Foto Sjoerd van Dijk.

Uitnodiging! Ik nodig je uit om vandaag even naar jezelf te kijken. Wie en wat ben jij? En het gaat niet om de rollen die je hebt, als ouder, partner, familielid, vriend, werknemer of eigen baas. Kijk nou eens diep in je hart… Wie zie je daar? Wat is jouw essentie? Ieder mens is uniek en wat je aantreft in je hart zijn karaktereigenschappen die jij belangrijk vindt en hebt ontwikkeld of van nature al bezit. Het is mooi om zo naar jezelf te kijken en als dat lukt kun je anderen ook meer op deze manier gaan zien. Zelfonderzoek en bezinning levert veel op en is de moeite waard, omdat je kunt groeien in wie jij wilt zijn. En groei is een belangrijk onderdeel van geluk in je leven. De eigenschappen die je aantreft bij jezelf kun je in gaan zetten in de rollen die je vervult en je kunt ook je best doen om wat minder ontwikkelde eigenschappen te versterken. Oprechtheid is zonder masker, je kunt ook bij jezelf voelen of iets klopt of verzonnen is. Iedereen heeft daarin een keuze. Als je van binnen oprecht bent, kun je naar buiten toe eerlijk zijn! Eerlijkheid is iets wat we van onze kinderen graag zien. Betrouwbaarheid komt hier ook bij kijken. In een relatie is dat belangrijk, anders ervaar je onveiligheid. Dit alles begint bij jezelf en hoe oprecht je bent als persoon. Want kinderen letten goed op en voelen aan als je niet laat zien wat je zegt of vindt. Belangrijk is om congruent te zijn in je handelen. Maar daarvoor moet je eerst weten dat we vaak maskers dragen als volwassenen. Soms hebben we het niet eens door. Maskers dragen we om het ons gemakkelijker te maken of onszelf (ons ego) te beschermen. Maar uiteindelijk is niemand daarbij gebaat. Als coach geef ik mijn cliënten inzicht in hun maskers en in het ego, zodat ze zich zelf meer leren kennen en herkennen en dan de stap te kunnen maken naar erkennen. Om ze vervolgens gereedschap te geven om expressie te geven aan datgene wat voor hun van wezenlijk belang is. Eigenschappen ontwikkelen is niet zo moeilijk als je daar goede handvatten voor hebt en als je er meer op richt. We zijn allemaal ruwe diamanten die geslepen worden door het leven. Elk facetje kan gaan blinken als we daar concreet aandacht aan besteden.

_____________________________________________________________________________________________________________________________

Oprechtheid is het begin en het einde van alle dingen.

_____________________________________________________________________________________________________________________________

Jacqueline Etman, sedert 2 jaar columniste van de nieuwsbrief, getrouwd met Ton, moeder van Maud, werkzaam als doktersassistente, volgde daarnaast onderwijs in de sociale dienstverlening en het maatschappelijk werk en studeerde op latere leeftijd af in de theologie als geestelijk verzorger/pastoraal werker. Schrijven, zingen en cabaret hebben een speciaal plekje bij haar. Haar column is gelijk aan het maandelijkse thema, klik op: column 43

________________________________________________________________________________________________________________

Verlies van oprechtheid is verlies van levenskracht. Multatuli

__________________________________________________________________________________________________________________

Verbinding met de natuur! Yoga in de stadstuin “De Schelp” in de maand Augustus. Op 5 – 12 – en 26 Augustus (dus niet op de 19de!) zijn er weer yogalessen in de stadstuin. Breng vrienden, familie en buren mee om vrijblijvend en gratis een yogales in de buitenlucht te ervaren. Ook dit jaar speelt Fred Brouwer op de didgeridoo en bansuri. Breng ook goed weer mee! We werken niet op de grond, dus je hoeft niets mee te brengen. Na afloop drinken we een kopje thee. De lessen gaan altijd door, ook als het heel slecht weer is! De les is van 10.00 tot 11.00 uur.

__________________________________________________________________________________________________________________________________

Oprechtheid tegenover uw eigen hart zal uw ziel redden. Mahatma Gandhi.

_________________________________________________________________________________________________________________________________

Michelle Hoogendoorn (21) woont in Vleuten en zingt onder de artiestennaam Davina Michelle, ze studeerde verloskunde totdat ze mee mocht doen aan de Voice. Hier zit ze aan de bar bij de laatste Late Night van Umberto Tan en ze ontroert iedereen met het nummer ‘Jealous’ van Labrint. Kun je na gaan als Michelle gaat staan!

_____________________________________________________________________________________________________________________________

Ontdek in je tranen een verborgen lach, zoek tussen de puinhopen naar de schat, jij die leeft vanuit oprechtheid. Rumi.

______________________________________________________________________________________________________________________________

Wat maakt iemand oprecht? Ze geven zich zonder veel moeite bloot! Echt oprechte mensen hebben een solide gevoel van eigenwaarde. Ze durven hun mening te delen. Over hun schaduwkanten vertellen ze ook. Ze maken zich weinig zorgen over gezichtsverlies en het maakt ze niet uit om een beetje dom over te komen. Want ze zijn oké met wie ze zijn. Ze omarmen jouw kwetsbaarheid. Het zijn de mensen aan wie je die enorme afgang op je werk toevertrouwt. Je kijkt er zelfs naar uit om het met ze te delen. Ze zien de grap ervan in. En ze lachen met je mee, maar ze lachen je nooit uit. Ze zijn altijd dezelfde! Wie te hard probeert te zijn omdat hij denkt dat andere mensen dit willen zien kan de beste bedoelingen hebben. Maar dat is geen oprechtheid in z’n puurste vorm. Echt oprechte mensen gedragen zich bij iedereen op dezelfde manier, of ze nou met familie of met die nieuwe, leuke collega zijn. Ze troeven anderen niet af. Ze hoeven een discussie niet te winnen. In gesprekken doen ze geen moeite om de ander te overtreffen door te vertellen over het eigen werk dat nog veel cooler is. In tegendeel: ze spreken hun bewondering uit  voor degene die op dat moment aan het woord is, ook als die wél opschept en dus onoprecht is. Ze poetsen niks op. Oprechtheid vraagt om eerlijkheid en directheid. Ze zijn niet voorzichtig of omslachtig, geven geen ongemeende complimenten, doen niet aan leugentjes om bestwil en ze voorzien de werkelijkheid niet van een suikerlaagje om in de smaak te vallen. Ze zijn proactief. Ze kennen zichzelf, weten wat belangrijk voor ze is en ze hebben vertrouwen in zichzelf. Dat vormt de richtlijn van hun handelen. Ze worden dus niet gedreven door wat hun omgeving vindt, en ze zijn niet bang voor negatieve feedback omdat ze weten dat ze het kunnen opvangen. Dat maakt ze proactief in plaats van reactief. Ze verwachten niks terug. Ze hebben geen verborgen agenda en ze doen niet iets aardigs voor een ander omdat ze op het boemerang effect hopen. Als ze iets voor een ander overhebben, komt dat recht uit het hart.

__________________________________________________________________________________________________________________________

Oprechtheid moet wel een zeer aantrekkelijke deugd zijn, want het zijn vaak zij, die haar het minst bezitten, die er het meest de schijn van willen hebben.

____________________________________________________________________________________________________________________________

Yoga in Augustus! Opnieuw zijn er weer Hatha yogalessen in Augustus voor de liefhebbers die niet op vakantie zijn! Iedere maandag en woensdagavond om 20.00 is er een yoga les bij mij thuis in de Ridderstraat 71. Er is plaats voor 8 deelnemers, geef je op als je graag deel wilt nemen via 06-25276590 of pietvanderpluijm@hetnet.nl

___________________________________________________________________________________________________________________________

Guus Meeuwis met je staat niet alleen, van het laatste album ‘Geluk’. Een vrolijk zomer’s nummer waar je gewoon zomaar blij van wordt. 

__________________________________________________________________________________________________________________________________

Lieve mensen! Een WERKPLAATS gezocht! Op zoek naar een leven waar ik geen vakantie meer van nodig heb wil ik jullie aandacht vragen. En als het even kan die ook vasthouden. Mijn naam is Lia Spikmans, 47 jaar en ik heb een oproep! Nu kan ik hier een mooi opgepoetst verhaal neerzetten over mezelf, maar laat ik het gewoon bij de werkelijkheid houden. Dat voelt wel zo rustig. Een bling-bling versie van mezelf neerzetten schept bovendien verwachtingen en ook een beeld waar ik dan vervolgens weer aan moet voldoen. En  oh, oh, oh, wat word ik daar ongelukkig van! In deze zijn de resultaten uit het verleden wel degelijk een garantie voor de toekomst. Burn-out, paniekaanvallen en ernstige depressies bepaalden vanaf 2009 een groot deel van mijn leven. The ratrace waarin presteren en een goed-ijverig-perfect-leuk-mens-zijn de hoofdrol speelden, heeft mij uiteindelijk de kop gekost. Verbeten, boos en krampachtig zocht ik vervolgens naar een manier om opnieuw aansluiting te vinden bij de werkende wereld. Het doel? Het gevoel van er weer bij te horen en ervaren dat ik er toe doe. Uiteindelijk belandde ik in de bijstand. De buitenwereld deed mij geloven dat ik me hier heel erg voor moest schamen. Ik had gefaald en niet zo’n beetje ook. In mijn beleving was ik nu officieel mislukt. Lia in de marge, een loser(in). Gevoelsmatig was iedereen gelukt en succesvol behalve ik. Burn-out, ontslag, de paniekaanvallen, de depressies, de bijstand; allemaal cadeaus waar ik écht níet op zat te wachten. Toch ben ik ze allemaal stukje bij beetje gaan uitpakken. Hoe? Dat is onmogelijk in één alinea te vangen. De kern is denk ik dat ik het kompas van de buitenwereld steeds beter heb leren negeren en het kompas van mijn binnenwereld steeds beter kan lezen. Hoera voor dit kompas, want het heeft me de richting van ‘het maken’ gewezen. Maken maakt me zó blij! Meubels maken, accessoires maken, meubels opknappen, klussen, filmpjes maken. Welke vorm dit gaat krijgen weet ik niet. Wat ik wel weet is dat ‘het maken’ mij gaat helpen financieel onafhankelijk en betekenisvol voor anderen te zijn. Want oh,oh,oh, wat word ik daar gelukkig van! En daarom mijn prangende vraag: Wie helpt me aan een fijne en betaalbare werkplaats? In mijn vlog Gezocht werkplaats Deel 2 vertel ik je uitgebreid (en gezellig ook) wat ik zoek. https://youtu.be/rfLKrnwbb10

 _______________________________________________________________________________________________________________________________

De Mariapassie 8 september aanvang 18.30 uur in de St.Jankerk Kerkstraat 1 te Goirle. De Maria Passie is een kleinschalige theatervoorstelling die in heel Nederland gespeeld wordt. In de Maria Passie komen de volgende aspecten onder andere aan bod:  Familie – Geboorte van Jezus – Het moederschap – Aspecten zoals twijfel, angst, hoop – Voor je kind blijven kiezen – Mee-lijden – Verliezen van je kind – Rouw en verdriet – Maria als bron van kracht –  Geloof. De persoon Maria staat centraal en allerlei zaken worden vanuit haar perspectief belicht. Daarbij wordt ook een koppeling gemaakt naar de huidige tijd. Er is door Roel Verheggen een script geschreven met korte scènes zonder echte hoofdrollen. Dat script is geschreven rond 15  liedjes. Soms met orkest banden en een enkele keer met een piano ondersteuning titels onder andere: Ken je mij – Iedereen is van de wereld – Marry did you know – Omarm me – Miracle – Open je ogen – Have a little faith – Run. Deze liedjes worden gezongen door een koor en solisten. Dit zogenaamde kernkoor zal bij elke uitvoering aanwezig zijn. Muzikaal leider is Margje Vleck met ondersteuning van Nick Zwart. Organisatie: Het Aquerofonds is opgericht om mensen die graag naar Lourdes of een andere bedevaartplaats willen, maar het niet zelf kunnen betalen, kunnen een beroep doen op het Aquerofonds. Sinds de oprichting in 1999 en de eerste fondswerving in 2000 met de musical Aquero, heeft Aquero meer dan 100 pelgrims met een financiële bijdrage kunnen helpen. Kaartjes bestellen kijk op http//www.demariapassie.nl 

________________________________________________________________________________________________________

Het menselijk hart is de schelp, waarin de parel van oprechtheid wordt gevonden. Inayat Khan.

____________________________________________________________________________________________________________________________

Dan Ariely (1967) wordt geboren in New York en groeit op in Israël. Op zijn achttiende krijgt hij een ernstig ongeluk dat het grootste deel van zijn lichaam verbrandt. Anno 2018 zijn de gevolgen nog duidelijk zichtbaar en ervaart hij nog dagelijks pijn. Ariely studeert desondanks in Israël, ­promoveert in psychologie én bedrijfskunde in de VS en werkt daarna aan de universiteit van Princeton. Tegenwoordig heeft hij aan Duke University zijn eigen researchcentrum, met 20 medewerkers. Heel veel ­mensen sjoemelen. Vaak precies tot het niveau dat ze het zelf nog nét geen sjoemelen, liegen of bedriegen noemen. We kijken met grote afkeuring naar de megafraudes van Volkswagen, alle banken en de farmaceutische industrie. Maar met ons eigen kleine gesjoemel veroorzaken we samen meer economische schade dan zij, zegt Ariely. De bankenwereld is een druppel in de ­emmer. En zolang we alleen naar de ­grote oplichters kijken, lossen we onze problemen niet op.”

____________________________________________________________________________________________________________________________________

Wereldvredeswandeling op 22 September! De 16e Wereld vredewandeling is op zaterdag 22 September. Als afsluiting van de Vredesweek! Vertrek om 09.30 uur bij de Vinder, Sint Vincentiusstraat 113 in Oosterhout, we lopen naar de Moskee in de Klappeijstraat, dan naar de Onze Lieve Vrouwe Abdij, dan naar de Paulus Abdij waar we traditiegetrouw een vredeskaars afgeven. En als afsluiting van de Vredesweek is er een afsluitende viering in de Paulus abdij.  We zijn om ± 12.45  uur terug bij de Vinder, je hoeft je niet op te geven! flyer Vredesweek 2018

_____________________________________________________________________________________________________________________

Ik wil herinnerd worden als iemand die oprecht was. Zelfs als ik fouten heb gemaakt, zijn ze gemaakt in oprechtheid. Malcolm X Amerikaans activist en mensenrechtenverdediger 1925-1965.

_____________________________________________________________________________________________________________________

Jim van de Zee de winnaar van de Voice zingt Tennesee wisky, een oud nummer van Chris Stapleton. De zon schijnt en gaat langzaam onder en je drinkt op je gemak je laatste wisky, voor je gaat slapen met op de achtergrond dit nummer!

__________________________________________________________________________________________________________________________________

Sjoemelen versus Oprechtheid. Oprechtheid lijkt wellicht het tegenovergestelde van het begrip sjoemelen, maar we doen ze in de praktijk vaak allebei. De laatste jaren is het begrip sjoemelen in populariteit gestegen, vorig jaar was Sjoemel software het woord van 2017. Volkswagen en diverse elektronica ketens hadden zich hier schuldig aan gemaakt. Is het terecht dat zij hier onder lijden of doet iedereen het? En het gaat maar door. Nu op dit moment staan de boeren centraal, gisteren de banken, morgen de effectenbeurs, het gaat maar door. Laten we bij het begin beginnen. Wat is sjoemelen eigenlijk? Sjoemelen: 1) Bedrog plegen 2) Frauderen 3) Knoeien 4) Niet eerlijk doen 5) Oneerlijk handelen 6) Oneerlijk zijn 7) Ritselen 8) Vals spelen 9) Zwendelen. Duidelijk; we leven in een Sjoemel maatschappij! Iedere vrouw (en menig man) die gaat winkelen en vervolgens thuis zegt dat ze écht alle producten in de aanbieding heeft gekocht, sjoemelt. ‘Schat, ik heb ons vandaag €119 bespaart!’ Of nieuwe kleding in de kast hangen en als partnerlief vraagt: ‘Nieuw?’ met een stalen gezicht zeggen: ‘Wat dit? Dit hing al een hele tijd in de kast.’ Iedereen die wel eens kookt en stiekem jus uit een zakje maakt of snel een potje basissoep in de grote kookketel gooit. Iedereen die zijn haar verft. Iedereen die op de weegschaal zijn adem in houdt. Iedereen die zijn leeftijd met vijf naar beneden afrond. Iedereen die stiekem ergens mee zit en zegt dat alles hartstikke goed gaat. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Dus sjoemelen kan ook een vorm zijn van iemand niet willen kwetsen, jezelf beschermen of het leven niet al te serieus willen nemen. Wanneer je nu dit artikel gelezen hebt en denkt Piet is aan het pleiten voor de sjoemel software, dan heb je het mis. Ik vind dat namelijk geen sjoemelen meer, maar opzettelijk fraude plegen, massaoplichting! Sjoemel software klinkt geinig, maar dat geldt naar mijn mening meer voor die filter op je camera. Het is trouwens bewezen dat als je teveel sjoemelt met de feiten je dan vreselijke hoofdpijn kunt krijgen. Teveel sjoemelen lijdt ook tot het minder geluk hebben omdat Karma dan niet meer in je gelooft. Oké met de laatste wetenschappelijke feiten heb ik wellicht wat gesjoemeld. Ik onthoud gewoon de wijze raad van mijn vader: ‘Als je niet liegt hoef je ook niets te onthouden.’ Dan heb je het verschil tussen liegen en lekker een beetje sjoemelen.

___________________________________________________________________________________________________________________________

Prijzenswaardig zal oprechtheid zijn, grofheid moet van ons wijken. Wie laat zich graag de zuivere wijn in vuile glazen reiken. Herman Hesse.

___________________________________________________________________________________________________________________________

Foto Arjan van Dijk.

Workshop “Geweldloze communicatie” op vrijdagavond 2 en zaterdag 3 November. De grenzen van je taal zijn de grenzen van je wereld. Ludwig Wittgenstein. Begrijpen en begrepen worden, dat is wat we zo graag willen. Het geeft ons bevestiging en zekerheid. We steken er dan ook eindeloos veel energie en tijd in: we overleggen, praten, mailen, vergaderen, sturen sms’jes, luisteren, vertellen. En toch gaat het regelmatig mis: we blijken elkaars woorden verkeerd te hebben opgevat. Geweldloze communicatie laat zien en ervaren hoe we dit kunnen voorkomen. Hoe vaak gebeurt het niet dat we langs elkaar heen praten, elkaars woorden verkeerd interpreteren en moeten toegeven dat er sprake was van miscommunicatie? Ondanks al onze goedbedoelde pogingen blijken we helemaal niet goed in communiceren te zijn. Hoe en waar gaat het toch mis? Marschall Rosenberg heeft het antwoord. Hij ontwikkelde de geweldloze communicatie. Deze bestaat uit concrete technieken en oefeningen die jou helpen je bewust te worden van de ruis waarmee je anderen tegemoet treedt. Je leert hoe je snel kunt doordringen tot de kern, tot de werkelijke bedoelingen van jezelf en die van de ander. Maar de methode is zeker geen trucje. Het gaat om een ware gedragsverandering: je gaat anders kijken en luisteren naar de mensen om je heen. Je laat je eigen ervaringen en meningen los, waardoor er ruimte is voor nieuwe, verfrissende denkbeelden. Het is een intensieve methode die in het begin wat geforceerd kan aanvoelen. Buiten de bekende geweldloze communicatie stappen van waarnemen – voelen – behoeften – vragen en mededogen gaan we ook beter luisteren. Het bijzondere van de geweldloze communicatie is dat het alle inspanning letterlijk dubbel en dwars waard is. Jij leert jezelf en anderen werkelijk kennen. En of dat nog niet bijzonder genoeg is: door jouw vragen ontdekt ook je gesprekspartner zichzelf met betrekking tot luisteren. Kosten zijn 75 euro inclusief vegetarische lunch en syllabus. Opgeven bij pietvanderpluijm@hetnet.nl

__________________________________________________________________________________________________________________________________

Wat vertrouwen kan geven in de oprechtheid van iemands mening is om het te zien veranderen. Moeder Teresa.

___________________________________________________________________________________________________________________________________

We gaan massaal op vakantie, we trekken er op uit en wat is dan fijn om na een aantal weken weer thuis te zijn! Michael Buble en Blake Shelton zingen er een prachtig lied over.

___________________________________________________________________________________________________________________________

Ricky van Dijk is de “Dichteres van de Nieuwsbrief”! Ze voert de auteurs naam Vian Moo. Haar motivatie: Zolang ik me kan herinneren ben ik bezig met taal: spelen, spreken, schrijven en zingen. Het boeit, verbindt en raakt. Mijn taalkracht zit in het schrappen. Net zolang tot de kern overblijft. Daar draait het om. Fijne zinnen!

 

KLANKBORD

 

voor jou klinkt er niets gek

bij jou valt niets verkeerd

je luistert met je hele hart

en hoe je reageert

 

bij jou is alles veilig

bij jou kan ik terecht

bij jou ben ik vanzelf mezelf

bij jou is alles echt

 

© Vian Moo –  www.fijnzinnigeteksten.nl

_____________________________________________________________________________________________________________________________

Duurzaam geluk is alleen in oprechtheid te vinden. Stef Bos.

______________________________________________________________________________________________________________________________

Mediteren leidt tot een zuiver hart; een zuiver hart leidt tot liefde; liefde zet je aan tot daden voor je naasten; en deze inzet leidt op zijn beurt tot de vrede van het hart. Dus door meditatie hebben wij alles: zuiverheid, vreugde, liefde, inzet en vrede! Meditatie folder.doc 2015

_______________________________________________________________________________________________________________________________

Lezen in het boek van leven en sterven. samen lezen, samen delen, samen ervaringen uit wisselen. Aan de hand van het Tibetaanse boek van leven en sterven van Sogyal Rinpoche. Dit boek kan volgens de schrijver ‘een stille revolutie teweeg brengen in de manier waarop we omgaan met leven en sterven’. We nemen het boek als uitgangspunt. Piet van der Pluijm, yogaleraar, begeleid de gesprekken. Plaats: Ridderstraat 71 Oosterhout Data: dinsdag 2 Oktober, 23 Oktober, 13 November en 4 December. Tijd: van 14.00 – 16.00u. Kosten: €25,- voor de serie of €7,50 per bijeenkomst. Opgave 06-25276590 of pietvanderpluijm@hetnet.nl

_____________________________________________________________________________________________________________________________

Calum Scott (1988) is een Brits singer-songwriter. Hij werd bekend als kandidaat van het televisieprogramma Britain’s Got Talent in 2015. Het is een mooi liefdesliedje, hij beklimt elke berg en zwemt de oceaan over om gewoon bij haar zijn! Mooie filmpje wat in verschillende steden opgenomen is. 

__________________________________________________________________________________________________________________________

In het begin van ons leven en opnieuw wanneer we oud worden, hebben we de hulp en genegenheid van anderen nodig. Helaas is het zo dat we tussen beide periodes in, wanneer we sterk zijn en prima voor ons zelf kunnen zorgen, aan genegenheid en mededogen minder waarde hechten. Maar als ons leven begint en eindigt met de behoefte aan affectie, zou het dan niet beter zijn als we mededogen en liefde toonden aan de anderen in een tijd dat we de kracht en het vermogen ertoe hebben? Dalai Lama. 

_________________________________________________________________________________________________________________

De liefde tot de natuur en de oprechtheid, dat zijn de beide grote hartstochten van het genie. Albert Einstein.

__________________________________________________________________________________________________________________

Oprecht spijt betuigen is een kunst! En misschien wel een kunde. In mijn opleiding tot spiritueel therapeut van 1988 tot 1994 in het Limburgse Belfeld, bij Ds. Ad Stemerding. Kwam ik voor het eerst dit thema tegen. Natuurlijk was ik ook gewend om gemakkelijk en snel “sorry te zeggen”. Toegeven dat ik een fout had gemaakt was moeilijker voor me. Het nemen van verantwoordelijkheid voor mijn eigen gedrag was in die tijd moeilijk voor me. Ik schaamde me als ik berouw moest tonen, ik klapte dan vaak dicht. En iets bestuderen of iets concreets doen met een thema, daar zat bij Ad Stemerding geen verschil in. Ik had in de begin jaren ,90 nog een sluimerend conflict lopen. Eigenlijk weet ik al niet meer wat de aanleiding was, maar het voelde niet prettig. Ik woonde in Hank en ik had al mijn hele leven, vriendschap aan een vriend die ook dezelfde voornaam heeft. In de tijd van de middelbare school verliezen we elkaar uit het oog, maar toen we in de twintig waren, zochten we elkaar weer op. Allebei getrouwd en nog steeds wonend in Hank. We zaten bij een gezellige badmintonclub en daar maakten we weer contact en het voelde als van ouds. Maar eerlijk gezegd met de vrouw van mijn vriend Piet, had ik de grootste moeite. Altijd het laatste woord, wist alles beter, wilde graag gelijk en in mijn beleving ontzettende dwars. Ik begon met mijn vriend in die tijd een tafeltennis vereniging in Hank. Be Quick genaamd. En dat verstevigde onze band, maar je snapt ik ging ook vaker zijn vrouw zien. Vriend Piet werd ziek, hij had een bloedziekte en moest regelmatig naar het Dijkzichtziekenhuis voor bloedtransfusies. Wij probeerde zijn vrouw een beetje op te vangen, maar dat gaf ook veel spanning tot de bom barsten natuurlijk. Lees meer: Oprecht spijt betuigen is een kunst

______________________________________________________________________________________________________________________

Je hebt iemand nodig, stil en oprecht, die als het er op aankomt voor je bidt en vecht. Pas als je iemand hebt, die met je lacht en met je grient, pas dan kun je zeggen; ik heb een vriend. Toon Hermans.

________________________________________________________________________________________________________________________

Inloophuis Poppy’s activiteiten! Kanker kan je leven totaal op z’n kop zetten. Als je zelf de diagnose krijgt. Of iemand die je lief is. Dan merk je hoe moeilijk het is om opnieuw zin te geven aan je leven. Poppy’s wil er voor jou zijn. Door een fijne plek te creëren waar je naartoe kunt gaan. Een ongedwongen en huiselijke ontmoetingsplek, waar je kunt praten of zwijgen, huilen of lachen. Waar je mag zijn wie je bent. En door activiteiten te organiseren waaraan je kunt deelnemen of waar je naartoe kunt komen. Het Inloophuis biedt een ontspannen ontmoetingsplaats voor mensen die geraakt zijn door kanker en hun naasten. Hier kun je ook even níet met ‘ziek zijn’ bezig zijn. Bijna alles kan, niets moet… Er is een grote diversiteit aan activiteiten van Yoga, wandelen, euritmie, high tea, schilderen, boekenclub, op verhaal komen, teveel om op te noemen! kijk op: http://inloophuispoppys.nl/

_____________________________________________________________________________________________________________________

Ik bewonder de jeugd niet voor de brutaliteit van haar zekerheden, maar voor de oprechtheid van haar angsten. Emmanuel Macron.

______________________________________________________________________________________________________________________

Wat denk je, liegen jouw (klein)kinderen vaak tegen je zonder dat je het door hebt? Of zijn ze er zo slecht in dat je het binnen een paar seconden al merkt? Onderzoeker Kang Lee legt in deze TedX Talk uit wat er gebeurt met kinderen als ze liegen. Ze doen het vaak en beginnen er zelfs al mee als ze twee jaar zijn. Ook vertelt hij waarom we het zouden moeten vieren als onze kids beginnen met liegen. “Vrijwel iedereen liegt”, beaamt  onderzoeker Kang Lee. Hij schreef een boek over misleiding. We liegen gemiddeld anderhalf keer per dag. Dat is lang niet altijd af te keuren. Sterker:”Als we niet zouden liegen, zou de wereld keihard zijn”, meent Lee. ‘Iemand de waarheid zeggen’ houdt bijna nooit iets leuks in.

_________________________________________________________________________________________________________________

De verdienste van oorspronkelijkheid is niet nieuwheid, het is oprechtheid. De man die gelooft in zijn creativiteit is oorspronkelijk. John de Mol.

__________________________________________________________________________________________________________________

Bløf & Sabrina Starke – Meer kan het niet zijn. Dit lied is op heel veel van toepassing…haal eruit wat jou het meeste aanspreekt.

________________________________________________________________________________________________________________

De listigheid houdt het niet lang uit tegenover de oprechtheid. Dalai Lama.

________________________________________________________________________________________________________________

______________________________________________________________________________________________________________________________

Oprecht geraakt! Wij, Martine van Wensveen en Lia Spikmans, zijn diep geraakt door het werk en de missie van Stichting ShowerPower. De documentaire Volop Leven (trailer: https://vimeo.com/213980244 ) de beelden uit Lesbos en dat wat we lezen op de site van ShowerPower, het laat ons niet meer los. Pieter, Dinne en Liesbeth zijn ShowerPower in december 2017 begonnen. Ze hebben alle drie vrijwilligerswerk met vluchtelingen gedaan in Griekenland in Athene en op Lesbos. Omdat de omstandigheden in kamp Moria zo schrijnend zijn, hebben ze Stichting ShowerPower opgericht. ShowerPower geeft schone en veilige douches aan mensen uit het kamp Moria. Woorden van Liesbeth twee weken terug aan Martine: “Ik ben net vannacht terug gekomen van Lesbos. Het is er bloedje heet, je kunt je niet voorstellen hoe het is om in deze hitte in het Moria kamp te wonen. Ik heb de kans om weer naar mijn eigen huis te gaan en bij te tanken. Zij kunnen niets anders dan wachten wachten, wachten totdat iemand zegt: je bent welkom.” Zoals gezegd, het laat ons niet meer los. We willen iets doen!! Allebei voelen we de sterke impuls om naar Lesbos te gaan om te helpen. En allebei hebben we eerlijk gezegd ook het gevoel dat we niet bestand zullen zijn tegen het leed en de pijn die mensen in Moria moeten doorstaan. Maar wat kunnen we dan wél doen om Stichting ShowerPower te ondersteunen? De komende maanden zullen we verschillende acties op touw gaan zetten om zo geld in te zamelen voor Stichting ShowerPower. Want… wat ShowerPower doet kan naar onze mening levensreddend zijn; voelen dat je als mens gezien wordt, met waardigheid behandeld, je welkom weten en vooral niet vergeten! ACTIE 1: CD VERKOOP VOOR STICHTING SHOWER POWER. In de periode van 1 tot/met 13 augustus gaat de volledige opbrengst van de verkoop van de nieuwste cd Vlindervlucht van Martine in z’n geheel naar Stichting ShowerPower. De cd’s zijn te bestellen via: https://www.martinevanwensveen.nl/a-53122834/winkel/cd-vlindervlucht-shower-power-actie/ Direct doneren aan ShowerPower kan natuurlijk ook: https://www.showerpower.eu/doneer/ Niemand kan iedereen helpen, maar iedereen kan wel iemand helpen! Liefs Martine en Lia

_____________________________________________________________________________________________________________________________

Wie zich van zijn oprechtheid bewust is, lacht om de leugens van het gerucht. Paulo Coelho.

______________________________________________________________________________________________________________________________

Laat je duimen contact maken met je ringvinger. Neem even de tijd om ook te voelen wat je voelt als deze vinger van trouw wordt aangeraakt. Wat betekent het woord trouw voor jou, hoe ga je om met trouw? Trouw zijn aan je eigen voornemens, verlangens, principes, intuïtie, waarden en normen. Trouw zijn aan jouw eigenheid…..Normen en warden worden vaak in een adem genoemd. Ze hebben dan ook veel met elkaar te maken. Toch kunnen ze een heel verschillend effect hebben.

  • Zowel je normen als waarden zijn deel van jou, in verschillende fases van je leven kunnen verschillende normen en waarden op de voorgrond treden.
  • Waarden geven aan wat voor jou belangrijk is. Ze zijn een vlammetje dat in jou brandt, iets waarnaar je streeft en waar je je voor wilt inzetten. Er zit geen oordeel aan vast.
  • Normen geven aan wat er van jou ‘niet mag’ of wat er ‘altijd moet’. Daaraan zit als snel een oordeel gekoppeld.
  • Je eigen waarden in ere houden geeft rust, energie en houvast. Zelfs als het confrontaties veroorzaakt: Luister naar je intuïtie! Die weet wat waar is!
  • Probeer je teveel naar je normen te luisteren of verwacht je van anderen dat ze volledig aan je normen voldoen dan kost dat veel energie, spanning en stress.

________________________________________________________________________________________________________________________________

Alleen de oprechte kan oprechtheid herkennen. Wayne Dyer.

________________________________________________________________________________________________________________________________

Het is warm en ik nodig je uit om ontspannen te gaan liggen en in gedachten mee te gaan naar de verkoelende zee, luister maar mee.

___________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

1 Reactie

  • Carla den Dunnen,
    Geplaatst 9 augustus 2018 21:14

    dankjewel voor weer een inspirerende nieuws brief !

Plaats reactie