Nieuwsbrief Maart 2019

Vasten maakt lichter! Natuurlijk ga ik in deze vastentijd minderen, minder alcohol, minder zoet, minder plastic, minder telefoon, meer stilte, nadenken over de zin van ons bestaan. Vasten maakt lichter, heel letterlijk maar ook figuurlijk, graag wil ik met jullie delen wat op dit moment in mijn leven mij licht geeft. Een mooie vraag, ik zou hem aan iedere nieuwsbrieflezer willen stellen. Maak eens een lijstje met de mensen, activiteiten, voorwerpen, onderwerpen, werkzaamheden en handelingen die jou licht geven! Op mijn lijstje staat: mijn gezondheid en mijn relatie met mijn vrouw, kinderen en kleinkinderen, vrienden, mijn werkzaamheden als yoga en meditatie docent, het contact met cursisten. Ook het schrijven geeft mij licht, het hardlopen, sport, film en levensbeschouwelijke programma’s kijken. Lezen geeft mij licht, koken en op tijd even een flow pauze nemen. Muziek luisteren geeft mij licht en rust. In het hier en nu zijn, de controle loslaten, niet oordelen en mijn gevoelens delen en naar mijn hart luisteren geeft mij licht. Mijn telefoon op stil zetten, mijn behoeften kenbaar maken en deze delen geeft licht. Humor, relativeren en een positieve levenshouding geven licht. Alle luxe om me heen, zoals een vaatwasser, een warme kachel, gezonde voeding, kunnen gaan en staan waar ik wil, geeft mij licht. Maar ondanks het feit dat de wereld soms in brand lijkt te staan nu we alle nieuws over de hele wereld op de t.v. of op sociale media kunnen zien, zie ik ook vele lichtpuntjes om me heen. Zoals in 2014 toen een 17 jarig meisje Malala de nobelprijs kreeg voor de vrede of in 2016 de kleine Tijn van 6 jaar te gast was in het glazen huis en wat daaruit voort is gekomen, afgelopen jaar de 24 jarige Boyan Slat met zijn oceaan cleaner, de Belgische en Nederlandse studenten die Januari en Februari met veel studenten een licht hebben afgegeven op de klimaatcrisis. Mijn lijstje is natuurlijk een momentopname, daar ben ik me zeker van bewust. Mijn gezondheid hoeft maar te veranderen en dan wordt het heel anders. Wat wil jij minderen in deze vastentijd? En wat geeft jou licht?

_____________________________________________________________________

We leven in een tijd waarin we met volle teugen van “ alles” genieten. Op elk moment van de dag, wanneer het ons uitkomt en zoveel we willen. Wat zou je bewuster kunnen doen? Zou het je lukken om tijdelijk je ‘welvaart’ iets te minderen? Om met jezelf en anderen de uitdaging aan te gaan? De traditionele Vastentijd en Ramadan zijn niet meer exclusief. Steeds breder en duidelijker worden de signalen om te matigen. Om als goede rentmeesters Moeder Aarde te koesteren. In haar waarde te laten, voor hen die na ons komen! Zie hieronder het inspirerende programma van www.vastwel.life wat je informeert en stimuleert. Leer- en Informatiehuis Sint-Catharinadal.

Activiteiten in de vasten periode van: Vast samen – Vast Wel!  Vastenretraite, je kunt wel wat begeleiding gebruiken? Neem vrijblijvend deel op zes donderdagavonden telkens van 19.45 tot 21.15 onder de begeleiding Stefan Lange. In de Poortkamer van Sint-Catharinadal een kennismaking bijeenkomst (onder de poort door meteen rechts). De zes bijeenkomsten in maart en april zijn op 7 – 14 – 21 – 28 Maart | In april, 4 – 11. Er zijn geen kosten aan verbonden.

Woensdagavond 13 Maart verzorgt Gerard Rooijakkers, de lezing: De Ethiek van Onthouding. Aanvang 19:30 t/m 20:30 uur. Klooster St. Catharinadal. De kunst van het niet-doen wordt nog wel eens verward met het niets-doen. Dat nu is een essentieel verschil. Actief iets niet doen, jezelf iets onthouden, valt niet mee. Het is dan ook een deugd. Niets-doen wordt beschouwd als luiheid, en is in de christelijke cultuur zelfs een hoofdzonde. Met één letter aldus een wereld van verschil. In de voordracht bespreekt cultuurhistoricus Gerard Rooijakkers een antropologie van het vasten met moderne vormen van onthouding.

Zaterdagmorgen 23 Maart van 10.30 t/m 13.30 uur: Woestijnspiritualiteit in de stad. In het Sint Catharinadal. Woestijnspiritualiteit laat zich ontdekken in de boeiende gemoedsbeweging tussen stil zitten en het aangaan van jouw innerlijke reis. Iemand vroeg aan een woestijnmoeder: “Waarom zit je de hele dag in je kluizenaarscel?” En ze antwoordde: “Ik zit niet, ik ben op reis.”

Woensdagavond 27 Maart Film op locatie bij Galvanitas: Schapenheld. Van 20.00 t/m 21.00 uur. (Over) Leven in een wereld die haaks staat op je idealen. Een bekroonde film van Ton Santvoort Schaapsherder Stijn heeft een romantisch wereldbeeld, maar zijn idealisme botst met de harde realiteit van de moderne ondernemer. In deze aangrijpende en filmische documentaire zijn we dicht bij Stijn en zijn familie in hun zoektocht om de traditie levend te houden. Zal zijn strijd vruchten afwerpen of moet hij met de kudde meegaan? Entree 5 euro. Metaal industrie Galvanitas, Wilhelminakanaal Zuid 104 in Oosterhout.

Zaterdagmorgen 30 Maart van 10.30 t/m 13.30 uur: Woestijnspiritualiteit in de stad, vervolg. In het Sint Catharinadal. Woestijnspiritualiteit laat zich ontdekken in de boeiende gemoedsbeweging tussen stil zitten en het aangaan van jouw innerlijke reis.

Zondagmiddag 31 Maart van 15.00 t/m 16 uur: “Veertig Dagen Woestijn” In het Sint Catharinadal. Door de woestijn: gedreven, getergd, gelouterd en bevrijd. Verteld door Franck Ploum, gezongen door Capella Vacalis. Een vrijwillige bijdrage is van harte welkom.

_______________________________________________________________________________________

Waar veel licht is valt, ook diepe schaduw. Marco Borsato.

_______________________________________________________________________________________

Jacqueline Etman, sedert 4 jaar columniste van de nieuwsbrief, getrouwd met Ton, moeder van Maud, werkzaam als doktersassistente, volgde daarnaast onderwijs in de sociale dienstverlening en het maatschappelijk werk en studeerde op latere leeftijd af in de theologie als geestelijk verzorger/pastoraal werker. Schrijven, zingen en cabaret hebben een speciaal plekje bij haar. Haar column is deze keer niet gelijk aan het thema, omdat dit haar 50e column wordt, dus een extra uitdaging voor Jacqueline, waar ik alle vertrouwen in heb! Jaqueline, hartelijk dank voor alle inspirerende columns, ik hoop dat je er nog veel mag schrijven! Op naar de 100! Klik op: column 50

_____________________________________________________________________________

Hebben we licht nodig om te overleven? De Franse geoloog Michel Siffre (1939) vroeg het zich af en liet zich vrijwillig zes maanden opsluiten in een warme grot in Texas. Op de 79e dag begon hij zijn verstand te verliezen. Hij werd extreem depressief en vervolgens suïcidaal. Bovendien raakte zijn bioritme volkomen van slag. Zijn waak-slaapcyclus die bij gezonde mensen iets meer dan 24 uur duurt was onvoorspelbaar geworden en varieerde van 18 tot 52 uur.  Alles begint bij de zon, zonder de warmte en het licht zou leven op aarde niet mogelijk zijn. Dat zie je duidelijk in de lente. Als de zon langer begint te schijnen, barst overal het groen uit de aarde. Planten vangen gretig het zonlicht op en gebruiken het om de groene kleurstof chlorofyl aan te maken. Doordat planten deze kunst beheersen zijn ze de basis van de voedselkringloop. Ook vleeseters zijn afhankelijk van dieren die planten eten. Via planten kunnen we het zonlicht letterlijk eten of drinken. Al kunnen we de zonnestralen niet omzetten in brandstof, we hebben zonlicht wel degelijk nodig. Sinds Siffres heldhaftige experiment hebben we geleerd dat zonlicht of daglicht een krachtige bron van gezondheid en levenslust is. We weten nu dat licht nodig is voor allerlei cognitieve functies, zoals alertheid, concentratievermogen, geheugen en reactiesnelheid. En uit eigen ervaring weten we allemaal: als de zon schijnt raken we collectief in een goede stemming. Bij de eerste miezerige zonnestraaltjes gaan we massaal naar buiten, naar een terrasje, baden in het licht. En we voelen ons meteen opperst gelukkig. Maar waar ligt dat nou aan? Lees meer: Hebben we licht nodig om te overleven

______________________________________________________________________________

Iemand met zijn schaduw confronteren is hem zijn eigen licht laten zien. Bram Bakker.

_____________________________________________________________________________

In onze westerse samenleving leiden de meesten van ons tegenwoordig een hectisch bestaan. We hebben veel verantwoordelijkheden: ons werk, ons gezin, onze vrienden en onze sociale, maatschappelijke en politieke verantwoordelijkheden. Zelfs voor onze ontspanning hebben we vaak veel aandacht en energie nodig. Deze geleide meditatie helpt je bij het ontwikkelen van een manier om je aandacht naar binnen te brengen, een plek van ontspanning en vrede te vinden. Om je innerlijke heiligdom weer te ervaren. 

________________________________________________________________________________

Start kinderyoga lessen in circuswerkplaats Circomotion. Vanaf dinsdag 12 maart en woensdag 13 maart 2019. Iedere dinsdag is er bij Circomotion Keiweg 119a in Oosterhout van 15.00 tot 16.00 uur een kinderyoga les voor kinderen van 4-6 jaar. En van 16.00 tot 17.00 uur een kinderyoga les voor kinderen van 6-9 jaar. Iedere woensdag is er bij Circomotion van 15.00 tot 16.00 uur een kinderyoga les voor kinderen van 4-6 jaar. En van 16.00 tot 17.00 uur een kinderyoga les voor kinderen van 9-12 jaar. Ik ben Simone Radstake, moeder van Anne (19 jr.) en Lotte (16 jr.). Ik woon in Made en werk in Oosterhout bij KDV de Zonnekring van Vrijeschool de Strijene. In 2017 heb ik mijn licentiebewijs 1 gehaald voor Kindertolk met de Present Child Methode. En als hobby mijn certificaat voor instructeur Zeemeermin Zwemmen en op 16 december 2018 mijn certificaat van Pure kinderyoga docent. “Kinderen bezitten verbazingwekkende bronnen van energie en positiviteit, iets waarvan volwassenen vaak veel kunnen leren. Yoga is de ideale ontmoetingsplaats voor gezamenlijke groei en wederzijds begrip.”Kinderyoga kan jonge kinderen een goede balans geven tussen inspanning en ontspanning. Door op een speelse manier aan yoga te doen, komen de kinderen meer in contact met zichzelf en hun lichaam. Kinderyoga bevordert: een goede lichaamshouding, motorische vaardigheden, een goede weerstand, een goede werking van spieren, organen, klieren en bloedsomloop. Al spelend krijgt het kind steeds meer lichaamsbesef, zelfvertrouwen en leert gebruik te maken van al zijn zintuigen. Tijdens mijn opleiding voor kinderyoga docent vielen voor mij alle puzzelstukjes in elkaar. Alles kwam samen: mijn liefde voor verhalen vertellen, visualiseren, liedjes zingen, creativiteit, bewegen, rust, balans, uitdaging en plezier! Graag wil ik dit samen met de kinderen tijdens mijn kinderyoga lessen delen. “Kan ik er ook nog bij?” “Ja hoor, kom er maar bij!” Aanmelden kan via: info@kinderyoga-sim-ply-one.nl  Of kijk op mijn website: www.kinderyoga-sim-ply-one.nl Vragen kunnen via de mail, WhatsApp of bel gerust: 06-37090619 (telefonisch ben ik het best bereikbaar op donderdag en vrijdag.

_________________________________________________________________________________

Ik hou van het licht:

dat het duister vergruizelt, maar de stilte heel laat.

dat de ruimte vergroot, maar nergens geweld pleegt.

dat je zicht weer vernieuwt, maar niemand iets opdringt.

dat overal kleur verwekt, maar zelf doorzichtig blijft.

dat innerlijke orde schept, maar je waardigheid eerbiedigt.

dat verwant is met de bron, maar gewoon zijn werk doet.

dat de verlichting binnen bereikt brengt, maar je vrede onaangetast laat, dat licht heb ik lief!

________________________________________________________________________________

Griet op den Beeck: Op zoek naar jezelf. Belgisch schrijfster en columnist Griet op den beeck (1973) gaf op 3 februari een inspirerende korte lezing van 12 minuten over het thema op zoek naar jezelf is meer dan de moeite waard, we hebben allemaal de neiging alles onder het tapijt te schuiven. Ze geeft openhartig weer wat er allemaal onder haar tapijt lag. https://www.npostart.nl/VPWON_1298750

____________________________________________________________________________________

Liefde en vriendschap is warmte en licht! Matthijs van Nieuwkerk. 

_____________________________________________________________________________________

Op 20 maart mag je weer naar de stembus. Deze keer om de leden van Provinciale Staten te kiezen. Zij kiezen op hun beurt de leden van de Eerste Kamer. Belangrijk dus. Natuurlijk hoef je niet op Groen Links te stemmen, maar ga s.v.p. wel stemmen! De Eerste Kamer controleert de Tweede Kamer. Zij komt in het wetgevingstraject dus pas aan bod nadat de Tweede Kamer een wetsvoorstel heeft aangenomen. De Eerste kamer kan een wetsvoorstel niet meer wijzigen. Formeel kan de Kamer het wetsvoorstel alleen aannemen of verwerpen. In de praktijk zijn er een aantal middelen om invloed uit te oefenen om het wetsvoorstel aangepast te krijgen. Als je het niet eens bent met het beleid van de regering kun je door het stemmen op oppositiepartijen in de provinciale staten verkiezingen toch helpen om het beleid aan te passen. Ook voor duurzaamheid zijn de provincies belangrijk. Denk aan zaken als het plaatsen van windmolens voor het opwekken van windenergie, het plaatsen van zonnepanelen in het buitengebied en het verlenen van subsidies voor isolatie en aardgasvrij verwarmen. Bovendien worden op 20 maart dubbele verkiezingen gehouden: je kunt tegelijk je stem uitbrengen voor de waterschapsverkiezingen. Ga stemmen! Of laat voor je stemmen!

____________________________________________________________________________________

Het licht van de zon delen we met de hele mensheid. Het is niet van jou en niet van mij. Het is de levensbron die allen gelijkelijk haar energie geeft. Wie met zijn hart geniet van de schoonheid van een zonsondergang straalt zijn vreugde uit over de mensheid. Krishnamurti. 

____________________________________________________________________________________

Drie tips die mijn leven lichter maken! 1. Neem Flow pauzes. Neem elke dag een paar flow pauzes. bv. als je aan het werk bent of wanneer je thuis bent met de kinderen of andere verplichtingen hebt. Het houden van (korte) pauzes helpt enorm om de flow weer te laten stromen. We zijn zo geneigd om maar door te rennen en racen. Omdat iets af moet. Omdat we het gewoonweg niet door hebben, maar dat we na een tijdje merken dat de energie uit ons weg is gegleden. Een flow pauze zorgt direct voor het rust, relativeren en lichtheid. 2. Stap in die helikopter. Heb je iets stoms gedaan? Kan je jezelf voor je kop slaan? Kun je echt niet rustig aan doen, omdat iets af moet? Stap eens in een denkbeeldige helikopter en bekijk je eigen situatie vanuit de lucht. Is er een andere manier om naar je situatie te kijken? Kun je lachen om jezelf of de situatie als je er van een afstandje naar kijkt? 3. Kijk naar wat er wel is. We zijn als mens sterk geneigd om te kijken naar wat er niet is, wat er niet goed gaat., naar wat er mis is. Die vriendin die maar niet terugbelt. Die leuke baan die je zou willen, maar die er niet is. Of wat dacht je van die leuke vent. Waarom heeft die zich nog niet gemeld? Dit kijken naar wat er mis is, is natuurlijk een topingrediënt voor een onzekerheid, wantrouwen en een slecht humeur. Knap je niet van op. Probeer het eens anders: kijk eens naar wat er niet mis is in je leven. Wat is er allemaal al wel? Wat gaat goed? Waar ben je dankbaar voor? Dit geeft meteen zo’n andere blik op je leven. Het werkt direct verlichtend. Als je wilt kun je dit ook opschrijven. Elke dag weer: wat is er vandaag goed? Waar word ik vandaag blij van? Waar ben ik dankbaar voor?

________________________________________________________________________________

Ik zal het licht liefhebben, want het laat me de weg zien, maar ik zal de duisternis verdragen, omdat het mij de sterren laat zien. Og Mandino.

_________________________________________________________________________________

Jon Allen, (1977) de Britse zanger met de hese soulstem, zingt bij Muziekcafé zijn single ‘Keep On Walking’. Wat is nou beter dan heerlijk wandelen in de natuur en de lente opsnuiven! 

____________________________________________________________________________

De dood is niet het doven van het licht, maar het uitblazen van de lamp omdat de dag is aangebroken. Rabindranath Tagore.

_______________________________________________________________________________

Lezing over het boek van leven en sterven! Op vrijdagavond 15 maart van 20.00 tot 22.00 uur. Kosten zijn een vrije bijdrage voor inloophuis Poppy’s. Ik hoor vaak mensen zeggen: in welk boek lezen jullie en waarom? Daar wil ik  je op deze avond graag antwoord op geven! We lezen al vanaf 2012 met een wisselende groep en het is een inspirerende manier om te werken aan je innerlijke vrede. Opgave en adres zie hieronder!

Lezen in het boek van leven en sterven. samen lezen, samen delen, samen ervaringen uit wisselen. Aan de hand van het Tibetaanse boek van leven en sterven van Sogyal Rinpoche. Dit boek kan volgens de schrijver ‘een stille revolutie teweeg brengen in de manier waarop we omgaan met leven en sterven’. We nemen het boek als uitgangspunt. Piet van der Pluijm, yogaleraar, begeleidt de gesprekken. Plaats: Ridderstraat 71 Oosterhout Data: dinsdag 26 Maart en 9 en 23 April en 7 Mei.  Tijd: van 14.00 – 16.00u. Kosten: €25,- voor de serie of €7,50 per bijeenkomst. Opgave 06-25276590 of pietvanderpluijm@hetnet.nl

_____________________________________________________________________________________

Duisternis kun je met duisternis niet bestrijden. Alleen het licht kan dat. Haat kun je met haat niet bestrijden, alleen de liefde kan dat. Jos Brink.

____________________________________________________________________________________

Marshall Rosenburg was een Amerikaanse psycholoog en de ontwerper van het model van Geweldloze communicatie, een wijze van communiceren met jezelf en met anderen, gericht op het tegemoetkomen aan ieders behoeften, het onderscheiden van behoeften en strategieën en het vermijden van moralistische oordelen. Met zijn methodiek maakt hij en natuurlijk meerdere leraren mijn leven lichter. Hier verzorgd hij een workshop in 2000 in San Franciso. Hier legt hij de beginprincipes uit van de Geweldloze communicatie.  

Volgende workshop geweldloze communicatie op vrijdag 24 en zaterdag 25 Mei. Een ontmoeting met iemand die we nog niet kennen kan een grote trigger zijn voor het geconditioneerde verstand. Die ontmoeting is vaak het startschot voor een onbewust spel van vergelijken, oordelen en labelen – de favoriete hobby’s van de ‘mind’. Zodra we iemand zien, projecteren we razendsnel wat we menen te weten over deze persoon en bouwen daarmee een muur op die een werkelijke ontmoeting in de weg staat. Kunnen we iemand ontmoeten zonder te luisteren naar het commentaar van ons verstand? Zonder een verhaal op iemand te projecteren, zonder conclusies te trekken, zonder te vergelijken en ogenblikkelijk een mening te hebben? Kun je naar iemand kijken vanuit de onschuld van een kind? De geweldloze communicatie geeft je een inspirerend model, waardoor je beter naar jezelf en naar de ander kunt kijken.  ’Het belangrijkste in communicatie is horen wat er niet gezegd wordt’!    Ervaringen workshop

________________________________________________________________________________

Liefde is een woord van licht, geschreven door een hand van licht, op een bladzijde van licht. Kahlil Gibran.  

_______________________________________________________________________________

De vogels zingen weer en wij ook! Welkom in het de vroege lente, dankzij mijn lange winterslaap zijn mijn liedjes uitgerust en zullen zeker en vast weer fris klinken in deze lente van 2019. Ik nodig je graag uit voor het  ‘Lente Loftconcert’ in Hoogstraten, België op 17 maart a.s. Ik hoop altijd dat mijn liedjes je hart en je ziel mogen raken. Dat er ‘iets’ gebeurt. Dat onze muziek een beetje magisch mag zijn of heel concreet je een goed gevoel geven of je een beetje helpen als je een beetje licht in je leven wel kan gebruiken. Er mogen wat mij betreft ook tranen stromen die al te lang vast zaten. Tegelijkertijd moet ik niets van dat alles willen bereiken, maar gewoon mijn liedjes zingen. En hoe ze zullen klinken? Het is elke keer weer ook voor ons een verrassing. De lichte Loft in de oude Rijkswacht kazerne met zijn heldere akoestiek is al 6 jaar lang een fijne plek voor deze Loftconcerten. De magie hebben we eigenlijk altijd wel gevoeld. Freek en ik bereiden het weer zo voor, dat er altijd ruimte blijft voor het onverwachte…..Graag reserveren vooraf via info@renzeferwerda.be Plaats: Vrijheid 208 2320 Hoogstraten in Belgie. Bijdrage: 15 € met koffie en thee vooraf en een goed glas wijn of fruitige sap na afloop. De deuren zijn al open vanaf 14.15 uur om in alle rust van de omgeving en de drank te genieten.

_________________________________________________________________________________________

Probeer, elke keer als je tegen de lamp loopt, een beetje licht mee te nemen. Harrie Jekkers.

__________________________________________________________________________________

Linda Ronstadt (1946) is een Amerikaanse zangeres, die in de jaren zeventig doorbrak met door pop beïnvloede countryrock. Momenteel heeft ze de ziekt van Parkinson. Ze zingt dit prachtige Spaanse nummer in de jaren ’70. Ik heb eerlijk gezegd nooit geweten waar het over ging. Ik vond het gewoon mooi. En nu ik het weet, laten we deze muziek opdragen aan al die mensen die we van dichtbij hebben af moeten geven. Ze zijn nog steeds lichtpuntjes in ons hart!

___________________________________________________________________________________

De voetstappen die ik achterlaat zijn bezit van de grond. Mijn leven is van het verleden. Mijn woord is in de monden van anderen. Ik ben niet. Ik was. Zo is het met alle dingen. Jan Arends.

__________________________________________________________________________________

Goede vrijdag 19 April een avond vredeswandeling langs de nieuwe watertappunten in Oosterhout. In het kader van ik vast, vast jij ook gaan we op Goede vrijdag wandelend langs een aantal nieuwe watertappunten van Brabant water in Oosterhout. Deze watertappunten noem ik gemakshalve nieuwe bronnen! Wat het in feite ook zijn! Het is een bijzondere dag om even stil te staan bij jouw eigen bronnen. Elke (watertappunt) bron staat voor een levensthema, zoals vertrouwen, vergeving, verdriet, ontkenning en liefde. We wandelen met gerichte opdrachten m.b.t. de levensthema’s. We lopen zowel in stilte als in dialoog met de ander.  En bij elke bron, deel ik een tekst die juist op goede vrijdag actueel is in de wereld van nu. Bij elke bron klinkt muziek die afgestemd is op het thema. Op deze wijze brengen we het nieuwe, de watertappunten, onze levensthema’s in verbinding met het oude verhaal, wat nog steeds iedere dag actueel is. En we sluiten af met de meditatie van de Donkere Metten in de St. Jansbasiliek. Gezongen door het Schola Cantorum. We vertrekken om 19.00 uur en in onze tocht onderweg drinken we op eigen kosten ergens koffie of thee en is er ruimte voor toilet. De donkere metten beginnen aansluitend om 21.15 uur tot 22.00 uur. Opgave is niet nodig. We vertrekken bij de bibliotheek, Theek 5 Torenstraat 8, 4901 EJ in Oosterhout. Piet van der Pluijm (63) heeft de afgelopen 25 jaar de wereld vrede activiteiten georganiseerd in Oosterhout en heeft veel ervaring met vredeswandelingen.

______________________________________________________________________________

Tijd is wat het licht er van weerhoudt ons te bereiken. Eckart Tolle.

_______________________________________________________________________________

Vier regels uit het nummer Anthem van Leonard Cohen. Een tekst die gaat over het omarmen van onvolkomenheden in plaats van die te bestrijden. In alles zit immers een barst. Een barst die voor jou net zo karaktervormend is als de kwaliteiten die je in huis hebt. Het lied gaat over dat je goed bent zoals je bent. Je hoeft niet te streven naar een verbeterde versie van jezelf. Juist wanneer je je eigen onvolmaaktheid en die van anderen aanvaardt, kun je vanuit verbinding met jezelf groeien in je ontwikkeling. Vanuit de kracht die verborgen zit in kwetsbaarheid kun je verbinding aangaan met anderen, zo elkaar aanvullen in kwaliteiten en samen unieke doelen realiseren. De zin a crack in everything komt voor in een oud verhaal over een man die zijn been verloor. Hij trok zich terug in een klooster. Zijn boosheid op het leven weerspiegelde zich in de tekeningen die hij maakte van gebarsten vazen en andere beschadigde dingen. Ze stonden voor zijn eigen gebrokenheid. In de loop van de tijd vond hij innerlijke rust en veranderde zijn visie op het leven. Toch bleef hij kapotte vazen tekenen. Zijn leermeester vroeg op een dag aan hem: Waarom teken je de vazen nog steeds met barsten erin? Voel je je nog niet geheeld? De man antwoordde: Jawel, en datzelfde geldt voor de vazen. Via de scheur komt het licht binnen. In alles zit een barst, maar juist daar komt het licht door naar binnen. Dit geldt ook voor jouw en mijn barsten. Mensen worden op een bepaalde manier mooier wanneer ze hun imperfectie omarmen en tonen. Ze zijn meer tastbaar. Vanuit het jezelf laten zien in de volledigheid van wie je bent, ervaar je dat anderen ook hun gedachten en gevoelens meer gaan delen. Via jouw kwetsbaarheid creëer je een opening naar de kwetsbaarheid van anderen. Er ontstaat een bedding waarin iedereen zijn plek kan vinden. Vanuit eigenheid ontstaat open communicatie en van daaruit kun je tot gedragen besluiten komen. Samen wordt het pad bewandeld dat leidt tot optimale samenwerking in het verlengde van collectieve dromen en ambities zonder die van jezelf te verloochenen. Het is spannend en vraagt om lef om jezelf te zien zoals je bent en om dat wat is te tonen aan anderen. Het bijzondere is echter dat het zelfvertrouwen toeneemt daar waar je je imperfecties toestaat. Wanneer naast de macht de onmacht er ook mag zijn, win je aan kracht. Ditzelfde geldt voor andere polariteiten. Leer ze bewandelen. Juist wanneer je dat onder ogen ziet wat je het liefste onderdrukt en juist wanneer dat er mag zijn wat je liever niet laat zien, vind je een vorm om er mee om te gaan. Dat kan het jezelf ontwikkelen zijn of het vinden van de juiste samenwerking met anderen. Het kan ook zijn: Dit is het, en dat is goed genoeg. Het is bijzonder om keer op keer te ervaren dat geldt dat dat wat er van jou vanuit je volle overtuiging mag zijn er voor anderen dan opeens ook mag zijn. Hoe fijn is dat? Terug naar Leonard Cohens Anthem. Aan het begin van het nummer zingen de vogels: Begin opnieuw, sta niet stil bij wat je bent kwijtgeraakt of bij wat gaat komen. De zin bevat een nastrevenswaardig advies. Naast dat je met je toekomst bezig bent, gun ik je van harte dat je in het hier-en-nu kunt leven. Wat je doet hoeft niet perfect te zijn. Als we wachten op perfectie komen we immers nooit waar we willen zijn.

____________________________________________________________________________________

Wat de snelheid van het licht betreft, is één ding duidelijk : het komt ’s morgens steeds te vroeg. Hans Lebbis.

____________________________________________________________________________________

Vian Moo is de “Dichteres van de Nieuwsbrief” Haar motivatie: Zolang ik me kan herinneren ben ik bezig met taal: spelen, spreken, schrijven en zingen. Het boeit, verbindt en raakt. Mijn taalkracht zit in het schrappen. Net zolang tot de kern overblijft. Daar draait het om. Fijne zinnen!

BRIEVENBUSGELUK

 

de krant ploft op de mat

in het donker kijk je om

ik zwaai terug en lach

vandaag ben jij mijn goed begin

vandaag maak jij mijn dag

 

© Vian Moo

www.fijnzinnigeteksten.nl

_________________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________

Austin Stone Worship , is een Amerikaans christelijk muziek collectief uit Austin. De band begon in 2002 met het maken van muziek, terwijl ze sindsdien zes albums hebben uitgebracht, waarvan er vier in de hitlijsten zijn opgenomen. Iedere zaterdagmorgen op radio 5 om 10.00 is er een gospel programma, Nederland zingt gospel van Ron Stoeltie. Het is wellicht niet jou manier of muziek, maar het maakt mij lichter!

__________________________________________________________________________________

Moed is een licht in tegenspoed. Umberto Tan.

__________________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

 

Net zoals onze ogen licht nodig hebben om te zien, hebben onze gedachten ideeën nodig om te kunnen creëren. Jeroen Krabbé.

_____________________________________________________________________________

De huidige samenleving vraag veel van ons. En we moeten en we willen veel, de werkdruk is vaak groot, je wilt niets missen op social media, we worden overvoerd met informatie en prikkels, wellicht een druk gezin of een drukke baan, je wilt ook de goede partner zijn en wilt jezelf ontspannen. Soms voel je een onprettige druk, soms kunnen je hersenen het gewoon niet meer verwerken, soms zijn er gewoon teveel prikkels. Het kan anders, maar hoe pak je dit aan? Het antwoordt is te vinden in jouw eigen hart. Het hart is licht. Vraag jezelf eens af: waar ben jij het grootste gedeelte van de dag met je aandacht? Eerlijk? Waarschijnlijk bij denkprocessen, gedachten, dat stemmetje in je hoofd. Je luistert naar dat stemmetje van overprikkeld zijn. Breng nu bewust je aandacht naar beneden. Letterlijk van je hoofd naar beneden naar je hartgebied. Voel hoe het daar is, leg even je handen op je hart. Daar vind je verbinding met jezelf, het denken kan zwaar zijn, maar in je hart is er altijd licht.Je hoeft niet altijd alles perfect te doen, besef dat je goed bent precies zoals je bent. Dat hoef je aan niemand te bewijzen door altijd maar te willen presteren. Best gek eigenlijk dat velen denken dat als ze meer “doen” dat ze dan ook waardevoller “zijn”. Alsof altijd maar druk zijn iemand een interessante status geeft. Elke keer als je overprikkelt wordt, luister naar je hart, je kloppend hart, met elke hartklop zegt het als het ware tegen jou: ik hou van je, ik hou van je! Laat het weer even rustig en licht worden in je hart en je hoofd volgt vanzelf. We noemen dit een microbreak en de kunst is gedurende de dag routinematig even contact te maken met je hart, met je rust, met je licht. Het werkt, als jij het lichter wilt maken in jouw leven, dan ben jij degene die het licht in jezelf mag en kan aandoen!

___________________________________________________________________________________

We hebben meer licht voor elkaar nodig. Licht schept begrip, begrip schept liefde, liefde schept geduld en geduld creëert eenheid. Nelson Mandela.

___________________________________________________________________________________

William MacAskill (1987) is een Schotse filosoof, ethicus en een van de grondleggers van de effectieve altruïsme beweging. Hij is onderzoeker aan het de universiteit in Oxford.  MacAskill is de mede-oprichter en president van 80.000 uren, dit is de gemiddelde tijd om financiële carrière te maken. Hij is de auteur van het boek Doing good better. William geeft ons licht in een soms lijkende donkere wereld periode. Inspirerende documentaire en ik heb me al aangesloten bij het effectief altruïsme. 

______________________________________________________________________________________

Zonder meditatie is men als een blinde in een wereld van grote schoonheid, licht en kleur. Krishnamurti.

______________________________________________________________________________________

Een licht op de wereld. Als men de wereld vergelijkt met een dorp van 100 inwoners, rekening houdende met alle volkeren, dan zou dit dorp bestaan uit: 57 Aziaten j- 21 Europeanen – 14 Amerikanen (zuid en noord) – 8 Afrikanen. Er zijn 52 vrouwen en 48 mannen in het dorp. 30 mensen zijn blank en 70 niet. 30 dorpsbewoners zijn christen en 70 niet. Er zijn 89 hetero’s en 11 homo’s. 6 personen zouden 59% bezitten van de rijkdom van het dorp, wat inhoud dat 41% van de rijkdom verdeelt is onder 94 dorpsbewoners. 80 zouden dakloos zijn. 70 zouden analfabeet zijn en 50 zouden afhankelijk zijn van iemand anders. Er zou 1 persoon een PC hebben en een zou er een diploma hebben. Als je de wereld op deze manier bekijkt wordt het duidelijk dat begrip, een betere verdeling, aanvaarding en studies noodzakelijk zijn. Als je deze morgen ben wakker geworden en je bent niet ziek, dan ben je gelukkiger dan 1 miljoen mensen die in de komende dagen zullen sterven. Als je nooit oorlog, eenzaamheid, honger of het lijden van de gewonden hebt meegemaakt, dan ben je gelukkiger dan 500 miljoen mensen in de wereld. Als je eten in de koelkast hebt liggen, je gekleed bent, je een dak en een bed hebt, dan ben je rijker dan 75% van de inwoners van de wereld. Als je dit leest, dan heeft er iemand aan jou gedacht en je hoort niet bij de 2 miljard mensen die niet kunnen lezen en je hebt een computer. Ooit heeft iemand tegen me gezegd: Werk alsof je geen geld nodig hebt en dans alsof niemand naar je kijkt. Zing alsof niemand naar je luistert en heb lief alsof niemand je ooit heeft gekwetst en leef alsof het paradijs hier op de aarde is!

_________________________________________________________________________________

Lente

De lente is een zoen
op maagdelijke lippen, eerst huiverend,
dan hunkerend naar lentegroen.

De lente is ‘t gemaaide gras
met hier en daar een narcis
en kinderen zonder jas.

De lente is een kikkerlied
die kwaakt alsof het uit een slaap ontwaakt.
Een mooier lied bestaat er niet.

De lente is een wilg met knotten
die opgewekt wil treuren
en lapt het aan zijn nieuwe lentebotten.

De lente is een kind, zo teer,
die onvermoeid wil groeien, bloeien.
Koester, draag het in je hart, aan jou de eer.

Ludo Coulier

________________________________________________________________________________

Elske DeWall, zingt in het programma Zomerweek een lied van Marco Borsato: Hoeveel ik van je hou. Speciaal voor Jonny de Mol. We hebben allemaal mensen verloren om ons heen en dat doet zeer en Marco samen met John Ewbank verwoorden het zo treffend in dit lied: Ik heb gedacht, maar veel te veel gezwegen. Ik heb gepraat, maar zelden iets gezegd. Ik heb gestreden, maar ik wist niet waar tegen. Ik ken mijn grenzen, maar ik heb ze nooit verlegd. We kunnen het niet genoeg zeggen tegen elkaar hoeveel ik van je hou! Méér licht bestaat er niet! Doe het vandaag!

______________________________________________________________________________________

Geen glans zonder licht! Boudewijn de Groot.

______________________________________________________________________________________

Inloophuis Poppy’s activiteiten! Kanker kan je leven totaal op z’n kop zetten. Als je zelf de diagnose krijgt. Of iemand die je lief is. Dan merk je hoe moeilijk het is om opnieuw zin te geven aan je leven. Poppy’s wil er voor jou zijn. Door een fijne plek te creëren waar je naartoe kunt gaan. Een ongedwongen en huiselijke ontmoetingsplek, waar je kunt praten of zwijgen, huilen of lachen. Waar je mag zijn wie je bent. En door activiteiten te organiseren waaraan je kunt deelnemen of waar je naartoe kunt komen. Het Inloophuis biedt een ontspannen ontmoetingsplaats voor mensen die geraakt zijn door kanker en hun naasten. Hier kun je ook even níet met ‘ziek zijn’ bezig zijn. Bijna alles kan, niets moet… Er is een grote diversiteit aan activiteiten van Yoga, wandelen, euritmie, high tea, schilderen, boekenclub, op verhaal komen, teveel om op te noemen! kijk op: http://inloophuispoppys.nl/

__________________________________________________________________________________

Lichtpuntjes! Soms zijn ze groot. Soms zijn ze klein. Je hoeft ze niet te zoeken, want je kunt ze ook zijn! Inspire. 

________________________________________________________________________________

Dit filmpje wordt gebruikt voor de kantelramen van Velux, maar het zit wel mooi in elkaar en het heeft een hele goede boodschap. 

____________________________________________________________________________________

Gewoon samen doen. Dat is waar de Oosterhoutse vrijwilligers van ONE voor staan. Ze ondersteunen jong en oud met hun kennis en ervaring. En ze kennen de weg naar lokale leveranciers en installateurs. Met hun initiatieven en activiteiten zorgen ze ervoor dat Oosterhout steeds duurzamer wordt. En ik kan er sinds kort over meepraten. Een enthousiaste en deskundige vrijwilliger heeft mijn huis professioneel geïnspecteerd op duurzaamheid en het was even schrikken, wat er allemaal goedkoper en duurzamer kan. Bijvoorbeeld van gloeilampen naar led verlichting. Aluminium achter de radiotoren voor betere warmte. Met ander woorden bewuster met energie omgaan, dat is goed voor het milieu en voor de portemonnee. Wil je informatie over jouw woning, neem gerust contact op met ONE. https://www.oosterhoutnieuweenergie.nl/ 

________________________________________________________________________________________

Edison mislukte 10.000 keer voordat hij het elektrische licht maakte. Wees niet ontmoedigd als u een paar keer faalt. Erik Scherder.

________________________________________________________________________________________

 

1 Reactie

  • Henny Agterberg,
    Geplaatst 2 maart 2019 07:31

    Ik geniet iedere maand van de columns van Jaqueline..
    Het thema van deze nieuwsbrief gaat over minder,minder,minder en Jaqueline lijkt wel rupsje nooitgenoeg deze keer, ze wil alleen maar meer,meer,meer.
    Haar bruisende energie zal ze goed kunnen gebruiken met deze carnavalsdagen en ik wens haar dan nog meer …PLEZIER

Plaats reactie