Nieuwsbrief Januari 2019

Nieuwe energie! Dat houdt in dat er ook oude energie is? Wat is er mis met de oude? Niets, maar we staan weer op de drempel van een nieuw, vers en onbeschreven jaar! Weer een jaar waar we op zoek mogen gaan naar onze eigen innerlijke vrede, naar nieuwe energie, naar nieuwe uitdagingen, naar nieuwe initiatieven, creativiteit, plannen en ideeën. Ik nodig je uit om mee te gaan en durf te vernieuwen! Sta open voor vernieuwing, blijf niet hangen in hoe het was, ook al kost het je moeite, ga mee! En voor een frisse wind hoef je niet je hele leven om te gooien, het kan ‘m ook zitten in kleine veranderingen. Ik ken een stel dat halverwege de maaltijd altijd van plaats wisselt. En met regelmaat hoofd en voeteneind in bed omdraait. Gewoon, omdat dit letterlijk een nieuwe blik geeft. ‘Ik blijf altijd een beginner, het is alsof ik als een kind naar de dingen kijk’, zegt de Indiase spirituele leider Amma in een interview. Wat een aanstekelijk idee, dat je gewoon kunt besluiten om met nieuwe ogen om je heen te kijken! Dat het gewoon aan jou is om op een dag te beslissen om iemand te vergeven, om meer tijd te nemen voor ontspanning, om ergens een streep onder te zetten, om meer te werken aan innerlijke vrede! Leef in het nu, elke seconde, minuut, uur enzovoort beleef je maar één keer in je leven. Geniet er daarom nú van en richt je aandacht niet alleen op wat nog komt of is geweest. Leef je in het moment en geniet je ervan? Dan voel je je blijer, vrolijker, energieker en ben je eenvoudigweg meer in balans. Dus zet niet de rem op je geluk, maar geniet in het hier en nu. Creëer een sterke intentie! Er is in het universum een onmetelijke, onbeschrijfelijke kracht die door de sjamanen intentie wordt genoemd. Alles wat bestaat in de hele kosmos, is door een verbindende schakel met intentie verbonden.” Je creëert als mens je eigen realiteit omdat je waarnemer bent van die realiteit. Dat waar je de focus op legt zal zich versterken in je leven. Bewaar je integriteit, betekent, doen wat je zegt en zeggen wat je doet. Het goede voorbeeld geven. Blijk geven van respect, maar ook anderen aanspreken op ontoelaatbaar gedrag. Je niet laten omkopen of chanteren. Leef meer vanuit je hart! Niet luisteren naar je hart, zorgt ervoor dat ze op de achtergrond verdwijnt. Je hart veroorzaakt geen ‘bestraffing’ wanneer ze niet gehoord wordt. Je sluit alleen jezelf ervan af. Het vergt veel oefening om ze weer te kunnen horen. Er is echter een pad naar snel herstel: onzelfzuchtige dienstbaarheid aan de mensen in jouw leven. Niets opent sneller het hart. Naarmate het hart zich opent hoor je de stem van het hart opnieuw helder en word je weer geleid van binnenuit. Erken je eigen grootsheid! Neem eens even een moment om te voelen, wat het met je doet als je zegt: “Ik heb een lichaam, maar ben geen lichaam”, “Ik heb een emotie, maar ben niet die emotie” en als je ziek bent, “Mijn lichaam is ziek, maar ik ben niet mijn lichaam of mijn ziekte. Ik ben zoveel meer dan dat.” Dit besef is bevrijdend en biedt je mogelijkheden. Als je niet meer beperkt bent door je vorm, door je verhaal, door het zoeken van maatschappelijke goedkeuring van je verhaal, maar je van binnen van tevoren goedkeurt en je meer laat leiden door de stem van je hart, dan wordt de liefde je drijfveer en opent deze de deuren naar jouw verlangens. Jouw verlangens zijn een deel van wie je werkelijk bent. Door jouw verlangens te erkennen erken je wat er in jou leeft. De beweging van erkenning creëert ruimte om jouw onbewuste verlangens naar boven te laten komen en zich aan jou te laten zien. 

__________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________________

De energie van de geest is de essentie van het leven. Mansukh Patel.

_____________________________________________________________________________________________

Jacqueline Etman, sedert 4 jaar columniste van de nieuwsbrief, getrouwd met Ton, moeder van Maud, werkzaam als doktersassistente, volgde daarnaast onderwijs in de sociale dienstverlening en het maatschappelijk werk en studeerde op latere leeftijd af in de theologie als geestelijk verzorger/pastoraal werker. Schrijven, zingen en cabaret hebben een speciaal plekje bij haar. Haar column is gelijk aan het maandelijkse thema, klik op: column 48

____________________________________________________________________________________________

Lady Gaga en Bradley Cooper zingen Shallow in de film A Star Is Born. Prachtige film, met een hele andere kant van Lady Gaga!

__________________________________________________________________________________________________

Nieuwe energie, Ik ben wel eens jaloers op mijn mobiele telefoon. Hoe fijn zou het zijn als je s’ morgens 100 % opgeladen bent en in de loop van de dag precies weet hoe je batterij ervoor staat. Een tijdje was dat percentage beschikbare energie verdwenen in de rechterbovenhoek van m’n mobiel en zonder dat ik het aan zag komen ging de batterij dan vaak opeens op zwart. Toen realiseerde ik me dat wij mensen eigenlijk altijd een beetje in het duister tasten over de energie die we nog hebben. En dat stiekeme energieslurpers onze batterij soms ongemerkt sneller leeg laten lopen dan ons lief is. Maar er is gelukkig ook een belangrijk verschil tussen mensen en mobieltjes. We kunnen tegelijkertijd energie gebruiken én opladen. En nog mooier: hoe beter je door hebt wat energiegevers en energienemers zijn, hoe makkelijker je goede prioriteiten kunt stellen. En natuurlijk kun je niet alleen maar energie geven, want wanneer je alleen maar aan het geven bent, dan gaat je batterij snel op! Het gaat hier om de gulden middenweg! De juiste balans, werken aan innerlijk vrede is je bewust worden van jouw energieslurpers en energiegevers! En soms is het goed om je nek uit te steken, om iets totaal nieuws te proberen, het maakt niet uit wat. De kunst in niet te blijven hangen in meningen, interpretaties, gewoonten, aannames, oordelen, cetera. Anders kom je nooit bij nieuwe energie!

__________________________________________________________________________________________

We geven veel tijd en verspillen veel energie gedurende ons hele leven en niet alleen op school, aan de poging onze gedachten in bedwang te houden. Erich Fromm.

___________________________________________________________________________________________

Bij het nieuwe jaar, hoort een nieuwe Hatha Yogales. 28 Minuten heerlijk met je lichaam en daardoor met jezelf bezig zijn! Een fijne les gewenst! Wil je graag op Yogales komen in 2019, maak dan gebruik van de gratis proefmaand januari, de lessen beginnen 7 januari weer, zie schema. OVERZICHT YOGA- EN MEDITATIELESSEN 2015

____________________________________________________________________________________________________

Zondag 13 januari 2019: Twee ligconcerten in het Stiltecentrum te Oosterhout! Martine van Wensveen en Fred Brouwer nodigen jou uit voor twee heerlijk ligconcerten in het intieme Stiltecentrum te Oosterhout. Je kunt kiezen uit een middag of avond sessie (of allebei). Martine en Fred creëren een moment van rust en nemen je mee op een bijzondere reis van klanken. Een moment voor jezelf waarin je je mee kunt laten stromen en even helemaal niets hoeft.Fred bespeelt diverse bijzondere instrumenten zoals de shrutibox, sansula, sandawa, guzheng en handpan. Martine brengt intieme luisterliedjes en vocale improvisaties. In een warm bad van akoestische klanken komen de werelden van Fred en Martine prachtig samen. Na afloop drinken we samen een kopje thee met wat lekkers. Neem een matrasje en dekentje mee zodat je lekker comfortabel kunt liggen. Er zijn eventueel ook stoelen aanwezig, mocht je liever zitten gedurende het concert. Let op: Om in het Stiltecentrum te komen dient men 2 trappen te lopen. Middag concert Datum: Zondag 13 januari 2019. Aanvang: 15.00 uur (inloop vanaf 14.45) Bijdrage: Voorverkoop €17,50 |  € 20,00 aan de deur. Adres: Stiltecentrum, Arendstraat 35, Oosterhout (NB) Ivm de beperkte ruimte is vooraf reserveren noodzakelijk: https://www.martinevanwensveen.nl/a-54665842/winkel/voorverkoop-ligconcert-13-januari-avond/

____________________________________________________________________________________________________

Robert Waldinger is een Amerikaanse psychiater, psychoanalyticus en zen-priester van Harvard. Als directeur van de langste studie naar het leven en geluk van volwassenen, heb ik enkele verrassende dingen geleerd over hoe het goede leven er in werkelijkheid uitziet. Wat houdt ons gelukkig en gezond als we door het leven gaan? Als je denkt dat het roem en geld is, ben je niet de enige. In deze TED-toespraak vergelijk ik deze gangbare opvattingen met wetenschappelijke gegevens over het goede leven verzameld uit een 75-jaar durende studie over volwassen ontwikkeling. Ik deel drie belangrijke lessen die zijn geleerd van de studie, evenals een aantal praktische wijsheid over hoe je een bevredigend leven kunt opbouwen.

__________________________________________________________________________________________________

Zaterdag 19 Januari is er een lezing over het Tibetaanse boek van leven en sterven in de spirituele multi religieuze bibliotheek Sai Anadam in Oirschot. Het begint om 11.00 uur met een korte meditatie, daarna mag ik iets vertellen over het bovengenoemde boek. Om 12.30 uur is er een vegetarische lunch. Om 13.30 uur is er een korte film over het boek en is er gelegenheid tot het stellen van vragen. Daarna een afsluitende meditatie en om 15.00 is er koffie en thee en kan men de Bibliotheek bezoeken. Om 16.00 uur sluit de bijeenkomst. Alles is gratis en wil je meer weten over de bibliotheek kijk dan op  www.saianandam.nl/bibliotheek  Je bent van harte welkom om aan deze  speciale bijeenkomst deel te nemen en deze bijzondere bibliotheek te leren kennen. Opgeven bij: bibliotheek@saianandam.nl Het adres is Pandgat 17, 5688 KK Oirschot, (naast camping de Kroon) Tel. 06.5252 0594. De Sri Sathya Sai Anandam Stichting Nederland is een spirituele stichting welke gelijkdenkende mensen bij elkaar brengt die onder de vleugels van Bhagavan Sri Sathya Sai Baba betrokken zijn bij diverse vormen van (spirituele) dienstverleningsactiviteiten, Seva genaamd, en op regelmatige basis bijeenkomsten organiseert ten behoeve van spirituele groei voor iedereen. De stichting werkt volgens de kernwaarden: Waarheid, Liefde, Vrede, Rechtschapenheid en Geweldloosheid. Deze worden de vijf menselijke waarden genoemd en zijn onmisbaar voor het ontwikkelen van spiritueel bewustzijn.

________________________________________________________________________________________________

Nieuwe energie door Voeding dankzij 4 Tips en 4 energie dieven. Een maaltijd beïnvloedt direct hoe je je voelt. Wanneer je bijvoorbeeld suikerrijk eet, zal je dat meteen merken in je lichaam. We zijn het ons alleen niet alle gevallen meer bewust, wanneer we weer meer naar de soms subtiele signalen van ons lichaam luisteren, kan dat ontzettend veel energie opleveren. Krijg meer energie door voeding en lees in dit artikel hoe. Voeding kan jou namelijk meteen stabiele energie geven voor meerdere uren. Als je meer energie kunt gebruiken is de allereerste stap om je bewust te worden wat je energie kost en dit weg te halen uit je voedingspatroon. Na een zware avondmaaltijd met kaas, vlees en bijvoorbeeld pasta heb je daarna meestal geen energie meer om nog iets actiefs te doen. Maar andersom werkt het ook, van slechts één gezonde maaltijd vol verse ingrediënten die je energie geven voel je je meteen fitter. Na een maaltijd met gezonde ingrediënten krijg je een constante energie, niet eerst de energiepiek en meteen daarna een dal van een suikerrijk voedingsmiddel. Je kunt het vergelijken met een auto, als je daar niet de juiste brandstof in stopt houdt hij vroeg of laat op met rijden. Wat je eet bepaalt dus in grote mate hoeveel energie je hebt om de dag door te komen. Een ongezond voedingspatroon geeft je lichaam niet alleen minder energie, het kost je lichaam ook meer energie, en een direct gevolg daarvan is dat je je eerder futloos en moe voelt. Vaak voelen we ons niet lekker doordat we ons op de automatische piloot voeden met stoffen die ons lichaam eigenlijk niet goed verdraagt, bijvoorbeeld als ons lichaam te hard moet werken om ze te verteren. Je merkt het haast niet, je accepteert gewoon dat je je een beetje opgeblazen voelt na een stevige maaltijd. Of dat je altijd moe bent na het eten. Je weet niet meer beter, maar toch kan het echt anders. Je kunt veel meer energie hebben wanneer je voedingsmiddelen gaat vermijden die belastend zijn voor je lichaam, en voedingsmiddelen toevoegt die je energie geven. De 4 grootste energie-dieven, zijn! Lees meer: Nieuwe energie door Voeding dankzij 4 Tips en 4 energie dieven

_____________________________________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________________________________

Falen en de ellende die daarbij hoort, zijn voor een kunstenaar de belangrijkste bron van creatieve energie. Pablo Picasso.

___________________________________________________________________________________________________

Durf te vernieuwen! In oktober ben ik begonnen bij Fit 20 op advies van vriend Wim. Hij was er enthousiast over en ik ken Wim  goed en ik weet als hij enthousiast is dat je gerust kunt gaan kijken! Ik heb altijd gezegd: Je krijgt mij de sportschool niet in! Ik ben liever buiten, ik loop mijn rondjes wel een paar keer in de week! De rondjes, loop ik nog, maar na 2 gratis lessen was ook ik enthousiast. Wat is het hoor ik jullie denken? Onderzoek heeft uitgewezen dat fitness kort, intensief, veilig en niet vaker dan eens per week plaats hoeft te vinden. De Fit 20 training duurt daarom 20 minuten, in een koele ruimte van 15 graden en je hoeft geen sportkleding aan en douchen is niet nodig. Het doel is om in zo’n kort mogelijke tijd de exact benodigde inspanning te leveren die de spieren stimuleert om sterker te worden, je conditie verbetert en je lichaam optimaal laat functioneren. Je traint op zes fitnessapparaten en je traint ongeveer 2 minuten per spiergroep. De personal trainer staat naast je en let goed op je houding, adem en of je langzaam genoeg de oefening doet. Het duurt elke keer 10 tellen en geloof me dat is best langzaam en zo kom je bij je spier falen en dan zegt de coach nog één keer. Alle resultaten worden bijgehouden en nu na 16 weken, zie je een bijzondere verbetering van mijn cardiovasculaire conditie. Dat houdt in dat ik me nog fitter en vitaler voel en dat mijn conditie groter is. Fit 20 zit in Oosterhout op het Bouwlingplein bij het Forvm financieel centrum. Wil je ook graag een keer vrijblijvend kennis maken, zeg dan dat je via mij (Piet van der Pluijm) komt en dan mag je 2 x gratis proefdraaien en als jij je dan inschrijft krijg ik net als jij 2 extra lessen. 

______________________________________________________________________________________________

Kóppigheid is de energie der dommen. Arthur Schopenhauer. 

____________________________________________________________________________________________

Het geheim van de eerste stap? De eerste stap bestaat uit vertrouwen. Als een klein kind leert lopen, moet hij vertrouwen hebben in zijn vader of moeder. Hij moet vertrouwen hebben dat zij hem opvangen als hij dreigt te vallen. Als hij dit vertrouwen eenmaal heeft, durft hij de eerste stap te zetten. In geestelijke zin geldt hetzelfde principe; je moet eerst vertrouwen hebben voordat je wilt veranderen. En waarin moet je dan vertrouwen om te kunnen veranderen? Het hangt samen met het niveau waarop je wilt veranderen. Als je een andere auto wilt, moet je vertrouwen hebben in de autoverkoper, in de garage, in het merk of in je eigen voorkeur. Wil je echter op een meer wezenlijk niveau veranderen, dan zul je ook in iets wezenlijkers vertrouwen moeten hebben. Wil je bijvoorbeeld iets in je gedrag veranderen, dan zul je eerst vertrouwen moeten hebben in de zin van deze verandering. Dan zul je de voordelen van deze verandering moeten aanvoelen en op basis daarvan voldoende vertrouwen moeten hebben om je gedrag te veranderen. Zie je de zin er niet van in, dan ontbreekt het aan vertrouwen en kun je ook niet veranderen. Elke eerste stap hangt samen met vertrouwen. Wil je op een andere manier gaan leven, dan zul je dus eerst vertrouwen moeten hebben in het feit dat de wijze waarop je nu leeft, verbeterd kan worden. Ben je daarvan overtuigd, dan kun je de eerste stap zetten. Waarom is het moeilijk op te veranderen? De vraag is niet waarom is het zo moeilijk is om te veranderen, de vraag is waar het zo moeilijk is om te vertrouwen. Er zijn twee belangrijke redenen waarom het moeilijk is om vertrouwen te hebben. De ene reden heeft te maken met onze emoties en de andere met onze manier van denken. Eerst wat onze emoties betreft. Onze ervaringen met vertrouwen lopen vaak niet goed af. Veel mensen hebben juist in hun vertrouwen schade ondervonden. Ze hebben vertrouwen gesteld in anderen en anderen hebben dit vertrouwen beschaamd. Iedereen heeft kleine of grote wonden in zijn vertrouwen opgelopen. Dit begint al vroeg als kleine kinderen hun vertrouwen in hun ouders moeten bijstellen, omdat ze ontdekken dat ook hun ouders niet helemaal te vertrouwen zijn. Omdat ze er achter komen dat ook hun ‘onfeilbare’ ouders zich kunnen vergissen, fouten kunnen maken en soms meer beloven dan ze waar kunnen maken. Daarna zijn het de vrienden, collega’s en vooral in liefdesrelaties waarin men zich helemaal heeft open gesteld, vooral dan kan het vertrouwen diep geraakt worden. Lees meer! Het geheim van de eerste stap

____________________________________________________________________________________________

Elke samenleving die er niet in slaagt de energie en creativiteit van haar jeugd te benutten, zal achterblijven. Kofi Annan.

_____________________________________________________________________________________________

Bij nieuwe energie, horen niet alleen nieuwe liedjes, maar ook prachtige oude mooie songs, zoals dit dance me to the end of love van good old Leonard Cohen. Het nummer brengt nogal wat discussie teweeg als Cohen beschrijft waar het nummer over gaat: het is geïnspireerd op de Holocaust. Hij hoort hoe in sommige kampen klassieke muziek wordt gespeeld, terwijl mensen hun lot ondergaan. klik op de link voor de vertaling van het nummer. Vertaling dance with me van Leonard Cohen

_________________________________________________________________________________________________

Workshop “Geweldloze communicatie” op vrijdagavond 15 en zaterdag 16 februari 2019. De grenzen van je taal zijn de grenzen van je wereld. Ludwig Wittgenstein. Begrijpen en begrepen worden, dat is wat we zo graag willen. Het geeft ons bevestiging en zekerheid. We steken er dan ook eindeloos veel energie en tijd in: we overleggen, praten, mailen, vergaderen, sturen sms’jes, luisteren, vertellen. En toch gaat het regelmatig mis: we blijken elkaars woorden verkeerd te hebben opgevat. Geweldloze communicatie laat zien en ervaren hoe we dit kunnen voorkomen. Hoe vaak gebeurt het niet dat we langs elkaar heen praten, elkaars woorden verkeerd interpreteren en moeten toegeven dat er sprake was van miscommunicatie? Ondanks al onze goedbedoelde pogingen blijken we helemaal niet goed in communiceren te zijn. Hoe en waar gaat het toch mis? Marschall Rosenberg heeft het antwoord. Hij ontwikkelde de geweldloze communicatie. Deze bestaat uit concrete technieken en oefeningen die jou helpen je bewust te worden van de ruis waarmee je anderen tegemoet treedt. Je leert hoe je snel kunt doordringen tot de kern, tot de werkelijke bedoelingen van jezelf en die van de ander. Maar de methode is zeker geen trucje. Het gaat om een ware gedragsverandering: je gaat anders kijken en luisteren naar de mensen om je heen. Je laat je eigen ervaringen en meningen los, waardoor er ruimte is voor nieuwe, verfrissende denkbeelden. Het is een intensieve methode die in het begin wat geforceerd kan aanvoelen. Buiten de bekende geweldloze communicatie stappen van waarnemen – voelen – behoeften – vragen en mededogen gaan we ook beter luisteren. Het bijzondere van de geweldloze communicatie is dat het alle inspanning letterlijk dubbel en dwars waard is. Jij leert jezelf en anderen werkelijk kennen. En of dat nog niet bijzonder genoeg is: door jouw vragen ontdekt ook je gesprekspartner zichzelf met betrekking tot luisteren. We beginnen vrijdagavond om 20.00 tot 22.00 uur met de theorie en zaterdag om 09.00 uur tot 16.30 uur staat in het teken van de praktijk, oefenen, ervaren en doen. Lees hier de reactie van de laatste workshop: Ervaringen workshop   Kosten zijn 75 euro inclusief vegetarische lunch en syllabus. Opgeven bij pietvanderpluijm@hetnet.nl

___________________________________________________________________________________________

Doordat de moed er zo vaak in zonk, leerde ik vaster in mijn schoenen te staan. Carla Pols.

___________________________________________________________________________________________

In Noord- en Zuid-Amerika, Engeland, India, Nederland  en Zweden krijgen gedetineerde yoga en meditatielessen. In een eerder artikel in de nieuwsbrief schreef ik over een school in de sloppenwijken van Detroit, in Amerika waar de basisschool de straffen verving door meditatielessen. En hoe verbluffend het was dat de kinderen betere cijfers haalde en het geweld op school enorm terug liep. Zo is het ook een verrassend feit dat meditatielessen en yoga een steeds grotere toegevoegde waarde hebben in het gevangeniswezen. De gevangenis is een harde wereld waar je gevangenen niet snel in meditatie verwacht aan te treffen. En toch gebeurt het, hetzij op voorzichtige schaal, in het Högsbo-instituut in Göteborg (Zweden) bijvoorbeeld. Deze Zweedse gevangenis is sinds een aantal jaar begonnen met gedetineerden het meditatie en yoga programma. Een programma dat zij naast hun reguliere dagbesteding en behandelprogramma’s kunnen volgen. Het programma combineert theorie en praktijk (celoefeningen), één-op-één gesprekken en groepslessen in meerdere sessies en richt zich op onderwerpen als compassie, liefde, vergeving, acceptatie en conflictoplossing. Ulrike Liljegren, van instituut Högsbo ziet veel voordelen in deze vrij nieuwe aanpak en zegt in Stockholm Times: Gedetineerden reageren veel beter op andere behandelingsprogramma’s als ze worden gecombineerd met yoga en meditatie. Veel gevangenen leiden aan neuro-psychiatrische aandoeningen zoals ADHD of zijn beschadigd door langdurig drugsgebruik. Het meditatie en yoga programma helpt ze zich beter te concentreren. Pake Hall de yogadocent die veel van de sessies in het instituut begeleidde vult aan: Het programma is er puur op gericht om mensen achter de tralies mentaal te helpen. De gevangenis is een moeilijke, maar tegelijkertijd geweldige omgeving voor yoga en meditatie. Je wordt je bewust van het feit dat je je eigen duistere kanten onder ogen moet zien. Die kanten komen vanzelf te voorschijn als je wordt opgesloten en geen kant op kunt. In zeker zin is de gevangenis een klooster. Hoewel yoga en meditatie niet voor iedere gedetineerde voor de hand ligt het is binnen de gevangenismuren vaak belangrijk om een stoer en onaantastbaar imago te hebben, komen veel positieve geluiden over de aanpak ook van de gedetineerden zelf. Zo zegt een deelnemer: Mijn hoofd is vergelijkbaar met een tafeltenniswedstrijd waarbij ballen onophoudelijk over en weer vliegen. Na de lessen realiseerde ik me dat ik die ballen echt niet allemaal hoef terug te slaan. Een ander zegt: Als een andere gevangene me raar aankijkt herinner ik mezelf eraan wat ik in de meditatielessen leerde en richt ik mijn aandacht op mijn voeten in plaats van de confrontatie aan te gaan. Deze positieve mentale veranderingen onder gevangenen werden ook goed zichtbaar voor het gevangenisbestuur: Onder de gevangenen liep een man rond die van nature extreem druk was en voortdurend stuiterde door het gebouw. Op het moment dat hij meditatie toevoegde aan zijn dagelijkse routine zagen we dat hij ineens in staat was een half uur stil te zitten. Een ongelofelijk mooie gewaarwording.

_____________________________________________________________________________________________

Shannia Noll (1955) is een Amerikaanse songwriter, zangeres, schrijfster en coach. Zingt haar hele leven al en ze draagt haar levenswijsheid uit middels haar muziek. Hoe kan iemand je ooit verteld hebben dat je niet goed bent. Hoe kan iemand je ooit verteld hebben dat je minder was. Hoe kan iemand het zijn ontgaan dat jij een liefdevol wonder bent. Durf te vernieuwen!

_____________________________________________________________________________

Meer dan ooit moeten we de punten verbinden tussen klimaat, armoede, energie, voedsel en water. Deze problemen kunnen niet geïsoleerd worden aangepakt. Ban Ki Moon.

______________________________________________________________________________

Ricky van Dijk is de “Dichteres van de Nieuwsbrief”! Ze voert de auteurs naam Vian Moo. Haar motivatie: Zolang ik me kan herinneren ben ik bezig met taal: spelen, spreken, schrijven en zingen. Het boeit, verbindt en raakt. Mijn taalkracht zit in het schrappen. Net zolang tot de kern overblijft. Daar draait het om. Fijne zinnen!

 

ENERGY BOOST

 

uit het niets uitgedaagd

afgevraagd

hoe groot de buil

en wat dan nog

 

je maakt wat mee

 

© Vian Moo

www.fijnzinnigeteksten.nl

__________________________________________________________________________________________________

Waarom een burn-out geen individueel probleem. schrijver George Monbiot gaf op 16 december j.l. een korte lezing in het programma Brainwash van de omroep Human. Op 8 oktober heeft het Intergovernmental Panel on Climate Change een rapport uitgebracht waaruit blijkt dat er een groot en snel groeiend internationaal probleem is. Regeringen weten zich geen raad met dat probleem. Daardoor zullen de gevolgen waarschijnlijk gigantisch zijn in termen van menselijk leed. De dag erna, op 9 oktober bracht The Lancet een internationaal rapport uit over geestelijke gezondheid. De conclusie was dat er een snel groeiend probleem is. Regeringen weten niet wat ze ermee aan moeten, dus de gevolgen zullen waarschijnlijk enorm zijn in termen van menselijk leed. Op het eerste gezicht lijken dit twee heel verschillende problemen: ineenstorting van het klimaat en geestelijke ineenstorting. Wat hebben die nou met elkaar te maken? Maar naar mijn mening zijn er een aantal belangrijke overeenkomsten. De dominante ideologie van onze tijd is het neoliberalisme. Dat is een filosofie ontwikkeld door denkers als Friedrich Hayek en Ludwich von Mises. Deze filosofie verspreidde zich snel en effectief met de hulp van een aantal rijken der aarde. Zij sponsorden faculteiten, denktanks en kranten en hielpen mensen in de regering om er zulke vertrouwde ideeën van te maken dat het bijna onmogelijk was de wereld nog door een andere bril te bekijken. Zij stelden dat het enige legitieme wat burgers kunnen doen, individueel en economisch is. De onzichtbare hand van de markt, geholpen door onszelf omdat we op eigenbelang uit zijn, lost de maatschappelijke problemen op. Zo worden we rijk en ontstaat er een natuurlijke hiërarchie van winnaars en verliezers. Van rijken en armen. Alles wat die natuurlijke hiërarchie in de weg zit zoals regelgeving, belastingheffing, politieke actie of pogingen tot sociale hervorming, is uit den boze en verstoort de winst die de onzichtbare hand oplevert. Lees meer. https://www.brainwash.nl/bijdrage/waarom-een-burn-out-geen-individueel-probleem-is 

_______________________________________________________________________________________________

Een vlog van Lia! Vloggen is een kort filmpje, waarin je iets met de ander wilt delen. Ik ken Lia al héél lang en op de vraag of ze voor de nieuwsbrief een maandelijkse vlog kan maken? Daar hoefde ik niet lang over na te denken. Lia werkt iedere maand in het thema van de nieuwsbrief. Lia van harte welkom en neem ons iedere maand even mee in jouw creatieve geest. Martine van Wensveen, Lia’s partner en sidekick zal regelmatig een rol spelen in de filmpjes.

______________________________________________________________________________________

Je gebruikt en verliest veel energie door chagrijnig te zijn. Jos Brink.

______________________________________________________________________________________

Schrijven is een hobby van me, het is van levensbelang. Ik heb sinds ik 30 jaar ben al veel geschreven. Korte overdenkingen, brieven en verslagen voor de mensen die voor mij belangrijk zijn, artikelen voor de nieuwsbrieven, et cetera. Als ik schrijf, orden ik mijn gedachten en gevoelens. Schrijven is een belangrijke vorm van communicatie voor mij. Dit komt voort uit het feit dat er in mijn kindertijd niet duidelijk werd gecommuniceerd. Ik heb dus heel wat in te halen! Schrijven zorgt ervoor dat ik nadenk en op die manier structureer ik mijn gedachten en gevoelens. Het helpt mij tegen stress, bij het verwerken van mijn emoties. Het geeft vaak inzicht en ik kan zo beter onthouden, het is goed voor mijn persoonlijke ontwikkeling, voor mijn zelfreflectie en het is een heerlijk traag gebeuren wat mij rust geeft. Het zorgt ervoor dat ik mezelf beter begrijp. Ik deel wat mij bezighoudt of raakt en de lezer/es reflecteert daarop vanuit zijn of haar eigen proces. Het schrijven heeft het doel om een betrokkenheid te creëren met betrekking tot de innerlijke vrede. Schrijven is een ideale manier om contact te maken, mensen te stimuleren tot zingeving of om ergens helderheid in te bieden, lezers te krijgen en de saamhorigheid van zoeken naar innerlijke vrede te vergroten. Schrijven geeft energie! Wat geeft jou energie? 

_______________________________________________________________________________________________

Zangeres en rapper Namika (1991) is van afkomst een Marokaanse en ze is opgegroeid in Frankfurt in Duitsland. Ze heeft zoals onze buren schrijven een heel goed woord gevoel en met dit lied heeft ze alle hitparades gehaald. Het bijzondere bij Namika is dat ze perfect Duits spreekt en dat ze hele fijne uitstraling heeft. 

_____________________________________________________________________________________________________

Wanneer men denkt in tegenstellingen dan is er een identificatie met een vastgestelde vorm. In werkelijkheid is datgene enkel het gebrek van wat is. Bijvoorbeeld: Donker is het gebrek aan licht. Koude is het gebrek aan warmte. Angst is het gebrek aan liefde. Maar door steeds tegen-stellingen te gebruiken is dat enkel omdat overtuigingen én vaststellingen (denkwijzen) het leven invullen. En zo de controle behouden over het doen én laten….. En dat geeft……

______________________________________________________________________________________________________

Lezen in het boek van leven en sterven. samen lezen, samen delen, samen ervaringen uit wisselen. Aan de hand van het Tibetaanse boek van leven en sterven van Sogyal Rinpoche. Dit boek kan volgens de schrijver ‘een stille revolutie teweeg brengen in de manier waarop we omgaan met leven en sterven’. We nemen het boek als uitgangspunt. Piet van der Pluijm, yogaleraar, begeleidt de gesprekken. Sinds kort staat het boekje het sprookje van de dood gewoon met een pdf bestand op internet. https://www.troost.nl/documenten/Het%20sprookje%20van%20de%20dood.%20Marie%20Claire%20van%20der%20Bruggen.pdfPlaats: Ridderstraat 71 Oosterhout Data: dinsdag 26 Maart en 9 en 23 April en 7 Mei.  Tijd: van 14.00 – 16.00u. Kosten: €25,- voor de serie of €7,50 per bijeenkomst. Opgave 06-25276590 of pietvanderpluijm@hetnet.nl

Jim de Groot is de zoon van Boudewijn de Groot en het gezegde de appel valt niet ver van boom is hier wel van toepassing. 

_______________________________________________________________________________________

Niets sloopt ons zo vlug als ongebruikte energie. Paul van Vliet.

________________________________________________________________________________________

Inloophuis Poppy’s activiteiten! Kanker kan je leven totaal op z’n kop zetten. Als je zelf de diagnose krijgt. Of iemand die je lief is. Dan merk je hoe moeilijk het is om opnieuw zin te geven aan je leven. Poppy’s wil er voor jou zijn. Door een fijne plek te creëren waar je naartoe kunt gaan. Een ongedwongen en huiselijke ontmoetingsplek, waar je kunt praten of zwijgen, huilen of lachen. Waar je mag zijn wie je bent. En door activiteiten te organiseren waaraan je kunt deelnemen of waar je naartoe kunt komen. Het Inloophuis biedt een ontspannen ontmoetingsplaats voor mensen die geraakt zijn door kanker en hun naasten. Hier kun je ook even níet met ‘ziek zijn’ bezig zijn. Bijna alles kan, niets moet… Er is een grote diversiteit aan activiteiten van Yoga, wandelen, euritmie, high tea, schilderen, boekenclub, op verhaal komen, teveel om op te noemen! kijk op: http://inloophuispoppys.nl/

_____________________________________________________________________________________________

Fenna Eefting is een mensen mens bestuurder, een vernieuwer, enthousiast coachend sturen in plaats van al dat geneuzel met protocollen en voorschriften. Een inspirerende TedX Talk, met veel herkenning en zelfreflectie!

________________________________________________________________________________________

Zekere woorden vergroten de energie en maken de sportman onoverwinnelijk. Jeffrey Herlings.

________________________________________________________________________________________

Juriaan Galavazi is holistisch huisarts en coach. Naar zijn mening is het geen toeval dat sommige mensen ziek worden of klachten krijgen. Lichaam en geest zijn niet van elkaar te scheiden. We kunnen het apart beschrijven, maar het functioneert als één geheel. In dit artikel legt Juriaan uit waarom je soms beter naar je lijf kunt luisteren dan naar je hoofd. Holistisch huisarts legt uit: wat te doen als je lijf ‘nee’ zegt… Jouw lijf werkt perfect. Het laat je voelen wat goed is voor jou, en wat niet. Het reageert direct op wat er in je hoofd omgaat en laat je voelen wat de effecten daarvan zijn. Voor je hoofd maakt het niet uit of de gedachte waar is of niet. Die maakt geen onderscheid tussen werkelijkheid of fictie. Hoe ga jij je voelen wanneer je iedere dag jezelf vertelt dat je door moet gaan met je werk terwijl je eigenlijk iets anders wilt? Vanuit je overtuiging, jouw waarheid, dat het jouw verantwoordelijkheid is om voor het gezin te zorgen. Maar hoe waar is dat? En welke prijs betaal je daarvoor?  Jouw lijf heeft het totale plaatje, daar waar je hoofd een beperkt overzicht heeft. Ze laat je voelen wat werkelijk goed is voor jou, en wat schadelijk is. Waar je werkelijk voor bedoeld bent. We zijn echter zo getraind om ons hoofd te gebruiken. Aangeleerd dat de wijsheid in ons hoofd zit. Dat we de verbinding met het lichaam geleidelijk steeds meer zijn verloren. Signalen van het lichaam als nacht zweten, hoofdpijn, vermoeidheid, buikklachten, gewrichtsklachten, huidproblemen, hartkloppingen… (de lijst is lang) worden resoluut terzijde geschoven als zijnde een belemmering om onze weg te kunnen vervolgen. Diverse spreekwoorden en overtuigingen zetten dit nog kracht bij: “de aanhouder wint,” en “niet lullen maar poetsen.” Lees meer: De Holistische huisarts

____________________________________________________________________________________________________

Zijn jullie al naar de bioscoopfilm Bohemian Rhapsody geweest? Daarin hoor je de schitterende stem van Marc Martel als Freddie Murcury. De overeenkomsten zijn bijna eng en dan hebben we het niet eens over het uiterlijk. Marc Martel’s stem lijkt namelijke verdomd veel op de stem van de zanger van Queen. Marc (42) komt uit Montreal en is van huis uit een christelijke zanger, totdat bij de Ellen de Generes show een nummer van Queen zingt. Dan gaat zijn carrière in een stroomversnelling! 

________________________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________________

Je hebt altijd energie om te doen waar je van houdt.

________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________________

Vernieuwing in de samenleving. Ik ben fan van Annemiek Schrijver, met haar programma de verwondering op zondagmorgen en daar zag ik deze uitzending! p.s. ik zie ze allemaal! Ardin Mourik-Geluk (36) groeide op in een streng reformatorisch gezin, waar hij steeds verder vervreemd van raakte. Zijn huwelijk met een man riep grote weerstand op. Toen hij vervolgens besloot om samen met diezelfde man een kind te adopteren, kwam het tot een definitieve breuk met het ouderlijk milieu. Inmiddels is Mourik-Geluk vader van twee kinderen en haalt hij zijn eigen verloren kindertijd een beetje in: omdat hij opgroeide zonder radio of tv had hij bijvoorbeeld geen idee wat Sesamstraat is. Verwachting is voor Ardin Mourik-Geluk een drijvende kracht in het leven. Daarom is advent, de periode waarin de wereld uitkijkt naar de geboorte van Jezus, de mooiste periode van het jaar. Voor Mourik-Geluk gaat het erom dat het kind in onszelf herboren wordt, zodat het vol verlangen door onze ogen naar buiten kan kijken: ‘Ik verwacht geen oplossingen, maar ik hoop dat ik die houding van blijven uitzien nooit kwijt zal raken. Je kunt ook verbitterd raken. Daar heb ik helemaal geen last van’. https://www.kro-ncrv.nl/deverwondering/seizoenen/seizoen-2018/ardin-mourik-geluk

____________________________________________________________________________________________________

Coaching iets voor jou op dit moment? Veel mensen komen in hun leven of werk vraagstukken tegen waarvoor ze graag een klankbord willen hebben. Als je vastloopt, in vicieuze cirkels terechtkomt of gewoon niet veel verder komt bij het bereiken van je doelen, kan coaching je (weer) op weg helpen. Een sparringpartner buiten het eigen netwerk kan prettig zijn, je bent dan vrij om met ‘een buitenstaander’ op een andere manier naar je vragen te kijken. Vreemde ogen dwingen, ze kunnen je een nieuw perspectief aanreiken en samen met jou je eigen functioneren tegen het licht houden. Ik werk vanuit de holistische benadering; d.w.z. de mens wordt als een fysieke sociale, psychische en spirituele eenheid gezien en benaderd, voorts werk ik met tekeninganalyse, geweldloos communiceren, counseling, lichaamswerk en het werken met doelstellingen. Het is voor mij belangrijk, dat ik vol respect, met openheid, echtheid en niet oordelend, kan luisteren naar de mens en waarbij zelfontplooiing en zelfredzaamheid belangrijke thema’s zijn. 06-25276590.

____________________________________________________________________________________________________

4 Reacties

 • Tonny,
  Geplaatst 1 januari 2019 18:15

  dankjewel piet, prachtige nieuwsbrief die indien je er voor openstaat” wakker schud of houdt” !!

 • Trudy benneker,
  Geplaatst 2 januari 2019 11:03

  Voor mij een eerste keer . Maar een prachtige nieuwsbrief inlevend en inspirerend
  Trudy B

 • Monique,
  Geplaatst 2 januari 2019 11:34

  Wat schrijf je toch mooi….telkens weer…Even een moment voor mijzelf, met jouw nieuwsbrief, gaf me weer nieuwe energie! Een gelukkig nieuw jaar!

 • Paulien Ongering,
  Geplaatst 2 januari 2019 12:49

  Geweldig, die Marc Martel!!!

Plaats reactie