Nieuwsbrief September 2017

IMG_1670

Vrede. Als we op dit moment doorgaan zoals we bezig zijn als mensheid en we blijven veel aandacht en energie in wapens stoppen om oorlogsdreiging mee te creëren en we blijven de aandacht richten op de verschillende achtergronden die we als mens hebben: gelet op de huidskleur, asielzoeker, religie, sekse of welk ander verschil dan ook, en we blijven maar ontkennen dat er geen milieuproblemen zijn, dan gaan we de verkeerde kant op. We staan op de drempel van een wereldomvattende recessie en er is meer dan ooit behoefte aan eenheid en een gevoel van verbondenheid. De vraag die je jezelf kan stellen is: Wat doe ik zelf aan mijn innerlijke vrede, hoe draag ik bij aan mijn eigen innerlijke vrede? Ieder van ons is verantwoordelijk voor de toekomst en er bestaat geen twijfel dat we iets moeten doen. We kunnen niet verwachten dat een ander het voor ons oplost. Ook als stem je op Groen Links. Elk mens heeft in principe het vermogen om aan innerlijke vrede te werken en daardoor méér harmonie en balans te creëren in zijn of haar leven. Mahatma Gandhi heeft eens gezegd: Wat vandaag werkelijkheid is voor een enkeling wordt morgen werkelijkheid voor het hele volk, als we ons als individu niet laten ontmoedigen! En de astronaut Edgar Mitchell reageerde op de gebeurtenissen van 11 September 2001 met de volgende boodschap: We kunnen de samenleving op dit moment het beste dienen door zo snel mogelijk een beroep te doen op onze diepste gevoelens van verbondenheid, mededogen, balans, vergevingsgezindheid, innerlijke vrede en liefde. Met deze eigenschappen kunnen we onszelf helen en tegelijkertijd de hele samenleving dienen, nu de wereld met een schok ontwaakt. Dit is immers een bedreiging voor het hart van de beschaving!

Oorlog voeren kun je leren, daar zijn we al vanaf de mensheid mee bezig, dat is pas 13.5 miljard jaar. In ons bestaan als mensheid of als Homo Sapiens zijn er 3 belangrijke revoluties geweest. De cognitieve revolutie gaf circa 70.000 jaar geleden de aftrap. De agrarische revolutie versnelde het proces zo’ n 12.000 jaar geleden. De wetenschappelijke revolutie, die pas een jaar of 500 geleden op gang kwam, zal misschien een einde maken aan de geschiedenis en het begin zijn van iets compleet anders. Nu staan we aan de vooravond van de volgende revolutie! De revolutie van vrede, verbondenheid, mededogen, eenheid, acceptatie, liefde, vergeving, zorg voor jezelf, zorg voor elkaar, zorg voor de planeet, zorg voor de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen! Dus wordt het tijd voor een minister van Vrede, het wordt tijd voor vredesonderwijs, vredesbewustzijn! Ja, maar! Stop met het oude denken dat jou bijdrage niet goed of niet genoeg zal zijn! Vrede begint bij innerlijke vrede en geloof me uit eigen ondervinding: Vrede kun je leren!

____________________________________________________________________________________________________________________________IMG_1814

____________________________________________________________________________________________________________________________

Velen roepen Vrede! Vrede! Vrede! Maar zij weigeren de dingen te doen die bijdragen tot vrede. Martin Luther King jr.

___________________________________________________________________________________________________________________________

Geloof je in de Verenigde Naties? Is dit ja of nee, een kwestie van geloof? Het is een keiharde, zakelijke belangenafweging voor een land als Nederland. En als we de VN vandaag zouden opheffen, zouden we de VN dan morgen weer oprichten? Peggy Vissers werkt in New York als First Secretary Political Affairs at Permanent Mission of the Netherlands to the United Nations. Ze reist over de hele wereld om te zoeken naar oplossingen in complexe internationale conflicten. Een dialoog tussen Syrische vrouwen was één van haar initiatieven. Peggy is opgegroeid in het Brabantse Erp en heeft rechten gestudeerd. Ze heeft gewerkt in Buenos Aires en Bangkok en werkt nu in de VS. Daar werkt ze als diplomaat voor de Verenigde Naties met speciale aandacht voor het Midden-Oosten en Afrika.

__________________________________________________________________________________________________________________________

Afbeeldingsresultaten voor vrede kun je leren

Vrede kun je leren! Een prachtig klein en handzaam boekje, goed geschreven en daadkrachtig geargumenteerd, een aanrader! Schrijvers vullen elkaar heel goed aan! Kost 12.50 euro. David van Reybrouck vertelde 17 Mei jongleden in De Wereld Draait Door over sociale of mentale hygiëne (ofwel ons innerlijk verzorgen). Hoe belangrijk dit is om te voorkomen dat we het contact kwijtraken met onszelf. Want wanneer dat gebeurt, zorgen we toch minder voor onszelf en zijn we vooral ook minder sterk en gelukkig dan we zouden kunnen zijn. Het heeft een direct effect op hoe we met onze contacten omgaan, met onze angsten en verlangens, hoe we ons uiten naar elkaar (via gesprekken en online) en hoe we in de wereld staan. Het heeft zelfs een direct effect op onze gezondheid en het gemak waarmee we uitdagende situaties in leven en werk aangaan. Hiermee zetten we een eerste stap naar vrede in onze eigen omgeving, want niemand wordt tenslotte als jihadist of moordenaar geboren is zijn uitspraak. David verteld over dat we Vrede kunnen leren. Zijn ergernis over sommige ideeën die er leven in groepen die gebruik maken van wat hij noemt ‘softe’ methodieken opzij zettend is hij op onderzoek gegaan. Kijk op onderstaande bijlage, waarin David van Reybrouck te gast is in DWDD.  Lees meer:  Vrede kun je leren

____________________________________________________________________________________________________________________________

Liefde is als een bergrivier: soms loopt ze onder de grond maar ze stroomt eeuwig door.

___________________________________________________________________________________________________________________________

IMG_1069

Ruziemaken kun je leren! Niet dat we massaal aan het knokken moeten slaan, maar zou het soms niet heerlijk zijn om ruzie te maken zonder angst voor afwijzing? Inzicht in welk type je bent en wat de valkuilen zijn, kan daarbij helpen. Ik kan geen ruziemaken. Nooit geleerd. De enige tegen wie ik echt boos durf te doen, is m’n partner. Tegenover anderen slik ik m’n woede en frustratie in. Niet dat ik gefrustreerd ben. Of bang. Ik probeer me alleen altijd in te leven in hun standpunt, en dan ebt de boosheid doorgaans vanzelf weg. Ondertussen lijkt het me best lekker af en toe eens flink te razen, gewoon omdat er nou eenmaal momenten in je leven zijn waarop je een streep wilt trekken: tot hier en niet verder. Dat kan dus door te leren wat voor type ruziemaker er in je schuilt, zo ontdekte ik. Maar vooral ook om te leren van de andere type ruziemakers die er zijn! Er zijn 7 te onderscheiden en vaak switch je ertussen in verschillende ruzies. Lees meer: Ruziemaken kun je leren

_________________________________________________________________________________________________________________

Er is niets moeilijker dan de dingen te nemen voor wat zij zijn. J.W. von Goethe.

____________________________________________________________________________________________________________________________

IMG_1532

Volg je innerlijke wensen. Wat voor de ene mens goed is, hoeft nog niet goed te zijn voor de andere. Daarom is het belangrijk dat je je eigen innerlijke richting zoekt en er naar handelt en niet probeert het spoor te volgen van de gewenstheid van anderen. Je hebt vrije keus, want alle mensen hebben een vrije wil. Je bent geen marionet die zich niet kan bewegen zonder dat er aan de touwtjes ge­trokken wordt. Je kunt wat goed voor jou is zoeken en vinden en dan is het jouw keus wat je ermee doet. Je vindt alleen maar werkelij­ke vrede in hart en gedachten wanneer je dat volgt waarvan je weet en voelt dat het goed voor je is. Dus zoek en ga door met zoeken tot je jouw specifieke weg gevonden hebt en volg die dan. Het zou kunnen betekenen dan je op jezelf komt te staan en iets moet doen dat in de ogen van anderen vreemd is, maar laat je niet afschrikken. Doe het, wat het ook mag zijn, omdat je innerlijk weet en voelt dat het het juiste voor je is en dat alleen het allerbeste ervan kan komen.

____________________________________________________________________________________________________________________________

IMG_1900   foto Johan Wouters, de Stem.

Yoga kun je leren! Yoga is geschikt voor alle mensen, ongeacht leeftijd, geslacht of conditie. Iedereen, jong en oud, kan yoga beoefenen. Of je het nu dagelijks doet of één maal per week, yoga verrijkt je leven! Je zal gauw ontdekken dat yoga een positieve invloed heeft op lichaam en geest. Er zijn vele redenen om yoga te beoefenen. Yoga is leren voelen, de mens is een gevoelswezen en we kunnen allemaal verstrikt raken in ons denken. Alle Hatha – yogaoefeningen die ik doe in de lessen laten je voelen, laten je het verschil tussen rechts en links gewaar worden, laten je het lichaam ervaren als een totaliteit. In ons dagelijkse leven worden we steeds meer geactiveerd in ons denken en daar is de computer waar ik zelf achter zit ook schuld aan. Waarin we 20 jaar geleden nog heel actief waren in onze werkzaamheden, wat ze ook waren, zijn we nu veel meer verslaglegging aan het doen. Kwaliteitsnormen en keurmerken bepalen ons werkritme. Neem daarbij de mobiele telefoon, waar we iedere minuut op bereikbaar zijn en dan snap je heel goed dat er meer dan 1 miljoen mensen in Nederland overspannen zijn. Lichaam en gevoel zijn ondergeschikt aan onze geest en het denken. We geloven dat we alles met ons denken kunnen oplossen en raken vaak daardoor ons gevoel beetje bij beetje meer kwijt. Het lichaam doet niet meer mee en we raken nog meer verstrikt in onze gedachten. Dit leidt uiteindelijk tot stress en gezondheidsklachten. We vergeten dat lichaam en geest één zijn! Vier September beginnen de yogalessen weer. Lees meer: Yoga is leren voelen

____________________________________________________________________________________________________________________________

Geluk sluipt naar binnen door een deur waarvan je niet wist dat je die opengelaten had. John Barrymore.

____________________________________________________________________________________________________________________________

jacq (3)

Jacqueline Etman, sedert 2 jaar columniste van de nieuwsbrief, getrouwd met Ton, moeder van Maud, werkzaam als doktersassistente, volgde daarnaast onderwijs in de sociale dienstverlening en het maatschappelijk werk en studeerde op latere leeftijd af in de theologie als geestelijk verzorger/pastoraal werker. Schrijven, zingen en cabaret hebben een speciaal plekje bij haar. Haar column is gelijk aan het maandelijkse thema, klik op: Vrede kun je leren. column

__________________________________________________________________________________________________________________________

Een mash-up is het op muzikaal verantwoorde wijze door elkaar draaien van twee of meer muzieknummers. Vaak worden hiervoor hits gebruikt. Het fenomeen bestaat al jaren, maar krijgt de laatste tijd meer aandacht. Dit zijn Sam Tsui en Casey Breves, die twee hits van Ed Sheeran door elkaar zingen namelijk: Thinking Out Loud / I’m Not The Only One. Ik moet zeggen, het klinkt echt goed!

 ___________________________________________________________________________________________________________________________

IMG_20170725_144121 (1) (002)

Vrouwencirkel Oosterhout. Na de vakantieperiode starten we vanaf september weer met onze maandelijkse vrouwencirkel in Oosterhout. Wij zijn hiermee gestart vanuit onze eigen behoefte om gelijkgestemde vrouwen van alle leeftijden of achtergronden werkelijk te ontmoeten. Op deze avonden creëren we graag samen een plek waar we niet alleen gezellig kunnen samenzijn, maar die ook veilig genoeg is om zaken bespreekbaar te maken waar je misschien niet zo snel met anderen over praat. We vinden het belangrijk dat je in deze cirkel jezelf kunt zijn en dat het een plek is waar je gehoord wordt. Waar we samen kunnen uitwisselen en delen, lachen en huilen, maar waar je niets hoeft. Je mag bij ons rusten en zakken in jezelf, zodat je met een opgeladen batterij weer huiswaarts kunt. Deze avonden kunnen los van elkaar bijgewoond worden en zijn geheel vrijblijvend. We willen de avonden zich vooral laten ontvouwen en invullen vanuit dat wat er in ieder van ons speelt op dat moment. De avonden kunnen vormgegeven worden door o.a.: uitwisseling, visualisatie, creatieve bezigheid, zingen, dansen, meditatie. De data voor dit najaar zijn: woensdag 6 september. donderdag 12 oktober. woensdag 8 november. donderdag 14 december. Inloop vanaf 19.45 uur, start om 20.00 tot 22.00 uur. De bijdrage is 10 euro per avond of minder indien dat bezwaarlijk is. Adres: Willem van Oranjestraat 45, 4905BA Oosterhout. Opgave telefonisch of via facebook Jacqueline Ringoet: 0627571369. of Lily Vermijs: 0645212472. facebookpagina: Vrouwencirkel Oosterhout.

__________________________________________________________________________________________________________________________

Ontspannen kun je leren! De ontspanning “De Waterbron” staat op een speciale app, zie onderstaande link, maar als je geen apple telefoon of ipad hebt, dan lukt dat niet. Vandaar nu op You Tube, want dat kunnen we (bijna) allemaal ontvangen. Dit is de link voor apple gebruikers:  https://itunes.apple.com/nl/app/werken-aan-innerlijke-vrede/id921259377?mt=8&uo=4 Maar als zo’n liggende ontspanning niet bij jou past, kijk dan naar de 7 tips hieronder! Er zijn mensen waarbij het lijkt alsof alles vanzelf gaat. Ken jij ze ook? Alsof ze geen stress hebben. Ze zijn relaxed en hebben vaak een brede glimlach om hun mond. Om soms jaloers op te worden, niet waar? Wat zouden zij toch anders doen om zo’n stressvrij leventje te leiden? Nee, ik ga nu geen onderzoeksresultaten met je delen. Ik heb 7 concrete tips voor jou verzameld. Tips om direct je stress los te kunnen laten. Zoals ik het doe in de praktijk, zelf ontdekt of weer geleerd van stressvrije mensen uit mijn netwerk. Lees meer: Ontspannen kun je leren

___________________________________________________________________________________________________________________________

Niemand wordt geboren met haat voor een ander persoon vanwege zijn huidskleur, zijn achtergrond of geloof. Mensen leren te haten en als ze kunnen leren haten, dan kunnen ze ook leren liefhebben. Want liefde is natuurlijker voor het menselijke hart dan het tegenovergestelde. Nelson Mandela.

__________________________________________________________________________________________________________________________

20690163_1518663564868297_7591887352439158068_o

____________________________________________________________________________________________________________________________

Walk With Me is een prachtige cinematografische reis in de wereld van mindfulness, waarin de wereldberoemde boeddhistische leermeester Thich Nhat Hanh centraal staat. Hij komt oorspronkelijk uit Vietnam en heeft mindfulness naar het Westen gebracht. Als spiritueel leider woont hij nu in Plum Village, een leefgemeenschap in rustiek Zuid-Frankrijk, waar hij samen met andere zen-boeddhistische monniken en -nonnen mindfulness tot een wereldwijd fenomeen heeft doen uitgroeien. Walk With Me biedt een nooit eerder vertoonde toegang in deze gemeenschap. Drie jaar lang werden de levens van de bewoners van Plum Village gevolgd en komen existentiële vragen waarmee ze geconfronteerd worden aan bod in hun zoektocht naar acceptatie. Treed binnen in een wereld van bewustwording. Deze wonderlijke documentaire wordt verteld door niemand minder dan de charismatische, Oscar-genomineerde Benedict Cumberbatch.

____________________________________________________________________________________________________________________________

IMG_0795

Reizen kun je leren! Het is Oktober 2008 en je wandelt met je dochter in het Hymalaya gebergte in Nepal en dan kom je onverwacht een schaapsherder tegen, zingend. Hij lacht en groet naar ons en hij heeft meer rotte tanden dan goede in zijn mond. Kauwend op een soort rode pruimtabak ziet dit er niet smakelijk uit. Maar hij vouwt zijn handen tegenelkaar voor zijn borst en maakt een lichte buiging en zegt: Namasté! Wij doen hetzelfde en er is meteen een hartelijk contact, we doen even de rugzak en onze vooroordelen af en gaan even zitten voor een korte break. Hij spreekt een paar woorden Engels en met handen en voeten legt hij uit hoe gelukkig hij is en dat hij iedere dag mag genieten van zijn schapen(kaas), zijn kinderen en vrouw en hoeveel plezier ze met elkaar maken in het kleine dorp waar hij woont. Hij is ook de zanger van het dorp, hij mag voorzingen bij bijzondere gelegenheden en volgens de schaapsherder is dat bijna wekelijks! Op de uitnodiging om mee naar het dorp te wandelen, zijn we niet in gegaan! Het was te ver uit de richting die we voor ogen hadden! Wij zitten vast aan structuur, aan tijd, aan schema’s, routes. Maar nu schrijvend achter mijn pc krijg ik een enorme zin om mee te gaan! Eigenlijk wil ook wel een beetje rode pruimtabak! Ik krijg zin in schapenkaas! Jullie ook?

__________________________________________________________________________________________________________________________

Ik twijfel er niet aan dat iedere man of vrouw kan bereiken wat ik heb bereikt, als hij of zij dezelfde moeite zou doen en dezelfde mate van hoop en vertrouwen zou ontwikkelen als ik heb gedaan. Mahatma Gandhi.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 IMG_1457

Uiterlijk – innerlijk. Realiseer je dat je uiterlijke leven en de manier waarop je leeft een afspiegeling is van je innerlijke leven. Wanneer je innerlijk vredig bent, straal je vrede uit. Je kunt dat wat diep in je is niet verbergen, want je uiterlijke zijn is een afspiegeling van je innerlijke zijn. De tijd die je doorbrengt in vrede en stilte is nooit verspilde tijd. Ieder mens dient tijd te vinden om stil te zijn en na te denken over wat diep van binnen is. Om na te denken over dingen die er werke­lijk toe doen in het leven, die je leven maken wat het is. Het doet er niet toe hoe druk je dag ook is. Die momen­ten van stilte zijn essen­tieel en vormen in feite de rugge­ngraat van je leven. Dus breng de drukke Truus de mier in jezelf tot rust!

___________________________________________________________________________________________________________________________

 IMG_1665

Vrede is in ieder ogenblik. Vrede begint bij jezelf. Het wezenlijke is te vinden als je vrede in jezelf hebt gevonden, stelt de Vietnamese boeddhist en vredesactivist Thich Nhat Hanh. Als je geest vredig is, kom je vanzelf uit bij het wezenlijke in jezelf. Dit, zegt hij, is in elke handeling te vinden wanneer we ons met hart en ziel kunnen overgeven aan die ene handeling. Zo kun je helemaal opgaan in aandachtig eten, aandachtig luisteren of aandachtig lopen. In elke handeling is het uiteindelijke als zodanig te vinden. Zeker in je dagelijks leven, als je leert je volledig te wijden aan wat je op dit moment aan het doen bent. Niets anders dan dat, in een vredige staat van bewustheid.

___________________________________________________________________________________________________________________________

Naturally 7 komt uit New York en ze zingen alles a cappella, ook alle instrumenten die je denkt te horen zijn met de stem gemaakt. Roger Thomas is met zijn broer in 1999 begonnen en de band heeft al veel zangers gehad. Het succes wordt steeds groter, hier zingen ze een cover van U2 Fix You. Een mooi nummer waarin bezongen wordt dat het leven weleens tegen kan zitten, maar dat er altijd een licht is dat je zal gidsen door de duisternis.

____________________________________________________________________________________________________________________________

 shutterstock_31519705

Verbinden kun je leren! Alles in de wereld wil gezien en herkend worden. Planten en dieren roepen in allerlei toonaarden: Hier ben ik! Waar ben jij? Verbindingen leggen is van levensbelang. Door je als mens in iets te verdiepen, sla je een ankertje, weef je een draadje tussen jou en de wereld. Al die draadjes samen zorgen dat het leven een geheel wordt. Wie geen verbinding legt met de wereld of voor anderen, bijvoorbeeld verzorgers, zelf een verbindingspunt is, valt uit het weefsel van het leven, als een mottengaatje in een deken. Daarom is een hobby, iets waar je helemaal voor gaat, waar je alles van wilt weten of eindeloos op oefent zoveel meer dan een tijdverdrijf: het is een bijdrage aan het heel maken van de wereld. _________________________________________________________________________________________________________________________

Activiteiten komend najaar:

cloud

Workshop op “Adem komen”op Zaterdag 7 Oktober.We happen er als eerste naar bij geboorte en blazen het als laatste uit bij de dood. En tussen die twee momenten in ademen we in en uit, in en uit een leven lang. Adem is leven, maar de adem is nog veel meer; het is de sleutel naar een vitaal en gelukkig leven, als we de kunst van het goed ademen tenminste beheersen. Om allerlei redenen houd je je adem in of ga je oppervlakkiger ademen. Hierdoor voel je minder maar mis je ook veel! Ontspannen en intens ademen brengt je vanzelf in contact met gevoelens en ervaringen die voor jou belangrijk zijn. Je voelt weer hoe het leven tintelend door je lichaam stroomt. Door voller en dieper te ademen krijg je meer energie en word je levendiger, opener, warmer en zachter. Ervaar op deze dag zelf wat een verademing een bewuste ademhaling kan zijn. Locatie: Ridderstraat 71, Oosterhout. Tijd: 09.00 uur t/m 17.00 uur. Kosten: 55 euro. Opgave: pietvanderpluijm@hetnet.nl of 0162-450832. Meer informatie lees: Adem dag

ayurveda-spices1

Workshop “Kennismaking Ayurvedische keuken” op zaterdag 11 November. Aanvang om 14.00 uur en einde om ± 19.30 uur. Kosten 50 euro. Inclusief maaltijd en syllabus. Voor méér informatie klik: Voeding is meer dan datgene wat je tijdens het eten in je mond steekt

Schermafbeelding-2015-01-22-om-16.37.12

Workshop Geweldloos communiceren op vrijdagsavond 1 en zaterdag 2 December. Voor meer informatie, dubbel klikken:Informatie – 2 daagse workshop. Alle workshops vinden plaats in de eigen praktijk: Ridderstraat 71, 4902 PA in Oosterhout. Opgeven 0162-450832 of pietvanderpluijm@hetnet.nl

____________________________________________________________________________________________________________________________

IMG_1777

Is voor jou de hemel stralend blauw en het gras heel mooi groen.

Hoor je de vogels voor jou zingen, maak je niet druk om die aardse dingen! 

Geef jezelf dan een dikke ZOEN! M.v.g Wim.

____________________________________________________________________________________________________________________________

de-voeten-ayurvedische-massage-463465-regular[1]

Een Ayurvedische massage ervaren! Een Ayurvedische massage is gebaseerd op de oude gezondheidsleer van de veda’s. In deze oude traditie wordt er geen onderscheid gemaakt tussen lichaam en geest, ,maar wordt ervan uitgegaan dat de hele kosmos is opgebouwd uit vijf elementen: aarde, water, vuur, lucht en ether. In ieder mens, iedere creatie, zijn de vijf elementen in een unieke samenstelling aanwezig. Verstoring van het oorspronkelijke evenwicht dat jou tot een uniek mens maakt, leidt tot onbalans of dat nu fysiek, emotioneel of psychisch is. In de Ayurvedische massage wordt je via het fysieke lichaam geholpen om weer terug te keren naar balans in jezelf. Een Ayurvedische massage heeft een diepe doorwerking omdat het inwerkt op je hele energie systeem. De massage kan een belangrijke ondersteuning zijn in een rei­niging, bijvoorbeeld na veel medicijngebruik, maar kan ook heel goed een ‘onderhoudsmiddel’ zijn om jezelf in balans te houden. Natuurlijk is het ook iets om jezelf lekker mee te verwennen. Het is een heel verzorgende, reinigende en rustge­vende massage. De kosten zijn 60 euro en de massage duurt 1.5 uur. Plaats: Ridderstraat 71, 4902 PA in Oosterhout.

__________________________________________________________________________________________________________________________

Steve Winwood (1948) zanger en songwriter is oude rocker uit Engeland. Hij trad op in bands als The Spencer Davis group, Traffic, The Jimi Hendrix experience, Eric Clapton, Billy Joel, ook heeft hij lang gespeeld in de Steve Winwood band. Nu speelt hij voor een keer met zijn dochter Lily Winwood (1997). Zij maakt furore in Nashville in Amerika als country zangeres. Higher love is een mooi lied wat vraagt om méér liefde.

____________________________________________________________________________________________________________________________

 IMG_1816

De innerlijke criticus? Ken je die stem die steeds zegt dat je het niet goed doet, wat een sukkel je bent en dat je er echt niet uitziet vandaag? Iedereen heeft een innerlijke criticus in zich. Lees hier hoe je deze kritische stem kunt temmen zodat je meer van jezelf gaat houden. Voor geluk is het natuurlijk belangrijk hoe anderen met je omgaan, maar eigenlijk vooral hoe je met jezelf omgaat. Met onszelf gaan we soms om alsof we in het leger zitten. Ken je die stem die steeds zegt dat je het niet goed doet, wat een kluns je bent en dat je er echt niet uitziet vandaag? Deze stem is je innerlijke criticus en die heeft iedereen (zonder uitzondering) in zich. In de psychologie heet dit fenomeen het superego. Deze innerlijke criticus is streng, zwart-wit en bepaald niet vriendelijk. Empathie en nuance staan niet in zijn woordenboek en hij heeft altijd wat te zeuren. Zo zit de innerlijke criticus eenmaal in elkaar, dat is zijn rol. We weten met ons gezond verstand heus wel dat het overdreven of zelfs niet waar is wat deze innerlijke criticus te melden heeft, maar toch voelt het niet zo! Dit kan een enorme invloed hebben op je eigenwaarde en zelfvertrouwen. Een sterke innerlijke criticus kan zelfs depressie in de hand werken. Gelukkig zijn er manieren om deze innerlijke criticus minder macht te geven. Zo heb je er minder last van en word je positiever over jezelf. Je voelt je vrijer en kan vriendelijker met jezelf omgaan. We weten met ons gezond verstand heus wel dat het overdreven of zelfs niet waar is wat deze innerlijke criticus te melden heeft, maar toch voelt het niet zo! Dit kan een enorme invloed hebben op je eigenwaarde en zelfvertrouwen. Lees meer: De innerlijke criticus

___________________________________________________________________________________________________________________________

Ieder kind is een kunstenaar. De moeilijkheid is er een te blijven als je groot wordt! Picasso.

____________________________________________________________________________________________________________________________

IMG_1183

____________________________________________________________________________________________________________________________

Poppy's

Inloophuis Poppy’s activiteiten! Kanker kan je leven totaal op z’n kop zetten. Als je zelf de diagnose krijgt. Of iemand die je lief is. Dan merk je hoe moeilijk het is om opnieuw zin te geven aan je leven. Poppy’s wil er voor jou zijn. Door een fijne plek te creëren waar je naartoe kunt gaan. Een ongedwongen en huiselijke ontmoetingsplek, waar  je kunt praten of zwijgen, huilen of lachen. Waar je mag zijn wie je bent. En door activiteiten te organiseren waaraan je kunt deelnemen of waar je naartoe kunt komen. Het Inloophuis biedt een ontspannen ontmoetingsplaats voor mensen die geraakt zijn door kanker en hun naasten. Hier kun je ook even níet met ‘ziek zijn’ bezig zijn. Bijna alles kan, niets moet… Er is een grote diversiteit aan activiteiten van Yoga, wandelen, euritmie, high tea, schilderen, boekenclub, op verhaal komen, teveel om op te noemen! kijk op: http://inloophuispoppys.nl/

_______________________________________________________________________________________________________________________

Afbeeldingsresultaat voor lezen in het tibetaanse boek van leven en sterven

Lezen in het boek van leven en sterven. Samen lezen, samen delen, samen ervaringen uit wisselen. Aan de hand van het Tibetaanse boek van leven en sterven van Sogyal Rinpoche. Dit boek kan volgens de schrijver ‘een stille revolutie teweeg brengen in de manier waarop we omgaan met leven en sterven’. We nemen het boek als uitgangspunt. Piet van der Pluijm, yogaleraar, begeleid de gesprekken. Plaats: Ridderstraat 71 Oosterhout Data: dinsdag 10 Oktober en 24 Oktober, 7 November en 28 November. Tijd: van 14.00 – 16.00u. Kosten: €25,- voor de serie of €7,50 per bijeenkomst. Opgave 06-25276590 of pietvanderpluijm@hetnet.nl

_________________________________________________________________________________________________________________________

Alex Howard uit Austin in Amerika is Pastor en zanger en hij zingt sinds 2011 met Kara Zimmerman en zij komt ook uit Amerika en ze zijn bekend onder de naam: The Light parade. Ze zingen vooral bekend covers, deze  is van Chris Stapleton genaamd Tennessee Whiskey. Maar bijzonder knap gespeeld en gezongen! Als je meer wilt horen kijk op: https://www.thelightparademusic.com/media/

_________________________________________________________________________________________________________________________

Afbeeldingsresultaten voor de vierde dimensie

De vierde dimensie. “Bestaat toeval?” is een vraag die velen stellen. Het lijkt wel alsof er twee werelden zijn, namelijk die van degenen die ‘ja’ zeggen en er een rationeel, logisch beeld van het leven op nahouden, en die van degenen die heel overtuigd ‘nee’ zeggen en die de wonderbaarlijkste dingen – zowel aangenaam als onprettig – ervaren die ze op hun pad tegenkomen. Het verhaal in dit boek, heeft weliswaar een aantal sub thema’s, maar er is één duidelijk hoofdthema: er zijn gebeurtenissen die de hoofdpersoon, Nick Larson, overkomen, waardoor hij gedwongen wordt het door zijn ego gedreven leven achter zich te laten. Daardoor ontdekt hij zijn passie en ware bestemming; een nieuw leven begint waarin hij zijn talenten en pas verworven wijsheid kan inzetten. De schrijver, Hans Peter Roel (1964) wil een zinvolle bijdrage leveren aan een betere wereld. Hans Peter Roel. Hij schrijft boeken die mensen in hun hart weten te raken. Zijn missie is om mensen op persoonlijk vlak te laten groeien. Zijn visie is gestoeld op de overtuiging dat iedereen zijn eigen geluk zélf creëert: Ieder mens krijgt in zijn of haar leven geluk, maar ook tegenslag. Het geheim van een gelukkig en succesvol leven zit niet in wat je overkomt en wat je bereikt, maar in hoe je met de uitdagingen van het leven omgaat. Lees meer: De vierde dimensie

________________________________________________________________________________________________________________________

Afbeeldingsresultaten voor peter faber

Peter Faber de optimist! Radio Een Vandaag ontmoette een tijdje geleden acteur Peter Faber in de klas. Omringd door de ‘nieuwe generatie’ draagt hij zijn optimistische boodschap over. Inspirerend, bijzonder en leerzaam. Jongens en meisjes, wonderen bestaan niet, het grootste wonder wat er bestaat zijn jullie! Je moet een ding onthouden, wil je veilig de toekomst in gaan om dokter, piloot of onderwijzer te willen worden, dan moet je weten dat je lijf je beste vriend is. Je lijf heeft een hart en het hart weet altijd wat goed of slecht voor je is, dat noemen we weleens geweten. Je lijf is ook een soort Ferrari, een sportwagen en jij bent de bestuurder. Je hart is de motor dat zegt: dag en nacht ik hou van jou, ik hou van jou! Je longen zijn je brandstoffen, je ademt in en en uit, die staan voor nemen en geven. Je verstand, je mind dat is eigenlijk een soort routeplanner, dan kan je de bestemming zoeken waar je naar toe wil, wat je wilt worden later. En jij bent de bestuurder! En de belangrijkste spier van het lichaam is? Gewoon wakkere aandacht! Dan weet je wanneer je over moet steken, wie een goede vriend is of een slechte vriend is, of wat gezond eten is of slecht eten. En die aandacht heb je je hele leven nodig. En de motor om alles vol te houden is: ik kan het, ik wil het en ik doe het nu!

De Peter Faber Stichting richt zich op verschillende doelgroepen. De eerste doelgroep waar ze zich op richt zijn risicojongeren en (ex)gedetineerden in de leeftijd van 16 t/m 35. Daarnaast is er een speciaal project ontwikkeld, het EPJO, dat zich richt op schoolkinderen tussen de 10 en 12 jaar. Meer weten kijk op: http://www.peterfaberstichting.nl/

_________________________________________________________________________________________________________________________

IMG_1363

Het Yoga seizoen is weer begonnen! Klik op: Wat is Yoga                                                                                                Klik op: OVERZICHT YOGA- EN MEDITATIELESSEN 2015

_________________________________________________________________________________________________________________________

 

Afbeeldingsresultaten voor tegelwijsheid vrede

 

1 Reactie

  • Vivian,
    Geplaatst 11 september 2017 11:24

    Dank voor je inspirerende Nieuwsbrief. Heerlijk om iedere maand even alle rust te nemen om te lezen wat je zoal verzameld hebt en wilt delen…..

Plaats reactie