Muziek helpt!

Er zijn aanwijzingen dat muziek helpt om te genezen. Het zou pijn en angst verlichten en zelfs hersenschade kunnen keren, zo blijkt uit recent onderzoek. De meesten van ons luisteren naar muziek om te ontspannen. Of misschien juist om zich te motiveren of inspiratie op te doen. Toch realiseren maar weinigen zich de kracht van de stimulans die muziek kan zijn. Van oudsher al heeft muziek een helende functie voor lichaam en geest. Inmiddels blijkt uit onderzoek dat muziek ook een effectief geneesmiddel kan zijn bij onder meer depressies, beroerten en hartaandoeningen. In een recente overzichtsstudie van 23 klinische onderzoeken met in totaal ongeveer 1500 proefpersonen is de functie van muziek bij hartaandoeningen onderzocht. De hartpatiënten kregen willekeurig een behandeling toegewezen met standaardtherapie plus muziek of zonder muziek. Uit de resultaten bleek een heilzaam effect van muziek op bloeddruk, hart- en ademhalingsfrequentie, angst en pijn. De toevoeging van muziek hield in dat patiënten naar muziekopnamen luisterden. Wie weet had de inzet van een speciaal daarvoor opgeleide muziektherapeut nog meer positieve effecten opgeleverd. Lees meer: Muziek helpt

__________________________________________________________________________________________________ 

Muziek is het voedsel van de liefde. William Shakespeare (1564-1616)

_____________________________________________________________________________________________________________

Jacqueline Etman, sedert 2 jaar columniste van de nieuwsbrief, getrouwd met Ton, moeder van Maud, werkzaam als doktersassistente, volgde daarnaast onderwijs in de sociale dienstverlening en het maatschappelijk werk en studeerde op latere leeftijd af in de theologie als geestelijk verzorger/pastoraal werker. Schrijven, zingen en cabaret hebben een speciaal plekje bij haar. Haar column is gelijk aan het maandelijkse thema, klik op: column 41

 

 

 


Als je niet graag doet wat je doet en niet doet wat je wél graag doet, dan heb je wanklank boven muziek verkozen. Kahlil Gibran.


Muziek voor hoop op een betere wereld. Het lied gaat over een voetafdruk achterlaten op deze wereld’, zegt de bekende Amerikaanse zangeres Beyoncé . ‘Ik denk dat dat ieders droom is. Ik heb het gevoel dat we allemaal willen weten dat ons leven iets te betekenen heeft. We hebben allemaal een doel en we hebben allemaal onze sterktes. Het voelt goed om iets voor iemand anders te doen.’ De 30-jarige Beyoncé heeft de opbrengst van het nummer aan het World Humanitarian organisatie geschonken. De geur van hoop is overal om ons heen en desondanks kunnen we hoop niet pakken of proeven. Waarom niet? Omdat de wegen van de hoop het begrip van het gewone, functionele denken te boven gaan. Hoop is overal en toch onzichtbaar. We kunnen het een tijdlang volhouden zonder eten of drinken, maar we moeten nooit proberen te leven zonder hoop. Met hoop kunnen al onze dromen en verlangens werkelijkheid worden, want hoop is de surfplank waarmee we de golven van de triomfen en uitdagingen in ons leven kunnen berijden. Breng hoop in je woorden, je daden en je levensvisie, want het koesteren van hoop geeft je leven vorm en betekenis. Voor mij persoonlijk zijn het de kaarsjes of waxinelichtjes die een symbool van hoop zijn.

Hoop geeft en vergeeft, hoop is de wet van de vriendelijkheid, de kunst van vrijgevigheid, het licht van de zon. Regen voor de bomen, water voor de oceaanbewoners, het opwellen van ons hart, het tinkelen van de sterren. Moed vindt zijn bestaansreden in hoop. Hoop is onze trouwste metgezel.


Als een woord één munt waard is, is de stilte er twee waard! De Talmoed.


Benjamin Zander, sinds 1979 dirigent van het Boston Philharmonic, hij heeft twee grote passies: klassieke muziek en anderen helpen om hun liefde voor klassieke muziek te ontdekken. Hij doet dat op een buitengewoon humoristische wijze, hij verstaat de kunst van entertainen, timen en performen. Al geef je niets om klassieke muziek, kijk en je bent om!


Foto Johan Wouters.

Verbinding met de natuur! Yoga in de stadstuin “De Schelp” in de maanden Juni en Augustus. Op 3 – 10 – 17 en 24 Juni en 5 – 12 – en 26 Augustus (dus niet op de 19de!) zijn er weer yogalessen in de stadstuin. Breng vrienden, familie en buren mee om vrijblijvend en gratis een yogales in de buitenlucht te ervaren. Ook dit jaar speelt Fred Brouwer op de didgeridoo en bansuri. Breng ook goed weer mee! We werken niet op de grond, dus je hoeft niets mee te brengen. Na afloop drinken we een kopje thee. De lessen gaan altijd door, ook als het heel slecht weer is! De les is van 10.00 tot 11.00 uur.


Als je de juiste toon vindt, is heel het leven muziek.


Visualisatie het afvoeren van afvalstoffen. Ga heerlijk ontspannen liggen en doe mee!


Muziek roept herinneringen op! Net zoals onze geur dat doet. Als ik aan een walnoot ruik, dan komt het beeld van de boomgaard van opa naar boven. Als ik aan een ui ruik, dan komt het beeld naar boven dat ik op 14 jarige leeftijd 3 weken vakantiewerk heb gedaan in een uienfabriek in Geertruidenberg. Van die 144 gulden die ik daar verdiend had, kocht ik mijn eerste wielrenfiets. En als ik de muziek van de Merrymen hoor, met name het nummer big bamboo, dan ben ik weer op wielerkoers waar de muziek uit de speakers schalt. En als ik walking in the rain with the one i love, van Barry White hoor dan loop ik samen met mijn meisje, in de regen in het uitgaanscentrum van Breda. Of als ik don’t cry for my Argentina hoor van Julie Covington, dan denk ik aan mijn schoonvader die veel te vroeg is overleden. En zo kan ik mijn hele leven doorlopen, met herinneringen die gekoppeld zijn aan muziek. Muziek kan tot tranen toe roeren, en een paar tonen van een liedje zijn genoeg om gevoelens en herinneringen op te roepen van decennia terug. Hoe is dat mogelijk? Een muziekwetenschapper uit Californië denkt het antwoord te hebben, en hoopt met zijn kennis Alzheimer-patiënten te helpen. Er is nauwelijks een mens te vinden die niet gevoelig is voor de effecten van muziek. Wetenschappers doen er steeds meer onderzoek naar, en ze weten een breed publiek te bereiken met hun bevindingen. Daniel Levitin had in 2007 een verkoopsucces met het boek ‘This is your brain on music’, en de bekende neuroloog Oliver Sacks deed het een jaar later minstens zo goed met ‘Musicophilia’. Wil je meer lezen klik op: Muziek roept herinneringen op 

_______________________________________________________________________________________________________

 

Midzomerconcert op vrijdagavond 22 Juni.Martine van Wensveen zingt, Fred Brouwer speelt percussie en Piet van der Pluijm vertelt. In het Stiltecentrum aanvang om 20.00 uur einde 21.30 uur. Adres is Arendstraat 35a en de kosten zijn 5 euro en die zijn voor het inloophuis Poppy’s voor mensen die getroffen zijn door kanker. Geen midzomer meditatie, maar iets heel anders! Laat je verrassen en weet dat je twee trappen op moet om in het mooie Stiltecentrum te komen. Graag opgeven van te voren want vol is vol. Stuur een mail naar pietvanderpluijm@hetnet.nl of bel naar 0162-450832.

Kom maar thuis van de C.D. Vlindervlucht van Martine van Wensveen. Fotografie: Sjoerd Fotografie. Tekst: Piet van der Pluijm & Martine van Wensveen.


Een maand gratis Yoga in juni! Yogaoefeningen, verbeteren je lichamelijke conditie. Dit heeft betrekking op de spieren, de gewrichten en het endocriene stelsel. Je leert je lichaam beter kennen en daardoor ook de mogelijkheden en de beperkingen die we kunnen hebben. Yoga kan de concentratie en de rust in jezelf verbeteren. Aandacht voor en bewustwording van het lichaam en de ademhaling maar ook het bewust worden van zintuigen en gedachten, staat centraal in de lessen. Je leert met aandacht in het hier en nu te zijn en zo leer je grenzen te voelen en daarnaar te handelen. Hierbij gaat het nooit om het leveren van een prestatie maar om het handelen naar eigen kunnen. Yoga beoefen je altijd op je eigen manier binnen de grenzen van je mogelijkheden en met respect voor je lichaam. Elke les eindigt met ruime aandacht voor de eindontspanning. De beoefening van yoga, aangepast aan je mogelijkheden, verhoogt de kwaliteit van je leven op alle vlakken. Iedereen kan yoga beoefenen, ongeacht leeftijd en ervaring. Je kunt in de maand Juni gratis in alle rust verkennen of yoga op dit moment bij je past. Er is yoga voor volwassenen en er is yoga voor ouderen (55+). Voor meer informatie bel 06-25276590.


Het leven is ritme. Wie geen maat kan houden loopt naast de muziek van het leven. Toon Hermans.


De magie van mantra’s.
Er zijn honderden, zo niet duizenden verschillende mantra’s bekend, die elk hun eigen specifieke betekenis en effect hebben. Ze brengen immers allemaal andere trillingen in ons teweeg en raken ons dus op verschillende manieren. Er zijn mantra’s om de stress van alle dag te verlichten, boosheid te kanaliseren, te troosten, te genezen, huwelijken in te zegenen en stervende te begeleiden. Je kunt ze hardop uit spreken, of stil in jezelf. Het kan gaan om een klank, een woord of een of meer zinnen. Een van de meest gebruikte mantra’s is de Gayatri Mantra uit de Rig Veda, het oudste van alle Hindoe geschriften. Deze Sanskriet mantra is een lofzang op het leven en de goddelijkheid en klinkt als volgt: AUM BHUR BHUVAH SVA TAT SAVITUR VARENYAM BHARGO DEVASYA DHIMAHIM DHIYO YO NAH PRACHODAYAT. AUM wordt gezien als de klank waaruit het universum zou zijn ontstaan. BHUR staat voor de materiele wereld. BHUVAH voor de mentale wereld en SVA voor de hemel en de spirituele wereld. TAT verwijst naar God. SAVITUR betekent stralend. VARENYAM aanbiddingswaardig en BHARGO schitterend. DEVASYA betekent goddelijk, puur en zuiver. DHIMAHIM staat voor meditatie en het opnemen van kennis door het DHIYO, intellect. YO verwijst naar het licht. NAH betekent ons. PRACHODAYAT staat voor inspireren of verlichten. Aangezien elk woord diverse betekenissen heeft, zijn er verschillende vertalingen van de Gayatri mantra in omloop. Een ervan is: Door de ervaring van het leven heen is het de Ene die het bestaan verlicht. Moge alle wezens door middel van meditatie de schittering van verlicht bewustzijn gewaar worden. De kracht van oude mantra’s is dat die zo vaak en door zoveel mensen zijn uitgesproken, dat ze als het ware geladen zijn met de kracht van intentie. Ook al snap je de woorden niet, dan nog hebben ze effect. Nieuwsgierig? Kom vrijblijvend naar een meditatie proefles op donderdagavond om 20.00 uur of op vrijdagmorgen om 09.00 uur. In mijn praktijkruimte, Ridderstraat 71 in Oosterhout.


Als je in de tijd terug wilt reizen, is muziek de zekerste en veiligste weg.


Bijzondere voorstelling over de kracht van kwetsbaarheid op 24 juni. 
Zangeres Martine van Wensveen en verhalenverteller Miranda van Dijk nemen op 24 juni de toeschouwer mee in hun wereld vol poëzie en mooie liedjes. In de voorstelling De Kracht van Kwetsbaarheid delen zij gedichten en inzichten met het publiek aangevuld met persoonlijke anekdotes en verhalen. Het is een voorstelling over hun zwerftochten door de weelderige tuin van het leven, hun gevoeligheid en de kracht van kwetsbaarheid. Over liefde, kiezen voor jezelf, troost vinden en het volgen van je hart. Hoe verwarrend dat allemaal kan zijn en tegelijkertijd zo ontzettend mooi. Martine en Miranda openen hun eigen tuin voor jou op 24 juni 2018 om 14:30 uur in het NPB Kerkje in Oud-Beijerland. Kaarten twv € 15,00 zijn in de voorverkoop verkrijgbaar via www.puuranders.nl of op 24 juni aan de kassa voor € 17,50. Over Martine en Miranda Miranda van Dijk is kunstenares (www.puuranders.nl) en verhalenverteller. Zij lanceerde eind 2017 gedicht- en verhalenbundel Sensitive Survivors. Martine van Wensveen is zangeres (www.martinevanwensveen.nl) en poppenspeler (poppentheater Madelief). Zij bracht in 2011 het album Vleugels en in 2016 het album Vlindervlucht uit.


Muziek voor het hart. Een deel van de roots van Michael Kiwanuka (30) liggen in Uganda, vanwaar zijn ouders moeten vluchten voor zijn geboorte. In 2011 brak de Engelse singer-songwriter Michael Kiwanuka door en toerde hij met Adele. Het daaropvolgende jaar kwam zijn debuutalbum ‘Home Again’ uit en won hij een prestigieuze prijs van de BBC. Michael Kiwanuka is vaker vergeleken met niet de minste zangers als Bill Withers, Randy Newman en Otis Redding: Probeer eens met een begrijpend oor te luisteren naar je angst. Waar ben je bang voor in het leven? Waar ben je bang voor in jezelf? Je kunt het beste de angst bestrijden en je afvragen wat ze betekent. Als je angst moedig tegemoet treedt, met open ogen en open hart, zul je ontdekken dat ze niets voorstelt. Angst is precies even sterk als jouw ontwijkingsgedrag. Hoe groter jouw tegenzin om de angst onder ogen te zien, haar te aanvaarden en te verwelkomen, hoe meer macht je haar geeft. Angst hoef je niet van je af te zetten, maar je moet haar aard leren kennen. Zie in dat de angst het altijd tegen de liefde moet afleggen. Je bent veilig. Je bent veilig voor altijd, houd van jezelf zoals je bent. Laat je hart volstromen met de gedachten dat er mensen zijn die van jou houden en die jou liefhebben zoals je bent. Liefde is angst laten varen. 


Goede muziek is muziek die gemakkelijk je oor binnendringt en moeilijk uit je geest te bannen is. Thomas Beecham (1879-1961)


Muziek is het emotionele leven van de meeste mensen! Leonard Cohen.

_________________________________________________________________________________________________________________

Mantra zingen – wat is het en waarom is het goed voor je?
Het woord ‘mantra’ komt uit het Sanskriet, een oude cultuurtaal uit India en is opgebouwd uit 2 woorden. ‘Man’ = geest en ‘tra’ = bevrijding en je kunt het wat algemener vertalen naar bevrijding door beheersing van de geest. Een mantra is een heilige tekst, woord of woordcombinatie die steeds wordt herhaald. Door het herhalen, ook wel reciteren genoemd, kom je los van je gedachten zodat je de stilte in jezelf kunt ervaren. Er zijn duizenden mantra’s in verschillende talen en elk heeft zijn eigen doel en eigenschap. Zo zijn er mantra’s die je hart meer openen zodat je meer liefde in jezelf en voor anderen gaat ervaren. Of mantra’s die je kunnen helpen je lichaam te genezen of je geest te ontspannen. Zoals elke edelsteen een ander helend effect op ons heeft, zo heeft elke mantra ook zijn eigen uitwerking. Voor elk moment van de dag, voor elke situatie en voor elke staat van zijn: kortom voor elk wat wils. Waarom is mantra zingen goed voor je? We hebben een aantal voordelen voor je op een rijtje gezet. Vermindert gevoelens van angst en depressie. Door klank, adem en mantra te combineren breng je je beide hersenhelften in balans en komt er rust in het centrale zenuwstelsel. De overmatige aanmaak van stresshormonen kan daarmee verminderen, wat balans geeft in het gemoed en een algemeen gevoel van welbevinden versterkt. Lees meer: Mantra zingen


Slechte muziek is wat onze kinderen graag horen. Goede muziek is wat wij als kind graag hoorden. Quincy Jones.


In een verzorgingshuis in Amerika woont Henry. Zijn dochter vertelt hoe hij vroeger een enorm charismatische man was, die elk moment aangreep om te zingen en te dansen. Inmiddels is hij heel oud en is hij een groot deel van zijn geheugen verloren. Samen met een neuroloog zetten zijn dochter en zijn verzorgster een experiment op: ze laten hem luisteren naar zijn favoriete muziek van vroeger. Fascinerend en onroerend hoe iemand die zo in zichzelf gekeerd en afgedwaald lijkt, opeens zo tot leven komt. Inmiddels luistert hij elke dag naar zijn muziek. Maar wat nog interessanter is, is dat wanneer de muziek wordt uitgezet Henry – die normaal veel moeite heeft met het beantwoorden van simpele vragen – scherp antwoordt op de vragen die hem worden gesteld. Boeiend en mooi!


Muziek is de taal van de gevoelens. Immanuel Kant (1724-1804)


Muziek voor vergeving. Bruce Springsteen is de artiest die Stan Van Samang inspireerde op muzikaal gebied. Zijn song No Surrender greep Stan meteen naar het hart. Hij geeft zijn eigen interpretatie aan het nummer van de grootmeester in storytelling. Stan Van Samang (1979) is een Vlaamse acteur en zanger. Aandacht hebben voor wat er is: je adem, je voelen, je denken, je onrust, je twijfels, je angst. Zonder waardeoordeel. Jezelf en anderen het recht geven om fouten te maken. Fouten maken geeft ons vaak het gevoel van zonde, van schuld, van afgewezen worden, niet goed genoeg zijn. Wist je dat deze gevoelens je levenskracht beperken? Ze blokkeren je handelen en je energie. Je maakt fouten omdat je bijvoorbeeld je nog niet bewust bent van bepaalde patronen in je gedrag of omdat je bepaalde informatie mist. Je maakt fouten omdat je niet verbonden bent met de dingen die je (graag doet. Het maken van fouten geeft je de mogelijkheid om je bewust te worden van je eigen gedrag, van je keuzemogelijkheden en van het feit dat je telkens weer opnieuw kan beginnen. Open je hart en vergeef jezelf en de ander en laat het leven toe, hoe moeilijk het leven ook lijkt aan de oppervlakte. Rijs boven je uiterlijke toestand en omstandigheden uit, tot in het gebied waarin alles licht is, waar alles vrede is, waar je mag zijn wie je bent.


De muziek is de moedertaal van het hart. Ernst Hohenemser (1870-1954)


Parabel van de blokfluit. Er was een boom, een grote boom, die met haar brede takken aan de waterkant stond. Op zekere dag kwam er een man, gewapend met een mes. De boom hield van schrik het ruisen in, maar er was geen ontkomen aan. De man sneed de mooiste tak van de boom weg en nam hem mee naar huis. Een dode tak, voorgoed van de stam en uit het leven weggesneden, weggevallen uit de schaduw van velen,  onopvallend en straks natuurlijk vergeten; Wat is een tak over een hele boom? Drie dagen later kwam hij terug, opnieuw werd de boom bang en stond windstil en dacht: welke tak is er nu aan de beurt? Maar de man ging zitten, aan de voet van de boom en blies op zijn fluit, die hij gemaakt had van de tak. De boom luisterde……. en ze verstond het lied. Hoor je mij? Ken je me nog? Ik ben van jou, uit jouw hout gesneden. Ik zing voortaan mijn eigen lied, maar jou vergeten doe ik niet. Ik leef ik fluit ik zing………. ik dank het aan jou. Jan van Opbergen.


Muziek is de vereniging van twee minnaars: melodie en ritme. De melodie is de vrouw, het ritme is de man. Carlos Santana.


Op dit moment werken miljarden neuronen in je brein samen om een bewuste ervaring te genereren — niet zomaar een ervaring: jouw beleving van de wereld rondom jou en van jezelf daarbinnen. Hoe gaat dit in zijn werk? Volgens neurowetenschapper Anil Seth hallucineren we allemaal voortdurend; als we het eens zijn over onze hallucinaties, noemen we die ‘realiteit’. Een verfrissend desoriënterende talk die raakt aan het wezen van je bestaan. Anil Seth (1972) is hoogleraar cognitieve en computationele neurowetenschap aan de universiteit van Sussex en co-directeur van het Sackler-centrum voor bewustzijnswetenschap.

_____________________________________________________________________________________________________________

Ricky van Dijk is de “Dichteres van de Nieuwsbrief”! Ze voert de auteurs naam Vian Moo. Haar motivatie: Zolang ik me kan herinneren ben ik bezig met taal: spelen, spreken, schrijven en zingen. Het boeit, verbindt en raakt. Mijn taalkracht zit in het schrappen. Net zolang tot de kern overblijft. Daar draait het om. Fijne zinnen!

 

 

 

 

MUZIEKFRAGMENT

de klanken
verankerd

onbewust

uit het niets
komt alles boven drijven

ik raak los
van hier en nu

dobber rond
nagenietend
van mijn déjà vu

© Vian Moo
www.fijnzinnigeteksten.nl


De muziek dient tot verstrooiing, tot opvoeding, tot aansporing van geest en hart, en tot de bevrijding der ziel van de hartstochten. Aristoteles.


Muziek voor zelfreflectie: Bart van de Weide is de zanger van Racoon en dit is het enige lied in het Nederlands van de band. Ik vind het een mooi nummer omdat we allemaal weleens (veel) pijn en verdriet en leed ervaren in ons leven. En dan zoeken we vaak een plek waar de zorgen en stress even vergeten kunnen worden, waar niemand kan storen want het is van jou. Een soort eigen wereld dus. De oceaan is dan een synoniem voor dat plekje, als verzachtend eufemisme. Dit is mooie muziek voor zelfreflectie: We beseffen vaak veel te weinig hoe welgeordend ons leven is. We krijgen als het ware veel kansen, momenten waarvan we zouden kunnen genieten, waarin we tot rust kunnen komen. Maar wat doen wij? We hollen maar door. We blijven energie stoppen in materiële doelen. We denken dat we nooit genoeg doen en hebben en zijn angstig en bezorgd voor de dag van morgen. Alles wat we doen is doortrokken van de energie waarmee we het doen: als we gespannen zijn, is het leven gespannen. Als we vredig zijn, zal het leven vredig zijn. En zo wordt innerlijke vrede ons doel in iedere situatie. Stel je voor dat er in je hart een volmaakt ritme klopt. Een ritme dat uniek is en vredig en ervoor zorgt dat je in het moment van nu kunt komen. Laat je hele lichaam licht worden, vredig en warm.


Eigenlijk is muziek de manier waarop religie zou moeten functioneren: twee en vijftigduizend volslagen vreemde mensen samen in het Feyenoordstadion op 2 Juni 1982, Simon en Garfunkel beginnen te zingen en de vonk slaat meteen over. Ze herkennen elkaars geluk.


Inloophuis Poppy’s activiteiten! Kanker kan je leven totaal op z’n kop zetten. Als je zelf de diagnose krijgt. Of iemand die je lief is. Dan merk je hoe moeilijk het is om opnieuw zin te geven aan je leven. Poppy’s wil er voor jou zijn. Door een fijne plek te creëren waar je naartoe kunt gaan. Een ongedwongen en huiselijke ontmoetingsplek, waar je kunt praten of zwijgen, huilen of lachen. Waar je mag zijn wie je bent. En door activiteiten te organiseren waaraan je kunt deelnemen of waar je naartoe kunt komen. Het Inloophuis biedt een ontspannen ontmoetingsplaats voor mensen die geraakt zijn door kanker en hun naasten. Hier kun je ook even níet met ‘ziek zijn’ bezig zijn. Bijna alles kan, niets moet… Er is een grote diversiteit aan activiteiten van Yoga, wandelen, euritmie, high tea, schilderen, boekenclub, op verhaal komen, teveel om op te noemen! kijk op: http://inloophuispoppys.nl/


 

De muziek berust op de harmonie tussen hemel en aarde, op de overeenstemming tussen licht en donker. Hermann Hesse.


Muziek voor de liefde: Dit lied werd geschreven door Matthijn Buwalda en geweldig mooi uitgevoerd door Joke Buis en Lucas Kramer. Een lied over de liefde in al haar vormen. Ik ben ervan overtuigd dat het uiteindelijk allemaal om de liefde draait in het leven. We dragen allemaal liefde bij ons. De functie is het gewenst zijn, het mogen bestaan, er mogen zijn. Door liefde kun je relaties aangaan, anderen verzorgen, meevoelen en steunen. Liefde brengt relaties tot stand. Liefde helpt een kind bij de ontwikkeling van zijn zelfvertrouwen. Door liefde te krijgen, zal het kind liefde voor zichzelf gaan voelen. Zonder liefde is er geen basis om onszelf zo zuiver mogelijk te ontplooien. Pas als we van onszelf mogen bestaan, onszelf het beste gunnen en van onszelf houden, kunnen we onze eigen kwaliteiten ontwikkelen. Er ontstaat een perfecte basis om in liefde met anderen om te gaan. Als we er mogen zijn van onszelf mag de ander er ook zijn. Er ontstaat wederzijds respect. Respect en liefde zijn aan elkaar gekoppeld.


De andere kunsten overreden ons, maar de muziek neemt ons bij verrassing. Hanslick. 


De grenzen van je taal zijn de grenzen van je wereld. Ludwig Wittgenstein.
Begrijpen en begrepen worden, dat is wat we zo graag willen. Het geeft ons bevestiging en zekerheid. We steken er dan ook eindeloos veel energie en tijd in: we overleggen, praten, mailen, vergaderen, sturen sms’jes, luisteren, vertellen. En toch gaat het regelmatig mis: we blijken elkaars woorden verkeerd te hebben opgevat. Geweldloze communicatie laat zien en ervaren hoe we dit kunnen voorkomen. Hoe vaak gebeurt het niet dat we langs elkaar heen praten, elkaars woorden verkeerd interpreteren en moeten toegeven dat er sprake was van miscommunicatie? Ondanks al onze goedbedoelde pogingen blijken we helemaal niet goed in communiceren te zijn. Hoe en waar gaat het toch mis? Marschall Rosenberg heeft het antwoord. Hij ontwikkelde de geweldloze communicatie. Deze bestaat uit concrete technieken en oefeningen die jou helpen je bewust te worden van de ruis waarmee je anderen tegemoet treedt. Je leert hoe je snel kunt doordringen tot de kern, tot de werkelijke bedoelingen van jezelf en die van de ander. Maar de methode is zeker geen trucje. Het gaat om een ware gedragsverandering: je gaat anders kijken en luisteren naar de mensen om je heen. Je laat je eigen ervaringen en meningen los, waardoor er ruimte is voor nieuwe, verfrissende denkbeelden. Het is een intensieve methode die in het begin wat geforceerd kan aanvoelen. Buiten de bekende geweldloze communicatie stappen van waarnemen – voelen – behoeften – vragen en mededogen gaan we ook beter luisteren. Het bijzondere van de geweldloze communicatie is dat het alle inspanning letterlijk dubbel en dwars waard is. Jij leert jezelf en anderen werkelijk kennen. En of dat nog niet bijzonder genoeg is: door jouw vragen ontdekt ook je gesprekspartner zichzelf met betrekking tot luisteren. Nieuwsgierig geworden kom naar de workshop op vrijdagavond 2 van 20.00 tot 22.00 uur en zaterdag 3 November van 09.00 tot 16.30 uur. Kosten zijn 75 euro inclusief vegetarische lunch en syllabus. Opgeven bij pietvanderpluijm@hetnet.nl


Muziek voor vrede! Van Bono en Stevie Wonder tot The Simple minds en Queen: Nelson Mandela was voor veel artiesten een held en inspiratiebron. De liedjes die over hem zijn gezongen maakten mensen over de hele wereld bewust van de apartheid in Zuid-Afrika. Zelf hield Mandela ook erg van muziek. En zo was er in 1984 een Engelse groep genaamd: Special A.K.A.  Die besloot een tekst over de ANC-leider te schrijven, op een melodie die al klaar lag. Het werd een wereldwijde hit en gaf de aanzet tot het grote concert voor Mandela in 1988 in Wembley Stadium. Twee jaar later werd hij vrijgelaten. En toen de schrijver van het lied: Free Mandela,  Jerry Dammers bij Mandela werd geïntroduceerd zei Mandela: “Ah yes, very very good”. De grote les van Nelson Mandela ons graag mee wil geven is: Realiseer je dat je uiterlijke leven en de manier waarop je leeft een afspiegeling is van je innerlijke leven. Wanneer je innerlijk vredig bent, straal je vrede uit. Je kunt dat wat diep in je is niet verbergen, want je uiterlijke zijn is een afspiegeling van je innerlijke zijn. De tijd die je doorbrengt in vrede en stilte is nooit verspilde tijd. Ieder mens dient tijd te vinden om stil te zijn en na te denken over wat diep van binnen is. Om na te denken over dingen die er werke¬lijk toe doen in het leven, die je leven maken wat het is. Het doet er niet toe hoe druk je dag ook is. Die momenten van stilte zijn essentieel en vormen in feite de ruggengraat van je leven.


Als zijn muziek uit is, is de stilte die volgt nog steeds Mozart. S.Giutry.


Yoga in Augustus! Opnieuw zijn er weer Hatha yogalessen in Augustus voor de liefhebbers die niet op vakantie zijn! Iedere maandag en woensdagavond om 20.00 is er een yoga les bij mij thuis in de Ridderstraat 71. Er is plaats voor 8 deelnemers, geef je op als je graag deel wilt nemen via 06-25276590 of pietvanderpluijm@hetnet.nl


Wereldvredeswandeling op 22 September! De 16e Wereld vredewandeling is op zaterdag 22 September. Als afsluiting van de Vredesweek! Vertrek om 09.30 uur bij de Vinder, Sint Vincentiusstraat 113 in Oosterhout, we lopen naar de Moskee in de Klappeijstraat, dan naar de Onze Lieve Vrouwe Abdij, dan naar het Catharinadal  waar we traditiegetrouw een vredeskaars afgeven. En als afsluiting van de Vredesweek is er een afsluitende viering in de Paulus abdij.  We zijn om ± 12.45  uur terug bij de Vinder, je hoeft je niet op te geven!

 

 


Steffen Morrison was op het parkfeest in Oosterhout afgelopen zondagavond. Wat een mooi Oosterhouts feest is het Parkfeest, wat een enthousiaste vrijwilligers die hier ieder jaar weer hun schouders onder zetten. Wat is het fijn om in Oosterhout te wonen! Bedankt! En wat is dan mooier dan deze nieuwsbrief af te sluiten met het nummer: A Song for You!

______________________________________________________________________________________________________________

 

 

2 Reacties

 • elly, dongen,
  Geplaatst 3 juni 2018 20:17

  Piet, ik heb je maandelijks cadeautje weer uitgepakt. Geboeid de teksten gelezen en geluisterd naar de muziek.
  Daarna weer ingepakt om het deze maand vaak opnieuw vol verwachting te openen. En steeds weer geniet ik en kom ik tot rust. Dank je wel!

 • Ton,
  Geplaatst 8 juni 2018 00:56

  Piet, een nieuwsbrief met mijn favoriete nummer is toch een cadeautje.
  Groet Ton

Plaats reactie