Nieuwsbrief November 2016

img_2217

Eenzaamheid. Uit onderzoek blijkt dat meer dan een miljoen Nederlanders zich sterk eenzaam voelt. Iedereen voelt zich weleens eenzaam of verlaten. Het is een gevoel van leegte, verdriet en soms van angst. Je voelt je niet verbonden met de wereld en met andere mensen om je heen. Het is een persoonlijke beleving. De gangbare definitie van eenzaamheid is geformuleerd door prof. De Jong Gierveld en luidt: “Eenzaamheid is het subjectief ervaren van een onplezierig of ontoelaatbaar gemis aan (kwaliteit van) bepaalde sociale relaties.” Uit de definitie volgt dat iemand met weinig contacten niet per se eenzaam hoeft te zijn. Terwijl iemand die veel mensen om zich heen heeft, zich toch eenzaam kan voelen. Je bent pas eenzaam als je het gemis aan relaties of contacten als negatief ervaart. Het is iets wat je alleen zelf kunt voelen. Eenzaamheid is heel gewoon. Iedereen kan zich in zijn leven een periode, in lichte of sterke mate, eenzaam voelen. Dit kan bijvoorbeeld komen door veranderingen in je leven zoals verhuizen, met pensioen gaan, het verliezen van een partner of het krijgen van een fysieke beperking. Je eenzaam voelen is normaal. Maar let op! Het is niet iets dat altijd vanzelf over gaat. Eenzaamheid doet rare dingen met je. Het verandert je hersenen. Je verandert als persoon. Dat maakt dat het lastiger wordt er zelf zonder hulp wat aan te doen. Je moet in actie komen en zo nodig hulp vragen. Hoe jij in jouw geval het beste te werk kunt gaan hangt helemaal af van jou als persoon, van je geschiedenis, van je omstandigheden en je karakter. Daarom is er geen standaard aanpak. Maar er zijn meer mogelijkheden dan je misschien denkt. Lees hier de mogelijkheden en stappen! Lees meer: uit-onderzoek-blijkt-dat-meer-dan-een-miljoen-nederlanders-zich-sterk-eenzaam-voelt

____________________________________________________________________________________________________

Coalitie Erbij, Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid. Kijk voor alles over eenzaamheid op deze website http://www.eenzaam.nl

________________________________________________________________________________________________

ayurveda-spices1

Workshop kennismaking Ayurvedische keuken. Datum zaterdag 12 November, aanvang om 14.00 uur en einde om ± 19.30 uur. Kosten 50 euro. Inclusief maaltijd en syllabus. Plaats: Ridderstraat 71, 4902 PA in Oosterhout. Voor méér informatie klik: Voeding is meer dan datgene wat je tijdens het eten in je mond steekt Opgeven 0162-450832. Er is nog plaats!

_____________________________________________________________________________________________________

img_0266

De ont-moeting. De ontmoeting is een concept, idee om mensen die zich eenzaam voelen in contact met elkaar te brengen, door middel van het nuttigen van een lekkere maaltijd. Nu hoor ik je denken: Ja, Piet eenzame mensen zijn niet voor niets eenzaam! Die komen niet! Daarom heb ik alle lezers van de nieuwbrief nodig. Ik nodig jullie uit om iemand die jij goed kent uit te nodigen voor een 5 gangen diner! De kosten zijn 25 euro per persoon, daar krijg je in een restaurant alleen een hoofdgerecht voor en hier alles inclusief wijn, bier, koffie, diner. Jij betaald haar of zijn diner en jij brengt en haalt de persoon. Ik zorg voor ontvangst, het eten, de drank en de entertainment. Want ik begrijp eenzame mensen moeten even wennen en ik heb bij iedere gang een andere vraag, die ze telkens met een andere aanwezige gaan delen. Waarom organiseer ik dit? Een nieuwsbrief schrijven over eenzaamheid is niet zo moeilijk, maar iets concreets doen en organiseren wel. En wie weet wanneer je dit leest kun je dit in je eigen omgeving ook organiseren! Zo werken we allemaal aan een betere wereld, want het blijft werken aan innerlijke vrede.

Deze ont-moeting vindt plaats op zaterdag 10 December. We beginnen om 18.00 uur en duurt tot 22.30 is het afgelopen. Er is plaats voor 8 deelnemers. Het adres is Ridderstraat 71 in Oosterhout. Met dieetwensen wordt rekening gehouden. De totale kosten zijn 25 euro. En misschien als je dit leest dat je ook graag wilt deelnemen ook dat is mogelijk, bel me gerust. 06-25276590. Vol is vol.

_________________________________________________________________________________________________________________________

Michael Brecker 1949, overleden 2007 was een Amerikaans jazz-saxofonist. Hij won 15 Grammy’s, zowel als artiest als componist. Met prachtig ballet en de prachtige stem van James Taylor.

_____________________________________________________________________________________________________

Het grootste probleem van eenzaamheid is misschien dat we allemaal denken de enige te zijn.

_____________________________________________________________________________________________________

 jacq (3)

Jacqueline Etman, sedert 1 jaar columniste van de nieuwsbrief, getrouwd met Ton, moeder van Maud, werkzaam als doktersassistente, volgde daarnaast onderwijs in de sociale dienstverlening en het maatschappelijk werk en studeerde op latere leeftijd af in de theologie als geestelijk verzorger/pastoraal werker. Schrijven, zingen en cabaret hebben een speciaal plekje bij haar. Haar column is gelijk aan het maandelijkse thema, klik op: column-eenzaamheid

_________________________________________________________________________________________________________________________

img_2014

_____________________________________________________________________________________________________

Bij ebola schrikken we ons een hoedje, maar een zeker zo grote bedreiging voor het menselijk welzijn is eenzaamheid maar levert geen krantenkoppen op! Ivan Wolffers.

________________________________________________________________________________________________

Afbeeldingsresultaten voor ivan wolffers

Wat de zon is voor planten, is aandacht voor mensen, zegt emeritus hoogleraar Ivan Wolffers, in de zorg moet dat besef volgens hem nog helemaal doordringen. Lees meer over de eenzaamheid in de zorg en in de maatschappij: de-visie-van-ivan-wolffers

__________________________________________________________________________________________________

Als we last hebben van griep of aanhoudende pijn, dan gaan we naar een arts. Waarom gaan we niet naar een expert als we emotionele pijn hebben, zoals schuldgevoelens, verlies of eenzaamheid? Teveel mensen met gangbare psychische kwalen proberen deze alleen op te lossen, aldus Guy Winch. Maar dat is niet nodig. Winch legt de noodzaak uit van emotionele hygiëne: de zorg voor onze emoties en gedachten, net zoals we voor ons lichaam zorgen. Guy Winch is een Amerikaanse psycholoog uit New York, die een boek heeft geschreven over emotionele hygiëne en wat in veertig talen is vertaald.

_____________________________________________________________________________________________________

img_0318

“Ik voel me zo eenzaam in de relatie”. Dit is een uitspraak die ik regelmatig hoor van stellen in mijn praktijk. Ook al hebben mensen een vaste relatie, toch kunnen ze zich heel eenzaam voelen. Het voelt alsof er onvoldoende verbinding is met de ander, alsof de ander achter een muurtje zit. Je voelt je onbegrepen, je voelt onvoldoende steun en het lukt ook niet om het er over te hebben. Gevoelens worden niet meer uitgesproken en als je dat wel doet, is de kans groot dat het gesprek slecht afloopt en beide partners er een slecht gevoel aan overhouden. Wanneer mensen zich eenzaam voelen in een relatie, dan is de kans groot dat er sprake is van ‘onvoldoende emotionele verbinding’. Zelf ben ik van mening dat emotionele verbinding de belangrijkste randvoorwaarde is voor een goede relatie. Als er onvoldoende emotionele verbinding wordt ervaren tussen beide partners, dan is de kans groot dat beide partners ‘steeds verder uit elkaar groeien’ en er relatieproblemen gaan ontstaan. Maar wat is dat nu ‘emotionele verbinding’? Lees meer:ik-voel-me-zo-eenzaam-in-de-relatie

___________________________________________________________________________________________________

Als ik jou was zou ik doen wat bij jou past, zoals ik zou doen wat bij mij past als ik mezelf was. Carla Pols.

_____________________________________________________________________________________________________

fe4286f8-bb2f-401a-98d3-5dad9d8baaab

‘Is eenzaamheid je eigen schuld?’ Aan tafel praat Jacobine Geel met Gerine Lodder, die onderzoek doet naar eenzaamheid onder jongeren. José Vreeswijk was zelf eenzaam toen ze jong was en startte het Our Life Project om jongeren met elkaar te verbinden. Volgens studentenpastor Maarten Vogelaar hoort eenzaamheid bij het leven en moeten we het niet altijd willen ‘oplossen’. Niki Binnendijk verloor haar man en kwam helemaal alleen te staan. Op een dag besloot ze zelf actie te ondernemen en startte een eetclub. http://www.npo.nl/jacobine-op-zondag/18-09-2016/KN_1683590

__________________________________________________________________________________________________

Het oude lonely days van de Bee- Gees, uit 1970! Ik zing het nog steeds feilloos mee! Ik was 15 jaar! Puber, puistjes, lang haar en lonely!

_________________________________________________________________________________________________

Afbeeldingsresultaat voor hoe verdrijf je een spook?

Hoe verdrijf je een spook? (Paulo Coelho) Vele jaren lang probeerde Hitoshi het ja-woord te krijgen van de vrouw die hij voor zijn grote liefde aanzag. Toen ze hem tenslotte accepteerde als haar toekomstige echtgenoot, ontdekte ze ironisch genoeg dat ze ongeneeslijk ziek was en niet lang meer zou leven. Toen ze zes maanden later op sterven lag, zei ze tegen hem: Je moet me één ding beloven: dat je nooit meer op iemand anders verliefd zult worden of zo. Doe je dat toch, dan kom ik iedere nacht bij je spoken. En ze sloot haar ogen voor eeuwig. Maandenlang vermeed Hitoshi angstvallig het gezelschap van vrouwen, maar het leven kent onverwachte wendingen en hij vond een nieuwe liefde. Toen het zover was dat hij met haar ging trouwen, maakte zijn overleden vrouw haar dreigement waar en verscheen als een geest aan zijn bed. Je bedriegt me, zei de geest. Vele jaren heb ik me ingespannen jouw liefde te winnen, je was alles voor me, maar je ja-woord stelde je alsmaar uit, antwoordde Hitoshi. Vind je niet dat ik een tweede kans verdien om gelukkig te worden? Maar de geest wilde van geen excuus horen en verscheen voortaan iedere nacht om tot in de kleinste details te vertellen wat er dag tevoren was gebeurd, welke kooswoordjes Hitoshi tegen zijn aanstaande had gezegd en hoe vaak hij haar had gekust en geknuffeld. Hitoshi kon niet meer slapen en ging te rade bij zenmeester Basho. Lees meer: hoe-verdrijf-je-een-spook-p-coelho

___________________________________________________________________________________________________

Afbeeldingsresultaat voor tegelwijsheid eenzaamheid

_________________________________________________________________________________________________

Eenzaamheid is een signaal om in contact te komen!

_______________________________________________________________________________________________

Poppy's

Activiteiten Inloophuis Poppy’ s! Bijzonder om te zien hoe een medemenselijk initiatief uitgroeit tot een heuse ontmoetingsplek voor mensen die getroffen zijn door de ziekte kanker, maar ook familie en vrienden zijn welkom. Ik houd jullie op de hoogte van alle activiteiten, kijk op: www.inloophuisoosterhout.nl

_____________________________________________________________________________________________________

img_0224

Latifa herfstwandeling op vrijdag 11 november. Tijdens deze herfstwandeling onderzoek je jouw hartenwens. Een hartenwens is iets wat je diep van binnen heel graag zou willen. Het komt uit je hart. Met deze wandeling geeft je jezelf ruimte voor een ingeving om jouw wens te vervullen en je wilskracht te stimuleren. We doorlopen de 7 kwaliteiten van de Latifa meditatie, een eeuwen oude meditatie uit het soefisme die letterlijk subtiel, verfijnd betekent. De laatste kwaliteit is de wil, maar ook in de eerdere stappen zal ik het accent leggen op de wil om deze te stimuleren. De 7 kwaliteiten zijn: aanvaarden, verlangen, hoop, vertrouwen, loslaten, liefde en de wil. We lopen in een groepje in stilte door het bos Oosterheide. Bij elke kwaliteit van de Latifa vertel ik iets wat bij die kwaliteit hoort, waardoor jij kan ervaren wat die kwaliteit voor jou op dat moment betekent. Ieder beleeft daardoor op zijn eigen manier de Latifa. Bij de afsluitende kwaliteit van de wil kan je de opbrengst van de wandeling oogsten. Je bepaalt welke eerste stap jij concreet kan gaan doen om jouw hartenwens te vervullen.  Na de wandeling is er gelegenheid om uit te wisselen welk inzicht de wandeling jou heeft gebracht bij een kopje warme thee. Om 9.30 uur begeleidt door Karin de Beer. De wandeling duurt ongeveer 1,5 uur. Verzamelpunt: bos Oosterheide, hoek Burg. Holtroplaan en hoek Burg. Materlaan in Oosterhout; bij het oranje bankje en het bruggetje dat toegang biedt tot het bos. Maximaal 8 deelnemers. Kosten € 10,00 per deelnemer. Voor meer informatie en aanmelding kan je mailen naar info@karindebeercoaching.nl of bellen 06- 21842666. Je kunt ook kijken op mijn website www.karindebeercoaching.nl

____________________________________________________________________________________________________

Afbeeldingsresultaat voor tegelwijsheid eenzaamheid

_____________________________________________________________________________________________________IMG_2289 (2)

Zondag 6 november Spirituele & Wellness Beurs in t Trefpunt, Raadhuisplein 1a in Made, Geopend van 11:00 uur tot 17:00 uur. De entree is € 5,00 per persoon, kinderen onder 12 jaar gratis. Op deze beurs zijn zo’n 45 standhouders aanwezig. Met van alles op het gebied van Spiritualiteit, healing en gezondheid. Meer informatie kijk op: www.anniefens.nl

___________________________________________________________________________________________

Eenzaamheid maakt ook creatief!

__________________________________________________________________________________________________

Veel mensen leven te zeer in het verleden. Het verleden moet een springplank zijn, geen sofa! Harold Mac Millan.

________________________________________________________________________________________________

img_0244-edited-2

25 jaar op Yogales. Ina van der Heijden zit alweer 25 jaar op yoga les. En nog even enthousiast! Proficiat en we gaan gewoon door!

_____________________________________________________________________________________________________

Afbeeldingsresultaat voor onze lieve vrouwe abdij oosterhout

Bezinning – Oost ontmoet West. Binnen het kloosterleven is alles gericht op het vinden- of beter gevonden worden door – de Allerhoogste die de bron van alle liefde en mededogen is. Altijd en overal is deze bron aanwezig en toch zien we er met gemak aan voorbij. Een weekend lang laten we ons, weg uit de dagelijkse drukte, voeden met wijsheid van eeuwen uit het Christendom en Boeddhisme. Het programma bestaat uit lezen in het Tibetaanse boek van leven en sterven, gesprekken daarover, meditaties en het volgen van het gebedsritme van de zusters Benedictinessen. Piet van der Pluijm en Hennie van Hattum begeleiden het weekend. Plaats Onze lieve Vrouwe abdij, Zandheuvel 90, Oosterhout. Data aankomst vrijdag 16 December 16.00 uur. Vertrek: zondag 18 December 15.00 uur. Kosten 75 euro inclusief overnachting en maaltijden. Opgave:info@thomasoosterhout.nl voor 17 oktober.

_____________________________________________________________________________________________________

xxl

_____________________________________________________________________________________________________

Afbeeldingsresultaat voor esther konig

Lezingen van Esther König in Oosterhout! “Hoe word ik weer energiek?” Voel je je vaak uitgeblust, down of snel moe en lusteloos? Wordt alles je snel teveel? Misschien heb jij ook iets aan mijn lezing. Al vele jaren ervaring en inzicht in dit onderwerp! Mensen die mijn lezingen of meditatielessen hebben bijgewoond,  hebben dit ervaren als leuk, luchtig en zeer effectief! Je gaat met tips en inzichten naar huis! Woensdag 2-9-16 november/Donderdag 3-10-17 november 13:30-15:30 en 19:30-21:30 uur Aanmelding 0610603326 of mail coachbureau_ishtar@live.nl Kosten 20,00 euro. Hertogenlaan 344 – Oosterhout.

_____________________________________________________________________________________________________

IMG_4182 (2)

Wandelen voor de vrede? De 14eWereldvredewandeling op Zaterdag 31december. Vertrek om 09.30 uur bij de Verrijzeniskerk, Vondellaan 43 in Oosterhout. Via de Ridderstraat lopen we naar de heilige driehoek. Waar we traditiegetrouw een vredeskaars afgeven bij de kloosters. We zijn om ± 11.45 uur terug bij de Verrijzeniskerk. Na de afsluiting van de wandeling is er koffie/thee en een ruimte om het lunchpakket op te eten. Je hoeft je niet op te geven!

Afbeeldingsresultaten voor vrede

Mediteren voor de vrede? De 24eWereldvredemeditatie op Zaterdag 31 december. Aanvang 12.45, de Verrijzeniskerk gaat om 12.00 uur open. De meditatie duurt ruim een uur. Om precies 13.00 uur Nederlandse tijd vindt er op verschillende plaatsen in Nederland en over de gehele wereld een vredesmeditatie plaats. Miljoenen mensen staan op dat moment even stil bij de vrede in zichzelf, de vrede in hun omgeving en de vrede in de wereld. De Wereldvredemeditatie kan gezien worden als een goede afsluiting van 2016!  Er is mogelijkheid tot een vrije gave.

_____________________________________________________________________________________________________

 img_0373

Er leven zoveel mensen langs me heen,

En toch ook dichtbij, ik zie ze lachen en huilen,

Ik zie dat ze zich soms verschuilen.

 

Er leven zoveel mensen langs me heen,

En toch ook dichtbij, ik zie ogen die verdrietig branden,

Ik zie veel lege handen.

 

Er leven zoveel mensen langs me heen,

En toch ook dichtbij, ik zie ze genieten en dansen,

Ik zie mensen met véél kansen!

 

Er leven zoveel mensen langs me heen,

En toch ook dichtbij, ik zie ze hunkeren naar liefde en kracht,

Ik zie véél mensen enthousiast en zoeken naar vitaliteit en zingeving!

 

Er leven zoveel mensen langs me heen,

En toch ook dichtbij, ik zie dat ze mij spiegelen, mijn onmacht,

Ik zie dat veel mensen die van mij houden en dat geeft mij kracht.

____________________________________________________________________________________________________

img_2100

_____________________________________________________________________________________________________

De eenzaamheid is een goede plaats om te bezoeken, maar een slechte plaats om te verblijven.

____________________________________________________________________________________________________

Eenzaamheid kan soms ook zo zwaar wegen! Stef Bos bezingt het goed!

_____________________________________________________________________________________________________

Afbeeldingsresultaat voor lisette bastiaansen

Lisette Bastiaansen (http://www.samenspraeck.nl/)

Eenzaamheid. Een veelgebruikt begrip. Maar wat is eenzaamheid eigenlijk? Weinig mensen zien? Met niemand iets kunnen delen? Alleen zijn terwijl je toch samen bent? Of zoals Carl Rogers dat zo mooi zegt: ‘je binnenkant niet met de buitenwereld delen’. Hij heeft het dan over ‘opgesloten zitten in je eigen kerker’, daarbij doelend op het feit dat we veel te weinig met anderen in gesprek gaan over wat ons echt bezighoudt, waar we écht mee zitten. En waarbij we dan – omdat we misschien denken dat de ander er niet op zit te wachten – een maskerade ten toon spreiden. ‘Hoe gaat het?’ ‘Oh ja, alles goed hoor!”….Waarna we vervolgens het wel soms moeilijk vinden dat niemand ons écht begrijpt, met – je begrijpt het al – eenzaamheid tot gevolg. Tegenover eenzaamheid staat voor mijn gevoel ‘ontmoeten’ en ‘verbinden’ . En dan niet elkaar ontmoeten qua ‘buitenkant’, maar elkaar’s binnenkant ontmoeten, die oh zo vaak kwetsbare binnenkant. Zo’n ontmoeting is niet aan regels gebonden. Hoeft niet per se plaats te vinden met bekenden. Het enige eigenlijk wat er eigenlijk voor nodig is is oprechte aandacht, de moed om je te durven laten raken, en de moed om je eigen kwetsbare binnenkant te durven laten zien. Lees meer: eenzaamheid

_____________________________________________________________________________________________________

img_0285

Neem eens tijd voor elkaar. De paradox van de tijd waarin we leven is dat onze gebouwen groter zijn geworden, maar dat we ons geduld steeds sneller verliezen. We hebben bredere snelwegen, maar smallere visies. We geven meer geld uit, maar we hebben steeds minder. We kopen meer, maar genieten minder. We hebben meer comfort maar minder tijd. We hebben geleerd om in ons levensonderhoud te voorzien, maar we hebben niet geleerd om te leven. We hebben jaren aan ons leven toegevoegd, maar geen leven aan de jaren. Dit zijn de dagen van de twee inkomens, maar meer scheidingen. Dit zijn de dagen van wegwerpluiers, wegwerpvoedsel, veel te zware lichamen en pillen die alles doen, van opvrolijken tot kalmeren. We hebben geleerd om ons te haasten, maar niet om te wachten. We bouwen meer computers om meer informatie te kunnen opslaan, maar we maken steeds minder contact met elkaar. Breng méér tijd door met mensen met mensen om wie je geeft, want ze zullen niet altijd om je heen zijn. Geef iemand in je omgeving eens een compliment of een knuffel, want dat is de enige schat die je vanuit je hart kunt geven en het kost je geen cent. Zeg eens: “Ik hou van je” tegen je partner en tegen de mensen om wie je werkelijk geeft. Hou eens iemands hand vast en koester dat moment, want op een dag zal die persoon er niet meer zijn. Uit ‘adempauzes’.

__________________________________________________________________________________________________

Welke eenzaamheid is eenzamer dan wantrouwen?

__________________________________________________________________________________________________

cover_adempauzes_desktop

Adempauzes is nog steeds te koop, nu voor de lage prijs van 8 euro en verzenden kost 3.65. Bel 0162 450832 of mail pietvanderpluijm@hetnet.nl

_____________________________________________________________________________________________________

Een van de vele vormen van eenzaamheid is een herinnering hebben en niemand hebben om erover te praten. Brigitte Bardot.

_____________________________________________________________________________________________________

img_0222

_____________________________________________________________________________________________________

img_0417

 

1 Reactie

 • Annelies,
  Geplaatst 15 november 2016 17:23

  Bedankt Piet voor de leerzame nieuwsbrief.
  Begrijp er wel uit dat het niet happy is om eenzaam te zijn.
  Maar in zekere zin word je er wel sterker van als je er iets mee doet.
  Groetjes Annelies

Plaats reactie