Nieuwsbrief Februari 2018

Overgave……. Waarschijnlijk herinnert iedereen de woorden van zijn of haar vader. Opeens poppen die soms op, vooral op cruciale momenten. Dit is zo’n moment, het schrijven roept bij mij vaak weggestopte herinneringen op! In het gezin waar ik ben opgegroeid werd er danig op los gekaart! Er werd gerikt! Een spel wat je met vieren speelt, maar je speelt bij elk potje met een andere ‘maat’ (medespeler). Vader zei dan vaak: Je moet ook moed hebben om nee te zeggen, om niet mee te gaan! Die zin kon op van alles van toepassing zijn. Je moest durven gokken, meegaan, kaarten tellen en vooral meedoen. Vader was een meester in het rikken en won menig rikconcours in het dorp! Tegelijkertijd zaten er momenten in dat je moest passen, dat je een ronde of potje voorbij moest laten gaan, om verder te kunnen spelen. Een geraffineerde levensles werd het. Want je moest eerst spelen om te mogen passen. Je moest er eerst helemaal voor gaan, om later een keer een ronde te kunnen weigeren. Je moest moed hebben om mee te doen en als je iets verkeerd deed in de ogen van de ander, dan ging er een storm van kritiek op, er werd gescheld en er volgde vanzelf vernedering. Hoe dom kon je zijn, om die kaart te spelen….. Je moest dus durven te verliezen, durven op je bek te gaan, etc. Het leven is als een spel. Soms moet je kunnen passen! Ook al waren de kritieken lovend van de laatste Wereldvrede wandeling en meditatie! Ook al waren de complimenten uitbundig, groots en warm! Ook al snap je soms zelf niet wat je gepresteerd hebt achteraf, je stopt! Je stopt omdat je een ronde wil overslaan, je stop omdat je diep van binnen weer verlangd om vrij te spelen. Je stopt om nog meer terug te gaan naar de oorspronkelijke missie: werken aan innerlijke vrede. En ik wacht nog even het juiste moment af voor een nieuw idee, het begint al te borrelen in mijn hart en hoofd. Ik houd jullie allemaal graag op de hoogte en blijf met hart, ziel en zaligheid schrijven over innerlijke vrede!

_______________________________________________________________________________________________________________________________

Pentatonix is een Amerikaanse a-capellagroep met vijf zangers: Scott Hoying, Kirstin Maldonado, Mitch Grassi, Matthew Sallee en Kevin Olusola, uit Texas. Pentatonix brak in 2011 door na het winnen van de Amerikaanse talentenjacht The Sing Off. Ze zijn heel succesvol en dragen een mooie boodschap uit!

_______________________________________________________________________________________________________________________________________

Oefening: Overgave! Je kunnen overgeven aan iets… dat is lang niet altijd makkelijk om te doen. Zeker als je behoefte hebt aan controle, willen weten waar je aan toe bent en je graag het verloop van gebeurtenissen naar je hand wilt zetten. Deze Mudra – oefening helpt om controle los te laten en (meer) rust te vinden. Je zit op je knieën, grote tenen wijze naar elkaar toe of leg ze iets over elkaar. Je spreidt je knieën iets uit elkaar en buigt voorover zodat je met je hoofd op de grond komt. Je kunt je handen naar voren leggen of langs de zijkant van je lichaam of zoals hier. Probeer in deze houding alles helemaal los te laten en je over te geven aan het moment. 

___________________________________________________________________________________________________________________________

 

______________________________________________________________________________________________________________________

De bevrijding van emoties ligt niet in het onderdrukken of vermijden ervan, maar in het ervaren ervan. Emoties hebben een hoog zelf oplossend vermogen; ze bevrijden zichzelf, als ze de ruimte krijgen om gevoeld te worden. Erik van Zuydam.

______________________________________________________________________________________________________________________________________

Stel je eens voor: elke 3 seconden wordt er iemand gedwongen te vluchten. Voor geweld. Of een ramp. Dit is de harde realiteit voor 65 miljoen mensen. Nu zijn ze alles wat hen dierbaar is, kwijt. Deze mensen hebben jouw hulp hard nodig. Met jouw hulp kunnen we niet alleen zorgen voor dekens, voedsel en water. Ook werk bieden is noodzakelijk. En onderwijs voor kinderen. Zo helpen we mensen op de vlucht écht vooruit.1 op de 114 mensen op de wereld is op de vlucht.Voor meer informatie kijk op https://www.oxfamnovib.nl/

__________________________________________________________________________________________________________________________________

Telkens wanneer je je hart uitstrekt naar iemand uit een andere wereld om te vertellen wat hier gebeurt, verricht je een ritueel. Sobonfu Somé.

__________________________________________________________________________________________________________________________________

Jacqueline Etman, sedert 3 jaar columniste van de nieuwsbrief, getrouwd met Ton, moeder van Maud, werkzaam als doktersassistente, volgde daarnaast onderwijs in de sociale dienstverlening en het maatschappelijk werk en studeerde op latere leeftijd af in de theologie als geestelijk verzorger/pastoraal werker. Schrijven, zingen en cabaret hebben een speciaal plekje bij haar. Haar column is gelijk aan het maandelijkse thema, klik op: column 37

_______________________________________________________________________________________________________________________________

De Amerikaanse schrijfster Elizabeth Lesser, is een van de steunpilaren van Oprah Winfrey. Een persoonlijke crisis bracht haar het inzicht dat liefde een keuze is. Wees de liefde die je in de wereld zou willen zien, zegt ze. En accepteer de eigenheid van ieder mens. Vertel je waarheden en zoek ze in anderen!

__________________________________________________________________________________________________________________

Wanneer het denken zich overgeeft treedt de discipline van de overgave op, welke tot de genade der soberheid wordt. Krishnamurti.

__________________________________________________________________________________________________________________________________

Iedereen wil zijn of haar leven naar eigen inzicht kunnen inrichten. GroenLinks staat voor een lokale overheid die daarvoor de voorwaarden schept. Met een eerlijke kans op werk, een fatsoenlijk inkomen, een betaalbare woning, uitstekend onderwijs en goede zorg. GroenLinks kiest voor een Oosterhout waarin we eerlijk delen. Woensdag 21 Maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen in heel Nederland. Kies op een sociale en milieuvriendelijke partij, die samen eerlijk delen, menselijke zorg en één samenleving voor ogen heeft. Meer weten over de motivatie van onze 1e man kijk op: https://oosterhout.groenlinks.nl/mensen/1-willem-jan-van-der-zanden

______________________________________________________________________________________________________________________ 

Bubbels. In de mate dat we leven vanuit ons denken, leven we in een zelf geschapen bubbel. Ons denken heeft een verleden en een toekomst nodig om macht over ons uit te kunnen oefenen. Onze toekomst is natuurlijk denkbeeldig. Zoals we allemaal weten lopen de dingen nooit precies zo zoals we ze vooraf voorgesteld hebben. Wat minder duidelijk voor ons is is dat ook het verleden denkbeeldig is. Ons verleden wordt sterk gekleurd niet door wat er feitelijk gebeurd is maar hoe we het beleefd hebben. Daar komt nog bij dat telkens wanneer we terugdenken aan iets uit het verleden die herinnering beïnvloedt wordt door het overtuigingensysteem van waaruit we nu naar de wereld kijken. Daarna wordt er dus een opnieuw ingekleurde herinnering van een herinnering opgeslagen. Ons denken probeert greep op ons leven te houden en faalt daar voortdurend in. Geen wonder dat angst de belangrijkste drijfveer is van al onze gedachtenactiviteit. Al jong zijn we begonnen conclusies te trekken over wat we ervoeren. Die zijn langzamerhand uitgegroeid tot het overtuigingen systeem van waaruit we nu denken. Dat is de bril waardoor we de wereld zien en waardoor we vast zitten in een zelfgeschapen bubbel. Lees meer: Bubbels

__________________________________________________________________________________________________________________________________

Vergeef jezelf dat je geen vrede hebt. Op het moment dat je je onvrede volkomen aanvaardt, wordt die veranderd in vrede. Alles wat je volledig aanvaardt, zal je daar brengen, brengt je vrede. Dat is het wonder van de overgave. Eckhart Tolle.

__________________________________________________________________________________________________________________________________

Dotan,(1986) uit Amsterdam, is de artiestennaam van Dotan Harpenau, zoon van Patty Harpenau de kunstschilderes, hij is een Nederlands singer-songwriter. In de winter van 2009 schreef hij een e-mail naar de wereldberoemde producers Martin Terefe en Sacha Skarbek, met de vraag of ze hem kunnen helpen met zijn muziekcarrière. Nog geen week later mocht Dotan naar Londen om daar met producers te werken, die eerder werkten aan albums van onder andere Adele, Coldplay en James Morrison. Hij heeft op alle grote festivals gespeeld in Nederland en op zaterdag 26 Mei staat hij op het podium bij het parkfeest in Oosterhout.

______________________________________________________________________________________________________________________________________

Soms betekent overgave het niet meer pogen om te begrijpen en er vrede mee te hebben dat je het niet weet.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________

Van je fouten kun je……. We hebben allemaal het recht om dingen fout te doen en om ervan te leren. Soms ben je zo gericht op dingen goed te doen dat je jezelf niet de ruimte geeft om dingen fout te doen. Maar juist in jezelf de toestemming te geven om een foute beslissing te maken ligt een enorme vrijheid. Goed en fout zijn oordelen. En soms leg je die op je zelf, of is er iemand anders die jou duidelijk vertelt dat je een foute keuze maakt. Als je dan toch het besluit neemt dat te doen wat in de ogen van een ander fout is, begin je met een lastige energie. Ik denk dat niemand begint aan een foute keuze. Je kan dat van te voren niet zien. Als je je hart volgt en het voelt goed dan maakt het niet uit wat een ander ervan vindt. Dan stap je er in en ben je bereid de consequenties van je keuze te aanvaarden. Mocht het toch “fout” gaan bedenk dan dat je gebruik hebt gemaakt van het recht om dingen fout te doen. Zie het dan als een perfecte imperfectie waar je het goede uit kan halen. Niets is ooit helemaal goed of fout. Iets is, en er zit altijd een les in verborgen.

______________________________________________________________________________________________________________________________________

Zanger Stef Bos is aan zijn derde ‘levenscyclus’ begonnen. Nederland en België waren zijn eerste twee thuishavens en nu woont hij met zijn vrouw en kinderen in Zuid-Afrika. Het land dat hem letterlijke en figuurlijk ruimte gaf. Stef brengt een ode aan de traagheid. Wezenlijke veranderingen in het leven gaan altijd traag. Vanaf mijn veertigste ben ik lange lijnen gaan leggen. We moeten onszelf heruitvinden. Hij zingt zijn lied ‘Later als ik dood ben’, dat hij schreef na een gesprek met zijn zoontje. Wil je uitzending zien waarin Stef Bos te gast is in de verwondering kijk op: https://www.kro-ncrv.nl/deverwondering/seizoenen/seizoen-2018/stef-bos Hij treedt zondag 25 maart op om 11.00 uur in het Chassé theater in Breda.Lees de tekst: Later als ik dood ben

_________________________________________________________________________________________________________

De mens lijdt aan heimwee. Als een op hol geslagen paard weet hij niet hoe hij thuis moet komen. Totdat hij zichzelf eindelijk loslaat. Hij bleek nooit weg te zijn geweest. Liesbeth Bours.

________________________________________________________________________________________________________________________

Afbeeldingsresultaat voor het boek van vreugde recensie

Ze worden gezien als boodschappers van het leven en dan vooral de vreugde van het leven. Deze optimistische houding in de wereld van vandaag? Zie dat maar eens voor elkaar te boksen in de tijd waarin we nu leven. Je kunt er dan als individu wellicht weinig aan veranderen maar een betere wereld begint nog altijd bij jezelf, en die boodschap is helder. Het leven is een feestje, je moet alleen zelf voor de slingers zorgen. Cliché? Wellicht, maar na het lezen van dit bijzondere en hartverwarmende boek kun je gewoon niet anders dan dat gegeven beamen. Verrek, ze hebben nog gelijk ook! Hun levens staan in het teken van een groter doel. De functies die zij bekleden liegen er niet om, hun staat van dienst is wellicht nog indrukwekkender en iedere dag groeit dat verder aan. Laat je niet misleiden door hun glimlach want hun verhaal is duidelijk. Het is dan ook bijzonder knap dat ze in het leven staan zoals zij dat doen, het is niet te onderschatten hoeveel ze hebben moeten ondergaan, vooral ook qua tegenslagen, om te komen waar ze nu zijn. Wellicht daardoor of juist dankzij dat gegeven kunnen zij hun verhalen delen met de rest van de wereld, en wat je daarmee doet is geheel aan jou. Op geen enkel moment is er sprake van ‘je moet dit’ of ‘dit zeg ik je te doen’. Nee, het is een verhaal met impact, een verhaal van het hebben van gevoelens voor je medemens. Maar let wel, de heren weten heel goed waar ze het over hebben en wat hun invloed is. Het intellect straalt van ze af zonder pretentieus te zijn, niet betweterig, zo is het boek ook totaal niet opgezet. Twee oude wijze mannen maar wat een charisma en wat een levensvreugde stralen zij uit. Kijk alleen al eens naar de cover! Lees meer: Het boek van Vreugde

_________________________________________________________________________________________________________________________________

Opnieuw een Yoga les van Piet. Hij duurt 28 minuten, dus als je zin hebt doe gerust mee!

________________________________________________________________________________________________________________________________

Humor is droevige gedachten een plezierige uitvaart bezorgen. Hugo Olaerts.

________________________________________________________________________________________________________________________________

Inloophuis Poppy’s activiteiten! Kanker kan je leven totaal op z’n kop zetten. Als je zelf de diagnose krijgt. Of iemand die je lief is. Dan merk je hoe moeilijk het is om opnieuw zin te geven aan je leven. Poppy’s wil er voor jou zijn. Door een fijne plek te creëren waar je naartoe kunt gaan. Een ongedwongen en huiselijke ontmoetingsplek, waar  je kunt praten of zwijgen, huilen of lachen. Waar je mag zijn wie je bent. En door activiteiten te organiseren waaraan je kunt deelnemen of waar je naartoe kunt komen. Het Inloophuis biedt een ontspannen ontmoetingsplaats voor mensen die geraakt zijn door kanker en hun naasten. Hier kun je ook even níet met ‘ziek zijn’ bezig zijn. Bijna alles kan, niets moet… Er is een grote diversiteit aan activiteiten van Yoga, wandelen, euritmie, high tea, schilderen, boekenclub, op verhaal komen, teveel om op te noemen! kijk op: http://inloophuispoppys.nl/

_________________________________________________________________________________________________________________________________

Afbeeldingsresultaat voor voorruit stuk geslagen

Anders communiceren? Er was een vrouw in de stad, die ik persoonlijk niet ken, maar waar iedere keer de autoruiten van werden ingeslagen vlak voor haar huis. Er lag niets bijzonders in haar auto, om moedeloos van te worden. Ze werd heel erg boos! Maar op een dag plaatste ze een briefje onder haar ruitenwisser met de volgende tekst: Als je honger hebt, dan zal ik je voeden! Als je het koud hebt, dan heb ik warme dekens! Als je vriendschap zoekt, dan kan ik je vriend zijn! Ze had geen reactie gehad op haar schrijven, maar er was in haar auto sindsdien niet meer ingebroken. Tegen zoveel menselijkheid en warmte, tegen zo’n uitgestoken hand was kennelijk geen hardheid, geen kilte meer opgewassen. Het licht scheen in de duisternis en de duisternis kon het niet aan. Een voorbeeld van geweldloze communicatie!

___________________________________________________________________________________________________________________________________________

De vrucht van de stilte is het gebed. De vrucht van het gebed is het geloof. De vrucht van het geloof is liefde. De vrucht van liefde is dienstbaarheid. De vrucht van dienstbaarheid is vrede. Moeder Teresa.

___________________________________________________________________________________________________________________________________________

Erwin Kompanje is klinisch ethicus en middels de Volkskrant is er een mooie rubriek in het leven gebracht genaamd die ene patiënt. Welke patiënten maken de meeste indruk en stimuleren een arts? Van neurochirurg tot kinderarts: in deze serie vertellen artsen en zorgwerkers over die ene patiënt die hun kijk op het vak ingrijpend veranderde. Wat een empathie, mededogen en betrokkenheid van Erwin, zo kan het ook! En zo is het ook!

___________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Workshop Geweldloos communiceren op vrijdagsavond 2 en zaterdag 3 Maart.  In ons dagelijks leven komen we allemaal situaties tegen die ons uitdagen. Hoe we er op reageren ligt aan onze achtergrond, aan wat wij uitstralen en hoe we op dat moment in ons vel zitten. Hoe meer harmonie er in onszelf aanwezig is, hoe meer harmonie we verspreiden. Geweldloze communicatie maakt zaken duidelijk en helder. Het blijkt effectief in conflictoplossing, in de opvoeding, in het eigen groeiproces, in relaties en op het werk. Het laat je kracht naar buiten komen en maakt verbindingen uit liefde met de ander. In deze communicatie draagt ieder zijn of haar eigen verantwoordelijkheid. Geweldloze communicatie begint met vrede van binnen. Voor meer informatie, dubbel klikken:Informatie – 2 daagse workshop. Alle workshops vinden plaats in de eigen praktijk: Ridderstraat 71, 4902 PA in Oosterhout. Opgeven 0162-450832 of pietvanderpluijm@hetnet.nl

_______________________________________________________________________________________________________________________________________

Leren loslaten…. In een wereld waarin duizenden dingen per dag je aandacht vragen is leren loslaten bijna een onmogelijke opgave. Constant worden we geprikkeld en komen we in de verleiding om achter die prikkels aan te gaan. ‘Een Monkey Mind’ noem ik het. Net als een aapje wat helemaal uit zijn dak gaat als je hem een banaan laat zien. Vaak is ons eigen gedrag niet heel erg verschillend. Op het moment dat we de ‘banaan’ gezien hebben, kunnen we hem niet meer loslaten. We moeten hem hebben. Het spookt net zo lang in ons brein rond totdat we verzadigd zijn of een manier vinden op de ‘banaan’ te leren loslaten. Of totdat we een prikkel hebben gevonden die nog groter is en we deze kleinere prikkel wel los kunnen laten. Nu is een banaan een grappig voorbeeld, maar het werkt bijna precies hetzelfde met dingen die iets serieuzer zijn. Bijvoorbeeld negatieve gedachtes, emoties, angsten, het verleden…Op het moment dat deze dingen opkomen in onze gedachten, blijven we hier vaak mee rondlopen. Totdat we ze op een juiste manier verwerkt hebben. Totdat we het leren loslaten. En juist dat verwerken is vaak het probleem. We weten namelijk vaak niet hoe. We doen maar wat en hopen dat het ooit uiteindelijk verdwijnt. Maar zo werkt het helaas niet. Dingen verdwijnen vaak niet zomaar. Ik las laatst een zen-verhaaltje over leren loslaten. Lees meer: Leren loslaten

_____________________________________________________________________________________________________________________________________

Loslaten, betekent tijdelijk het houvast verliezen. Niet loslaten betekent voor altijd het houvast verliezen. Sören Kierkegaard.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________

The Cranberries – Ode To My Family. Dolores O’Riordan, leadzangeres van de Ierse rockband The Cranberries, is op 46-jarige leeftijd overleden op maandag 15 Januari. In de muziekwereld en daarbuiten is met verslagenheid gereageerd op het overlijden van O’Riordan. De Ierse president Michael D. Higgins noemt de dood van O’Riordan “een groot verlies” voor de Ierse muziek.

___________________________________________________________________________________________________________________________

Uitdaging? Een van de grootste uitdagingen voor mensen is de nood aan acceptatie, goedkeuring en liefde. Als je dat altijd van de ander verwacht zul je vaak ontgoocheld zijn. Het is onvermijdelijk dat wij mensen ontmoeten die geen klik met ons hebben of die ons niet respecteren of die er hele andere gedachten op nahouden. We zullen mensen ontmoeten die haten en mensen die niet in staat zijn te beminnen. We zullen aangevallen worden met en zonder woorden. Soms wordt de agressie niet uitgesproken maar ze is duidelijk voelbaar. Dit soort ervaringen kan ertoe leiden dat wij ons hart sluiten en dat we daarbij niet beseffen dat we zo de levensbron in onszelf afsluiten. De uitdaging is om onze innerlijke staat niet te laten bepalen door wat anderen doen of niet doen. We kunnen beseffen dat de ander zijn of haar pijnlijke ervaringen heeft meegemaakt waardoor ze van zichzelf zijn afgesloten. In plaats van wat ze doen of niet doen persoonlijk te nemen kunnen we het trachten te begrijpen. Dat betekent niet dat we geen grenzen moeten aangeven of dat we ons moeten laten misbruiken. Wat mensen aan negatief gedrag vertonen is hun verantwoordelijkheid; dat niet te voeden is de onze.

_______________________________________________________________________________________________________________

Een dun laagje ijs bedekt pijn en verdriet. Een flinterdun laagje, genoeg om het koud te hebben, maar een laagje dat smelt bij omarming. Cocky Bosma.

___________________________________________________________________________________________________________________________________________

De Schepper en de Schepping zijn Eén. Dit is onze ware identiteit. De extase van de ervaring van deze wijsheid gaat alle woorden te boven en brengt een onbeschrijfelijke gelukzaligheid met zich mee. Dit is de betekenis van de mantra. Deze mantra wordt elke ochtend aan het begin van de ochtend gedaan. Snatam Kaur is geboren in 1972 in Amerika, ze is zangeres, songwriter en auteur.  Snatam Kaur zingt en schrijft Indiase devotionele muziek, kirtan genaamd en reist de hele wereld over als vredesactivist.  De achternaam ” Kaur “, wat “prinses” betekent, wordt gedeeld door alle vrouwelijke Sikhs. De beelden zijn niet zo mooi, maar de muziek des te meer!

_______________________________________________________________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________________________________________

Wat wij nodig hebben zijn meer mensen die zich specialiseren in het onmogelijke! Theodore Roethke.

___________________________________________________________________________________________________________________________

Vrijdagavond 30 Maart  Goede Vrijdag meditatie. Aanvang 20.00 uur, het duurt een uur. Ridderstraat 71. Opgeven bij 06-25276590 of pietvanderpluijm@hetnet.nl Kosten 5 euro voor inloophuis Poppy’s. We lezen korte authentieke teksten uit de bijbel en daarna brengen we die woorden in deze tijd en via een meditatie maken we ze persoonlijk. Daar tussen klinkt meditatieve passende muziek. Voor veel mensen is Pasen het Christelijke hoogfeest van het jaar. Voor mij is dat Goede Vrijdag. Met alle respect voor de mensen die het anders geloven. Het is de dag waarop Christenen herdenken dat Jezus voor hen aan het kruis stierf, dat is Liefde. Met Pasen staat hij op, hierin vinden Christenen Hoop. Goede Vrijdag is voor mij de dag waarop ik nadenk over de lijdensweg. Of je nou in Jezus gelooft of niet, de boodschap achter zijn verhaal is voor mij duidelijk. Het verraad, de verloochening en de angst. Nadat Jezus verraden werd door Judas werd hij meegenomen naar de ‘hogere’ macht. Deze mensen zagen Jezus als een bedreiging, omdat hij een grote groep mensen om zich heen verzamelde. En deze mensen leefden in liefde, respect en vertrouwen. Een groep mensen zonder angst is bedreigend, wanneer je controle wilt houden.

____________________________________________________________________________________________________________________________

Lama Gangchen Rinponche (1941) had een droom, velen dromen heeft hij inmiddels gerealiseerd. Hij heeft veel boeken geschreven, c.d.’s gemaakt, bijzondere mensen ontmoet en over heel de wereld mensen geïnspireerd, veel hulp, vredes en ontwikkelings projecten over de hele wereld opgezet. Het Tibetaanse Boeddhisme mogelijk gemaakt voor alle mensen, de lama is voor mij persoonlijk de meeste actieve vredesactivist die ik heb mogen ontmoeten en in 1999 wil hij graag een mooie tempel realiseren in het Italiaanse Albagnano zijn woonplaats. Nu is daar toestemming voor gegeven! De tempel van hemel en aarde, een studiecentrum, museum, bibliotheek, ontmoetingscentrum van vrede. Daarom is er een fondsenwerving gecreëerd, middels dit filmpje. Lama Michel Rinponche geeft uitleg. Meer weten: https://www.lamagangchenpeacefoundation.org/Masterplanproject

___________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

Plaats reactie