Wat is jouw wonder? Een wonder is iets wat we beschouwen als iets zeldzaams. Wonderen zien we als speciaal, voor weinig mensen weggelegd, en we kunnen er alleen maar op hopen. Terwijl mensen er soms al niet meer op durven hopen. Dit is eigenlijk gek. Wonderen gebeuren aan de lopende band. Een wonder is iets waarvan we niet begrijpen hoe het gebeurt. Wanneer we het begrijpen, zijn het geen wonderen meer, dan wordt het normaal, de norm. Als je 20 jaar geleden tegen mij gezegd had dat 25% van de Nederlandse bevolking verslaafd zou zijn aan zijn telefoon, dan had ik toch hard getwijfeld aan je! En nu is het de norm! Als je ook gezegd zou hebben dat er in 2018 bijna 1 miljoen werknemers met een burn out thuis zit, dan had ik toch hulp voor je gaan zoeken! Maar ook dat is nu de norm! Mijn wonder komt eerlijk gezegd ook uit de tijd dat ik absoluut niet wist wat ik met mijn leven wilde! Een ding wist ik zeker, niet van s’ morgens tot s’ avonds alleen maar werken! En ook dat is nog niet zo erg, als het dan maar werk is waar je passie ligt. Huizen schilderen vind ik leuk, maar er moest méér zijn! Ik ben in 1980 bij PTT Post gaan werken en opnieuw gaan studeren! Mijn wonder was mijn studie tot Yogadocent! Er gingen heel veel deuren open! En nog steeds is het wonder actief! Nu 37 jaar later, geef ik in September 33 jaar Hatha Yoga les! En even afkloppen op mijn houten bureau! Ik heb nog geen Yogales gemist! Ik verzorg gemiddeld zo’ n 500 yogalessen per jaar x 33 = 4,224 lessen onafgebroken! Hoe groot kan een wonder zijn? Ik doe het met nog evenveel passie, plezier en toewijding! Wonderen zijn de kracht van de geest in het nu, die weet dat alles nu waar is. Wat is jouw wonder?

________________________________________________________________________________________________________________________

We dragen in ons de wonderen die we buiten onszelf zoeken. Krishnamurti.

________________________________________________________________________________________________________________________

Stress. Wellicht is stress het meest gebruikte woord van de afgelopen tien jaar. Ik ben al 35 jaar met dit fenomeen bezig en hij heeft steeds grotere vormen aangenomen. Steeds meer kwamen er stress gerelateerde klachten en nu weet ik inmiddels wel dat stress niet het probleem is, maar het gevolg is van dieperliggende oorzaken. De meest voorkomende oorzaken van chronische spanning hebben onder meer te maken met:

Moeite hebben met begrenzen. Het lastig vinden om hulp te vragen. Onvoldoende herstel momenten nemen. Geen keuzes kunnen maken.

Dit gedrag is wel degelijk met yoga te beïnvloeden en positief te veranderen. Hoe? Yoga legt de verbinding tussen lichaam en geest om de eenheid tussen beide te bevorderen. Door yoga te beoefenen, ontstaat een gevoel van vitaliteit en welbevinden. Yoga stelt je in staat om zo lang mogelijk lichamelijk, geestelijk en sociaal optimaal te functioneren. Yoga is één van de weinige bewegingsvormen waar competitie en prestatie totaal geen rol spelen. Je hoeft je niet aan te passen aan yoga, yoga bestaat juist bij uitstek uit oefeningen dit zich naar jou voegen. Yoga staat erom bekend dat het stress vermindert en helpt ontspannen. Meerdere onderzoeken hebben zelfs aangetoond dat het de afgifte van cortisol, het voornaamste stresshormoon, vermindert. Bij een onderzoek werd het krachtige effect van yoga in kaart gebracht door het volgen van 24 vrouwen die naar eigen zeggen emotioneel uit balans waren. Na een yoga programma van drie maanden hadden de vrouwen aanzienlijk lagere cortisolwaarden. Ze hadden ook minder last van stress, angst, vermoeidheid en depressie. Een ander onderzoek onder 131 mensen zag gelijkende resultaten. Tien weken yoga hielp stress en angst verminderen. Het verbeterde ook de kwaliteit van het leven en de mentale gezondheid. Yoga alleen, of in combinatie met andere methodes om stress te verminderen, zoals meditatie, kan een krachtige manier zijn om stress buiten de deur te houden. Kortom: Studies tonen aan dat yoga stress helpt te verminderen en zorgt voor een lagere productie van het stresshormoon cortisol. Lees meer: Stress

________________________________________________________________________________________________________________________________

Howie Mandel, is een Amerikaans meisje van 13 jaar wat heel verlegen is en haar grootste hobby is muziek. Wanneer de muziek begint komt de leeuw in Howie naar boven en ze zingt en beweegt bijna exact als Janis Joplin. De gouden buzzer is haar wonder! Een wonder waar je kippenvel kan krijgt!

______________________________________________________________________________________________________________________________

Yoga in Augustus! Opnieuw zijn er weer Hatha yogalessen in Augustus voor de liefhebbers die niet op vakantie zijn! Iedere maandag en woensdagavond om 20.00 is er een yoga les bij mij thuis in de Ridderstraat 71. Er is plaats voor 8 deelnemers, geef je op als je graag deel wilt nemen via 06-25276590 of pietvanderpluijm@hetnet.nl

_____________________________________________________________________________________________________________________________

 

Wonder? Ik heb diabetes. Twee jaar geleden overleed mijn moeder en adopteerde ik haar kat, Kit. Onlangs werd ik wakker om drie uur ’s nachts met Kit op mijn benen. Hij was aan het miauwen, maar ik had hem dat nog nooit zo hard en vol overgave zien doen. Ik stond op om te kijken wat er aan de hand was en voelde me opeens heel zwak. Ik greep naar mijn glucosemeter om mijn bloedsuiker te checken. De meter gaf 53 aan, terwijl de dokter had gezegd dat tussen de 70 en 120 normaal was. Later, in het ziekenhuis, vertelden ze me dat als Kit me niet had wakker gemaakt, ik waarschijnlijk nooit meer wakker was geworden.

___________________________________________________________________________________________________________________________

Als alle dagen hetzelfde lijken, ben je blind geworden voor de wonderen in jouw bestaan. De remedie is eenvoudig; beter opletten. Paulo Coelho.

__________________________________________________________________________________________________________________________

Jacqueline Etman, sedert 2 jaar columniste van de nieuwsbrief, getrouwd met Ton, moeder van Maud, werkzaam als doktersassistente, volgde daarnaast onderwijs in de sociale dienstverlening en het maatschappelijk werk en studeerde op latere leeftijd af in de theologie als geestelijk verzorger/pastoraal werker. Schrijven, zingen en cabaret hebben een speciaal plekje bij haar. Haar column is gelijk aan het maandelijkse thema, klik op: column 42

___________________________________________________________________________________________________________

Je kan slechts op 2 manieren leven: alsof niets een wonder is en alsof alles een wonder is. Albert Einstein.

________________________________________________________________________________________________________________________

In de TED Talk van Rube van Tienen krijg je een kwetsbaar kijkje in het onzekere hart van een succesvol goochelaar. Zijn vraag: wanneer ben ik goed genoeg? Zijn talk is de reis naar het innerlijke kind en eigenlijk vertelt hij ons een wonder!

_________________________________________________________________________________________________________________________________

Wonderen.Meer dan de helft van de Nederlanders gelooft dat wonderen bestaan. En het zijn vooral jongeren van 18 tot 34 jaar en hoger opgeleiden die deze groep ‘gelovigen’ vertegenwoordigen. Eén op de vier Nederlanders heeft wel eens iets meegemaakt waarvoor geen verklaring was te vinden en dat heeft een positieve invloed op hun leven gehad. Neem ook een duik in een wereld vol wonderen! Laat ik maar gelijk met de deur in huis vallen en eerlijk bekennen: ook ik geloof in wonderen. Wat ik daarmee bedoel is dat ik wéét dat wonderen bestaan en mogelijk zijn. Dus niet: ik ben een rooms-katholieke jongen en de kerk leert mij dat. Ik heb namelijk zelf wonderen meegemaakt en nog dagelijks maak ik wonderen mee. Voor de duidelijkheid zal ik er gelijk een op tafel leggen. Niet zozeer ter overtuiging, want dat lijkt onmogelijk te zijn als het gaat om dit onderwerp. Ik zit in de tweede klas van de lagere school en ik vindt het geweldig, een schooljuffrouw die enthousiast, lief, speels en iedere dag vrolijk is staat voor de klas. Ik haal de beste cijfers en kom dan in klas 3 en ervaar daar het tegenovergestelde met als resultaat dat ik blijf zitten in de derde klas. De lieve juffrouw, krijgt verkering met de kapelaan in Hank en ze vertrekken en ik heb nooit meer iets van hen gehoord. Ik heb later als kind nog regelmatig van haar gedroomd. Ik ben inmiddels 18 jaar en ik ben wielrenner bij de jonge renner en fiets in een meer daagse etappe wedstrijd genaamd de ronde van Luik. En voor de wedstrijd zoek je dan een adresje waar je je zelf kunt verkleden, wassen en aankleden. Ik bel aan bij een pastorie in de buurt van het Franstalige Luik en wie doet er open? De lieve juffrouw van klas 2, weliswaar wat ouder, maar ik sta perplex. Ik kan geen woord meer uitbrengen en zij zegt, ik heb nog regelmatig van je gedroomd Piet. Wat was dat een ontmoeting! Nu kun je denken: dat is toeval! Voor mij was een groot cadeau, een wonder waar ik met veel genoegen aan terug denk! Wonderen zijn een fenomeen dat leeft. Google je het woord wonderen, dan heb je binnen 0,2 seconden 2.440.000 zoekresultaten. Lees meer: Wonderen

___________________________________________________________________________________________________________________________

Wie niet gelooft in wonderen, is geen realist. Herman Finkers.

____________________________________________________________________________________________________________________________

Natalie Merchant (46) is een Amerikaanse zangeres die al vroeg een hit had met 10,000 Maniacs en na 5 albums werd het wat rustiger, want ze had een kinderwens! En dit duurde even! En toen het kind een jaar of 7 was, wilde ze graag weer een nieuw album opnemen, maar niemand wilde meer investeren, dus heeft ze zelf alle kosten zelf betaald en dit resulteerde in het succesvolle album Leave Your Sleep. Dit wonder draagt ze op aan haar kind!

____________________________________________________________________________________________________________________

Het is moeilijk te geloven dat zoveel wonderen, zoveel vindingrijkheid in de wereld het resultaat van alleen toeval en chemie is. René Barjavel.

___________________________________________________________________________________________________________________

Wonder? Mijn dochter kwam thuis uit school en vroeg me waar ze gebarentaal kon leren. Ik vroeg haar waarom ze dit wilde. Ze antwoordde dat er een nieuw, doof meisje op haar school was gekomen dat alleen gebarentaal kon spreken en niemand had om mee te praten.

____________________________________________________________________________________________________________________________________

foto Johan Wouters.

Verbinding met de natuur! Yoga in de stadstuin “De Schelp” in de maand Augustus. Op 5 – 12 – en 26 Augustus (dus niet op de 19de!) zijn er weer yogalessen in de stadstuin. Breng vrienden, familie en buren mee om vrijblijvend en gratis een yogales in de buitenlucht te ervaren. Ook dit jaar speelt Fred Brouwer op de didgeridoo en bansuri. Breng ook goed weer mee! We werken niet op de grond, dus je hoeft niets mee te brengen. Na afloop drinken we een kopje thee. De lessen gaan altijd door, ook als het heel slecht weer is! De les is van 10.00 tot 11.00 uur.

_____________________________________________________________________________________________________________________

Een wonder is: als je kinderen en kleinkinderen geboren worden! Toon Hermans omschreef het zo treffend: Een kind is zoveel meer als een aanstaande dame of heer, wie het wonder in het kind niet ziet, die snapt het hele liedje niet. We zijn een wonder en we zijn het vergeten! Elke seconde dat we leven is een nieuw en uniek moment in het heelal, een ogenblik dat nooit meer terug zal komen… En wat leren we onze kinderen met onze schoolse lessen vooral? We leren ze dat twee plus twee vier is en dat Parijs de hoofdstad is van Frankrijk. Wanneer zullen we hen eens gaan leren wie ze werkelijk zijn? En dát ze mogen zijn zoals ze werkelijk zijn bedoeld? We zouden tegen een ieder van hen moeten zeggen: ‘Weet je wel wie je bent? Je bent een wonder. Je bent uniek. Toen jij geboren werd kreeg jij een bijzonder pakketje aan gaven mee, met nog ongeziene talenten en nog niet ontwikkelde kwaliteiten. Wat een wonder om jou te verwelkomen! In alle jaren die zijn verstreken is er nooit een kind geweest als jij. Met jouw armen, je benen, jouw manier van bewegen en van zijn. Misschien word je een Mozart, een Michelangelo of een Shakespeare. Volg de sporen van jouw talent, die van je hoofd, je hart of die van je handen. Misschien schuilt er een prachtig gedicht in je vingers, schrijf het! Of leeft er een droom in je hart, leef het! Jij kunt alles zijn wat je verkiest. Wanneer je er maar werkelijk voor gaat is er zoveel mogelijk. Het mooiste wat je echter kunt worden is toch vooral: jezelf. Want weet dit: Jij bent een wonder, er is echt niemand zoals jij.’ Ergens onderweg zijn wij grote mensen deze belangrijkste les vergeten. Daarom blijf ik dit doen: Jou vertellen dat je wonderlijk prachtig bent, zoals je bent. Dat je het waard bent om de schatten van je bestaan te vinden, jouw unieke talenten, misschien nu nog diep verborgen in je ziel. Die speciale gaven verdienen het om gezien te worden. Jij verdient het om gezien te worden. Door voor alles jezelf te zijn. Wat iemand anders je ook vertelt. En weet je? Dát is misschien wel de les van het leven. We mogen iedere dag blijven leren!

___________________________________________________________________________________________________________________________

Wonderen, in de zin van verschijnselen die we niet kunnen verklaren, omringen ons: het leven zelf is het wonder der wonderen. George Bernard Shaw.

___________________________________________________________________________________________________________________________

James Bay (28), is een Britse singer-songwriter. Hij werd bekend met monster hits als ‘Let It Go’ en ‘Hold Back The River’ en toerde in 2015 onder andere met Taylor Swift en Hozier. Hij heeft een prachtige stem.

__________________________________________________________________________________________________________________

Wonder? Laatst was ik in een tweedehands boekenwinkel waar ik een boek vond dat ik als kind had, maar dat destijds werd gestolen. Toen ik het boek opende, ontdekte ik tot mijn verbazing dat dit precies het boek was dat ik kwijt was geraakt. Op de eerste bladzijde stond mijn naam en een bericht van mijn opa dat hij erin had geschreven voordat hij het aan me gaf. Hij schreef destijds: “Ik hoop echt dat dit boek over heel veel jaren opnieuw in je handen valt, en je het weer zult lezen.”

_________________________________________________________________________________________________________

Sommige wonderen duren even! Sommige duren lang!

_________________________________________________________________________________________________________

De wondervraag! Vannacht terwijl jij sliep is er een wonder gebeurd. Al jouw dromen en wensen zijn uitgekomen. Maar jij sliep en weet dus van niets. Je wordt wakker en de vraag is: Waaraan zou jij als eerste merken dat er iets veranderd is? Wat is dat dan en hoe ziet het eruit? En ook: Wat zou jouw partner aan je merken of zien? Als je het een vriend of vriendin zou vragen, wat zou die aan je zien? En als je het iemand vraagt die jou niet kent, hoe kan diegene zien dat er een wonder is gebeurd? TIP: schrijf op wat de wondervraag met je doet.

_______________________________________________________________________________________________________________

Voor velen kan iets wat gebeurd is geen wonder zijn omdat het gebeurt. E J Ouweneel.

_______________________________________________________________________________________________________________

Het grootse wonder. Het menselijk lichaam moet de mooiste creatie van de natuur zijn. Het is ongeëvenaard in kracht, capaciteit en aanpassingsvermogen. Meestal hebben we van ons lichaam een negatief beeld, maar laat ons eens positief kijken naar ons lichaam. De intelligentie, die inherent is aan ons lichaam, is zo groot dat het ronduit verbijsterend is. Het menselijk hart klopt elke vierentwintig uur ongeveer honderd duizend  keer. Het hart en zijn pompsysteem, dat wetenschappers vergeefs hebben getracht na te bootsen, pompen bijna zeven liter bloed door honderdvierenveertig­dui­zend kilometer bloedvaten per dag. Dat is ongeveer vijfhonderdtwintig­mil­joen liter in vijftig jaar. Bedenk eens wat een hitte deze machine moet voortbrengen bij het uitvoeren van deze functies, en besef dan dat het een constante temperatuur bewaart van rond de 37 graden! De huid, het grootste orgaan van het lichaam, bestaat uit meer dan vier miljoen poriën die constant werken als koelingssysteem voor deze machine. Het spijsvertering-systeem heeft het opmerkelijk vermogen om het voedsel dat we eten te veranderen in gezond bloed, botten en celstructuren. De longen voorzien het bloed van de nodige zuurstof. Een ingewikkeld skeletsysteem zorgt voor een ondersteunend geraamte, waardoor het lichaam rechtop kan staan en lopen. Het skelet werkt harmonisch samen met een verbazingwekkend spierstelsel dat het lichaam laat bewegen. Aan het roer van deze perfectie staat het brein, dat al deze miraculeuze activiteiten overziet, ervoor zorgt dat alles goed werkt. Het wonderbaarlijke lichaam zoekt altijd naar een natuurlijk evenwicht, naar harmonie, naar warmte als het koud is geweest, naar vocht als het droog is geweest, naar rust als het druk is geweest. Laat je wonderbaarlijke lichaam maar tot rust komen, laat alle natuurlijke processen maar plaatsvinden, omdat jij je lichaam de moeite waard vindt.

_____________________________________________________________________________________________________________________________

Passenger met Scare Away The Dark! 25 Juni – In herinnering aan ons sterretje Sara.

_______________________________________________________________________________________________________________________________

Wonder? Vandaag, twee dagen na de begrafenis van mijn partner, ontving ik een boeket dat hij een week eerder voor mij had besteld. Het kaartje zei: “Zelfs wanneer de kanker wint, wil ik dat je weet dat jij de vrouw uit mijn dromen bent”.

__________________________________________________________________________________________________________________________

Ricky van Dijk is de “Dichteres van de Nieuwsbrief”! Ze voert de auteurs naam Vian Moo. Haar motivatie: Zolang ik me kan herinneren ben ik bezig met taal: spelen, spreken, schrijven en zingen. Het boeit, verbindt en raakt. Mijn taalkracht zit in het schrappen. Net zolang tot de kern overblijft. Daar draait het om. Fijne zinnen!

TIMING

 

opmerkelijk genoeg

verloopt alles synchroon

ik doe er geen moeite voor

het gebeurt gewoon

 

© Vian Moo

www.fijnzinnigeteksten.nl

____________________________________________________________________________________________________________________________

Verborgen wonderen van de natuurlijke wereld. Een prachtige Tedx talk van Louie Swartzberg. We leven in een wereld van ongeziene schoonheid, zo subtiel en delicaat dat het menselijk oog ze niet kan waarnemen. Om deze onzichtbare wereld aan het licht te brengen, buigt Louie Schwartzberg de grenzen van tijd en ruimte om met hogesnelheidscamera’s, timelapses en microscopen. Wonderen bestaan!

_____________________________________________________________________________________________________________________________

Wonder? Vandaag koos ik het verkeerde nummer en stuurde ik mijn vader per ongeluk ‘Ik hou van je’, een bericht dat eigenlijk was bedoeld voor mijn man. Een paar minuten later kreeg ik antwoord: “Ik hou ook van jou. Papa.” Het raakte me. We spreken dit soort dingen zo weinig naar elkaar uit.

_______________________________________________________________________________________________________________________________

Ga rustig zitten of liggen en luister naar de ontspanning van de waterbron. 

_______________________________________________________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________________________________________________________

Inloophuis Poppy’s activiteiten! Kanker kan je leven totaal op z’n kop zetten. Als je zelf de diagnose krijgt. Of iemand die je lief is. Dan merk je hoe moeilijk het is om opnieuw zin te geven aan je leven. Poppy’s wil er voor jou zijn. Door een fijne plek te creëren waar je naartoe kunt gaan. Een ongedwongen en huiselijke ontmoetingsplek, waar je kunt praten of zwijgen, huilen of lachen. Waar je mag zijn wie je bent. En door activiteiten te organiseren waaraan je kunt deelnemen of waar je naartoe kunt komen. Het Inloophuis biedt een ontspannen ontmoetingsplaats voor mensen die geraakt zijn door kanker en hun naasten. Hier kun je ook even níet met ‘ziek zijn’ bezig zijn. Bijna alles kan, niets moet… Er is een grote diversiteit aan activiteiten van Yoga, wandelen, euritmie, high tea, schilderen, boekenclub, op verhaal komen, teveel om op te noemen! kijk op: www.inloophuispoppys.nl

_______________________________________________________________________________________________________________________________

Wereldvredeswandeling op 22 September! In verband met de afsluiting van de vredesweek in Oosterhout is er een Wereld vredewandeling op zaterdag 22 September. Als afsluiting van de Vredesweek! Vertrek om 09.30 uur bij de Vinder, Sint Vincentiusstraat 113 in Oosterhout, we lopen naar de Moskee in de Klappeijstraat, dan naar de Onze Lieve Vrouwe Abdij, dan naar de Paulusabdij waar we traditiegetrouw een vredeskaars afgeven. En als afsluiting van de Vredesweek is er een afsluitende viering in de Paulusabdij.  We zijn om ± 12.45  uur terug bij de Vinder, je hoeft je niet op te geven!

________________________________________________________________________________________________________________________________

Een prachtige serie over de aarde. Acteur Wil Smith is de reisleider, die je meeneemt naar de grote mysteries van het heelal en de aarde. Ruimtevaders uit Amerika vertellen hun bijzondere ervaringen. Als je de planeet waarop je woont beter wil leren kennen is het een prachtige serie. Wij genieten met volle teugen. 

________________________________________________________________________________________________________________________

Wordt aantrekkelijk voor het wonder! Blijf altijd gericht op het wonder dat zich op allerlei mogelijke wijzen bij jou of een ander kan aandienen. Zo wordt je aantrekkelijk voor het wonder. Wanneer je je op het mogelijke tegendeel richt, zou je aantrekkelijk kunnen worden voor het onheil. Bij de eerste optie gaan de luiken van het hart open. Bij de tweede optie gaan de luiken van je hart dicht. Lenny Kuhr uit gekust door de eeuwigheid.      

______________________________________________________________________________________________________________________

In oktober 2018 vindt er wel een hele bijzondere spirituele reis plaats naar India. Ben je geïnteresseerd in yoga, mantra, meditatie, ayurveda?Zoek je innerlijke rust en wil je werken aan je persoonlijke groei? Ben je gefascineerd door de Hindoeistische en Tibetaanse culturele tradities? Wil jij ook met een kleine groep spiritueel geïnteresseerden op reis? Wil je op een mooie locatie verblijven aan de rivier de Ganges waar de energie zuiver en fijn is? Dan neemt Misja Vermeulen je graag mee op deze luxe spirituele retreat naar de mooiste plek in de Himalayas. Voor een eerste indruk van dit gebied kan je het filmpje https://youtu.be/p5fui9tdkaI bekijken en voor een uitgebreide informatie kan je op zijn webpagina https://www.ganeshayoga.nl/spirituele-reizen/ verder lezen.

_________________________________________________________________________________________________________________

Wonder? Mijn opa en ik waren foto’s aan het kijken toen we een oud beeld vonden waarop hij aan het dansen was op een feestje met mijn oma, die een aantal jaren geleden overleed. Hij sloeg zijn arm om me heen en zei: “Vergeet nooit dat zelfs als iets niet voor altijd duurt, het niet betekent dat het je tijd niet waard is.”

__________________________________________________________________________________________________________________________________

De grenzen van je taal zijn de grenzen van je wereld. Ludwig Wittgenstein.
Begrijpen en begrepen worden, dat is wat we zo graag willen. Het geeft ons bevestiging en zekerheid. We steken er dan ook eindeloos veel energie en tijd in: we overleggen, praten, mailen, vergaderen, sturen sms’jes, luisteren, vertellen. En toch gaat het regelmatig mis: we blijken elkaars woorden verkeerd te hebben opgevat. Geweldloze communicatie laat zien en ervaren hoe we dit kunnen voorkomen. Hoe vaak gebeurt het niet dat we langs elkaar heen praten, elkaars woorden verkeerd interpreteren en moeten toegeven dat er sprake was van miscommunicatie? Ondanks al onze goedbedoelde pogingen blijken we helemaal niet goed in communiceren te zijn. Hoe en waar gaat het toch mis? Marschall Rosenberg heeft het antwoord. Hij ontwikkelde de geweldloze communicatie. Deze bestaat uit concrete technieken en oefeningen die jou helpen je bewust te worden van de ruis waarmee je anderen tegemoet treedt. Je leert hoe je snel kunt doordringen tot de kern, tot de werkelijke bedoelingen van jezelf en die van de ander. Maar de methode is zeker geen trucje. Het gaat om een ware gedragsverandering: je gaat anders kijken en luisteren naar de mensen om je heen. Je laat je eigen ervaringen en meningen los, waardoor er ruimte is voor nieuwe, verfrissende denkbeelden. Het is een intensieve methode die in het begin wat geforceerd kan aanvoelen. Buiten de bekende geweldloze communicatie stappen van waarnemen – voelen – behoeften – vragen en mededogen gaan we ook beter luisteren. Het bijzondere van de geweldloze communicatie is dat het alle inspanning letterlijk dubbel en dwars waard is. Jij leert jezelf en anderen werkelijk kennen. En of dat nog niet bijzonder genoeg is: door jouw vragen ontdekt ook je gesprekspartner zichzelf met betrekking tot luisteren. Nieuwsgierig geworden kom naar de workshop Geweldloze Communicatie op vrijdagavond 2 van 20.00 tot 22.00 uur en zaterdag 3 November van 09.00 tot 16.30 uur. Kosten zijn 75 euro inclusief vegetarische lunch en syllabus. Opgeven bij pietvanderpluijm@hetnet.nl

______________________________________________________________________________________________________________________________

Wonderful World is een cover song van de Amerikaanse zangeres Eva Cassidy, uitgebracht in 2004, acht jaar na haar dood in 1996 en later opgenomen in de studio met Britse zangeres Katie Melua in een mooi duet en het nummer is oorspronkelijk van Louis Amstrong.

____________________________________________________________________________________________________________________

En wat is het grootste wonder? Elke dag slaat de dood toe en we leven alsof we onsterfelijk zijn, dat is het grootste wonder! uit de Bhagavad Gita.

_____________________________________________________________________________________________________________________

 

 

 

 

 

 

4 Reacties

 • yvonne de weerdt, Alkmaar,
  Geplaatst 1 juli 2018 15:27

  Vandaag is mijn lieve nichtje bevallen van een tweeling na een voldragen zwangerschap. Wij zijn gelukkig met die twee gezonde jongetjes! Wat een wonder\!

  Dat onderwerp juist vandaag, dank je wel Piet

 • Elsbeth,
  Geplaatst 2 juli 2018 11:17

  Lieve Piet,
  Dank je wel voor de herinnering aan onze lieve dochter Sara. Met haar boodschap: If we all light up, we can scare away the dark!

 • mieke van nistelrooij,
  Geplaatst 2 juli 2018 12:02

  Lieve Piet,

  Dat waren ook deze keer weer mooie momentjes van intens genieten. H
  et maakt me opnieuw weer bewust van dat juist het in hele kleine dingen verscholen ligt.

  Dank je wel !!

 • Leny,
  Geplaatst 8 juli 2018 11:14

  open staan voor de wonderen die op je pad komen.

Plaats reactie