Nieuwsbrief Maart 2018

IMG_2140

Openheid ontmoet openheid! De kunst is om onze oude manier van denken los te laten. Deze woont in het het oeroude deel van onze hersenen. Het is het gedeelte waar de dualiteit woont: goed of fout, lelijk of mooi, dik of dun, groot of klein… En nu komt het: hoe drukker je het hebt, des te meer je  opereert vanuit dit gedeelte in de hersenen. Stress en werkdruk maken ons een beetje primitief. We denken zoals een oermens denkt aan de prooi van de tegenstander. Vriend of vijand, de krant en het nieuws laat het ons dagelijks zien. Qua denken is er niet veel veranderd. Juist om die reden blijf ik werken aan innerlijke vrede promoten! Er zo’n behoeften aan een nieuwe manier van denken, die letterlijk op een andere golflengte zit. Zodra je geest tot rust komt, bijvoorbeeld door yoga, meditatie, stilte, in de natuur zijn, stromen de hersengolven al minder heftig door je heen en kom je in de buurt van je open plek in de geest, een soort oase van denken. Een plek waar je gewoon open kunt staan voor de wereld, voor andere mensen, voor andere religies, zonder oordelen. Persoonlijk kwam ik hier in de jaren ‘80 bij zo’n eerste ervaring door intensieve meditatie in een klooster. Daar kwam ik thuis in mijn noem het maar de nieuwe manier van denken en gewaarworden. Nu is het wel zo dat iedereen die nieuwe manier van denken en gewaarworden in zich heeft, de kunst is er tijd voor te (blijven) nemen, ruimte in de geest te creëren en de nieuwe mind in werking zetten. Denk alsof je iedere dag op vakantie bent. Dan zie je andere mensen, ander gedrag, eet je anders. In een ander land vinden we dat andere meestal erg leuk. Dus gun je mind vakantie en gun de mind van je partner of van je vriendinnen ook een vakantie. Help jezelf of een ander een beetje door heel vriendelijk te zeggen: hoor ik daar de de oude manier van denken? Ten diepste willen we allemaal naar een nieuwe manier van denken, voorbij onze ideeën over goed en fout, mooi en lelijk. Want daar vinden we een plek van ontmoeting, innerlijke vrede of hereniging. Openheid ontmoet openheid.

________________________________________________________________________________________________________________________________________

Van alles waarover je waakt, waak vooral over je hart, het is de bron van je leven. Spreuken 4: 23.

________________________________________________________________________________________________________________________________________

IMG_6661_Piet vd P

Woensdag 21 Maart: Gemeenteraadsverkiezingen, ga stemmen! Maak gebruik van je verworven stemrecht. Iedereen wil zijn of haar leven naar eigen inzicht kunnen inrichten. GroenLinks staat voor een lokale overheid die daarvoor de voorwaarden schept. Met een eerlijke kans op werk, een fatsoenlijk inkomen, een betaalbare woning, uitstekend onderwijs en goede zorg. GroenLinks kiest voor een Oosterhout waarin we eerlijk delen. Woensdag 21 Maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen in heel Nederland. Kies op een sociale en milieuvriendelijke partij, die samen eerlijk delen, menselijke zorg en één samenleving voor ogen heeft. En ook al stem je niet op Groen Links, ga stemmen!

______________________________________________________________________________________________________________

Als de liefde maar blijft winnen – Stephanie Struijk & Noordpool Orkest. Live op de markt van Meppel, geschreven door Daniel Lohues.

___________________________________________________________________________________________________________________________________________

jacq (3)

Jacqueline Etman, sedert 2 jaar columniste van de nieuwsbrief, getrouwd met Ton, moeder van Maud, werkzaam als doktersassistente, volgde daarnaast onderwijs in de sociale dienstverlening en het maatschappelijk werk en studeerde op latere leeftijd af in de theologie als geestelijk verzorger/pastoraal werker. Schrijven, zingen en cabaret hebben een speciaal plekje bij haar. Haar column is gelijk aan het maandelijkse thema, klik op: column 38

____________________________________________________________________________________________________________________________________________

Leraren openen de deur, maar je moet zelf naar binnen gaan! Chinees spreekwoord.

____________________________________________________________________________________________________________________________________________

IMG_0500

Veranderingen. (door Francis Ettema) Behalve verandering is er niets blijvend’ is een vaak geciteerde wijsheid. Verandering kan op twee manieren plaatsvinden: Je initieert en plant zelf een verandering. Dit soort verandering kan iets betrekkelijk kleins zijn, zoals een nieuwe auto of een nieuwe keuken aanschaffen, maar anderzijds ook van grote invloed zijn op je leven, bijvoorbeeld verhuizen of van baan veranderen. In al deze gevallen heb je het gevoel dat je een zekere mate van controle hebt, hoewel krachten van buiten een spaak in het wiel kunnen steken en je een hopeloos en gestrest gevoel kunnen geven. Een verandering kan je worden opgelegd, bijvoorbeeld door je werkgever of door gebeurtenissen zoals een onverwachte zwangerschap of de dood van een dierbaar iemand. Verandering is moeilijker te accepteren wanneer je je er slachtoffer van voelt. Er bestaat niet één juiste plattegrond van verandering. Om te overleven en te bloeien is het nodig om te herkennen dat verandering plaatsvindt, en strategieën op te stellen om met de verandering mee te werken in plaats van je ertegen verzetten. Elke verandering , welke deze ook is, kun je menselijk en betrokken afhandelen. Je kunt verandering voor jezelf gemakkelijk maken door te begrijpen wat je ervaart. In plaats van jezelf te straffen in het geval dat je denkt dat je het beter had kunnen doen, ben je wat vriendelijker voor jezelf en concentreer je jezelf op wat je goed hebt gedaan. Voor optimale resultaten dien je zeker te weten welk resultaat je precies wenst van de verandering die je wilt doorvoeren. Maak je doelen helder en breng je verborgen angsten aan het licht. Cartesiaanse fouten….Lees meer: Veranderingen

________________________________________________________________________________________________________________________

Brian Owens en zijn vader Thomas Owens met de uitvoering van “Een verandering komt” een oud nummer van Sam Cooke. Brian is een bekende Amerikaans soulzanger en vader Thomas heeft ook een hele goede stem. Toen hij terug kwam uit de Vietnam oorlog, heeft zich bekeerd tot Christen en is gaan werken als voedingswetenschapper bij Nestlé. Nu is hij prediker en ouderling in de plaatselijke kerk. Een verandering  komt!

______________________________________________________________________________________________________________________________________

Keer terug naar jezelf. We zijn met heel veel oneigenlijke plicht bezig, vaak dansen we in andermans agenda. Zonde van je tijd.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________

IMG_2791

Licht is liefde, licht is vrede ongekend. Is herkennen wie je werkelijk bent!                                                                                                                           Licht is leven, is vergeven. Licht omarmt je en verwarmt je hele wezen!                                                                                                                                  Licht is ook vreugde achter elke pijn. Is jezelf verbonden weten ook met hen die er niet meer zijn!                                                                                  Licht, het draagt je en het vraagt je het te delen met elkaar!

______________________________________________________________________________________________________________________________________

zingen

Van zingen wordt je blij! Een droom komt uit, zegt Marja Vis! Na jaren mantrazang te hebben georganiseerd en vorig jaar een cd te hebben gemaakt, is het weer tijd voor iets nieuws! Een meezingevenement in het theater, en niet zomaar een theater, maar in het sfeervolle De Avenue in de binnenstad van Breda. Onder de bezielende pianobegeleiding van Paulien Ongering gaan we de hele middag zingen. Allemaal bekende liedjes, van nu, van vroeger, klein en ingetogen, groots en uitbundig, lieve liedjes, vrolijke, droevige. Alles komt voorbij! Om een paar voorbeelden te noemen: Thank you for the music (mag uiteraard niet ontbreken!), The Rose, Geef mij nu je angst, Summertime, Brabant, Jolene, Imagine, Hallelujah, Mag ik dan bij jou, Guantanamera en nog véél meer! De teksten worden op een groot scherm geprojecteerd dus meezingen is makkelijk! En oh ja, ervaring in zingen is niet nodig hoor, iedereen is welkom en je zult zien, samen zingen gaat helemaal vanzelf! Aanmelden is fijn, dan staat er een stoel voor je klaar. Heel graag tot ziens én zings! Marja Vis en Paulien Ongering, Theater De Avenue, Waterstraat 5 te Breda.(binnenstad) Zondag 25 maart 2018. Aanvang:14.00 – 16.30 uur (er is een pauze) Entree € 12,50 (graag gepast).

_____________________________________________________________________________________________________________________________

Ontspanning: De elementen. Ga ontspannen liggen en laat je meevoeren door de elementen.

______________________________________________________________________________________________________________________

‘Als jij je geest corrigeert, zal alles in jouw leven op z’n plek vallen’. Lao Tse.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________

Vrijdagavond 30 Maart  Goede Vrijdag meditatie. Aanvang 20.00 uur, het duurt een uur. Ridderstraat 71. Wel even opgeven bij 06-25276590 of pietvanderpluijm@hetnet.nl  i.v.m. de beperkte ruimte. Kosten 5 euro voor inloophuis Poppy’s. We lezen korte authentieke teksten uit de bijbel en daarna brengen we die woorden in deze tijd en via een meditatie maken we ze persoonlijk. Daar tussen klinkt meditatieve passende muziek. Voor veel mensen is Pasen het Christelijke hoogfeest van het jaar. Voor mij is dat Goede Vrijdag. Met alle respect voor de mensen die het anders geloven. Het is de dag waarop Christenen herdenken dat Jezus voor hen aan het kruis stierf, dat is Liefde. Met Pasen staat hij op, hierin vinden Christenen Hoop. Goede Vrijdag is voor mij de dag waarop ik nadenk over de lijdensweg. Of je nou in Jezus gelooft of niet, de boodschap achter zijn verhaal is voor mij duidelijk. Het verraad, de verloochening en de angst. Nadat Jezus verraden werd door Judas werd hij meegenomen naar de ‘hogere’ macht. Deze mensen zagen Jezus als een bedreiging, omdat hij een grote groep mensen om zich heen verzamelde. En deze mensen leefden in liefde, respect en vertrouwen. Een groep mensen zonder angst is bedreigend, wanneer je controle wilt houden.

_______________________________________________________________________________________________________________________ 

IMG_2746

Stress nodigt je uit?.  Stress, iedereen heeft er weleens mee te maken. Stress is ongezond als je te lang spanning voelt en je geen tijd kunt of wilt nemen voor ontspanning. Maar liefst 12 op 100 bezoeken aan de huisarts hebben te maken met stressklachten. De oorzaak van stress is dat je draagkracht (dat wat je aankunt) niet in balans is met je draaglast (dat wat er van je wordt gevraagd). Eigenschappen die je kwetsbaarder maken voor stress zijn: Perfectionisme – Ambitie – Prestatiegerichtheid – Competitie – Niet ‘niets’ kunnen doen – Vaak twee dingen tegelijk doen – Veel van jezelf eisen en ‘moeten’ – Groot verantwoordelijkheidsgevoel – Grote betrokkenheid bij gezin of werk – Streven naar waardering van anderen – Moeilijk ‘nee’ kunnen zeggen – grenzen kunnen aangeven of voor jezelf kunnen opkomen – Moeilijk steun kunnen vragen – Gevoelens slecht kunnen uiten – Gevoel hebben weinig invloed te kunnen uitoefenen op je omgeving en je eigen leven – Pessimisme en een weinig positieve kijk op je eigen prestaties. Persoonlijke eigenschappen zijn deels bepaald door je karakter. Maar voor een groot deel worden ze ook bepaald door ervaringen en vaardigheden. Dat betekent dat je zelf veel kunt doen om je draagkracht te verbeteren. Ook ongezonde leef- en werkgewoonten kunnen je draagkracht verminderen: verkeerde eetgewoonten, te veel koffie of alcohol, te weinig lichaamsbeweging, te weinig slaap en ontspanning, het werk niet goed organiseren, te veel werken en te weinig pauzes nemen. Je weerstand wordt er kleiner door en je wordt vatbaarder voor de gevolgen van stress. Te veel stress die te lang aanhoudt, veroorzaakt zogenaamde chronische stress. Stress beïnvloedt ook ons emotioneel welzijn en bederft de blijdschap die je aan het leven en je dierbaren zou kunnen beleven. Met andere woorden, waar je ook mee worstelt, wat de oorsprong ook is, je kunt niet genoeg aan stressregulatie doen! Hoe? Door in beweging te komen, dat kan bijvoorbeeld door deel te nemen aan de wekelijkse Hatha -yogalessen. Wandelen in de natuur. In ieder geval datgene doen wat jij als zingevend, gezond en prettig ervaart en wat jou ont-strest. Dat kan van alles zijn! Maak eens een lijstje wat jou stress geeft en wat jou ontstresst? Op dit moment zijn er bijna 1 miljoen mensen in Nederland die op yogales zitten! Niet voor niets natuurlijk! Zoek het kind weer in jezelf en speel mee! Stress nodigt je uit! Meer informatie kijk op: OVERZICHT YOGA- EN MEDITATIELESSEN 2015

__________________________________________________________________________________________________________________________________

Ed Sheeran zingt Perfect Symphony thuis in Italië bij Andrea Bocelli thuis. Toepasselijker had de tekst niet kunnen zijn.

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

IMG_2755

Wees niet boos dat je anderen niet kunt veranderen naar jouw wensen. Besef dat je niet eens jezelf kunt veranderen naar jouw eigen wensen. Thomas A. Kempis.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Wees onberispelijk in je woorden. Vat niets persoonlijk op. Ga niet uit van veronderstelling. Doe altijd je best. Wees kritisch, maar leer te luisteren. Don Miquel Ruiz. Tolteeks inzicht.

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

IMG_2055 Frederike.

Verhaal van de “Eenling”(Theije Twijnstra)“Iedereen is een eenling, zei de wijze man, maar bijna niemand weet het.” Frederike keek hem ernstig aan. “Waarom niet?” Omdat de meeste mensen bang zijn voor zichzelf. Ze willen liever samen eenzaam zijn”. “Ben ik ook een eenling?” vroeg Frederike. “Ja, jij ook”, zei de wijze man. “Zal ik later ook een eenling zijn?” vroeg Frederike. “Dat hangt van jou af. Bedenk wel dat het heel moeilijk is om een eenling te zijn. Ieder mens wil je beïnvloeden. Ieder wil zich met jou bemoeien, zodat je net zo wordt als zij. Want als je een eenling wilt zijn, dan blijf je altijd een ander voor de ander en dezelfde voor jezelf. Dan blijf je vrij. Zorg dat je vrij blijft!” “Hoe moet ik dat doen? vroeg Frederike zacht, ik ben vaak heel bang voor mensen, vooral op school. Ze schelden me uit omdat ik zo goed kan leren.” “Dat maakt niet uit, het gaat erom dat je niet bang bent voor jezelf. Eenlingen reageren altijd op zichzelf en nooit op de ander. Dus als de ander je uitscheldt, dan scheld je niet terug. Je vraagt je alleen af: waarom doet dat nou zo zeer in mij? Is dat mijn trots, is dat mijn onzekerheid, is dat mijn angst? En waarom wil ik nou zo graag terug schelden? Komt dat door de ander of komt dat omdat ik zo van schelden houd? Omdat ik nog zoveel gescheld in mij heb zitten. Lees meer: Verhaal van de eenling

______________________________________________________________________________________________________________________

Papa, als je werk mee naar huis moet nemen, omdat je het niet af krijgt, waarom zetten ze je dan niet in een langzamer groepje?

______________________________________________________________________________________________________________________

Fotograaf Jimmy Nelson neemt de zaal mee in een bijzonder goed verteld verhaal over zijn trektocht langs 35 stammen. Met name zijn beschrijving van de helse tocht naar de laatste Eskimostam in het noorden van Rusland is indrukwekkend. Hij leert ons 3 belangrijke levenslessen: 1. Wees voorzichtig als je oordeelt. 2. Je hebt altijd een keuze. 3. Stel je kwetsbaar op. Deze levenslessen nodigden Jimmy Nelson uit om wakker te worden om in contact te komen met de laatste 35 inheemse cultuurvolken die onze planeet nog heeft. Jimmy Nelson (1967) woont in Amsterdam, hij heeft een brits paspoort en hij heeft in 2009 zijn levenswerk verwezenlijkt met een boek genaamd:  Before They Pass Away, een prachtig fotoboek over de laatste 35 inheemse volkeren.

__________________________________________________________________________________________________________________________

Image012

Dementie.  Mijn moeder is op 2 Februari 2012 op 89 jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van Alzheimer. Een op de vijf mensen heeft of krijgt momenteel Alzheimer en de cijfers groeien in negatieve zin. Bij moeder heeft het vijf jaar geduurd. Wat heb ik persoonlijk als zoon en mantelzorger van de ziekte geleerd en begrepen?  Met onze hersenen zijn we niet alleen slim. We kunnen er dwaas mee zijn, sluw, grappig, vriendelijk, leep, hard, poeslief, gevaarlijk, meelevend. We kunnen er zelfs intellectueel mee zijn. We kijken er mee – nee dat doen we niet met onze ogen – we lopen, dansen, trippelen met onze hersenen. We zingen, praten, schrijven, lezen, zappen er mee. We maken er mosselen in witte wijn mee, we proeven, tasten, voelen, vrijen en liefkozen er mee. Onze grootste en onze kleinste verwezenlijkingen danken we aan onze hersenen. Honderd miljard neuronen, zinderend van leven. Een heel leven lang. Tot ze haperen, struikelen over hun woorden, zich niet meer herinneren wat een klontje suiker is en machteloos de tijd verdrijven. Als we verstand hebben, denken we aan deze hersenen. Dementie is een woord dat iedereen bang maakt en een ziekte die niemand hoopt te krijgen. Vergeten, hulpeloos, onbegrip, aftakeling van lichaam en geest. Kan er nog meer bij? Weten wij of ze geen pijn hebben? Voor veel kinderen van ouders is het een voortdurend alert zijn. Je geeft zeker in het begin van de ziekte veel aandacht en liefde aan je ouder, lees moeder, maar je krijgt er hoe zelfingenomen dit ook klinkt er niets voor terug. En deze afwezigheid in wisselwerking ken je niet van je moeder. Zij was juist degene die jou onvoorwaardelijk aandacht, liefde en zorg gaf. En nu reageert moeder als een klein kind. Je stuit op onbegrip en dan is het fijn dat je een partner hebt en nog 2 broers, die hetzelfde ervaren en dat je er met elkaar over kunt praten. Lees meer: Dementie-Moeder

_________________________________________________________________________________________________________________________________

Korte documentaire over Jip Keizer, die heeft meegedaan aan het programma over mijn lijk in 2013. Jip zijn levensmotto was openheid. Het leven verliet Jip, maar Jip verlaat het leven niet. Jip is het heden, leeft geen verleden of toekomst. Precies daarom is het niet ‘Jip was’, maar ‘Jip is’. Want Jip is er nog. Jip is het onmiskenbare warme lentebriesje. Jip is dat korte moment van geluk. Jip is een onverklaarbaar nieuw begrip. Jip is Jip.

____________________________________________________________________________________________________________________________________

IMG_2446

Deze maand haal ik mijn hart op! Ik had het laten liggen, ‘t was ergens in een hoek beland. Verdwenen naar de achtergrond, overwoekerd door verstand. Deze maand haal ik mijn hart op, ik zal het grondig koesteren, met heel mijn ziel bewaken! Maar deel het graag met mensen die mijn leven mooier maken! Vrij naar Tanja Helderman.

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Afbeeldingsresultaten voor quotes wijsheden openheid

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________

Vriendelijke woorden kunnen kort zijn en makkelijk uitgesproken worden, maar hun echo duurt eindeloos voort. Moeder Teresa.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________

Keith Urban (1967) is een Nieuw Zeelands country zanger en songwriter. Hij is ook heel bekend geworden in Amerika en is getrouwd met Nicole Kidman. Blue Ain’t Your Color is een grote hit geweest in Amerika. Hij jureert vaak in Amerika Idols en de Voice.

____________________________________________________________________________________________________________________________________________

IMG_0483

Sinds dat ik op meditatie les zit lukt het me beter om voor mezelf te zorgen. Door de meditatie lukt het me om gedurende de dag ademruimtes te nemen, lukt het me om aandachtiger te luisteren en te genieten. Door de inspirerende verhalen tijdens de meditatie lukt het me om beter te relativeren, maar het belangrijkste is dat ik milder kan zijn naar mezelf als dingen niet lukken zoals ik dat wil. Mijn ego is feilloos in het bepalen wat goed en fout is en ook in het feilloos afstraffen als ik iets niet goed doe. Door de meditatie blijf ik niet meer hangen. Ik kan mezelf gemakkelijker vergeven en weer opnieuw beginnen. Ik herhaal dan bijvoorbeeld een mantra die we gezongen hebben, want iedere maand zingen we andere mantra’s, Ik zet de computer aan en lees de betekenis nog een keer en zing dan heerlijk mee. Iedere maand stuurt Piet voor de eerste meditatie les van die maand, de mantra’s met uitleg en de muziek. Naarmate ik langer op meditatie les zit herken ik vooral steeds beter de dingen die niet heilzaam voor me zijn en juist de dingen die wel heilzaam voor me zijn. Ik wandel en fiets meer, lees vaker een boek en luister meer naar muziek. Dit inzicht helpt me om te accepteren dat ik ben zoals ik ben met mijn kwaliteiten en tekortkomingen. Als alles in mij er mag zijn hoef ik er ook de strijd niet meer mee aan te gaan. Dat scheelt heel veel energie en maakt het zo gemakkelijker om met heel mijn wezen in het hier en nu aanwezig te zijn. Bedankt voor het inzenden, heb je zin in een proefles? Meer informatie: Meditatie folder

Mantra ‘s zijn het geluid van stilte. Dit is een trailer die 2.20 minuten duurt en verschillende meditatie leraren vertellen over de kracht van de mantra’s.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________

“Wie buiten zichzelf zoekt, droomt; wie in zichzelf zoekt, wordt wakker.” Carl Jung

__________________________________________________________________________________________________________________________________________

IMG_2742

Ik ben slechts een vinger die naar de maan wijst. Kijk niet naar mij, kijk maar naar de maan. Bodhidharma grondlegger zenboeddhisme in China.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________

IMG_2737 (2)

De healing helpdesk kreeg ik lang geleden van een vriendin. Ik was aan het opruimen en kwam de tekst weer tegen. Het is te mooi om in een la te laten liggen! Helpdesk: Goedemorgen, waarmee kan ik u van dienst zijn? Klant: Ik wil graag Liefde installeren. Kunt u me daar misschien bij helpen? Helpdesk: Ja, natuurlijk. Bent u er echt klaar voor? Klant: Tja, ik ben niet zo technisch, maar ik denk dat ik er wel klaar voor ben. Wat moet ik eerst doen? Helpdesk: De eerste stap is het openen van uw Hart. Kunt u dat vinden? Klant: Ja, zeker. Maar er worden nu verschillende andere programma’s uitgevoerd. Kunnen die tijdens het installeren gewoon blijven draaien? Helpdesk: Welke programma’s zijn dat dan precies? Klant: Laat me eens kijken, op het ogenblik worden Oud-zeer.exe, Lage-Zelfwaardering.exe, Wrok.exe en Wrevel.com uitgevoerd. Helpdesk: Geen probleem. Oud-zeer.exe wordt geleidelijk wel door Liefde gewist uit uw huidige besturingssysteem. Het kan zijn dat het in het geheugen aanwezig blijft, maar dan laat het andere programma’s ongemoeid. Lage-zelfwaardering.exe wordt op den duur wel door een module van Liefde overschreven. Die heet Hoge-zelfwaardering.exe. Maar Wrok.exe en Wrevel.com moet u wel helemaal afsluiten. Door deze programma’s kan Liefde niet goed worden geïnstalleerd. Kunt u deze afsluiten? Lees meer: De healing helpdesk

 

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Waarom leren we op school niet echt belangrijke dingen? Ik vroeg het mezelf vaak af tijdens mijn middelbare school: Waarom leren we niet hoe we onszelf kunnen ontspannen, of samenwerken, of hoe we voluit kunnen leven en het leven kunnen vieren? Of waarom ontdekken we niet wat onze talenten zoals sensitiviteit zijn en waarom leren we niet hoe we die kunnen ontwikkelen? Hoe zou de wereld eruit zien als we vanuit ons gevoel (in plaats van hoofd) leven en zouden leren delen? Deze kinderen op een school in Breda krijgen lessen in geluk. Natuurlijk zijn taal en rekenen handige zaken, maar niet de dingen waar het in het leven écht om draait…

___________________________________________________________________________________________________________________________

Poppy's

Inloophuis Poppy’s activiteiten! Kanker kan je leven totaal op z’n kop zetten. Als je zelf de diagnose krijgt. Of iemand die je lief is. Dan merk je hoe moeilijk het is om opnieuw zin te geven aan je leven. Poppy’s wil er voor jou zijn. Door een fijne plek te creëren waar je naartoe kunt gaan. Een ongedwongen en huiselijke ontmoetingsplek, waar  je kunt praten of zwijgen, huilen of lachen. Waar je mag zijn wie je bent. En door activiteiten te organiseren waaraan je kunt deelnemen of waar je naartoe kunt komen. Het Inloophuis biedt een ontspannen ontmoetingsplaats voor mensen die geraakt zijn door kanker en hun naasten. Hier kun je ook even níet met ‘ziek zijn’ bezig zijn. Bijna alles kan, niets moet… Er is een grote diversiteit aan activiteiten van Yoga, wandelen, euritmie, high tea, schilderen, boekenclub, op verhaal komen, teveel om op te noemen! kijk op: http://inloophuispoppys.nl/

________________________________________________________________________________________________________________________________________________

First Aid kid, is een duo van de Zweedse zusjes Johanna en Klara Soderberg. Hun ouders waren echte hardrockers en deze twee zusjes zijn helemaal geïnspireerd door de country muziek. Emmylou Harris is hun idool en op de uitreiking van de Polar music prize banquet in het Grand Hôtel in Stockholm, mogen zij een nummer zingen voor Emmylou. Momenteel reizen de zusjes over de hele wereld, met groot succes.

___________________________________________________________________________________________________________________________________

IMG_0485

_________________________________________________________________________________________________________________________________

Als je hart zuiver en open is, beschik je van nature over voldoende zelfwaardering en zelfvertrouwen waardoor het onzinnig en onnodig is om bang te zijn voor anderen. Dalai Lama.

__________________________________________________________________________________________________________________________________

We genieten ons te pletter, maar niemand is tevreden! Paul Verhaeghe. Een snoeihard betoog tegen de huidige maatschappij is het. Van een psychoanalyticus die in de praktijk ziet hoe het economische systeem dat we als de Bijbel beschouwen, ons als mens en als maatschappij kapotmaakt. Paul Verhaeghe houdt ons allemaal een spiegel voor. En wat we daarin zien, is geen fraai beeld. ‘Het Systeem, dat zijn wij allemaal.’ Hij staat er zelf ook van te kijken. In enkele maanden tijd is hij een referentie geworden. De man die de vinger op de wonde legt. Over hoe het eigenlijk niet helemaal lekker aanvoelt, de manier waarop wij hier bezig zijn. Dat er fouten zitten in Het Systeem, maar dat we dat zo moeilijk kunnen grijpen. Er zijn heel veel losse flodders van ontevredenheid. Slechts weinigen slagen erin die te verenigen in een samenhangend verhaal. Paul Verhaeghe doet dat wel. Hij schreef de voorbije jaren enkele boeken waarin hij het huidige neoliberale maatschappijmodel haarfijn fileert. Opmerkelijk: zijn betoog wordt gretig opgepikt door links én rechts. Vorig jaar kreeg hij de prijs voor het beste boek van de liberale denktank Liberales. De tekst die hij onlangs als spreker voorlas op een belangrijke moment namelijk de dag van de algemene staking, wordt vermenigvuldigd via Facebook en mailboxen. Ook ondernemers in België raakte geprikkeld. ‘We willen dat je dit brengt voor ons’, vroegen ze hem. ‘Omdat het stof tot discussie zal opleveren.’ Nochtans begeeft Paul Verhaeghe zich op gevaarlijk terrein. Als professor psycho­analyse aan de Gentse universiteit rekent hij af met de manier waarop wij ons economisch systeem hebben vormgegeven. Niet met de economie an sich, maar met de neoliberale invulling daarvan. Een economisch systeem dat gebaseerd is op de maximalisatie van winsten en de minimalisatie van kosten. Het neoliberale is een ideologie die ons hele denken en handelen is gaan bepalen, en dat het efficiëntiestreven als hoogste doel stelt. Dat een psychoanalyticus op dit domein is verzeild geraakt, lijkt vreemd maar hoeft niet te verwonderen. ‘Het begon allemaal in mijn praktijk’, zegt hij. Lees meer:

_________________________________________________________________________________________________________________________

Afbeeldingsresultaten voor quotes wijsheden openheid

 

3 Reacties

 • Cor Neeft,
  Geplaatst 6 maart 2018 14:31

  Beste Piet,

  Bedankt voor deze belevenis! Heel mooi opgesteld en bij elkaar gezocht! Fijn om te lezen, horen en zien

 • Marga,
  Geplaatst 8 maart 2018 13:27

  Wat leuk dat op de school in Breda pesten niet meer voorkomt. Beter iets nieuws leren dan iets afleren. Ik ben voor lessen in geluk, ik herken principes van Barry Neal Kauffman. Bijv bij een overlijden ook kijken naar wat die persoon voor je heeft betekend. In feite wat Piet ook doet bij de dood van zijn moeder.

 • Hannie van Meeuwen,
  Geplaatst 12 april 2018 08:54

  Geachte Heer van der Pluijm,

  De nieuwsbrief van mart heb ik via een vriendin gekregen
  Graag wik ik mij aanmelden om de brief op mijn eigen mail te ontvangen

  Bij voorbaat dank

Plaats reactie