De kerstwens van 2018!
Een glimlach. Steek een kaars aan in het duister, laat het Licht toe in jouw hart, maak je handen niet tot vuisten, streel maar zacht, wat is verhard. Steek een kaars aan in het duister, en zaai vrede waar jij gaat, steek je handen uit en luister naar de mens, die naast je staat. Steek een kaars aan in het duister, eer wat kwetsbaar is en klein, ga geduldig tot het uiterst, laat waar jij bent vrede zijn. Want zonder jou, is het killer is het koud, is het leven incompleet, maar één zacht woord, al staat het moederziel alleen, is er één meer als voorheen. Steek een kaars aan in het duister, leg dankbaarheid erin neer, voor het leven jou gegeven, de eeuwigheid waarin jij leeft. Steek een kaars aan in het duister, volg jij je weg nou maar, want de vreugde van jouw bestaan, wacht op vervulling, staat voor jou klaar. Zoek het niet in grootse dingen, het kleine is groot genoeg, eer het grote, in het kleine, is dat niet goed genoeg? Steek een kaars aan in het duister, leg jouw glimlach in jouw dag, wees iets stiller en luister, en zie wat één glimlach reeds vermag. Met dank aan Hein Stufkens.
_____________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________
Matigheid. Toen ik vertelde dat de nieuwsbrief van december over matigheid ging, trok mijn vrouw een gezicht van: hoezo matigheid en dat in de maand december? Er klonk een lichte irritatie in door. Matigheid’ roept herinneringen en associaties op aan een bestaan waarin spontaniteit, speelsheid en creativiteit, begaafdheid en sensitiviteit in de kiem gesmoord worden en waar rust, reinheid en regelmaat op bijna rigide wijze het leven van alledag bepalen. Altijd binnen de lijntjes kleuren, alles wat afwijkt van het geijkte patroon met wantrouwen bejegenen. “Matig, dat is een zesje, net voldoende, maar nog een heel eind verwijderd van uitmuntendheid.” Het woord doet het bij ons niet al te best. Maar wat is de betekenis en de bedoeling van matigheid? Het oorspronkelijke begrip uit de Griekse filosofie is: sophrosynè; dat is letterlijk: de bereidheid van de geest, gezond zijn in je hoofd. Matigheid heeft te maken met inzicht, met weet hebben van de eigen grenzen en mogelijkheden. Dat Griekse woord sophrosynè laat zich niet gemakkelijk vertalen. De Romeinse filosoof Cicero had er in elk geval een aantal Latijnse woorden nodig. Een daarvan is: temperantia. In het Nederlands kennen we het woord ‘temperen’. Dat betekent: minder of milder maken, geschikt maken voor een bepaald doel. Temperantia zou je ook kunnen vertalen met: afstemming en zelfbeheersing. Matigheid is geen gewelddadige beteugeling, maar weet hebben van de eigen maat. Maar in de oorspronkelijke betekenis gaat het in matigheid niet om minder genieten, maar om beter genieten. Het gaat om ordenen, afstemmen, in de juiste verhouding mengen. Temperantia speelt zich dus wel altijd in een zeker spanningsveld af. Want hoe ontdek je wat de juiste verhoudingen zijn? De kunst en de uitnodiging is om het begrip matigheid, een plaats weten te geven aan de krachten binnen in je en in jouw rol die je hebt in de maatschappij. Hoe ga je in vrijheid en verantwoordelijkheid om met jezelf, je verlangens, je mogelijkheden en beperkingen en hoe ga je om met anderen in de samenleving waarvan je deel uitmaakt? Hoe voorkom je dat je slaaf wordt van jezelf of in de greep raakt van machten en krachten die de wereld om ons heen beheersen, zoals de ogenschijnlijk ontembare zucht naar groter, sneller en meer? Ik denk dat het ons weinig moeite kost de actualiteit van matigheid te onderkennen. Geen ongebreidelde groei meer ten koste van het milieu; duurzaam leven; spaarzaam omgaan met energie; bewust consumeren, het heeft onze aandacht, het staat hoog genoteerd op onze agenda, al valt het ons nog niet mee dit alles in het leven van alledag praktisch gestalte te geven. Matigheid is geen ontbering; het is precies dàtgene doen wat goed voor je is. In deze feestmaand van overvloed kan matigheid een uitdaging zijn. Tòch is matigheid goed voor ons in tijden van overconsumptie, overprikkeling, social media, deadlines en overspannenheid.
___________________________________________________________________________________________
Het kenmerkt een grote geest om grootsheid af te wijzen en matigheid
boven overmaat te verkiezen. Nelson Mandela.
___________________________________________________________________________________________
Jacqueline Etman, sedert 4 jaar columniste van de nieuwsbrief, getrouwd met Ton, moeder van Maud, werkzaam als doktersassistente, volgde daarnaast onderwijs in de sociale dienstverlening en het maatschappelijk werk en studeerde op latere leeftijd af in de theologie als geestelijk verzorger/pastoraal werker. Schrijven, zingen en cabaret hebben een speciaal plekje bij haar. Haar column is gelijk aan het maandelijkse thema, klik op: column 47
___________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________
De band Venice, met het inspirerende lied: Het wordt niet beter, dan het nu is! Soms mogen we gerust in onze arm knijpen en genieten van het ‘nu’ moment. We hebben ze 25 November nog gezien in het Muziektheater in Eindhoven.
_______________________________________________________________________________________
December een drukke maand? Als je teveel dingen wilt doen, en te hoge verwachtingen hebt van jezelf of anderen, dan kan het gevoel ontstaan van ‘altijd tekort schieten of tijd te kort komen’ of ‘alles voor iedereen proberen te zijn’. Je raakt verdwaald in het B.O.S. van Beklemming, Oververmoeidheid en Schuldgevoel. Het gebeurt soms binnen no time. Zo willen we de kerstvakantie natuurlijk niet beginnen. Vandaar de keuze voor matigheid. Neem je genoeg tijd voor rust? Of is je batterij dikwijls leeg? Wat zijn goede rustmomenten voor jou, je gezin, je hobby, je bed? Neem pauze vóórdat je moe wordt. Kijk eens wat bij je past. Zodat die momenten (om je batterij op te laden) er niet bij inschieten. Waar wil je de komende weken, je tijd aan besteden? Wat heeft prioriteit? Wat kan later? Waar hecht jij waarde aan? Wanneer je de neiging hebt om alles meteen en wel nu te willen aanpakken, denk dan eens na, hoe je die bezigheden zo kunt plannen dat het ‘leuk’ blijft. ‘Plan je tijd zorgvuldig in. Geniet! Geniet!’ Juist als je geen tijd hebt, werkt het vaak goed om ‘alle tijd’ te nemen. Dit klinkt paradoxaal. Maar tijd nemen voor bijvoorbeeld een gesprekje, met een collega, kan juist rust in je dag brengen. Het kan je zoveel voldoening geven (schuldgevoel besparen), dat de rest van je activiteiten je daarna gemakkelijker af gaan. Zet mensen op de eerste plaats.’ Minder is meer. Hoe resoneert deze zin bij jou? Heb je de neiging om jezelf teveel te belasten? Wat drijft je hiertoe? Wat zijn jouw verslavingen? Hoe kun je jezelf begrenzen tegen overmaat? En, hoe kun je naar anderen duidelijkheid scheppen wat jouw grenzen zijn? Denk aan jezelf en fijne kerstdagen!
_________________________________________________________________________________________
Vrouwenavonden bij Lielies Vrouwenplein. Tijdens deze avonden waar je je heerlijk kunt ontspannen en opladen, kun je je aandacht echt even richten op jezelf. We gaan in deze bijeenkomst een eigen persoonlijk windlichtje maken. In deze donkere dagen kunnen veel mensen wel een lichtje gebruiken. Waar wil jij je licht op laten schijnen? Donderdag 13 december. Inloop vanaf 19.45 uur, aanvang 20.00 uur, einde 22.00 uur. Willem van Oranjestraat 45, Oosterhout. De avonden zijn los te volgen, kosten 10 euro. Opgave minimaal 1 dag tevoren bij: Lily 0645212472. Of via de Facebookpagina: Lielies Vrouwenplein.
______________________________________________________________________________________
_______________________________________________________________
Martine van Wensveen in concert! Op 16 december 2018 nemen zangeres Martine van Wensveen, dichter Miranda van Dijk en muzikant Samantha Nice je mee naar een plek vol verstilling tijdens hun ligconcert The Embrace of Silence. Hun concert is een ware luisterervaring waar klankschalen, windgongs, gedichten en zang de ruimte vullen met een totale ontspanning als resultaat. Je bent welkom om 15.00 uur bij Body & Spirit, Centre for Wellbeing aan de Zinkweg 222 in Oud-Beijerland. Je kunt vooraf een plaatsje reserveren voor € 17,50 via www.martinevanwensveen.nl. Aan de kassa kost de entree € 20,00. Na afloop staat een kopje thee met wat lekkers klaar. Matjes, kussens en dekens zijn aanwezig. Er zijn ook stoelen aanwezig in de ruimte, mocht je liever zitten gedurende het concert.
____________________________________________________________________________________________
Breng je adem tot rust! Veertig procent van de Nederlanders heeft wel eens last van slaapproblemen en een echt goede oplossing daarvoor is er nog niet. Dokter Andrew Weil komt nu met een heel simpel trucje dat zou kunnen helpen. Volgens hem kun je door de juiste ademhaling in slaap vallen. De Harvard-wetenschapper legt uit: “Diep ademhalen heeft invloed op de fysiologie en denkprocessen, inclusief je humeur. Door je simpelweg te concentreren op je ademhaling, kun je je langzaam ontspannen”. Hij noemt de ademhalingstechniek ‘4-7-8′.Het komt er op neer dat je 4 tellen inademt, je adem 7 tellen vasthoudt en in 8 tellen uitademt. Hieronder leer je in 6 stappen hoe het precies werkt. 1. Plaats het puntje van je tong tegen je gehemelte, net voor je voortanden. Houd je tong daar gedurende de hele oefening. 2. Adem alle lucht in je longen uit via je mond. Maak daarbij een ‘woosh’-geluid. 3. Sluit je mond en adem traag in door je neus terwijl je tot vier telt.4. Houd je adem in tot je tot zeven hebt geteld. 5. Adem opnieuw uit door je mond terwijl je tot acht telt. Maak weer het ‘woosh’-geluid van stap 2. 6. Herhaal dit nog drie keer, zodat je de cyclus vier keer hebt gedaan.
_______________________________________________________________________________________________
Ik accepteer dat het leven onzeker is en dat het doel niet is om meer zeker te worden van wat dan ook, maar om steeds dieper te ontspannen in het mysterie van niet weten wat komen gaat! Elizabeth Lesser.
________________________________________________________________________________________________
De Stoïcijnse filosofie, de term voor een filosofische school gesticht door Zeno omtrent 300 v.Chr. en genoemd naar de stoa de zuilengalerij in Athene waar deze leer onderwezen werd. Het grondprincipe is dat de mens vrij van alle hartstochten behoort te zijn. Stoïcijns betekent in onze taal: onverstoorbaar en gelijkmoedig, je niet uit je mentale evenwicht laten brengen! Het is veel meer, kijk maar naar dit informatieve filmpje.
________________________________________________________________________________________________
Matigheid is niet streng,matigheid is pure zelf compassie.
_________________________________________________________________________________________________
Peter de Graef (1958) is een Vlaamse acteur en auteur. Hij heeft ook biologie, fysica, filosofie en boeddhisme bestudeerd en schrijft toneelvoorstellingen die heel actueel zijn, zowel voor theater als voor het bedrijfsleven. Dit is een korte overdenking over het thema matigheid. Deze keer gaan we het hebben over de beroerdste aller deugden. Een deugd dermate gehaat in onze samenleving dat we ze meestal als ondeugd bestempelen. Nu, voor de meeste ondeugden kunnen we wel enige sympathie opbrengen. Als we iemand ondeugend noemen, is dat eerder als compliment bedoeld. Wellustige mensen hebben een hoog libido, wie wil dat niet? Luie mensen zijn in staat de boel de boel te laten. Daar hebben we cursussen voor! Hebzucht is de motor van ons financiële systeem, Na ijver heet concurrentiekracht, en in de wielrennerij komen we een vorm van gewaardeerde woede tegen die daar ‘grinta’ wordt genoemd. Maar de tot ondeugd verworden deugd waar we het deze keer over hebben, die blijft ook als ondeugd in de hoek de verfoeilijkheden zitten. Dames en heren, hier is voor u: De matigheid! We hebben het moeilijk met matige mensen, zij die volle dagen lopen reutelen ‘Doe maar gewoon, dat is al gek genoeg’; zij die alles wat boven het maaiveld uitsteekt meteen willen bijknippen. Zij worden niet gewaardeerd. Mag ik daarbij aanstippen dat vrijwel niemand zichzelf als matig ervaart. ‘Middelmatigheid’ wat een pleonasme is, blijkt altijd iets wat we anderen toedichten. Het is zeer moeilijk je eigen middelmatigheid waar te nemen. Wanneer iemand daar toch in slaagt, noemen we hem depressief en krijgt hij een pilletje. Desondanks zal iedereen het er ongegeneerd over eens zijn dat matigheid een deugd is. En dat een deugd iets positiefs is. Dus matigheid is positief. Een syllogisme. Logica. Geen speld tussen te krijgen. En toch gaat deze bewering in tegen onze ervaring, tegen ons gevoel. Wat is daar aan de hand? Wat voor spooky science moeten we hier bij slepen om dit fenomeen te verklaren? Lees meer: Peter de Graef over Matigheid
________________________________________________________________________________________________
De (wereld)vrede meditatie in je eentje of met een kleine groep. Het mondiale tijdstip is op 31-12 van 13.00 tot 14.00 uur. Eventueel andere afsluitende momenten van zijn ook denkbaar. Bijvoorbeeld je verjaardag, studie, scheiding, baan, etc. Zorg voor een rustgevende, schone en inspirerende ruimte. Een goede stoel of een meditatiekussen, of bankje. Eventueel rustige meditatie muziek. Begin met een strekoefening, zet je benen zover mogelijk uit elkaar strek de armen zijwaarts omhoog, kijk naar boven en strek je vingers uit elkaar, houd 20 tellen vast, gewoon doorademen en schud je lichaam los. Klop jezelf op je borst, flanken, buik, naar de zijkant van de bovenbenen, onderbenen en langs de binnenkant omhoog kloppen. 3x. Klop elkaar op de rug als je met meer mensen bent. Klop voorzichtig met de vingers achter in je nek, dan op je hoofd en via het voorhoofd naar je gezicht, naar je kin en wrijf in je handen en houd ze even voor je gezicht. Voel je aanwezigheid. Ga zitten en adem krachtig door de neus in en heel langzaam met getuite lippen door je neus uit. Herhaal 3x. Korte stilte. Lees de onderstaande tekst rustig en naar iedere vraag, geef je antwoord vanuit je eerste impuls. En als je geen antwoord voelt, ook prima. Vrede begint bij jezelf, daarna kun je dit gevoel pas gaan delen met de ander en met je omgeving. Laten we op de laatste dag van het jaar terugblikken op het afgelopen jaar. Goed zitten en laat maar zijn wat is, tracht in je gedachten niets te wijzigen of te veranderen, observeer alleen en wees vooral eerlijk tegenover jezelf. Lees meer: De Wereldvrede meditatie in je eentje of met een kleine groep..doc
______________________________________________________________________________________
Matig je tempo, doe yoga, wandel. Laat los, ruim op, eet volgens het seizoen en waardeer jezelf.
_______________________________________________________________________________________
Judy Blank is geboren in 1995, vandaar de titel van dit nummer en ze is geboren in Gorinchem en heeft gewoond in Aalst, een dorpje net achter Heusden, dus dichtbij. Ze heeft in 2013 meegedaan met de beste sing-songwriter van Nederland. Daarna een CD gemaakt en daarna door Amerika getoerd met haar gitaar en inspiratie opgedaan. Nu heeft ze weer een nieuwe CD genaamd Morning Sun. Waar dit nummer ook op staat.
_________________________________________________________________________________________
We beseffen vaak veel te weinig hoe welgeordend ons leven is. We krijgen als het ware veel kansen, momenten waarvan we zouden kunnen genieten, waarin we tot rust kunnen komen. Maar wat doen wij? We hollen maar door. We blijven energie stoppen in materiële doelen. We denken dat we nooit genoeg doen en hebben en zijn angstig en bezorgd voor de dag van morgen. Alles wat we doen is doortrokken van de energie waarmee we het doen: als we gespannen zijn, is het leven gespannen. Als we vredig zijn, zal het leven vredig zijn. En zo wordt innerlijke vrede ons doel in iedere situatie. Stel je voor dat er in je hart een volmaakt ritme klopt. Een ritme dat uniek is en vredig en ervoor zorgt dat je in het moment van nu kunt komen. Laat je hele lichaam licht worden, vredig en warm. Uit Adempauzes.
_______________________________________________________________________________________
De beste doktoren ter wereld zijn Dokter Matig, Dokter Rustig en Dokter Vrolijk. Wilfried de Jong.
________________________________________________________________________________________
Een bijzondere vrouw uit Den Haag, gaat varen met haar kano en ze komt in de Biesbosch uit. Ze woont er al vanaf 1968 en heeft een hele eigen levensstijl, dicht bij de natuur en is zelf de natuur! Zij is natuurgids, kruidenvrouw, een wijze en een levensgenietster. Omroep Drimmelen maakten een portret van deze Biesbosch “Barones”.
________________________________________________________________________________________________
Matigheid is de zijden draad die loopt door de parelketting van alle deugden….Joseph Hall.
________________________________________________________________________________________________
De Zweedse levenskunst matigheid heet: lagom. In onze moderne westerse wereld zijn de mogelijkheden eindeloos. We streven naar de beste versie van onszelf, de versie waarmee je indruk maakt op de buitenwereld. Dat kost veel tijd en energie. Door overvolle agenda’s raken we overwerkt. Met onze to-dolijst in de hand haasten we ons vermoeid van de ene taak naar de andere. Daarom voelt deze Zweedse levenskunst als een frisse bries. We hebben allemaal behoefte aan evenwicht, gelijkmatigheid en eenvoud. We verlangen naar iets wat moeilijk onder woorden te brengen is, het is een gevoel van voldoening, van precies genoeg op precies het juiste moment hebben. De Zweden blijken daar nu precies het juiste woord voor te hebben: lagom. Dat betekent zoveel als ‘precies goed’. Niet te veel en niet te weinig maar zo net ertussenin, het middelpunt tussen twee uitersten. De betekenis van Lagom is: voldoende, genoeg, passend of gepast. Lagom, is een typisch Zweeds woord van heel oude herkomst. Lagom wordt vaak vertaald als ‘niet te veel en niet te weinig maar precies goed’. Wie het woord lagom gebruikt, wil uitersten vermijden en zoekt de gulden middenweg. Lagom betekent zogezegd gepast gedrag, een afgemeten hoeveelheid eten en genieten van precies de juiste hoeveelheid. Lagom gaat om een goede balans in het leven. We zijn constant op zoek naar snelle manieren om ons prettig te voelen. ‘Het zou allemaal veel beter gaan als ik maar…’ Maar er is geen snelle oplossing. Maar als we ons leven bewuster inrichten en ons meer bewust zijn van onszelf, onze verwachtingen en onze omgeving, en als we geleidelijk alle ruis uit ons leven bannen, ons bevrijden van wat ons emotioneel belast en overbodige spullen wegdoen, dan worden we tevreden met wie we zijn en blijven we niet langer hangen in wensdromen. Om een juiste balans hierin te vinden komt het erop aan een evenwicht te vinden tussen geestelijke en lichamelijke bezigheden. Deze tips kunnen je hierbij helpen. Lees meer: Zweedse levenskunst
___________________________________________________________________________________________
Sarah Brigthman (1960) is een Engelse sopraan, die met de bekende musical specialist Andrew Lloyd Webber getrouwd is geweest, ze heeft in heel veel musicals en films heeft gezongen, bekend geworden met de duetten met Adrea Bocelli. Een stem om kippenvel van te krijgen. Vooral dit mooie In paradisum. Dit nummer wordt vaak gebruikt in de Katholieke kerk bij het uitgaan van de kerk tijdens een begrafenis. Even een rustmoment!
______________________________________________________________________________________________
Het aanleren van matigheid is de essentie van gezond verstand en ware wijsheid. Mahatma Gandhi.
______________________________________________________________________________________________
Vasthouden. Omdat rondzwervende apen soms heel lastig kunnen zijn, hebben bepaalde stammen een slimme manier ontdekt om ze te vangen. In een zware aarden kruik met een smalle halsopening gooien zij allerlei lekkernijen waar apen dol op zijn, zoals apennootjes, maïskorrels en dergelijke. Omdat apen nieuwsgierige dieren zijn, duurt het nooit lang totdat een aap het waagt om zijn lange arm in de kruik te steken en het voedsel te pakken dat zich op de bodem van de kruik bevindt. Dat is het moment waarop de jagers gewacht hebben. Luid schreeuwend komen zij te voorschijn. Doodsbang willen de apen vluchten. Maar daarvoor moeten zij hun juist verworven bezit loslaten. En dat willen zij niet. In plaats van snel hun arm terug te trekken en te vluchten, blijven zij met hun gesloten vuist steken in de nauwe hals van de kruik. Omdat zij hun verworven bezit vast willen houden, verliezen zij alles, het voedsel dat ze net te pakken hadden en ze verliezen ook nog zichzelf. Zo kunnen mensen zich ook vastklampen aan een ander. Ze laten de ander en zichzelf geen ruimte en verliezen juist daardoor elkaar en ten slotte ook zichzelf. Hoe intenser je ermee bezig bent de ander en zijn of haar liefde vast te houden, des te meer zul je verliezen, tot er niets meer over blijft… Liefde kun je niet vasthouden. Liefde kun je niet aan een ketting leggen. Liefde is geen bezit, geen eigendom. Liefde is een geschenk, dat je alleen maar met open handen verwonderd aan kunt nemen. Uit Adempauzes.
__________________________________________________________________________________________
De matigheid en je passie volgen zijn de twee ware geneesmiddelen van de mens. Elizabeth Gilbert.
___________________________________________________________________________________________
James Taylor is een sing en songwriter uit Amerika. Het is genoeg om op jouw weg te zijn! Kort levensverhaal, hoe we in feite allemaal onderweg zijn! Koester je weg! It is Enough To Be On Your Way!
_________________________________________________________________________________________________
Workshop “Geweldloze communicatie” op vrijdagavond 15 en zaterdag 16 februari 2019. De grenzen van je taal zijn de grenzen van je wereld. Ludwig Wittgenstein. Begrijpen en begrepen worden, dat is wat we zo graag willen. Het geeft ons bevestiging en zekerheid. We steken er dan ook eindeloos veel energie en tijd in: we overleggen, praten, mailen, vergaderen, sturen sms’jes, luisteren, vertellen. En toch gaat het regelmatig mis: we blijken elkaars woorden verkeerd te hebben opgevat. Geweldloze communicatie laat zien en ervaren hoe we dit kunnen voorkomen. Hoe vaak gebeurt het niet dat we langs elkaar heen praten, elkaars woorden verkeerd interpreteren en moeten toegeven dat er sprake was van miscommunicatie? Ondanks al onze goedbedoelde pogingen blijken we helemaal niet goed in communiceren te zijn. Hoe en waar gaat het toch mis? Marschall Rosenberg heeft het antwoord. Hij ontwikkelde de geweldloze communicatie. Deze bestaat uit concrete technieken en oefeningen die jou helpen je bewust te worden van de ruis waarmee je anderen tegemoet treedt. Je leert hoe je snel kunt doordringen tot de kern, tot de werkelijke bedoelingen van jezelf en die van de ander. Maar de methode is zeker geen trucje. Het gaat om een ware gedragsverandering: je gaat anders kijken en luisteren naar de mensen om je heen. Je laat je eigen ervaringen en meningen los, waardoor er ruimte is voor nieuwe, verfrissende denkbeelden. Het is een intensieve methode die in het begin wat geforceerd kan aanvoelen. Buiten de bekende geweldloze communicatie stappen van waarnemen – voelen – behoeften – vragen en mededogen gaan we ook beter luisteren. Het bijzondere van de geweldloze communicatie is dat het alle inspanning letterlijk dubbel en dwars waard is. Jij leert jezelf en anderen werkelijk kennen. En of dat nog niet bijzonder genoeg is: door jouw vragen ontdekt ook je gesprekspartner zichzelf met betrekking tot luisteren. We beginnen vrijdagavond om 20.00 tot 22.00 uur met de theorie en zaterdag om 09.00 uur tot 16.30 uur staat in het teken van de praktijk, oefenen, ervaren en doen. Lees hier de reactie van de laatste workshop: Ervaringen workshop Kosten zijn 75 euro inclusief vegetarische lunch en syllabus. Opgeven bij pietvanderpluijm@hetnet.nl
____________________________________________________________________________________________________
Lichtjesavond: Voor wie brand jij een kaarsje 14 december? Tijd: 18.00 – 20.00 uur. Plaats: Begraafplaats aan de Veerseweg, O’hout. Stichting Begraafplaatsen Oosterhout organiseert ook dit jaar, in samenwerking met Coöperatie DELA, een lichtjesavond op de begraafplaats aan de Veerseweg. Op deze avond plaatsen familieleden, vrienden en belangstellenden brandende kaarsjes op de graven van hun dierbaren als een warme persoonlijke herinnering. De hoofdpaden van de begraafplaats worden sfeervol verlicht door fakkels. Inloophuis Poppy’s is sinds enkele jaren ook actief aanwezig tijdens deze mooie avond. Met mooi gedecoreerde kaarsenzakken worden naasten in een zee van lichtjes herdacht. Hiervoor zijn in het inloophuis kaarsenzakken à € 2,50 te verkrijgen, die ieder op zijn of haar eigen wijze kan decoreren. In het inloophuis zijn hiervoor allerlei materialen beschikbaar en staat er en kopje thee of koffie voor je klaar. Zo wordt de kaarsen zak heel persoonlijk en betekenisvol. Mocht je liever een gedecoreerde kaarsen zak kopen, kan dit ook. Voorafgaand aan de lichtjesavond worden alle ingeleverde kaarsenzakken voorzien van zand en de kaarsjes worden aangestoken op het herinnering plein. Je kunt de kaarsen zak ook zelf meenemen naar deze lichtjesavond en op het graf plaatsen van jouw dierbare. Met het kopen van deze kaarsen zak(ken) steun je inloophuis Poppy’s.
______________________________________________________________________________________________
Matigheid met eten bevordert een gezond lichaam, matigheid met mensen bevordert de gemoedsrust. Marcel Derkse.
_______________________________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________________
Wie zei ook alweer dat alcohol slecht is voor het geheugen? Koot en Bie.
______________________________________________________________________________________
Het geconditioneerde menselijke ras heeft de gewoonte om op het pad van de kudde te blijven lopen en stenen te gooien naar zij die nieuwe wegen banen. Voltaire.
_______________________________________________________________________________________________
Ricky van Dijk is de “Dichteres van de Nieuwsbrief”! Ze voert de auteurs naam Vian Moo. Haar motivatie: Zolang ik me kan herinneren ben ik bezig met taal: spelen, spreken, schrijven en zingen. Het boeit, verbindt en raakt. Mijn taalkracht zit in het schrappen. Net zolang tot de kern overblijft. Daar draait het om. Fijne zinnen!
ONELINER
hij doet zijn eigen zin
© Vian Moo
www.fijnzinnigeteksten.nl
________________________________________________________________________________________
Als ik een glas wijn drink, word ik een ander mens en die ander heeft altijd geweldige dorst! Simon Carmiggelt.
________________________________________________________________________________________
Een vlog van Lia! Vloggen is een kort filmpje, waarin je iets met de ander wilt delen. Ik ken Lia al héél lang en op de vraag of ze voor de nieuwsbrief een maandelijkse vlog kan maken? Daar hoefde ik niet lang over na te denken. Lia werkt iedere maand in het thema van de nieuwsbrief. Lia van harte welkom en neem ons iedere maand even mee in jouw creatieve geest. Martine van Wensveen, Lia’s partner en sidekick zal regelmatig een rol spelen in de filmpjes.
_________________________________________________________________________________________
Lezen in het boek van leven en sterven. samen lezen, samen delen, samen ervaringen uit wisselen. Aan de hand van het Tibetaanse boek van leven en sterven van Sogyal Rinpoche. Dit boek kan volgens de schrijver ‘een stille revolutie teweeg brengen in de manier waarop we omgaan met leven en sterven’. We nemen het boek als uitgangspunt. Piet van der Pluijm, yogaleraar, begeleidt de gesprekken. Plaats: Ridderstraat 71 Oosterhout Data: dinsdag 26 Maart en 9 en 23 April en 7 Mei. Tijd: van 14.00 – 16.00u. Kosten: €25,- voor de serie of €7,50 per bijeenkomst. Opgave 06-25276590 of pietvanderpluijm@hetnet.nl
________________________________________________________________________________________________
Hatha Yoga in 2019? Yoga heeft talloze voordelen, het vermindert stress. We hebben allemaal zo’n druk leven en hierdoor kunnen onze gedachten alle kanten opgaan. We kunnen onszelf verliezen in het dagelijkse leven. Met yoga kan je even terug bij jezelf komen. Stress is de ziekte van deze eeuw, die verschrikkelijke gevolgen kan hebben voor mensen die er niets aan doen. Wanneer we stress ervaren, denkt ons lichaam dat het aangevallen wordt. Hierdoor komen er vele stoffen vrij, zoals bijvoorbeeld adrenaline. Daarmee hebben wij altijd kunnen overleven, maar teveel stress kan grote gevolgen hebben. Zo kan o.a. onze bloeddruk omhoog gaan en kunnen we in een constante toestand van angst belanden. Ik zet even op een rijtje waarom yoga je rustig maakt. Ademhaling. Bij yoga besteden we veel aandacht aan onze ademhaling. In het dagelijkse leven ademen veel mensen ‘te hoog’. Ze gaan dan ademen vanuit de borstkas. Hierdoor gaat er eigenlijk te weinig zuurstof naar de hersenen. Bij yoga ademen we vanuit de buik en zijn we ons heel bewust van onze ademhaling. Dat rustig en dieper ademen zorgt voor een enorme ontspanning. Onze hersenen krijgen voldoende zuurstof en zo kunnen we rustig blijven op stressvolle momenten. Wanneer je zit, leg je je handen op je buik en laat je ze – op het ritme van je buikademhaling – op en neer bewegen. Je lichaam leren kennen. Vaak willen we vooruit in het leven. We negeren de rugpijn, de vermoeidheid op het einde van de week of de hoofdpijn die nooit volledig verdwijnt. Bij yoga, neem je een moment volledig voor jezelf en je lichaam. Zo ga je beter leren luisteren naar je lichaam en naar wat het jou komt vertellen. Ont-prikkelen. Wat kan de stilte rustgevend zijn. De stiltemomenten tijdens de yogalessen, geven je de kans om het ook even stil te maken in je hoofd. Zo kan je mentaal volledig ontspannen en afstand nemen van het internet, de dagelijkse taken en je werk. Een uur zonder al deze prikkels, het zal snel een mooie gewoonte worden waar je uiteindelijk niet meer zonder kan. Het hier en nu. Bij yoga focussen we ons op het hier en nu. Om beter met stress te kunnen omgaan, is dat zeker van toepassing. Het houdt ons rustig en gefocust. Uiteindelijk is leven in hier en nu het belangrijkste. Op de toekomst hebben we weinig invloed en het verleden heeft zijn rol al gespeeld. Wie zich kan verbinden aan yoga, kan een ultieme vorm van ontspanning ontdekken.
__________________________________________________________________________________________
Dr. Bruce Miller, is specialist in hospices en palliatieve zorg die in het UCSF Medical Center gehospitaliseerde patiënten behandelt met terminale of levensveranderende ziekten. Hij ziet ook patiënten in een kliniek voor palliatieve zorg. Bruce Miller, geboren in Chicago, studeerde kunstgeschiedenis aan de Princeton University. Hij werkte verschillende jaren voor kunst- en gehandicaptenrechten non-profitorganisaties voordat hij een medische graad behaalde aan UCSF. In zijn werk verbindt hij kunst, spiritualiteit en geneeskunde aan het levenseinde.
_____________________________________________________________________________________________________
Een ingezonden verzoek van een nieuwsbrieflezer. Een interview met Edy Korthals Altes, uit de Volkskrant van 18 November. Indrukwekkend mooi! De nieuwe mens stemt mij hoopvol! Zelfs op z’n 94ste wil oud-diplomaat Edy Korthals Altes de wereld nog veranderen. Hij pleit tegenover Fokke Obbema voor een andere manier van leven. Eén die rijker van inhoud is. Maar hoe bereik je dat? Op 94-jarige leeftijd pleit Edy Korthals Altes hartstochtelijk voor ‘een nieuwe mens’. De oud-ambassadeur is zo goed als blind (‘mijn zicht is nog maar een half procent’) en dagelijks voelt hij de pijn van het overlijden van zijn vrouw in 2017, na 68 jaar samenzijn. Toch houdt hij zich nog intensief met de wereld bezig. Dit jaar publiceerde hij Sprokkelhout, opgedragen aan zijn elf kleinkinderen, waarin hij ‘een zoektocht naar zin en geloof’ onderneemt. Als motto koos hij een citaat van Dag Hammarskjöld, de voormalige secretaris-generaal van de VN: ‘De langste reis van het leven is de reis naar binnen.’ Korthals Altes blijkt goed op de hoogte van de bestsellers van de Israëlische hoogleraar Harari een apparaatje aan zijn bril maakt foto’s van de pagina’s en leest voor. In zijn woonkamer voorziet robot Alexa hem van klassieke muziek en literatuur. Gezelschap krijgt hij van familie, vrienden en de ‘fantastische dames van de thuiszorg’. Als ambassadeur in Madrid kwam hij in de jaren tachtig in het nieuws, toen hij zijn ontslag aanbood – zijn afkeer van ‘de waanzin van de wapenwedloop’ bracht hem daartoe. Tot zijn drastische stap kwam hij na een droom over Jezus. Daarna zette hij zich in voor de dialoog tussen wereldreligies. Politiek evolueerde hij van CDA naar GroenLinks. Een ‘grote mentaliteitsverandering’ is nodig, meent Korthals Altes, om onze verhouding tot elkaar en tot de natuur ‘in overeenstemming te brengen met de grondwet van ons leven’. Wat is de zin van ons leven? Lees meer: Een ingezonden verzoek van een nieuwsbrieflezer
_____________________________________________________________________________________
Het aanleren van matigheid is de essentie van gezond verstand en ware wijsheid. Mahatma Gandhi.
_______________________________________________________________________________________________
Jon Jandai is een boer uit het noordoosten van Thailand. Hij richtte het Pun Pun Center for Selfreliance op, een biologische boerderij buiten Chiang Mai, met zijn vrouw Peggy Reents in 2003. Pun Pun fungeert als een centrum voor duurzaam leven en de productie van zaden, met als doel inheemse en zeldzame zaden weer in gebruik te nemen. Het organiseert regelmatig trainingen over eenvoudige technieken om duurzamer te leven. Buiten Pun Pun, is Jon een leider in het brengen van de natuurlijke bouwbeweging naar Thailand, het verschijnen als woordvoerder van tientallen publicaties en tv-programma’s gedurende de afgelopen 10 jaar. Hij streeft er voortdurend naar om eenvoudiger manieren te vinden voor mensen om aan hun basisbehoeften te voldoen.
_________________________________________________________________________________________________
Een reactie van iemand die ik gecoacht heb. Het is nog geen Sinterklaas en ik heb mijn eerste cadeau al binnen! Ik ben mijn liefde. Toen ik de moed had gevonden alles van mezelf onder ogen te komen zonder ook maar iets te ontkennen, te vermijden of te vertekenen, kwam ik erachter dat er niets mis is met mij. Dat ik me had laten verblinden door oordelen en onwetendheid van buitenaf maar bovenal door mijn eigen angsten hierover. Doordat alle aandacht gericht was op wie en wat ik niet ben – maar even dacht te zijn – kwam mijn eigenliefde en daarmee de liefde voor anderen, in de knel. Op het moment dat ik alles in mij kon omarmen, werd ik weer liefde. De liefde die er altijd al was. En hoefde ik niets of niemand meer verantwoordelijk te laten zijn voor mijn geliefd voelen. Ik ben mijn liefde! Liefde is enige wat niet minder wordt wanneer we het met anderen delen!
____________________________________________________________________________________________________
Cadeau idee voor de Sint en de kerst. Het is nog te koop voor 8 euro, bij thuis afhalen en opsturen kost 3.40 euro extra. Er staan yogaoefeningen, foto’ s en overdenkingen in. Een mooi boek om op je nachtkastje te leggen en iedere avond met een positieve overdenking te gaan slapen!
__________________________________________________________________________________________________
__________________________________________________________________________________________________
Maak tijd voor de mensen van wie je houdt! Fijne feestdagen!
___________________________________________________________________________________________________
4 Reacties
Netty Emmen,
Dank voor het hele jaar nieuwsbrief!!
Hele fijne feestdagen en een gelukkig en gezond 2019!!
Groet, Netty
Diny Schellekens,
Wat een mooi thema deze maand.Je hoeft niks in december.Doe je allemaal zelf.
Mooie spreuk: als je het druk hebt,moet je het rustig aan doen.
Wens iedereen een rustige en sfeervolle maand.
Piet bedankt voor al die jaren vredeswandeling en meditatie en natuurlijk de mooie yogalessen
Lilian Lambrechts,
Weer een schitterende nieuwsbrief Piet. Mooi om te zien dat je het portret van Hennie uit de Biesbosch in je nieuwsbrief hebt gezet. Ik heb haar al een aantal malen mogen ontmoeten. Een prachtig mens!
Leny van Vugt,
Piet, bedankt voor al je mooie en inspirerende nieuwsbrieven in 2018. Sfeervolle kerstdagen en een vredig 2019.
Plaats reactie