Nieuwsbrief Mei 2017

IMG_0999 (2)

Verbinding. Door veel met yoga en meditatie bezig te zijn, heb ik geleerd dat de verbinding die ik met mijzelf heb, de belangrijkste is. Maar ik heb ook (door schade en schande) geleerd door diep in mezelf te voelen, hoe belangrijk eigenwaarde, zelfvertrouwen en liefde is. Net als veel mensen om mij heen, ben ik me bewust van alle ellende die er zich afspeelt op het ogenblik. Met compassie kan ik hier nu naar kijken. Ik ben me er nu van bewust dat wanneer ik met liefde naar alle gebeurtenissen kijk en hier liefde naar toe stuur, dit een grotere invloed heeft op een positieve uitkomst, dan wanneer ik als maar mijn afschuw hierover uitspreek. Vaak horen we dat een betere wereld bij onszelf begint. Het is tijd om dit ook daadwerkelijk toe te passen. Vanaf het moment dat ik dit ben gaan doen en de vinger niet meer naar de ander wijs, maar kijk wat ik hier zelf aan kan veranderen, voel ik dat ik de verbinding met mezelf aan het helen ben. Elke dag krijg ik uitdagingen op mijn pad, uitdagingen die mij testen of ik de lessen die hierin besloten liggen wel snap. En de ene uitdaging vind ik gemakkelijker om mee om te gaan dan de andere. Maar alle uitdagingen zijn het waard om opgepakt te worden en er mee aan de slag te gaan. Het brengt mij steeds dichter bij de verbinding van wie ik ben.

_________________________________________________________________________________________

Praat niet alleen maar uit ervaring, zwijg ook eens uit ervaring. R. Hildebrand.

_______________________________________________________________________________________

Jonathan Haidt is een van de meest vooraanstaande sociaal psychologen van deze tijd. Zijn kennis en feiten zijn fenomenaal en hij kan ze mooi samenbrengen door veel in voorbeelden te praten. De vraag die hier gesteld wordt tijdens de presidents verkiezingen van Amerika afgelopen jaar: Kan Amerika uit eindelijk nog geheeld worden? Jonathan Haidt maakt mooie verbindingen uit verschillende denkwijzen en heeft ook een antwoord op deze vraag!

_____________________________________________________________________________________

jacq (3)

Jacqueline Etman, sedert 2 jaar columniste van de nieuwsbrief, getrouwd met Ton, moeder van Maud, werkzaam als doktersassistente, volgde daarnaast onderwijs in de sociale dienstverlening en het maatschappelijk werk en studeerde op latere leeftijd af in de theologie als geestelijk verzorger/pastoraal werker. Schrijven, zingen en cabaret hebben een speciaal plekje bij haar. Haar column is gelijk aan het maandelijkse thema, klik op: column 28

_________________________________________________________________________________________

IMG_1159

Verbinding leidt tot vitaliteit! Hoe staat het met jouw vitaliteit? Voel jij je energiek, in balans, gelukkig en veerkrachtig? Of kan je energie wel een boost gebruiken? Verbinding is een belangrijke energiebron: verbinding met jezelf, anderen en de wereld om je heen. Lekt er energie weg of krijg je energie? Ken je dit? Je hebt een fijn gesprek gehad – gelachen, misschien gehuild. Na afloop voel je je opgeladen. Net als na heerlijk zijn bezig geweest met je favoriete hobby of na het halen van een doel. Of je hebt samen met een groep iets moois neergezet. Dat gaf zo’n gaaf wij-gevoel. Het zijn dingen die je een gelukkig vitaal gevoel geven, waarbij je energie hebt getankt. Dingen waarbij je in verbinding stond met jezelf, anderen of je omgeving. Het omgekeerde komt ook voor. Iemand klampt je aan en begint uitgebreid te klagen. Na afloop voel je je moe en leeggezogen. Of je hebt de hele dag lopen rennen en vliegen, reagerend op wat er op je af kwam of opgeslorpt door dagelijkse beslommeringen. Aan jezelf ben je niet toegekomen en je vraagt je af ‘Waar doe ik het allemaal voor’. Dit soort situaties doen afbreuk aan je vitaliteit. Er lekt energie weg. Dus als je je vitaler wilt voelen, is het zaak om de energielekken te vermijden en je energiebronnen aan te boren. Lees meer: Verbinding leidt tot vitaliteit

_________________________________________________________________________________________

Niall Horan is een Ierse zanger. Dit is een echte hit, mooi gezongen en een inspirerende tekst. De 1800 illustraties zijn van Marius Franc, prachtig gedaan! And everything comes back to you!

_________________________________________________________________________________________

IMG_1151

Een monnik zit onder een boom te mediteren. Ineens kruipt er een muis in zijn habijt. De monnik jaagt het diertje weg, maar de muis komt terug. Hij jaagt haar weer weg en roept: ‘Houd nou op, en verstoor mijn meditatie niet langer, want ik streef naar eenwording met God!’ De muis piept terug: ‘Ik denk niet dat je dat lukt als je het niet eens met mij op een akkoordje kunt gooien!’

__________________________________________________________________________________________________________

Michael Jackson in duet met rapper/zanger Akon met het nummer Hold My Hand. Het is altijd fijn om iemand zijn hand te kunnen en mogen vasthouden!

_________________________________________________________________________________________

Schermafbeelding-2015-01-22-om-16.37.12

Workshop Geweldloos communiceren op vrijdagsavond 12 en zaterdag 13 Mei. Als je in een conflict raakt met een ander vloeit dit voort uit het feit dat je andere overtuigingen hebt dan die ander. Wanneer je in staat bent je eigen opvattingen te beschouwen verandert er iets in je. Weliswaar hoeven mijn opvattingen niet te veranderen, maar de starheid of onbewustheid waarmee ik ze ten berde breng verandert wel. Ik snap waarom ik in een conflictueuze situatie ben gekomen, ik snap mijn eigen denken en handelen en de achtergrond waaruit deze voortgekomen is. Wanneer de oorzaak van  mijn denken en handelen bij mij bekend is kan ik de oorzaak, wanneer ik dat wil, aanpakken en ben ik in staat het conflict (in mijzelf) te overwinnen. Wanneer ik in staat ben mijn eigen opvattingen te beschouwen en te zien in het licht van de beschouwingen van de ander verandert er ook iets in me. Wanneer ik bereid ben mijn eigen overtuigingen te onderzoeken, waarbij ik van mijzelf uitga maar niet naar mijzelf toe streef (naar mijn eigen overtuigingen toe redeneer) dan ontstaat er ruimte voor inzicht. Inzicht in mijn eigen opvattingen en ruimte voor die van de ander. Als ik op zo’n wijze naar mijzelf kan kijken dan ontstaat een nieuwe verhouding naar mijzelf en kan ik mij opnieuw verhouden tot de ander. Er is een proces op gang gebracht waarbinnen ik mijn eigen en de ander zijn achtergrond, denken en handelen daadwerkelijk wil begrijpen.  Pas als ik dat kan, dan kan ik iemand daadwerkelijk proberen te ontmoeten. Ik ben namelijk in staat om mijzelf te ontmoeten, ik heb verbinding met mijzelf. Voor meer informatie, dubbel klikken:Informatie – 2 daagse workshop. Adres: Ridderstraat 71, 4902 PA in Oosterhout. Opgeven 0162-450832 of pietvanderpluijm@hetnet.nl

_________________________________________________________________________________________

IMG_1197

_______________________________________________________________________________________

Liefde is jezelf vrij voelen terwijl je gebonden bent: vleugels krijgen omdat je door een ander wordt geaccepteerd zoals je bent! Liselore Gerritsen.

_________________________________________________________________________________________

IMG_1145

Gedachten. Kijk naar je gedachten en laat ze dan weer los. Wat zou dat fijn zijn als het zo gemakkelijk ging, als je je gedachten zo maar los zou kunnen laten. De moderne psychologie vergelijkt de menselijke geest met een vlinder die de kleur aanneemt van het blad waar ze op gaat zitten. De vlinder wordt datgene wat haar aandacht trekt. Ook wij worden wat we in gedachten nemen. Als ons denken alleen bezig is met anderen, dagelijkse kopzorgen, telefoonre­keningen, rancune en dergelijke, zal het die kleur aannemen. Als ons denken wordt gevuld met vreugde, dankbaarheid en vitali­teit, zal de kleur van ons denken daarmee overeenkomen. Probeer eens te beginnen om de verwach­tingen van anderen los te laten. Loop niet vooruit op een situatie, maar laat het moment zelf bepalen wat zinvol is om te doen. Heb vertrouwen in het nu en als je pijn hebt, weet dan dat achter die pijn vreugde ligt. Ga, om bij die vreugde te komen, eerst liefdevol naar je pijn toe en vraag wat ze jou wil zeggen. Probeer je denken positief te kleuren met gedachten aan rust, vrede, begrip, eenvoud, openheid en opgewektheid.

_______________________________________________________________________________________

De ene draagt zijn ongeluk als een lichte veder, de ander sleept zijn geluk voort als een zware last! Fliegende Blatter.

_________________________________________________________________________________________1. Yoga & Meditatie

Een maand gratis Yoga in juni! Yogaoefeningen, verbeteren je lichamelijke conditie. Dit heeft betrekking op de spieren, de gewrichten en het endocriene stelsel. Je leert je lichaam beter kennen en daardoor ook de mogelijkheden en de beperkingen die we kunnen hebben. Yoga kan de concentratie en de rust in jezelf verbeteren. Aandacht voor en bewustwording van het lichaam en de ademhaling maar ook het bewust worden van zintuigen en gedachten, staat centraal in de lessen. Je leert met aandacht in het hier en nu te zijn en zo leer je grenzen te voelen en daarnaar te handelen. Hierbij gaat het nooit om het leveren van een prestatie maar om het handelen naar eigen kunnen. Yoga beoefen je altijd op je eigen manier binnen de grenzen van je mogelijkheden en met respect voor je lichaam. Elke les eindigt met ruime aandacht voor de eindontspanning. De beoefening van yoga, aangepast aan je mogelijkheden, verhoogt de kwaliteit van je leven op alle vlakken. Iedereen kan yoga beoefenen, ongeacht leeftijd en ervaring. Je kunt in de maand Juni gratis in alle rust verkennen of yoga op dit moment bij je past. Er is yoga voor volwassenen en er is yoga voor ouderen (55+). Voor meer informatie bel 06-25276590.

_________________________________________________________________________________________

Adele Emeli Sandé (1987) is een Schotse singer-songwriter. Next to me, meer verbinding is niet mogelijk!

_________________________________________________________________________________________

foto van Vrouwencirkel Oosterhout.

Vrouwencirkel Oosterhout. Donderdag 18 mei is er weer een heerlijke avond voor vrouwen om samen te zijn. Inloop 19,45 en 20.00 uur aanvang. Het thema van deze keer is: trouw zijn aan jezelf. Voor verdere informatie zie de facebook pagina: Vrouwencirkel Oosterhout, of bel 0645212472 (Lily) of 0627571369 (Jacqueline).

_________________________________________________________________________________________

Ik besta, ik verlang, ik hoop, ik geloof en vertrouw, ik laat los, ik heb lief, ik ben bereid. Het Latifa-gebed.

_________________________________________________________________________________________

Woensdag avond 21 juni “Midzomermeditatie in de Verrijzeniskerk. Midzomer is net als midwinter een nieuw begin. Het is een natuurlijk keerpunt. In feite is het een kort magisch kosmisch moment. Het is een goed moment voor bezinning en om even bewust stil te staan bij je leven van dit moment en je af te vragen: Waar ben ik mee bezig? Wat geeft vrede in mijn leven? Wat geeft licht? Het belooft wederom een actieve midzomermeditatie te worden met meditatieve muziek, zang, meditatie en bijzondere ontmoetingen. Muzikaal wordt de meditatie ondersteund door zangeres Martine van Wensveen en Fred Brouwer (Diapason). Aanvang:20.00 ± 21.30 uur. Plaats: Vondellaan 43, Oosterhout. Kosten: vrije bijdrage. Geen tijd voor bezinning hebben, is geen tijd hebben om te kijken waar we heen gaan, omdat we het te druk hebben er te komen.

_______________________________________________________________________________________

Stilte in de natuur geeft verbinding!

_________________________________________________________________________________________

Elke bezigheid kan, als we die bewust uitvoeren, ons met het ‘zelf’ verbinden. Joan Borysenko.

________________________________________________________________________________________

Afbeeldingsresultaten voor teken de petitie tegen de slachting van walvissen

Teken de petitie tegen de slachting van de walvis! Over een paar dagen begint een gruwelijke Noorse traditie, de bloederige slacht van honderden walvissen. Maar wij hebben een manier om NEE te zeggen tegen Noorwegen! Walvissen zijn ontzagwekkende en prachtige wezens die met elkaar communiceren via zang en mensachtige emoties voelen. Maar elk jaar slacht Noorwegen honderden walvissen op brute wijze, hakt ze in mootjes en verwerkt ze tot diervoeding en schoonheidsproducten. Het is onvoorstelbaar, maar waar. Tot nu toe is Noorwegen ermee weggekomen dat ze het belangrijkste land ter wereld zijn als het gaat om walvisvaart. Maar als wij massaal onze stem laten horen en Europese havens zover krijgen dat ze hun deuren sluiten voor Noorse walvisvaarders kunnen we dit veranderen. Het is ons eerder gelukt in IJsland en als we allemaal meedoen lukt het ons nog een keer. Teken de petitie in één klik:

https://secure.avaaz.org/campaign/nl/norway_save_the_whales_loc/tchyUlb&v=500296304&cl=12302229723&_checksum=1959e38cc141ff5720699d3e673ddbc400e41d8c8346ffad262b72ab81451868

________________________________________________________________________________________

IMG_2115

Verbinding is de basis van rust in huis. Veel ouders staan onder druk, merk ik. Ook leerkrachten hebben het druk. Dat leidt tot volwassenen, die maar half met hun aandacht in het hier en nu zijn. En kinderen reageren daarop. Geen wonder volgens mij dat (vooral gevoelige) kinderen gedrag laten zien waar volwassenen dan weer niet blij van worden. Veel ouders hebben het druk op hun werk. Ze hebben een hoofd vol kwesties en klussen en kunnen het werk moeilijk loslaten. Of vervangen de ene klussenlijst in hun hoofd (werk) door de andere (boodschappen, koken, kinderen naar bed, huiswerk, noem maar op). Waardoor je niet echt aanwezig bent, niet met je volle aandacht in het hier en nu. Kinderen voelen dat. Die hebben jou de hele dag gemist en willen verbinding. Ben jij niet of maar half aanwezig, dan kan het zijn dat ze ‘vervelend’ gaan doen. Waarmee ze eigenlijk reageren of jou afwezigheid. Dat maakt een spitsuur als ’s avonds thuiskomen, eten koken, samen eten en kinderen naar bed brengen tot een precair onderdeel van het gezinsleven. Voor veel ouders een enorme uitdaging. Lees meer: Verbinding is de basis van rust in huis

_________________________________________________________________________________________

IMG_1216

_________________________________________________________________________________________

 Poppy's

Inloophuis Poppy’s activiteiten! Kanker kan je leven totaal op z’n kop zetten. Als je zelf de diagnose krijgt. Of iemand die je lief is. Dan merk je hoe moeilijk het is om opnieuw zin te geven aan je leven. Poppy’s wil er voor jou zijn. Door een fijne plek te creëren waar je naartoe kunt gaan. Een ongedwongen en huiselijke ontmoetingsplek, waar  je kunt praten of zwijgen, huilen of lachen. Waar je mag zijn wie je bent. En door activiteiten te organiseren waaraan je kunt deelnemen of waar je naartoe kunt komen. Het Inloophuis biedt een ontspannen ontmoetingsplaats voor mensen die geraakt zijn door kanker en hun naasten. Hier kun je ook even níet met ‘ziek zijn’ bezig zijn. Bijna alles kan, niets moet… Er is een grote diversiteit aan activiteiten van Yoga, wandelen, euritmie, high tea, schilderen, boekenclub, op verhaal komen, teveel om op te noemen! kijk op:http://inloophuispoppys.nl/

________________________________________________________________________________________

Michael Prins is een Nederlandse singer-songwriter, geboren1985 in Giessenburg. Hij brak in 2013 door dankzij het programma De Beste Singer-songwriter van Nederland. In het zoeken naar verbinding kunnen we onbewust tegenstrijdige boodschappen uitzenden, over angst, waarschuwingen, over onkunde, et cetera.  Dit nummer is daar een prachtig voorbeeld van.

________________________________________________________________________________________

Je kan de waarheid niet veranderen, maar de waarheid kan jou wel veranderen.

________________________________________________________________________________________

De reis van de held van Joseph Cambell. Van chaos naar de zoektocht van experimenteren, naar orde. Inspirerend filmpje!

________________________________________________________________________________________

De natuur schept al haar rijkdom gemeenschappelijk voor alle mensen! Ambrosius.

_________________________________________________________________________________________

 IMG_1048

Als we in de natuur verblijven, beginnen we ons te ontspannen en onze innerlijke dialoog komt langzaam tot rust. De oordelen in die innerlijke dialoog kunnen emotioneel en intens zijn, ze komen voort uit lastige situaties in het dagelijks leven. Door de rust en vrede van de natuur maken wij ons los van die last, we gaan ontspannen en ons lichaam en zintuigen openen zich meer. Onze aandacht verschuift van denken naar ervaren, van het hoofd naar het hart. Door het ervaren van de schoonheid en grootsheid van de natuur ontstaat er ruimte, een opening in ons. Als we de stilte van de natuur kunnen toelaten, dan voelen wij ons meer verbonden met onszelf en de wereld om ons heen. Het is waardevol om om de verbinding met de natuur te zoeken!

_________________________________________________________________________________________

De liefdevolle Intelligentie Abraham via Esther Hicks geeft tijdens een van hun Wet van Aantrekking-workshops hun visie over de opwarming van de Aarde. Laat de verbinding met angst maar los!

_________________________________________________________________________________________

IMG_1123

_________________________________________________________________________________________

De adem is de brug, die het leven met het bewustzijn verbindt en die lichaam en geest met elkaar verenigt. Thich nhat hanh.

_________________________________________________________________________________________

Mooi portret van Aart Staartjes.

_________________________________________________________________________________________

IMG_1030

Verbinding tips! Het tijdperk en de maatschappij waarin we leven, is hectisch. Een aarde waarop het krioelt van miljarden mensen die allemaal hun eigen weg proberen te lopen. Streven naar een menswaardig bestaan. Een drukke bedoening dus. Vaak rennen we in deze kippenren, die aardbol heet, spreekwoordelijk rond als een kip zonder kop. Zie daar je weg als eenling maar in te vinden. We lopen onszelf flink voorbij. Vind dan je eigen pad maar eens. Struikel je niet veelvuldig over anderen, de drukte of de hectiek van het leven, dan zijn er wel zoveel eisen waaraan je als mens moet voldoen. Relaties onderhouden, werk, gezin om maar wat te noemen. We zijn multitaskers bij uitstek. Ieder mens heeft behoefte aan een vorm van rust. De lat waar je als individu, heden ten dage, aan moet voldoen ligt schrikbarend hoog. We hebben kortom allemaal nogal wat ballen in de lucht hoog te houden. Waar is de verbinding gebleven nu we in zo’n individuele, snelle consumptiemaatschappij leven? lees meer:  Verbinding tips 

_________________________________________________________________________________________

IMG_1127

_________________________________________________________________________________________

Mijn menselijkheid is vervlochten met jouw menselijkheid en wanneer jouw menselijkheid wordt versterkt, of ik dat nu wil of niet, geldt dat ook voor mijn menselijkheid. Desmond Tutu.

_________________________________________________________________________________________

ilse

Tuinconcert van nieuw talent op 28 Mei! In de openlucht luisteren naar een gevarieerd aanbod aan mooie, ontroerende en soms grappige liedjes onder het genot van  hapjes en drankjes. Dat is wat je kunt verwachten tijdens het kleinschalige, sfeervolle tuinconcert dat op zondagmiddag 28 mei zal plaatsvinden op Julianalaan 83A in Raamsdonksveer. In twee blokken van ongeveer 45 minuten zal een aantal volwassen leerlingen van zangdocente Ilse Bevelander zelf gekozen liedjes ten gehore brengen, begeleid op piano, gitaar en viool. Je wordt ontvangen met een lekker drankje en hapje en ook in de pauze kunt u genieten van verfrissende versnaperingen. Regenachtig weer zal geen roet in het eten kunnen gooien, dankzij een ruime partytent en een grote overdekte veranda. Kaartje kost 12,50

_________________________________________________________________________________________

Verbinding met de natuur! Yoga in de stadstuin “De Schelp” in de maanden Juni en Augustus. Op 4 – 11 – 18 en 25 Juni en 6 – 13 – 20 – en 27 Augustus zijn er weer yogalessen in de stadstuin. Breng vrienden, familie en buren mee om een vrijblijvend en gratis een yoga les in de buitenlucht te ervaren. Ook dit jaar speelt Fred Brouwer op de didgeridoo en bansuri. Breng ook goed weer mee! We werken niet op de grond, dus je hoeft niets mee te brengen. Na afloop drinken we een kopje thee. De lessen gaan altijd door, ook al het heel slecht weer is! De les is van 10.00 tot 11.00 uur.

________________________________________________________________________________________

Elke bezigheid kan, als we die bewust uitvoeren, ons met het ‘Zelf’ verbinden. Joan Borsyenko.

______________________________________________________________________________________

Turn! Turn! Turn! is een lied van Pete Seeger, dat hij eind jaren 1950 componeerde en in 1962 uitbracht op zijn album The Bitter and the Sweet. Het werd breed bekend als hitsingle uit 1965 van de Amerikaanse band The Byrds. Het lied bestaat uit een op muziek gezette tekst uit Prediker 3:1-8. Goud van oud!

_________________________________________________________________________________________IMG_1175

Soms is er even geen verbinding!

_________________________________________________________________________________________

Afbeeldingsresultaten voor voetreflextherapie

Is voetreflexzonemassage-therapie wellicht iets voor U? Voetreflexzonemassage-therapie is een veilige natuurlijke manier om geblokkeerde energie weer vrij te laten stromen. De reflexzones in de voeten vormen een verbinding met de organen, de weefsels en de geest in ons lichaam. Massage van deze zones heeft een helende invloed op lichaam en geest, een appèl op het zelfhelend vermogen. Je zult daardoor meer ruimte in jezelf gaan ervaren, waardoor je beter tot rust komt en dus meer energie krijgt. Zo vindt je meer levensgeluk. Een goede balans is essentieel! Lees meer: https://www.happynez4myself.nl

_________________________________________________________________________________________

Een vrouw met Multiple Sclerose in contact met een professionele danseres. Het resultaat is bijzonder. Een dansstuk waarin onderzoek centraal staat om mensen met een chronische ziekte te inspireren en te bewegen. meer informatie kijk op: https://www.rediscoverme.nl/

_________________________________________________________________________________________