn en zich helemaal gevestigd hebben in Zuid Frankrijk, zijn mijn vrouw Arna en ondergetekende, samen met onze vrienden Marianne en Corné, er een week op vakantie geweest!  Het vertrek van Dick en Annemarie heb ik 2013 ook in de nieuwsbrief geplaatst en er zijn zelfs nieuwsbrieflezers gaan logeren bij La Maison Chabbert in Beaufort. Het is een typisch Zuid Frans dorpje dat ligt ongeveer tussen de steden: Carcasonne, Beziers en Nabonne. Het ligt in de glooiende wijnvelden. Het is een méér dan prachtige streek, je zit 40 minuten van de zee af en in 20 minuten wandel je langs prachtige Gorges, je kijkt bij helder weer naar de Pyreneeën en dan zie je de sneeuw op de toppen liggen. Je kunt er heerlijk fietsen langs het kanaal du Midi. Het weer was er heerlijk in Mei. Ik ben 2 kilo aangekomen van het 2x per dag warm eten en s’morgens heerlijke verse croissants met een gekookt eitje en verse sinaasappelsap. Dick (bakker van beroep) is de kok, doet de logistiek, staat vaak fluitend in de keuken, kijkt wielrennen en luistert en draait graag Franse muziek voor je. Annemarie (lerares Frans van beroep) is de planner, doet de PR en organiseert. Ze weet heel goed wat er in de omgeving te doen en te zien is. Een betere VVV kun je niet hebben. Zo zijn we bijvoorbeeld ook op een wijnproeverij geweest, waarbij je je ogen uitkijkt en de smaakpapillen enorm werden verwend. Er zijn prachtige kamers, het huis is groot, authentiek en heel mooi, met een grote tuin. Maar waar wij het meeste van genoten hebben is dat Dick en Annemarie hun droom hebben gerealiseerd en dat ze daar zelf ook zo enorm van genieten. Ze stralen samen, zijn enthousiast en leven als god in Frankrijk! Meer informatie kijk op: https://la-maison-chabbert.com 

__________________________________________________________________________________

Als elke zijn naaste vergaf wat hij zichzelf vergeeft, zouden wij een ideale wereld hebben. Tagore. 

___________________________________________________________________________________

“We kunnen niet met gebroken harten leven. Mettertijd moeten we accepteren dat deze dingen met ons gebeurd zijn. Stilstaan bij het verleden brengt je alleen maar in verwarring.” Christo Brand was een van de cipiers die aangewezen was als persoonlijk bewaker van Nelson Mandela op Robben Eiland tussen 1978 en 1987. In diezelfde tijd was Vusumzi Mcongo een politieke gevangene die een veroordeling van 12 jaar uitzat. Na de ineenstorting van het apartheidsregime werken beide mannen nu voor het Robben Eiland Museum in Kaapstad. Christo Brand: De eerste keer dat ik Vusumzi zag waren we allebei op weg naar Robbeneiland. We kwamen er samen aan, op dezelfde dag in 1978. Ik was een bewaker. Hij was een geketende gevangene, op weg naar de zwaarst beveiligde afdeling. We spraken niet met elkaar. De eerste keer dat we echt met elkaar spraken was bijna twintig jaar later, toen we allebei solliciteerden naar een baan bij het Robbeneiland-museum. Toen omhelsden we elkaar. Nu we collega’s zijn praten we over wat er fout was in het verleden. Soms lachen we om dingen die toen gebeurden. We zijn niet verbitterd. Toen ik begon op Robbeneiland werd me verteld dat de mannen die we bewaakten niet beter waren dan dieren. Sommige bewakers haatten de gevangenen en waren erg wreed. Maar ik kon ze nooit haten, omdat deze politieke gevangenen veel beleefder en vriendelijker waren dan de gevangenen die ik daarvoor had ontmoet. Lees meer: We kunnen niet met gebroken harten leven

______________________________________________________________________________________

Een tip als je Netflix hebt. Brené Brown ken je van haar inmiddels beroemde Ted talk en haar boeken, waaronder De kracht van kwetsbaarheid. Ze deed jarenlang onderzoek naar kwetsbaarheid, moed, schaamte en authenticiteit en biedt belangrijke inzichten over waarom we ons wél zouden moeten openstellen voor de buitenwereld. Over die onderwerpen hoor je haar dan ook maar liefst 1 uur en 15 minuten praten in haar show The Call to Courage, die te bekijken is op Netflix. Ze vertelt bijvoorbeeld waarom kwetsbaarheid geen zwakte is, en dat kwetsbaarheid niet voortkomt uit vertrouwen – eerder andersom. Ze maakt duidelijk dat het juist heel moedig is om je open te stellen voor andere mensen, omdat je het nu eenmaal niet alleen kunt. “Kwetsbaarheid is moeilijk en eng, maar lang niet zo eng als je later afvragen wat er gebeurd zou zijn als je wel ‘in de arena was gaan staan’.”

______________________________________________________________________________________________

Danit Treurbig is een Zwitserse gitarist en zangeres die een aantal jaren de traditionele volkeren van Noord Amerika heeft bestudeerd en heeft daar de helende muziek leren kennen. Cuatro Vientos, betekent dat de liefde uit vier richtingen komt, noord, oost, zuid, west. En de liefde gaat over alle streken van hart tot hart, van zee tot zee en van ziel tot ziel.

____________________________________________________________________________________________

 

 

3 Reacties

 • Monique van de Laar,
  Geplaatst 1 juni 2019 14:38

  Hai Piet, je hebt weer mooie verhalen gebundeld tot 1 geheel; 1 van jouw vele talenten, net zoals schrijven. Zo ben ik ook heel dankbaar dat je het voorwoord in mijn boek hebt geschreven. Jouw mooie woorden en manier van schrijven hebben inmiddels al veel mensen ontroerd…mijn boek is alleen nu nog niet te koop, maar rond 14 juni. Op mijn website http://www.moniquevandelaar.nl wordt de precieze datum vermeld! Geniet van de zon, hartegroetjes

 • Lia van Beek,
  Geplaatst 13 juni 2019 10:38

  Namasté Piet, Ik wil jouw op deze manier hartelijk danken voor de inspirerende teksten en muziek, welke wij van jouw maandelijks krijgen toegezonden, tevens de wekelijkse yoga sessies, waar ik met zeer veel plezier aan deel neem. hartelijke groet, Lia van Beek

 • Marianne en Corné,
  Geplaatst 9 juli 2019 11:03

  We gaan naar Frankrijk en ik kom nooit meer terug.
  Je hebt het mooi beschreven Piet !
  Wij zijn met jullie naar Frankrijk geweest naar Chambres d’Hotes la Maison Chabbert van Dick en Annemarie. Het was een leuke, gezellige week. En een feestje om bij Dick en Annemarie ontvangen en verwend te worden. En nu ? De herinnering blijft. Moeten we koesteren, toch ?
  Met hartelijke groetjes Marianne en Corné

Plaats reactie