Nieuwsbrief Mei 2019

Wat is verbeelding? Een definitie uit het boek ‘Creativiteit, hoe? zo!’ van Igor Byttebier luidt als volgt: ‘Verbeelding is het vermogen om een voorstelling in de geest te maken van iets dat op dit moment niet fysiek waarneembaar is. Dat vermogen wordt ook wel beelddenken genoemd. Het gaat daarbij niet alleen om visuele beelden, maar evengoed over geluiden, geuren, smaken, tastzin, als ook abstractie begrippen: ideeën, concepten, enzovoort.’ Verbeelding gebruik je in het dagelijks leven op talloze momenten, bewust en onbewust.  Waarom is beeldtaal zo ontzettend belangrijk? Byttebier geeft daarvoor 5 redenen. Geheugenkracht. Een groot deel van wat wij weten is bewaard als beeldtaal. Slechts een beperkt deel van de werkelijkheid hebben we geleerd via taal. Toegang hebben tot dat grootste stuk werkelijkheid geeft je dus toegang tot een fantastische database, die je enorm kan helpen bij het vinden van nieuwe invalshoeken. Informatieverwerkingskracht. Beeldtaal werkt sneller en holistischer dan woord taal. Niet voor niets hebben we de uitdrukking ‘een plaatje zegt meer dan 1000 woorden’. Nieuwe ideeën kunnen dus beter in beeldtaal worden weergegeven. Einstein deed elke dag een fantasie oefening. Hij verbeeldde zich bijvoorbeeld hoe het zou zijn op een lichtstraal met de snelheid van het licht door de ruimte te reizen. Je ziet waar dat toe geleid heeft. Gevoelskracht. Met beelden zit je altijd dichter bij je gevoel, beelden ‘raken’ je rechtstreekser in je gevoelswereld. Je komt daardoor dichter bij je intuïtieve mogelijkheden. Belangrijk tijdens je onderzoek! Aantrekkingskracht van wensbeelden. Van de verbeelding van een gewenste werkelijkheid gaat een enorme mentale aantrekkingskracht uit, het wekt energie op. Sporters maken daar veel en vaak gebruik van. Communicatiekracht. Beelden hebben een heel sterke communicatieve kracht. Beelden zijn een krachtig instrument, niet voor niets spreken we van een voorbeeld. Een sterk beeld kan fungeren als magneet en motor. Verbeeldingskracht is dus een versnellende factor bij elk onderzoek. Een aantal oefeningen van Byttebier om die verbeeldingskracht te vergroten: 

 • kies een muziekstuk en laat het spelen in je hoofd, probeer zoveel mogelijk instrumenten te horen en details naar boven te halen
 • hoor je het geluid van een zwembad op een mooie zomerdag?
 • krijg je de smaak in je mond van een zure citroen, een lekker biertje?
 • voel je hoe fluweel voelt, hoe zand op het strand door je vingers stroomt?
 • ruik je de geur van een verse kop koffie of vers gemaaid gras?
 • zie je E.T. met zijn opgestoken vinger in de film?
 • kies een film die je vijf jaar niet gezien hebt, en probeer zo veel mogelijk beelden op te roepen.
 • Neem een voorwerp dat binnen handbereik is. Bekijk het heel aandachtig, kijk naar alle details gedurende een minuut. Leg het opzij, sluit de ogen en stel je het opnieuw voor. Probeer alle details terug te halen.
 • Herinner je een plek uit je jeugd waar je het leuk had. Haal het terug uit je geheugen en probeer het helder voor je te zien.

Bij deze oefeningen gaat het er niet om dat je beeld volledig strookt met de werkelijkheid, maar om een helder, duidelijk beeld met veel details. Je zult merken dat na een paar minuten details terugkomen die je ‘vergeten’ was.

______________________________________________________________________________________

Eerst komt de gedachte. Daarna komt de organisatie van die gedachte in ideeën en plannen. Tenslotte komt de transformatie van de plannen in de realiteit. Zoals je ziet ligt het begin dus in je verbeelding. Napolion Hill.

_______________________________________________________________________________________

Jacqueline Etman, sedert 4 jaar columniste van de nieuwsbrief, getrouwd met Ton, moeder van Maud, werkzaam als doktersassistente, volgde daarnaast onderwijs in de sociale dienstverlening en het maatschappelijk werk en studeerde op latere leeftijd af in de theologie als geestelijk verzorger/pastoraal werker. Schrijven, zingen en cabaret hebben een speciaal plekje bij haar. Haar column is gelijk aan het maandelijkse thema, klik op: column 52

________________________________________________________________________________________________

Sara Beth Bareilles is een Amerikaanse zangeres en pianiste. John Legend is een Amerikaanse r&b/soulzanger, tekstschrijver en producer. Samen zingen ze het lied een veilige plaats om thuis te komen. 

______________________________________________________________________________________

Meditatief klank bad ‘Lentelicht’ Zondagmiddag 5 mei. Martine en Samantha nodigen jou uit voor een meditatief klankbad op de mooie locatie van ‘Body and Spirit” in Oud-Beijerland. Martine van Wensveen (zangeres) en Samantha Nice (klankschalen) nemen je mee op hun reis van klank en muziek. Laat je heerlijk onderdompelen in een warm bad van klank en kleur. Liefdevol, warm en geborgen. Na afloop drinken we samen een kopje thee met wat lekkers. Er zijn stoelen aanwezig in de ruimte. Mocht je liever liggen gedurende het concert, wil je dan een matje, kussen en een deken meenemen? Aanvang: 15.00 uur (inloop vanaf 14.45) Bijdrage: Voorverkoop €20,00 |  € 22,50 aan de deur. Adres: Body & Spirit, Zinkweg 222, 3262 BH Oud-Beijerland. Informatie: www.martinevanwensveen.nl ofwww.anandaklankschaal.nl  & Ananda Klank

________________________________________________________________________________________

“Mijn religie is erg simpel. Mijn religie is vriendelijkheid” Dalai Lama. Ik realiseer me keer op keer hoe diepgaand deze uitspraak eigenlijk is. Simpel in zijn eenvoud, bijzonder ingewikkeld in zijn gevolgen. In het kort zegt de wet van de aantrekkingskracht “Alles waarop jij bewust of onbewust je aandacht, energie en focus richt in je leven dat trek je aan”. Hierbij speelt intentie een zeer grote rol. Ik vind de uitleg hierover altijd wat vaag daarom hierbij mijn eigen interpretatie. Zit er in je intentie een te graag iets willen, dan kom je eigenlijk uit schaarste en dan krijg je dus schaarste. Zit er in je intentie een ontkenning dan krijg je het juist wel want het universum negeert het woordje niet. Eigenlijk zegt de wet van de aantrekkingskracht dus: wat je te graag wilt dat krijg je juist niet en wat je niet wil krijg je juist wel. De oplossing voor dit dilemma verloopt via je gevoel. Het is het achterliggende gevoel of intentie die bepaalt hoe woorden of acties voor je uitpakken. Bijvoorbeeld bij de wens om meer geld in je leven te hebben. Zeg je “Ik wil meer geld” maar voel je angst of schaarste dan krijg je dus schaarste en geen geld. Zeg je “Ik wil meer geld” en voel je tevredenheid of zelfs overvloed. Dan krijg je overvloed, in dit geval in geld. Je gevoel laat zich echter niet makkelijk aanpassen. Je voelt wat je voelt. Daar valt weinig aan te veranderen. Veel gevoelens die wij als minder prettig ervaren proberen we hardnekkig uit de weg te gaan. De psychiater Jung noemt dit onze schaduwkant. Lees meer: Mijn religie is erg simpel

____________________________________________________________________________________

Dankzij onze verbeelding kunnen we voorbij de dood denken en zijn we meer dan tragische dieren die weten dat ze doodgaan. Onze verbeelding kan ons over het rationele besef dat we doodgaan heen tillen door ons te laten geloven in het onmogelijke. Stef Bos.

____________________________________________________________________________________

Lily Kershaw (1991) is een Amerikaanse zangeres en actrice. Haar vader is een bekende regisseur van een populaire T.V serie en zodoende doet ze beide. Ze is al vanaf 2003 aan het zingen en ze heeft een prachtige stem.  

__________________________________________________________________________________

We zijn gedresseerd tot het nastreven van ‘wat zou moeten zijn’, van het ideaal, maar volgens mij is het zulk tijdverspilling naar het ideale en volmaakte te streven, naar de uitzonderlijke toestand die we ons in onze verbeelding voorstellen. Krishnamurti.

_____________________________________________________________________________________

 

Als een schaduw.

Ik stond vandaag met mijn rug in de zon.

En keek naar mijn schaduw die mij volgde in alles wat ik deed.

Mijn schaduw kan nooit een bron zijn, kan nooit uit zichzelf bewegen, moet altijd volgen.

Als ik altijd blijf leven als een schaduw, niet bewegend vanuit mijzelf, maar altijd volgend, word ik nooit mijn eigen Licht.

____________________________________________________________________________

Vrijdag 24 en 25 Mei een workshop geweldloze communicatie. We beginnen vrijdagavond om 20.00 tot 22.00 uur, met de theorie. En zaterdag om 09.00 tot 16.30 de praktijk. Inclusief syllabus, vegetarische lunch, 75 euro. Er is nog plaats! Lees de ervaringen van de vorige workshop Ervaringen workshop  ‘Het belangrijkste in communicatie is horen wat er niet gezegd wordt’! Hoe gebruik jij de scheppingskracht van woorden? Hoe praat je tegen anderen en tegen jezelf? Communicatie is een vorm van zelfexpressie en gaat om het uitwisselen van boodschappen. Bewust communiceren is gericht op de wereld achter de woorden: wat leeft er in mij en wat leeft er in jou. Het is een uitwisseling van behoeftes en een wederzijds verlangen elkaar hierin te ontmoeten. Behoeftes uiten vraagt er op de eerste plaats om dat we onze behoeftes kennen, voelen en er verbinding mee maken. En daar zit direct de angel: daar zitten we niet altijd op te wachten. Die gevoelens en behoeftes liggen vaak onder een laag van denkbeelden verborgen: oordelen, interpretaties, overtuigingen en conditioneringen door de maatschappij. Wat er dus in de weg staat is het hoofd.  De manier waarop je je uitdrukt laat jouw wereld zien. In die wereld zitten op denkniveau de niet verwerkte ervaringen opgeslagen, zoals onopgelost liefdesverdriet, verdrongen ruzies en niet vervulde behoeftes. Dit kan volledige zelfexpressie in de weg staan waardoor die krachtige energie blokkeert. En energie wil niet vastzitten, maar vrij stromen. Het kan gebeuren dat je zo wordt geraakt door wat iemand tegen je zegt dat je rigoureus wordt teruggeworpen naar een soortgelijke pijnlijke ervaring uit het verleden, die je nog niet hebt verwerkt. Je projecteert dit op de ander en je hebt het idee dat je wordt aangevallen, bekritiseerd, genegeerd, beschuldigd of wat voor destructieve gedachte dan ook. Als een reflex gaan de alarmbellen rinkelen: gevaar. Onbewust treedt er een beschermingsmechanisme in werking: vol in de tegenaanval gaan, of als versteend dichtslaan of een tijdje onderduiken met het voornemen de persoon in kwestie voor eeuwig uit je leven te bannen. Het kan. Stuk voor stuk zijn het opties, die de creativiteit van de geest laten zien als het er om gaat je te beschermen (wees er dankbaar voor). Het is alleen de vraag of je met deze reacties van vechten, bevriezen of vluchten het resultaat krijgt waar je behoefte aan hebt. Het beschermingsmechanisme houdt de negatieve denkbeelden in stand en de onderliggende behoeftes verborgen. “Bekritiseren, analyseren en beledigen zijn tragische expressies van onvervulde behoeftes,” zo zegt de ontwerper van Geweldloze communicatie Marshall Rosenberg.

___________________________________________________________________________________

De verbeelding van de man is het beste wapen van de vrouw. Sophia Loren.

____________________________________________________________________________________

Mel Robbins (1968) is een Amerikaanse on-air CNN-commentator, tv-presentator, auteur en motiverende spreker. Ze geeft een mooi betoog, over hoe we ons zelf voor de gek houden om overal prima op te zeggen!  Met de 5 seconderegel geeft Mel Robbins een eenvoudige, altijd toepasbare oplossing voor een probleem dat we allemaal kennen: jezelf in de weg zitten. Want vaak weet je precies wát je moet doen, maar doe je het niet. Het gaat er dus om hoé je jezelf zover krijgt het toch te doen. Niet alleen in je privéleven, maar vooral ook in je werkzame leven. Dat doet ze aan de hand van wetenschappelijke feiten en fascinerende verhalen uit de geschiedenis, kunst en het bedrijfsleven. 

__________________________________________________________________________________

Negativiteit niet voeden. Een van de grootste uitdagingen voor mensen is de nood aan acceptatie, goedkeuring en liefde. Als je dat altijd verwacht zul je vaak ontgoocheld zijn. Het is onvermijdelijk dat wij mensen ontmoeten die geen klik met ons hebben of die ons niet respecteren of die er hele andere gedachten op nahouden. We zullen mensen ontmoeten die haten en mensen die niet in staat zijn te beminnen. We zullen aangevallen worden met en zonder woorden. Soms wordt de agressie niet uitgesproken maar ze is duidelijk voelbaar. Dit soort ervaringen kan ertoe leiden dat wij ons hart sluiten en dat we daarbij niet beseffen dat we zo de levensbron in onszelf afsluiten. De uitdaging is om onze innerlijke staat niet te laten bepalen door wat anderen doen of niet doen. We kunnen beseffen dat de ander zijn of haar pijnlijke ervaringen heeft meegemaakt waardoor ze van zichzelf zijn afgesloten. In plaats van wat ze doen of niet doen persoonlijk te nemen kunnen we het trachten te begrijpen. Dat betekent niet dat we geen grenzen moeten aangeven of dat we ons moeten laten misbruiken. Wat mensen aan negatief gedrag vertonen is hun verantwoordelijkheid; dat niet te voeden is de onze.

_____________________________________________________________________________________

De verbeelding is een entree tot de werkelijkheid, ze zegt meer van de werkelijkheid dan de objectiviteit. Zij is de werkelijkheid door de geest gehaald, verhevigd en sprekender gemaakt. Paulo Coelho.

____________________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________________________

 

 

Singer-songwriter en multi-instrumentalist Gregory Alan Isakov werd in 1979 geboren in Johannesburg in Zuid-Afrika maar groeide op in de Verenigde Staten, in Philadelphia om precies te zijn. Later verhuisde hij naar Colorado en studeerde daar tuinbouw. Isakov bespeelt al heel zijn leven verschillende instrumenten en hij toerde op zijn zestiende al met een band.

__________________________________________________________________________________________

hatha-yoga

Yoga iets voor jou in Juni! Yogaoefeningen, verbeteren je lichamelijke conditie. Dit heeft betrekking op de spieren, de gewrichten en het endocriene stelsel. Je leert je lichaam beter kennen en daardoor ook de mogelijkheden en de beperkingen die we kunnen hebben. Yoga kan de concentratie en de rust in jezelf verbeteren. Aandacht voor en bewustwording van het lichaam en de ademhaling maar ook het bewust worden van zintuigen en gedachten, staat centraal in de lessen. Je leert met aandacht in het hier en nu te zijn en zo leer je grenzen te voelen en daarnaar te handelen. Hierbij gaat het nooit om het leveren van een prestatie maar om het handelen naar eigen kunnen. Yoga beoefen je altijd op je eigen manier binnen de grenzen van je mogelijkheden en met respect voor je lichaam. Elke les eindigt met ruime aandacht voor de eindontspanning. De beoefening van yoga, aangepast aan je mogelijkheden, verhoogt de kwaliteit van je leven op alle vlakken. Iedereen kan yoga beoefenen, ongeacht leeftijd en ervaring. Je kunt in de maand Juni gratis in alle rust verkennen of yoga op dit moment bij je past. Er is yoga voor volwassenen en er is yoga voor ouderen (55+). Voor meer informatie bel 06-25276590.

___________________________________________________________________________________________

De kracht van de verbeelding maakt ons oneindig. Dalai Lama.

 

__________________________________________________________________________________________

Zangeres Melanie Jonk (1993) komt uit Volendam en is de kleindochter van zanger Piet Veerman. Melanie treedt op onder de naam ‘MELL’. Vijf jaar geleden deed Melanie Jonk mee aan The Voice of Holland en sinds drie jaar is zij onderdeel van de band ‘Mell & Vintage Future’. De kleindochter van Piet Veerman timmert hard aan de weg en dat werpt zijn vruchten af.

_________________________________________________________________________________________

De mens die geen verbeelding heeft, heeft geen vleugels. Muhammad Ali.

_________________________________________________________________________________________

Een man van 92 jaar, klein, zeer trots, goed gekleed en goed geschoren, elke ochtend om acht uur op, zijn haren keurig gekamd, verhuist vandaag naar een bejaardenhuis. Zijn vrouw van 70 jaar is pas overleden en daarom moes hij verhuizen. Na vele uren te hebben gewacht in de wachtkamer, glimlacht hij vriendelijk wanneer men hem zegt dat zijn kamer klaar is.  Als hij zich met zijn rolstoel naar de lift beweegt, beschrijf ik hem de kleine kamer met het doek dat voor het raam hangt en dat dient als gordijn. “Ik vind het heel mooi”, zegt hij met het enthousiasme van een jongen van acht jaar, die net een jong hondje heeft gekregen. “Maar meneer, u heeft nog niet eens de kamer gezien, hoe kunt u dat nu weten?” “Dat heeft er niets mee te maken”, zegt hij. “Geluk is iets dat je van tevoren kiest. Of ik mijn kamer mooi vind, hangt niet af van de meubels of van de decoratie. Dat hangt eerder af van hoe ik dingen waarneem.” “Ik heb al in mijn hoofd besloten dat ik mijn kamer mooi vind. Het is een beslissing die ik elke ochtend neem als ik wakker word.” “Ik heb de keuze om de hele dag in bed te blijven liggen en alle moeilijkheden te gaan tellen van mijn lichaamsdelen waarmee ik problemen heb… of opstaan en de hemel bedanken voor de lichaamsdelen die wel werken.” “Elke dag is een cadeau en zolang ik mijn ogen kan openen, richt ik mij op de nieuwe dag en denk aan alle gelukkige herinneringen uit mijn leven.” Wat kunnen we veel van deze man leren. Wat een blijmoedige levenshouding is dit. Ik geloof ook echt dat het zo werkt. En ik geloof het niet alleen, ik weet het ook uit ervaring. Het begint met een innerlijk besluit. Het begint met een innerlijke attitude. Het begint met een opbouwende manier van waarnemen en bewustzijn. Het begint met een fundamenteel JA zeggen tegen dat wat is. Het begint met verantwoordelijkheid nemen voor je eigen levensgeluk. Het begint met kiezen voor dat wat jou helpt, steunt en versterkt, ongeacht de levensomstandigheden en uiterlijke situatie.

___________________________________________________________________________________________

Leef vanuit je verbeelding, niet vanuit je geschiedenis. Steven Covey.

____________________________________________________________________________________________

Verbinding met de natuur!  Yoga in de stadstuin “De Schelp” in de maanden Juni en Augustus. Op 2 – 9 – 16 – 23 en 30  Juni en 4 – 11 –  18 en 25 Augustus zijn er weer yogalessen in de stadstuin. Breng vrienden, familie en buren mee om vrijblijvend en gratis een yogales in de buitenlucht te ervaren. Ook dit jaar speelt Fred Brouwer op de didgeridoo en bansuri. Breng ook goed weer mee! We werken niet op de grond, dus je hoeft niets mee te brengen. Na afloop drinken we een kopje thee. De lessen gaan altijd door, ook al het heel slecht weer is! De les is van 10.00 tot 11.00 uur.

_______________________________________________________________________________________

Ken Robinson is een Britse auteur, spreker en adviseur op gebied van kunstonderwijs voor overheden, non profit organisaties, onderwijs- en culturele instellingen. Als het om ideeën voor hervormingen in het onderwijs gaat, dan kan ik de mening en visie van Ken Robinson erg waarderen. Zijn humor gecombineerd met diepzinnigheid zijn aanstekelijk en inspirerend.

___________________________________________________________________________________________

Vian Moo is de “Dichteres van de Nieuwsbrief” Haar motivatie: Zolang ik me kan herinneren ben ik bezig met taal: spelen, spreken, schrijven en zingen. Het boeit, verbindt en raakt. Mijn taalkracht zit in het schrappen. Net zolang tot de kern overblijft. Daar draait het om. Fijne zinnen!

VISUALISATIE

 

ik verbeeld

verklank

verwonder

ervaar

en mijn brein

taalt nergens naar

 

© Vian Moo. Vrijblijvend elke maand een verse tekst ontvangen? Meld je aan via info@fijnzinnigeteksten.nl

 

__________________________________________________________________________________

Verbeelding is het krachtigste productiemiddel. John de Mol.

__________________________________________________________________________________

Inloophuis Poppy’s activiteiten! Kanker kan je leven totaal op z’n kop zetten. Als je zelf de diagnose krijgt. Of iemand die je lief is. Dan merk je hoe moeilijk het is om opnieuw zin te geven aan je leven. Poppy’s wil er voor jou zijn. Door een fijne plek te creëren waar je naartoe kunt gaan. Een ongedwongen en huiselijke ontmoetingsplek, waar je kunt praten of zwijgen, huilen of lachen. Waar je mag zijn wie je bent. En door activiteiten te organiseren waaraan je kunt deelnemen of waar je naartoe kunt komen. Het Inloophuis biedt een ontspannen ontmoetingsplaats voor mensen die geraakt zijn door kanker en hun naasten. Hier kun je ook even níet met ‘ziek zijn’ bezig zijn. Bijna alles kan, niets moet… Er is een grote diversiteit aan activiteiten van Yoga, wandelen, euritmie, high tea, schilderen, boekenclub, op verhaal komen, teveel om op te noemen! kijk op: http://inloophuispoppys.nl/

_____________________________________________________________________________________________

Afvalstoffen afvoeren! Een visualisatie om heerlijk bij te liggen of gemakkelijk te zitten en laat je mee voeren, ontspan ze!

____________________________________________________________________________________

De enige beperking van jouw impact is je verbeelding en inzet. Tonny Robbins.

_____________________________________________________________________________________

Waar zouden we zijn zonder de verbeeldingskracht en het doorzettingsvermogen van visionairen die als dan niet denkbeeldige bruggen bouwen en mensen letterlijk dichter bij elkaar brengen. Ineens kwamen de woorden: You may say I’m a dreamer, but I’m not the only one. Nu uitgevoerd door: Pentatonix is een Amerikaanse a-capellagroep, bestaande uit Scott Hoying, Kirstin Maldonado, Mitch Grassi, Matthew Sallee en Kevin Olusola.

__________________________________________________________________________________

Het is, geef ik toe, slechts verbeeldingskracht; maar hoe vaak is de verbeelding de moeder van de waarheid? Nelson Mandela.

____________________________________________________________________________________

    

De midzomer avondwandeling op 21 Juni in Oud Drimmelen. Op de langste dag even stilstaan bij de duisternis en het licht in jezelf. Even dat bijzondere ommekeer moment bewust ervaren op een hele mooie plaats in de natuur van Oud Drimmelen. Even dit magische moment voelen en gebruiken als voeding en inspiratie om verder te gaan, ieder vanuit zijn eigen vertrekpunt, geschiedenis, kracht, mogelijkheden, verdriet en vrijheid. We lopen langs een indrukwekkend mooie laan, met oude bomen, van de duisternis naar het licht, van denken naar voelen, van angst naar vertrouwen, van twijfel naar acceptatie, van ontkenning van de emoties naar erkenning ervan, van jezelf alleen voelen, naar samen delen en de draad weer op jouw eigen wijze  oppakken. We maken samen in de wandeling bijzondere herinneringen, we luisteren naar mooie rustige akoestische muziek van multi-instrumentalist Fred Brouwer, zijn stil, doen adem- en yogaoefeningen en delen onze ervaringen met de medewandelaars. De afstand is maar amper 2 kilometer en we lopen a.h.w. van het volle leven, naar een authentiek, honderd jaar oud, rustgevend kerkhofje en weer in alle rust terug naar het volle leven! De wandeling wordt begeleid door Yoga- en ontspanningsdocent Piet van der Pluijm, die in Oosterhout 25 jaar de wereldvredesmeditatie en vredeswandeling heeft georganiseerd. We vertrekken 21 Juni om 19.00 uur. Er is vanaf 17.45 uur de mogelijkheid (is niet verplicht) om tegen een kleine vergoeding van 5 euro een lichte maaltijd te eten, zodat je op tijd en in alle rust even kan acclimatiseren en naar de wandeling toe kunt leven. Opgeven voor de maaltijd bij Cecile van Schie-Langenberg graag voor 18 juni via contact@uitvaartzorgdrimmelen.nl of stuur een berichtje naar  06 800 93 555. Het adres is Oud Drimmelen 4, 4924 EK Drimmelen. Er is parkeergelegenheid.  Na de wandeling is er gelegenheid elkaar te ontmoeten en het licht van deze langste dag zo lang mogelijk te ontvangen.

______________________________________________________________________________________

Iedere grote vooruitgang in de wetenschap is voortgekomen uit een nieuwe stoutmoedigheid van verbeelding. Albert Eindstein.

______________________________________________________________________________________

Zangeres Martine van Wensveen heeft al vaak in de nieuwsbrief gestaan en niet voor niets, een prachtige gevoelige stem en een inspirerende tekst.

_______________________________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________________________

Verbeelden, vertrouwen, veranderen! Als iets niet gaat zoals wij graag zouden willen, of hoe wij denken dat het zou moeten, willen we dat veranderen. De negatieve situatie moet anders! Terwijl alles wat gebeurt, met een reden gebeurt. Misschien wil het ons wel iets zeggen? Heeft het een boodschap voor ons… En daarnaast, kun je iets wat is wel echt veranderen? Eigenlijk kun je iets wat in het hier en nu bestaat niet veranderen, want het is er al. Wat je wel kan doen, als het niet is wat je graag zou willen of iets dat jou tegenhoudt, is er wat anders voor in de plaats zetten. Het proces van iets negatiefs creëren is namelijk hetzelfde als het proces van iets positiefs creëren. Je hoeft niet iets negatiefs te veranderen. Dat is namelijk ook nog eens echt heel erg moeilijk om te doen. Wat je kunt doen is iets nieuws creëren dat automatisch het oude vervangt. Je hoeft dus niet te denken aan wat je wilt veranderen. Je hoeft alleen maar liefde te geven voor wat je wilt, zodat de kracht van de liefde de negativiteit zal veranderen. Of je nu je gezondheid wilt verbeteren, je financiën, je relaties of wat dan ook; het proces is hetzelfde.  Beeld je nu precies in wat jij graag wilt. Zie zo gedetailleerd mogelijk elke scène en situatie voor je en voel dat je het nu hebt. Voeg hierbij ook al je zintuigen toe: Lees meer: Verbeelden

_________________________________________________________________________________

Verbeelding: geheugen van de toekomst. Robbert Dijkgraaf.

__________________________________________________________________________________

Ruben van Zwieten (1983) is een Nederlandse predikant en ondernemer. Hij is vooral bekend van het project Zingeving op de Zuidas in Amsterdam.

____________________________________________________________________________________________

“Vergeving is als een zoektocht. Vandaag kun je vergeven en morgen voel je de pijn weer opnieuw.” Anne Gallagher is een voormalig verpleegster van het Royal Victoria Hospital (RVH) in Belfast. Zij verzorgde aan beide kanten van de scheidingslijn slachtoffers, die gewond geraakt waren door bommen en kogels. Hieronder waren veel agenten en militairen. Haar vader en drie broers zaten in het begin van The Troubles (de Ierse kwestie) gevangen. Daardoor heeft ze ervaren hoe pijnlijk het is als familieleden in gevangenschap zitten en gedood worden. Haar broer Dominic, een voormalig IRA-lid, werd leider van het Irish National Liberation Army (INLA) en hij was, toentertijd, de meest gezochte man in Ierland. Na zijn vrijlating uit de gevangenis werd hij door gewapende overvallers doodgeschoten.
Anne richtte ‘Seeds of Hope’ op, een organisatie die het mensen mogelijk maakt door muziek, beeldende kunst, drama, schrijven en sport, hun hart te luchten over hun ervaringen met het gewapende conflict in Noord-Ierland. Deze organisatie heeft anderen geïnspireerd om vergelijkbare initiatieven te ontplooien in gevangenissen, scholen en leefgemeenschappen in Zweden, België en de Verenigde Staten.
Over vergeving en verzoening wordt niet gepraat, maar dat is wel nodig om een eind te maken aan de pijn en het lijden in Noord-Ierland.
Hoop komt pas in zicht als je de wanhoop te lijf gaat. Om de wonden van Noord-Ierland te verzorgen moet je in staat zijn om je vijanden als mensen te zien. Maar vergeving is een proces, de ene dag ben je er beter toe in staat dan de andere. Ik ben niet religieus, maar volgens mij komt vergeving voort uit genade. Het is een moment van genade als je iemand kunt vergeven die je gekwetst heeft. Mijn moeder is mijn drijvende kracht. Ze heeft respect voor iedereen, zelfs voor de agenten en militairen die ons huis binnenvielen en ons zoveel leed berokkenden. Ik ben opgegroeid in County Derry in een gelukkig gezin van vier zussen en zeven broers. Ik was net verpleegster geworden toen mijn vader en drie van mijn broers zonder proces werden vastgezet. Door deze gebeurtenis raakten mijn andere broers ook betrokken bij de strijd. Op de intensive care afdeling van het ziekenhuis verpleegde ik slachtoffers uit beide kampen. Ik zag geen uniformen als ik ze daar zag liggen, naakt, gekluisterd aan apparatuur, ik zag hun hart, hun pijn. Het conflict was overal: op de straten, in de huizen, in je bed tijdens nachtelijke invallen, wanneer je uit je slaap gehaald wordt door gewapende mannen in je slaapkamer. Mijn broer Dominic werd gedood voor de ogen van zijn eigen zoon, die kort ervoor nog gezien had hoe zijn moeder werd neergeschoten. Ik hield heel veel van mijn broers, ik heb ze nooit veroordeeld. Met het project ‘Seeds of Hope’ proberen we mensen te bewegen elkaar niet te veroordelen. We luisteren naar hun verhalen, maar we oordelen niet. Dit heeft een helend effect. De achterliggende gedachte is dat als jij mijn verhaal hoort, en ik jouw verhaal, dat het dan ons verhaal wordt, zodat de hoop kan ontkiemen. Anne Gallagher is op 60 jarige leeftijd aan kanker gestorven en het project Seeds of Hope bestaat nog steeds!

___________________________________________________________________________________________

__

 

2 Reacties

 • krijn,
  Geplaatst 1 mei 2019 10:22

  Hoi Piet,
  wederom een mooie nieuwsbrief.
  Dankjewel voor het delen weer,
  Fijne dg verder en groetjes,
  Krijn

 • Marga,
  Geplaatst 1 mei 2019 12:09

  Fijne nieuwsbrief weer, niet alleen van wege de liedjes maar aan het denken gezet worden door bijv de praatjes. Ik weet niet of ik het goed gehoord heb, dat Mel Robbins de automatische piloot gelijkschakelt met routine. Dat hield me bezig.

  Volgens mij heb je voor routine net zo veel discipline nodig als voor de vijf seconden regel. Ik zou veel meer routine willen hebben. Discipline is een vriend.

  Wat mij verder helpt is de uitspraak van Gurdjeff. Niet denken maar doen.

Plaats reactie