Nieuwsbrief Augustus 2017

Gerelateerde afbeelding Plato, Socrates en Aristoteles.

Ben jij een levenskunstenaar? Enkele decennia geleden hield de doorsnee Nederlander zich niet bezig met spiritualiteit. Zij of hij ging ’s zondags naar de kerk als hij van het platteland kwam, of had de kerk afgezworen als hij uit de stad kwam. Dit is een generalisatie die ik, om een beeld te schetsen, even voor het gemak hanteer. Het woord spiritualiteit was en is nog steeds verdacht. Het lijkt op het Engelse spirit, en op spiritualiën, dat laatste is afgeleid van spirit. Het betekent iets met de geest, of de ziel, want we weten niet echt wat het verschil is. Veel mensen geloven niet dat ze een ziel hebben en denken dat hun geest hetzelfde is als hun verstand. Voor Plato was de ziel het onsterfelijke deel van de mens en daarmee was de mens dus onsterfelijk voor hem. Hij geloofde niet in God maar in het Goede. En, wat ik wel aardig vind, is dat hij Eros zag als de eerste trede op de ladder naar het Goede. Eros was voor hem het lichamelijke, de erotiek, en nog veel meer. Eros had vleugels en kon opstijgen naar het Goede. Symbolisch bedoeld kun je zeggen dat we het lagere nodig hebben om tot het hogere te komen en dat het leven een ontdekkingstocht en een scheppingsreis is om een beetje in de richting van dat hogere te komen. Of zie het als een spel, een levensspel, als je doodgaat ben je af, maar mag je het een volgende keer weer proberen. Je ziel dus want je lijf vergaat tot stof en as. Zo’n levensspel vraagt van je dat je in reïncarnatie gelooft, want anders houdt het op na je dood. Lees meer over de levenskunstenaar in jezelf: Ben jij een levenskunstenaar

_________________________________________________________________________________________

Als je van iets houdt, laat het dan los. Als het terugkomt, is het van jou, zo niet, dan is het nooit van jou geweest.

_______________________________________________________________________________________

Verbinding met de natuur! Yoga in de stadstuin “De Schelp” in de maand Augustus op 6 – 13 – 20 – en 27 zijn er weer yogalessen in de stadstuin. Breng vrienden, familie en buren mee om een vrijblijvend en gratis een yogales in de buitenlucht te ervaren. Ook dit jaar speelt Fred Brouwer op de didgeridoo en bansuri. Breng ook goed weer mee! We werken niet op de grond, dus je hoeft niets mee te brengen. Na afloop drinken we een kopje thee. De lessen gaan altijd door, ook al het heel slecht weer is! De les is van 10.00 tot 11.00 uur.

_________________________________________________________________________________________

IMG_1739

Als je nou eens niet kon sterven, zou je dan op zwemles gaan? Van de hoge duikplank duiken? Zeilen zonder zwemvest aan? Op de hoogste bergen klimmen? Op de smalste richels staan? Langs de diepste kloven lopen? Was daar dan nog wel wat aan?

Dit gedichtje geeft precies aan wat in onze samenleving zo vaak vergeten wordt: juist het gegeven dat we kwetsbaar zijn, dat er iets mis kan gaan, dat we stuk kunnen gaan, dat we kunnen vallen en verdrinken, dat we dood kunnen gaan, maakt het leven zo bijzonder. Het kwetsbare en fragiele geeft kwaliteit aan het leven. Als we niet zouden kunnen huilen, zouden we dan wel kunnen lachen? Echte levenskunst bestaat niet uit het najagen van geluk, maar juist in het kunnen omgaan met geluk en ongeluk. Wij leven in een samenleving waar een eenzijdige nadruk is komen te liggen op bepaalde waarden in het bestaan. Mensen willen vrij zijn, autonoom, niet afhankelijk van anderen, succesvol, mooi en jong, gezond, een goede baan hebben en leuke kinderen – en dit ook nog allemaal onder controle hebben. We zijn met elkaar gaan geloven dat het najagen van geluk en gelukkig zijn de bedoeling van het leven is. Het leven zelf laat echter vaak heel andere dingen zien. We kunnen ziek worden, ons werk verliezen, naar kinderen verlangen maar ze niet krijgen, iemand kan ons bedriegen of iets anders ergs aandoen, we kunnen veel te jong dood gaan, of iemand die ons dierbaar is verliezen. Ervaringen waarin de kwetsbaarheid van het leven zichtbaar wordt, noem ik contrastervaringen. Je hebt ze in twee soorten: ervaringen van heelheid en verwondering en ervaringen van verscheurdheid en uit elkaar vallen. Lees meer: Als je nou eens niet kon sterven

_________________________________________________________________________________________

Maan Steenwinkel (20 jaar) heeft meegedaan aan het programma de beste zangers en zong daar een lied van en voor zanger Brace: Vraag jezelf eens af? Brace was al op jonge leeftijd een veel gevraagde zanger en het overlijden van zijn vader op 14 jarige leeftijd bracht veel spanning met zich mee en hij verloor zichzelf in drank, drugs en criminaliteit. Hij zat zijn straf uit en hij kwam geheeld terug in het programma de Voice of Holland, met dit nummer!

________________________________________________________________________________________

tuinDe Verwondering. Arjan van Dijk en Geertje van Dijk wonen, werken en genieten in het kerkdorp Den Hout. De weilanden en oude eiken zijn in de loop der jaren veranderd in een 2 ha groot paradijsje van flora, fauna, water en beelden. Vanuit het huis zijn er twee zichtassen: een verticale smalle vijver met aan weerszijden gemengde bloemenborders en een grote meanderende vijver langs een platanenlaan met mooie onder begroeiing. Langs …het terrein torenen spierwitte strakke berken uit boven de hortensia’s. Er zijn sfeervolle tuinkamers, een buxustuin, een appellaan, een hostaveld met allium, betoverende bloemen, veel grassen, kortom een “belevingstuin”, waar veel plekken zijn om rustig van de natuur te genieten.
Zeven tot tien kunstenaars presenteren hier hun werk, ieder heeft zo gekeken naar zijn beste plek. Laat je verwonderen door kunst en natuur.
Opening zaterdag 23 september 15.00 uur plus zondag 24 september. Zaterdag 30 september en zondag 1 oktober. Zaterdag 7 en zondag 8 oktober en zaterdag 14 en zondag 15 oktober elke keer van 14.00 tot 18.00 uur open. Entree inclusief koffie €3.50. Groep ontvangsten en horeca op aanvraag.

_________________________________________________________________________________________

Ik weet niet wat uw bestemming is, maar één ding weet ik wel. De enige onder u die werkelijk gelukkig zullen zijn, zijn degenen die gezocht en gevonden hebben hoe ze moeten dienen.  Albert Schweitzer.

________________________________________________________________________________________

img350(Small)[1]

Yoga in Augustus! Opnieuw zijn er weer Hatha yogalessen in Augustus voor de liefhebbers die niet op vakantie zijn! Iedere maandag en woensdagavond om 20.00 is er een yoga les bij mij thuis in de Ridderstraat 71. Er is plaats voor 8 deelnemers, geef je op als je graag deel wilt nemen. Ik heb nog plaats op de woensdagavond! 06-25276590 of pietvanderpluijm@hetnet.nl

______________________________________________________________________________________

jacq (3)

Jacqueline Etman, sedert 2 jaar columniste van de nieuwsbrief, getrouwd met Ton, moeder van Maud, werkzaam als doktersassistente, volgde daarnaast onderwijs in de sociale dienstverlening en het maatschappelijk werk en studeerde op latere leeftijd af in de theologie als geestelijk verzorger/pastoraal werker. Schrijven, zingen en cabaret hebben een speciaal plekje bij haar. Haar column is gelijk aan het maandelijkse thema, klik op: column 31

_________________________________________________________________________________________

Levenskunst de taxi. Het lichaam kun je vergelijken met een taxi. Je kunt er op aarde mooi tochten mee maken en aan het einde van de rit stap je uit en lever je de taxi weer in. De geest is de bestuurder van de taxi en op de achterbank zit de passagier: de ziel. De ziel heeft bij het instappen aan de bestuurder, de geest de bestemming opgegeven. De bestuurder is echter zo gespannen door alle drukte en verantwoordelijkheid dat hij niet meer luistert naar zijn passagier. Sterker nog, de bestuurder weet eigenlijk helemaal niet meer dat er nog een passagier op de achterbank zit. De uitdaging in mijn leven is om de bestuurder te leren ontspannen, zodat hij zich weer bewust wordt van de passagier en de bestemming die was opgegeven. Wanneer je als mens in contact staat met je kern, leef je vanuit je eigen unieke oorsprong. Je laat je niet meer beïnvloeden door impulsen van buitenaf. Je maakt bewust keuzes en neemt zelfstandig, vanuit je eigen wil de juiste beslissingen over jouw leven. Dat is een levenskunst om op jouw eigen unieke wijze, een bijdrage te leveren aan het grote Geheel. Anders gezegd: als de mens zichzelf accepteert in Liefde, onvoorwaardelijk en onbaatzuchtig, kan hij van daaruit omgaan met zijn medemens vanuit het hart. Volgens mij is dit hart nodig.

________________________________________________________________________________________

Fleet Foxes komen uit Washington en toen ik dit nummer hoorde ‘If you need to, keep time on’. Toen stelde ik mezelf spontaan de vraag wat is tijd? Tijd is een opeenvolging van ogenblikken, en daarom een zegen. Veronderstel dat er geen tijd bestond, maar het eeuwige nu, dan zou je alle ervaringen in een keer krijgen, of een fout maken, en die niet kunnen herstellen. Door de tijd, mag je wat fout ging achter je laten, en bij het aanbreken van een nieuwe dag, zijn er weer nieuwe kansen, en er bestaat nieuwe hoop. Waar en aan wie of wat wil jij jouw tijd besteden?

_________________________________________________________________________________________

Afbeeldingsresultaat voor andre nuijten

André Nuijten is actief vrijwilliger voor de Sea First Foundation!  André zijn vriend en levenskunstenaar is Dos Winkel, hij is een internationaal bekroond onderwaterfotograaf, oceaanbeschermer en oprichter van Sea first Foundation. Regelmatig geeft hij lezingen en voordrachten om iedereen bewust te maken hoe het gesteld is met ons (onderwater) milieu. Volgens Dos Winkel zijn de oceanen de beste graadmeter voor ons voorbestaan op deze aarde. Hij wil ons graag deelgenoot maken van zijn ondervindingen en bezorgdheid. En ook draagt de organisatie oplossingen aan. De Sea first Foundation organiseert op vrijdag 8, 9 en 10 September in de Maaspoort in Den Bosch een driedaagse manifestatie! Ik heb het uitgebreide weekend programma van André toegevoegd, neem gerust contact met hem op! Of kijk op www.seafirst.nl Lees meer: Drie daagse manifestatie Seafirst

________________________________________________________________________________________

IMG_1653 

Wees de eerste om te vergeven, te glimlachen en de eerste stap te zetten en je zult het geluk zien oplichten op het gezicht van je broeder of zuster. Wees altijd de eerste, wacht niet tot de ander je vergeeft, want door te vergeven wordt je de meester over je lot, de maker van leven, de doener van wonderen. Vergeven is de hoogste, mooiste vorm van liefde. In ruil zul je onvoorstelbare vrede en ongekend geluk ontvangen. Robert Muller.

_________________________________________________________________________________________

 IMG_1150

Ouderdom vraagt om andere vormen van levenskunst. ‘Mijn leven is voltooid.’ Als ouderen dit zeggen, wat bedoelen ze dan? Waar komt dat gevoel vandaan? Hoe diep zit het? Docent en onderzoeker Els van Wijngaarden besloot het hen zelf te vragen. Ze sprak langdurig met 25 ouderen die hun leven als voltooid beschouwen. Eind 2016 promoveerde ze op dit onderwerp en verscheen het boek Voltooid Leven. Thijs Tromp promoveerde op een onderzoek naar het maken van levensboeken met ouderen boven de 80 jaar. Verandert dit hun kijk op het vroegere en huidige leven? Heeft het een blijvend effect. Twee professionals aan het woord. Door de diepgaande gesprekken heeft Els van Wijngaarden een goed beeld gekregen van wat er achter het gevoel ‘voltooid leven’ schuilgaat. ‘Ieder verhaal is anders, maar de grondtoon komt wel overeen. Mensen raken de verbinding kwijt met zichzelf, met anderen en met de wereld. Alles waar ze waardering en levensvreugde uithaalden, valt langzaam weg. Eerst het werk en dan ook hobby’s, reizen, zelfstandigheid – het wordt allemaal steeds moeilijker. Mensen voelen zich losgekoppeld raken van het leven. Iemand verwoordde het zo: ‘Het is alsof ik door de verkeerde kant van een verrekijker naar de wereld kijk. De dingen komen op steeds grotere afstand te staan.’ Lees meer: Ouderdom vraagt om andere vormen van levenskunst

_________________________________________________________________________________________

IMG_1636Jouw levensverhaal gebeurt in ruimte en tijd. Jouw leven is hier en nu. Jouw levensverhaal is een mentale projectie. Jouw leven is echt. Leer de levensenergie te voelen in je lijf…  Dat is de deur naar je diepste zelf.

_________________________________________________________________________________________

unnamed

31 December de laatste Wereld vrede meditatie! In ons leven zijn we in feite altijd op zoek naar de kunst van het leven, op zoek naar zin en betekenis, op zoek naar balans, rust, regelmaat en uitdagingen. En soms ‘stoppen we even’ om op vakantie te gaan, of om even een pas op de plaats te maken, even te voelen? Terug te kijken, te beschouwen en jezelf de vragen stellen, hoe nu verder? Wat is er veranderd in de afgelopen 25 jaar? En er is veel veranderd! En als we alleen al kijken naar alle digitale ontwikkelingen, zoals de mobiele telefoon, de computer, de sociale media, facebook, internet, et cetera. Als je ziet dat de postbode gaat verdwijnen, dan is er veel veranderd! Maar met trots en dankbaarheid denk ik terug aan 24 bijzondere wereld vrede meditaties. In 1992 ben ik begonnen met vriend Frans Brekelmans, Joep Huiskamp, Pauline Ongering en Fred Brouwer in het Stiltecentrum en er waren 14 aanwezigen. Na zeven jaar werd het Stiltecentrum te klein en ben ik verhuisd naar de Vredeskerk in de Rulstraat, toepasselijker kon het niet. En ook die kerk werd te klein. Uitgeweken voor een jaar naar de Antoniuskerk, wat was dat koud!! Pastor Franck Ploum onthaalde me daarna in de net verbouwde Mariakerk en daar zijn we 11 jaar geweest. Lees verder: Waarvoor stoppen met de Wereld vrede meditatie

______________________________________________________________________________________

Afbeeldingsresultaat voor Anselm grun

Levenskunstenaar worden? Iedereen heeft wel ervaringen dat het in het leven kan tegenzitten en dat het niet loopt zoals je zou willen. We kunnen in de put zitten, verharden of ons slachtoffer van anderen of een systeem voelen. Aan de andere kant zijn we ook allemaal levenskunstenaar, of we verlangen ernaar levenskunstenaar te zijn. De ware levenskunstenaar is in contact met de vreugde van het leven, hij heeft zin in het leven. Anselm Grün spreekt over de Lust am Leben. Het geheim van de levenskunstenaar is in zijn kern dat hij leeft in het hier en nu, kan voelen wat er is, zachtmoedig en bevestigend reageert op wat zich aandient, vol vertrouwen naar het leven kijkt, oude ervaringen en oude pijn loslaat en leeft vanuit zijn hart. Wie is Anselm Grün? Lees meer over deze bijzondere monnik: Wie is Anselm Grün

________________________________________________________________________________________

Als je je glimlach niet gebruikt, ben je net iemand met een miljoen op de bank, maar zonder chequeboek. Les Giblin.

_____________________________________________________________________________________

Miley Cirus is een actrice, zangeres (25 jaar). Als tiener heeft ze in veel Amerikaanse series gespeeld en later is ze gaan zingen en ook dat is een groot succes. Hier zingt ze op het concert wat is georganiseerd voor de slachtoffers van de terroristische aanval jl. in Manchester. Ze zingt het lied inspiratie en daarmee geeft ze ieder mens de boodschap om niet mee te gaan in angst, maar geïnspireerd te blijven in je dromen, talenten en mogelijkheden.

_________________________________________________________________________________________

Activiteiten komend najaar:

cloud

Workshop op “Adem komen”op Zaterdag 7 Oktober Adem en angst zijn op een natuurlijke manier aan elkaar gekoppeld. Ervaar op deze dag zelf wat een verademing een bewuste ademhaling kan zijn. Tijd: 09.00 uur t/m 17.00 uur. Kosten: 55 euro. Meer informatie lees: Adem dag

ayurveda-spices1

Workshop “Kennismaking Ayurvedische keuken” op zaterdag 11 November. Aanvang om 14.00 uur en einde om ± 19.30 uur. Kosten 50 euro. Inclusief maaltijd en syllabus. Voor méér informatie klik: Voeding is meer dan datgene wat je tijdens het eten in je mond steekt

Schermafbeelding-2015-01-22-om-16.37.12

Workshop Geweldloos communiceren op vrijdagsavond 1 en zaterdag 2 December. Voor meer informatie, dubbel klikken:Informatie – 2 daagse workshop. Alle workshops vinden plaats in de eigen praktijk: Ridderstraat 71, 4902 PA in Oosterhout. Opgeven 0162-450832 of pietvanderpluijm@hetnet.nl

_______________________________________________________________________________________

IMG_1639_______________________________________________________________________________________

Of je koning bent of een zwerver: de voetstappen die je achterlaat in het zand zijn gelijk!

_________________________________________________________________________________________

 Poppy's

Inloophuis Poppy’s activiteiten! Kanker kan je leven totaal op z’n kop zetten. Als je zelf de diagnose krijgt. Of iemand die je lief is. Dan merk je hoe moeilijk het is om opnieuw zin te geven aan je leven. Poppy’s wil er voor jou zijn. Door een fijne plek te creëren waar je naartoe kunt gaan. Een ongedwongen en huiselijke ontmoetingsplek, waar  je kunt praten of zwijgen, huilen of lachen. Waar je mag zijn wie je bent. En door activiteiten te organiseren waaraan je kunt deelnemen of waar je naartoe kunt komen. Het Inloophuis biedt een ontspannen ontmoetingsplaats voor mensen die geraakt zijn door kanker en hun naasten. Hier kun je ook even níet met ‘ziek zijn’ bezig zijn. Bijna alles kan, niets moet… Er is een grote diversiteit aan activiteiten van Yoga, wandelen, euritmie, high tea, schilderen, boekenclub, op verhaal komen, teveel om op te noemen! kijk op:http://inloophuispoppys.nl/

_________________________________________________________________________________________

IMG_0608

Hebben bomen in het bos allemaal een mooie, rechte stam? Nee, iedere boom heeft zijn eigen pijn, zijn eigen worsteling. Iedere boom is wel ergens krom en knoestig; verwrongen door omstandigheden, misvormd, omgehakt, gespleten door de bliksem, zijn bast beschadigd en door dieren aangevreten. Een boom groeit niet zonder pijn en lijden, maar hij groeit uit volle glorie, omdat hij zijn pijn aanvaard heeft en het hele proces zijn loop heeft laten hebben, zonder het te ontkennen!

_____________________________________________________________________________________

Daniel Levitin, (1957) is een Amerikaanse – Canadese psycholoog, neurowetenschapper, schrijver en muzikant. Er is pas een boek verschenen in het Nederlands: Een opgeruimde geest. Hier vertelt hij hoe je het beste om kunt gaan met stress, als alles tegenzit.

_______________________________________________________________________________________

Afbeeldingsresultaten voor de zonnengroet

De zonnegroet is al duizenden jaren oud. De mens heeft al heel vroeg ingezien dat de zon een grote bron van energie en levenskracht is en deze serie oefeningen is speciaal ontworpen om de energie ofwel de levenskracht in jezelf wakker te maken! De de zonnegroet iedere ochtend, dan voel je de hele dag goed. Begin vandaag nog, je zult versteld staan!

_________________________________________________________________________________________

 IMG_1786

Je zult merken dat je, als je met wandelen begint, beter slaapt, meer energie hebt, moeiteloos je voedsel verteert, een slanker lichaam krijgt dat goed in conditie is, alerter bent en vatbaarder wordt voor aanvallen van goede zin, optimisme en levenslust!

_______________________________________________________________________________________

Gerelateerde afbeelding

Levenskunstenaar Pablo Casals. We zijn allemaal onderhevig aan stress. De grote kunst in het leven is om de vitale energie die in het lichaam aanwezig is optimaal te gebruiken zodat we minder gevoelig worden voor stress. De musicus Pablo Casals – de beroemde cellist en dirigent die van muziek zijn leven maakte – is iemand die heel goed met zijn energie kon omgaan. Mensen die hem gekend hebben, vertellen dat hij zijn dag altijd begon met pianospelen, voornamelijk stukken van Bach en Brahms. Toen hij negentig was liep hij, half blind, met een kromme rug en met vooruitgestoken hoofd rond. Zijn handen en vingers waren zo stijf en gezwollen dat hij ze nauwelijks kon bewegen. Maar wanneer hij begon met pianospelen zag je geleidelijk aan de vitaliteit in hem weer doorbreken. Zijn vingers verloren hun stijfheid en bewogen harmonisch en soepel over de toetsen. Binnen een mum van tijd versmolt hij samen met de muziek en werd hij vervuld van levenskracht. Er kwam weer leven in zijn half uitgedoofde ogen, hij kon weer wandelen en praten met herwonnen vuur: hij stond in verbinding met zijn levenskracht, met datgene waarvoor hij geboren was. Dit is de manier waarop je stress kunt overwinnen: niet door je uit het leven terug te trekken, maar door datgene te doen wat je met passie, aandacht en liefde gekozen hebt. Uit mijn boek “Adempauzes”

_____________________________________________________________________________

Pearl Jam is een rockband uit Seattle Amerika, opgericht in 1990 en ze hebben al menig stadion vol gezongen. Eddie Vedder is de zanger en dit nummer is een mooie ode, dat je onder alle omstandigheden rustig moet blijven en gewoon blijven ademen, Just Breathe!

________________________________________________________________________________________

IMG_1792

Terwijl de wolken voorbijtrekken blijft de hemel onberoerd. Ons Zijn heeft ook die kwaliteit van onveranderlijkheid. Wanneer wij onze ware natuur herinneren worden we totaal gelijkmoedig. Het is pas dan dat we onvoorwaardelijke liefde kunnen manifesteren, een liefde die niet verandert wegens de reacties van andere mensen. Het is een liefde die niet-oordelend waarneemt en begrijpt dat mensen niet hun reacties zijn. Ze zijn alleen vergeten wie ze echt zijn.

_________________________________________________________________________________________

17

Levenskunstenaar Friedensreich Hundertwasser! Dit was een Oostenrijkse kunstenaar en architect. Afgelopen maand hebben mijn vrouw  en ik deelgenomen aan een workshop “schilderen a la Hundertwasser” in de Franse Vogezen onder leiding van Marianne Geerts uit Oosterhout. We waren met 5 deelnemers en we zijn echt in de watten gelegd, prachtige locaties, heerlijk eten, alle materialen voorhanden, alles tot in de puntjes verzorgd! Familie Geerts (Marianne, Manon en Carlie) bedankt! Voor meer informatie kijk op: https://praktijkmariannegeerts.wordpress.com/ Marianne geeft ook workshops in Den Hout. Onze kunstwerken hangen in de gang! En elke keer als we door de gang lopen dan krijgen we weer levenslust als we er naar kijken!

_______________________________________________________________________________________

Dit is een oefening die je helpt om je Bron van energie en levenslust te openen en spanning langs je rug te laten afvloeien. De basis van deze oefening stamt uit de Hatha Yoga. Het is van de oefeningen die Conny Coppen geeft in de door haar ontworpen ‘Mindful Movement’ waarin zij veel werkt met oefeningen en inzichten uit haar boek ‘De Tao van gezondheid, een natuurlijke weg van groei en evenwicht’

_________________________________________________________________________________________

98a6716470221b50f6e4504026cdd0e3--vivier-holland

 

3 Reacties

 • Marjan,
  Geplaatst 1 augustus 2017 09:36

  Mooie nieuwsbrief Piet, heb ervan genoten en de spreuk:
  “DE KUNST VAN HET LEVEN IS ELKE DAG VOL ENTHOUSIASME OPNIEUW BEGINNEN”
  hangt in mijn werkkamer.
  Het valt niet altijd mee, maar mijn levensmotto is “PLUK DE DAG”

 • Jan H,
  Geplaatst 17 augustus 2017 20:23

  Hoi Piet,

  Fijn om te lezen dat je op tekencursus bent geweest. Toevallig dat ik het tekenen, kleuren ook ontdekt hebt als een verrijking voor zelf ontplooiing.

  By the way ” heerlijke nieuwsbrief weer” !!!

  Warme groet, Jan H

 • Miranda,
  Geplaatst 18 augustus 2017 23:19

  Lieve Piet, ik geniet altijd van je nieuwsbrief en deel hem graag met mensen……….uit het vuurvogelhart

Plaats reactie