Het is vaak heerlijk rusten in het gras dat je ergens over hebt laten groeien. Cees Buddingh.

Meer rust. Het was heel vroeg in de ochtend, te vroeg wakker en geen zin meer om te slapen, maar zin om iets op te schrijven. Dus ik stelde mezelf achter mijn computer de vraag: Wat geeft mij méér rust? Er kwam geen tekst op papier, maar wel een eenvoudige tekening. Het werd een simpel poppetje met een stralende zon in het midden. Een stralend mens was het. Vervolgens werd in mijn gedachten, de geest geschapen, de persoonlijkheid met al zijn emoties, als cirkels om het poppetje. En toen viel het kwartje. Meer innerlijke rust wil van zich laten horen, maar kan zich niet uiten door de ‘verstoppingen’ in onze geest. Emoties als angst, woede, verdriet, cynisme, nou ja, we kennen ze, blokkeren het uitzicht van de innerlijke rust. Zo simpel is het. Niet dat we die emoties moeten onderdrukken, integendeel. Ze zijn bedacht als verkeerslicht, als signaal en pas als we begrijpen waar die emotie vandaan komt, dus als we weten waarom we voelen wat we voelen, dan pas schiet het licht op groen en kan de innerlijke rust verder. Dus wie net als ik op zoek is naar meer rust, luister simpelweg naar zijn gevoelens. Dan kan het gebeuren dat er opeens links en rechts lichten op groen springen en dan weet je: ik zit op de juiste weg. De weg van meer rust. De weg van werken aan innerlijke vrede! Welkom bij weer een nieuwe nieuwsbrief!

Een naar buiten gerichte geest blijft altijd hunkeren. Een naar binnen gerichte geest vindt rust en stilte. Boeddha.

Jacqueline Etman, sedert 2 jaar columniste van de nieuwsbrief, getrouwd met Ton, moeder van Maud, werkzaam als doktersassistente, volgde daarnaast onderwijs in de sociale dienstverlening en het maatschappelijk werk en studeerde op latere leeftijd af in de theologie als geestelijk verzorger/pastoraal werker. Schrijven, zingen en cabaret hebben een speciaal plekje bij haar. Haar column is gelijk aan het maandelijkse thema, klik op: column 44


Ga lekker liggen en luister 17 minuten naar de elementen aarde, water, vuur en lucht en ontspan! Meer Rust. 


Happy Life, Happy people! Op Zaterdag 8 September in het Floraliapark, Oosterheide, in Oosterhout, vanaf 10.00 uurEcht gelukkig zijn is niet altijd makkelijk. Soms gebeurt er gewoon veel te veel in jouw leven waardoor je door de alledaagse drukte even vergeet om aan jezelf te denken. Dit festival is er voor jong en oud. Wij willen iedereen graag een heerlijk momentje geven waarbij jij je laat verwennen in het ontspanningsgebied, tips opdoet in het bewustwordingsgebied of gewoon even geniet van de muziek, het eten, het drinken! Dit festival is speciaal voor jou ! Dit festival prikkelt letterlijk al jouw zintuigen. Je kan leren hoe jij door te bewegen beter in je vel komt te zitten. Proeven hoe gezond eten en drinken jouw lichaam meer in balans brengt. Met de tips rondom bewustwording en ontspanning kun jij jezelf een nieuwe levensstijl aanmeten. Terwijl de kinderen heerlijk ravotten, spelen en tot rust komen op het kinderplein, kun jij als ouder heerlijk genieten van de muziek onder het genot van een hapje en een drankje. Vele experts geven een workshop en/of een lezing. Kortom… voor ieder wat wils op het Happy Life Festival. Meer informatie kijk op: https://happylifefestival.nl


De rust van September! Nu komt de natuur tot rust. De lage zon verlengt schaduwen. Avondnevels verdoven de dagen en dempen het goud van afscheid. Bomen verliezen hun pracht en kale takken buigen in de storm. Kiemend in de levenswarmte van de zakkende najaarszon. Maanden van warmte, activiteit en licht gingen aan ons voorbij. Het licht van de zomer ligt in ons opgeslagen als een warm gevoel van dankbaarheid en acceptatie.

Wie het doel weet, voelt zich zeker, wie zich zeker voelt komt tot rust, wie tot rust komt kan vrede brengen, wie vrede heeft kan plannen maken, wie een levensplan heeft kan slagen. Confucius.

“Kus me dood”: Een lied van en door In ’t Hof. Met schitterende gitaarbijdragen van BJ Baartmans. Prachtig luisterlied. In ’t Hof is een ervaren en geprezen gitarist, zanger, liedjesschrijver en verhalenverteller. Zijn liedjes, in de traditie van Bob Dylan en Nederlandse troubadours zoals Alex Roeka en Maarten van Roozendaal, fonkelen sfeervol in het schemerduister van alternatieve pop en kleinkunst. Liedjes over alledag met soms niet alledaagse teksten. Melodieuze luisterliedjes met Nederlandse teksten die er toe doen!

Rust behoort bij het werk als de oogleden bij de ogen. Tagore.


Wereldvredeswandeling op 22 September!
De Wereld vredewandeling is op zaterdag 22 September. Als afsluiting van de Vredesweek! Vertrek om 09.30 uur bij de Vinder, Sint Vincentiusstraat 113 in Oosterhout, we lopen naar de Moskee in de Klappeijstraat, dan naar de Onze Lieve Vrouwe Abdij, dan naar de Paulus Abdij waar we traditiegetrouw een vredeskaars afgeven. En als afsluiting van de Vredesweek is er een afsluitende viering in de Paulus abdij.  We zijn om ± 12.45  uur terug bij de Vinder, je hoeft je niet op te geven! flyer Vredesweek 2018


Meer Rust. Vandaag de dag komt er veel informatie tot ons. We kunnen spreken van een informatiebelasting. We zijn a.h.w. continu beschikbaar en bereikbaar, waar dan ook. Nergens meer respijt, nergens meer rust. Soms is het moeilijk om niet te reageren, welke personen wel en welke niet? En het ergste is dat ik ook nog het idee heb dat ik elk moment beschikbaar en bereikbaar moet zijn, wat natuurlijk helemaal niet hoeft. Ik heb mijn mobile telefoon altijd op geen geluid staan en kijk later wel waar ik wel of niet op reageer. Om deze manier geef ik mezelf meer rust, ruimte en vrijheid. Onze geest absorbeert bijna alles. Wat onze zintuigen registreren, het meest onze ogen en oren en alles wat we denken, onze geest, geeft de zaden in ons water. Een zaad is een potentieel, een vermogen wat wij hebben. We hebben het vermogen om gelukkig te zijn, we hebben het vermogen om vrij te zijn, te omvatten, om begripvol en gepassioneerd te zijn. We hebben ook het vermogen om geïrriteerd te zijn, om boos te zijn, om ongeduldig te zijn en te discrimineren, om buiten te sluiten. En wat binnenkomt, zal omgezet worden in wat naar buiten gaat. Als we onszelf buiten een situatie willen plaatsen, zullen we erin dienen te gaan. We moeten naar binnen kijken, voor onszelf zorgen om er uit te komen. Even afstand nemen, voelen wat er in je hart gebeurt, bewust kijken vanwaar uit jij reageert, wat je intentie is, wat je behoefte is, we kunnen kiezen waar we naar kijken, we kunnen aandacht schenken aan ons binnenste binnen. Door aandacht te schenken aan je eigen voelen, geven we de zaden van acceptatie water. Waardoor de zaden van begrip, mededogen, non-discriminatie en geluk sterker worden!

Om helder te zijn moet de geest absoluut tot rust zijn gekomen en volslagen stil zijn, dan is er werkelijk begrip en daarom is dat begrip handeling. Krishnamurti.

Door de magische klanken van de mantra’s te zingen ontvang je een helende en zuiverende kracht, ze wekken levensenergie op. Deze mantra van Deva Premal is van haar cd Satsang. Deze mantra creëert rust voor het lichaam en de geest van ieder mens, wiens zenuwen door het lawaai van ’t alledaagse leven ingespannen en beschadigd zijn. In de meditatie zingen we wekelijks 2 mantra’s om tot innerlijke rust te komen. Meditatie folder Kijk op de betekenis van de mantra: Chidananda

Het leven is niet een probleem wat opgelost moet worden, maar een mysterie wat geleefd mag worden! Inez van Oord.

Op weg naar meer rust? Lees mijn 10 persoonlijke tips! Werken aan innerlijke vrede, het staat er zo gemakkelijk en oh wat kan het soms verrekte lastig zijn om bij die innerlijke vrede te komen! Het lijkt soms een moeilijk te nemen brug! Maar daar staat ook werken bij en dat betekent: ”het komt je niet aanwaaien”, je dient er wel iets voor te doen. Houd het touw goed vast, kijk niet omlaag en neem stap voor stap, en ga over jouw brug van onrust! Hier volgen een aantal tips om meer tot rust te komen en het belangrijkste is luister naar de stem van je hart! Kleur mijn woorden met je eigen gedachten, gevoelens en mogelijkheden! Tip 1 = Neem de tijd voor jezelf. Als je meer rust wilt, is het heel belangrijk dat je meer tijd neemt voor jezelf en voor leuke dingen. Het beste is als je minimaal 3 keer per week de tijd neemt om te ontspannen. Al is het maar een kwartier per keer en doe ook iets echt voor jezelf: waar jij behoefte aan hebt. Tijd voor jezelf is bijvoorbeeld ook een yogales volgen, dan ben je een uur met jezelf bezig, met je adem, je voelen, je lichaam, je geest, met je mogelijkheden en je beperkingen, met je aandacht, je rust, je spanning en ontspanning! Stop met teveel dingen tegelijkertijd te willen doen en geef jezelf iedere week een uur lang de volledige aandacht! Lees de volgende 9 tips! Tips


Een ligconcert van Martine van Wensveen en Samantha Nice. Martine en Samantha nodigen jou uit voor een heerlijk ligconcert op de mooie locatie van ‘Body and Spirit” in Oud-Beijerland. De herfst is een mooie tijd om naar binnen te keren, los te laten en je mee te laten stromen op een keur aan akoestische klanken. Martine van Wensveen (zangeres) en Samantha Nice (klankschalen) nemen je mee op hun reis van klank en muziek. Zacht en speels… Laat je heerlijk onderdompelen in een warm bad van klank en kleur. Liefdevol en warm… Na afloop drinken we samen een kopje thee met wat lekkers. Matjes, kussens en dekens zijn aanwezig. Er zijn ook stoelen aanwezig in de ruimte, mocht je liever zitten gedurende het concert. Datum: Zondag 23 september. Aanvang: 15.00 uur (inloop vanaf 14.45). Einde: ca. 16.30 uur. Bijdrage: Voorverkoop €17,50 |  € 20,00 aan de deur. Adres: Body & Spirit, Zinkweg 222, 3262 BH Oud-Beijerland.  Meer info: www.martinevanwensveen.nl


Meer rust = bewuster ademen! bronvermelding: https://www.happywithyoga.com/ontspanning/ademhalingsoefeningen-bij-stress/ Per dag ademen we gemiddeld zo’n 23.000 keer. Toch staan we vaak nauwelijks stil bij de ademhaling. En dat is best vreemd. Je hebt de ademhaling namelijk nodig om te kunnen blijven leven. De adem is daarmee de drager van de energie die je in leven houdt. Maar hoe komt het dan dat we die ademhaling als zo vanzelfsprekend beschouwen? Dit komt doordat de ademhaling onderdeel is van je autonome zenuwstelsel. Het gaat min of meer vanzelf. En dat is maar goed ook. Want als we zelf bewust de ademhaling zouden moeten aansturen, zouden we er waarschijnlijk allang niet meer geweest zijn. We zouden simpelweg vergeten te ademen. Graag wil ik je wat meer uitleggen over de ademhaling en hoe verschillende Yoga ademhalingsoefeningen er voor kunnen zorgen dat je je minder gestrest voelt, meer energie hebt, je beter kunt ontspannen en je focus en concentratie er mee kunt oefenen. En dit is nog maar het begin. Op de juiste manier ademhalen zal er voor zorgen dat de toevoer van zuurstof naar de organen beter is. Er zit immers meer zuurstof in je bloed. Dit zal er voor zorgen dat je de organen hun werk beter kunnen doen. Goed, laten we eerst even kijken waarom de ademhaling bij Yoga nu zo belangrijk is. De Yogi’s hebben al lang geleden ontdekt dat de ademhaling veel meer is dan simpelweg wat lucht in en uit je longen blazen. Ademhalen is het belangrijkste wat je de hele dag doet. Doe je dit niet……nou, je weet wel wat er dan gebeurd. Binnen de Yoga is je ademhaling je centrale punt waar je je op focust. Ja, de Yoga houdingen zijn belangrijk en er zijn vele voordelen aan het uitvoeren van deze yogaoefeningen ook wel Asana’s genoemd. Alleen terwijl we streven om een in bepaalde houding te komen, verliezen we vaak onze focus op de ademhaling. Of erger nog, we stoppen helemaal met ademhalen. Wanneer dit zo is, doen we geen Yoga meer. De adem en aandacht naar hoe het binnen je lichaam stroomt zou altijd het meest belangrijke aspect tijdens je Yogasessie moeten zijn. Je adem kan je een hele hoop vertellen. Zowel fysiek als mentaal. Je ademhaling is daarmee als het ware je ‘innerlijke leraar’. Lees meer: Meer rust = bewuster ademen


Mooi lied over een multiculturele samenleving waarin we in harmonie met elkaar leven. Mooie clip, goede tekst, een mooie opvolger van 15 miljoen mensen! De Volendamse 3 JS in optima forma! 

Wij vinden in het ongeluk meestal de rust weer terug die ons door de angst voor het ongeluk ontnomen was. Marie Ebner – Eschenbach.

Ricky van Dijk is de “Dichteres van de Nieuwsbrief”! Ze voert de auteurs naam Vian Moo. Haar motivatie: Zolang ik me kan herinneren ben ik bezig met taal: spelen, spreken, schrijven en zingen. Het boeit, verbindt en raakt. Mijn taalkracht zit in het schrappen. Net zolang tot de kern overblijft. Daar draait het om. Fijne zinnen!

 

 

PANORAMA

in mijn mindful modus

op de rem gestaan

om bij zonsondergang

uit mijn dak te gaan

(uit ‘Meer dan dit’) © Vian Moo www.fijnzinnigeteksten.nl


Gen Kelsang Nyema is een Amerikaanse Boeddhistische non en leraar van het Boeddhistische centrum van Ganden Kadampa in Columbia, in Amerika. Gen Kelsang Nyema, doceert meditatie en de praktische toepassing van het boeddhisme op onze drukke moderne levens in en over de hele wereld. Hier in deze Tedx talk herinnerd Gen Kelsang ons dat we meer rust niet moeten zoeken buiten ons zelf. 


Lezen in het boek van leven en sterven. Mensen dienen te leven met de dood voor ogen. Als je leeft met de dood voor ogen dan weet je waar je naar toe gaat en waarvoor je er bent! Stel je is voor dat je op je eigen uitvaart zit en wat zou je graag willen dat de mensen over je vertellen op dat moment! Welke soort partner was je, welke soort werknemer, vriend?  Wat heb je met je leven voor anderen mensen gedaan? Als je dit voor ogen houdt ga je dieper, bewuster en veel zinniger leven! Je zult anders met de invulling van je leven omgaan! We gaan weer samen lezen, samen delen, samen ervaringen uit wisselen. Aan de hand van het Tibetaanse boek van leven en sterven van Sogyal Rinpoche. Dit boek kan volgens de schrijver ‘een stille revolutie teweeg brengen in de manier waarop we omgaan met leven en sterven’. We nemen het boek als uitgangspunt. Piet van der Pluijm, yogaleraar, begeleid de gesprekken. Plaats: Ridderstraat 71 Oosterhout Data: dinsdag 2 Oktober, 23 Oktober, 13 November en 4 December. Tijd: van 14.00 – 16.00u. Kosten: €25,- voor de serie of €7,50 per bijeenkomst. Opgave 06-25276590 of pietvanderpluijm@hetnet.nl


Ik wil alleen zijn met de zee. Ik wil alleen zijn met het strand. Ik wil mijn ziel wat laten varen. Niet mijn lijf en mijn verstand. Ik wil gewoon een beetje dromen rond de dingen die ik voel. En de zee ik weet het zeker. Ja, zij weet precies wat ik bedoel. 

Meer Rust. Als we samen een drukke periode hebben gehad, mijn vrouw en ik, dan gaan we samen graag de zee. Naar Hoek van Holland. We gaan altijd naar dezelfde strandtent ‘Zwoel’ genaamd omdat je daar lekker kunt lunchen. We drinken koffie als we aankomen, gaan lekker even uitwaaien langs het strand en dan gaan we lunchen en rijden weer voor de grote drukte terug. Ik heb samen met Martine van Wensveen een liedje geschreven over de zee. Dit was naar aanleiding van een vriend die langs de kust omhoog ging wandelen met zijn rugzak. Hij ging voor het eerst alleen op pad en wij hebben hem uitgezwaaid bij de bushalte. En toen kwamen bij mij de volgende woorden naar boven, die Martine prachtig in dit lied heeft verwerkt, wat ook op haar laatste C.D. staat Vlindervlucht. https://www.martinevanwensveen.nl


Coaching iets voor jou op dit moment? Veel mensen komen in hun leven of werk vraagstukken tegen waarvoor ze graag een klankbord willen hebben. Als je vastloopt, in vicieuze cirkels terechtkomt of gewoon niet veel verder komt bij het bereiken van je doelen, kan coaching je (weer) op weg helpen. Een sparringpartner buiten het eigen netwerk kan prettig zijn, je bent dan vrij om met ‘een buitenstaander’ op een andere manier naar je vragen te kijken. Vreemde ogen zien meer, ze kunnen je een nieuw perspectief aanreiken en samen met jou je eigen functioneren tegen het licht houden. Ik werk vanuit de holistische benadering; d.w.z. de mens wordt als een fysieke sociale, psychische en spirituele eenheid gezien en benaderd, voorts werk ik met tekeninganalyse, ademtherapie, geweldloos communiceren, counseling, lichaamswerk en het werken met doelstellingen. Het is voor mij belangrijk, dat ik vol respect, met openheid, echtheid en niet oordelend, kan luisteren naar de mens en waarbij zelfontplooiing en zelfredzaamheid belangrijke thema’s zijn. Informeer vrijblijvend 06-25276590.

Als ik jou was zou ik doen wat bij jou past, zoals ik zou doen wat bij mij past als ik mezelf was! Carla Pols.

Een vlog van Lia! Lia zoekt nog steeds een werkplaats! Maar Lia heeft ook het vloggen gevonden. Vloggen is een kort filmpje, waarin je iets met de ander wilt delen. Ik ken Lia al héél lang en op de vraag of ze voor de nieuwsbrief een maandelijkse vlog kan maken? Daar hoefde ik niet lang over na te denken. Lia werkt iedere maand in het thema van de nieuwsbrief. Lia van harte welkom en neem ons iedere maand even mee in jouw creatieve geest. Martine van Wensveen, Lia’s partner en sidekick zal regelmatig een rol spelen in de filmpjes.


Workshop “Geweldloze communicatie” op vrijdagavond 2 en zaterdag 3 november. De grenzen van je taal zijn de grenzen van je wereld. Ludwig Wittgenstein. Begrijpen en begrepen worden, dat is wat we zo graag willen. Het geeft ons bevestiging en zekerheid. We steken er dan ook eindeloos veel energie en tijd in: we overleggen, praten, mailen, vergaderen, sturen sms’jes, luisteren, vertellen. En toch gaat het regelmatig mis: we blijken elkaars woorden verkeerd te hebben opgevat. Geweldloze communicatie laat zien en ervaren hoe we dit kunnen voorkomen. Hoe vaak gebeurt het niet dat we langs elkaar heen praten, elkaars woorden verkeerd interpreteren en moeten toegeven dat er sprake was van miscommunicatie? Ondanks al onze goedbedoelde pogingen blijken we helemaal niet goed in communiceren te zijn. Hoe en waar gaat het toch mis? Marschall Rosenberg heeft het antwoord. Hij ontwikkelde de geweldloze communicatie. Deze bestaat uit concrete technieken en oefeningen die jou helpen je bewust te worden van de ruis waarmee je anderen tegemoet treedt. Je leert hoe je snel kunt doordringen tot de kern, tot de werkelijke bedoelingen van jezelf en die van de ander. Maar de methode is zeker geen trucje. Het gaat om een ware gedragsverandering: je gaat anders kijken en luisteren naar de mensen om je heen. Je laat je eigen ervaringen en meningen los, waardoor er ruimte is voor nieuwe, verfrissende denkbeelden. Het is een intensieve methode die in het begin wat geforceerd kan aanvoelen. Buiten de bekende geweldloze communicatie stappen van waarnemen – voelen – behoeften – vragen en mededogen gaan we ook beter luisteren. Het bijzondere van de geweldloze communicatie is dat het alle inspanning letterlijk dubbel en dwars waard is. Jij leert jezelf en anderen werkelijk kennen. En of dat nog niet bijzonder genoeg is: door jouw vragen ontdekt ook je gesprekspartner zichzelf met betrekking tot luisteren. We beginnen vrijdagavond met de theorie en zaterdag staat in het teken van de praktijk, oefenen, ervaren en doen. Kosten zijn 75 euro inclusief vegetarische lunch en syllabus. Opgeven bij pietvanderpluijm@hetnet.nl

De welvaart heeft Nederland vooral rust gebracht – althans ogenschijnlijk. Het politieke leven is aan het eind van de eeuw bladstil. Er is geen kracht en geen tegenkracht, het land dobbert rijk en roerloos op een spiegelgladde zee. Geert Mak uit het boek, de eeuw van mijn vader.

Max Storm is een Amerikaanse, wereldwijde spreker, docent, auteur die fungeert als een brug om mensen met hun innerlijke as te verbinden en daardoor betere relaties met anderen op te bouwen. Deze verhalenverteller is geboren met klompvoetjes, hij is een rockster geweest en later is hij op reis gegaan door India en daar heeft hij de yoga ontdekt. Inspirerende Ted Talk. 


De betekenis van onrust. Door Meijke van Herwijnen. Onrust voelen betekent dat iets aan jou of je leven je niet bevalt. Dit is iets wat ons allemaal regelmatig overkomt. De ene periode heb je het meer dan de andere periode. En de een heeft  het wat heftiger dan de ander. Niemand heeft zijn hele leven het gevoel dat hij 100 % tevreden is. Zo iemand zou zich namelijk nooit ontwikkelen en nooit wat leren. En zich ontwikkelen, dat moet iedereen af en toe. Omdat je toe  bent aan een nieuwe stap, of omdat de omstandigheden je er toe dwingen. Onrust heeft dus een functie: hij vertelt je dat er een knelpunt is dat opgelost moet worden. Je komt iets tekort, er zit je iets dwars of allebei. Als je je onrust wegdrukt, negeer je de signalen dat je iets aan je gedrag of situatie moet veranderen. Wie dat gevoel blijven probeert te negeren of weg te drukken, gaat het probleem niet verder bekijken en het al helemaal niet oplossen. Dat kun je vergelijken met een baby die huilt omdat hij honger heeft of een vieze luier en die vervolgens in een andere kamer wordt gezet met de deur dicht. Omdat dat gehuil zo vervelend is. De baby zal waarschijnlijk steeds harder gaan huilen en gelijk heeft hij en jij wordt steeds gevoeliger voor het gehuil. Je denkt de hele tijd: wat moet ik toch met die baby en wanneer houdt hij nou op met hart verscheurend huilen. Wat je ook doet om jezelf af te leiden, je blijft hem in de verte horen. Het zou beter werken om te denken: de baby huilt. Waarschijnlijk is er iets aan de hand. Wat zou het zijn? Precies hetzelfde geldt voor onrust en emoties. Je ertegen verzetten betekent dat je het vervelende gevoel  steeds aandacht geeft. En alles wat je aandacht geeft, wordt groter: je ervaart het als steeds vervelender. Zo bereik je vrij snel een moment dat alles draait om je vervelende gevoel en dat je jezelf of  je leven niet meer leuk genoeg vindt. Je krijgt behoefte aan iets wat het ‘gat’ vult wat je van binnen hebt. Soms weet je precies wat dat ‘iets’ is: waardering of troost bijvoorbeeld, tijd voor jezelf of dat er nou iets leuks gebeurt. Soms weet je niet wat je wilt, maar je wilt iets! Als je je behoeftes onderzoekt, leer je jezelf beter kennen. Die zoektocht en je nieuwe kennis zullen je onrust sowieso verminderen.


Meijke van Herwijnen is auteur, communicatieadviseur en coach, beschrijft de oorzaken van onrust en spanning in het persoonlijk leven. Zij maakt duidelijk dat dit komt door slechte leefgewoontes, negatieve gedachten, het onvermogen om tegenslagen te boven te komen, het eigen gedragspatroon niet te kunnen doorbreken. De auteur gebruikt weinig theorie, maar schetst haar opvattingen door situaties uit haar praktijk als coach. Elk hoofdstuk begint met zo’n praktijkvoorbeeld; dan volgt een bespreking, eventueel afgewisseld met kaders met extra informatie; elk hoofdstuk wordt besloten met een opdracht in een kader (‘Doen’). Het is vooral een ‘doen-en-laten-boekje’ met tips voor een realistische levensstijl en het bereiken van meer ontspanning en (gemoeds)rust. De doelgroep is breed: ieder die minder wil tobben en meer vrede in zichzelf wil. Het is een inspirerend boek het kost 14.99 euro. 

Aarzel niet iemand vandaag nog te vertellen dat je van hem of haar houdt! 

Op jonge leeftijd wilde Rod Stewart (1945) voetballer worden en speelde enige tijd bij Brentfort FC. Hij werkte onder meer als grafdelver, afrasteringenbouwer en bezorger. Begin jaren zestig begon zijn carrière in de muziek toen hij zich als straatmuzikant aansloot bij folkzanger Wiss Jones. Dit gezelschap reisde door Europa tot ze in Spanje gearresteerd werden wegens landloperij en omdat de paspoorten van de leden verlopen waren. De muzikanten werden Spanje uitgezet en teruggestuurd naar Engeland. En daar begon het echt bij de Small Faces. En nu 14 albums later die allemaal even succesvol waren, zingt hij nog alle zalen vol. Hij blijft goed en hij blijft mooie nummers maken zoals dit nummer Love is. Wat is mooier dan over de liefde te zingen. Inloophuis Poppy’s activiteiten! Kanker kan je leven totaal op z’n kop zetten. Als je zelf de diagnose krijgt. Of iemand die je lief is. Dan merk je hoe moeilijk het is om opnieuw zin te geven aan je leven. Poppy’s wil er voor jou zijn. Door een fijne plek te creëren waar je naartoe kunt gaan. Een ongedwongen en huiselijke ontmoetingsplek, waar je kunt praten of zwijgen, huilen of lachen. Waar je mag zijn wie je bent. En door activiteiten te organiseren waaraan je kunt deelnemen of waar je naartoe kunt komen. Het Inloophuis biedt een ontspannen ontmoetingsplaats voor mensen die geraakt zijn door kanker en hun naasten. Hier kun je ook even níet met ‘ziek zijn’ bezig zijn. Bijna alles kan, niets moet… Er is een grote diversiteit aan activiteiten van Yoga, wandelen, euritmie, high tea, schilderen, boekenclub, op verhaal komen, teveel om op te noemen! kijk op: http://inloophuispoppys.nl/

Niet iedere dag is een goede dag, maar in iedere dag schuilt wel iets goeds!

Aretha Franklin is op 76-jarige leeftijd overleden in haar woning in Detroit. The Queen of Soul leed sinds 2010 aan kanker.  De in 1942 geboren Afro-Amerikaanse Franklin wordt de ’Queen of Soul’ genoemd. Haar muzikale carrière begon als gospelzangeres in de baptistenkerk in Detroit, waar haar vader dominee was. Op haar veertiende maakte ze haar eerste plaatje. Hoewel het beroemde platenlabel Motown snel interesse in haar had, tekende ze bij Columbia. Met Jerry Wexler als producer veranderde de muziek van Aretha Franklin. De songs waren een krachtige mix van R&B, gospel en soul. De eerste hit die ze daarmee had was The Way I Love You.  Aan het eind van de jaren zestig was Franklin wereldberoemd. Ze had tien top 10-hits in achttien maanden tijd tussen 1967 en 1968. Het muziekblad Rolling Stone zette haar op de eerste plaats van de top 100 van beste zangers en zangeressen ooit. Ook kreeg ze een plaats in Rock ’n Roll Hall of Fame. Dit is een van haar grootste hits, respect.

Verlies jezelf niet aan iets wat jouw hart geen vervulling biedt.

 

Zenboeddhist Kankyo Tannier beschrijft in haar boek ‘De kracht van stilte’ hoe ze weg naar rust vond. In haar TED-talk deelt ze haar drie grootste levenslessen, die haar helpen om iedere dag een gevoel van innerlijke rust te beleven. Wil je graag de tekst teruglezen kijk dan op: 

Roem en rust kunnen moeilijk onder één dak wonen. Mathijs van Nieuwkerk.

Uit het dagboek van Etty Hillesum. De mensen versnipperen zich in onmogelijke dingen en het wezenlijke van het leven verliezen ze uit het oog ondertussen. Beluister wat op opstijgt uit je zelf. Veel van wat je doet is toch imitatie of ingebeelde plicht of valse voorstellingen van wat een mens moet zijn. De enige zekerheid over hoe je moet leven en wat je moet doen, kan toch alleen maar opstijgen uit die bronnen, die daar bij jezelf in de diepte borrelen. Keer terug naar jezelf. Zoveel mensen gaan aan dat luisterende gehoorzame leven voorbij en vervreemden van zichzelf. Ze laten zich iets wijsmaken. Ze leven niet in harmonie met zichzelf. Zo leven dus de mensen. Ze gebruiken de andere om zichzelf van iets te laten overtuigen, waaraan ze in hun hart niet geloven. Je zoekt dan in anderen een instrument om de eigen innerlijke stem te overschreeuwen. Als iemand toch maar wat meer zou luisteren naar zijn eigen innerlijke stem, als iedereen zou proberen er een te laten opklinken in zichzelf, dan zou er een hoop minder chaos zijn in de wereld. Mediteren is bij uitstek een fijne manier om naar je eigen innerlijke stem te luisteren om te beluisteren wat er opstijgt uit je zelf, uit je diepste bron omhoog borrelt! Om zo terug te keren naar je binnen binnenste, je rust, je vrede, je levensenergie! 

Hoe meer je je aandacht richt op rust, hoe gevoeliger je wordt voor kleine, subtiele ervaringen. En hoe rijker aan subtiel genot je leven wordt. Lisette Thooft.

Meer Rust. Gemiddeld een keer per jaar gaan we naar de band Venice. Ze komen uit Venice in Amerika. En sinds Jan Douwe Kroeske de KRO twee meters sessies organiseerde in de jaren 90, komen ze jaarlijks naar Nederland. Het zijn 2 x 2 broers. Pat en Kip Lennon zijn broers en Mark en Michael Lennon zijn ook broers. Van elkaar zijn het neven. En zij zijn de zoons van twee heel bekende muzikale ouders, de Lennon brothers, in de jaren 50 en 60 een muzikaal populair duo, wat zelfs leidde tot de eerste reality t.v. in Amerika. Ze zingen West Coast muziek, zoals The Eagels. Ze zingen alle vier, ze zijn ontzettend muzikaal en de close harmonie die ze zingen is van ongekend niveau. Elke keer hebben ze weer nieuwe songs en 25 November mogen we weer naar een concert in Eindhoven. Dat wordt weer meezingen, genieten, ontroering door de mooie teksten, herkenning en op het einde gaat iedereen staan en wordt er nog even gerockt. Daarna is er altijd een meet en greet met de band, waar veel gebruikt van wordt gemaakt. Venice nodigt je met dit nummer uit om terug te gaan naar je bron, Venice geeft ons inspiratie en innerlijke rust.

Alles wat je vol liefde vrijlaat zal voller van liefde terugkeren. Carla Pols.

Kunstschilder Lia de Craen verhuist! Ze komt weer terug naar Oosterhout met haar atelier. Van  ABN Amro Prinsenbeek naar ABN Amro Oosterhout. Arendsplein 70. Ze heeft heel wat uren gestoken in het schoonmaken en inrichten van het nieuwe atelier. Benieuwd hoe mijn nieuwe werkplek er nu uitziet, kom dan vrijblijvend een kijkje nemen! Op 31 augustus, 1 of 2 september 14:00-17:00 uur. U bent van harte welkom.


Meer Rust. Yogaoefeningen, verbeteren je lichamelijke conditie. Dit heeft betrekking op de spieren, de gewrichten en het endocriene stelsel. Je leert je lichaam beter kennen en daardoor ook de mogelijkheden en de beperkingen die we kunnen hebben. Yoga kan de concentratie en de rust in jezelf verbeteren. De ademhalingsoefeningen hebben niet alleen een kalmerende werking, ze kunnen ook therapeutisch gebruikt worden bij lichamelijke klachten, bijvoorbeeld bij een verhoogde bloeddruk. Aandacht voor en bewustwording van het lichaam en de ademhaling maar ook aandacht van het bewust worden van je zintuigen en gedachten, staat centraal in de lessen. Je leert met aandacht in het hier en nu te zijn en zo leer je grenzen te voelen en daarnaar te handelen. Hierbij gaat het nooit om het leveren van een prestatie maar om het handelen naar eigen kunnen. Yoga beoefen je altijd op je eigen manier binnen de grenzen van je mogelijkheden en met respect voor je lichaam, je leert open en aandachtig in het nu te zijn. Elke les eindigt met ruime aandacht voor de eindontspanning. De (dagelijkse) beoefening van yoga, aangepast aan je mogelijkheden, verhoogt de kwaliteit van je leven op alle vlakken. Iedereen kan yoga beoefenen, ongeacht leeftijd en ervaring. Folder Yoga als ontspanning-volwassenen.20164 Reacties

 • Leny van Vugt,
  Geplaatst 2 september 2018 11:50

  deze zonnige zondag tijd voor mezelf om tot rust te komen. Bedankt Piet!

 • Paulien ongering,
  Geplaatst 2 september 2018 14:29

  Mooie nieuwsbrief, Piet! Dank je.
  Origineel lied , Kus me dood. Mag ik nog een tip toevoegen voor meer rust? De aarde neemt ons teveel aan spanning gratis en voor niets over: blote voeten op de aarde, (en anders met aardingsdevices). Fijne zondag!

 • Loek Knippels,
  Geplaatst 6 september 2018 15:10

  Lieve Piet,
  Weer met bewondering je Nieuwsbrief doorgenomen: wat haal jij mooie initiatieven naar de voorgrond: KLASSE.
  Heb opnieuw weer behoefte gekregen om opnieuw met yoga te beginnen, dank voor je aanmoediging.

  Heel veel succes met je prachtige werk, hartegroet, Loek Knippels

  • piet,
   Geplaatst 7 september 2018 14:31

   Lieve Loek,
   Bedankt voor je reactie en ik zie regelmatig je filmpjes op Linkedln in voorbij komen en herken dan weer de fantastische leraar die je bent!
   je hebt een hele goede yogaleraar naast je! Gaan jullie ook zo door met jullie werkzaamheden en ik bewonder jullie veerkracht, vertrouwen en doorzettingsvermogen! Alle goeds, warm groetend, Piet.

Plaats reactie