Nieuwsbrief Januari 2018

Nieuwjaars wens 2018.  Met vuur kun je verwarmen, smelten, maar even zo vrolijk verbranden en uitdrogen. Vuur houdt liefde in, waakzaamheid naar de mensen met wie je samen leeft, vuur is een krachtige inzet voor je eigen gezondheid en die van de ander? Vuur is ook de kracht van omvorming van ongeduld naar geduld. Een baken in de duisternis? Jouw vuur vormt ook bepaalde dingen om zoals je gevoelens en gedachten. Harde dingen smelten bijvoorbeeld door vuur, zachte klei wordt stevig en bruikbaar, verschillende materialen worden door vuur aan een gesmeed, zoals oneetbaar voedsel dat door vuur eetbaar wordt! Zo kan het ook in overdrachtelijk zin: Uit pijn kan mededogen ontstaan. Uit angst kan moed geboren worden. Uit eenzaamheid kan zelfkennis voortkomen en zelfreflectie. Uit verdriet kan liefde groeien, solidariteit. Uit schuld kan wijsheid en inzicht openbloeien. Laat het vuur van vrede maar branden in je hart, vergeef jezelf voor je dwalingen, laat het vuur jouw liefde vrijmaken die in feite altijd in jou aanwezig is. De vogel staat hier symbool voor het innerlijke vuur en natuurlijk niets is zo vrij als een vogel. Een vogel vliegt over grenzen, een vogel volgt zijn hart en de natuurlijke roep van de innerlijke en uiterlijke natuur. Dat wens ik je in het nieuwe jaar van harte toe. Zo vrij als een vogel, je hart volgend en luisterend naar je innerlijk vuur of natuur. De vogel nodigt je uit om los te laten. De vogel herinnert je aan het vuur van de liefde, het vuur van warmte en nieuwe energie. Laat het maar helemaal door je heen stromen, tot het tintelt in je vingertoppen, jeukt in je benen, glanst in je ogen, leeft in je hart. Jij bent vanaf nu een vrije vogel! Een gezond en inspirerend 2018 toegewenst!

_________________________________________________________________________________________________________________________________________

Zuivering van het denken en de geest.  En wat is geestelijk zijn anders dan natuurlijk zijn? Zeer weinig mensen denken er zo over. Zoveel mensen denken dat geestelijk zijn wil zeggen dat men in staat is wonderen te verrichten of dat men vreemde dingen en wonderbaarlijke verschijnselen kan zien. Maar weinigen weten dat geestelijk zijn eenvoudig betekent en natuurlijk zijn. Zuivering van het denken en de geest kan op verschillende manieren gebeuren. De eerste manier is door het denken en de geest tot rust te brengen, want het is dikwijls de activiteit van onze geest die onzuiverheden voortbrengt. Door de geest tot rust te brengen verwijdert men die onzuiverheden: het is of men de geest dan op zijn natuurlijke toonhoogte afstemt. Men kan de geest met een vijver vergelijken: wanneer het water in de vijver onberoerd is, is de weerkaatsing helder en zo is het ook met de geest. Wanneer de geest in beroering is kan er geen intuïtie noch inspiratie helder in worden opgevangen. Maar zodra de geest tot rust is gekomen, vangt hij een helder beeld op, evenals de vijver wanneer het water onbewogen is. Deze toestand kan teweeg worden gebracht door het lichaam tot rust te brengen. Lees meer:Zuivering van het denken en de geest

___________________________________________________________________________________________________________________________

2018 is een nieuwe begin! Scheiden is ook een nieuw begin. Een nieuwe relatie is ook een nieuw begin. Een andere werkgever is ook…..Stoppen met werken is ook……Verhuizen is ook een nieuw begin. Bewust afval gaan scheiden is ook nieuw begin. Méér gaan bewegen of gaan sporten is ook…..Beter op je voeding gaan letten is ook…..Met een nieuwe hobby beginnen is ook nieuw begin. Een inspirerend boek lezen of film kijken is ook een nieuw begin. Een ziekte overwinnen is ook …..Opa of oma mogen worden is ook….. Beter naar elkaar gaan luisteren is ook een nieuw begin. Je inschrijven op een datingsite is ook een nieuw begin. Straks op een politieke partij gaan stemmen is ook…..Met de fiets naar je werk gaan i.p.v. met de auto is ook…..Bewust minder alcohol drinken is een ook een nieuw begin. Een keer uit de gewoonte sleur breken is ook……Op een andere manier naar jezelf gaan kijken is ook….. s’ Morgens wakker worden is ook een nieuw begin. Gaan studeren is ook……..Kennismaken met meditatie en yoga is ook…..Een kaarsje aansteken voor je medemens is ook een nieuw begin. Aan jezelf vragen als je gaat slapen, waar je die dag dankbaar voor kunt zijn is ook….Vrijwilligerswerk gaan doen is ook…..Naar een museum, klooster, kerk of tempel gaan is ook….Meer luisteren naar je eigen grenzen en je innerlijke behoeften is ook nieuw begin. Meer tijd en ruimte besteden aan die dingen die jij belangrijk vindt is ook……..Bewust een tijd van rouw durven door maken is ook……Zelfs als het einde daar is, begint er weer iets nieuws!

________________________________________________________________________________________________________________________________

Ik Geloof In Geluk van Guus Meeuwis met Ilse DeLange en JB Meijers. Een hele goede tekst en clip vooral als je net zoals in de clip linken gaat leggen met de tekst! “geluk” brengt ook “pech” pech maakt ook veel “stuk” iets wat stuk is moet vaak “weg”, maar iets wat weg is komt vaak ook weer “terug” en dan ligt heel dit proces achter de rug, indrukwekkend mooi!

____________________________________________________________________________________________________________________

Het vermogen om bewust te zijn is wat een mens tot mens maakt. Carl Gustav Jung.

__________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Jacqueline Etman, sedert 2 jaar columniste van de nieuwsbrief, getrouwd met Ton, moeder van Maud, werkzaam als doktersassistente, volgde daarnaast onderwijs in de sociale dienstverlening en het maatschappelijk werk en studeerde op latere leeftijd af in de theologie als geestelijk verzorger/pastoraal werker. Schrijven, zingen en cabaret hebben een speciaal plekje bij haar. Haar column is gelijk aan het maandelijkse thema, klik op:  column36

__________________________________________________________________________________________________________________________________

Van plant naar relatie om vervolgens uit te komen bij yoga. Stel je voor je ziet op de markt een hele mooie plant. Je raakt er gewoon opgewonden van zo’n mooie plant. Je koopt de plant en verguld van je aankoop zet je hem in een mooie pot. Het lijkt wel of je kamer, waar de plant nu staat, sfeervoller is geworden. Je geeft hem iedere week genoeg water. Maar door allerlei veranderingen op je werk en in je vriendenkring, raakt de plant op de achtergrond. Waar je in de eerste weken zo van genoot, vergeet je nu regelmatig de plant water te geven. De plant staat er na 2 maanden onherkenbaar bij. Uitgedroogd, bruine punten en je kunt je niet meer voorstellen dat je zo opgewonden was bij de aankoop van de plant. Zo gaat het vaak met onze aankopen. Je kunt de plant ook vergelijken met een relatie. Waar je in het begin zo gek op was, is langzaam door de beslommeringen van het leven door je handen geglipt. De kunst is om méér interacties te investeren in datgene wat voor jou belangrijk is? Natuurlijk is een relatie belangrijker dan een plant. Maar hoe zit het met de relatie met jezelf? Deze is wellicht nog belangrijker dan een relatie met de ander. In hoeverre vergeet jij jezelf. Neem jij tijd voor rustmomenten, interacties om lekkerder in je vel te komen? Investeer jij energie om in jouw eigen balans te komen? Hoe vaak neem je tijd voor beweeg-, ontspan- en bezinningsmomenten die jouw lichaam, geest en lichaam ten goede komen? Weet je niet hoe? Kom eens een keer vrijblijvend naar een yoga les voor meer interactie met je lichaam, adem en innerlijke vrede. Meer informatie: Folder Yoga als ontspanning-volwassenen.2016

_____________________________________________________________________________________________________________________

Dan Meyer is een van de weinige zwaardslikkers op deze wereld. Hij geeft een inspirerende TedX talk in Maastricht over het overwinnen van je angsten.

_____________________________________________________________________________________________________________________

Louter pauze. Je mag dit nooit vergeten. Op een dag kust een van ons de ogen van de ander dicht en moet dan weten: dit is louter pauze totdat alles weer opnieuw begint. Jij en ik – geen stof maar licht! Ingmar Heytze.

________________________________________________________________________________________________________________________________

Leren mediteren is de mooiste gift die je jezelf kunt geven! Wat mediteren en meditatie is valt eigenlijk niet te omschrijven, omdat de ervaringen met meditatie voor iedereen anders zijn. Mediteren en de dingen die gebeuren tijdens de meditatie zijn persoonlijke ervaringen en je kunt het mediteren dan ook het beste vergelijken met het kopen van iets voor je huis of van kleding; ook dat is, net als de ervaring met mediteren, puur persoonlijk. Een kwestie van wat er het beste bij jou past, wat je zelf het prettigst vindt. Mediteren kan ook verband houden met het ontdekken van jezelf of met het zoeken naar de zin van het leven. In het Oosten hebben ze een mooi gezegde: de beste tijd om een boom te planten, is twintig jaar geleden. De een na beste tijd is nu. Wie nog nooit heeft gemediteerd,  kan er alsnog meer beginnen, daarvoor is het nooit te laat. Je hebt verschillende vormen van meditatie. Je hebt zen, mindfulness, vipassana meditatie, etc. De vorm die mij het meeste inspireert is de mantrameditatie. Mantra’s zijn woorden die bestaan uit psychisch krachtige lettergrepen die alle lagen van het bewustzijn beïnvloeden. Deze vorm komt in alle culturen voort, de bedoeling is het tot stilstand brengen van de geest, zodat het bewustzijn woordeloos kan worden ervaren en het ego naar de achtergrond verdwijnt. De mantra’s zijn heel muzikaal, waardoor je vanzelf gemakkelijk mee kunt gaan in de herhaling, ritme en sfeer. Waar en wanneer: In de Ridderstraat 71 in Oosterhout op donderdagavond van 20.00 tot 21.30 uur en op vrijdagmorgen van 09.00 tot 10.30 uur. Door wie? Yoga en ontspanningsdocent Piet van der Pluijm. Voor informatie bel: 0162 – 450832 of 06-25276590.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________________________________________________

Wat is het moeilijk vriendschap met dezelfde zuiverheid voort te zetten als waarmee ze aanving. Miroslav Holub

___________________________________________________________________________________________________________________________

Kies je eigen pad, leef je eigen talent en passie. Door “anders” te zijn en “anders” te kijken naar “de werkelijkheid”, neem je de route welke zich opent door jouw eigen-wijze perceptie van wat werkelijkheid wordt genoemd. Deze route opent zich, doordat je anders “kijkt”, “bent” en “weet”.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________

BLØF samen met Geike Arnaert met hun fantastische single ‘Zoutelande’. Heerlijk in de winter fantaseren dat we aan het strand zijn in Zoutelande! Ik ben blij dat je hier bent!

___________________________________________________________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________________________________________________________________

Mediteren leidt tot een zuiver hart; een zuiver hart leidt tot liefde; liefde zet je aan tot daden voor je naasten; en deze inzet leidt op zijn beurt tot de vrede van het hart. Dus door meditatie hebben wij alles: zuiverheid, vreugde, liefde, inzet en vrede!

________________________________________________________________________________________________________________________________________

Paul de Leeuw zingt het mooie nummer MOE van Toon Hermans.

___________________________________________________________________________________________________________________________________________

Je lichaam en geest zuiveren? Werken aan innerlijke vrede, is ook werken aan je lichaam, door kieskeurig te zijn bij wat we eten en drinken, we hebben geleerd om hygiënisch te zijn op ons lichaam, het schoon en het gezond te houden. Daar doen we zoveel mogelijke moeite voor om het goed te doen. Maar wanneer leren we nu eindelijk om onze geest schoon te houden? Wanneer beginnen we kieskeurig te zijn met wat we in onze brein toelaten en erin houden? En wanneer gaan we er moeite voor doen? Januari is een goede maand om te beginnen! Zuiver denken is de voorwaarde voor een gezonde geest! Een gezonde geest maakt de weg vrij voor levensenergie en vitaliteit. Door zuiver en bewust je denkpatronen te sturen maak je jouw energie ook vrij om de beperkingen die je malende geest opwerpen weg te nemen en toegang te krijgen tot de onuitputtelijke bronnen die voor ons beschikbaar zijn. Denk eraan! Jij bent niet jouw brein. Jouw brein is van jou; het is een orgaan van jou en een van de organen die het mogelijk maken om het leven te ervaren. Jouw leven. Het is jouw brein en het is niet je ZELF. Wat is je ZELF dan wel ? Lees meer: Je lichaam en geest zuiveren

___________________________________________________________________________________________________________________________________________

Wat je moet durven – jezelf te zijn. Wat je ermee zou kunnen winnen – dat de grootheid van het leven zich in jou weerspiegelde naar de mate van je zuiverheid.  Dag Hammarskjöld

______________________________________________________________________________________________________________________________________

Rijkdom. Mijn kroon is in mijn hart, niet op mijn hoofd. Hij is niet bedekt met diamanten of juwelen. Hij is onzichtbaar. Mijn kroon heet tevredenheid, een kroon waar maar weinig koningen van genieten (Shakespeare). Rijkdom, je wordt omgeven door rijkdom, het is niet nodig op zoek te gaan. Even een moment van bezinning. Even tijd voor een goed gesprek, bijvoorbeeld met je partner of vriendin. Hoe vaak neem je daar de tijd en de ruimte voor? Voor veel mensen geldt dat ze dat niet of nauwelijks doen. Terwijl het toch zo belangrijk is. We zijn vaak zo ontzettend op zoek naar andere dingen, naar andere mensen, naar andere vormen van kennis en wetenschap, andere producten, andere diensten. Terwijl we, als we daar even de tijd en ruimte voor nemen, ineens kunnen beseffen dat we al zoveel weten en dat we al zoveel hebben. En dat het misschien wel eens goed is om een tijdje niet zo hard achter alles aan te lopen, maar gewoon te doen met de dingen die je hebt en de dingen die je weet. Een verademing, eens een keer die kroon van tevredenheid opzetten en heerlijk genieten van de prachtige natuur.

_________________________________________________________________________________________________________________________

Afbeeldingsresultaten voor elsbeth kuysters

Breng ze weer samen, een actie van Elsbeth! Mijn dochter Sara is op 25 juni op 17-jarige leeftijd overleden. Ze heeft in haar jonge leven veel goede doelen gesteund via diverse acties. Ter nagedachtenis aan Sara heb ik een aantal spullen/meubels van Sara aan vrienden gegeven, met de vraag om een (symbolisch) bedrag over te maken voor de stille ramp. De spulletjes zijn op een fijne plek terecht gekomen en er is geld ervoor naar een goede bestemming gegaan. Dat is helemaal in de sfeer waar Sara achter zou staan. De stille ramp van 3FM Serious Request/Rode Kruis is dit jaar: BRENG ZE WEER SAMEN. Kinderen weer herenigen met familieleden omdat ze het contact verloren hebben door oorlog- en conflictsituaties en/of natuurrampen. Heb je ook iets weg te geven? Vraag dan of de ontvanger een symbolisch bedrag overmaakt naar dit goede doel, via deze actiepagina. Het is fijn om weg te geven: geven aan anderen, en geven aan een goed doel! Verspreid dit bericht onder velen, via mail en facebook. Alvast dank je wel! Elsbeth Kuysters: https://kominactie.3fm.nl/actie/geven-en-weggeven-is-fijn

____________________________________________________________________________________________________________________________

Overwin de toornige met zachtheid, de boze met goedheid, de vrek met gulheid, de leugenaar met waarheid. Mahabharata.

______________________________________________________________________________________________________________________

Vrouwencirkel Oosterhout. Ook dit jaar heeft de “Vrouwencirkel Oosterhout” weer maandelijks een bijeenkomst. De avonden zijn los te bezoeken.Het is vooral de bedoeling dat het heerlijke avonden zijn, waar je je thuis en veilig voelt, waar je kunt delen met andere vrouwen, waar je je weer kunt opladen. We kunnen zo veel van elkaar leren, elkaar steunen, naar elkaar luisteren. Meditatie, visualisatie, creatief bezig zijn, zingen, dansen en kringgesprekken zijn vormen die we o.a. gebruiken. Er hoeft niks, er mag van alles. Heb je nog vragen? Bel Lily: 0645212472 of Jacqueline: 0627571369 Voel je je aangesproken? Je bent van harte welkom! woensdag 17 januari. woensdag 21 februari. donderdag 29 maart. Willem van Oranjestraat 45 Oosterhout van 20.00 tot 22.00 uur. inloop vanaf 19.45 uur. bijdrage 10 euro per avond. Opgeven telefonisch bij bovenstaande nummers of via onze facebookpagina: Vrouwencirkel Oosterhout

________________________________________________________________________________________________________________________________________

Ben Haggard (1992) is de zoon van de legendarische Merle Haggard een van de grootste countryzangers in Amerika. Hij is in 2016 op 79 jarige leeftijd overleden. Hij zingt hier het nummer if i could only fly van zijn vader, die dit nummer heeft geschreven voor de man die veel betekende voor Merle Haggard zijn zangcarrière en veel te vroeg overleed.

_____________________________________________________________________________________________________________________________

Onze ware natuur is niet iets veraf en onbereikbaar. Het enige wat ons in de weg staat om onze ware zelf te kennen zijn al de overtuigingen waar we aan vasthouden. John-Roger, mysticus

______________________________________________________________________________________________________________________________________________

Lezen in het boek van leven en sterven. samen lezen, samen delen, samen ervaringen uit wisselen. Aan de hand van het Tibetaanse boek van leven en sterven van Sogyal Rinpoche. Dit boek kan volgens de schrijver ‘een stille revolutie teweeg brengen in de manier waarop we omgaan met leven en sterven’. We nemen het boek als uitgangspunt. Piet van der Pluijm, yogaleraar, begeleid de gesprekken. Plaats: Ridderstraat 71 Oosterhout Data: dinsdag 30 Januari, 13 Februari, 13 Maart en 10 April. Tijd: van 14.00 – 16.00u. Kosten: €25,- voor de serie of €7,50 per bijeenkomst. Opgave 06-25276590 of pietvanderpluijm@hetnet.nl

___________________________________________________________________________________________________________________________________

Niemand kan vluchten voor zijn hart. Daarom is het beter te luisteren naar wat het zegt. Paulo Coelho.

___________________________________________________________________________________________________________________________________

Waarom luisteren naar je innerlijke stem? John-Roger, westerse mysticus. Op het moment dat wij hier worden geboren zijn wij al gevormd door de eerdere levens die wij hebben geleefd. De wijsheden die wij hebben verkregen in de weg van onze ziel zitten gevoelsmatig in ons systeem. We worden hier allemaal geboren met de blauwdruk van onze ziel. Onze ziel heeft ook in vorige levens lessen geleerd, fouten gemaakt en is tijdens deze levens gegroeid. Al deze lessen nemen wij in ons onderbewuste mee naar dit leven. Wanneer we wat ouder worden zijn het onze ouders die ons bepaalde lessen bij brengen. Dit komt niet altijd overeen met wat wij zelf vanbinnen voelen en vaak voelen hoog sensitieve kinderen dit heel sterk intuïtief aan. Onze ouders hebben op hun beurt van hun ouders weer lessen uit het aardse leven geleerd en weten vaak niet beter. Ergens moet die spiraal worden doorbroken en als jij je hiervan bewust bent, doorbreek het nu voor jezelf! Zodra je wat ouder wordt en de kracht vindt vanuit jouw eigen innerlijke stem te leven begin je te ontwaken. Waarheden die je eerst voor waar hield raken hun kracht kwijt om plaats te maken voor ‘nieuwe’ waarheden. Dit zijn de waarheden die al lang voor dit leven in je ziel gegrift stonden, maar die je in dit leven weer moest hervinden. Wij zijn hier allemaal geboren met een doel, dit doel is spirituele groei ofwel werken aan innerlijke vrede! Elk individu heeft ervoor gekozen op verschillende vlakken te groeien. Hiervoor maken we van alles mee in dit leven. Ons hart wordt gebroken, we staan voor lastige keuzes waarin wij knopen moeten doorhakken en ga zo maar door. Steeds als wij bepaalde situaties overwinnen of lastige keuzes maken komen wij daar weer sterker uit. Op het moment dat je wordt teruggeroepen op jezelf, ga je steeds meer ontdekken wie je werkelijk bent. Of je nu links- of rechtsaf gaat, elke weg die je kiest leidt naar een hoger doel. Soms neem je een omweg, maar komen zal je er altijd. lees meer: Waarom luisteren naar je innerlijke stem

________________________________________________________________________________________________________________________________

Een enkele zonnestraal is voldoende om vele schaduwen te verjagen. Franciscus van Assisi.

__________________________________________________________________________________________________________________________

Een heel mooi en ontroerd liedje over vriendschap van Toon Hermans! Gezongen door de meester zelf!

_________________________________________________________________________________________________________________________________

Inloophuis Poppy’s activiteiten! Kanker kan je leven totaal op z’n kop zetten. Als je zelf de diagnose krijgt. Of iemand die je lief is. Dan merk je hoe moeilijk het is om opnieuw zin te geven aan je leven. Poppy’s wil er voor jou zijn. Door een fijne plek te creëren waar je naartoe kunt gaan. Een ongedwongen en huiselijke ontmoetingsplek, waar  je kunt praten of zwijgen, huilen of lachen. Waar je mag zijn wie je bent. En door activiteiten te organiseren waaraan je kunt deelnemen of waar je naartoe kunt komen. Het Inloophuis biedt een ontspannen ontmoetingsplaats voor mensen die geraakt zijn door kanker en hun naasten. Hier kun je ook even níet met ‘ziek zijn’ bezig zijn. Bijna alles kan, niets moet… Er is een grote diversiteit aan activiteiten van Yoga, wandelen, euritmie, high tea, schilderen, boekenclub, op verhaal komen, teveel om op te noemen! kijk op: www.inlooploophuispoppys.nl

______________________________________________________________________________________________________________________

Vergiffenis is waarheid; zij is het geweld van de sterken, de zuiverheid van het geweten. Mahabharata.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________

Workshop Geweldloos communiceren op vrijdagsavond 2 en zaterdag 3 Maart.  In ons dagelijks leven komen we allemaal situaties tegen die ons uitdagen. Hoe we er op reageren ligt aan onze achtergrond, aan wat wij uitstralen en hoe we op dat moment in ons vel zitten. Hoe meer harmonie er in onszelf aanwezig is, hoe meer harmonie we verspreiden. Geweldloze communicatie maakt zaken duidelijk en helder. Het blijkt effectief in conflictoplossing, in de opvoeding, in het eigen groeiproces, in relaties en op het werk. Het laat je kracht naar buiten komen en maakt verbindingen uit liefde met de ander. In deze communicatie draagt ieder zijn of haar eigen verantwoordelijkheid. Geweldloze communicatie begint met vrede van binnen. Voor meer informatie, dubbel klikken:Informatie – 2 daagse workshop. Alle workshops vinden plaats in de eigen praktijk: Ridderstraat 71, 4902 PA in Oosterhout. Opgeven 0162-450832 of pietvanderpluijm@hetnet.nl

__________________________________________________________________________________________________________________________________________ 

_____________________________________________________________________________________________________________________________________

Zoek de dood niet. De dood zal jou vinden. Maar zoek de weg die de dood tot een vervulling maakt. Dag Hammarskjöld.

______________________________________________________________________________________________________________________________________

Water en Rust is een enthousiaste groep van muzikanten uit Austin, Texas die heel veel covers spelen en daar hun eigen sound aan geven. Dit nummer van de Bee-Gees is wellicht het belangrijkste nummer van de groep. To love sombody. Het is geschreven door Barry Gibb op het moment dat Robin Gibb de broer van Barry al twee jaar solo bezig was. En zijn grootste wens was dat Robin weer terug kwam bij de groep. En door dit lied is dat gebeurd! Lees de vertaling: To love sombody in het Nederlands

______________________________________________________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________________________________________________________________

 

1 Reactie

  • Elsbeth,
    Geplaatst 30 december 2017 12:24

    Lieve Piet, dank je wel voor het delen van mijn actiepagina. Er kan nog op gedoneerd worden en het geld komt rechtstreeks bij het Rode Kruis terecht voor het doel Breng Ze Weer Samen.

Plaats reactie