Nieuwsbrief December 2016

img_0604

Kerstwens 2016.

Ik wens dat jij en ik de liefde die we in ons hebben durven te geven. Dat jij en ik durven te ontvangen wat ons gegeven wordt. Dat we elk kind wat we tegenkomen op ons levenspad bescherming bieden als dat nodig is. En dat wij ons eigen innerlijk kind leren liefhebben als ons zelf. 

_________________________________________________________________________________________

 img_0251

Wat is het “innerlijke kind” en hoe herken je het! Je hebt vast wel eens gehoord van het ‘innerlijke kind’. Hoe kun je met het ‘Innerlijke kind’ werken? En zijn onze innerlijke kind ervaringen meer reëel dan je misschien denkt… Een eerste verkenning is het serieus nemen van het innerlijke kind in jezelf, zo kun je je ineens klein voelen, bijvoorbeeld: Stel je voelt je prima, je functioneert goed, je bent tevreden over je leven. Maar zo nu en dan doen zich situaties voor waarin je je ineens ongemakkelijk gaat voelen. Je krijgt bijvoorbeeld een vraag voorgeschoteld en je weet geen goed antwoord te geven. Of er wordt iets van je verlangd en je kunt het gewoon niet. Dit zijn typisch van die situaties waarin je je dom kunt gaan voelen, onbekwaam, klein tegenover de ander die groter lijkt te worden. Je gaat je schamen om wie en wat je bent, je voelt je heel ongemakkelijk omdat je het idee hebt dat je eigenlijk zou moeten kunnen wat van je gevraagd wordt. Meestal probeer je zo snel mogelijk uit dit soort ongemak te komen, bijvoorbeeld door de ander af te leiden met een tegenvraag, of te doen alsof je je helemaal niet ongemakkelijk voelt. Hoe zou het zijn om even wat langer bij dat gevoel stil te staan? Dat geeft je de mogelijkheid om dat gevoel zelf te onderzoeken. Een vraag die je jezelf dan kunt stellen is: “Hoe oud voel ik me nu eigenlijk?” Lees meer: wat-is-het-innerlijke-kind

_________________________________________________________________________________________

Afbeeldingsresultaat voor amnesty schrijfmarathon 2016

Amnesty nodigt uit: Kom 10 december schrijven! Op 10 december kan iedereen steun betuigen aan mensen die gevangen zitten om wat ze geloven of zijn, of omdat ze een de overheid onwelgevallige mening hebben geuit. Die zaterdag is de Dag van de rechten van de Mens en deze dag gebruikt Amnesty International voor de jaarlijkse Schrijfmarathon. Overal in Nederland en daar buiten grijpen mensen de pen om brieven aan autoriteiten of de gevangene zelf te schrijven. In Oosterhout kan dat ook dit jaar weer in De Beuk, naast de Vredeskerk in de Rulstraat. Het gebouw is van negen tot negen uur open voor wie wil meedoen. Er liggen voorbeeldbrieven en beschrijvingen van de gevangenen die Amnesty voor dit jaar heeft uigekozen. Voor pen en papier wordt gezorgd. De brieven worden centraal verzonden maar voor wie iets wil bijdragen voor de postzegels of andere kosten, staat een collectebus klaar. Koffie en thee worden aangeboden door de Protestantse Gemeente, eigenaar van De Beuk.

_______________________________________________________________________________________

Afbeeldingsresultaten voor Het innerlijke kind in jezelf

_______________________________________________________________________________________

OOSTERHOUT - WILHELMINALAAN - 13/01/11 - FOTO: ROEL VAN DE LAAR - IN BEELD: TIJDENS DE BIJEENKOMST IN DE MARIAKERK GEBRUIKEN DE PAROCHIANEN VAN DE OOSTERHOUTSE CATHARINAPAROCHIE EEN KAART EN WAT GEKLEURDE "FISCHES" OM AAN TE GEVEN WAT ZIJ BELANGRIJK VINDEN - BVB WAAR MOET DE KERK HAAR AANDACHT OP RICHTEN 24 December de laatste kerstviering van Thomas geloof en cultuur. De laatste viering met voorgangster Hennie van Hattum! Ik nodig vanaf deze plaats iedereen uit om bij deze laatste viering aanwezig te zijn. Met een versierde kerk, met muzikale ondersteuning van zangeres Saskia Verpoorte, piano Ida van daal. Aanvang om 21.00 uur in de Sint Jansbasiliek op de markt. Soms lopen veranderingen anders dan je had gehoopt! Door het ontslag van Hennie valt er een hele leegte in gelovig Oosterhout. Zo bestaat met het verdwijnen van Hennie, het Thomas geloof en cultuur ook niet meer, geen lezingen, cursussen en workshops meer, geen inspirerend Thomas programma meer. Jammer, jammer, jammer! Maar wat komt er voor terug? Ik weet het niet. Hennie bedankt voor je tomeloze inzet en bezieling, we zullen je missen!

_____________________________________________________________________________________

IMG_4182 (2)

Wandelen voor de vrede? De 14eWereldvredewandeling op Zaterdag 31december. Vertrek om 09.30 uur bij de Verrijzeniskerk, Vondellaan 43 in Oosterhout. Via de Ridderstraat lopen we naar de heilige driehoek. Waar we traditiegetrouw een vredeskaars afgeven bij de kloosters. We zijn om ± 11.45 uur terug bij de Verrijzeniskerk. Na de afsluiting van de wandeling is er koffie/thee en een ruimte om het lunchpakket op te eten. Je hoeft je niet op te geven!

________________________________________________________________________________________

Afbeeldingsresultaat voor innerlijke kind

Innerlijk kind

als ik goed luister, kan ik haar horen

het kind dat in mij is geboren

soms is het een verdrietig kind

en soms is ze blij

maar een ding is zeker

zij hoort bij mij

als je goed luistert, kun je haar horen

het kind dat in jou is geboren

maak maar contact met haar

want één ding is zeker

jullie horen bij elkaar.

Afbeeldingsresultaten voor Het innerlijke kind in jezelf

___________________________________________________________________________

Mooi gezongen van Alain Clark en een tekst die klopt, verandering komt!

_____________________________________________________________________________

 poster-wereldvrede-wandeling-en-meditatie-2016

Mediteren voor de vrede? De 24eWereldvredemeditatie op Zaterdag 31 december. Aanvang 12.45, de Verrijzeniskerk gaat om 12.00 uur open. De meditatie duurt ruim een uur. Om precies 13.00 uur Nederlandse tijd vindt er op verschillende plaatsen in Nederland en over de gehele wereld een vredesmeditatie plaats. Miljoenen mensen staan op dat moment even stil bij de vrede in zichzelf, de vrede in hun omgeving en de vrede in de wereld. De meditatie wordt muzikaal ondersteund door boventoon ensemble Diapason en zang van Nilse van der Sanden, begeleidt door het haar vader Henk van der Sanden. De Wereldvredemeditatie kan gezien worden als een goede afsluiting van 2016!  Er is mogelijkheid tot een vrije gave.

_________________________________________________________________________________________

 img_0588

Een klein kind is specialist in ‘groter en sterker worden’. Wie een tijdje ‘klein en zwak’ is, kan afkijken waarvan een kindje gedijt: Rust, regelmaat, overzichtelijkheid, verteerbaarheid, harmonie, schoonheid. Een middagslaapje, een korte wandeling. Vertel jezelf wat je ziet, hoort, ruikt, hoe het weer is. Lees korte, afgeronde teksten: volksverhalen, sprookjes, gedichten, herkauw ze tot de beelden echt leven, lees jezelf voor of maak er tekeningen van. Luister aandachtig naar rijke muziek of zorg voor echte stilte. Kies uit een kunst- of natuurboek enkele mooie beelden, en bekijk die telkens opnieuw. Met een legpuzzel ben je letterlijk heel-makend bezig; een herhalende handeling zoals bij breien en borduren werkt ordenend, evenals het inkleuren – of zelf tekenen – van mandala’s. Of maak een klein, prettig aanvoelend voorwerp of stukje speelgoed. Doe een kleine huishoudelijke taak, gericht op schoonheid en ordening. Beterschap gewenst!

_________________________________________________________________________________________

De stem van Shaina Noll (1955)  raakt vele mensen diep. Een die u niet moet horen, maar moet voelen. Sluit je ogen en luister!

________________________________________________________________________________________

jacq (3)

Jacqueline Etman, sedert 1 jaar columniste van de nieuwsbrief, getrouwd met Ton, moeder van Maud, werkzaam als doktersassistente, volgde daarnaast onderwijs in de sociale dienstverlening en het maatschappelijk werk en studeerde op latere leeftijd af in de theologie als geestelijk verzorger/pastoraal werker. Schrijven, zingen en cabaret hebben een speciaal plekje bij haar. Haar column is gelijk aan het maandelijkse thema, klik op: collumn-innerlijke-kind

________________________________________________________________________________________

img_0366

Het innerlijke kind gaat nooit verloren in ons leven! Maar kijk uit!

_________________________________________________________________________________________

 img_0677

Een onoplettend moment in het verkeer en je leven verandert. Dit klinkt wellicht dramatisch en afstandelijk, maar soms komt het toch heel dichtbij. Vrijdagavond 4 November om 18.30 uur werd Arna mijn vrouw met de fiets aangereden door een scooter, vijftig meter van ons huis. Met de ambulance afgevoerd en 10 dagen in het ziekenhuis gelegen met een gecompliceerde botbreuk net onder de knie. Nu revaliderend op een bed en in een rolstoel in de woonkamer. Mijn kinderen en ik mogen mantelzorger zijn! Bijzonder knap van haar hoe ze dit accepteert en ondergaat. Met elkaar en met kleine stapjes komen we er wel, er staat 6 maanden voor de revalidatie. Iedereen hartelijk dank voor  het meeleven, de kaarten en de bloemen. Al nadenkend kwam ik tot de volgende overdenking: Er is maar één constante in dit heelal en dat is verandering. Alles blijft veranderen en dat is niet voor niets. Zonder verandering is er geen groei. Mensen, toestanden, gedachten, emoties en denkwijzen komen en gaan. Het leven stopt voor niemand. Rust kan op ieder moment veranderen in chaos. Het leven is dynamisch en om te overleven is het van belang om ook dynamisch te zijn. Het leven leert mij, dat innerlijke rust ons de kracht geeft om flexibel te zijn, terwijl angst en ego ervoor zorgen dat wij star blijven. Wij zijn geneigd om te blijven hangen in onze comfortabele zone. Maar deze wereld zorgt ervoor dat wij niet star kunnen blijven. De wereld is zo veranderlijk dat wij uiteindelijk geen keuze hebben dan te beseffen dat geluk komt uit het waarderen van wat wij nu hebben en het besef dat het morgen allemaal anders kan zijn. Wees trouw aan het nu moment! Waardeer wat er is, waardeer je lichaam, je gedachten, je gevoelens van dit moment.

_______________________________________________________________________________________

Deze song is geschreven door André Hanekamp ( gitaar) en Yvon Tuinte ( zang).

_________________________________________________________________________________________

img_0652 

Kijken en luisteren wat de kinderen ons te vertellen hebben. “Kinderen van nu zijn slimmer dan hun (groot) ouders”. De aarde en de mensheid maken een evolutieproces door, de kinderen van nu hebben al een ruimer bewustzijn dan hun ouders en grootouders. Ze vragen om een oprechte benadering vanuit het hart. De technologische en materialistische wereld (het denken) lijkt over te gaan in een geestelijke gevoelswereld… van een externe wereld naar een interne wereld ofwel van angst naar liefde. In de werkelijkheid van nu ervaren veel mensen dat ze geremd en beperkt worden, vastgeroest in oude patronen. De depressies en vormen in deze richting rijzen de pan uit. Materie geeft geen voldoening meer en veel mensen zijn zoekende, alleen nog niet wetende waar naartoe. De drang van mensen om los te breken uit de beperkingen wordt steeds groter en de zingevingsvragen krijgen een prominentere rol. Kinderen leven en handelen van nature vanuit hun gevoel en voelen haarfijn aan of de handelingen en woorden van volwassenen vanuit het hart of hoofd komen. Ze pikken alles op uit ons systeem en weten exact wat er in ons om gaat. Kinderen worden geboren met het vermogen om te vragen, te dromen en zich te verwonderen. Kinderen leven vanuit liefde en de volwassenen over het algemeen vanuit angst (vaak onbewust). Deze angstpatronen ontstaan door alle overtuigingen die we in ons leven hebben meegekregen door de maatschappij om ons heen. Op het moment dat de woorden van de volwassene niet corresponderen met het gevoel van het kind is een aanvaring onvermijdelijk, het kind raakt daarin altijd de pijnplekken van de volwassene aan. Kinderen voelen intuïtief de gebeurtenissen aan die niet kloppen.  Aangezien het benoemen vaak lastiger is gaan ze het in gedrag spiegelen naar de volwassene toe, net zo lang tot de volwassene naar zichzelf gaat kijken. De kinderen zijn helemaal prima, die zijn helemaal goed zoals ze zijn, het zijn de volwassenen die mogen veranderen, naar binnen mogen keren om weer te gaan voelen wie ze zijn. Het is de bedoeling dat we ons losmaken van de ketting, de onderdrukking en weer zelf gaan nadenken en vooral voelen. Wat wil ik eigenlijk en wie ben ik? Wie ben ik nog meer naast de ouder, werknemer, deelnemer in de maatschappij? De verandering begint bij jezelf… Lees meer: kijken-en-luisteren-wat-de-kinderen-ons-te-vertellen-hebben

_________________________________________________________________________________________

Afbeeldingsresultaat voor top 2000 2016

Dit programma vult zo heerlijk de laatste weken van December. En iedereen heeft zijn eigen favorieten. Mijn favoriet met betrekking tot het kind in mezelf, was het nummer van David Bowie, Rebel rebel. Ik moet eerlijk zijn, ik had niets met David Bowie ik vond hem eigenlijk heel raar. Maar hoe meer ik dit nummer hoorde, hoe meer de rebel in mijzelf omhoog voelde komen en hoe meer ik ging begrijpen waarom David Bowie er zo raar uitzag. Ik stelde mezelf de vraag wil ik me aan blijven passen of ga ik mijn eigen rebelse weg? Het is 1974 ik ben 19 jaar, ik heb verkering met Arna en ik ben alleen maar met mijn sport (wielrennen) bezig. En in die setting begin ik me langzaam vrij te maken van mijn opvoeding, rebel, rebel here a come! Naderhand begreep ik pas dat tekst eigenlijk ging over het gegeven dat David Bowie niet kon kiezen welke seksualiteit hij had. Maar als ik het liedje weer hoor, komen de herinneringen vanzelf naar boven! Veel plezier met luisteren gewenst!

______________________________________________________________________________

Afbeeldingsresultaat voor quotes over het innerlijke kind

______________________________________________________________________________________

Wat je als kind ontvangen hebt, kun je later schenken. Lao Tse.

_______________________________________________________________________________________

Mike Rowland and Christa Mitchell. Met mooie beelden van Arda Duin.

_________________________________________________________________________________________

img_0617

Ik droomde dat ik lang geleden
Een kind was, zoals iedereen
Maar door het leven, moe gestreden
Voelde zij zich heel alleen

Waar was toch haar kracht en wijsheid
Waar was toch haar levenslust
Alles verdwenen in een grijsheid
Totdat zij wakker werd gekust

En daar kwam ze weer tevoorschijn
Stralend, dansend, boos en bang
En ik vroeg, mag ik er bij zijn
Ik liet je in de steek zo lang

En samen zijn we nu weer een
Aards en sterk met opgeheven armen
En voel jij je op weg alleen
Dan kan jij je aan me verwarmen
(Irene Cuperus)

_______________________________________________________________________________________

So Long Leonard. Het overlijdensbericht van Leonard Cohen zal veel mensen het droevige gevoel gegeven hebben dat een tijdperk voorbij is. En wie had er nou geen bewondering voor zijn geweldige, beetje treurige songs, die zo’n helende werking op sombere buien bleken te hebben? Velen zullen het over het hoofd hebben gezien, want over het algemeen is het dankwoord aan het einde van de cd booklet een obligate lijst namen waarvoor alleen degenen die erop staan belangstelling hebben. Bij ‘You want it darker’, de laatste plaat van Leonard Cohen en uitgebracht in de voorlaatste week van oktober – dus kort voor zijn overlijden op 7 november – klinkt het echter openhartig en dramatisch. Niets voor de bescheiden en terughoudende Cohen, dus er moet echt wel iets aan de hand zijn geweest. Zo bedankt hij uitvoerig zijn zoon en producer Adam voor het feit dat door hem ‘het project afkwam en in feite overleefd werd’. Ook vertelt hij dat hij, geplaagd door zware rugklachten ‘en andere ongemakken’ vanuit een ‘medische stoel’ zijn partijen heeft ingezongen. Niet veel later ging hij daadwerkelijk door die ene deur naar een andere wereld. Lees meer: so-long-leonard

________________________________________________________________________________________

 img_0562

Er is al veel gebeurd wanneer je leven begint. De wereld is al gevormd, je doet wat anderen je voordoen, je spreekt hun taal die zij weer van anderen hebben geleerd. Je denkt en het zijn niet je eigen gedachten, je hebt ze aan je omgeving ontleend. En toch is er een moment waarop je zelf moet beslissen en jij alleen geeft het antwoord: Op de vraag naar de zin van het leven!

______________________________________________________________________________________

Berend Dubbe (1966) Amsterdammer, hij is drummer geweest en nu succesvol zanger en tekstschrijver van de groep Bauer. Mooie tekst ondersteund door inspirerende beelden.

________________________________________________________________________________________

 img_0586

Je onbewuste in bereid om het leven te accepteren zoals het je overkomen is. Je kunt het transformeren in een nieuw licht zodat je niet langer blijft steken in waar je ooit begon!

__________________________________________________________________________________________________________

“Als één kind niet gelukkig is, is niemand gelukkig”. Kanamori, filosoof en cultuurhistorisch vrijdenker met een krachtige mensvisie heeft een wens: Kinderen leren samen gelukkig te worden. De documentaire is voor Japanse begrippen uitzonderlijk, maar ook binnen onze context zeer bijzonder. Mr. Kanamori (in de documentaire uit 2003 57 jaar) is al meer dan 30 jaar leerkracht. Regelmatig bezoeken leerkrachten zijn lessen vanwege zijn bijzondere visie en aanpak: Hij moedigt kinderen aan plezier te hebben en vertelt dat de kinderen zowel hun eigen sterke kanten als die van hun vrienden moeten bevestigen en laten bevestigen. Hij wil een klas waar kinderen een sterke emotionele band hebben en reikt ideeën aan hoe dat in het leven kan.

_________________________________________________________________________________________

 Poppy's

Activiteiten Inloophuis Poppy’ s! Bijzonder om te zien hoe een medemenselijk initiatief uitgroeit tot een heuse ontmoetingsplek voor mensen die getroffen zijn door de ziekte kanker, maar ook familie en vrienden zijn welkom. Ik houd jullie op de hoogte van alle activiteiten, kijk op: www.inloophuisoosterhout.nl

_________________________________________________________________________________________img_0579

Toen ik mezelf begon lief te hebben.

Toen ik mezelf begon lief te hebben, kon ik zien dat emotionele pijn en lijden alleen waarschuwingen zijn, dat ik niet mijn eigen waarheid leef. Nu weet ik: dat is AUTHENTICITEIT

Toen ik mezelf begon lief te hebben, begreep ik hoezeer het iemand kan beledigen als ik probeer mijn verlangen bij hem door te drukken zelfs als ik wist dat de tijd er niet rijp voor was en de persoon er niet klaar voor was en zelfs als ikzelf die persoon was. Nu weet ik: dat is RESPECT

Toen ik mezelf begon lief te hebben, ben ik gestopt te verlangen naar een ander leven en kon ik zien dat alles rond om mij een uitnodiging is om te groeien. Nu weet ik, dat is RIJPHEID.

Toen ik mezelf begon lief te hebben, begreep ik dat ik altijd en bij elke gelegenheid, op het juiste moment en op de juiste plaats ben, en dat alles wat er gebeurt, juist is. Vanaf dat moment was ik rustig. Nu weet ik: dat is VERTROUWEN.

Toen ik mezelf begon lief te hebben, ben ik gestopt mijn vrije tijd te verspillen en ben ik gestopt grootse projecten voor de toekomst te bedenken. Vandaag de dag doe ik alleen dat waar ik blij van wordt, waarvan ik hou en wat mijn hart doet lachen, op mijn eigen manier en in mijn tempo. Nu weet ik: dat is EENVOUD

Toen ik mezelf begon lief te hebben, heb ik me bevrijd van alles wat niet gezond voor me is, voedsel, mensen, dingen, situaties en vooral wat me naar beneden haalde, weg van mijzelf. Aanvankelijk noemde ik het “gezond egoïsme” maar nu weet ik: dat is LIEFDE VOOR JEZELF

Toen ik mezelf begon lief te hebben, stopte ik met proberen om altijd gelijk te hebben en sindsdien had ik minder vaak ongelijk. Vandaag heb ik ontdekt: dat is BESCHEIDENHEID

Toen ik mezelf begon lief te hebben, weigerde ik om verder in het verleden te leven en weigerde ik mij om me zorgen te maken over mijn toekomst. Nu leef ik alleen op dit moment, waar alles plaats vind. Ik leef nu dus „dag voor dag” en noem het VERVULLING

Toen ik mezelf begon lief te hebben herkende ik dat mijn denken me kan verstoren en me ziek kan maken. Maar als ik verbinding maak met mijn hart, wordt mijn denken een waardevolle bondgenoot. Vandaag noem ik die verbinding: WIJSHEID VAN HET HART

We hoeven niet bang te zijn voor verdere discussies, conflicten en problemen met onszelf en anderen, want zelfs sterren botsen soms op elkaar en daaruit ontstaan nieuwe werelden. Vandaag weet ik: dat is LEVEN

Charlie Chaplin, 16 April 1959 (Ter nagedachtenis aan zijn 70e verjaardag) Het originele gedicht is van Kim Mc.Millen.

_________________________________________________________________________________________

Benedictijn David Steindl-Rast is geboren in Oostenrijk in 1926. Hij haalde zijn master aan de aan de Universiteit van Wenen in 1952. Hij werd een Benedictijnse monnik in 1953 op het Mt. Redder klooster in Pine City, New York. In 1966 werd hem opgedragen om de Boeddhistische-Christelijke dialoog na te streven, en begon hij met een studie van Zen. Hij vormde connecties tussen het Christelijke spiritualisme en de Oosterse wijsheid. Om het jaar mee af te sluiten: Als je gelukkig wilt zijn? Wees dankbaar!

_________________________________________________________________________________________

 img_2305

Tijn is zes jaar en Siem is 3 jaar. _________________________________________________________________________________________

img_0473

 

 

5 Reacties

 • Paulien Ongering,
  Geplaatst 1 december 2016 11:58

  Wat een mooie nieuwsbrief! vooral het gedicht van Charlie Chaplin! Dank.

 • Loek Knippels,
  Geplaatst 1 december 2016 12:52

  Indrukwekkende nieuwsbrief met veel aanreikingen die verder reiken: dank Piet, dat je ons zoveel geeft. Ook aan het einde van het jaar en Arna van harte beterschap.
  Een warme harte-groet, ook namens Peter-Jan, Loek Knippels.

 • marga,
  Geplaatst 1 december 2016 23:06

  Het heeft me geraakt de dood van cohen. Hoewel hij al heel lang mee ging kon ik hem nooit zo waarderen. Dat veranderde door Dance me to the end of love, waarop we sacred dance deden. De muziek bleef op een prettige manier in mijn oor wurmen. En het maakte de weg vrij voor de rest van zijn repetoire. Kijk regelmatig naar een dvd van een optreden, echt geweldig. Daar staat iemand die een geweldige show geeft maar de credits geeft aan de andere muzikanten. Zag toen ook zijn humor.
  Ik dacht, maar Dance…Is toch een liefdeslied, het is toch niet alleen maar droevig? Lees ik op Wikipedia dat het geïnspireerd is door de holocaust.
  Wat Dylan schreef nav zijn overlijden, over de complexiteit van zijn muziek, was ook erg mooi.
  iemand gaat dood en het geeft mij toch ook heel veel.

 • Annelies,
  Geplaatst 18 december 2016 19:30

  Wat een fijne geweldige nieuwsbrief veel herkenbare stukjes staan erin.
  Mijn dank hier voor.En heel veel beterschap voor je vrouw.
  En jij succes met de mantelzorg
  Groetjes Annelies

 • Nathalie,
  Geplaatst 23 december 2016 15:39

  Dank je wel, Piet, voor wederom zoveel juweeltjes, die je ons schenkt. Heel gelukkig en blij ermee. Alle geluk, wijsheid, moois en goeds toegewenst voor jou en de jouwen in 2017!!

Plaats reactie